2024-06-17 209 浏览
食完條氣唔x順,特登開番千年舊acc 出post!!坐低左叫餐,明明門口寫送熱飲,叫餐時又話熱奶茶要加錢10幾蚊,又話送餐飲只送到六點。當時以為自己睇錯睇漏,咁算數啦。離開餐廳出到黎睇番門口個牌,根本冇寫咩到六點!叫左豬頸肉飯,明明餐牌寫55蚊,打單張單黎到但寫58蚊。再問先話㩒錯左先改番。真唔小心呀?!(此帖特意表揚此餐廳為推動市民離港消費之努力)
食完條氣唔x順,特登開番千年舊acc 出post!!

(此帖特意表揚此餐廳為推動市民離港消費之努力)

2024-06-14
用餐时段
2024-04-12 331 浏览
今日去開附近,完成晒手頭上嘅嘢,已經差唔多到晚飯時間,見到附近有呢一間嘢,就入去試吓~法式鮮茄牛坑腩飯👍🏻👍🏻牛坑腩好淋好好食份量亦都好足如果可以多啲蕃茄味就好啲~雞中翼河粉湯河粉👍🏻雞翼炸得好香好好食河粉都好大碗,不過鞋身不過有個小插曲就係本身我想要湯檬粉,佢話冇晒,我話要金邊粉,佢竟然話要加$5 ,但係餐牌上冇寫到,呢度有啲唔老實

~法式鮮茄牛坑腩飯👍🏻👍🏻
牛坑腩好淋好好食
份量亦都好足
如果可以多啲蕃茄味就好啲

~雞中翼河粉湯河粉👍🏻
雞翼炸得好香好好食
河粉都好大碗,不過鞋身

不過有個小插曲
就係本身我想要湯檬粉,佢話冇晒,
2024-04-11
用餐时段
2024-04-04 200 浏览
~烤豬扒撈檬 烤豬扒做得唔錯,入口有淡淡嘅香茅同調味好平衡,豬扒應該係用新鮮貨,撈檬伴菜有生菜絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、炸蔥蒜同蔥油,入口清爽好舒服。~鷄絲扎肉湯河粉先呷一口湯頭,牛骨清湯夠清爽同滋潤,配合生洋蔥同金不換香草滋味更上一層樓。要挑剔的話缺小了”鵝蒂”。。。~越式炸春卷合格~馬拉盞炒通菜油份同鑊氣都夠,問題係馬拉盞未夠惹味,有點點失望。~凍青檸冰合格~越南得小梅第一次飲,有青檸同咸金桔加Soda 水,味道ok綜合係一家用心做的小店,用料足,味道雖然未必可以做到百份百越南真味,不過個人覺得已經有90 分以上,支持!
~烤豬扒撈檬

越式炸春卷

合格

~馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜

油份同鑊氣都夠,問題係馬拉盞未夠惹味,有點點失望。

~凍青檸冰

凍青檸冰

合格

~越南得小梅

越南得小梅

第一次飲,有青檸同咸金桔加Soda 水,味道ok

2024-03-30
烤豬扒撈檬
鷄絲扎肉湯河粉
越式炸春卷
凍青檸冰
越南得小梅
2024-01-22 325 浏览
要快食,喺佐敦搵間小店,越南真味真係不二之選上次試過撈檬今日天氣凍,再嚟encore雞扒湯檬(本身餐牌係雞扒湯河,如果鑽檬粉唔使加錢。如果轉其他粉麵呢,可能要問清楚需唔需要加錢)我問店主個湯底點解咁香,又唔覺得好油佢話佢真係用咗好多材料仲有新鮮嘅金不換再加芫茜香蔥所以功夫真係唔少得雞扒煎得非常香口再加送片檸檬及辣椒可以畀你任配店主仲勁好人,有老人家需要幫忙佢仲即刻幫手
要快食,喺佐敦搵間小店,越南真味真係不二之選

