2022-07-06 128 浏览
又食川菜,今次黎到宜間係天后既小店,出地鐵站行幾分鐘就到,相當方便。胡椒豬肚雞煲 168成個煲連埋個爐一齊上,滾住食勁香。個湯味道好鮮味好香濃,胡椒份量十足。雞件份量多得黎肉質好嫩滑,豬肚就質感爽彈。四川擔擔麵 42宜度既擔擔麵賣相相當吸引,幼麵條又滑又彈牙,醬汁極濃郁,有大量既花生同其他配料,啖啖麵條都吸哂d精華。椒鹽蝦 158成碟炒到金黃色勁靚,蝦隻隻都大大隻,肉質結實彈牙,餐廳好貼心咁全部蝦一早係蝦背開左殼,更加易食。青椒皮蛋 40香辣海帶絲 452款都係經典既涼菜,香辣得黎好惹味。值得一提宜度既餸菜都可以自由選擇辣度麻度少油少鹽,用電話掃QR code落單好方便。。。見見面 (琉璃街)天后琉璃街9號地下。。

胡椒豬肚雞煲 168

四川擔擔麵 42

椒鹽蝦 158

青椒皮蛋 40
香辣海帶絲 45

見見面 (琉璃街)

2022-07-04 101 浏览
今天下午到灣仔稅務大樓做一些事情,做完之後差不多是晚飯時間,想吃麻辣便來到這裏。青椒魚(生魚)例牌$198,生魚切得很薄,肉質鮮嫩,份量十足。青椒沒有水煮那麼多油,花椒的味道比較濃郁,湯底鮮甜可口,配菜有蒟蒻和萵筍片,整個份量都很充足。麻辣肥腸雞煲$168,肥腸處理得很乾淨,沒有腥臭味,雞肉吸收了麻辣的味道,非常惹味,想起多年前在深圳向西村的雞煲味道。侍應將雞煲奉上之時,亦附上石油氣爐,可以加熱之後再食,不過建議如果吃得比較慢,先將火爐熄滅比較好,否則雞件會越煮越老。白飯$12,因為點了兩個比較濃郁味道的主菜,吃一個白飯非常配合。桂花冰粉$30,桂花味道清甜,冰粉口感紮實,配上紅糖的糖漿,簡直是一絕。

侍應雞煲奉上之時,亦附上石油氣爐,可以加熱之後再食,不過建議如果吃得比較慢,先將火爐熄滅比較好,否則雞件會越煮越老。

2022-07-04 99 浏览
酸菜魚(生魚)例牌都大碗到爆。。又多魚。。酸菜又多。配菜又多。。最特別係鹹,甜,葱,辣,麻 ,配菜全部都有得選擇。。。可以選擇自己岩自己既合味。。兩個人真係食唔灑。。。重要個湯底真係濃郁到不得了。。因為加左檸檬令到個味又提升一個層次其他人成日都話 出面啲酸菜魚無骨,夠滑 就叫好食。。。其實一個好既酸菜魚。。係可以由酸辣帶出魚既鮮味。。。呢個先係四川酸菜魚既特色。。。要食到四川味既酸菜魚就快啲黎食啦。。。涼拌三絲 又係可以選擇岩自己既口味。。。海帶,土豆絲,蘿蔔絲。。。好有口感。。。海帶又可以中和油膩口感。。。好食桂花冰粉晶瑩通透嘅桂花冰粉。未食個樣都知好食,再加埋桂花糖水做配搭。。。食完透心涼。。。炸饅頭未食過咁脆口既 炸饅頭。。。細細粒。。。一口一舊。。。成粒都搽滿煉奶。。好食啲野食份量真係好大碟!
酸菜魚(生魚)

