2017-06-07 1006 浏览
依度裝修幾特別, 尤其是依邊冇依 d 靚靚 cafe不過客人多就有 d 嘈, 同冇乜冷氣 o甘食物方面整得幾精緻食材配搭好獨突, 味道都唔錯但睇住個 menu 比較難知道個餐係點樣價錢都有少少貴

依度裝修幾特別, 尤其是依邊冇依 d 靚靚 cafe
不過客人多就有 d 嘈, 同冇乜冷氣 o甘
食物方面整得幾精緻
食材配搭好獨突, 味道都唔錯
但睇住個 menu 比較難知道個餐係點樣
價錢都有少少貴
個名咁有詩意,我依個偽文青就俾佢吸引左,即刻覺得個名想表達談笑風生,擇日再說,食肆黎講真係靚名。(利申係我估既)不過地理位置都幾隱世,沿途都係車廠,有不少車泊係路邊,唔專門搵都唔會知,上到去就會見到,門口幾部單車同舊香港既擺設裝修, 就好似由繁忙既街道,踏入以前舊香港既世界,菜式都算西餐,以前舊香港食西餐都非富則貴,依次仲唔幻想自己係貴公子!菜單菜式好似會定期更換的。今次我叫左雞肉配玫瑰泡沫咖啡~首先上既係暖粒粒脆卜卜既麥包。咖啡其實我唔識飲,好似有玫瑰味又好似冇。主菜黎到雞+栗米餅,首先雞肉十分嫩口,配上忌廉,同栗米汁,而且加上孜然同蒜頭,味道再多一點層次!至於栗米餅,炸得好好,外面好脆,內裏軟綿綿好似蛋糕咁,不過冇乜味,要沾多d忌廉同栗米汁先覺得好食~環境同食物既關係,好快就食完,其實想再叫多份甜品食,可惜餐廳既甜品同正餐一樣,唯有下次有機會先再試啦!

