西灣河太安樓,一向都是平民美食天堂,最近新開一間「識食」的小食店,性價比高之餘,MENU選擇十分多,🍖燒烤、🦑小食、🧇最特別是多款自創口味窩夫。🍓士多啤梨乳酪窩夫 $30士多啤梨乳酪味道,酸酸甜甜,窩夫入口鬆軟,冷凍的乳酪配上暖笠笠的窩夫,這個反差感讓窩夫更滋味。🥜粒粒花生醬,煉奶窩夫 $25平時一底無料的窩夫起碼都要二十多元,同樣的價錢,花生醬煉奶窩夫即叫即整,而且份量很多,啖啖香甜花生醬。🥩醬燒西冷牛扒 $28醬燒西冷牛扒配上自家製沙嗲醬,十分惹味可口,而且切開一小塊,方便我們一口口吃。🐂香煎牛肉肉餅 $14牛肉餅餡軟滑,肉汁很多很滋味,$14一份性價比真的很高。📍識食🏠西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下36B號舖🚙港鐵西灣河站A出口步行約3分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #西灣河美食 #太

🍓士多啤梨乳酪窩夫 $30

🥜粒粒花生醬,煉奶窩夫 $25

🥩醬燒西冷牛扒 $28

🐂香煎牛肉肉餅 $14
牛肉餅餡軟滑,肉汁很多很滋味,$14一份性價比真的很高。

📍識食
🏠西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下36B號舖
🚙港鐵西灣河站A出口步行約3分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #西灣河美食 #太安樓美食 #香港食評 #香港美食指南 #香港探店 #自家製窩夫 #自創口味窩夫 #性價比高小食 #即叫即整
2024-04-22
2024-04-29 164 浏览
計上個月同友人太安樓掃街,我哋心心眼東一間試,西一間試,發覺太安樓搵食真係一D都唔難,梗有一間啱食既。今日HAPPY FRIDAY放工,同友人又嚟行下太安樓,行行下發現新開既小食店“識食“。“識食“MENU又有燒烤物又有好多款自創口味窩夫,我哋諗到頭都爆,口痕但係都唔知食咩好……最後叫左泰式牛肉串,醬燒原隻魷魚,韓式拉絲魚肉棒棒腸,香煎牛肉肉餅。(1)泰式牛肉串: 好香牛味又唔會太乾,口感又唔會好韌; 再配埋沙嗲汁,味道香濃,完全唔辣,非常唔錯。(2)醬燒原隻魷魚: 燒得好惹味,魷魚爽口彈牙 ; 秘製醬汁,有海鮮既原味道,調味教得剛剛好,我自己就覺得如果加點辣就更完美了。一定會再食,推介!(3)韓式拉絲魚肉棒棒腸: 韓式拉芝魚肉棒棒, 入面有濃香嘅芝士🧀芝士控必試。(4)香煎牛肉肉餅: 肉餅餡軟滑,肉汁夠多,份量好都大件,$14好抵食。等店員燒物期間,都有人落單其他d燒物🤤亦見到有人叫窩夫🧇都好吸引🤩,最衰今次太飽。💪🏻下次要食: 醬燒原隻魷魚,泰式雞腎,宇治抹茶紅豆窩夫,哈哈,都諗定添😂值得一讃,鋪頭環境衛生👍🏻👍🏻

值得一讃,鋪頭環境衛生👍🏻👍🏻
2024-04-26 107 浏览
西灣河太安樓地下商場的「識食」,正是一個識食之人的美食小天堂,這裡滋味多樣,一齊EAT EAT EAT🤩🤩蒜蓉燒生蠔 ($22)估唔到呢度咁多海鮮種類!仲要勁抵食!蒜蓉燒生蠔的鮮美加上蒜蓉的香辣,難以抗拒蒜蓉燒扇貝 ($20)另一款必叫海鮮,新鮮扇貝配上滿滿的炸蒜頭!海鮮的鮮美與蒜香完美融合蜜糖燒台灣腸 ($12)外皮烤得微微焦脆,淋上特製蜜糖醬,甜中帶咸燒墨丸 ($10)彈牙的口感配上蜜糖的微炭的香味,回味無窮Q彈蝦下滑 ($22)亮點在於蝦肉的鮮嫩和彈性,再配上特製沙嗲醬!正👍🏻Q彈墨魚滑串 ($22)同樣不能錯過的是Q彈墨魚滑串,墨魚的彈牙與炭火的香燻結合,令人回味燒原條茄子 ($18)原條茄子表皮微焦而內裡柔軟,配搭滿溢的炸蒜頭!味道豐富而多層次。紅豆窩夫 ($30)換個口味,來點甜的怎麼樣?勁多創新口味!我揀個紅豆窩夫,外脆內軟,滿滿的紅豆馅料不僅甜度適中,非常滿足

蒜蓉燒生蠔 ($22)

蒜蓉燒扇貝 ($20)

蜜糖燒台灣腸 ($12)
外皮烤得微微焦脆,淋上特製蜜糖醬,甜中帶咸

燒墨丸 ($10)
彈牙的口感配上蜜糖的微炭的香味,回味無窮

Q彈蝦下滑 ($22)
亮點在於蝦肉的鮮嫩和彈性,再配上特製沙嗲醬!正👍🏻

Q彈墨魚滑串 ($22)

燒原條茄子 ($18)

紅豆窩夫 ($30)
換個口味,來點甜的怎麼樣?勁多創新口味!