涼拌三絲

桂花冰粉

炸饅頭

啲野食份量真係好大碟!
2022-07-03 72 浏览
好耐冇食川菜,朋友話呢間天后既川菜幾多選擇,仲有烤魚食添,我地就去左試試佢啦😆😆烤青江魚 酸菜味 ($288)🐟🐟寬粉 ($30)土豆片 ($30)烤魚有3種魚,桂花,青江同埋海鱸魚都好岩烤魚,大家都好少骨,我地揀左青江魚,鋪頭處理得好好,成條d 肉同骨都分開左烤,食得好方便,而且入面原本已經有勁多輔料勁開心😍😍有海帶,蘿蔔,豆皮,香菇,木耳,芽菜,萵筍,蓮藕,魔芋,超多唔同既野,我地仲加左寬粉同土豆片,已經幫我地加埋入去,成個鍋勁多配料,酸菜味我地仲可以揀辣度同埋加蒜,出黎好岩口味好好食,朋友讚不絕口添😋😋😋乾鍋千葉豆腐 ($88)🥘🥘除左食魚之外,朋友都想食返個川菜,就叫左呢個千頁豆腐,調味好好既乾鍋,仲有個爐仔一齊上,可以熱住慢慢食添,岩哂同朋友邊傾邊食都唔會凍😚😚📍 見見面 (琉璃街) (天后)天后琉璃街9號地下#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry天后 #川菜 #酸菜魚 #

烤青江魚 酸菜味 ($288)🐟🐟
寬粉 ($30)
土豆片 ($30)

乾鍋千葉豆腐 ($88)🥘🥘

📍 見見面 (琉璃街) (天后)
天后琉璃街9號地下

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry天后 #川菜 #酸菜魚 #烤魚 #雞煲
2022-07-02 61 浏览
平時食嘅川菜都比較重口味同油膩啲今次食左間每道菜都可以揀少油少咸嘅推介俾想食川菜但又想健康啲嘅朋友麻辣大蜆涼菜隻隻大蜆都咁飽滿 完全冇沙蜆肉夠晒鮮甜 少少麻辣好開胃乾鍋田雞外表睇落比較乾身 食落都幾嫩滑結實 好惹味蔥爆牛肉牛肉都幾軟嫩 大蔥炒熟左又甜又冇渣 好好食大盤花菜加左五花腩肉一齊炒 夠咸香花菜好爽口 唔會太油炸饅頭炸得夠脆 點煉奶食好好味 我自己隊左四個紅糖糍粑食川菜必叫嘅甜品 鍾意佢又脆又有咬口夠晒煙韌整體水準都幾好 仲要好抵食咁多野食埋單都唔洗500蚊有下次!
平時食嘅川菜都比較重口味同油膩啲

整體水準都幾好 仲要好抵食
咁多野食埋單都唔洗500蚊
有下次!
2022-07-02 54 浏览
/ 見見面天后區抵食川菜好選擇🌶連放三日假期當然要搵啲好嘢食下, 係銅鑼灣行完街慢慢散步, 穿過維園就嚟到天后, 見到有一間川菜幾吸引, 又有水煮魚又有炒菜, 唔洗等位就入去試吓🤭食物有好多選擇, 唔單止有水煮魚仲有雞煲打邊爐, 連小龍蝦都有得食, 大部份食物都係辣嘅, 不過可以揀唔同辣度, 所以就算唔食得辣嘅朋友都可以揀BB辣試吓👍🏻🌶水煮桂花魚 例牌 $288因為想食好啲, 就嗌咗桂花魚😍 例牌份量適合二至三人, 一上台就已經聞到好香嘅水煮味, 好多辣椒浮喺面, 除咗有桂花魚肉片之外仲有薯粉同埋芽菜😻果然冇嗌錯桂花魚, 魚肉超滑而且無骨, 好入味越食越辣👍🏻 一定要嗌🌶 悠縣香乾 $88川菜式入面, 我好中意食炒豆乾🤣 呢碟餸簡直係我最愛, 微微炸過嘅豆乾加埋辣椒同豬腩片一齊炒, 送飯一流👍🏻 🌶炸饅頭 6件 $38食辣嘢唔少得有炸饅頭做甜品, 好欣賞佢嘅饅頭係細細粒, 方便同朋友share😍饅頭炸到金黃色, 配煉奶一齊食, 食落口外脆內軟, 好好味😋📍 見見面 (琉璃街) (天后)天后琉璃街9號地下
/ 見見面
天后區抵食川菜好選擇🌶

