4天前 0 浏览
平時每個星期都會去譽居食晚飯,但今次去到竟然指明左邊區域唔可以入座,要指定入去右邊區域,如果要入左邊區域叫人攞飛,我哋幾位客戶攞咗飛喺度等左邊區域叫號,5:45pm等到6:00pm, 諗住6:00pm晚飯時段可以入座左邊區域,6:05Pm再問部長幾時可以入座左邊區域,佢話唔知,睇情況先至叫,幾位已攞飛嘅客戶都覺得服務差話:(咁就唔好叫人攞飛,唔怪得啲人個個北上消費,所以香港食肆冇生意)下次都唔會再幫襯🤬🤬🤬🤬🤬
2024-09-21
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-09-20 0 浏览
近幾年,如果想食雲吞麵,或者係粥,首選一定係呢度。講咗雲吞麵先,水準真係可以媲美坊間嗰啲好貴嘅雲吞麵,呢度唔會細細碗,份量適中,唔需要食兩碗先至飽肚😅。我鍾意佢哋嘅麵質,雲吞足料,唔會好厚皮,湯底唔會好重鹼水味👍🏻至於粥真係值得俾個讚,粥底好綿,粥料嘅味會滲入咗啲粥底度,好多時候我淨係食粥底,唔需要食料已經覺得好甜好好味。其實呢間餐廳好得意,佢又有點心食,又有炒粉麵,又有粥,甚至乎茶餐廳嘅奶茶都有,仲要好好味🤤

2024-09-18
  • 雲吞麵
2024-09-17 0 浏览
中秋節同屋企人嚟呢度食嘢,點知啲份量越來越少,一係就直頭變白烚蒸,乜味都冇,因為食過幾次都覺得唔差先至再嚟食,點不知越嚟越唔好,最差嘅係佢個勝瓜完全冇味,冇下次
短髮女侍應極冇禮!入座時一位坐在隔離已有人坐的座位隔離!短髮女侍應不禮貌叫坐另一個位!已表明食完即走!仍叫人起身!早上出面冇人排隊!仍趕客坐檯!其他大檯只有2位坐,她都不叫!卡座4人都只有一個人去坐!她都不叫有人起身夾檯!食物質素反而正常好食!山竹牛肉球也美味!鴛鴦燒賣皇都正常好食!鮮菰魚肚蒸雞味道也很好吃!但以早茶價錢並不算便宜也不算貴!3个点心連茶錢$100!如果服務有所改善更理常!因為都有收服務費,但是態度差!
!她都不叫有人起身夾檯!

2024-05-27
$100 (早餐)
2024-04-18 547 浏览
因為外賣自取有折,所以點左外賣做晚餐~肉丸魚片粥+窩蛋 ($40.2)返到屋企都仲暖笠笠,size較洪記細碗,不過都足料同好綿,魚片有幾舊有D骨 (?),有時會咬到硬硬地既野,但吞到,魚片都幾嫩。加埋窩蛋好似有飽肚感D,正正常常。脆皮燒腩仔飯 ($34.8)飯量細食既人足夠夠飽,大食就可能要再加野食,燒腩仔係燒得幾脆,可以encore。結論:🫰平🫰味道正常發揮⚡️份量少D🎡餐廳資料餐廳名稱:譽居餐廳地址:唐賢街9號Popcorn 1地下G01-04號舖
因為外賣自取有折,所以點左外賣做晚餐~

肉丸魚片粥+窩蛋 ($40.2)

脆皮燒腩仔飯 ($34.8)

結論:

餐廳地址:唐賢街9號Popcorn 1地下G01-04號舖
2024-04-18
外卖自取
2024-01-31 1068 浏览
老實講,行到譽居門口,聞到陣陣燒味香嘅時候,我已經覺得好正!先來一講,佢個蜜汁叉燒外皮香甜得嚟又唔會太膩,肉質嫩滑,真係啱哂我呢啲唔鍾意太肥嘅朋友。再講講嗰爽口燒腩,皮脆得嚟肉質仲鬆化,真係正到爆燈!每一啖都足夠激發我嗰種「食得出神」嘅滋味。話說返個日式咸水角,揼低一口,知道香港有呢啲古怪美味,真係過癮!入口係先酸酸地,跟住就嚟個意外嘅辛辣Wasabi驚喜,加埋嗰脆脆嘅草菇,食嘅我心花怒放,玩味十足。至於嗰碗鮮蝦雲吞麵,嚟講真,我以前對雲吞都係分手既態度,但佢個雲吞係大隻嘅蝦肉,皮薄餡足嘅完美組合,攪到我對雲吞重燃愛火。至於嗰梅菜燒鵝粒炒飯,嗰香口程度撲鼻而嚟,我都忍唔住多食咗幾筷!結埋賬之前,我都忍唔住要激讚吓佢個砂鍋膏蟹粥,光係聞嗰香味,已經令人心癮癮。每一啖飯粒都入味,每啖都有蟹肉,食到最後一啖都仲想再黎一碗!同埋,摸摸肚,都算係飽得嚟得意!下次同班朋友過嚟,我一定要介紹佢哋嚟試下譽居嘅滋味!🥢🍚🦀

