餐厅: 豚王 (V Point)
资讯:

2018-08-12 78 浏览
我差不多每個月都光顧豬王,味道沒有怎麼變,但以前有2塊大大的叉燒,變了一塊,真的是敵不過租金人工食材成本上漲麼?希望不會變成蘭姐拉麵好似紙那麼薄薄的兩塊叉燒吧!
2018-08-09 64 浏览
之前食過豚王, 今次見到有新野叫限定王, 聽到限定WO, 個心就想試下.今次限定王係黑松露, 其實聽個名都知道會唔好食...但係好奇心就令到我想試下..點知呢,,上到黎幾好幾香好有松露味~但係食落就有D奇怪, 唔多夾, 我覺得唔多好味..不過試過就算..等下次有新既限定再黎過..希望可以令到我有返好既感覺啦
今次限定王係黑松露, 其實聽個名都知道會唔好食...
但係好奇心就令到我想試下..
點知呢,,上到黎幾好幾香好有松露味~
但係食落就有D奇怪, 唔多夾, 我覺得唔多好味..
不過試過就算..等下次有新既限定再黎過..
希望可以令到我有返好既感覺啦
2018-06-14
銅鑼灣拉麵店五花八門,心郁郁好想試晒咁多間,之前食過霸嗎拉麵已經覺得好難食,心唸豚王應該唔會差過佢掛,點知真係期望太高。湯底好油,油到好膩,拉麵普通,最難食係個豚肉,仲好意思叫自己做豚王⁉️簡直似食緊一舊肥膏🤮埋單80幾蚊,真係你比錢我都唔會再食... 唯一加分係個裝潢幾靚,除非你只想黎影相呃like, 否則真係唔好食🤮🤮🤮🤮🤮🤮好多日本黎嘅拉麵店都係咁,開多幾間分店啲水準就開始下滑,得返個名究竟可以撐到幾耐呢🤔

2018-07-14
2018-07-10 110 浏览
我好鍾意食拉麵,銅鑼灣嘅拉麵我都試左好多間,但豚王始終係我喺銅鑼灣食過最好味嘅拉麵。原因好簡單,麵夠口感,湯嘅濃度適中,油膩度平均,好接近喺日本食到嘅拉麵味道。豚王仲定時定候有唔同味道嘅限定王,可以試不時有新口感。今日我就試左限定王嘅黑松露,雖然黑松露唔係話好多,但巳經好夠味,同埋亦都唔會話太搶原先個湯嘅味。另外值得一讚嘅係佢有一個免費嘅配菜係芽菜,有少少辣,加埋落拉麵到一齊食好refreshing!

黑松露限定王
黑松露限定王
Extremely horrible customer service. Nasty and unprofessional waiters. Very disappointed in their food and service, will never come back again.非常極之差的服務態度和食物,間店一開始係中環開嘅時候好多人排隊本來仲非常期待但係去到食之後唔好食再加上服務態度真係好差非常差。雖然價錢係比起其他拉麵平少少但係寧願貴少少食其他拉麵都有唔會再返嚟呢度食。

2018-06-29 76 浏览
成日聽到一大班朋友都話去食豚王,但係總係夾唔啱啲時間,今日終於可以去食到豚王我揀選咗赤王辣辣地之餘又非常之有濃湯味,叉燒入口即溶,真係人生一大樂事感覺,好像置身在日本之中一個字正
2018-05-31 156 浏览
自從無左日本師傅主理後試過幾次都覺得個湯比以前差左好多所以都一段時間無再嚟,不過早幾日喺銅鑼灣想食拉麵就嚟登龍街睇下有咩選擇,見咁耐無食豚王就即管再試下啦,我點左赤王加溏心蛋,麵揀硬麵,但嚟到影兩張相再食已經淋左,但我覺得係廚房煮嘅時候已經煮耐左,至於個湯係完全無豬骨湯味,好似飲熱水咁,得輕微辣味,個辣肉甜多過辣,完全唔似豬骨湯,溏心蛋係流心但無味道,再一次證明豚王已經唔再係以前嘅豚王,家只算係一間港式拉麵店。
2018-05-09 173 浏览
今晚同一班朋友去馬場跑步,跑完步就非常肚餓,就出返CWB搵野食今日去左豚王食,佢有以下既選擇黑王赤王 秘製醬油 香味油 蒜蓉 燒肉(腩肉) 肩肉 野菜(蔥/椰菜) 豚王唐辛醬 麵的種類 細麵/太麵 軟硬度 大家都選擇左不同種類既組合講下個汁先個湯底都幾香口唔錯赤王辣辣地真係幾醒胃,刺激下都幾好店有凍水可以飲,一邊隻麵一邊飲可樂更正麵可以選軟硬度岩晒唔同人