🌶水煮桂花魚 例牌 $288

🌶 悠縣香乾 $88

🌶炸饅頭 6件 $38

📍 見見面 (琉璃街) (天后)
2022-07-01 1356 浏览
「下一站天后」,喺天后落咗車經A出口行出嚟,就有唔少餐廳選擇,菜式選擇非常多,而且大部份餐廳價錢比附近嘅大坑親民,真係花多眼亂。不過,近排天氣實在太熱,最啱就係食辣野刺激下食慾啦!所以我哋去到見見面,以川辣作為今晚嘅主題。開心涼粉食甜嘢會令人開心,望住對方食辣食到標晒眼水都同樣開心。呢個開心涼粉其實係麻辣涼拌涼粉,涼粉上灑上芝麻蔥花。涼粉爽口滑溜,涼粉掛上麻辣汁,不失為好好嘅開胃菜。麻辣牛柏葉索晒麻辣汁嘅牛柏葉絕對夠驚喜!牛柏葉口感爽口,雖然切得幼身,但就索盡麻辣汁。麻辣比例啱啱好,非常有層次,不過略嫌份量偏少。烤海鱸魚+萵筍今晚嘅主菜就揀咗烤魚,魚類選擇有桂花魚、海鱸魚同青江魚。呢道餸絕對係誠意之作,因為魚身有事先略為煎左,魚肉不會散碎,亦吸咗唔不少湯汁。海鱸魚雖然無桂花魚咁滑,但肉質相對彈牙,而且魚骨唔多,啱晒怕骨嘅朋友。至於烤魚嘅另一個精粹係啲配菜,呢度嘅配菜有魔芋、雲耳、芹菜同比較少見嘅馬鈴薯寛粉。不過個麻辣汁愈煮愈濃,越食越鹹又麻又辣,需要加湯稀釋一吓。我哋另外加咗萵筍,切得厚薄適中,唔需要煮太耐就已經軟身,食得!炸饅頭(6件)上菜前店員主動幫我哋換上乾淨嘅碗碟,避免屬於甜食
開心涼粉

麻辣牛柏葉

烤海鱸魚+萵筍

炸饅頭(6件)
上菜前店員主動幫我哋換上乾淨嘅碗碟,避免屬於甜食嘅饅頭沾到碗入面嘅麻辣汁,呢個細心舉動值得一讚!饅頭size比平常食開嘅細粒啲,兩人都食得曬。饅頭炸到金黃酥脆,除咗增加飽腹感,亦係一個唔錯嘅飯後甜品
2022-06-29
2022-07-01 47 浏览
見見面 地址: 香港天后琉璃街9號地下=====================七月對學生哥是迎接放暑假的日子,對成年人來講係漫長3個月無公眾假期架開始,只得7/1 有一日回歸假,可以休息一下。走左去食紅噹噹架川菜慶祝, 紅色在中國人是喜慶日子架顏色,有雞煲烤魚同四川小菜。$72 虎皮尖椒,油泡過係簡單好食,青椒架青爽同調味,更開胃$118 乾鍋肥腸,嘩勁濃郁惹味,炸香脆加上蒜洋蔥香鹹,想叫碗白飯配著吃$38 炸饅頭點煉奶,平時舊式茶樓先食到,炸起金黃脆口,再加煉奶香甜$168 奇味雞煲- 例,唔辣架可大家都唔怕食唔到,醬汁香濃多蔥蒜,食完可以再打邊爐。$143飄香辣子雞有骨同無骨比你揀。小辣中食到麻味舌頭FEEL到少少刺激但又唔會太到人失去感覺, 少辣多滋味, 大辣壞肚皮。$38紅糖糍粑 絕對是必食架, 大大力推, 煎得4面香且煙韌。紅糖又可以中和辣味, 不妨沾多些糖粉食, 是食完辣野後不可多得架甜品。鍋物好吃
見見面

地址: 香港天后琉璃街9號地下
=====================
七月對學生哥是迎接放暑假的日

鍋物好吃
2022-06-26 73 浏览
又嚟我最愛嘅川菜🥰呢間店性價比超高成檯嘢都係$400仲可以簡少咸少油唔係吹水感覺上食落口味夠重但唔係死咸💫清炒萵筍又係我必點菜清爽得嚟唔油膩成碟食晒都得💫麻婆豆腐豆腐好滑個汁好好餸飯點咗小辣下次可挑戰大辣💫椒鹽蝦🍤超香口 廚師炸嘅時候已經聞到陣蝦味有十隻蝦~~💫担担麵呢個冇得簡少咸即刻感覺到佢好濃郁食完好有罪惡感💫口水雞(半隻)個汁好香口雞肉做得好滑又係餸飯一流雖然店面唔算好大但空間感十足枱與枱中間嘅距離都遠細心位係店員主動提供熱水洗碗
又嚟我最愛嘅川菜🥰