菜單菜式好似會定期更換的。

今次我叫左雞肉配玫瑰泡沫咖啡~

首先上既係暖粒粒脆卜卜既麥包。
咖啡其實我唔識飲,好似有玫瑰味又好似冇。

题外话/补充资料: Blogger: 香港愛玩生 - iplayhk.com
2017-02-15
Mackerel lunch set (煎鯖魚🐟) $130·早已聽聞談風的好口評,仍記得上次光顧談風已是上年8月了;係朋友口中聽到談風今月底即將結業⋯決定係佢關門前再重遊舊地,今日一起身即刻衝黎,但唔通大家都收到料?12點到朋友黎時已經~爆場😰經過同店員一番溝通,係我地實在唔介意坐在門口個果角落,店員好好咁比咗個位我地😊·上年試咗佢地嘅Carbonara,其為出色,今次就點咗個Mackerel, fried mix potato with dry tomato and kale (煎鯖魚🐟炸焗薯🍠配茄乾🍅羽衣甘藍)同小豆蔲奶!·聽落個餐好似好複雜,但啲食材配搭得好好👍🏻🐟 煎鯖魚,兩條長長嘅鯖魚,煎得金黃香脆,鯖魚邊邊一咬落去,陣陣魚香慢慢飄出黎,仲有啲啲魚油會流出黎(當然點都混到啲煮食油啦😅)魚肉唔係幼滑個果路線,魚肉結實,食落一啲都唔會「鞋」口🍠 炸焗薯,sorry 我諗唔係炸焗薯,叫佢做外硬內軟嘅薯粒會啱啲啲,但我就反而覺得依隻煮法嘅薯粒仲好過炸焗薯,鯖魚已經煎,再加個炸薯,好似會油膩咗啲😂🍅 茄乾同羽衣甘藍撈埋咗一齊,成為咗一紅一綠嘅出色配料,帶點酸又帶點鹹!(🍎蘋果乾話你知
聽落個餐好似好複雜,但啲食材配搭得好好👍🏻
🍅 茄乾同羽衣甘藍撈埋咗一齊,成為咗一紅一綠嘅出色配料,帶點酸又帶點鹹!(🍎蘋果乾話你知~原來羽衣甘藍營養價值極高🈵,低卡路里,🈚️膽固醇,仲有助抗癌,想知再多啲?自己上網搵啦😂)
我發覺我個lunch set 好似有幾塊Salami 火腿🐷,為淡淡嘅口味再帶點一點鹹嘅衝擊,將成個味道提升。
最後我嘅新嘗試~小豆蔻奶,淡淡嘅豆蔻香融入咗蜜糖,雲呢拿同奶,為依個寒冷嘅天氣帶來點點溫暖😌
📣 由於真係全場爆滿,真係要比啲時間同耐性等等(請大家互相體諒一下)
🔊 對我而言,談風🆚再說,係我第一間係香港覺得好嘅cafe,佢地對生活嘅態度,對自己嘅要求,其實去過嘅都會慢慢感受到!由餐廳每一個擺設,懷舊嘅家具,回憶中嘅味道,至食材嘅用心!就算面臨即將結業,佢地仍抱有尊嚴同敬業嘅態度去推出新菜式,去認真對待,佢地嘅堅持和認真係我係餐廳少見到嘅⋯有人可能會覺得價錢稍貴,但我覺得值!當然見人見智)我期待著談風🆚再說回歸嘅一天✨
2017-02-27
2017-02-15 804 浏览
來過談風好幾次,每次都有不同的特色菜色,被其創意吸引,不過有很久沒來,從它的 facebook page 得知餐廳暫定營業至2月底,晴天霹靂,立刻預約於結業前來一趟。於工廈開設的餐廳何其多,但大部分都是室內修飾得有特色,談風則有大量窗,除可以看見附近的工廠大廈,還見到較遠的megabox,白天來特別寫意。先來的麵包,又香又鬆軟,不用塗牛油已經夠味。選了意粉及主菜各一。南瓜茸意粉顧名思義以南瓜茸做 sauce, 還有許多的真姬菇及芝士碎,再加上流心蛋,賣相豐富。把所有食物拌勻,味道出奇的相配,以南瓜茸取代忌廉醬,多了清甜,少了飽滯,但口感依然不失厚滑,是清新版的卡邦尼意粉,有驚喜。另一道鯖魚,魚質本身普通,不過煎得香脆,配以蕃茄煮的羽衣甘藍及新薯,出色的烹調技巧挽回不少分數。欣賞這裡的樂隊為興趣所付出的努力,亦為談風的暫別而可惜,希望之後有機會品嘗到他們的食物。
先來的麵包,又香又鬆軟,不用塗牛油已經夠味。
2017-02-11
2017-01-20 2721 浏览
呢晚朋友話帶我去間特別D既餐廳食,間餐廳係牛頭角同九龍灣中間既一橦工廠大廈入面,上網望下你就會發現呢度同觀塘工廠區唔同,附近只係得D茶餐廳或者工廠食堂之類,所以呢間餐廳係呢度都算係幾獨特,即係除非你係好想黎呢間食,如果唔係你都唔會無啦啦行十幾分鐘過到黎~平日夜晚六點幾去到,可能仲早,唔係好多人,呢度既裝潢簡簡單單,舊舊地既感覺,亦都擺左好多以前既物件係度~侍應安排左我地坐係一個角落,佢張櫈其實都幾重XDSETTLE好後就睇下餐牌,選擇唔多,除左呢個餐牌之外仲有一個餐牌係SET DINNER,不過無叫果個因為一個SET都成三四百蚊,另外仲有幾個TODAY’S SPECIAL寫左係出面既版度,同朋友商量左陣就叫左幾樣~蟹肉配凍忌廉芝士,檸檬醋蘋果條,牛油果茸---擺得好靚,搬開上面幾塊芝士,入面有好多鮮甜既蟹肉,仲有D松子仁同埋牛油果茸,口感好豐富,醋既酸味亦好開胃~炒魷魚配炸粟米餅,芝麻,芥蘭---青BB咁幾特別,魷魚整得幾淋,好似平時食西班牙菜果D八爪魚既質地,炸粟米餅好香好脆,食落真係啖啖粟米~芥蘭幾爽,同埋佢將D葉炸左,好香口,個香草汁亦都好好味~南瓜茸意粉配64度蛋,真姬菇,燒洋
南瓜茸意粉配64度蛋,真姬菇,燒洋蔥---食落真係啖啖南瓜,意粉又唔會過淋,個汁又夠杰,唔會太咸,我同朋友都幾鍾意~
我地差唔多食完果時大約七點半,開始多番D人,有兩三枱仲係外國人,亦有兩個韓國女仔黎食加添~整體上價格雖然唔平,但食物質數同埋賣相都好好~~不過雖然今晚唔係好多人,但都係同其他係工廠既餐廳有同一個問題,就係太嘈,因為隔離枱傾計D聲音會反黎反去…
2016-12-01
2017-01-06 1539 浏览
平安夜晏晝同老公去試咗呢間觀塘工廠區嘅樓上Café。其實本人係好少去樓上Café,因為有好多好差嘅經歷,通常外表整得好fancy,啲食物就難食到一個點。上去餐廳果時都嚇咗一跳,因為部𨋢都好震下可能我實在見識太小!入到去裝修好舒服,懷舊文青風格。我哋比安排當初窗邊嘅二人枱,雖然係工廠區,但係望出去落view好舒服!我哋兩個人叫咗兩個set lunch,每份大約都係$100鬆啲。其實一開始我冇乜expectation,上菜果一刻我超級surprised!!因為個presentation拍得住對面海啲法國bistro!! 而且味道很不錯!我哋叫咗個香草雜菌意大利飯同埋一個椰汁蝦。意大利飯冇得頂!不過又靚又好味!要彈嘅話只係啲飯略嫌煮得太淋,同個sauce有點watery。椰汁蝦都唔錯,欣賞佢個焗薯好有口感!甜品叫咗佢期間限定嘅開心果雪糕,好清新!食完一啲都唔覺得膩!要set lunch可以半價叫飲品,order左個latte都係$17好抵飲!整體感覺非常好,12月之後我都在去咗一次,又book咗兩個星期後再試!唯一要記住談風指接預約,walk-in就盡量唔好啦!我都會suggest大家lun

