2022-11-13 1460 浏览
藥膳浸雞腳:雞腳炆得林,藥膳湯真係好藥材味,尤其是係當歸味,仲有啲杞子咁啦香煎芋頭糕:呢個都好食,不過嫌佢煎得唔夠脆,如果煎耐啲應該再好啲栗子惹菌餃:呢個嘅餡好食,不過個餃皮唔得,成pat咁樣夾到散晒XO醬炒蘿蔔糕:睇啲食水好似唔係好辣,實際又有啲辣嘅,幾香口幾好食蕃茄鮮竹卷:印象中第一次食到蕃茄嘅鮮竹卷,其實佢都係用返茄湯去浸個鮮竹卷,味道OK家鄉煎釀茄子:呢個都OK,係嫌佢油咗少少蒜香蝦春卷:香口好食但係都係比較油蜜汁叉燒腸:叉燒一粒粒都OK豉椒龍躉片煎米粉:呢個都好食,個米粉煎得又香又脆,龍躉片嘅新鮮度算接受到喇
家鄉煎釀茄子:呢個都OK,係嫌佢油咗少少
蒜香蝦春卷:香口好食但係都係比較油
蜜汁叉燒腸:叉燒一粒粒都OK
2022-11-08 706 浏览
位於火炭駿景園商場,平日和假日的晚餐都好少人,如果大家帶老人家食飯/一大班人食飯就最岩!個人推薦: 片皮鴨🦆唔會好”鞋”,而且啲皮唔會好肥🥰仲可以煮成2味餸👍🏻4個人食岩岩好!整體味道: 🟠🟠🟠⚫️⚫️(3/5)份量分數: 🟠🟠🟠🟠⚫️(4/5)環境分數: 🟠🟠🟠🟠⚫️(4/5)

個人推薦: 片皮鴨🦆
唔會好”鞋”,而且啲皮唔會好肥🥰仲可以煮成2味餸👍🏻
4個人食岩岩好!

整體味道: 🟠🟠🟠⚫️⚫️(3/5)
份量分數: 🟠🟠🟠🟠⚫️(4/5)
環境分數: 🟠🟠🟠🟠⚫️(4/5)
2022-05-27 1261 浏览
這次還是飲茶😆爬完山飲茶真是爽呀一坐下首先叫了一碟肥叉燒吃叉燒必須要吃肥的😂這叉燒味道挺不錯的啊👍🏻有一半是很肥的,但有一半是瘦的😅叫了半隻醬油雞醬油雞很嫩滑👍🏻鮑汁雞腳很軟滑👍🏻蒜蓉炒秋葵很清新👍🏻不過我對秋葵向來一般🫢蛋散是我喜愛的中式甜品之一鬆脆可口👍🏻鮮蝦腸粉鮮蝦很大隻腸粉略嫌有些糊口不夠爽流沙奶皇包很流沙👍🏻不過略嫌流沙不夠多四個人叫了一整桌,其他我已經沒有空間吃下去了🙈不浪費打包帶走總體來說這酒樓是飲茶的好選擇👍🏻
這次還是飲茶😆
爬完山飲茶真是爽呀

一坐下首先叫了一碟肥叉燒
吃叉燒必須要吃肥的😂
這叉燒味道挺不錯的啊👍🏻
有一半是很肥的,但有一半是瘦的😅

叫了半隻醬油雞

鮮蝦腸粉鮮蝦很大隻
腸粉略嫌有些糊口不夠爽

流沙奶皇包很流沙👍🏻
不過略嫌流沙不夠多

四個人叫了一整桌,其他我已經沒有空間吃下去了🙈

不浪費打包帶走

總體來說這酒樓是飲茶的好選擇👍🏻
2022-01-31 911 浏览
我見到有一隻曱甴腳在腸粉內,然後我跟職員說,職員竟然跟我說這不是你所想的,你找到曱甴的身體嗎?他竟然這樣問我,我真的覺得很氣憤。最後職員只是幫我取消了該腸粉。其實我們都知道很多餐廳或酒樓都會出現曱甴,這是很常見的情況。
2021-12-13 839 浏览
12月12日帶媽媽去飲茶卻安排了一個偏遠的檯,  見門口高台位置開了問問侍應能否安排轉檯,  卻得到侍應/支客回覆 "唔轉啦,  沿住條路行入去咪得囉, 食完你地好走啦, 唔轉嫁啦"   講真, D野食又油又咸, 點心唔平嫁!  D 員工上下一心, 由侍應到收銀都係冇咩禮貌!  唔會再去幫襯!
2021-12-12
2021-12-11 552 浏览
第一次係火炭裕滿飲茶,無諗過有曱甴🪳飲茶途中,有位樓面放低熱水壺,我拎起水壺斟水時,驚覺有隻小強跑來跑去,哇嚇死我呀,我即刻縮手,小強跑落枱布。我地即刻通知樓面,呢個時候小強係枱嘅另一邊跑出來,一開始無人理我地,兩分鐘後經理出來踩死隻曱甴、執走佢。但之後枱布碗碟通通無換,一句「唔好意思」都無,經理坐返入房,彷彿咩事都無發生過。真心,唔係要你賠錢定送咩野,最基本曱甴爬過嘅枱布都應該要換掛?我地問經理得幾枱客,都無員工理我地佢話:大家都忙緊晚市,無人得閒我地:==(心諗…下有曱甴喎)你地無train員工點處理咩?經理話:宜家train唔到架啦,無得train架,我咪孭緊鑊囉……睇黎經理平時管人管得好氣餒,言談間都好灰無論員工態度定衞生,都有啲問題,大家如果幫襯要小心😵
第一次係火炭裕滿飲茶,無諗過有曱甴🪳