2024-04-26 80 浏览
掃街不二之選太安樓,太安樓外表看似十分古舊,但美食間間都係臥虎藏龍,別具新意👍揀咗開張冇幾耐的識食幫襯,店舖雖然不大,但選擇卻很多,特別係各款自創口味窩夫👍蜂蜜炸雞窩夫~平時食開的窩夫都是甜的,今次好特別,配上炸雞,炸雞香口厚肉,份量非常大🥰醬燒西冷牛扒~非常貼心哋幫你切開,方便進食,配上自家製沙嗲醬夠晒惹味👍韓式拉絲魚肉棒棒腸~類似韓式熱狗腸,有濃濃的芝士香,好味😋泰式牛肉串~味道香濃,可以嚟多幾串🤣

蜂蜜炸雞窩夫~平時食開的窩夫都是甜的,今次好特別,配上炸雞炸雞香口厚肉,份量非常大🥰

韓式拉絲魚肉棒棒腸~類似韓式熱狗腸,有濃濃的芝士香,好味😋

泰式牛肉串~味道香濃,可以嚟多幾串🤣
2024-04-25
用餐时段
2024-04-24 65 浏览
好耐都冇去過太安樓一直都好想掃街!!有幾日終於同個friend有時間去😙▫️蜜糖燒台灣腸 $12面頭有特製嘅蜜糖醬🍯甜甜地 烤得幾香脆▫️燒墨丸 $10性價比幾都幾高佢燒完之後入面仲有唔少水分💦推介🖖🏻▫️紅豆窩夫 $30窩夫有四件🤭每件都塞滿咗唔少紅豆🫘鍾意食甜嘅人要試🤪▫️蒜蓉燒扇貝 $20扇貝都幾大隻✊🏻呢個價錢都ok,面頭鋪滿咗好多炸蒜蓉出面食啦普遍就比較多生蒜我都係第一次食炸蒜💁🏻‍♀️食落更加香脆,如果有埋粉絲就正呀😂▫️蒜蓉燒生蠔 $22呢度都有唔少海鮮呢個價錢可以食到燒生蠔🦪過下口癮都唔錯😙size正常▫️q彈蝦下滑 $22蝦滑都幾彈🦐仲有特製沙嗲醬,鍾意食辣嘅可以點下▫️q彈墨魚滑串 $22墨魚滑都不相伯仲都係幾好食嘅🤤▫️燒原條茄子 $18面頭都係鋪滿咗勁多炸蒜蓉好香,食完咁多嘢其實都幾飽🤭🤭
好耐都冇去過太安樓
一直都好想掃街!!
有幾日終於同個friend有時間去😙

每件都塞滿咗唔少紅豆🫘
鍾意食甜嘅人要試🤪

▫️蒜蓉燒扇貝 $20
扇貝都幾大隻✊🏻
呢個價錢都ok,面頭鋪滿咗好多炸蒜蓉
出面食啦普遍就比較多生蒜
我都係第一次食炸蒜💁🏻‍♀️
食落更加香脆,如果有埋粉絲就正呀😂

▫️蒜蓉燒生蠔 $22
呢度都有唔少海鮮
呢個價錢可以食到燒生蠔🦪
過下口癮都唔錯😙size正常

▫️q彈蝦下滑 $22
蝦滑都幾彈🦐
仲有特製沙嗲醬,鍾意食辣嘅可以點下

▫️q彈墨魚滑串 $22
墨魚滑都不相伯仲
都係幾好食嘅🤤

▫️燒原條茄子 $18
面頭都係鋪滿咗勁多炸蒜蓉
好香,食完咁多嘢其實都幾飽🤭🤭
太安樓出名掃街,有時肚餓未夠鐘開飯都會去買小食,最近發現係個隱蔽位置開咗間新店! 店面小小但食物都幾多選擇,除咗串燒、蒜蓉燒生蠔、小食,仲有多款自創口味窩夫❤️ 中意食窩夫嘅我當然要試!🌟蜂蜜炸雞窩夫 $33🧇平時食開甜窩夫,配炸雞都係第一次🧇窩夫即叫即整,夠香濃🧇炸雞香脆,配上柚子蜂蜜的甜味同窩夫都幾好味🧇份量比我想像中多🌟醬燒西冷牛扒 $28🥩牛扒好貼心已切開,方便進食🥩牛扒雖然有啲薄,但都幾好味,而且冇雪味🥩配上沙嗲醬夠惹味,但對我嚟講有啲辣🌟燒原條茄子 $18🍆半條即燒茄子,上滿塗滿蒜粒同醬料🍆茄子燒得剛好,唔會太燶🌟韓式拉芝魚肉棒棒腸 $25🇰🇷其實類似韓式熱狗🇰🇷炸得外脆內軟,一咬開好多芝士!總結:個人覺得性價比不錯,而且自創口味窩夫有啲都幾特別,下次可以試下士多啤梨乳酪🤭