上次試過撈檬

今日天氣凍,再嚟encore

雞扒湯檬(本身餐牌係雞扒湯河,如果鑽檬粉唔使加錢
。如果轉其他粉麵呢,可能要問清楚需唔需要加錢

我問店主個湯底點解咁香,又唔覺得好油

佢話佢真係用咗好多材料
仲有新鮮嘅金不換
再加芫茜
香蔥
所以功夫真係唔少得雞扒
煎得非常香口

再加送片檸檬及辣椒
可以畀你任配

店主仲勁好人,有老人家需要幫忙

佢仲即刻幫手
  • 雞扒湯檬
  • 雞扒湯河
2024-01-14 183 浏览
有日經過佐敦,見到呢間越南真味都幾多人幫襯,就同朋友入去試吓啦😄~喺白加士街咁多餐廳入面,呢間嘅價錢都算仁慈,所以都冇太大期望😳~實際上黎講~食物味道都係普通啦,個湯底味精重手咗少少,食完之後喉嚨有啲唔舒服,所以下次都未必再去喇😮‍💨⋯不過如果想快食一個平平哋嘅越南粉,又冇乜要求嘅,都可以係一個選擇嘅🙈✨生牛肉湯河粉 $52牛肉有三、四塊,有dd韌,份量都係正常啦😮‍💨⋯湯底有啲鹹,味精落得重手咗少少🙁⋯呢個份量我就啱啱好,如果食量比較多嘅朋友仔,可能要另加小食先夠飽啦🫡✨烤豬頸肉湯金邊粉 $57豬頸肉烤得唔係好脆,油脂感比較重,數落都有七至八片,份量都算ok嘅😗~不過餐牌上面明明寫河粉可以轉金邊粉或檬粉,冇標明需要加錢,但我哋嗌咗之後先發覺原來要加$5😅⋯雖然唔係多,但我覺得都係標明返好啲囉🙁CP價:🌟🌟🌟Encore機會:🔥🔥🔥環境氣氛:🧸🧸🧸🔖 #越南真味 (佐敦)📞 96507233🔍 佐敦白加士街1-11號康寧大廈地舖#k_razyfoodie #k_razyfoodie越南菜推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃貨日常 #真實食評分享 #佐敦

✨生牛肉湯河粉 $52

✨烤豬頸肉湯金邊粉 $57

CP價:🌟🌟🌟
Encore機會:🔥🔥🔥
環境氣氛:🧸🧸🧸

🔖 #越南真味 (佐敦)
📞 96507233
🔍 佐敦白加士街1-11號康寧大廈地舖

#k_razyfoodie #k_razyfoodie越南菜推介 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #美食推介 #吃貨日常 #真實食評分享 #佐敦餐廳推介 #拍拖好去處 #相機食先 #越南真味 #生牛肉河粉 #烤豬頸肉湯檬粉 #快捷之選
2024-01-12 136 浏览
平價越南粉, 月底糧尾救星. 這間是正宗越南人廚房.🥢越南火車頭湯粉 HK$65牛柏葉, 生牛肉, 熟牛肉, 牛丸 份量不少, 舖滿了整個碗. 九層塔當然是少不了, 香味十足. 湯頭清甜不是味道湯底, 喝完不會感到口渴. 牛肉味足, 牛丸彈牙. 🥢青檸梳打水 HK$20正常操作, 略嫌糖水太多, 偏甜, 下次可以叫少糖水.另外也叫了 🥢芒果軟殼蟹米紙卷 HK$83, 但忘了拍照, 但也好好吃, 下次記得再下單. #越南 #火車 #頭湯粉  #牛柏葉 #生牛肉 #熟牛肉 #牛丸
平價越南粉, 月底糧尾救星. 這間是正宗越南人廚房.

🥢越南火車頭湯粉 HK$65
不是味道湯底, 喝完不會感到口渴. 牛肉味足, 牛丸彈牙.

🥢青檸梳打水 HK$20
正常操作, 略嫌糖水太多, 偏甜, 下次可以叫少糖水.

青檸梳打水
越南火車頭湯粉
2023-12-03
越南火車頭湯粉
2023-10-18 268 浏览
平日星期五到佐敦寶靈街附近晚飯,我們三人享用了下午茶,故仍不肚餓,但總覺回家前也來個輕食吧!行過見對面有人龍,是兩間相信是人氣食店的,走過對面查看時發現兩店中間有一越南小店,不用等位,店內也有食客,便入內坐下。環境一般,地方細,大約廿餘個座位。價格實惠,3碗粉加了一客紙卷HK$220,食物份量大,不是輕食啊。春卷香脆,紙米卷清爽,扎肉一般,燒魷魚就好好味,越式醬汁酸度及鹹度剛好,撈檬粉後,食落十分開胃。

2023-10-13
2023-10-17 169 浏览
白加士街出名多好野食,見周圍都多人要排又肚餓諗住黎博一博,點知入到去先知好伏,就如之前評論所講d員工好大聲用佢地家鄉話傾計…….未算冇禮貌但真係好嘈同埋俾人感覺懶懶閒咁…最慘係入面網絡收得好差想聽下歌或睇下YouTube 靜下都唔得。叫左碗拍卷札肉湯河,個湯啖到好似清水咁,札肉又切到好大舊…..連最基本凍檸茶都唔好飲….其實五十幾蚊包凍飲都唔會要求太多,d員工真係太嘈,唯一好處係一定有位同埋入面位置都算闊落….

2023-10-17
2023-10-01 141 浏览
食過好幾次,上星期五,大約12點半,不是繁忙時段,未爆場,有2位侍應,年紀大嗰位服務態度好差,又無禮貌,明白點解隔離左右兩間食店要排隊,有一間仲好多人等,而依間仲有位,原來係這侍應態度令人不愉快,真趕客
2023-09-28 142 浏览
我從未想過我會有撰寫食評的一天,卻奉獻給這家餐廳,想藉此表達我對這道法式蕃茄牛腩飯和服務員態度有多不滿。 我點了份法式蕃茄牛坑腩飯。本以為會是一道濃郁的蕃茄汁配上牛坑腩, 哪知飯上桌後卻是一碗淡薄的清湯配上一片蕃茄,裡面只漂浮著寥寥可數的四小块牛腩,與菜名截然不符。我認為直接叫它清湯牛坑腩飯反而更貼切真實。什麼法式蕃茄都是混淆視聽。更令我失望的是,牛腩的分量少得誇張,而配上分開上碟的白飯量卻多到完全失去比例。以正常食量來說,吃完區區四小块牛腩後,怎可能吃得完如此多的白飯而没有搭配菜餚, 剩下白飯只能浪費,真是令人扼腕。自問客氣地反映份量少的意見時,卻遭到女服務員以不耐煩的語氣回應我應該點小飯才對,並反駁我食量太小,所以不能吃完白飯。非常有趣。既然對方反駁每一句,完全不接受任何聲音。所以我也不必逗留多說。因此我建議大家還是別嘗試他們的法式蕃茄牛腩飯,免得浪費一頓飯錢為的就是吃白飯。

