餐厅: 貓之眼
资讯:

2021-09-13 323 浏览
Lunchtime大概12點幾嚟到呢度,好多人排緊隊,所以最後排咗45分鐘左右先食到。如果唔想排嘅朋友,可能要早啲或者tea time先嚟!入店後落單,嘢食好快就送到。100%橙汁🍊橙汁甜中帶小小酸,味道自然嘅,唔會有啲化學成份嘅味道或者好重嘅糖漿,消暑一流~招牌三色蛋包飯 🍛 份量好大!!🤪濃茄牛肉嘅牛粒軟腍,汁就有蕃茄酸味,個人覺得可以鹹多少少。咖哩豬肉就係甜甜地嘅日式咖喱,唔辣,而紅蘿蔔煮到好腍,豬肉片就正常~蛋包飯嘅蛋好滑有蛋香,飯粒就偏向乾身,加埋啲汁食就變得啱啱好!😋呢間小店嘅蛋包飯真係好特別,味道都好出色,以後一定會繼續支持!🔥🔥

入店後落單,嘢食好快就送到。

100%橙汁🍊

招牌三色蛋包飯 🍛
份量好大!!🤪
濃茄牛肉嘅牛粒軟腍,汁就有蕃茄酸味,個人覺得可以鹹多少少。

招牌三色蛋包飯
100%橙汁
2021-09-13
招牌三色蛋包飯
100%橙汁
2021-09-12 114 浏览
鰹魚汁茄子呢一個係見無咩人會叫,但其實係超級好食嘅蒼海遺珠。呢個係一個凍食的茄子,茄子吸滿哂好好味的鰹魚汁,但又唔會浸到淋哂,無哂口感。夏天食係非常非常之消暑。我每次黎無論一個人定同一班朋友,都會叫一碟。濃茄牛肉+燴牛肉汁蛋包飯可能第一之黎嘅朋友都會俾個手打漢堡扒吸引到,但真正識食的朋友一定係叫濃茄牛肉+燴牛肉汁蛋包飯。因為咖哩黎講,自己屋企都可以煮到,唔洗特別出街食。但日式茄牛汁同燴牛汁就比較少機會煮到。首先茄牛係非常開胃,佢同港式的茄牛唔同,唔會有一粒蕃茄俾你見到,但酸酸甜甜配上牛肉又夾又好味!超級好送飯。食完開胃的茄牛汁,就可以食燴牛汁,燴牛汁比茄牛汁更香濃,次次食完都好想問下啲店完點整! 總括黎講,貓眼係每一次去灣仔都會想去食的飯堂。

濃茄牛肉+燴牛肉汁蛋包飯

總括黎講,貓眼係每一次去灣仔都會想去食的飯堂。

• 招牌三色蛋包飯
2021-09-09 129 浏览
朋友推薦呢間蛋包飯鋪仔細細 位置不多👯‍♀️幸好有早少少到 唔洗排隊就入到去/蛋包飯嘅配汁有幾款選擇咖哩🥘 濃汁 忌廉🫕蕃茄🍅而配菜就有 漢堡 雞肉 牛肉 豬肉/最後揀左濃汁漢堡同忌廉雞肉/一嚟到個賣相好吸引 好似係日本咁漢堡好厚身 個蛋睇落都好滑估唔到最好食竟然係忌廉雞肉 😍啲雞肉非常滑襯埋個忌廉同蛋一齊食 非常之夾🤤我諗下次會叫淨忌廉雞/相比之下 漢堡賣相吸引 但食落冇咩好驚艷嘅感覺(雖然都係好食的)見到另外有張poster話有得食自家製布甸🍮但原來仲準備中希望下次去個陣有得食啦😆
朋友推薦呢間蛋包飯