上去餐廳果時都嚇咗一跳,因為部𨋢都好震下

整體感覺非常好,12月之後我都在去咗一次,又book咗兩個星期後再試!唯一要記住談風指接預約,walk-in就盡量唔好啦!我都會suggest大家lunch去。抵食之餘個view又靚,影相有自然光真係一流呀!不過都要希望遲啲試吓dinner去!
香草雜菌意大利飯
椰汁蝦
Latte
2016-12-24
生日
香草雜菌意大利飯
椰汁蝦
2017-01-04 980 浏览
'談風:vs:再說' 是我一直很想到卻總又緣慳一面的食店,  曾試過2次預訂後因為停電, 休店等原因而無法到訪。然而在2016成為過去之前,  終於能夠如願一嚐如此有HEART的美食~對於胃口不大的我確實很怕要自己一個完成整SET晚餐, 慶幸即使是除夕夜這裡沒規定每人一份餐, 也沒有昂貴的除夕套餐, 真的是天大喜訊! 因為朋友已經來過幾次, 所以A LA CARTE上的菜色都已嚐過, 最後點了$330的十二月晚餐 December Dinner Set Menu 兩個人分享玫瑰朱古力(熱)上有很美的心心拉花, 看著已令人心花怒放~~~雖然只有玫瑰花碎但玫瑰花味道濃郁, 所以朱古力味會相對比較輕。前菜本應是'安康魚肝醬 – 金桔果醬 + 墨汁脆餅',  最後魚肝醬換成煙三文魚, 我還傻傻地一直找尋魚肝醬的蹤影...二盤是'紅菜頭 – 咖啡 + 蕃薯團', 由於本人不喜歡蕃薯, 所以只吃了紅菜頭跟蘿蔔片 不過很喜歡裝飾用的心心花呀! 給它一個大特寫主菜我們選了'燴牛面 – 火箭菜茸 + 寶塔花菜'。第一次吃牛面, 很柔軟味道竟然跟牛腩很相似, 而寶塔花茶跟西蘭花同屬甘藍類, 所以味道也相