大家都選擇左不同種類既組合
講下個汁先個湯底都幾香口唔錯
赤王辣辣地真係幾醒胃,刺激下都幾好
店有凍水可以飲,一邊隻麵一邊飲可樂更正
麵可以選軟硬度岩晒唔同人
$100 (宵夜)
2018-03-22 241 浏览
今晚Kiwi同友人係銅鑼灣睇完戲先食晚飯,都已經係十點幾嘅時候,於是就去戲院附近嘅登龍街覓食。大家都知登龍街有唔少嘅拉麵店,而Kiwi因為豚王搬遷後都仲未食過就決定一試。店面同普通日本拉麵店差唔多,但最特別嘅係可能配合櫻花季節,天花四邊多咗粉粉嘅櫻花,好靚呀!拉麵有5個湯底選擇,亦配合唔同人嘅口味有醬油多少,叉燒肉種類,麵嘅軟硬度等選擇,仲有廚師推薦嘅口味添!Kiwi叫嘅係豚王,屬原味豚骨湯底,可以感受到豚肉嘅鮮味同甜味,濃得嚟又唔會覺得好油膩。叉燒肉就揀咗肩肉,腍得嚟又冇咁油膩。至於麵底就揀咗太麵(扁平麵),比較粗身食落滿足感大增。友人揀嘅係黑王配合腩肉太麵。烏卒卒嘅湯底就好似墨魚汁咁好濃味,仲有好香嘅香味油,而腩肉就肥得嚟又唔會好滯,好有飽足感。整體而言,湯底好正,有5個湯底配合唔同人嘅需要。不過份量嚟講如果女仔食會覺得剛好,男仔食就可能要加底啦~

2018-03-11 272 浏览
豚王 可以話係香港拉麵過江龍的始祖由中環蘭桂坊,時至今日銅鑼灣尖沙咀分店。我依然覺得各方面,豚王水準保持得非常好。光顧豚王都有七八年,我係每月都要食一次的粉絲。試過咁多間分店,除了已經搬遷的中環舊店,銅鑼灣店我認為係水準味道最好的。銅鑼灣店搬遷後,在同一條街(登龍街)重開。而登龍街而家相繼有不少拉麵店登陸,係香港拉麵集中地。計落至少有七間拉麵店,要維持水準吸引客人再光臨真係要花啲功夫。店舖其中一個加分店係,門口開係入面有一條小走廊。頭六位排隊既,都避免唔係日囇雨淋。店內環境更大,座位多左闊落左。保持一般拉麵店的open kitchen! 抬頭一望,天花設計令人覺得係櫻花樹下野餐。侍應中睇到有熟悉的面孔,服務依然貼心有禮貌。每個座位椅下都有籃放袋,食起來可以舒服啲豚王另一加分位,自家製醃辣芽菜。我和男朋友每次起碼食2/3每次諗食邊間拉麵都會考慮埋有無配菜除了芽菜,仲可以按照個人喜好加醋,芝麻和辣椒粉。今日想食返原味,所以兩個都叫豚王上次食的時候覺得太油,好多時間想飲湯但又怕肥。所以今次叫走香油,可以睇到湯底好清表面無油,可以安心盡情飲豬骨湯豬肉揀左肩肉,偏瘦岩哂唔中意食肥膏的我今期的限定
豚王 可以話係香港拉麵過江龍的始祖