我地問經理得幾枱客,都無員工理我地
佢話:大家都忙緊晚市,無人得閒
……睇黎經理平時管人管得好氣餒,言談間都好灰

無論員工態度定衞生,都有啲問題,大家如果幫襯要小心😵
2021-06-14 1445 浏览
係online購買電子劵4人餐於6月9日早上購劵前後共2次致電聯絡因為聚餐人數5人疫情下決定外賣但4人餐唔夠6人餐太多購劵前查詢想加半隻豬因為6人餐當中就有呢個菜式職員報價$298我落實預訂仲問使唔使先俾錢職員仲話到時俾就可以點知到6月12日日早上即係取餐當日通知我要買一隻$548當我指責經理當天才通知佢竟然cut 我線!!!我最嬲係職員乜都唔知經理又硬逼消費者埋單早知一定要我買一隻豬嘅話我就會買六人餐經理無禮貌又理所當然咁!真係好過份其實食物質素唔差但管理真係好有問題之前新年買年糕券條款有四款選擇每張券可以玩三個但係當我換嘅時候當時已經好近新年果日只有芋頭糕😞廚房好用心整食物好味但經理唔識得管理又唔會檢討好似呢個年糕券其實應該係購買嘅時候就要消費者選定日期同埋年糕嘅款式就唔會咁狼狽同尷尬唔識得管理除咗公司嘅業務停滯不前前線嘅員工都好大壓力呢間公司又冇任何嘅途徑可以直接反映意見亦都係好可悲嘅一件事
係online購買電子劵4人餐
職員仲話到時俾就可以
點知到6月12日日早上
即係取餐當日通知我要買一隻$548
當我指責經理當天才通知
佢竟然cut 我線!!!
我最嬲係職員乜都唔知
經理又硬逼消費者埋單
早知一定要我買一隻豬嘅話
我就會買六人餐
經理無禮貌又理所當然咁!
真係好過份
生日
用餐优惠
現金券
2020-12-20 1630 浏览
早陣子在網上看到有乳豬有特價,作為愛乳豬人士,當然是不能忍的啦,肯定要買!所以就在幾個月前訂了乳豬來用作做冬的時候吃!這次是在某程式的信用卡優惠,可以減80元,優惠挺大的!原隻乳豬(原價388,優惠價308)乳豬是原隻的,所以不怕有什麼偷工減料或被偷吃的情況!回到家的時間,在自己慢慢剪開,就可以開餐了!而且因為是原隻的關係,乳豬皮會沒那麼快變軟的,所以拿到回家還是可以保持酥脆的!這次的乳豬不會太肥,豬皮超級酥脆,而有油脂的地方吃起來也是帶點甜的,很好吃。不過他送的乳豬醬就比較鹹,我不太喜歡就是了,所以我在家弄了點白糖來沾乳豬,這個組合我更喜歡一點!

原隻乳豬(原價388,優惠價308)
2020-12-18
2020-10-04 1105 浏览
幫襯過數次,食物招呼都還可以。最近幫襯係因為另一間酒樓無位泊車,咁就轉場嚟呢度 (其實多數會幫襯都係呢個原因 🙈🙈)嚟親呢度都有位,又有免費泊車,都算坐得舒服,今次幫襯可能疫情關係,情況更加淒慘,全間酒樓都唔知有無 10 檯客 🥺🥺一坐定每位送半隻乳鴿,我哋跟住叫咗碟油麥菜,黑豚肉煲再加碟蝦伊麵,伊麵有辣但好惹味。奇怪呢間食評唔太好,但我幫襯幾次又唔係咁差,可能我好彩掛?碟麵原本漏咗單,追一追好快就上返啦。酒樓無乜人,可以同朋友慢慢傾吓計, update 吓近況,而家咁嘅時勢,唔知幾時又出限聚令又無得出嚟食飯架!
幫襯過數次,食物招呼都還可以。

2020-09-18 771 浏览
今日 (18-9-2020 Fri) 爸爸喺媽媽嘅永久居所攞裕滿人家嘅雙黃白蓮蓉月餅,今次我都食啦.月餅都同往年一樣,味道同口感亦然,連蛋黃依然睇落好似好夠油,但食落係乾.呢間酒樓買親都係呢啲貨色,真厲害.上次月餅食評係喺18年10月4日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%A5%BD%E9%81%8E%E8%88%8A%E5%B9%B4%E5%95%B2-e3176375而上次食評係喺19年2月20日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BF%9D%E6%8C%81%E6%B0%B4%E6%BA%96-e3309620
今次我都食啦.