💫担担麵
呢個冇得簡少咸
即刻感覺到佢好濃郁
食完好有罪惡感

💫口水雞(半隻)
個汁好香口
雞肉做得好滑
又係餸飯一流

雖然店面唔算好大
但空間感十足
枱與枱中間嘅距離都遠
細心位係店員主動提供熱水洗碗
2022-06-24 149 浏览
🐟見見面🐟位於天后的一間酸菜魚、烤魚、雞煲、火鍋於一身的四川店舖。走進去後便會發現有種似層熟悉的感覺,如果你之前也有試過在內地去一些酒家吃過小菜,就是那種感覺!衞生不錯,有茶水供洗碗碟。亦都用左QR code點餐,咁就唔怕同餐牌有接觸啦。餐廳選擇幾多,但見到食評推介一般都係酸菜魚、辣子雞,所以都試試佢,另外再叫左炸曼頭和紅糖糍粑:🐟酸菜魚(生魚)$188:點菜時見到可選少油少鹽,即刻試試,又真係少油少咸喎!魚款有兩種(生魚、桂花魚),因為桂花魚要+100所以食左個生魚。佢絕對唔係包裝魚,有兩、三件背骨比你睇下,其他魚塊亦食得出魚的口感,唔會太滑捋捋。🐥飄香辣子雞$143:辣子雞分左兩款,一款有骨,一款無骨。平時少食無骨又試試佢。的確叫小辣係同譚記的五小差不多,重點係個麻都幾出色,食到麻味,但唔會維持到你食完返屋企。女生可能幾喜歡!🥖炸饅頭6件$38;平時街食既饅頭要食4-5啖先搞掂,呢間1-2啖就ko, 方便之餘可以等你解解辣。紅糖糍粑$38:暫時食過最solid,最煙韌的。可能紅糖不算太有特色,但糍粑的確出色。有青島,藍妹等等酒水。味道:🦙🦙🦙🦙🦙/5環境:🦙🦙🦙🦙/5推薦:🦙🦙🦙🦙
🐟見見面🐟

位於天后的一間酸菜魚、烤魚、雞煲火鍋於一身的四川店舖。走進去後便會發現有種似層熟悉的感覺,如果你之前也有試過在內地去一些酒家吃過小菜,就是那種感覺!

🐟酸菜魚(生魚)$188:

酸菜魚  (例牌)(生魚)

🐥飄香辣子雞$143:

飄香辣子雞

🥖炸饅頭6件$38;

紅糖糍粑$38:

紅糖糍粑

有青島,藍妹等等酒水。

味道:🦙🦙🦙🦙🦙/5
環境:🦙🦙🦙🦙/5
推薦:🦙🦙🦙🦙/5
抵食:🦙🦙🦙🦙/5
2022-06-19
酸菜魚  (例牌)(生魚)
飄香辣子雞
  • 酸菜魚
2022-06-24 53 浏览
呢排愛上吃辣,四川菜的麻辣好似會令人上癮😋之前有朋友介紹這間「見見面」,餐廳名字好易記,在地鐵站行數分鐘就到非常方便。餐廳係用手機掃QR CODE落單,而且想食幾麻幾辣都有得揀酸菜魚二人晚餐叫例牌都好夠食,今晚揀左生魚,魚肉好滑食到舔舔脷,而且好大盤勁抵食,湯汁送飯一流。口水雞雞肉好滑溜😊大量芝麻花生青葱令這道菜更香口炸饅頭細細粒好的骰可愛,炸得金黃酥脆,蘸埋煉奶甜蜜可口手撕包菜用蒜頭同辣椒炒的椰菜完全辟除了草青味👍🏻紅油抄手一碟十粒,份量十足桂花冰粉川菜特色甜品,冰涼消暑,解油解辣
餐廳係用手機掃QR CODE落單,而且想食幾麻幾辣都有得揀