抬頭一望,天花設計令人覺得係櫻花樹下野餐。

豚王另一加分位,自家製醃辣芽菜。我和男朋友每次起碼食2/3
每次諗食邊間拉麵都會考慮埋有無配菜
除了芽菜,仲可以按照個人喜好加醋,芝麻和辣椒粉。

今日想食返原味,所以兩個都叫豚王

豬肉揀左肩肉,偏瘦岩哂唔中意食肥膏的我

豚王

今期的限定王係胡麻王,想試的朋友快啲去啦

2018-03-08
2018-02-16 543 浏览
星期日下午,我先在「缽典乍街」近着石塘咀位置的外賣小食飲品店「GrXXdy Mary」,飲了一杯有很濃郁士多啤梨甜味的果汁加軟雪糕飲品,另外再配一客切粒栗子餡的「栗子雞蛋仔」。之後我在附近,沿着「缽典乍街」向西走,直至走到港鐵「西港島綫」的終點站「堅尼地城站」,我再坐上港鐵向東折返,最後跟着港鐵,去到今晚我的「星期日拉麵時間」場地,銅鑼灣分店的「豚王」。「豚王」位於「登龍街」西面方向出口的「V Point」,亦即是我曾經很喜愛,不斷上去幫襯的韓國烤雞店,「Goxxne Chxxken」所在的大型餐飲商業大樓地面舖位位置,另一間拉麵店「鳥」就在「豚王」的旁邊。因為「V Point」地面舖位的設計,所以「豚王」的舖位佈局設計,亦跟「鳥」一樣,很有現代化食店的風格,其他五間日本拉麵店所無法比擬的。「豚王」唯一跟其他正宗日本拉麵店相同的,就是製作拉麵廚房位置以開放式廚房來進行,符合日本地道拉麵店的全面公開處理拉麵手法。不過我今次不知道為什麼,忽然放棄了坐吧檯,反而選擇了坐在一般的雙人檯的座位上,然後開始研究「豚王」,有什麼值得一試的拉麵菜式。我之所以這麽在意「豚王」有什麼拉麵菜式可供選擇,無非

我之所以這麽在意「豚王」有什麼拉麵菜式可供選擇,無非是因為「豚王」本身另外有限定味道版本的拉麵「限定王」可供選擇,例如「豚王」之前曾經有類似「芝士拉麵」的「限定王」拉麵提供。

可惜我來到「豚王」的時候,始終還是找不到「芝士豚骨」味道的拉麵,反而給我發現到有「蟹味噌」味道的「限定王」拉麵提供。我暫時對「蟹味噌」味道拉麵的興趣不是很大,所以沒有選擇「蟹味噌」拉麵。

放棄了「蟹味噌王」之後,我轉移了回標,回到「豚王」餐牌上的招牌拉麵。「豚王」常規版本餐牌,拉麵的味道和款式大多是我平日,幫襯其他拉麵店吃到的拉麵,包括正宗豬骨湯湯底的招牌拉麵「豚王」。

除了「豚王」之外,「豚王」其他味道版本拉麵還包括黑蒜油版本的「黑王」、芝士味跟菜味合成的拉麵「翠王」,還有辣味版本的「赤王」。

我抱着初次品嚐試食「豚王」,比較觀望心態的態度,在「豚王」的自助點餐紙上面,剔選了「豚王」餐牌,裡面的頭號招牌同名豚骨拉麵,看看值不值得再幫襯。

試食後我終於發現,「豚王」的招牌同名豬骨湯拉麵,真的很像我最喜歡食的日本豬骨濃湯拉麵店,而且湯底是由高壓濃縮出來的豬骨湯底拉麵,我對拉麵的豬骨湯湯底要求很簡單,湯底豬骨味道夠濃又沒有味精就足夠了。

