2010-10-29 94 浏览
今晚去睇 "草猛 25 週年演唱會". 之前就同男友 & Joan 去咗紅磡 "西湖" 食晚飯口水雞 - 味道甜咗啲. 而且唔夠辣鎮江希肉 - 味道都 ok. 不過啲肉唔多夠林乾燒四季豆 - 偏甜. 而且唔夠平身飽汁砂鍋飯. 還可以, 啲飯夠汁,味道都 ok紅油炒手 - 太甜唔辣, no good!:今次真係比之前差咗. 所以真係有啲失望呢...

口水雞 - 味道甜咗啲. 而且唔夠辣

鎮江希肉 - 味道都 ok. 不過啲肉唔多夠林

乾燒四季豆 - 偏甜. 而且唔夠平身

飽汁砂鍋飯. 還可以, 啲飯夠汁,味道都 ok

紅油炒手 - 太甜唔辣, no good!

:今次真係比之前差咗. 所以真係有啲失望呢...
2010-10-28
2010-06-29 35 浏览
今日係媽咪生日, 預早訂左位, 呢間野開左咁耐我都未去試過, 初頭以為好貴, 但見過餐牌又唔算貴喎, 埋單都係$527 我地叫左11樣野凍肴肉 - 一啲都唔肥, 又唔會成口油, 不錯醉雞 - 好重酒味, 啲雞又唔鞋喎, 好好食南翔小籠包 - 皮薄肉多又有汁 糖醋魚片 - 差唔多枱枱都有叫, 味道酸酸甜咁, 好開胃幾好食 膳湖 - 呢個麻麻地, 芽菜多過乜, 感覺好油 上海炒年糕 - 年糕好有口感, 唔硬, 好煙un好軟熟蔥爆牛肉 - 啲蔥比較多, 牛肉唔un上湯津白煲 - 估唔到每人一碗, 又有湯飲又有菜食, 又有菇類, 個湯幾清家四川擔擔麵 - 一啲都唔四川, 一啲辣味都冇, 好普通既擔擔麵, 感覺好油添高力豆沙香蕉 - 香蕉同豆沙好似少左啲, 外層都算薄 桂花酒釀丸子 - 好香桂花同酒味, 丸子其實係麵粉粒黎既, 食落好清甜幾好味家

凍肴肉 - 一啲都唔肥, 又唔會成口油, 不錯

醉雞 - 好重酒味, 啲雞又唔鞋喎, 好好食

南翔小籠包 - 皮薄肉多又有汁

膳湖 - 呢個麻麻地, 芽菜多過乜, 感覺好油

上海炒年糕 - 年糕好有口感, 唔硬, 好煙un好軟熟

蔥爆牛肉 - 啲蔥比較多, 牛肉唔un

高力豆沙香蕉 - 香蕉同豆沙好似少左啲, 外層都算薄

2010-06-27
2010-06-07 12 浏览
上次去完 "西湖" 之後, 真係覺得好正. 所以一星期之後就約埋班朋友再去花雕醉雞 - 酒味都幾濃..唔錯 川味鴨舌 - 呢個辣辣地, 都幾野味 bor...so god 乾燒四季豆 - 炒得好干身..正呀 酸辣湯 - 夠酸夠辣又夠料..我一個人飲了一半呀....哈哈尖椒炒茄子 - 呢個比較油...如果少啲油就比較好啲囉 宮保雞丁 - 呢個都唔錯..不過如果可以辣番少少比較好 鮑汁砂窩飯 - 呢個好正. 因為好夠汁. 食落口啲飯冇咁干...下次一定要再叫呀 南翔小籠包 - 呢個都唔錯. 一咬時, 好多肉汁流出黎 總括黎講真係又抵食又好食...唔錯...哈哈