🥢🍚🦀
2024-01-28 641 浏览
一開始攞飛嘅時候出面有少少, 我三個人食攞完飛前面仲有六枱, 我等咗成廿幾分鐘, 仲有兩台要等。 入到去之後, 點餐用手機點, 送嚟嘅第一個餸小籠包,唔畀小籠包醋 佢畀咗個空嘅細碟, 用掉過嚟嘅方式,個碟喺張枱度仲原地轉咗幾圈。 之後想吹單加叫外賣, 個店員過咗嚟對住張紙講咗幾句嘢幾秒唔到走鬼咗, 最重要係單又冇吹外賣又冇叫到, 傻間間坐咗十幾分鐘, 之後再叫第二轉先有人幫, 第一轉幫我哋吹單嘅仲好似係樓面最大嗰粒,著住嗰件衫完全唔同。
2024-01-28
等候时间
20 分钟 (堂食)
$70 (早餐)
2024-01-21 540 浏览
明明5個人去飲茶,但佢聽左6個,叫佢改返5個人,態度仲要好差,陳經理話明明聽到你地話6個人🤷🏼‍♀️真係好無奈。食餐飯都要受氣。。。明明係你自己聽錯仲要話我?之後要加水 舉咗幾次手,等咗成8分鐘都未有人加。。。食依餐飯真係食到背脊骨落,你哋係服務性行業日日對住客人,唔應該係咁樣 今時今日咁嘅服務態度真係唔得👎🏼貴公司真係要好好 training 依一班員工。改善貴公司嘅服務態度做嘢,要快手啲唔好成日要客人等。
2024-01-21
等候时间
30 分钟 (堂食)
2023-12-30 841 浏览
最近家人常到呢間餐廳飲茶。地方大,座位闊落,卡位多。粥品好吃,叫了魚片粥,豬膶肉丸粥,味道好好。雲吞麵亦是必點,沒有鹼水味道。燒賣好好食,個人口味喜歡豬肉同蝦比例剛好。食完不會覺得咸。基本上全部的點心都好食。唯一是叫了咸水角,催了4次單,最後埋單走依然沒有出點心。經理沒有表示抱歉,立即執枱,大叫廚房cut單,令客人感覺好差。其實餐廳當時不忙,門口亦沒有客人等入座,絕對不至於沒有時間問廚房。如果本身沒有咸水角,或是等要好耐好耐,應該一早同客人講,最後剩坐30分鐘只等呢一個點心亦沒有出。好食,但感受不太好,要改善。
最近家人常到呢間餐廳飲茶。
地方大,座位闊落,卡位多。