玫瑰朱古力
不過很喜歡裝飾用的心心花呀! 給它一個大特寫
十二月晚餐二盤, 紅菜頭 – 咖啡 + 蕃薯團
主菜我們選了'燴牛面 – 火箭菜茸 + 寶塔花菜'。第一次吃牛面, 很柔軟味道竟然跟牛腩很相似, 而寶塔花茶跟西蘭花同屬甘藍類, 所以味道也相近。我認為這個主菜最特別的地方, 就是看起來擺放很精美卻又有點陌生的食材, 吃起來原來其實是我們很熟悉的味道, 出人意表卻又令人感覺格外溫暖。
十二月晚餐主菜, 燴牛面 – 火箭菜茸 + 寶塔花菜
甜品是'零陵香豆雪糕 – 煙栗子 + 朱古力蛋白霜'。零陵香豆又稱黑香豆,是一種開花植物樹的種子,原產於中美洲和北部南美洲地區。樹高約25~30米,樹皮灰色,光滑,木材紅色,葉革質,暗綠色,花朵粉紅色,果實質,青綠色卵形,內含有種子一粒。一棵香豆樹可結豆約1~3.5公斤。零陵香豆富含約1%~3%的香豆素。香豆素(學名alpha-苯並吡喃酮),為無色或白色結晶或晶體粉末,是存在於植物界中香豆素類化合物的一大母核。它的氣味宜人,近似香草,常用作配製香水、香料和增香劑。在醫藥上也加入在藥劑中作為矯味劑,是一種重要的香料原。

其實當晚沒有刻意去找究竟甚麼是'零陵香豆', 不過是一款好看又好吃的東東, 雪糕味道有點像VANILLA, 淡淡的跟旁邊酸酸的莓子醬很配~
十二月晚餐甜品, 零陵香豆雪糕 – 煙栗子 + 朱古力蛋白霜
很喜歡這裡的環境及食物, 希望2017年有機會再來嘗試更多精彩菜色
2016-12-31
除夕
玫瑰朱古力
2016-12-16 1165 浏览
2016-12-14
生日
  • 鴨脾
2016-10-19 3950 浏览
這間「談風VS再說」的咖啡店,一直都在我的Bucket List內。待在Bucket List一段時間也沒有機會試試,突然這天跟朋友打算在觀塘至牛頭角一帶找餐廳時,就給我想起了這間「談風VS再說」的咖啡店,這碰巧是時機的,正如一句:「It's about timing!」 「談風VS再說」由本地獨立樂隊tfvsjs所開,聽說咖啡店背後就是他們的Band房,他們的聚腳地,這個一舖二用的也相當合乎現在的香港吧。 咖啡店內採用簡約的桌子、椅子,放滿舊式的牌坊,咖啡店的傢具不算新淨,留下桌上的𠝹痕,是歲月留下的痕跡。牆身刻意帶點殘舊,沒有為牆塗上油漆,等待時間過去讓他自動剝落,感覺不但有點Raw也有點Vintage復古的風格。 餐牌主要以意國菜為多,看著餐單的菜式不禁有點擔心,似乎吃的都是不太飽肚的主菜,怎料pasta餐單就在餐飲部前面的小黑板上,可是我們已經下單了。 要應付一位揀飲擇食的朋友絕對不易,用刪去法已經剩下廖廖可數幾款可以吃的菜式,而這款炒魷魚就是其中一款。炒魷魚有點中式的感覺,可能是媽媽常煮的原因,當中跟芥蘭和粟米餅混在一起。 比較特別的是加入了牛油果醬,把味道額外多加一份小清新
比較特別的是加入了牛油果醬,把味道額外多加一份小清新。
另外點的是煎鯖魚,鯖魚香脆美味,加上秋葵和牛油飯波,口感各有不同。不過整體上的份量也是偏小,不要說是男生,女生吃這道菜作晚餐也有點不夠。
話說如此,我也因為看漏了Pasta餐牌的,所以沒有點一些較為飽肚的菜式。我覺得環境和氣氛是很好的,可是在菜色方面最好也是份量多一點,在餐牌上多一點指引,例如展出該菜式的相片,那讓客人可以在點菜程序較方便! 暫時試過一遍,食物沒有什麼特別,對我來說份量較少反而是致命傷。呼應著,It's about timing,希望下次光顧時可以有一試難忘的感覺。