2023-09-24 129 浏览
今晚唔算好肚餓,想搵碗粉食🥣見到食間越南餐廳唔洗等位,價錢仲有幾平,啱哂我哋嘅要求👍🏻鋪頭細細唔算坐得好舒服,但大致都乾淨企理✨✴️豬扒撈檬✴️豬扒新鮮炸起熱辣辣,肉質唔會好「嗱」,帶有少少香茅味~撈檬有齊青瓜絲、紅蘿蔔絲、生菜絲同蔥油,加埋酸甜汁食落都幾開胃😙✴️生牛肉湯檬✴️湯頭都算清唔會好多肥肉,飲落都幾舒服~牛肉片較瘦,浸耐咗會有少少韌,但我鍾意瘦牛肉>肥牛肉,所以我ok佢哋嘅牛肉😆不過檸檬的一粒仔,擠唔到好多檸檬水,如果俾大粒少少就好了🍋✴️青檸梳打&越南車小梅✴️大杯夠涼爽,建議要攪均勻啲,否則到最後就會好甜~

鋪頭細細唔算坐得好舒服,但大致都乾淨企理✨

豬扒撈檬

✴️豬扒撈檬✴️

生牛肉湯檬

✴️生牛肉湯檬✴️

青檸梳打  越南車小梅

✴️青檸梳打&越南車小梅✴️
大杯夠涼爽,建議要攪均勻啲,否則到最後就會好甜~

豬扒撈檬
好抵食、大大碗既越南粉,推介香脆豬既豬頸肉、炸蝦餅、同又淋又香既牛腩。健康人士,建議食湯粉,始終撈檬既汁(魚露酸甜汁)偏鹹,食完個口唔係咁舒服。舖頭細細,有帶越南風嘅裝修同枱凳。服務幾好。平靚正食個午餐冇得輸。
2023-09-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 豬頸肉
  • 牛腩
2023-07-04 160 浏览
一個人簡單既晚餐 叫左豬頸肉檬粉湯底好重牛肉味 應該煲左好多個鐘仲加左好多檸檬葉 有淡淡香味但唔會搶左個湯本身既味道豬頸肉係薄切 好易咬得斷 份量好足 唔會呃秤可惜晚市野飲要加十幾蚊 如果有dinner set 就 perfect
一個人簡單既晚餐 叫左豬頸肉檬粉

湯底好重牛肉味 應該煲左好多個鐘
仲加左好多檸檬葉 有淡淡香味但唔會搶左個湯本身既味道

豬頸肉係薄切 好易咬得斷
份量好足 唔會呃秤

2023-05-19 200 浏览
食lunch緊係要平靚正,佐敦呢間平民價格唔係太洗等位而性價比都唔錯。 1️⃣烤雞扒河粉 ($50)雞扒醃製得好入味,外片煎到金黃色,食落雞肉的香味和河粉的口感好夾。上菜時有放辣椒係一旁,湯底可以自行加辣椒,唔加個時都幾清,食落順滑有越式風味。 2️⃣生牛肉湯河粉 ($52)咁以$52黎講佢都算唔錯,生牛肉有7-8片,真係好多。整體味道清淡可口,好和諧。生牛肉河粉精髓在於牛骨湯,碗如果有太多河粉,牛肉會煮不熟。好彩今次都見到湯多,就不怕牛肉煮不熟啦! 凍奶茶(+$3)唔錯,岩香港人口味。凍 青檸水 (+$3) 得3片青檸片…冇咩青檸味唔好飲,叫左少甜都甜到一個點。 員工睇落都似越南人,回應同上菜都好快。04 烤美街扒湯河粉

1️⃣烤雞扒河粉 ($50)
烤雞扒河粉

2️⃣生牛肉湯河粉 ($52)

凍奶茶(+$3)唔錯,岩香港人口味。

員工睇落都似越南人,回應同上菜都好快。04 烤美街扒湯河粉
烤雞扒河粉
  • 生牛肉湯河粉
2022-09-16 414 浏览
店員態度極度惡劣,大聲無禮貌,落order唔到與聽唔到都無反應、飲品有鹼水味。店員為左‘所謂快既效率’求其掉個餐落枱就算.,一d基本禮貌都無。雖然一間普通民間餐廳都唔期望有咩服務代遇,但實在係太差·劣評。