見到另外有張poster話有得食自家製布甸🍮
但原來仲準備中
希望下次去個陣有得食啦😆
  • 忌廉雞肉蛋包飯
呢間位於灣仔嘅小店,傳聞經常大排長龍,好食程度係排長龍都要食咁話…呢日大概中午時間嚟到,離遠已經見到有條人龍,既然老遠嚟到,排隊都要食啦…正當跟隊尾排隊之際,有位鬍鬚佬唔知店員定老闆,以接近’指令式’ 口吻管控食客點樣排隊,係絕不友善!排咗大概半個鐘倒就有位,都唔算耐,可以接受,我一行3 人,入到去先知要分開坐,因為佢係得2 人枱而無4人枱,再加3 個bar 枱位,其實一啲都唔friendly,變成我自己個飯自己食,友人們互相分少少試吓都做唔到!最終各自點了3個唔同嘅蛋包飯…▶️咖哩豬肉+濃茄牛肉蛋包飯 ($82) - 蛋包飯確實做得出色,薄薄嘅蛋包住啲飯係唔容易,咖哩汁就略嫌欠缺濃味,唔太食得出咖哩味,至於配餸就正正常常▶️手打和牛漢堡扒蛋包飯 ($89) - 朋友話個燉牛肉汁有少少苦澀味,至於和牛漢堡扒應該唔會唔好食,反正都係來貨,唔會店家自製▶️ 忌廉雞肉+濃茄牛肉蛋包飯 ($82) - 朋友話忌廉汁同濃茄汁都好,配餸就同我睇法一樣,正常而已餐後感:1.) 食物質素ok,蛋包飯確實做得出色,只用薄薄嘅蛋就能包住堆飯,廚師有功架!2.) 鬍鬚佬打從排隊嗰刻就好唔友善,到奉上飯餐到我面前,

餐後感:
2.) 鬍鬚佬打從排隊嗰刻就好唔友善,到奉上飯餐到我面前,只係隨意影幾張相,又用一個好唔友善嘅眼神遠望,我唔明影吓相究竟有咩問題?!
3.) 裝修格局正如先前所講,全部2 人枱,如果3人行嘅要考慮下,同埋用餐感覺似食快餐,如果打算同朋友聚舊吹水建議搵過第二間
4.) 價錢方面,評論唔到平定貴,以around $80~$110 一個蛋包飯係我可接受範圍
5.) 總之整個用餐過程唔會感到舒服,甚至可以話係hard feeling,有興趣嘅朋友都可以去試嘅,但我相信應該只會去一次,因為一個正常人試過一次貼錢買難受,唔會做第二次!

午餐
  • 咖哩豬肉+濃茄牛肉蛋包飯
2021-09-04 196 浏览
知道呢一間午市好多人等位,今次就揀左夜晚黎食,平日6點半左右一入就有得坐,不過店內坐位唔多,再夜d就開始多人需要等位忌廉雞肉+和牛漢堡蛋包飯睇落以為好細碟,不過份量幾足,大食的可以免費加飯,和牛漢堡好大個,充滿肉汁,好食,忌廉雞肉都好好食,中間的蛋好滑,佢係用日本雞蛋黎整的,整體黎講好滿意

2021-09-03 139 浏览
見餐廳6點開門,星期五晚6點3就去到排隊,竟然已經有10幾個人排緊 :0 最尾等左半個鐘多少少終於入到座同朋友兩個人都叫左三色蛋包飯,我係圖中既咖喱豬+忌廉雞,朋友叫左蕃茄牛+忌廉雞😋個咖喱果然好好食!係我鐘意既濃味日式咖喱,不過如果有返少少辣就更好,蛋好嫩滑,忌廉一啲都唔漏,一啖咖喱汁一啖忌廉汁咁間住食就唔會啖啖都好濃味☺️ 相比之下朋友叫既蕃茄牛就有啲一般,推介大家都係試咖喱豬先!本身仲想叫多個限定小食,點知7點未夠就賣晒有啲可惜😮‍💨Btw見有啲食評話服務態度差,我就完全唔覺,首先排隊果時都keep住有人理我地,入座我地坐門口bar枱位,職員聽到我地講野仲搭嗲一齊講左幾句🤣

本身仲想叫多個限定小食,點知7點未夠就賣晒有啲可惜😮‍💨

2021-08-30 118 浏览
因為要去會展睇exhibition, 所以就早少少到灣仔揾食.諗起當年童軍成日都去貓之眼,所以今日都再去一去.menu manual方面冇好大改變,主要分三種醬汁-白汁,咖哩同茄汁,另外仲有燉牛肉同漢堡扒選擇. 今次就叫左叻咖哩同白汁配,蛋包飯依然出色,有光澤同滑身,諗左好多次想黎part time偷師,三扒兩撥已經食晒了