談風:vs:再說

牛頭角觀塘道316-318號志聯工廠大廈10樓B號舖
2016-10-18
2016-08-03 3783 浏览
第一次黎食,去之前已經聽到好多好評,一共叫了3個菜,一個蟹肉沙拉,沙拉樂有蟹肉既鮮味,沙拉菜樂新鮮,食落口一d都唔乾,值得推介!南瓜意粉有樂濃既南瓜味,食完都唔會好頂胃,魷魚同魚都好好味,魚好香口,肉質新鮮,真係好好味,其他地邊好難見有咁有特色既菜式係西式菜加上自己創意,所以好有新鮮感!價錢係4百左右,但絕對好食
真係好好味,其他地邊好難見有咁有特色既菜式
2016-06-21 2795 浏览
懷舊的"裝"修,吸晴的plating,相信不用多介紹這文青熱點吧。不要誤會,不是要說文青不懂吃,相比吃的藝術,他們在文化藝術上的造詣應該較高,食物才是其次的道理我們不懂的了.平日沒有set lunch,單點主菜,賣百多元,卻只是百元以下的質素,其實同樣價錢在其它商業區已經可以吃到一個更好吃的set lunch,這裏顯然沒有貴裝貴租好東西,這樣定價加配指鹿為馬的服務員(下述)還可以人頭湧湧,生意就是這樣做的。指鹿為馬的服務員服務員端上肉類主菜)"烤豬肉""我們冇人叫豬呀""呀,係羊"(此時只有羊未上,我們瞪大眼睛) "哦...唔該.."(有人大叫) "明明係豬!! 好明顯係豬腩囉"(揮手叫另一服務員) "請問呢碟係咩""豬呀"我們沒有把豬換回羊,但看到別人那碟羊的樣子跟豬是完全不同-_-可惜沒影相!西芹忌廉汁, 椰菜花, 64C蛋, 咖哩栗米餅想借用西芹炒雞柳這黃金配搭吧,可惜青色的西芹忌廉汁是沒有丁點西芹味的,叫炒雞柳拌白汁比較合適。雞柳呢,附近有茶餐廳的比他們炒得更好,加上看似call貨的polenta cake和64C蛋 (其實現在的廚房, 溫泉蛋應比煎蛋好處理得多),看看有多誠意

指鹿為馬的服務員:
(服務員端上肉類主菜)"烤豬肉"
"我們冇人叫豬呀"
"呀,係羊"
(此時只有羊未上,我們瞪大眼睛) "哦...唔該.."
(有人大叫) "明明係豬!! 好明顯係豬腩囉"
(揮手叫另一服務員) "請問呢碟係咩"
"豬呀"
可惜沒影相!
西芹忌廉汁, 椰菜花, 64C蛋, 咖哩栗米餅
雞柳呢,附近有茶餐廳的比他們炒得更好,加上看似call貨的polenta cake和64C蛋 (其實現在的廚房, 溫泉蛋應比煎蛋好處理得多),看看有多誠意和"食水"。吃飽也沒滿足感
另外試了朋友的豬腩肉,質素和雞差不多,連腩位都煮得鞋鞋的,又是沒味的甘荀汁,整體吃起來只有煙肉味
白兔糖雪糕
跟上一張相像不像呢!
朱古力雪糕
咖啡忌廉, 竹炭蛋糕, 紅菜頭蛋白霜
不得不承認這兩個甜品的plating是不錯的,可惜食味真的平平,除了朱古力雪糕,其他的都是沒甚味道的脆脆,竹炭蛋糕,尤其嚴重,竹炭本身沒味,難度連蛋糕味也浮化了?
2016-06-13 5748 浏览
Heard a lot of people talking about this place and also a lot of recommendations. Figured to go there to try it myself...and it was definitely worth the trip.   This place is in middle of an industrial building, takes about 15-20 mins walk from 牛頭角 MTR station...but worth.  Menu's were short, just like 2 pieces of paper, but the fonts were really small.   We were served with a brown toast with butter, which was nice to start of a meal   toast was crunchy and the portion small enough to h
Appetizer Breads
 toast was crunchy and the portion small enough to hold our hunger
Flat White + Matcha Latte
 Flat White: I guess this is could be one of the best flat white's i have ever had!
 The espresso bean had a super strong coffee flavour with a taste of nutty flavour to it...which was super good!
 and their milk foam was so smooth blends so well with the coffee.
 Matcha Latte: Supposingly this was their signature drinks, so i gotta try it. Turns out the drink is well known for it's strong taste of green tea. The latte had a very nice milk foam just like the flat white, but also it carrys a sweet green tea latte within.
 i thought it might be a little too sweet. Although the sweetness, their strong green tea flavours are outbursting but again too much sweetness.
Pumpkin Pasta
 Pumpkin Pasta: This was super good!
 The pasta was a spaghetti like flat pasta, came with a lot of mushrooms with a pumpkin puree on the bottom. Also there was a semi cooked egg on top, and first thing is breaking it up and mixing it all together. The flavour overall is rather sweet from the pumpkin, and its rather strong after taste too.
 with the egg mixed in making it to be smoother. Mushrooms seasoned and had a mild taste which was good in this case, not taking away the flavours away.
Sautéed Clam
Sauteed Clams: There were a lot of clams, and the taste was a little bit salty yet appetizing. 2 highlights of this dish, it had dried tomato skins on top which was super delicious.
 and also the bottom came with a grey sauce which i cannot identify, but it tasted really good. The whole salty yet appetizing flavours come from that sauce.

