2018-11-17 318 浏览
小編呢一日同媽媽去鳳凰村買餸,媽咪話要買餸之前食下午茶,之後就嚟到呢一間好似餐廳嘅粥店,呢度有粥粉麵外,仲有茶餐廳嘅飲品,同埋甜品㖭~媽咪好鍾食熱嘢,所以佢下午茶都叫咗碗粥食,所以媽咪身型咪…花師奶咁囉~ hehe…媽咪二話不說就叫咗碗粥食,而我就叫咗碗糖水同埋炸兩,媽咪食得太快喇~ 手機都準備拎出嚟影,已經開波食咗一半… 偷食咗媽咪少少粥,粥嘅味道好綿。綠豆沙豆煲到已經起沙,同埋海帶嘅味道好出。炸兩粉皮唔太厚都幾滑但落晒豉油,油炸鬼就變咗冇咁塞喇,屋村都算好味嘅~

2018-07-24
用餐时段
下午茶
2018-05-10 428 浏览
最近爸爸熱氣生飛滋,食咩都咁痛,搞到都冇來胃口。唔想自己煮,不如就去西記食個晚餐,乾手淨腳。一向對西記嘅湯飯都好有水準,竟然食粥熱辣辣,更加難入口,所以爸爸就揀食湯飯吧!三餸一菜嘅湯飯,我地食開豬潤、魚腩、芥菜...今次我地揀左豬心。依度嘅豬潤好淋,一啲都唔嚡口,整個湯都充滿濃濃肉味,加上芥菜幾靚,個湯好清甜爸爸食晒成碗飯之餘,仲飲晒成碗湯添!而我今日就揀食兩餸一菜的湯麵,魚腩係必叫。另外仲叫左肥牛....當中有4塊肥牛,真係肥到震,搞到個湯底好濁,見到都唔開胃,一啖湯都冇飲😂。絲瓜清熱一流,ok嘅...今餐都算唔錯,但比之前的份量真係少左囉以前多到滿晒,食晒成份真係飽到頂肚!

爸爸食晒成碗飯之餘,仲飲晒成碗湯添!

今餐都算唔錯,但比之前的份量真係少左囉
以前多到滿晒,食晒成份真係飽到頂肚!
2018-05-07
用餐时段
2018-03-12 375 浏览
今晚唔煮飯,為左快手快腳趕下場,就去西記解決喇。這裏的湯飯質素不錯,所以夜晚都好多人食湯飯或麵。話事話,過左年後原來樣樣都加左一蚊。食過好幾次湯飯,每次一定叫豬潤,魚腩,芥菜。豬潤份量夠多,又腍又滑。魚腩大大件,相比鯇魚肉,魚腩完整一嚿,又冇乜骨。芥菜又比得夠多。成個湯有濃濃豬潤精華,芥菜又甜味,所以好!今次還叫了木耳,成碗滿晒,加埋碗大飯,十分足夠。另外一個,我都order了魚腩。今次鮮雞都有4件,啖啖肉。還有一個餸是秀珍菇。西洋菜都係好受歡迎。我地兩個交換啲餸食可能味道不錯,平時食開少飯的我,連咁大碗飯都食清光。最後,因為太過飽,暫且都食不下糖水,只好買外賣,綠豆沙和紅豆沙各一碗。外賣需要加多一蚊($16)。紅豆沙除了有花生外,還好似仲係用粥水煲,有一粒粒米,幾特別。
魚腩大大件,相比鯇魚肉,魚腩完整一嚿,又冇乜骨。
芥菜又比得夠多。成個湯有濃濃豬潤精華,芥菜又甜味,所以好
!
今次還叫了木耳,成碗滿晒,加埋碗大飯,十分足夠。

我地兩個交換啲餸食
可能味道不錯,平時食開少飯的我,連咁大碗飯都食清光。
花生紅豆沙
海帶綠豆沙