酸菜魚

口水雞
雞肉好滑溜😊大量芝麻花生青葱令這道菜更香口

炸饅頭
細細粒好的骰可愛,炸得金黃酥脆,蘸埋煉奶甜蜜可口

手撕包菜
用蒜頭同辣椒炒的椰菜完全辟除了草青味👍🏻

紅油抄手
一碟十粒,份量十足

桂花冰粉
川菜特色甜品,冰涼消暑,解油解辣
  • 酸菜魚
2022-06-22 67 浏览
見見面係我第二次食,第一次在九龍城,佢概酸菜魚令我一食愛上,驚喜萬分。今次再到天后分店,裝修跟九龍城店是一樣的。估吾到令我完全改觀。由於二人進食,今次吾叫酸菜魚,試下其他菜,估吾到會有意想不到的體驗。悠縣香乾不過不失,我覺得佢吾都夠鑊氣,再辣d應該更好,今次叫左小辣,下次可以試中辣。另外叫左個奇味雞煲驚喜不大,可能再辣d會更好,佢個醬汁就普普通通啦,但價錢又吾貴概。今次響鈴就真係好夠驚喜,居然係益味,可能佢都知道,所以投訴下即收回。我見枱枱都係叫烤魚,酸菜魚,比較少人叫火鍋。蔥爆牛肉算ok, 起碼牛肉夠份量,蔥爆都得,如再有鑊氣會更佳。其實最驚喜概地方,炸饅頭佢真心好食,皮夠脆,價錢仲好公道。最後點左個炒土豆絲,今次叫中辣,辣到跳舞,有時我真係吾太清楚佢中辣和小辣概控制。 臨走時見到佢概擔擔麵好正,可惜今次太飽食吾到。其實見見面都係主打酸菜魚和水煮魚,食其他概真係睇你好吾好彩,佢概魚仍然係相當出色的。

悠懸香乾

奇味雞煲

蔥爆牛肉

其實最驚喜概地方,炸饅頭佢真心好食,皮夠脆,價錢仲好公道。

熗炒土豆絲

悠懸香乾
熗炒土豆絲
人性主要分兩種,善與惡,代表住極端又強烈既對比,而辣就川菜裡面其中一樣面向。人既陰暗面都有七原罪啦,而四川菜就有呢七種味道,以酸、甜、、鹹、麻、苦、辣、香,集七家之大成,互補不足,平衡利弊。👇📌雞 煲 -  ▪️ 胡 椒 豬 肚 雞 煲 - $168 ▫️ 黎得呢到除左水煮就係呢個「胡椒豬肚·雞煲」,成個雞煲再跟埋個火鍋慶返熱,飲返碗頭啖湯先,胡椒份量十足,而雞件夠嫩滑入味,食落啖啖肉之餘胡椒香味突出;豬肚滑溜爽彈,仲有少少脂肪痴住,夠哂惹味!📌私 房 小 炒 - ▪️ 水 煮 牛 肉 - $138▫️ 正如我頭先所講,「水煮·牛肉」真係必食之一,牛肉既數量真係多到嚇親,好似食極都仲有,超級抵食;而肉質完全唔韌,肉質嫩滑,配搭d大豆芽菜吸收哂又麻又辣既醬汁,過足口癮呀!▪️ 豉 椒 大 蜆 - $108▫️ 小炒仲有呢個「豉椒·大蜆」又係必嗌,又係誠意之作,成個蜆肉份量夠多,話明大蜆絕對唔係細細隻,啖啖肉之餘加埋大量豉椒,風味十足,撈返幾碗白飯都仲得呀!📌川 渝 粉 麵 - ▪️ 肥 腸 麵 - $42▫️ 呢碗「肥 腸 麵」又係驚喜滿分,我點左少麻少辣,麵條睇落每條整得幼滑細緻,質感夠哂彈性;而豬腸
人性主要分兩種,善與惡,代表住極端又強烈既對比,

而辣就川菜裡面其中一樣面向。人既陰暗面都有七原罪啦,

而四川菜就有呢七種味道,以酸、甜、、鹹、麻、苦、辣、香,

集七家之大成,互補不足,平衡利弊。👇

📌雞 煲 -
▪️ 胡 椒 豬 肚 雞 煲 - $168
胡椒豬肚·雞煲

▫️ 黎得呢到除左水煮就係呢個「胡椒豬肚·雞煲」,成個雞煲
再跟埋個火鍋慶返熱,飲返碗頭啖湯先,胡椒份量十足,
胡椒豬肚·雞煲

雞件夠嫩滑入味,食落啖啖肉之餘胡椒香味突出;
豬肚滑溜爽彈,仲有少少脂肪痴住,夠哂惹味!