Generally this place is a really cool place, the design was very industrial which i liked, but was also really chilled brings back a lot of memories during our childhood. Aside from the location, i would like to return to try more of their dish as their menu changes.
2016-06-12
Appetizer Breads
Flat White + Matcha Latte
Pumpkin Pasta
Sautéed Clam
2016-06-09 4209 浏览
由於波波成個波咁嘅關係,同又瘦又秀氣嘅文青大纜都扯唔埋,但偶爾都會去下啲文青餐廳,吸收下啲文青嘅仙氣,但今次波波嘅結論係,文青嘅胃應該特別細,唔怪得佢哋咁瘦啦!睇下個門面先,唔係呃你唔係搵笨,堅係幾文青下!好喇,入到去呢,就會有啲文青小鮮肉畀個頭盤,即係麵包呀,唔好諗錯,畀你食嘅!OKay,其實波波會覺得啲小鮮肉應該會好食啲好啦,講返啲真係食得嘅先,呢個叫唔知乜乜蟹肉頭盤。有啲青瓜啦、蟹肉啦、Cream Cheese啦、仲有啲紅色一塊塊唔知乜,溝埋一齊感覺係Fresh嘅,啲蟹肉麵幾鮮味,唔知係咪小鮮肉手拆蟹肉嚟呢?之後叫咗道唔知雞乜乜乜嘅餸,目測有十幾嚿雞啦,三嚿炸咖哩薯仔戟,仲有隻溫泉蛋𠻹,配埋啲西芹忌廉汁,個配搭係幾新鮮嘅,味道雖然唔算好突出,但feel到有心機嚕,不過好似波波呢啲咁大食嘅,就會食唔飽喇!食唔飽,唯有叫多個羅勒葉意粉,如你所見,就係攪碎咗嘅羅勒葉加意粉囉!值得讚嘅係佢幾塊燒咗整到好似花瓣嘅洋蔥,係幾sweet嘅!好喇,食醉梗係要飲飽啦,波波就叫咗個鼠尾花加青檸嘅飲品,嗱,望落藍藍地係幾靚嘅!不過飲落就冇乜味,得個樣囉!查實如果你係文青嘅話,都可以嚟影下相扮晒嘢咁,不

睇下個門面先,唔係呃你唔係搵笨,堅係幾文青下!
OKay,其實波波會覺得啲小鮮肉應該會好食啲

好啦,講返啲真係食得嘅先,呢個叫唔知乜乜蟹肉頭盤。

值得讚嘅係佢幾塊燒咗整到好似花瓣嘅洋蔥,係幾sweet嘅!

不過飲落就冇乜味,得個樣囉!

查實如果你係文青嘅話,都可以嚟影下相扮晒嘢咁,不過好似波波呢啲大食妹,都係夠攝牙縫三角位咋!

日踏入班房第一個認識的同學,成為今日對Travel 對Food 有Heart 的同道 古友!!!!_其實某程度上你都係我對於食方面嘅好知音,由入Poly 個時已經會周圍捐窿捐罅搵當時已好紅的時新、未有人認識的雞蛋仔、好有特色嘅車仔麵⋯你嘅推介每次我都好放心,今次當然唔例外!談風:再說,我由上年同同事講到同事走都未食到,今日終於可以一嚐。 連你都encore 第3次 證明係幾好味具特色的。_人大咗中意咗養生,比從前更喜歡食素。點了 俩道主食第一道:「南瓜茸意粉」— 64 度嘅溫泉蛋、真姬菇、燒洋蔥溫泉蛋 質感QQ掛在意粉上更添濃郁口感上菜都幾驚喜,份量都唔少,賣相亦好啱相機食。南瓜茸甜甜的同意粉好夾,意粉質地唔會好淋有咬口掛住偏杰少少嘅汁yumyumyum… 隻64度蛋因為朋友唔食生野所以姐獨吞很喜歡這個溫度烹調出的蛋,蛋汁不會稀稀的,濃厚杰身的感覺很讚很喜歡,因為很容易掛在麵條上一同放入口中(一路打表示一路回味󾌺,姐要試試在家煲64 度蛋)價錢:$ 94 (是不便宜的,但畀得很樂意)份量:足以填滿2 位細食的女生(當然不是我倆)第二道:「炒蜆肉」— 乾蕃茄、辣椒、薯團幸好吃上來一點也不

