餐厅: 諸勝堂
资讯:

這家是不是上環OL朋友一定有吃過的一家😆⁉️✨自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉 配鮮牛油多士 炒日本滑蛋 $56忌廉豬骨湯湯到令人意外!!一開始還擔心著 會否也是味精湯底但!!忌廉豬骨湯真香!真濃!通粉再加點小湯 味道都已經好夠足叉燒雖然偏薄 不過就因為這樣吃起來軟身~好咬~配QQ通粉 可以~炒日本滑蛋 還真的滑流~和佈滿牛油🧈偏厚多士 稍酥又滑 OK~~✨秘製薑蔥醬甜豉油豬扒飯 $68大家來這家不用想了 直接點他們的豬扒飯 加太陽🌞蛋 就好了!!誰會想到 一個豬扒飯 還可以來三塊!!而且每的還具一定厚度 也不算小片豬扒外皮煎的微焦 內𥚃軟軟(軟到還有種以為自己在吃肉餅😆)湯匙分開~輕鬆~不得不說他們的薑蔥醬真的沒話說!!送飯一流😋好吃!!他們還有自家製海鮮XO醬版本 味道肯定更濃郁 更惹味🥰✨凍忌廉咖啡 +$2果然是忌廉 果然是忌廉 甜度是螞蟻人的愛!!!!非甜控 請少甜🤫!!✨凍𢇃襪奶茶 +$2哈哈~~~這也是甜控的愛🤫但真的有夠冰凍 炎夏來一杯 爽呢~在上環禧利街想吃點和茶記相近的 好像只有這家了~而具這家相較起來更乾淨點 更光猛 難怪附近OL們 都會時不時來這家
這家是不是上環OL朋友一定有吃過的一家😆⁉️

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉 配鮮牛油多士 炒日本滑蛋
忌廉豬骨湯湯到令人意外!!一開始還擔心著 會否也是味精湯底

秘製薑蔥醬甜豉油豬扒飯
✨秘製薑蔥醬甜豉油豬扒飯 $68
不得不說他們的薑蔥醬真的沒話說!!送飯一流😋好吃!!
他們還有自家製海鮮XO醬版本 味道肯定更濃郁 更惹味🥰

凍忌廉咖啡
✨凍忌廉咖啡 +$2
果然是忌廉 果然是忌廉 甜度是螞蟻人的愛!!!!
非甜控 請少甜🤫!!

凍𢇃襪奶茶
✨凍𢇃襪奶茶 +$2

在上環禧利街想吃點和茶記相近的 好像只有這家了~
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉
2024-05-30
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉 配鮮牛油多士 炒日本滑蛋
秘製薑蔥醬甜豉油豬扒飯
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉
2024-11-13 0 浏览
今日同屋企人去上環行街,大約2:30pm想搵下午茶食,由於屋企人想食濕野而呢間又未食過,於是就㨂左呢間,點知原來下午茶要3點先開始😓唔緊要啦,照叫,我哋一行三人全部都係叫叉燒通粉,通粉就正常,但啲叉燒唔係好得,只有簿簿4片,而且味道唔係幾新鮮至於跟餐多士,炒蛋同咖啡就正正常常另外見到呢間餐廳掛住的畫同某一間餐廳X記好類似,甚至一樣,唔知係咪同一系列,但人地X記好食好多總刮嚟講,除咗叉燒麻麻地其他還可以,如果下次再嚟我就唔會再叫叉燒

至於跟餐多士,炒蛋同咖啡就正正常常

跟餐多士,炒蛋
叉燒通粉
熱咖啡
2024-11-02
跟餐多士,炒蛋
2024-11-02 46 浏览
今日去到上環禧利街一間茶記食lunch呢間茶記叫做諸勝堂咁平時lunch呢幾條街都特別多人㗎啦,呢間豬聖堂亦都唔例外,所以我就準時12點去到都有位坐嘅再遲多10分鐘,就要喺門口等㗎啦由於入邊嘅舖頭環境都比較少座位,唔算多所以要早啲嚟拎定位啦我嗌咗一個lunch午餐XO醬豬扒飯豬扒煎得都唔錯嘅入口好味再有配埋豉油汁,鹹鹹地都唔算太寡嘅而我哋仲嗌咗一杯凍檸茶一份標準式嘅茶記餐性價比都OK唔錯嘅,所以佢都有人排隊等嘅
今日去到上環禧利街一間茶記食lunch
呢間茶記叫做諸勝堂
再遲多10分鐘,就要喺門口等㗎啦
由於入邊嘅舖頭環境都比較少座位,唔算多
所以要早啲嚟拎定位啦
我嗌咗一個lunch午餐XO醬豬扒飯
豬扒煎得都唔錯嘅入口好味
再有配埋豉油汁,鹹鹹地都唔算太寡嘅
而我哋仲嗌咗一杯凍檸茶
一份標準式嘅茶記餐性價比都OK唔錯嘅,所以佢都有人排隊等嘅
2021-10-15
2024-10-23 181 浏览
今日中午揀左呢間餐廳食飯。黎到要排隊排一陣,好似都幾受歡迎。我地兩個人各自揀左一個午餐。鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉🍲配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士🍞通粉既湯都幾濃味,火腿同通粉就不嬲都係好好既配搭,有埋鮑魚絲都幾特別。炒蛋好滑,好好味。多士烘得岩岩好,唔會太燶,又脆脆地。自家製义燒日本滑蛋飯🐖配自家製豉油滑蛋加蔥薄薄咁均勻鋪滿飯上面,配上佢自家製既豉油,甜甜地,成個飯好易入口。义燒唔會好柴,不過都比較瘦。同呢個滑蛋唔算好滑。但整體都好食