粥品好吃,叫了魚片粥,豬膶肉丸粥,味道好好。
雲吞麵亦是必點,沒有鹼水味道。
燒賣好好食,個人口味喜歡豬肉同蝦比例剛好。
食完不會覺得咸。

基本上全部的點心都好食。

好食,但感受不太好,要改善。

2023-12-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-10-31 1011 浏览
今日去商場不用排隊可用QR code 落單的食肆 點了鮮蝦雲吞麵 荷葉飯 鳳爪 雞包仔 蜂巢芋角 很快上枱的是鮮蝦雲吞麵$45雲吞蝦夠爽但冇乜豬肉 味道可以的 湯頭清有韭黃 不錯,接著是芋角$30 炸皮很薄脆但餡太少 芋頭太濕軟淋 碟底有油漬 要減分了,鮮蝦荷葉飯$39像樣 味道較濃烈 蝦冇味 幸好夠熱 上枱時出煙的👍,最驚喜是小名氣的雞包仔$28啊😋😋😋十分足薑味有薑絲 好好味 成為今次頭號名物 至於醬皇鳳爪$28沒有紅紅色素 有原色蠔汁蒜茸辣椒味道 不太淋身 剛剛好 值得一讚👍😋 覺得食物有水準 下次會再來試其他出品☺️
雞包仔
雞包仔
  • 荷葉飯
  • 鮮蝦雲吞麵
  • 醬皇蒸鳳爪
2023-10-15 741 浏览
跟家人去Popcorn,路過見到譽居有約干人等緊位,見餐牌竟然有茶樓點心,心癢癢想試下!同行四大一小,點左粥、炒麵、4個點心、3個甜點。一上枱就係羅漢齋炒麵,好香脆,而且十分足料大大碟,小朋友都好鍾意食,呢個真係抵食~$70!再點左肉丸粥及陳皮牛肉腸粉,自製肉丸真係有驚喜,肉嫩好味!牛肉腸粉更係啖啖肉,而且有馬蹄及芫茜,讚!蜜汁叉燒包入面醬汁多,而且唔多肥肉果下好啱口味!👍馬拉糕夠鬆軟,小朋友好鍾意!😌自己本身好鍾意食鮮蝦燒賣皇 $44,但真係唔係間間好食,但呢間食完係再想食,啖啖肉,而且唔算多肥肉,肉質彈牙,材料新鮮!每次去茶樓都會試下生磨蛋白杏仁茶,呢間大大碗都只係$37,仲要食落同貴餐廳差唔多!再點左薑汁糕及順德燉雙皮奶,兩款都喜歡!大枱唔多,所以5人較難等位,唯有坐卡位加椅,如果多點大枱更好!😌

同行四大一小,點左粥、炒麵、4個點心、3個甜點。

再點左薑汁糕及順德燉雙皮奶,兩款都喜歡!

2023-10-14
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 鮮蝦燒賣皇
  • 自製肉丸粥
  • 蛋白杏仁茶
  • 羅漢齋炒麵
2023-10-08 603 浏览
平日經常行開將軍澳地鐵站.係PopCorn見到(譽居)經常有人客在門外等叫籌入座.呢度日間有中式茗茶點心.經常爆滿.係度都叫過外賣燒味飯.啲燒味都唔錯!今晚專程試吓佢哋嘅小廚.因為我哋時間尚早.未夠夜晚七點.所以很快便可入座。今晚點餐如下:1. 芝士焗珍寶蝦球 X1 $178元 芝士香濃.蝦球爽口彈牙.啲伊麵好掛汁.但啲蝦好似咸咗啲啲👍😋😋😋2. 山渣汁肉排 X1 $85元 話明係肉排.唔知點解嚟咗骨排.骨頭多過肉.舊舊骨無乜肉.啲肉乾過頭.死實實.單靠芡汁同埋啲配菜青紅甜椒/洋蔥點絕!😅👎3. 瑶柱竹笙燒豆腐 X1 $85元 呢個靚.唔使講瑤柱同竹笙唔會好多.但啲豆腐好靚.好香豆味同好滑溜.豆腐都唔少.啲芡汁同埋啲豆腐好夾.👍😋😋😋4. 柱侯牛筋腩 X1 $78元 講明係牛筋腩.牛筋有兩舊仔.其他係牛腩.但係都炆得好冧入味!其實呢個價錢都算幾底👍😋😋😋
今晚點餐如下:
山渣汁肉排
瑶柱竹笙燒豆腐
柱侯牛筋腩
等候时间
5 分钟 (堂食)
芝士焗蝦球
瑶柱竹笙燒豆腐
柱侯牛筋腩
2023-07-25 915 浏览
前幾日約左朋友去行山,諗住飲個早茶先出發!所以就去了老地方!這間中菜館,是我一直都推薦,好味道嘅中菜館!平時都會食午餐,下午茶!今次就試吓食早餐!同樣覺得好好味道!服務態度又好!
2023-07-12 488 浏览
對於我來說,這間中式餐廳是我的飯堂!因為已經吃了很多次!我最欣賞就是他的燒味飯!真係好好味道!點心又夠出色!無論將軍澳分店,還是日出康城分店!我也是捧場客,加上這個價錢,絕對性價比超高!
2023-07-06
呢個價錢,呢個質素,我比200分,環境、工作人員;清潔、食物、一切都好好!五保飯以為比平嘢,結果幾好食嘅雞翼,價錢平,以為個飯好細,但係食到好飽。最難忘係,林食完嘢俾錢,打爛咗冇怨言,立即幫我清潔, 10分細心!