📌私 房 小 炒 -
▪️ 水 煮 牛 肉 - $138
水煮·牛肉

▫️ 正如我頭先所講,「水煮·牛肉」真係必食之一,
牛肉既數量真係多到嚇親,好似食極都仲有,超級抵食;
水煮·牛肉

而肉質完全唔韌,肉質嫩滑,配搭d大豆芽菜
吸收哂又麻又辣既醬汁,過足口癮呀!

▪️ 豉 椒 大 蜆 - $108
豉椒·大蜆

▫️ 小炒仲有呢個「豉椒·大蜆」又係必嗌,又係誠意之作,
成個蜆肉份量夠多,話明大蜆絕對唔係細細隻,
豉椒·大蜆

啖啖肉之餘加埋大量豉椒,風味十足,
撈返幾碗白飯都仲得呀!

📌川 渝 粉 麵 -
▪️ 肥 腸 麵 - $42
肥腸麵

▫️ 呢碗「肥 腸 麵」又係驚喜滿分,我點左少麻少辣,
麵條睇落每條整得幼滑細緻,質感夠哂彈性;
肥腸麵

豬腸完全無羶味,又有咬口,啤啤佢就岩哂。
2022-06-21
2022-06-19 42 浏览
爆菊花之川菜系列😈#川菜 #水煮魚 #天后美食好耐好耐無食過川菜,今次同食辣同好既朋友仔過海食辣野,落單嗌左幾個餸,好似唔多,點知好似食極都未完🤣 #份量絶對大大份食川菜點少得 #水煮魚,用生魚煮,好鬼滑!!滑過面豬登,又麻又辣,好正🤤呢餐真係大放肆😧涼拌小食,嗌左#秋葵 同 #皮蛋 ,秋葵酸酸辣辣好開胃,仲有少少wasabi味🤔皮蛋都唔錯,正常水準👌打算食左咁多油野,嗌碟時菜豆腐湯清清地,平衡下,不過個湯鹹得滯,豆腐好滑,其他就普通啦🫡仲有個 #肥腸酸辣粉 脂肪中的天花板😈肥腸清得好乾淨,炆得好冧身,個薯粉都👌食左咁多野都係四百蚊到,唔算貴,不過食完呢餐要做翻運動同飲多水中和下啲鈉質🏃🏻‍♀️路過睇過都俾個like啦~祝大家也可以做美美的吃貨小仙女🧚‍♀️
爆菊花之川菜系列😈
#川菜 #水煮魚 #天后美食

路過睇過都俾個like啦~
祝大家也可以做美美的吃貨小仙女🧚‍♀️
𓆟 𓎖·˚良久沒嚐麻辣烤魚了心血來潮跑到天后嚐辣雖然未嚐過這家的辣度和風味 照點一整條大辣青烤魚挑戰一下 順便也加點海帶和寬粉十分鐘後 一大盤熱辣辣烤魚就端上枱或許青江魚不是魚款中最嫩滑少骨的一款 勝在啖啖肉之餘 肉質結實而不韌 較少幼細魚骨一整條魚的份量 連同配好的雲耳 魔芋 豆皮乾 芽菜份量意外的豐富 特別出現烤魚店少見的魔芋像這類超會吸收飽滿湯汁的魔芋 海帶 寬粉 更是我們兩位嚐辣之人的最愛⸜❤︎⸝ 𓏭𖤥 見見面 天后琉璃街9號地下༶ 烤青江魚(麻辣) ₂₈₈ +海帶 ₃₀ +寬粉 ₃₀𓏭
𓆟 𓎖·˚

良久沒嚐麻辣烤魚了