2024-09-07 146 浏览
今日路過太和廣場,見到下午時間其他餐廳都要等,唯獨呢間唔使,所以就入咗去,但原來唔使等係有原因嘅!同老母叫左一個二人餐$138,有兩樣點心、一份茶加一個蒸飯。兩樣點心分別叫左蝦餃同小籠包,同普通酒樓冇乜分別,不過不失。菜心係白灼配一碟蠔油,冇乜特別。個飯就係重頭戲,章魚肉餅飯除咗馬蹄粒外都食唔到其他味,啲飯又勁硬,要靠甜鼓油先可以勉強食得落成個餐最有驚喜係佢跟餐送嘅湯,好夠味,幾好飲,但都彌補唔到個飯嘅缺失。
菜心係白灼配一碟蠔油,冇乜特別。
章魚肉餅飯
2024-09-07
午餐
2024-06-06 208 浏览
睇食評就似乎唔多掂,晨早去太和拜神經過就順便入去試下早茶。地方尚算簡潔乾淨,服務員都無乜特別,合格喎。茶係用茶包沖,衛生得嚟又夠味,我點個孖寶點心簡值出乎意料咁好,其他嘅我唔知,個鮮蝦菜肉餃十足材料、牛肉球個質感亦非常好。一盅兩件只係$50,仲平過元朗間地踎方向x記,隔離左右枱嘅人客都十分有禮貌,令我感覺良好所以一定有下次。
2024-06-06
$50 (早餐)
2024-01-21 402 浏览
今天需要在太和转乘,就来太和广场转转,不用乘电梯的一楼且可以微信支付宝,就这家吧!看看评论,大多都在说服务态度的问题,应该至少东西是好吃的吧🙏🌟五色点心盆味道不错,香菇烧卖最好吃,虾饺的虾大且鲜,就是不知道是蒸过龙还是什么原因,非常难夹起来,和蒸笼纸粘得死死的,三个饺子皮都破了🌟郊外油菜三种里选了菜心,挺大一盆,蚝油不太好吃,建议是不沾🌟蜜汁叉烧肠粉意外的好吃,皮很嫩滑,诶嘿!🌟铁观音也就喝了一口,算了,不点评因为是周末的晚上,每碟都要加钱,还收加一,真是没想到一个人吃了119,总的来说味道可以,卫生也及格,服务态度也挺好的(有可能是因为人不多),但价格上面略贵了

🌟五色点心盆
五色点心盆

🌟郊外油菜
郊外油菜

三种里选了菜心,挺大一盆,蚝油不太好吃,建议是不沾

🌟蜜汁叉烧肠粉
蜜汁叉烧肠粉

意外的好吃,皮很嫩滑,诶嘿!

🌟铁观音
也就喝了一口,算了,不点评

2024-01-21
五色点心盆
郊外油菜
蜜汁叉烧肠粉
2023-07-30 657 浏览
服務態度極差的一間店,店員和店長都服務態度極差。友人去到之後問詢未落座便不斷催促,當時是閒時,也並未有其他客人需要一起招呼。本身做街坊生意,服務差到咁樣,以後都不會幫襯。看評價這間店態度這樣差也不是第一次,為何飲食集團上層未關注過,也未改善過。不是自己生意打份工都需要好啲態度,天天黑面客人,自己都未必開心吧。奈何太和翠園結業,好懷念翠園飲茶的日子,食物和態度比這間店好上不知道幾多倍。希望每個人都可以開心,不要被這間店氣到。

希望每個人都可以開心,不要被這間店氣到。
2023-04-05 854 浏览
太和「譽小館」是我以往每月都會來吃的小店。今晚發生了一件事令我決定以後都唔會再幫襯的「譽」。話說朋友單點了三個小菜,我到了發現三個小菜都可以在二人套餐內找到,並且包湯包飯更著數。我要求店長在不更改菜式下改為套餐,不但遭拒,還被批評是我們的問題。她:「菜牌上已經有哂所有配搭,是你自己要單點!」我:「你為何可以以套餐優惠形式叫同一組合,你不提醒顧客呢?」她:「我點知客人不否特意單點。」我:「特意單點,比貴啲?點解你唔話佢知,等佢自己決定要單點比貴啲,定叫@套餐抵啲呢?」她:「菜牌上已寫得清清楚楚,是你自己要叫的。」我:😡我不會再去「譽小館」,除非店長向我道歉!
她:「我點知客人不否特意單點。」
她:「菜牌上已寫得清清楚楚,是你自己要叫的。」
我:😡

我不會再去「譽小館」,除非店長向我道歉!
2023-04-05
2023-02-23 594 浏览
唔記得落我單,等咗成半個幾鐘,個大叔仲要sorry都冇句。烚下烚下咁,咁嘅年紀仲當自己第一日返工?😂😂嘢食中規中矩,但咁嘅服務質素完全唔值得幫襯,間嘢有d咁嘅人遲早收得皮☺️
2023-02-05 510 浏览
甚少寫食評 但呢一間嘢非常之無禮貌收銀嗰啊姐話帶位唔係佢負責唔洗咁惡講嘢講唔好意思 或者要等等同事就可以啦問佢有無早晨孖寶 話無 就黑面入到去最令我驚訝係 佢比嗰洗碗兜我入面係漂住上一手用剩d茶渣 真心o嘴令我都懷疑成間餐廳衛生問題。服務員又唔夠人手咁帶位又要做埋加水嗰d全店貌似30幾張檯得3個人服務 我唸店家真係要增加多1-2個人手唯一值得稱讚係佢食物夠熱但早茶都係一日新開始係唔推薦大家食呢一間嘢以免破壞好心情
甚少寫食評 但呢一間嘢非常之無禮貌
收銀嗰啊姐話帶位唔係佢負責
唔洗咁惡講嘢
講唔好意思 或者要等等同事就可以啦
問佢有無早晨孖寶 話無 就黑面
令我都懷疑成間餐廳衛生問題。
服務員又唔夠人手咁