上次月餅食評係喺18年10月4日刊登嘅呢篇:

而上次食評係喺19年2月20日刊登嘅呢篇:
外卖自取
其他
2020-05-25 990 浏览
明明冇落單,又話送錯枱。唔好意思都冇句, 經理又慢又黑口黑面。已經等咗半個鐘,仲要等多半個鐘先有野食,但係都上唔齊。原本叫咗七個點心,結果坐咗一個鐘先食到四個點心。服務極差🙄蝦餃勁難食👎皮厚不但止,仲一夾就皮肉分開。鮮蝦腐皮卷雖然脆,但係勁油。竹笙魚肚正常。奶黃包太甜,冇鹹蛋味茶位同點心都係,午市比下午茶貴,我哋到時係午市價錢, 佢真正落單係下午茶時段, 結果竟然收我地午巿價錢,真係笑死🤬唔會再光顧👎
蝦餃勁難食👎皮厚不但止,仲一夾就皮肉分開。
鮮蝦腐皮卷雖然脆,但係勁油。
竹笙魚肚正常。
奶黃包太甜,冇鹹蛋味
唔會再光顧👎
2020-05-24 682 浏览
7年前因為工作緣故經過火炭光顧過,當時印象不俗、食物水準高。如今搬來火炭住,因地理方便,再次帶一家人週日飲餐茶。 明顯人手嚴重不足,而我經理態度惡劣。落單的食物有部分供應不到,卻沒有事先通知,久等半小時追問才說賣晒。8人枱,剛好編到一個大屏幕前,原本想說將就一下,可是屏幕光度太強,而且不停轉畫面,影響整個進餐體驗,就打算轉枱,唔好彩問著個經理,經理十問九唔應,服務水平之高實在佩服。不明白為何這間酒樓可以做到今時今日?
經理十問九唔應,服務水平之高實在佩服。
不明白為何這間酒樓可以做到今時今日?

2020-01-28 754 浏览
22/12 食冬至飯 本人從來不打食評!!但呢間真係鼓勵左我,冬至食普通小菜 D 菜係 涷!!!! 係涷嫁!!!!   炒兩下就算 上枱係無煙出都算 食落口係 涷 晒,一D 都唔熱。唔係一個餸係三個餸都係咁!巳經一肚火,但嘈都無用,就算拎番佢廚房再出黎都唔會敢食。家人拉住話冬至唔好嘈。求奇當食完,想埋單走。無人理。再出聲,先揾個部長埋數,簽完卡,掉信用卡落枱。  你地D 餸係涷嫁 都巳經無出聲。 我見其他枱食小菜嫁人,全部面有難色........... 我人生第一次食到咁嫁酒樓。 香港黎講真係少有。
22/12 食冬至飯 本人從來不打食評!!

求奇當食完,想埋單走。無人理。

我見其他枱食小菜嫁人,全部面有難色...........

我人生第一次食到咁嫁酒樓。 香港黎講真係少有。
2019-12-22
  • 涷嫁小菜
2019-07-19 1938 浏览
Happy friday, 一啲都唔happy。打工仔咁辛苦都係為兩餐, OT到8、9點,諗住食返餐安樂茶飯,點知食咗一肚氣。兩個人叫左個無錫骨、香蒜萵筍土豆絲。上咗菜,其實個無錫骨個味道都唔差,係啲肉有少少‘鞋’,到咗個土豆絲就出事了。因為我同老公都唔食辣,但係原來所謂香蒜土豆絲係辣嘅,仲係好辣嗰隻。咁我哋就好禮貌叫個經理可唔可以轉第二個菜啦,點知佢一句駁返我地,話我地成碟都食晒(有圖有真相,真係每人食咗一啖咋),仲邊有得換呀,仲話‘香蒜’即係辣啦。可能我中文差,唔知‘蒜’和‘辣’是同意詞。最後佢都係唔肯換俾我哋,我地唯有放棄碟餸。其實呢間酒樓啲嘢食同其他夥計都唔錯,估唔到服務最差的係經理,可惜。食少一個菜,唔夠飽,經過7–11買咗個忌廉瑞士卷,反而有驚喜,好味

2019-07-19
2019-07-07 990 浏览
服務員不夠,服務態度差,招手15分鐘後才有服務員給點菜,現已等超過20分鐘,未有菜到第一道菜,文昌雞到了!等了26分鐘。久等的文昌雞味道一般,可能已沒有心情了啊,另叫兩個白飯再等了15分鐘...等食真困難!等等等...第二道菜,老虎班,等了45分鐘還有一個菜苗未到,要繼續等...已經52分鐘了!叫服務員追單,終於來了,1小時4分鐘。吃它的心情有點複雜!已經冇精神品嘗了。恕未能給食物作評,下次不敢再來等食了!