2025-02-03
【西貢區】【譽居】入咗去康城搵涼涼,順便食埋嘢。跟住落嚟要思考嘅就係康城究竟有咩食,之前入嚟參觀嗰陣食過佢哋一間日本嘢,冇乜感覺。涼涼就話呢間「譽居」可以,之前其實沙田第一城都有,不過我未食過,就食吓啦。入場就要畀 $10 位嘅「茗茶」,梗㗎喇。我好似叫咗壽眉,不過都冇乜感覺。嘢食就先嚟 $30 嘅「蜂巢芋角」,出面都比較少有,佢整得都唔差。之後到 $40 嘅「鮮菇魚肚炆雞」,味道平庸,冇特別之處。跟住嗰籠 $40 嘅「鮮蝦燒賣皇」算係好食嘅,只係好多地方都做到呢個好食程度,唔算突出。我幾期待 $28 嘅「蠔皇鮮竹卷」,本身就係鍾意食呢啲肥仔嘢,但係佢個餡唔算好食,真係好一般。追加咗 $34 嘅「上海小籠包」,層皮比較厚,都冇得要求太多,係咁上下味道。埋單加埋一 $200,又唔算勁過份嘅,涼涼話佢哋其他嘢好食過點心囉。。。(地址:將軍澳康城路1號The LOHAS康城2樓203號舖)