花雕醉雞 - 酒味都幾濃..唔錯

乾燒四季豆 - 炒得好干身..正呀

尖椒炒茄子 - 呢個比較油...如果少啲油就比較好啲囉

宮保雞丁 - 呢個都唔錯..不過如果可以辣番少少比較好

南翔小籠包 - 呢個都唔錯. 一咬時, 好多肉汁流出黎

總括黎講真係又抵食又好食...唔錯...哈哈

宮保雞丁
鮑汁砂窩飯
南翔小籠包
2010-06-02 4 浏览
同2個朋友去了西湖食飯. 因為有一位朋友由大陸黎咗,而且想去一啲平令正嘅地方, 所以我就帶佢地去 "西湖" 食.. 松子鴛鴦桂魚 $188 - 唔錯幾好味 砂鍋云吞雞 (半隻) $98 - 啲湯好好飲手拍黃瓜 $28 - 一般松花皮旦豆腐 $38 - 啲汁好味. 豆腐好滑賽螃蟹 $68 - 呢個都好味 生煎包 $24 - 一般魚香茄子 $48 - 呢個都 ok 整體都唔錯. 幾好味架...

松子鴛鴦桂魚 $188 - 唔錯幾好味

砂鍋云吞雞 (半隻) $98 - 啲湯好好飲

手拍黃瓜 $28 - 一般

松花皮旦豆腐 $38 - 啲汁好味. 豆腐好滑

賽螃蟹 $68 - 呢個都好味

生煎包 $24 - 一般

魚香茄子 $48 - 呢個都 ok

整體都唔錯. 幾好味架...
松子鴛鴦桂魚
松花皮旦豆腐
賽螃蟹
魚香茄子
2010-05-09 11 浏览
今晚母親節一行八人慶祝, 點選一個六人餐 + 一客小籠包. 冷菜三色: 拍青瓜(青甜爽口, 好香麻油味) 無骨鳳爪 (唔夠味) 薰魚 (味道較甜, 多骨)蔥香化皮雞: 肉質嫩滑, 咸咗少少. 清炒河蝦仁: 比較大隻, 味道唔錯. 碧綠炒魚片: 多油! 魚片份量少. 竹笙雞絲翅: 味道唔錯, 有翅響入面. 小籠包: 皮薄有肉汁, 但肥豬肉略為多. 京蔥燒海蔘: 有點燒焦味, 都係偏甜. 干貝扒時蔬: 味道較甜. 壽包: 比想像中細隻.差不多千二蚊食D咁嘅菜色有D搵老襯, 未必有下次.
今晚母親節一行八人慶祝, 點選一個六人餐 + 一客小籠包.

蔥香化皮雞: 肉質嫩滑, 咸咗少少.

清炒河蝦仁: 比較大隻, 味道唔錯.

碧綠炒魚片: 多油! 魚片份量少.

竹笙雞絲翅: 味道唔錯, 有翅響入面.

小籠包: 皮薄有肉汁, 但肥豬肉略為多.

京蔥燒海蔘: 有點燒焦味, 都係偏甜.

干貝扒時蔬: 味道較甜.

壽包: 比想像中細隻.

差不多千二蚊食D咁嘅菜色有D搵老襯
, 未必有下次.