「豚王」的而且確是,行不改名坐不改姓,整間「豚王」大部分拉麵的主要配料都是豬肉。不理「豚王」的豬肉是「豬肉叉燒」又好,「豚角煮」也好,起碼「豚王」肉類都只是豬肉,不會無端端看到有「雞叉燒拉麵」。

所以我身處在「豚王」裡面,選擇的拉麵款式很簡單,但是有關「豚王」拉麵的麵質、湯底的味道濃度包括蔥的多寡,需不需要麻油,要不要「豚王」專有的「秘製醬油」,這方面我就有我的要求了。

總言之,我對拉麵味道的要求,就只有一個字,「濃」,一定要夠濃味夠可以接受了。至於「豚王」拉麵面頭的豚肉叉燒,「豚王」果然是「豚王」,「豚王」還刻意安排了「肩肉」跟「腩肉」給我選擇。

當時我一直在想,「腩肉」是否會造得有點像,在「霸X拉麵」吃到的那種,肥瘦分別的「五花腩」呢?我都沒有刻意詢問「豚王」的侍應店員,就自行選擇了「肩肉」。

另外,「豚王」的豬骨湯底有一件事是不得不講,就是食店刻意在檯面,擺了一樽「蘋果醋」,讓食客享用「豚王」拉麵,吃到中途時可以另外自行調味。

之後我吃「豚王」吃到中段的時候,真的在好奇心驅使之下,曾經加了幾滴「蘋果醋」進入拉麵的湯裡面,「蘋果醋」的確是能夠令「豚王」的湯頭味道增加少許酸味跟蘋果香味。
豚王

不過「蘋果醋」對我來說,「蘋果醋」只要嚐幾滴,點到即止淺嘗一次,我就已經感到心滿意足了。

另一方面,我看到「豚王」廚房,在「豚王」同名拉麵的配菜裡面,放了一堆看來頗為新鮮的椰菜在面頭。我以前都曾經試過放了椰菜的拉麵,那些拉麵的湯味道真的很甜美。

所以,當然我想也不想,二話不說就先拿着湯匙,淺嚐了一口「豚王」的拉麵湯。加了椰菜的「豚王」湯頭果然一如我的所料,「豚王」拉麵湯的味道真的很濃很甜。

之後我再加入了幾滴「蘋果醋」,「豚王」的豬骨湯濃味立刻又起了變化,多了酸味的「豚王」豬骨湯底增加酸味的同時,還不斷感覺到,來自蘋果醋的蘋果清香。

至於我今次「豚王」同名招牌拉麵的拉麵麵底,我選擇了「扁平麵」。原來「豚王」所謂的「扁平麵」,外型和口感都會有點像我們平日食車仔麵,有時會吃到的「粗麵」。

加上我刻意為「豚王」的「扁平麵」,選擇了最粗最硬的麵質,所以我當時那一刻,真的感覺自己在吃日本版的「車仔麵」,我吃到質地最粗最韌的「粗麵」。

「豚王」的粗麵版本「扁平麵」,麵質真的一如我餐前預料的麵質一樣,真的很厚,很粗,也很耐嚼。加上我之前在石塘咀食過雞蛋仔,所以基本上我吃完「豚王」的招牌豬骨湯拉麵之後,未到七點,我已經感覺到很飽很滿足。

跟著之後食的豬肩肉叉燒,對我來說就變成了錦上添花,更滋味的一回事。豬「肩肉」相對於豬「腩肉」而言,無疑「肩肉」脂肪含量,相對會比「腩肉」為之少,雖然「肩肉」沒有吃到「半肥瘦」的感覺。

但是「豚王」的豬肩肉,肉質相對較薄較腍,會更易咀嚼,適合不喜歡肉屑遺留了牙縫間的我。畢竟我不熱衷於食豬肉,所以我對豬肉的要求,始終沒有雞肉那麽嚴格,「豚王」拉麵豬骨味道夠濃,已經是我最大的收穫。

吃完「豚王」之後,我在銅鑼灣「登龍街」七間日本拉麵店,最後只吃剩下一間,暫時沒有沒有東西好感到遺憾了。

「豚王」在我幫襯過的六間「登龍街」日本拉麵餐廳裡面,雖然不是最好的一間,但又未至最差。你或許會嫌我的評價太過模稜兩可,太沒主見吧?