🌟蜂蜜炸雞窩夫 $33
🧇平時食開甜窩夫,配炸雞都係第一次
🧇窩夫即叫即整,夠香濃
🧇炸雞香脆,配上柚子蜂蜜的甜味同窩夫都幾好味
🧇份量比我想像中多

🌟醬燒西冷牛扒 $28
🥩牛扒好貼心已切開,方便進食
🥩牛扒雖然有啲薄,但都幾好味,而且冇雪味
🥩配上沙嗲醬夠惹味,但對我嚟講有啲辣

🌟燒原條茄子 $18
🍆半條即燒茄子,上滿塗滿蒜粒同醬料
🍆茄子燒得剛好,唔會太燶

🌟韓式拉芝魚肉棒棒腸 $25
🇰🇷其實類似韓式熱狗
🇰🇷炸得外脆內軟,一咬開好多芝士!

2024-04-19 50 浏览
今日嚟到西灣河太安樓 搵食 , 呢度真係好多 各國美味小食嘅 匯集地 😂, 最後揀咗 識食呢間小食店 。叫左醬燒原隻魷魚, 蒜蓉燒扇貝, 韓式拉芝魚肉棒棒腸, 宇治抹茶紅豆窩夫, 台灣香腸, 全部都即叫即燒並非翻熱。 燒扇貝同燒魷魚 時間掌握得 啱啱好, 保留海鮮嘅鮮味唔會過火👍🏻👍🏻韓式拉芝魚肉棒棒, 入面 有濃濃嘅芝士香,正👍🏻宇治抹茶紅豆窩夫, 好抵食,$30 份量都好大件, 紅豆蓉 都好足料, 一焗起已經聞到陣陣嘅蛋香, 食落有綠茶清香加上紅豆蓉好夾❤️。老闆好好人好nice ,佢哋有好多自創嘅窩夫, 蜂蜜炸雞窩夫,紫薯窩夫,香蕉窩夫 , 一定要搵日再去試下😂
韓式拉芝魚肉棒棒, 入面 有濃濃嘅芝士香,正👍🏻
2024-04-16 55 浏览
好多時星期日都會揸車去太安樓掃街👦🏻行行下停左話要食燒賣🐷又話想食燒烤物👩🏻我要食甜品比👦🏻發現新開既小食店“識食“,一次滿足晒我地成家人既願望紅豆窩夫:紅豆份量多又有咬口,窩夫够香濃可口,而且窩夫有不同的味道,下次會想試士多啤梨yogurt串燒魷魚:秘製醬汁令魷魚更彈牙蒜蓉生蠔脹卜卜,生蠔够入味,烤時間會耐少少,保證即叫先烤👍燒賣,香烤過的燒賣,👦🏻讚不絕口醬燒西冷牛扒,大大塊够淋又嫩口❤️
好多時星期日都會揸車去太安樓掃街
👦🏻行行下停左話要食燒賣
🐷又話想食燒烤物
👩🏻我要食甜品

比👦🏻發現新開既小食店“識食“,一次滿足晒我地成家人既願望

串燒魷魚:秘製醬汁令魷魚更彈牙

蒜蓉生蠔脹卜卜,生蠔够入味,烤時間會耐少少,保證即叫先烤👍

燒賣,香烤過的燒賣,👦🏻讚不絕口

醬燒西冷牛扒,大大塊够淋又嫩口❤️

2024-02-23 230 浏览
喺太古返工咁多年,諗食Lunch 巳經諗到頭爆,有時口痕都唔知食咩好,所以西灣河太安樓都係我常會去既地方,新開一間叫識食既店鋪,見咁多人排隊,我又新屎坑試吓先🤣叫咗一鹹一甜既格仔餅佢並非平時食開嘅格仔見佢嘅格仔餅都幾特別牛油果格仔餅勁多嘅牛油果出乎意料,$33都算係對得住個價錢😁配上有小小煉奶,當甜品唔錯柚子雞扒格仔餅雞扒唔錯,香口厚肉,第一次食格仔餅係配有雞扒🤣,完全唔覺得奇怪仲好飽肚韓式拉絲魚肉棒棒腸掛住玩唔記得影低佢個拉絲🤪 芝士愛好者岩哂

叫咗一鹹一甜既格仔餅
佢並非平時食開嘅格仔