京蔥燒海蔘
2010-05-09
庆祝纪念
母亲节
2010-03-16 20 浏览
松子桂魚,成碟正式夾起,只有四五件魚肉(而且好厚炸漿),連大魚骨都無,肯定唔係完整一條魚!減料的魚,賣$168!?太過份吧!紅燒豆腐,有毛豆粒、冬菇、筍片,豆腐亦好食!雲吞雞,半份份量都唔少,雲吞成十六隻!可惜肉餡無味,而且好多軟骨、硬肥肉粒。雲吞十級難食呀!!湯又唔好味。小籠包,肉汁唔香。鍋貼,俾雲吞餡,打下陰影,覺得個肉餡都係無味,唔好食。p.s對抗逆,星期六日晚市七折市 茶位@$10、前菜$10
松子桂魚,成碟正式夾起,只有四五件魚肉
(而且好厚炸漿),連大魚骨都無,肯定唔係完整一條魚!料的魚,賣$168!?太過份吧!
紅燒豆腐,有毛豆粒、冬菇、筍片,豆腐亦好食!
鍋貼,俾雲吞餡,打下陰影,覺得個肉餡都係無味,唔好食。
p.s對抗逆,星期六日晚市七折市 茶位@$10、前菜$10
2010-03-13
(非会员)
2010-01-23 22 浏览
2010-01-22
六小碟-鎮江肴肉、手拍黃瓜、蔥油海蜇、四喜烤麩、煙味燻魚、醉轉灣
沒有菊花魚柳,改了糖醋魚塊。不太酸,魚塊夠熱,幾開胃。
一口擔擔麵 - 少少辣,好香的花生醬味,麵條不太軟身有彈性
腿茸津白 - 津白新鮮又入味
高力豆沙 - 夠熱夠軟不太甜,不會太漏
2009-10-04 21 浏览
適逢中秋節,酒家先黎個 4 人餐 promotion。雪菜加扁豆的小食其實幾醒胃。菜式有冷盤 3 款:涼伴矮瓜 - 我未見過呢種!原來係上海街買左d sauce 淋落去的parsley with 白雲去骨鳳爪 - 正,無骨最岩我鎮江肴肉 - 呢度既肴肉唔太正宗,因為唔夠味同淺色左 d竹笙翅 - 無乜翅同味道,同埋結到好張住個口龍井蝦仁 - 雖然係無龍井茶香,但佢都係唔錯既外婆紅燒肉 - 有 d 似東坡肉淋淋地,同埋 d 豆腐係打結,幾特別蟹肉扒菜 - 預左咁既價錢唔會有好明顯的蟹肉,ok松子魚 - 唔會太酸甜不均勻的感覺小龍包 - 無霸王出莊湯多到瀉的感覺,呢度 dry d薑茶湯丸糖水因為四人餐佢地我分 5 碗,有 2 碗係一糕,都 ok ,因為個芝麻湯丸好大粒,薑茶唔會太辣。除左有時難叫到 d 伙計外,其實呢度 d 伙計都好 attentive 同細小解釋架,有個後生 d 的好好服務!
適逢中秋節,酒家先黎個 4 人餐 promotion。

雪菜加扁豆的小食其實幾醒胃。

菜式有冷盤 3 款:

parsley with 白雲去骨鳳爪 - 正,無骨最岩我

鎮江肴肉 - 呢度既肴肉唔太正宗,因為唔夠味同淺色左 d

竹笙翅 - 無乜翅同味道,同埋結到好張住個口

龍井蝦仁 - 雖然係無龍井茶香,但佢都係唔錯既

蟹肉扒菜 - 預左咁既價錢唔會有好明顯的蟹肉,ok

松子魚 - 唔會太酸甜不均勻的感覺

小龍包 - 無霸王出莊湯多到瀉的感覺,呢度 dry d

2009-10-03
2009-08-29 13 浏览
經過門口,見到大大隻字寫住正價七折,咁就入咗去食.睇勻成個餐牌,就算正價七折,散叫都覺得唔化算,比較貴,因此叫咗個貴賓版二人餐.前菜味道非常一般,除了幾舊醉雞有些少酒味外,鎮江肴肉比較硬,燻魚好硬,其他味道亦不夠.濃湯雲吞雞,湯底比較咸;外婆紅燒肉,肉質好似煲湯豬肉咁;好彩津白不錯,菊花魚柳亦幾惹味.擔擔麵有些少辣,不過麵身不會太硬.所謂招牌小籠包不外如是,唔好食,高力豆沙則非常多油.

經過門口,見到大大隻字寫住正價七折,咁就入咗去食.
擔擔麵有些少辣,不過麵身不會太硬.
所謂招牌小籠包不外如是,唔好食,高力豆沙則非常多油.