可惜我只是一個平凡人,我還很怕死,不太敢冒險犯難。所以到了最後,我的食評很容易招惹批評和意見。吃完「豚王」濃味湯底拉麵,我最慶幸就是我的銅鑼灣「登龍街」拉麵店,應該吃和應該幫襯的店都差不多快完成了,只剩下一間……
2018-01-21
2018-01-17 285 浏览
呢個綠王係真係突然間想以食意大利嘢又想食日本拉麵嘅 怪怪組合之一 但係配搭起上嚟又幾好食之前我曾經講過佢好似pesto仲要加埋芝士粉真係成碟意大利粉咁樣我仲揀左幼面就好似天使麵咁樣雖然佢好似西方化咁樣但係你仲可以加辣嘅呢度嘅湯底真係夠曬濃厚厚到好似 真係意大利粉嘅醬汁咁樣好似罐頭湯嘅白汁意粉咁囉我鐘意佢薄薄嘅豚肉唔會好肥又吸湯木耳絲夠曬彈牙因為湯底夠濃厚 分量又多真係好飽肚不過我都食曬服務唔錯可惜佢嘅下午茶淨係得豚王湯底
之前我曾經講過佢好似pesto

不過我都食曬
服務唔錯
可惜佢嘅下午茶淨係得豚王湯底
2018-01-09 274 浏览
今晚成十度,收工時路經豚王,見到無乜人排隊,天寒地凍,嗱嗱聲快閃入去食碗麵。一入去,見到有個限定蟹味噌拉麵,雖然價錢偏高,但話晒海鮮,於是扑搥一試。當碗麵送上來時,跟宣傳照差不多,內裏有一嚿大蟹膏,兩隻小蟹蚧仔、兩片豚肉,及細軟麵!個湯係用雞湯,係有少少油,但飲落都好入味,唔算太重口味!整體都合格,惟獨係嚿蟹膏凍咗少少,要連湯連麵一齊食會好啲!我今晚都見好多客人點呢個限定麵,新鮮度十足,都可以一試
蟹味噌麵
蟹味噌麵
2017-12-15 329 浏览
食甘多間大brand 既拉麵館, 其實我最中意就係豚王@-@  因為我覺得佢湯底冇一蘭味精味咁重, 而且佢舊 豬肩肉真係好好味. 系銅鑼灣燈籠街, 基本系日本餐廳同拉麵館林立,選擇非常之多, 而豚王鋪系地鋪而且落地玻璃, 顯得特別光猛! 再者staff 既服務真係好好! 好貼心! 去了幾次 態度依然不變~ 一樣咁貼心! 會提你白色衫小心食拉麵~種感覺好好 同frd 去食, 分别揀 赤王同一個豚王,  赤王系辣湯底, 因為自己心思思想食辣但又唔叻, 所以揀了 小辣, 同肩肉! 辣度 岩岩好,好啱我!而且個肩肉 口感好好, 而且冇肥肉, 自己比較中意.