以免破壞好心情

2023-02-05
早餐
2023-01-18 363 浏览
如果想受氣,就喺度食啦!員工啲態度極惡劣!本身想入去食。入座時,已經俾人呼呼喝喝。之後有位員工問我飲咩茶,我問佢有咩茶可以選擇。佢不肖嘅態度話我竟然問返佢轉頭!服務態度一流!
2022-06-03 920 浏览
野又唔係好食,人又唔係多,唔知點解外賣可以等成1個鐘,仲有價錢係極貴,乾炒牛河同星洲炒米呢d甘基本既野都70幾一個,質素仲衰過普通茶記,不知所謂再幫襯你地我就係狗
野又唔係好食,
人又唔係多,唔知點解外賣可以等成1個鐘,
仲有價錢係極貴,
再幫襯你地我就係狗
外卖自取
2022-05-31 497 浏览
經過太和見佢開咗冇幾耐其實都未幫襯過就諗住一家人入去試吓,點知完全中伏。高級餐廳價錢茶餐廳享受,一次難忘的經驗,以後都唔會嚟,啲嘢又貴又唔好食又普通,求其一間茶餐廳都好過佢,但係價錢又收得勁貴,真係就算住喺附近都唔會有下次😢😢😢真係一家人食咗幾百蚊食完都係唔夠飽你話如果係酒店我理解,但係喺呢間普通嘅茶餐廳食咗幾百蚊完全都唔飽你去一次就會明白,埋單嗱嗱聲去隔離魚尚買多幾盒壽司填飽個肚算🥲🥲🥲
2022-01-30 835 浏览
今日同朋友行山,行山後大约4時,我地到太和譽小館食下午茶。下午茶有自由配,可選2款點心,只需34元,如果另加炒粉麵飯,要加50元,茗茶费每人5元,所有食物新鲜製作,即叫即蒸,约等20分鐘。我地叫左3個下午茶,共6碟點心。有鮮蝦菜苗餃、流沙奶皇包、木魚燒茄子、煎埋仔、津白鲮魚球和椰汁馬豆糕,每款點心的材料好足,皮薄,都非常好食。由於食物足料,美味好食,所以我地再叫2粒鮑魚燒賣,只需19.8元,好抵,好味。下次一定會再來食。
今日同朋友行山,行山後大约4時,我地到太和譽小館食下午茶。

下次一定會再來食。
2021-12-18 513 浏览
我真係好少寫食評,當然嬲到震。話說今日返大埔娘家做節,食冬至飯諗住試吓尼間,外賣$138清蒸沙巴花尾班,另叫咗咕嚕肉,魚香茄子。等佢蒸魚等咗20分鐘,回家竟然比條唔知死咗幾耐既魚我,食一啖試味即刻吐出嚟!臭嫁!望真啲一夾啲魚肉梅嫁!做節俾條咁既魚我,當然嬲到爆,原本想叫佢退錢,屋企做節又唔可以冇魚,算~換就換😡最後佢哋換咗第二條魚,同埋送咗個紅豆沙糖水作為補償,不過佢唔會令到我改觀,決定以後唔會再去!
2021-12-18
20 分钟 (外卖自取)
2021-07-21 789 浏览
这个不知道去了多少次了,我也记不得了。反正感觉服务还挺好的,环境也还挺好,新开没有多久吧。感觉也挺好吃的吧。他那里还推出一个鲍鱼烧卖,挺有特色,假日没有,平时还有特价9块9。
2021-07-11 251 浏览
经常去这里喝茶,感觉东西还挺好吃的。下午茶比较便宜。新开没有太久了。新推出那个鲍鱼烧卖,福建炒饭,蜜糖蜂蜜糕,虾饺挺好吃。喜欢喝茶,因为每次我都带自带茶叶出去喝。
2020-01-08 2601 浏览
點心夠熱,即叫即蒸,有誠意蝦餃皮冇蒸爛,其他點心都有水準燒味飯極力推介,試過燒腩仔/叉燒/油雞/燒鵝除咗叉燒間唔中好柴皮之外,其他都好有水準尤其是燒男仔同燒鵝試過一次炒飯,有鑊氣,好味仲耐唔耐會轉菜單,有誠意試過甜品都OK,但唔係話十分有驚喜但總括嚟講,比附近其他高水準作為消費者,覺得價錢都比較貴,但食物質素好,都合理的,下午茶抵食,大家可以留意下服務覺得幾好,一入去起碼有好多人招呼你,唔會係咁遞手冇人理你,這點加分的環境光猛乾淨,加分現在少有誠意店鋪,推介
點心夠熱,即叫即蒸,有誠意

蝦餃皮冇蒸爛,其他點心都有水準

燒味飯極力推介,試過燒腩仔/叉燒/油雞/燒鵝

除咗叉燒間唔中好柴皮之外,其他都好有水準

尤其是燒男仔同燒鵝

試過一次炒飯,有鑊氣,好味
仲耐唔耐會轉菜單,有誠意

試過甜品都OK,但唔係話十分有驚喜
但總括嚟講,比附近其他高水準

環境光猛乾淨,加分

現在少有誠意店鋪,推介
2020-01-01
  • 燒腩仔飯