,三扒兩撥已經食晒了

2021-08-27 164 浏览
呢間好多年前同朋友食過,已經唔記得咩味,琴日突然想食返,嚟灣仔食完再去美食展🤣·✨咖喱豬肉·忌廉雞肉·和牛漢堡蛋包飯 $109🍛緊係試下個咖喱啦,係正常嘅味道,唔會辣,豬肉都普普通通啦忌廉雞肉被👦🏻話姐係kfx雞皇飯,但呢個好味啲我覺得,濃郁但相對會漏啲😅係雞肉份量唔算多,得四五粒個蛋係幾滑嘅,整得唔錯👍🏻飯嘅份量都大汁偏多,和牛漢堡少許偏鹹,可能都關個汁事·✨燴牛肉汁·和牛漢堡蛋包飯 $99牛肉唔算大塊,但好薄身,撈飯食一流,個汁都係偏鹹😌·✨凍檸茶 $28可添飲一次·🌟整體都有8分啦,因為都係算好食的😚係啲汁太多啦🙃
✨咖喱豬肉·忌廉雞肉·和牛漢堡蛋包飯 $109
🍛緊係試下個咖喱啦,係正常嘅味道,唔會辣,豬肉都普普通通啦
個蛋係幾滑嘅,整得唔錯👍🏻飯嘅份量都大
汁偏多,和牛漢堡少許偏鹹,可能都關個汁事
✨燴牛肉汁·和牛漢堡蛋包飯 $99
牛肉唔算大塊,但好薄身,撈飯食一流,個汁都係偏鹹😌
✨凍檸茶 $28
可添飲一次
🌟整體都有8分啦,因為都係算好食的😚係啲汁太多啦🙃
2021-08-22 209 浏览
Bookmark咗好耐嘅貓之眼終於去咗食🥺平日6點15分開始排 排咗差唔多半個鐘就入到去了 入到去嗌完隔咗5分鐘倒就出餐 都幾快下🤣排前面聽到個男仔想嗌甜品但原來早晚各20個 所以想食就一定要早排了~黎到個賣相好吸引!冇照騙🤣!蛋幾滑但蛋味唔重咖啡汁同茄汁都幾好食🤤不過冇乜驚喜 係想像得到嘅味道但黑椒汁冇咁推薦 漢堡扒都普普通通 唔太推薦😖整體ok好食嘅👍🏻但冇網上吹捧到咁好食🙈經過可以去食 但特登去食就應該不了🤭
Bookmark咗好耐嘅貓之眼終於去咗食🥺
黎到個賣相好吸引!冇照騙🤣!
蛋幾滑但蛋味唔重
咖啡汁同茄汁都幾好食🤤不過冇乜驚喜 係想像得到嘅味道
但黑椒汁冇咁推薦 漢堡扒都普普通通 唔太推薦😖
𝑪𝒂𝒕𝒔’ 𝑬𝒚𝒆 貓の眼-🍽 咖喱豬肉 燴牛肉汁蛋包飯見到咁長既介紹不用多說!好幸運地當日唔使排好耐隊,但係最想試嘅漢堡扒已經賣晒( ・᷄ὢ・᷅ )如果想試既朋友一定要早去!但只係試左佢既「咖喱豬肉 燴牛肉汁蛋包飯」已經是到佢嘅真功夫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)首先蛋好滑,半熟,一啲都唔老!贊!佢既咖哩遍甜,不算太辣!肉質唔老!牛肉汁帶有少少酸味,有啲人未必習慣,但我反而覺得夠濃,吊返牛肉既味出來(≧∇≦)唔知有冇人同我一樣最中意食硬飯,飯同汁一定要分開?貓之眼既咖喱汁唔會太多,剛剛好可以送晒啲飯,唔會好似湯飯咁!個人幾like(๑・̑◡・̑๑) 📍 24 Swatow St, Wan Chai
𝑪𝒂𝒕𝒔’ 𝑬𝒚𝒆 貓の眼
🍽 咖喱豬肉 燴牛肉汁蛋包飯

