餐厅: 貓之眼
资讯:

2021-02-22 187 浏览
<必食蛋包飯🍳🍚>路過幾次都見佢LUNCH HOUR大排長龍今日終於食到喇🤤餐廳裝修就好似日式家庭小店咁好溫暖既感覺☀️一入去坐低老闆就放低「抽獎箱」俾大家填資料放入去再好貼心提醒大家野食未黎之前千祈唔好除口罩住呀!😷我地梗係好聽話等到野食黎先除喇我揀左忌廉雞肉+和牛漢堡蛋包飯我細佬就揀左濃茄牛肉+燴牛肉汁蛋包飯忌廉汁好香濃 好CREAMY入面仲有西蘭花🥦同紅蘿蔔🥕中和返所以唔會太膩和牛漢堡SIZE都唔細夠晒足料🤗醬汁個味夠晒出我食晒個飯都仲有汁淨就連撈汁控都一定夠 正😋蛋包飯個蛋好滑 蛋味都好濃配埋個汁簡直冇得輸 滿足❤️#heacookmama@cats_eye_official
<必食蛋包飯🍳🍚>

路過幾次都見佢LUNCH HOUR大排長龍
今日終於食到喇🤤

餐廳裝修就好似日式家庭小店咁
好溫暖既感覺☀️

一入去坐低老闆就放低「抽獎箱」
俾大家填資料放入去

蛋包飯個蛋好滑 蛋味都好濃
配埋個汁簡直冇得輸 滿足❤️

#heacookmama
@cats_eye_official
當朋友對蛋包飯有執着 又好掛住去日本的時光呢間餐廳一定令蛋包飯控滿意未去到常客但自從去完一想食蛋包飯都會諗起佢鋪仔細細大約坐到十幾人其實餐牌飯既選擇主要係主要三款咖喱豬肉 濃茄牛肉 忌廉雞肉。招牌三色蛋包飯(HK 82)忌廉雞肉忌廉汁好香濃 又唔會因為食得多好膩佢入邊有西蘭花紅蘿蔔的清甜中和返主要都係忌廉汁做主角 雞肉普通都唔緊要。蕃茄牛肉蕃茄牛肉一讚既地方係蕃茄汁是新鮮蕃茄製成唔係味精蕃茄 酸酸甜甜同牛肉加埋送飯一流。咖喱豬肉預左日式咖喱甜甜地唔會辣同埋咖喱味都好住家感覺唔會好濃好味精 食完唔會口乾豬肉都嫩口。醬汁係成個餐的靈魂撈汁王表示食晒成個飯都仲有醬汁珍珠米加大大隻滑蛋係店家的誠意蛋包飯的份量都唔細 女仔可以叫少飯都夠食 食完大滿足。手打和牛漢堡我黎左三次都無貨😢有機會去試再報告比大家知BTW大家去坐既時候可以留意下牆上既畫作好多都好得意好有香港特色可以去支持下黃店又好似去左轉日本既食店。食物:8/10價錢:6/10環境:6/10。貓之眼 (灣仔)灣仔汕頭街24號地舖
當朋友對蛋包飯有執着 又好掛住去日本的時光
呢間餐廳一定令蛋包飯控滿意
未去到常客但自從去完一想食蛋包飯都會諗起佢
鋪仔細細大約坐到十幾人
其實餐牌飯既選擇主要係主要三款
咖喱豬肉 濃茄牛肉 忌廉雞肉

招牌三色蛋包飯(HK 82)
忌廉雞肉

可以去支持下黃店又好似去左轉日本既食店

食物:8/10
價錢:6/10
環境:6/10

貓之眼 (灣仔)
灣仔汕頭街24號地舖
2021-02-13 838 浏览
招牌蛋包飯!喺灣仔小巷入邊,呢間日式餐廳喺午市時段大排長龍,餐廳裝修比到我日式家庭小店嘅感覺,彷彿返咗去日本食蛋包飯。招牌三色蛋包飯$82- 我揀咗咖喱豬肉和濃茄牛肉,朋友有揀到忌廉雞肉。首先介紹餐廳主角蛋包飯,佢唔係蛋皮,而係滑蛋,蛋香味濃,配上自選嘅蕃茄汁同咖哩汁簡直係一流!我最中意濃茄牛肉,鮮茄酸甜開胃,減少左滑蛋嘅油膩感。另外,日式咖喱豬肉都唔錯,如果可以加多一啲辣度就更加好。總括嚟講蛋包飯係好食,不過價錢有啲偏高,似去左日本食出名蛋包飯嘅價錢,雖然灣仔區食肆價錢係咁上下,所以耐唔耐嚟排隊食一次半次都可以。
招牌三色蛋包飯$82