我地兩個人各自揀左一個午餐。

自家製义燒日本滑蛋飯🐖配自家製豉油

2024-08-13 371 浏览
Lunch hour時間諗上環食咩好周圍都好多人排隊決定食諸勝堂🤓餐廳入面好迫 都唔坐得耐入面唔係好多款揀主要都係食叉燒同滑蛋😆最後揀咗叉燒滑蛋飯明明揀咗少飯 點知都係好多飯叉燒正正常常滑蛋同豉油都好match好飽啊!😆
Lunch hour時間諗上環食咩好

叉燒正正常常
滑蛋同豉油都好match
好飽啊!😆
2024-07-15 359 浏览
在上環工作前的簡單早餐, 就來到諸勝堂這港式茶餐廳, 也是傳統的常餐作為主打, 就是湯意粉, 麵包和炒蛋, 再加一杯港式凍奶茶, 就是一個不會太差的早上. 這裏的湯意粉主角不是意粉, 也不是配料的豬肉腸和蟹柳絲, 而是比一般茶餐廳更有誠意的湯底, 不是味精水, 也不是罐頭湯, 而是豬骨湯再加上忌廉, 學起來沒有其他的口乾感, 帶點鹹香和順滑口感, 也算是有誠意.炒蛋蛋香夠, 應該是用上日本蛋炒起的, 同樣是炒得夠滑, 但沒有下很多的忌廉, 比較真實. 豬仔包也是吃過的茶餐廳比較高質素的, 夠燙夠脆, 焦位不多不少, 再加上剛剛好的奶醬, 整件事就是一個Good morning.Katsudo is a Hong Kong-style tea restaurant where you can have a simple breakfast before work. Their specialty is traditional meals like soup noodles, bread, and scrambled eggs, served with a cup of iced milk

Katsudo is a Hong Kong-style tea restaurant where you can have a simple breakfast before work. Their specialty is traditional meals like soup noodles, bread, and scrambled eggs, served with a cup of iced milk tea. The soup noodles have a more sincere and tasty soup base, made with pork bone and cream. The scrambled eggs are made with Japanese eggs and have a smooth texture without too much cream. The pork bun is also of high quality, with a crispy and hot exterior and a perfect amount of condensed milk. Overall, it‘s a good morning here.
2024-06-26 347 浏览
星期六返完半日工,勁肚餓去食返個午餐補充體力,去到上環被叉燒滑蛋飯吸引住。自家製叉燒日本滑蛋飯:叉燒係自家燒嘅,脂肪偏少,鹹甜度適中。叉燒切成薄片可以跟蛋和飯更配搭 。食晒之後,以我女仔嘅食量嚟講,份量夠飽 。凍絲襪奶茶,少冰:凍飲加兩蚊係正宗嘅絲襪奶茶,真材實料,唔會加好多水好稀,亦夠滑,比較少地方飲得到 。餐牌:

自家製叉燒日本滑蛋飯:
叉燒係自家燒嘅,脂肪偏少,鹹甜度適中。
叉燒切成薄片可以跟蛋和飯更配搭 。
食晒之後,以我女仔嘅食量嚟講,份量夠飽 。

凍絲襪奶茶,少冰:凍飲加兩蚊

餐牌:

2024-06-15
午餐
2024-05-18 1112 浏览
辛苦咗一個禮拜, weekend一定要好好獎勵自己, 食個超級豐盛嘅早餐朋友仔話好掛住諸勝堂嘅奶油脆豬, 仲等啲咩? 梗係即刻去食啦位於上環嘅諸勝堂餐廳雖然的的骰骰, 但坐落都唔會太逼夾, 清爽乾淨<忌廉日本菠菜蟹柳豚肉腸湯米粉>朋友仔今日想食健康啲, 嗌咗碗比較清淡嘅湯米粉豬骨湯底配搭米粉估唔到都幾好食<招牌沙嗲牛肉出前一丁>如果對面底比較講究嘅朋友, 可以加錢升級做出前一丁, 而湯底亦都可以揀一丁底定係豬骨底大食妹就揀咗豬骨底, 濃郁嘅沙嗲牛肉配搭彈牙嘅出前一丁, 再撈埋店舖獨家嘅豬骨底, 簡直完美<奶油豬>湯麵早餐有跟配鮮牛油多士同牛奶炒日本滑蛋但係大食妹推介一定一定一定要升級做奶油豬豬仔包好酥脆, 外脆內軟, 煉奶俾得好足牛奶炒日本滑蛋亦都非常嫩滑, 充滿蛋香唔鍾意食炒蛋嘅朋友亦可以轉做荷包蛋, 一樣咁正<凍忌廉咖啡>咖啡味道都唔錯, 少甜就啱啱好, 俾多3蚊仲可以加大
<忌廉日本菠菜蟹柳豚肉腸湯米粉>
朋友仔今日想食健康啲, 嗌咗碗比較清淡嘅湯米粉
豬骨湯底配搭米粉估唔到都幾好食

<招牌沙嗲牛肉出前一丁>

<奶油豬>
湯麵早餐有跟配鮮牛油多士同牛奶炒日本滑蛋
但係大食妹推介一定一定一定要升級做奶油豬
豬仔包好酥脆, 外脆內軟, 煉奶俾得好足
牛奶炒日本滑蛋亦都非常嫩滑, 充滿蛋香
唔鍾意食炒蛋嘅朋友亦可以轉做荷包蛋, 一樣咁正
<凍忌廉咖啡>
咖啡味道都唔錯, 少甜就啱啱好, 俾多3蚊仲可以加大

• 招牌沙嗲牛肉出前一丁
  • 奶油豬
2024-05-08 513 浏览
1. 自家製叉燒日本滑蛋飯 $62蛋同叉燒既份量都好多,舖滿成個飯,滑蛋用左4.3牛奶去炒,入口非常嫩滑,好香香既奶味同蛋味;叉燒方面不過不失唔會鞋,同埋都幾腍同香,加埋香蔥同秘制甜豉油,令成個味道更豐富。🌟 評分: 8/102. 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 配4.3牛奶炒日本滑蛋 鮮牛油多士 $56意粉彈牙,唔會好似出面啲湯意粉一夾就散,而且湯底豬骨味好香濃,有啲感覺似係拉麵湯底;滑蛋好滑,有好多蛋汁,而且食落都好香蛋味,多士烘到好脆,上面仲加咗牛油去烘。🌟 評分: 7/103. 熱茶走🌟 評分: 8/10
1. 自家製叉燒日本滑蛋飯 $62
🌟 評分: 8/10

🌟 評分: 7/10

3. 熱茶走
🌟 評分: 8/10

2024-05-07 463 浏览
上環一向都多野食又多野睇,今日難得放假入港島,搵左間一向都多人嘅餐廳食下個叉燒飯。小店環境有少少逼,不過唔影響。建議早少少黎食,因為餐廳每日嘅食材都有限量供應自家製叉燒先忌廉豬骨湯通粉配炒蛋多士 4.3牛奶炒日本滑蛋 $56叉燒都多片,個忌廉豬骨湯飲落都幾香幾濃。通粉煮得ok。另外仲有塊多士同炒蛋,炒蛋好嫩好香。自家製叉燒日本滑蛋飯 $62滿滿嘅滑蛋,叉燒份量正常唔會太薄。滑蛋炒得夠嫩滑唔會太熟,日本雞蛋個蛋味特別香。自家製叉燒口感正常,肉身唔會好肥亦都唔會好柴口。熱奶茶茶走 愛爾蘭咖啡杯愛爾蘭咖啡有少少酒味,飲落都幾特別

自家製叉燒日本滑蛋飯 $62

熱奶茶茶走
愛爾蘭咖啡
杯愛爾蘭咖啡有少少酒味,飲落都幾特別

2024-04-28
2024-05-01 331 浏览
自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯, 豬扒很鬆脆 三大塊白飯有豉油汁 加埋惹味嘅XO醬 好滋味側邊 有 沙律 伴菜一個人嚟講個份量就啱啱好仲可以加炒蛋,不過我另一個餐已經有炒蛋,所以就冇再叫另一個餐叫咗薑汁豬膶湯米粉 豬潤好大大嚿 夠爽 米粉都好味 湯底飲落口幾舒服仲有炒蛋 滑捋捋連同多士一齊食 另外亦都有叉燒 或者普通嘅鮑魚火腿絲要飲咗薑汁奶茶 有薑嘅香味 奶茶順滑 茶味香濃見到隔籬枱加咗錢換奶油豬個奶油豬好大個 早知我都加錢叫再加埋熱柚子蜜
自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯,
豬扒很鬆脆 三大塊
白飯有豉油汁
加埋惹味嘅XO醬 好滋味
側邊 有 沙律 伴菜
一個人嚟講個份量就啱啱好
仲可以加炒蛋,不過我另一個餐已經有炒蛋,所以就冇再叫