2017-11-25 1052 浏览
講起日本拉麵,以筆者認知,最早在香港出現的正宗日本拉麵店都是由日本人引入香港,當中的表表者首推創立於 1984年的「麵屋一平安」及 1987 年的「橫綱」,更難得的是這兩間本地薑拉麵店直到今天依然屹立不倒,真厲害。只不過,當年的日本拉麵始終未能在香港形成一股旋風,直到 1996年一名香港商人從日本九州引入「味千拉麵」,即使只是以專營權經營,由於出色的廣告宣傳、加上極速礦張,很快就形成一股潮流,當年可以說是壟斷了香港的日本拉麵市場。但隨着分店越開越多,接着就被報章踢爆標榜的新鮮豬骨熬煮湯底原來只是中央廠房生產的濃縮精華開水;加上陸陸續續有其他用心經營的個體小店加入市場,「味千」逐漸降格為一間非常本地化的連鎖集團日式拉麵店,人氣不再。但這股日本拉麵旋風在香港已經逐步形成,不停有新的個體小店加入市場,但也不停有小店相繼結業。直到 2010年,日式拉麵在香港的發展邁進了新的里程碑。當年,「豚王」在中環蘭桂坊和安里開店,迅即引起全城熱話。雖然位置吊腳,而且只是一間有幾個吧枱座位、有點似日本屋台的小地舖;但竟然吸引了各路人馬在中午開始營業之前的一個小時就排隊等食麵,後期甚至要在行人路擺兩三張小木枱

