2021-11-24
你會以為自己唔知做咗啲乜好似得罪咗佢。八點半,見舖空空,同三個朋友行入舖,侍應喝住我哋:「唔該你哋出返去先啊,有好重要嘅嘢要講。」咁我哋唯有全部人褪返出去舖外。然後佢講:「我哋得兩人枱,冇四人枱,你哋o唔ok先?哩樣嘢好重要。得唔得?」我哋ok,於是入舖。坐低填完紙仔,開始睇餐牌。未睇完,侍應揸住個箱行埋嚟,問:「你哋填好晒紙,咁不如擺咗落箱先啦。」當時我諗,冇咩嘢嘅,緊張查牌啫。可惜嗰時冇走到,結果買氣受。揀好個飯,剔埋鰹魚汁茄子,我就交紙。侍應畀返張紙我,態度惡咁同我講:「我哋9點鐘last order㗎,唔會有小食㗎啦。」朋友乙都忍唔住細細聲同我講:「9點鐘last order,同冇小食有咩關係?而家仲要八點半咋喎。」我雖然唔太順氣,但得饒人處且饒人。於是我再剔檸檬茶,再交。侍應再彈回頭話:「小食冇,茶啡都冇晒㗎啦,得返汽水。」我唔明冇小食點解就會知你冇茶啡。朋友都忍唔住問:「你不如一次過講埋冇咩?」佢話冇啦。咁我轉汽水啦,我淨係想交張紙。佢收咗,5秒後回頭,突然摀低身,指住枱角個號碼,喺我耳邊講:「其實先生麻煩你下次自己填枱號吖,唔該晒。」頭先朋友嬲,但到哩度佢已經笑咗。不過我
頭先朋友嬲,但到哩度佢已經笑咗。不過我慢半拍,哩下先到我嬲。我問我朋友:「佢係咪覺得我好蠢?」
到送餐畀我朋友,侍應出咗兩下聲,但冇講嘢,又唔擺個盤落嚟。我朋友冇反應,於是我話:「佢應該係叫你唔好好橋腳啊」。朋友放返低隻腳,佢先擺個盤落嚟。我突然醒覺,我做乜要幫個侍應出聲?係斯德哥爾摩症候群?
食到一半,有三個客行入嚟。侍應又喝住佢哋,大聲講:「小姐,我哋出面反咗牌啦,飯賣晒㗎啦,唔好意思。」嗰幾個人面懵懵咁轉身望望門口個木牌仔,
頭dup dup行返出去。我好想跑出去同佢哋講:I feel you。
我同朋友講,我下次唔想再嚟。佢哋同意,咁我去埋單,我以為完啦。我問佢收唔收信用卡。
侍應小小大聲答:「現金、八達通、信用卡。」
臨走,個侍應講咗句罐頭歡送嘅日文。
我第一次覺得日文咁難聽。
個飯不過不失。汁嘅份量足夠,就係正常嘅味道。