2017-07-23
本人長期擁躉,所有嘅味道都食過 (咖啡味自門前café執笠後已經冇賣,但餐牌照show) 。但到近月,份量一碗變半碗:發現碗冰完全細晒,(openrice 有舊相對照 由大變細)矮左窄左一半,冰少左好多,醬汁得翻半截,少去咗。之後兩個星期前再去,碗冰超細已成 standard。 以前碗冰送上黎個賣相同日本小店食到嘅相約, 較其他香港嘅冰精緻同近和風,而家縮晒水,真係唔需要專登去食。以前都會選擇 "老板娘不在" 嘅時候去食 (常去舊客會懂的) , 但而家似乎乜野時候都唔洗去食了。。。很可惜呢!我明白可能生意少要縮皮 (每次去都只有我地一檯客兩碗冰 ) , 但正正因為咁,係咪更唔應該降低質量呢?! 畢竟,冰,本身成本應該唔高,一碗變半碗真係可以慳到好多嗎? 連熟客都走埋,值得嗎?