_

你嘅推介每次我都好放心,今次當然唔例外!
_
人大咗中意咗養生,比從前更喜歡食素。
點了 俩道主食
第一道:「南瓜茸意粉」
— 64 度嘅溫泉蛋、真姬菇、燒洋蔥
「南瓜茸意粉」
溫泉蛋 質感QQ
掛在意粉上更添濃郁口感

(一路打表示一路回味󾌺,姐要試試在家煲64 度蛋)
價錢:$ 94 (是不便宜的,但畀得很樂意)
份量:足以填滿2 位細食的女生(當然不是我倆)

第二道:「炒蜆肉」
— 乾蕃茄、辣椒、薯團
幸好吃上來一點也不辣
,點餐當時並無為意有辣椒。同樣地一上菜也很驚喜,份量一點也不大,還有點呃坪的嫌疑…但真的很美,美得像藝術品一樣。
「炒蜆肉」
「炒蜆肉」
下方中及左的是薯團,口感頗特別,但古友說不夠從前QQ
上面有2張啡色紙,古友以為是乳豬皮(其實這concept 也不錯喲,食肆看到也可看參考),但吃下卻是苦苦燒焦的味道,而芝麻糊般顏色的醬汁不知是否蜆肉所煮成的醬汁呢?杰杰的帶有點點腥味,沒有太欣賞。而古友所推介的薯團也真的廷特別,有咬口卻不是太QQ, 也有少少粉粉的,還是值的一試的味道和口感。
價錢:$128(有點貴,但造型是加分的亮點)
份量:目測有點細小,但吃下也是剛好的,醬汁和薯團也幾飽肚
環境也是不錯,但可能比較多人,冷氣是有點不足,有點焗促。
但2人世界或一大伙兒來Gathering 也不錯的選擇!
報局嘗算井井有條
晚市沒有自然光, 但窗外景色也是不錯。
P.S .
大部份樓上形式的cafe食肆都是賣環境裝修,提供一個舒適的空間予客人,跟朋友有好相聚交誼時間。而食物質素好與否則是Bonus~所以<<談風:VS :再說>>真的是有驚喜有BONUS 的一頓!
Matcha Latte「抹茶拿鐵」
Matcha Latte「抹茶拿鐵」
喝到底層有未溶的抹茶粉
以上5*為滿分
2016-05-26
「南瓜茸意粉」
2016-05-23 1854 浏览
這間餐廳,年多前吃過一次,被它的Carbonara感動,已想為它寫食評。照片一直儲著,日復日,每次見到照片都想明天吧,結果放了足足一年,人的惰性實在強勁。再次到訪,再次從門外的深綠色鐵閘開始。佈置甚有香港特色,帶點懷舊的情懷。餐牌列出主食食材和伴碟,甚有fine dining的格調。先由麵包開始。帶有黑麥味的麵包,第一啖就讓我聯想到黑啤,夠特別。Crab Meat 蟹肉Jicama 沙葛, cucumber 青瓜, cream cheese 忌廉芝士, beet root 紅菜頭淺色的沙律,未吃已予人一陣清新。 青瓜切成長薄片然後捲起,一圈一圈的,配薄得半透明的沙葛,撒上乾紅菜頭碎,充滿田園氣息。爽口的青瓜和沙葛,一個索索聲,一個嚓嚓響,在口裡奏起春天的交響曲。放在下面的蟹肉份量不少,四個人分享都很足夠。浸得濕濕的,汁帶鮮味和微酸,拌餐牌說是忌廉芝士我卻認為是沙律醬的白汁醬,清新又好吃。紅菜頭乾韌韌的,吃不到味道。Beet Root Latte本打算點green tea latte,卻無意中見到遠處的黑板上,寫著beet root latte。在綠茶、紫薯大行其道的年代,紅菜頭的出現實