雖然位置吊腳,而且只是一間有幾個吧枱座位、有點似日本屋台的小地舖;但竟然吸引了各路人馬在中午開始營業之前的一個小時就排隊等食麵,後期甚至要在行人路擺兩三張小木枱以疏導人流,最初期也高姿態地宣佈每日限賣300碗拉麵,因為湯底真真正正在店舖內每日新鮮熬煮,湯底用完就一定要關舖。之後,日式拉麵在香港的戰幔也正式展開了,差不多每年都有源自日本的拉麵店進入香港市埸;到底是真真正正日本總壇的海外分店,抑或是只擁有專利經營權、並非日本總店直屬監察及控制質素?實在不清楚內裏乾坤。當中有成功插旗並且積極擴張市場佔有率的成功例子,如:與「美心集團」合作經營的「一風堂」、自家營運的「一蘭」;也有鎩羽而歸的「一幸舍」、口碑一般的「梅光軒」;當然還有其他拉麵店,不能盡錄。
想當年「豚王」在中環老店(現已搬遷)的年代,也曾經是排隊人潮中的一份子,只是當年並非 OpenRice 的積極參與分子,沒有記下食評,之後數次光顅其他分店,也因為時間匆匆而沒有拍照;直到今日決定「的起心肝」寫下這篇「豚王」食評。「豚王」銅鑼灣分店一直屹立在登龍街,只不過從舊舖搬到了現時面積更大、位置更佳的新舖;位於新建成的商業大廈地舖,擁有落地大玻璃,所有行人只要踏入登龍街,就一定會見到這間分店。雖然登龍街有五六間日式拉麵店,形成一個拉麵戰場,只不過鄰舖竟然就是名氣最大的《米芝蓮。東京》一星拉麵店「蔦」,相信對雙方都構成一定壓力。
電動趟門打開,已經見到座無虛席。右手面就是靠街落地玻璃,左手面就是拉麵廚房,正前方盡頭處只有一個簡單的格仔層架裝飾,上面擺設了一個個拉麵碗。雖然裝修非常簡約,但這正是日式拉麵店的風格;勝在樓底非常高,加上陽光從通高的落地玻璃照射入來,並不覺得室內空間擠迫,甚至覺得寛敞,比其他拉麵店優勝。
每張枱都有幾套調味品,平均每三至四個客人共享一套,包括辣椒粉、芝麻磨及蘋果醋。蘋果醋並不是現成貨,而是將切片蘋果放入白醋自家浸制,幾有誠意。
用木蓋蓋著的小甖是自家醃漬的辣芽菜,任客人隨意享用,也是日本拉麵店的傳統。芽菜辣度輕㣲,夠爽脆;作為免費的開胃前菜小吃,相當不錯。
餐牌比當年精美了,但款式沒有任何改變,仍然是創店時候的四個口味:「豚王」($89)「黑王」($96)「赤王」($96) 「翠王」($96),還有當年開業後一段短時間才增加的「限定王」。分別當然有,就是價錢的變化,「豚王」由當年的 HK$68 變成今日的 HK$89。本來想試試「限定王」,但店員竟然話今日沒有「限定王」,只好揀最經典的豚王($89)。印像中,拉麵選單與當年的選項沒有大改變,最大分別應該係豚肉(有腩肉及肩肉選擇)及野菜(可以揀葱或椰菜)。
豚王($89)仍然是老樣子,白湯㡳、椰菜及木耳絲,沒有不喜愛的醃酸筍。眼望已知湯底濃稠,浮在表面的油脂不算太多,很啱胃口。
豚王
豚骨湯賣相對板,奶白色中帶微啡,非常標準的豚骨濃湯顏色。啖一口湯,溫度夠盪熱,豚骨味道夠濃郁,正!濃稠度很啱口味,不是稠至糊口、也不是稀如湯水,入口有點起沙,吞下後剛好留有少少黏著舌頭的質感,不會有那種飽飽滯滯、黏著口腔的感覺。落單時要求「少醬油」,味道較淡口,但其實都夠味了,因為日式拉麵湯底一般較重口味、偏鹹;不過,其實從未試過豚王「多醬油」到底如何,因為驚鹹,可能下次要試試以作比較。
兩款自家製作麵條:幼麵及扁平麵,選了鍾情的幼麵。麵條的柔韌性處理得夠好,掛湯能力強,濃湯強化了麵條的味道。落單時麵條軟硬度選了「硬」,質感夠實淨、咬落有適當的嚼勁,當然有别於廣東全蛋麵條的綿靱、彈牙,但最重要完全沒有那陣嗆喉的鹼水味。整體來說,很鍾意麵條的質素。
豚肉揀了肩肉,因為擔心腩肉的五花脂肪處理得不好或肉質有渣。只有兩片薄薄的豚肩肉,每片皆夾有少少豚肉脂肪及爽口的膠原根膜,咬落肉質結實中帶軟腍、又有一點爽口,硬要找個比較,可以説是豬頸肉及豬手上面的少量爽肉的混合體,但肩肉又較柔軟。覺得比起傳統日式叉燒好吃。
很少食日式拉麵可以將豚骨湯一飲而盡,因為覺得偏鹹,「豚王」是少數、甚至唯一的日式拉麵店。
日本產半熟蛋($17)先用一個字形容,貴!比「一蘭」「蔦」還要貴少少!起初以為半熟玉子應該是剖開兩半,但店員回應不會這樣處理,因為蛋黃流心,切開的話會唔好睇。起初唔係好信 ⋯⋯
日本產半熟蛋
自己用筷子叉開,原來真的是個非常流心的蛋黃,呈現極度濃稠的液體狀態。以前食開的拉麵店玉子的蛋黃雖然都算流心,但比較接近固體,所以拉麵師傅會代為剖開兩半;但這一隻玉子真的不行,否則送上來時,蛋黃已經完全流出來了。一口咬落去,充滿蛋黃香味;蛋白雖然唔算好深色,但仍然夠入味、甚至滲入蛋黃,品嚐到醬油的鹹香。這隻玉子可以說是曾經食過的日式拉麵店中最出色的玉子。
日本產半熟蛋
黑王($96)香港市面部份拉麵店也有類似的黑色湯底拉麵,味道主要是黑蒜提煉而成的黑油;「豚王」則在基礎豚骨濃湯內加入了秘製黑蒜油及蔬菜,整碗黑王完成之後再放上一團用墨魚汁、肉碎、黑油秘製而成制成的黑醬。湯底外觀較豚王的白湯㡳更濃稠 ⋯⋯ 但其實黑黝黝不太好睇。味道理論上應該較豚王更加香濃,但這碗黑王卻是家人所選,一啖湯都沒有機會品嚐,不能驗證。
黑王
每一次去「豚王」都不會失望而回,幾間分店的質素都能夠保持一致而且穩定,個人口味認為比起很多過江龍更勝一籌。由於不是拉麵狂,仍然未試過香港的「一蘭」「蔦」,但若果只以本地薑日式拉麵店論英雄,「豚王」仍然是王者。
2017-11-18