2020-09-21
招牌三色蛋包飯
幾次經過都有人龍😳今次平日一放lunch就衝黎排隊 等左幾個字就有位😌店員服務態度好好👍🏻入面裝修好有日本小店感覺🤣🍛咖喱豬肉+和牛漢堡蛋包飯 $96好大碟😍滑蛋好香滑 珍珠米飯質都好好💫醬汁岩岩好夠撈飯 日式咖喱一向都係甜多於辣 呢個都係🤣豬肉係薄薄幾塊 唔特別🙈和牛漢堡偏鬆散而好淋 個人覺得肉質太梅 冇咩口感😣個牛肉汁酸酸鹹鹹我唔算好岩我口味🤭整體表現一般 覺得呢個質素好多地方都食到 性價比唔高🥺
咖喱豬肉+和牛漢堡蛋包飯
🍛咖喱豬肉+和牛漢堡蛋包飯 $96
咖喱豬肉+和牛漢堡蛋包飯
  • 咖哩豬肉+和牛漢堡蛋包飯
灣仔呢間貓之眼🐱日式蛋包飯好多朋友仔都試過, 當中一定唔少得「水唔係食物, 記住帶返口罩先~」呢個由‘老闆?!’ (應該係XD)帶比你驚奇有趣又體貼嘅體驗🙈 食物黎喇, 除口罩先XDDDDDDDD1️⃣ 咖哩豬肉+燴牛肉汁蛋包飯 💰$89咖哩係日式甜咖喱黎🍛 裡面嘅蘿蔔粒都係甜甜地嘅🥰 另一邊係香濃嘅燴牛肉汁🐂 豬肉🐽同牛肉🥩都幾軟腍😋 先一啖燴牛肉汁蛋包飯~ 再黎一啖咖哩豬肉蛋包飯~一匙飯🥄多重享受😌今次黎嘅時間係平日落場嘅下午茶時段~ 想放棄之際竟然仲可以入去❗️實在太幸運~ 可能宜家無晚市堂食要維持生計吧😢 午市時間經過見到條龍真係長到無朋友😰 座位與座位間距離稍近, 會有🤏🏻壓迫感, 人多嘅時候, 同朋友傾計黎呢度就未必係好適合lu~~不過下次都會再黎試試個忌廉雞肉同和牛漢堡‼️ 晏左黎就咩都試唔到TT

1️⃣ 咖哩豬肉+燴牛肉汁蛋包飯 💰$89

2021-02-01 331 浏览
《 咖哩甜食?唔好啦... 》周街都係咖哩蛋包飯你以為咁平常嘅野唔會伏啦?今次經歷話你聽,真係會中伏架...🍛咖喱忌廉雞肉汁蛋包飯 $82其實蛋包飯外表黎講都好吸引,蛋夠滑,味亦夠香,但係飯底係普通白飯,而且太濕。咖哩表現就一般般,咖哩甜偏甜,不過豬肉份量都幾多下。你以為轉忌廉雞肉轉下口味好啲?忌廉汁一樣偏甜,真係食到有啲滯。儘管份量好豐富,但真係無辦法食得曬。
《 咖哩甜食?唔好啦... 》
🍛咖喱忌廉雞肉汁蛋包飯 $82
2021-01-24 611 浏览
其實都掛住spring field架,但個日見呢邊條隊短尐我就排呢邊... 我印象中N年前同朋友食過,印象係唔錯但就無到返過黎,講緊耐到我印象中好似唔係呢個位,唔知係咪搬過XPAnyway, 相信個日提我地水唔當野食,唔好除罩好nice好friendly既老細... 佢話都唔明點解水就唔得,但野飲又計,忍多陣...佢亦有話即刻黎杯野飲就話呢個可以除啦! 其實都幾開心幾搞笑忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯 $89呢個忌廉好有小時候既味道,好好食,咁當然燴牛肉個汁都好正啦!但可能好少食到呢隻忌廉,要我揀既話可唔可以多忌廉少另外個隻XDCat's eye特選 (咖哩,濃茄,漢堡扒) $108呢個呢... 男人又係食得好開心,個漢堡扒都好juicy~ 濃茄又好味... 其實我係見佢叫呢個我先揀我個個,想要試最多唔同既野麻熟蝦玉子豆腐和風醬汁沙律 $32呢個個和風汁好好味! 真係要叫,好fresh,食咖哩膩既食啖呢個沙律refresh下真係好perfect!日式芝士魚肉條 $32呢個就as expected,不過入面既芝士比預想既多同濃味凍檸茶 $28

忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯 $89

Cat's eye特選 (咖哩,濃茄,漢堡扒) $108

熟蝦玉子豆腐和風醬汁沙律 $32

日式芝士魚肉條 $32

凍檸茶 $28

2021-01-16
午餐
2021-01-15 636 浏览
又去左試新野啊哈哈😂🐷🐽聽聞係灣仔都幾出名又多人幫襯架啵😁😁我地11:45前到達 順利入店舖坐低👍🏽👍🏽之後我見門口已經好多人在排隊了小妹點了這個燴牛肉汁+和牛漢堡蛋包飯 牛肉質感🉐️👍🏽份量都很多 醬汁都好正 蛋包飯 飯粒軟熟 蛋都好滑下🥚和牛漢堡都幾好食 唔會好實好硬😋不過我唔歡個燴牛肉汁 🉑️能太濃味了 覺🉐️有少少苦😅🤏🏽不過哩個餐又無飲品跟 要另外單點就爭啲 同埋價錢都唔平
燴牛肉汁+和牛漢堡蛋包飯
2021-01-13
2021-01-14 366 浏览
-<<👁😻>>幾年前已經食過一次💛當時人潮相對冇咁多今次十二點左右啱啱有枱🙈入座後幾分鐘已經出現人龍~.1️⃣招牌三色蛋包飯 (8.2/10)咖哩唔辣偏甜肉片都唔肥同喺日本食嘅差唔多味🇯🇵蕃茄牛肉微酸好開胃 個蛋好滑夠厚抵讚🥰好似比之前好食左 唔算好驚喜飯量唔多女仔都食得曬🙆🏻‍♀️但醬汁可以再多啲同濃稠啲~~.2️⃣Cat’s Eye特選三拼1 (8.5/10)同上面嗰款一樣多咗個漢堡和牛漢堡份量頗大😻同我拳頭差唔多👊🏼幾抵食切開唔係全熟有肉汁牛味都幾突出👅可以一試~
<<👁😻>>
幾年前已經食過一次💛
當時人潮相對冇咁多
今次十二點左右啱啱有枱🙈
入座後幾分鐘已經出現人龍~
1️⃣招牌三色蛋包飯 (8.2/10)
咖哩唔辣偏甜肉片都唔肥
同喺日本食嘅差唔多味🇯🇵
蕃茄牛肉微酸好開胃
個蛋好滑夠厚抵讚🥰
好似比之前好食左 唔算好驚喜
飯量唔多女仔都食得曬🙆🏻‍♀️
但醬汁可以再多啲同濃稠啲~~
2️⃣Cat’s Eye特選三拼1 (8.5/10)
同上面嗰款一樣多咗個漢堡
和牛漢堡份量頗大😻
同我拳頭差唔多👊🏼幾抵食
切開唔係全熟有肉汁
牛味都幾突出👅可以一試~
2021-01-11 300 浏览
除左menu有日文之外 木檯木凳既餐廳佈置都有少少日本小店feel 令人有置身日本既感覺!招牌三色蛋包飯(咖哩豬肉+忌廉雞肉) $82咖喱、蛋同忌廉既色差令個賣相好靚🤩咖喱汁係日式果種 味道溫和 而且完全唔辣 以甜味為主而中間滑蛋包飯既滑蛋又厚又滑 應該用左至少兩隻蛋 最正係仲有少少蛋汁添😽另一邊既忌廉雞肉亦頗出色 忌廉重奶香 好creamy 同時亦唔會好膩 雞肉尚算嫩滑 我同朋友都覺得好味到食哂成兜留意返✨呢到可以少飯/多飯 細食既朋友記得嗌少飯 咪做大哂鬼🙅🏻‍♀️!