📍 24 Swatow St, Wan Chai
咖喱豬肉 燴牛肉汁蛋包飯
咖喱豬肉 燴牛肉汁蛋包飯
2021-08-08 451 浏览
今日同朋友到灣仔吃東西,最後選擇了這一間。由於我地五人行,於是在疫情下要分為3,2兩張台。另外亦都要等齊人才能進入,職員好好先比三個入座,再安排二人台。最後我點了咖喱豬肉+繪牛肉汁蛋包飯( $89)(少飯)咖喱豬肉是由35種香料,天然蜜糖及大量甜蔥慢火烹煮而成的咖喱汁,味道與日本食的咖喱類似,都是較甜的咖喱,非常香濃。豬肉唔會韌。繪牛肉汁經自家製的牛肉汁慢火煮成的牛肉,柔軟美味。但個人麻麻地呢個牛肉汁,較喜歡咖喱汁。蛋白飯的蛋滑和味道唔錯,配飯好食。
今日同朋友到灣仔吃東西,最後選擇了這一間。

最後我點了咖喱豬肉+繪牛肉汁蛋包飯( $89)(少飯)
蛋白飯的蛋滑和味道唔錯,配飯好食。
咖喱豬肉+繪牛肉汁蛋包飯
2021-08-08
咖喱豬肉+繪牛肉汁蛋包飯
2021-08-03 452 浏览
咖喱豬肉忌廉雞肉蛋包飯 $82好有日本風味嘅一餐,唔好睇個飯好似好多汁咁,飯同汁同肉嘅比例完全係啱啱好,真係可以做到淡淡飯都有汁撈,但係又唔會多到變咗湯飯咁!而且滑蛋加咖喱係絕配,個忌廉雞肉又可以中和下咖喱嘅鹹,可以揀自己想配嘅組合,偷偷聽到隔離枱話個漢堡都好好食!雖然食午餐嚟講,價錢算係少少貴,但係物有所值,而且店員超級好禮貌服務100分!
咖喱豬肉忌廉雞肉蛋包飯 $82

2021-07-29 672 浏览
每次經過呢間餐廳都見到超多人排隊,所以一直未有機會嘗試,今日難得門口相對地少人,所以就加入左排隊行列了~由12:55等到1:30先入到餐廳,喺烈日之下都幾難頂,不過店員大叔十分之有禮貌,佢時不時都會走出嚟同大家講唔好意思、要大家久候等等,友善服務態度減輕左大家排太耐隊嘅鬱悶感覺,呢一點值得讚賞!由於喺排隊嘅時候已經寫好哂想食啲咩,所以一入到去只須填返座號就可以了~送餐十分迅速,一嚟到當然要打張卡先啦,因為我實在俾佢個三色蛋包飯賣相吸引左,我嗌左忌廉雞肉(白色)、蛋包飯(黃色)同埋咖哩豬肉(卡其色),呢3隻顏色夾得好靚!!非常吸晴~~味道方面十分高質,飯粒係採用日本嘅珍珠米,忌廉汁同咖哩汁味道同份量都啱啱好,唔會太濃或太淡。整體而言,呢餐蛋包飯色香味俱全,值得推介!

2021-07-28
午餐
2021-07-28 374 浏览
Bland taste, fast food meat, rude service, and why pretend to have a counter when no fish or bbq is made inside? Please copy in a decent way like Japanese do, rather than just look like a Japanese restaurant. What a waste of time. Important things must be repeated: bland taste, fast food meat, rude service, and why pretend to have a counter when no fish or bbq is made inside? Please copy in a decent way like Japanese do, rather than just look like a Japanese restaurant. What a waste of time.

2021-07-18 533 浏览
[灣仔蛋白飯]Cats’Bristro 日式醬汁飯專門店行完書展 要出番灣仔食飯 之前揀左呢間近利東街嘅日式醬汁飯專門店 而我8:00pm去到都要等大約30min先有位 而且晏左去係會order 唔到佢signature 和牛漢堡扒飯🍅 #濃茄牛肉+燴牛肉汁蛋包飯 ($89)我自己覺得牛肉汁味道比較突出 而濃茄牛肉就無咁出 我自己覺得mix埋一齊食可能味道會更加好 而蛋方面生熟程度控制都叫還算可以 但係飯就少咗啲 希望下次嗌到漢堡扒飯 不過整體就不過不失 外型係幾有創意 想營造一個貓眼嘅形狀Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻📍:貓之眼 (灣仔)灣仔汕頭街24號地舖

🍅 #濃茄牛肉+燴牛肉汁蛋包飯 ($89)

Rating
5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻

📍:貓之眼 (灣仔)
灣仔汕頭街24號地舖