2022-12-30
今日諗住近近地係上環附近搵間餐廳同朋友食,留意到openrice係西環果邊有間越南菜,見到都幾多人推薦$108四重享套餐,套餐包咗主食、小食、鳳爪沙律/米紙卷二選一同一杯越式特飲。我同朋友就每人叫咗一個套餐再選擇唔同嘅小食share!———————————————🌟牛腩湯河/生牛肉湯河主食因為兩個湯河都類似小編就唔特別分開講喇,但牛肉粉嚟講其實都真係幾高質,份量充足,特別係牛腩湯河一上果下就已經見到有成8至10舊牛腩係上面,而且每舊牛腩都炆得好腍好好食。至於生牛肉湯河都好唔錯,肥牛食落牛味都算濃,絕對唔係果種好平又好韌嘅肥牛,不過都有一兩塊可能會肥少少,但性價比嚟小編真係覺得無得頂。然後到呢兩個湯河最令我加分嘅地方——白蘿蔔,一咬落去真係好驚喜,煲得好腍好入味,而且一啲都唔老唔會有渣。.🌟香茅雞翼香茅雞翼跟餐叫有兩隻,即叫即炸熱辣辣,外皮好脆之餘味道亦都醃得好好。.🌟魷魚蝦枝呢個小食比較少餐廳有,其實就係圖中果果三條好似春卷嘅嘢,中間包住一舊好似平時花枝丸嘅肉,外面個皮好簿咬落亦好香脆,熱辣辣連埋甜酸醬真係超滋味。.🌟鳳爪沙律鳳爪沙律一共有三舊,肉雖然唔係話多,但其實佢配料好似生菜、車
🌟牛腩湯河/生牛肉湯河
🌟香茅雞翼
🌟魷魚蝦枝
🌟鳳爪沙律
鳳爪沙律一共有三舊,肉雖然唔係話多,但其實佢配料好似生菜、車厘茄果啲都做得非常足,鳳爪咬落亦都好爽口。
🌟扎肉米紙卷
成個卷皮薄餡靚又大大舊,扎肉份量唔算多但入面仲有好多其他配料,成舊咬落去口感超豐富,不過就咁食味道可能會唔夠,大家要記得要點返越南米紙卷醬汁,味道先會更濃更好食。
🌟話梅蜂蜜柚子茶
呢個柚子茶味道調得好好,唔太甜又有落足料,加埋話梅真係解渴又開胃。
🔶整體評價🔶
成個套餐先$108真係非常抵,餐牌上小食嘅選擇非常多,好似炸蝦角、炸蝦餅、烤豬頸肉等等都非常吸引,而且小食仲會諗好擺盤先上,小店製作都好有心。另外係服務方面,雖然係一間小店但服務都算服到,台面有提供紙巾,服務員於叫餐後亦有提供濕紙巾,唯一係餐廳位置唔算多,但有興趣嘅朋友仔都可以考慮外賣,我見外賣自取仲有9折優惠,真係好高性價比,真心推薦比各位🫶🏻
🔸味道:8/10
🔸環境:7/10
🔸服務:8/10
🔸打卡指數:6/10
🍵越火越式湯粉
📍西環厚和街28號順昌大廈地下E號舖
Shop E, G/F, Shun Cheong Building, 28 Hau Wo Street, Western District
👉🏻#hkchiller美食地圖_西環
👉🏻#hkchiller晚餐推介