2015-08-20
下午和朋友們睇完戲, 我地各人唔算太肚餓, 只想搵個地方傾下野, 見這裡環境幾清靜, 用餐既人唔係好多又有下午茶餐食, 於是蠻摸摸的入左去坐低各自點了豌湯粉食, 當我第一淡將D粉放入口時巳即刻想吐番出黎, 再試埋個湯 (味道好甜,好似無用任何牛骨/豬骨去咬過甘,只係水既味道+老抽+八角+糖)還記得之前我食過其他越南粉,人第會用蝦穀/牛骨去咬個湯底的, 佢地仲要係豌粉度落勁多金不換, 他們是否知道金不換平常人只是用兩三塊來提升味道的, 但我們各人係豌內每人至少搵到起碼20塊金不換的葉出來,超嚇人!!我吃了兩口巳經完全唔想再食, 我的朋友們每個都係甘, 但我地又唔想浪費食物, 於是諗到用用台面上提供的酸醋以涼拌方式繼續完成,當我們食完後打算討論我們要討論的事項時, 叫待應們收拾一下, 但唔知點解佢地拾拾下又唔拾, 剩低D野係度,我地巳一開始表明所有野都唔要架啦, 好甘都算, 等左一陣, 我地再次要求另一女待應幫忙抺一抺台面上的水漬,我地說想放份野係台面幾個人討論, 個女待應應答完我地後叫左另外企係旁邊玩緊同聊天的兩個同事幫我地抺下張台, 但個男待應竟然對我地說你地可以轉去另一張台坐的, 當
當我們食完後打算討論我們要討論的事項時, 叫待應們收拾一下, 但唔知點解佢地拾拾下又唔拾, 剩低D野係度,我地巳一開始表明所有野都唔要架啦, 好甘都算, 等左一陣, 我地再次要求另一女待應幫忙抺一抺台面上的水漬,我地說想放份野係台面幾個人討論, 個女待應應答完我地後叫左另外企係旁邊玩緊同聊天的兩個同事幫我地抺下張台, 但個男待應竟然對我地說你地可以轉去另一張台坐的, 當我和朋友們互相用眼式溝通時, 這時剛考有幾個人客進來了, 三個待應一致散開, 最終也是無抺到我們台上的水漬及收拾的, 我地唯有自己抺抺算數,
從未寫過食評的我, 忍不住在這裡下筆, 宣洩一下對這餐廳的不滿程度