招牌三色蛋包飯(咖哩豬肉+忌廉雞肉) $82

2021-01-11 251 浏览
之前係灣仔返工,同事帶我去試過一次之後就返唔到轉頭,就算搬左去對面鋪頭都繼續幫襯。因為真係好好味,係每一樣嘢都做得好好,食左咁多次都完全冇失水準。就算宜家轉左工,放假都會特燈同朋友仔過海去食首先講下佢啲送,其實佢每一樣送都好好味,只不過每次最多叫三樣,叫太多又食唔曬,所以我通常叫最喜歡既濃茄牛肉同燴牛肉汁,雖然係咁但係其實佢忌念雞同咖喱仲有牛肉漢堡都係超級好味的!佢個蛋包飯,個蛋煎得啱啱好,有蛋汁,而且個蛋好香好嫩滑,包住粒粒飽滿既白飯。啲白飯好煙韌,索左啲送汁之後咬落去真係好滿足!除左呢個之外,佢仲新出左鰹魚汁茄子,茄子索曬啲汁好鮮甜,真係好好味。服務方面,店員都好有禮貌,就算好忙都唔會唔憂做都唔會對客人呼呼喝喝,就憑呢份態度就值得比個讚。老細都係好好人,超級有禮貌。由於店比較細,而且真係好好味,所以長年都大排長龍,但係絕對值得你排隊既一間餐廳。呢間仲要係黃店,唔幫襯都對唔住自己。btw,佢對面仲有一間越南菜,都係呢個老闆開架!如果真係太多人排隊,都可以去對面支持下。

呢間仲要係黃店,唔幫襯都對唔住自己。
2020-12-25 600 浏览
1)接電話嗰下已經態度寸嘴專登去灣仔試呢間嘢, 但搵唔到路所以直接打電話去問佢地位置。喺電話嘅時候個男人(後來發覺原來就係其他劣評講嘅鬍鬚佬,唔知係咪老闆,負責指指點點同聽電話落單)已經好冇耐性,趕住收線,好好聲氣問佢大概要等幾耐,佢就寸嘴話係唔係要排隊。講完個電話其實我已經唔係好想去,但應承咗朋友話要試⋯2)食物質素普通,性價比低(唔值80幾蚊)去到見到出面有人龍,但又冇人落單所以入去問問啦,點知入面個鬍鬚佬即刻大嗌叫我返出去等!!我頂。 坐低冇耐我隔離個人食咗一啖就同鬍鬚佬講話啲飯好似有d生,鬍鬚佬即刻收咗佢,話可能太心急出單所以冇煲熟就比客人食。今次算佢有道歉!但整體來講啲蛋我又唔見佢有幾滑、飯又真係好生、啲所謂牛肉燒汁都係正常嘢,唔覺得impressive. 其實佢呢個質素我覺得$65已經係 max. 🙄3)神經質的鬍鬚佬Case 1:間唔中有客人走入來話想嗌外賣,呢個鬍鬚佬都會大聲喝人 叫人出返去等。最差嘅係,佢仲會好串咁話:「因為你已經入咗嚟舖頭,所以唔該你量左體溫先好出返去!」Case 2:可能有人飲完水之後冇帶返口罩,佢就同人講話咩「根據政府規定,水唔係食物,所以如果出
1)接電話嗰下已經態度寸嘴

2)食物質素普通,性價比低(唔值80幾蚊)

3)神經質的鬍鬚佬
Case 1:

Case 2:
可能有人飲完水之後冇帶返口罩,佢就同人講話咩「根據政府規定,水唔係食物,所以如果出面有人要拉你嘅話,都可以拉你。所以唔該你帶返口罩,等食物嚟到先除抵!! 」😨 WOW 使唔使咁講嘢, 人哋話晒都係嚟幫襯你, 閑閑哋一餐都過$100都咁嘅態度!!!