2009-08-26
2009-06-30 1 浏览
一向好小會行到咁遠,平時通常到會和幾個同事在鳳城吃下午茶,唔來過都唔知源來在這家所謂上海菜,可以食到非常港式的點心,和同行的同事都覺得這裒的食品唔會比同區的洒家差,最低食特價鍋貼,而又有水準,其他的點心都7折,原來唔會比其他洒樓貴很多,大志上真低食,會常到這裒吃下午茶...
2009-06-29
  • 2蚊隻鍋貼
人老左都係鍾意食中菜西湖做左呢個上海二人餐promo好耐,分豪華版&尊貴版,分別就係一個平d一個貴d啦。我地叫左個平d既,$198,連加一茶芥$251。呢個餐最正之處係可以試好多樣野食,每樣少少地,最初見到6小碟細得可憐,但係食下食下就發現好飽,結果有d要打包。首先六小碟,(睇相啦)我覺得個醺魚唔錯,因為本身我不太愛的,出面有d會好硬,太濃味,但呢度既唔會,啱啱好,鎮江肴肉係我最欣賞既,不過個人覺得醉轉彎酒味太重,冇酒香。。然後雲吞雞湯係兩碗餐湯size既,小籠包兩粒,睇其他食評話無湯,但係我食到有喎,好juicy!紅燒肉係我覺得好正,真係做到肥而不漏!仲有腿茸津白+松子桂魚,雖然係細條,但係真係成條上既桂魚(我媽咪以為比一部份架咋)兩個人點食阿。。。不過魚同紅燒肉呢d平日送飯架嘛,齋食有d唔慣,仲有兩細碗擔擔麵,花生香,正不過食一兩啖已經好飽啦。最後新鮮熱辣既高力豆沙,非常淡色,但依然好味。如果兩個人去真係最啱呢個餐,又可以食咁多碟
人老左都係鍾意食中菜

西湖做左呢個上海二人餐promo好耐,
分豪華版&尊貴版,
分別就係一個平d一個貴d啦。
我地叫左個平d既,$198,連加一茶芥$251。

呢個餐最正之處係可以試好多樣野食,
每樣少少地,最初見到6小碟細得可憐,
但係食下食下就發現好飽,結果有d要打包。

首先六小碟,(睇相啦)
我覺得個醺魚唔錯,因為本身我不太愛的,
出面有d會好硬,太濃味,但呢度既唔會,啱啱好,
鎮江肴肉係我最欣賞既,
不過個人覺得醉轉彎酒味太重,冇酒香。。

然後雲吞雞湯係兩碗餐湯size既,
紅燒肉係我覺得好正,真係做到肥而不漏!
仲有腿茸津白+松子桂魚,
雖然係細條,但係真係成條上既桂魚(我媽咪以為比一部份架咋)
兩個人點食阿。。。
不過魚同紅燒肉呢d平日送飯架嘛,齋食有d唔慣,

仲有兩細碗擔擔麵,
花生香,正

不過食一兩啖已經好飽啦。

最後新鮮熱辣既高力豆沙,非常淡色,但依然好味。

如果兩個人去真係最啱呢個餐,又可以食咁多碟
2009-05-05
庆祝纪念
生日
呢度竟然新野有諸葛烤全魚食!不過唔中意食魚,所以葛烤全魚餐無叫到,反而叫左上海豪華版的二人餐,加石窩咸肉菜飯 (有飯焦食下,不過好癡牙呢) 同三鮮抄年糕 (一般啦,年糕 size 都幾大塊) ($68)。我覺得呢間野做得京、川、滬菜都真係幾犀利,個師傅好似乜都識整咁!小食 - 榨菜毛豆 - 都幾好食架,吊胃口先上海2人餐有:小食:醉轉灣 - 一隻雞翼斬件鎮江肴肉魯豆腐花生醺魚蔥油海哲 - 加左蔥後好好味青瓜 - 超爽主菜有:糖醋桂花魚 - 好大條同多骨小龍飽 X 2 - 皮薄多汁一小碟龍井河蝦仁 - 一樣咁清,幾好味雲吞雞湯翅 X 2 碗 - 果然得一口翅,不過都好鮮味擔擔麵 X 2 碗 - 無食到高力豆沙 x 2 個 - 炸得幾淺色,不過無影響味道但係果然係 2 人餐,我地4個人分真係好少,極度唔夠喉!要靠抄年糕加飯先飽,早知叫 2 人餐 X 2 但係呢個餐最正既地方係一次過試晒上海菜必有既野,好滿足啊!
呢度竟然新野有諸葛烤全魚食!

