2024-09-17 216 浏览
金漆招牌一朝喪包點替工成禍根酸辣湯冇咗豬紅絲 大量粉絲少咗木耳絲 問咗個靚靚服務員 豬紅佬好耐冇貨交嚟 如果你要木耳絲我加返俾你 醉雞翼真係最經典喇 雞中翼中開 爛爛碎碎嘅雞肉 有酒味 咸到改寫你嘅人生鮮肉小籠包 鮮肉嘅血水可以在蒸包嘅過程中從多角度多方位流出 見到你都唔想食嗰隻蜜汁火方 以前未搬仲好地地 件戈包都鬆軟 而家就死實實 炸銀絲卷 做包點嗰個真係要打屁股 銀絲卷個面都可以做到穿窿 炸嘅時候啲油可以滲入銀絲卷裏面 你估我食油浸銀絲卷咩?一把年紀的我 三六九 四五六 老正興 喬家栅從細食到老 聽到老 一間一間咁執笠 味道已經從記憶裏慢慢消失 唔好要我將上海菜變成譚詠麟的幻影啦!依家香港出現嘅新派上海菜仲可以越開越多 真係你地自己迫自己㗎!永別了
金漆招牌一朝喪

永別了
無豬紅絲的酸辣湯

2024-09-16
  • 不推介
7月2O日,揾食肥華想食,醬爆田螺,靚媽就想食,酥炸鳳尾魚,所以就選擇到呢間,在鳳凰邨經營多年,新近搬咗舖嘅,名氣上海飯店用午饍。而此店個,醬爆田螺亦冇令肥華失望,喺呢餐最好味嘅食品,有A+評分,而嗰碟鳳尾魚,則炸得夠酥夠脆,味道亦佳,雖然主角鳳尾魚比較細條,靚媽亦欣然收貨,此碟鳳尾魚同埋鱔糊湯麵,嗰碟韮王炒鱔糊肥華都俾A級評語,而鮮肉小籠包就不過不失,唔算難食亦唔講得好食俾過C+佢啦,而今餐最差嘅,食物,就喺鱔糊麵嗰碗湯麵,麵同湯都冇味,喺一碗祇值E級麵食。而此品牌新店舖嘅,食物,環境,及員工服待顧客態度,都勝過昔日老舖,唔怪得在午飯時段,都出現爆場盛况!此店值⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-11 1455 浏览
十幾年前响舊舖食,見到啲蒸籠未洗就返用,食物粗糙,啲人態度又差又等位。。。事隔咁耐,中間由冇人識睇open rice 揾食,到勁多好評,到而家搬咗新舖,諗住唔洗排隊,就試一次啦。點知繼續仲伏。擔擔麵湯底冇味,豬扒炸到唔知似乜,賣相差不過仲食得入口。南京牛肉麵算係3碗裡面較好的,牛肉都淋,湯叫有味。另一碗雲吞麵啲雲吞直頭唔得。最後嚟個小籠包見到個樣又滴濕哂,個皮厚過面皮,好彩味道未至於唔入得口,只係個頭一舊粉硬啲,未至於生。服務就冇鬧人,不過見唔到有。我3人坐大枱一邊,明明送餐都送到嚟,點解要放枱嘅另一邊呢,結果我要企起身去攞。。。。整體叫做大咗冇舊舖咁迫,十幾年冇進步過。應該呢世都唔需要再嚟😅

小籠包
2024-05-11
2024-04-28 1218 浏览
眾所週知,這家是老字號店,之前在舊舖發現衞生問題(此乃大問題,大到可以執笠,這裡不予置評),唯有選擇從此不敢再光顧。最近得知搬新舖,當然再次光顧。新舖位置開楊,第一印象很不錯也甚期待的。通常都會叫擔擔麵、小籠包、酸辣湯⋯⋯都是必選。小籠包有湯汁,但不夠熱;擔擔麵好味入味兼抵食;其他款式不過不失,只可惜最令我失望的竟是酸辣湯,完全冇想過size是等同一碗車仔麵,譚仔碗米線都大碗過佢!餐牌也沒有寫明是碗/窩。原來係一碗,在我食過咁多次酸辣湯嘅歷史中,沒有試過如普通車仔麵size嘅酸辣湯,$78!是$78一碗,不是一鍋!而且酸辣湯材料雖足料但超鹹!最搞笑係食食吓嘢都聽到隔籬枱有人對住個侍應話⋯⋯點解碗嘢咁細?!個侍應竟然回應唔夠食,可以再叫。呢個相信唔係我一個人嘅主觀想法吧!不信?不妨去試試「碗」酸辣湯。

2024-04-28
  • 招牌擔擔麵
2024-03-27 1526 浏览
呢間四川餐廳搬咗新舖之後,今次特登嚟試吓味道。新舖光猛好多,位置方便,不過位就舊鋪多啲。❇️紅燒牛腩客飯($60)味道唔錯,肉嘅份量比得都唔少,娃娃菜好入味❇️椒鹽排骨($80)排骨味道就還好,比較乾身啲,亦冇乜特別❇️蜜汁火方半份($98)呢道我好鍾意,甜甜地又有口感,不過略嫌饅頭整得唔夠厚身同埋大塊,唔可以完全包住啲餡茶位要加$4 花生要加$5,不過花生係一早擺定喺枱面,亦冇問過我哋要唔,最後計錢嘅時候先見到計埋花生價錢😅環境

❇️紅燒牛腩客飯($60)
味道唔錯,肉嘅份量比得都唔少,娃娃菜好入味

❇️椒鹽排骨($80)
排骨味道就還好,比較乾身啲,亦冇乜特別

❇️蜜汁火方半份($98)

茶位要加$4

詠藜園有好多間 但黃大仙宜間幾年前曾經係常食嘅晚餐list 近年少左食 但岩岩知道佢搬左新舖 就黎試下 吾知味道仲係咪keep到以前一樣呢?🤔🍽️酥炸鳳尾魚 $70冷盤小食酥炸鳳尾魚同以前一樣非常鬆脆 份量吾小 鳳尾魚脆得黎有少少甜甜地 幾香口 🐷鎮江肴肉 $44冷盤鎮江肴肉反而keep到仲幾好食 皮幾爽 肉同半透明嘅汁糕混合得幾好 沾黑醋食幾配 👍🏻🥟煎餃子 6隻 $48煎餃子不過不失 菜肉餡料味道幾好 但皮略厚硬 同比較多油🥟過橋水餃 20隻 $80水餃以前每次黎必叫 今次食份量一樣足 餡料多 配辣豉油同炸菜碎都仲幾好食🍜招牌擔擔面 $33擔擔面湯底比較杰 麵質不錯 花生醬味比較重 芝麻醬香味不算特出 兩者再平均啲會更佳🍲上海炒粗麵 $78上海粗炒睇色澤就知味道幾好 調味吾會太咸 配料都入味 可惜麵質地較淋同碎

🍽️酥炸鳳尾魚 $70

🐷鎮江肴肉 $44