餐牌列出主食食材和伴碟,甚有fine dining的格調。
Crab Meat 蟹肉
Beet Root Latte
本打算點green tea latte,卻無意中見到遠處的黑板上,寫著beet root latte。在綠茶、紫薯大行其道的年代,紅菜頭的出現實在新鮮感十足。淺粉紅的泡泡,漂亮的拉花,叫少女心動。可惜,奶味濃郁的咖啡並沒有紅菜頭味。
友人信了我推介上次試過的Cardamon + Honey + Milk + Vanilla,覺得幾特別,奶配蜜糖總不會錯,結果太甜。破不到「第一次試總是最美味最驚喜」的定律。

Pan Fried Pork Belly 煎豬腩肉
Celeriac dice 西芹頭粒, carrot juice 甘荀汁, savoy cabbage 皺皮椰菜, bacon 煙肉
切成兩大塊的豬腩肉,比之前一大舊的,吃起來更加方便。豬肉欠鮮味,也醃得欠入味,只有脂肪化成油脂時才稍為香口,吃完口裡留下一點空虛。不嚡不韌,還偶爾吃到爽硬的軟骨。豬肉欠味,沾點醬汁不就行了?甘荀汁雖然清甜,但很稀,豬肉吸收有限。反而伴椰菜絲不錯,鮮甜的甘荀加上微鹹的煙肉,要是椰菜絲別太腍就更佳。
Fregola Sadra 撒丁米
Spinach puree 菠菜茸, cauliflower 椰菜花, cheese 芝士
上個月的意大利之旅,學了煮fregola,被它介乎薏米和意粉之間,滑溜、煙韌的口感所吸引,可惜特地去了超市卻沒有買到。難得在這裡見到,當然要試試。

甫上枱,便被它的一片青綠懾住。青綠之中,是一粒一粒的fregola,上面放了微焦的椰菜花碎,幾片昆布脆片。不同層次的綠色,加點淺紅的點綴,撞一撞顏色,才使賣相完美。Fregola不腍,但跟意大利的地道出品相比,這個可以更煙韌。沾滿菠菜茸,但淡淡的菠菜並不明顯,反而是芝士味很濃。未放入口前,已留意到叉子邊吊著幾絲芝士,在空中飄下飄下,入口更是傳來濃郁的巴馬臣芝士香。喜歡芝士的,必會喜歡這道,相反,或者會嫌它蓋過菠菜的味。切成碎的椰菜花,跟fregola的形狀差不多。吃到清淡的椰菜花味,同樣以芝士襯托,時腍時爽。明明全都是一粒一粒的,卻各有不同口感。腍韌的紅色伴碟,吃不出是甚麼,沒甚味道。
Red Bell Pepper Braise Lamb Shoulder 紅椒燴羊肩
Red pepper puree 紅椒茸, warm tomato slice 暖蕃茄片, basil oil 羅勒油, spinach gnocchi 菠菜薯團
這道菜的焦點,論賣相抑或論味道,也必是紅椒茸。顏色鮮豔,濃稠如醬,味道卻十分清新,把紅椒的清甜發揮得淋漓盡致。羊肩肉嫩,一絲一絲的,沒有羊羶,不過不失欠驚喜,印象不深。墊在下面的菠菜gnocchi煙煙韌韌,表面煎過,微焦帶脆。不看顏色的話,應該說不出是菠菜味。
Sautéed Clam 炒蜆肉
Dry tomato 風乾蕃茄, green olive 青水㰓, chilli 辣椒, mint oil 薄荷油, gnocchi 薯團
再為它的醬汁讚嘆不已。淺灰色的醬汁,如紅椒茸般濃稠,換上濃郁無比的蘑菇香,配煙韌的gnocchi一流。Gnocchi稍大,咀嚼時間較長,讓人有太滯的感覺。蜆雖然細細粒,但炒得夠香,帶惹味的輕辣,伴風乾蕃茄絲都幾滋味。
說不上完美,每道菜都尚有改善空間,如某些配料中看不中吃,豬腩肉的汁跟肉未能合二為一。但絕對欣賞餐牌的創意無限,而且用料特別,配搭花心思。尤記得第一次造訪,除了被Carbonara深深吸引,還有墊在配和式醬汁的豬腩肉之下的薏米。就如這次的fregola和紅菜頭咖啡一樣,選材很廣,有新鮮感。充滿夏日氣息的擺碟,在窗外射進來的日光襯托下,有種沐浴於陽光中,在郊外遊玩的青春。
2016-05-18