間舖本身已經唔係大、位又窄、d食物咁嘅質素,仲加埋咁嘅態度⋯ 我真係唔知點解會有二百幾個好評⋯ 食完之後我只係覺得又係另一間 overpriced 同過度宣傳嘅餐廳!不值一試⋯!
2020-12-21
2020-12-05 580 浏览
呢間位於灣仔嘅黃店日日大排長龍,鋪仔細細,座位唔多。餐牌嘅選擇亦唔多,但款款都食得作係誠意之作,真係好有日式風味😋🧚🏻‍♀️招牌三色蛋包飯(咖喱豬肉+忌廉雞肉)💰$82成個蛋包飯好大份,細食嘅人未必食得曬,可以嗌小飯。雞蛋好滑好香,而且煎得好靚,包得晒成個白飯🍳忌廉雞肉係小編最鍾意嘅醬汁,入面有西蘭花紅蘿蔔同雞肉,忌廉汁非常香濃,紅蘿蔔清甜,反而雞肉就冇咩驚喜但成個配搭送飯一流。咖喱豬肉就係水準以上嘅日式咖喱,微甜唔辣,豬肉份量都唔少。食晒成個飯都仲剩醬汁同少許配料,好滿足🥰小編之前佢都試過佢嘅和牛漢堡扒,但就覺得有啲鹹,遮蓋咗牛味。反而期間限定嘅甜品布丁就好好食🍮但總括而言,呢間鋪嘅出品都感受到大部份係誠意之作,絕對會再去食過🤤味道:9/10環境:7/10CP值:8/10

🧚🏻‍♀️招牌三色蛋包飯(咖喱豬肉+忌廉雞肉)💰$82

味道:9/10
環境:7/10
CP值:8/10
2020-12-05 399 浏览
💛Cats’ eye·呢間我之前其實已經post過㗎啦 因為我勁鍾意 而且佢次次都係咁好食 水準keep得勁好😍😍·咖喱豬肉和牛漢堡蛋包飯$96我今次主要係想講佢個和牛漢堡🤤因為我之前一路都發雞盲 以為要嗌三樣餸先可以食個漢堡 原來兩款都有得嗌 所以我今次終於試咗啦🤣🤣佢個和牛漢堡超級高質 肉質勁好 而且食得出真係手打 中間唔會實曬 仲保留到啲肉汁😍佢個汁都好好食 好夾個蛋包飯 強烈推介大家要試下 佢另外個咖喱豬肉都好好食㗎 啲豬肉好嫩 而且咖喱汁好濃 每次食完都會讚嘆點解佢個蛋可以煮得咁好🤤🤤·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby灣仔·📍灣仔汕頭街24號地舖
💛Cats’ eye

#rby灣仔
📍灣仔汕頭街24號地舖
咖喱豬肉和牛漢堡蛋包飯
2020-12-02 364 浏览
週末中午嚟到通常都要排隊,所以建議大家提早少少嚟。開始之前就想提大家,個飯係白飯,而唔係炒飯,亦唔係常出現嘅蕃茄汁炒飯。雖然係白飯,但係個汁非常之充足同濃郁,所以食白飯就已經味道剛剛好,唔會太流。試咗忌廉雞肉汁同埋燴牛肉汁,兩個汁都一樣咁好食,忌廉雞肉汁嘅雞嘅份量非常之多,同埋都好滑,個汁亦唔會太「漏」。而燴牛肉汁都同樣好好味。之前嚟食嘅時候有食過佢嘅漢堡扒,但可能因為真材實料嘅關係,我覺得有少少太淋,反而自己就夠鍾意有多啲咬口嘅口感。但總括而言,都係推介同埋短期內都食左3次!
但總括而言,都係推介同埋短期內都食左3次!