小食 - 榨菜毛豆 - 都幾好食架,吊胃口先

上海2人餐有:

青瓜 - 超爽

主菜有:
糖醋桂花魚 - 好大條同多骨
小龍飽 X 2 - 皮薄多汁
一小碟龍井河蝦仁 - 一樣咁清,幾好味
雲吞雞湯翅 X 2 碗 - 果然得一口翅,不過都好鮮味
擔擔麵 X 2 碗 - 無食到
高力豆沙 x 2 個 - 炸得幾淺色,不過無影響味道

好滿足啊!

2009-04-04
  • 上海豪華版的二人餐
(非会员)
2009-02-13 1 浏览
友人早2日請食飯.. 我地一行3人去左食西湖.. 因為岩岩過左食晚飯時間.. 等左幾分鐘就坐低叫野食.. 叫左好多野.. 有烤麩, 擔擔麵, 濃湯雲吞雞, 豆苗, 雞絲粉皮, 銀絲卷, 黃金蝦.. D 野都好快上.. 各樣野賣相都幾好.. 本人特別喜愛佢個濃湯雲吞雞.. D 湯好好味.. 其次就係雞絲粉皮同銀絲卷..我唔食SEA FOOD.. 但係朋友話我知佢地O既黃金蝦失左DD水準.. 而佢地O既擔擔面唔夠辣, 變得太重花生味...係取代唔到my favourite翡翠拉面擔擔面O既.. 埋單3百幾.. 3個人都食到好飽.. 連DESSERT都叫唔到.. 不過真係幾抵食呢..
友人早2日請食飯

• 雲吞雞
  • 烤麩
2009-02-10 14 浏览
Went to this place recently with my friends, we all love shanghai food. We ordered from a la carte (there r some set to choose as well)1. 雞絲粉皮 - ate with sesame sauce, quite small portion but yummy2. 醉雞 - ok la3. 小籠飽 - very juicy! 4. 片皮鴨 + 生菜包鴨松 - i like 片皮鴨 more, ate a lot!5. 砂窩雲吞雞 - the soup was very nice, i refilled so many times! 1/2 portion is enough for 5 people!6. 水煮牛肉 - very spicy for me, my friends finished it 7. 黃金大蝦球 - my favourite dish, fried with 鹹蛋黃! highly recommend 8. 蟹粉豆苗 -
2. 醉雞 - ok la
3. 小籠飽 - very juicy!
for 5 people!
8. 蟹粉豆苗 - i love it too..but must b very fat!!!
9. 高麗豆沙 - good but i had to share with my friend bcox too full already!
Good food, great value. Lots of choices from the menu, we could only try these since there were only 5 of us! I will try other dishes next time. Also, there is free parking in the mall nearby when u dine in.

• 小籠飽
  • 砂窩雲吞雞
  • 黃金大蝦球
2009-01-13 7 浏览
在下經常穿梭大江南北,能於本港找到一家蘇杭菜系如此有板有眼,實屬難得。昨晚大至食譜:紅燒小元蹄(不油不膩,精緻可口)烤麩(手法正宗)擔擔麵(尚算可以)雞湯煨麵(雞香四溢,回味無窮)加上星期一至五散叫落單~享有六折,簡直無敵~~好的味道給人幸福的感覺。
實屬難得。
昨晚大至食譜:
紅燒小元蹄
(不油不膩,精緻可口)
烤麩
(手法正宗)
擔擔麵
(尚算可以)
雞湯煨麵
(雞香四溢,回味無窮)

加上星期一至五散叫落單~享有六折,簡直無敵~~

好的味道給人幸福的感覺。
  • 紅燒元蹄、烤麩