另一個餐叫咗薑汁豬膶湯米粉 豬潤好大大嚿 夠爽 米粉都好味

見到隔籬枱加咗錢換奶油豬
個奶油豬好大個 早知我都加錢叫

再加埋熱柚子蜜
2024-04-29 315 浏览
今日過開上環,揀左呢間諸勝堂,新派茶記,好彩我地早左少少,等一陣就有位🥰牆上貓貓畫好得意😍有好幾幅自家製叉燒日本滑蛋飯 $62叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $66跟餐忌廉即磨咖啡成碟飯無得彈🥰雙併都係貴多幾蚊😆滑蛋飯我女好鐘意食😂尤其配埋自家製甜豉油!好易入口好開胃!蛋夠滑夠多,舖滿成碟飯面,仲有夾埋葱粒!另外,杯咖啡係用上忌廉咖啡,好好飲既!唔駛加糖都夠晒滑夠香濃!整體我地都好滿意😆有水準又唔貴既茶記!好好食,位又唔算迫,可以再黎!🥰

自家製叉燒日本滑蛋飯 $62
叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $66
跟餐忌廉即磨咖啡

2024-04-27 284 浏览
早前都在上環工作,同事帶我來有間性價比好高的平民美食餐廳:諸勝堂這茶餐廳有點特別,原來主打豬肉的菜式! 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 份量豐富,尤其用上日本蛋的炒蛋覆蓋在飯上,夾帶多塊叉燒及蝦仁,蝦仁🍤彈牙爽甜,雞蛋香香又滑溜,加上自家製甜豉油真惹味!豬潤湯通粉人氣推介,已配4.3 牛奶炒日本滑蛋及鮮牛油多士! 豬潤薑汁香濃,入口軟腍,非常濃郁!另外超愛薑汁奶茶 ,順滑香濃,有陣陣薑味!📍諸勝堂上環禧利街15號地舖
這茶餐廳有點特別,原來主打豬肉的菜式!

叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯
豬潤湯通粉
另外超愛薑汁奶茶 ,順滑香濃,有陣陣薑味!

📍諸勝堂
上環禧利街15號地舖
2024-04-23 243 浏览
呢間係位於上環禧利街。在上環地鐵站A2出口,行兩分鐘就到。好容易搵到。食店牆身掛咗一啲貓貓嘅畫,好得意!我見呢度主打係食滑蛋,所以我都叫咗一碟叉燒滑蛋飯。果然係唔錯👍⭐️ 自家製叉燒日本滑蛋飯 $62叉燒份量多。佢哋選用日本雞蛋,所以D蛋特別滑。滑蛋舖滿飯上面,賣相好吸引。加上自家製的叉燒,和自家製豉油,味道好好👍飲品我叫了凍柚子蜜,套餐加$2便可。食店最後落單時間係五點半。六點鐘關門。所以如果要去光顧的話,記得要五點半前去到。店舖員工都有禮貌和友善。
食店牆身掛咗一啲貓貓嘅畫,好得意!

⭐️ 自家製叉燒日本滑蛋飯 $62

飲品我叫了凍柚子蜜,套餐加$2便可。

店舖員工都有禮貌和友善。
2024-04-16
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2024-04-19 297 浏览
經開上環入咗去間茶記食Tea,朋友大大力推介,話性價比高喎🤣 先要咗個自家製蟹籽醬三文治,配料方面除咗有雞蛋、蟹子醬同生菜之外,主菜可以選擇要蟹柳、豚肉腸、叉燒或五香肉丁。份量好大,超級厚身,蛋唔乾,味道出,麵包微微烘過,咬落脆身,搭配蟹子醬好好味。另外要咗個招牌嘅印尼雙撈麵,配炒日本滑蛋同肉眼豬扒。好有驚喜,撈麵軟硬度適中,唔鹹,感覺健康、滑蛋真係好滑,豬扒厚身,入口超嫩,啖啖肉。飲品要咗熱鮮薑汁奶茶同檸樂煲薑,出面比較少見,飲落順滑,值得一試。