2025-05-28 162 浏览
最近同另一半睇Netflix越戰嘅資料 好想感受下越南嘅氣息今晚想食越南野 揀咗呢間我哋之前去過覺得好高質素嘅越南餐館 《越男仔》 好有特色 好似去咗 小越南 咁樣 餐牌幾多選擇 仲有好多款fusion小食 平民價錢 酒店嘅質素 小食芝士蝦多士 裏面有勁厚嘅 蝦滑 裏面有溶芝士 塗上芝麻十分香口 邪惡 主菜我哋就揀咗個3E牛豬蕃茄湯檬 個蕃茄湯底好甜 裏面有勁多肉肉有 生牛肉 豬頸肉 沙爹牛肉 等等 配料好多 呢一個餐 一個pho同埋兩個小食 食越南嘢一定要試過Pho 加兩個小食 我就揀鳳爪沙律 檬粉米紙卷 檬粉 勁多蔬菜 好健康 手撕雞沙律 健康沙律 好健康脆蛋魚 柳係炸魚柳嚟 都好香口 滴滴嘅香咖啡係我哋嘅至愛越南嘅咖啡就特別香 最近有fusion配送椰奶 近期 超大熱 呢度姐姐 服務好好 啲嘢超級好食 超大碗 好多唔同嘅配搭 咖啡好好飲 仲要地點喺太子 好方便 值得再嚟

小食

• 法式芝心蝦多士
  • 手撕雞檬紙卷
  • 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
2025-05-14 21 浏览
放假去咗食「越男仔✨」,餐廳係傳統越南食品,再加上自己嘅特色,菜式選擇豐富,價錢親民,抵食😋「無骨雞黃飯🍚」雞肉嫩滑,配上香噴噴嘅黃飯,好味😋 「牛豬蕃茄湯檬🍜」湯底濃郁,蕃茄味道好鮮甜,有幸福感👍🏻「越南春卷🌿」外脆內嫩,配上特製醬汁,同埋生菜,唔錯嘅小食。「鳳爪沙律🥗」清新爽口,無骨鳳爪口感爽脆滑身,酸酸甜甜好開胃👍🏻「手撕雞沙律🥗」雞肉撕得均勻,沙律醬味道剛好,感覺清新。

「無骨雞黃飯🍚」
雞肉嫩滑,配上香噴噴嘅黃飯,好味😋

「牛豬蕃茄湯檬🍜」
湯底濃郁,蕃茄味道好鮮甜,有幸福感👍🏻

「越南春卷🌿」
外脆內嫩,配上特製醬汁,同埋生菜,唔錯嘅小食。

「鳳爪沙律🥗」
清新爽口,無骨鳳爪口感爽脆滑身,酸酸甜甜好開胃👍🏻

「手撕雞沙律🥗」
雞肉撕得均勻,沙律醬味道剛好,感覺清新。

2025-05-10 0 浏览
呢間旺角越南菜小店超人氣,一入去服務員手腳快,嗌咗嘢好快有得食。價錢合理,兩個人食三百幾蚊飽到上心口‼️😎 蒜茸牛油雞脾撈金邊粉🍗 雞脾肉好滑,蒜茸牛油味幾香,可以自己加啲酸甜醬汁撈埋金邊粉食,值得一提金邊粉口感煮得啱啱好,推薦🤤無骨雞黃飯🍚 配牛湯無骨雞肉同樣嫩滑,飯香但唔會油。份量足,一個人食絕對夠飽🤣牛湯超濃味,味道似越南湯牛肉湯河湯底🥩牙車快手絲雞沙律🥗 沙律新鮮爽脆,手撕雞肉同脆炸魚柳撈埋都好夾,醬汁酸酸甜甜幾開胃蝦餅🦐 蝦餅彈牙,上面嘅蔥油令蝦餅更惹味凍雙檀香茅蜜🍹 薑味突出,甜度適中,解膩一流🫚 椰汁紅豆冰🥥 椰汁香濃,紅豆煮得夠淋,唔會太甜,超級推薦🤤 整體黎講,食物質素唔錯,特別係撈金邊同無骨雞黃飯都幾有驚喜,會再encore!

蒜茸牛油雞脾撈金邊粉🍗

無骨雞黃飯🍚 配牛湯

牙車快手絲雞沙律🥗

蝦餅🦐
蝦餅彈牙,上面嘅蔥油令蝦餅更惹味

凍雙檀香茅蜜🍹
薑味突出,甜度適中,解膩一流🫚

椰汁紅豆冰🥥
椰汁香濃,紅豆煮得夠淋,唔會太甜,超級推薦🤤

2025-05-09 59 浏览
三文魚蓉拼海膽·蝦餅·扎肉配撈金邊粉 🍜 $138喺餐牌無意中發現咗呢一個超得意嘅配搭,竟然有日式嘅三文魚蓉配海膽 併 蝦餅扎肉撈金邊粉,一次過食到兩種唔同口味嘅餸菜,貪心嘅我當然要試吓啦!海膽同埋三文魚蓉都好新鮮,越南蝦餅扎肉,果然係別有一番風味,創新好味完全唔伏~招牌去骨海南雞配黃薑飯 配 手撕雞檬紙卷🐔$92海南雞非常嫩滑,配埋薑黃飯一齊食真係一絕!佢哋嘅海南雞飯仲會另外配埋 手撕雞檬紙卷🍋 同 架車快沙律🥗,非常豐富!😍😍冰鎮蜜糖凍蕃茄🍅 $39呢一個冰鎮蕃茄好得意,佢係原價剝咗皮嘅蕃茄咁上枱嘅,蕃茄上面鋪滿柚子味嘅蜜糖🍯,酸酸甜甜咁非常開胃,啱晒而家夏天咁熱嘅天氣!呢一道菜式仲獲得2015高雄啤酒節獎項添,大家嚟到記得試吓~
三文魚蓉拼海膽·蝦餅·扎肉配撈金邊粉 🍜 $138

招牌去骨海南雞配黃薑飯 配 手撕雞檬紙卷🐔$92

冰鎮蜜糖凍蕃茄🍅 $39
2025-05-08 68 浏览
在旺角行開,又想起附近有間越南野,唸起佢哋酸辣嘅食物,就即時過去搵食囉!生牛、雙蝦配椰汁酸湯檬粉,蝦🦐頭炸過好香又脆,蝦身🍤則鮮甜爽口,生牛肉煮得剛熟,好嫩口,招牌湯底湯底,酸酸的飲落好開胃,椰汁🥥味濃。蒜蓉牛油海南雞髀撈金邊粉, 雞味十足, 雞髀幼滑可口,金邊粉爽彈,湯底入口清香,有好香的牛油味道,令口感層次提升,好讚啊!蝦餅炸得外脆內軟亦好美味可口。飲品選擇了夠晒薑味的香茅薑蜜,滋潤美味😋。

招牌湯底湯底,酸酸的飲落好開胃,椰汁🥥味濃。

蝦餅炸得外脆內軟亦好美味可口。

飲品選擇了夠晒薑味的香茅薑蜜,滋潤美味😋。
2025-05-08
2025-05-02 11 浏览
自費呢間分店我覺得都唔錯嘅呢間餐廳因為話晒都係平靚正即叫即整同埋佢啲餸都係大大碟份量十足鍾意食越南嘢嘅朋友大家都可以揀呢間仲有呀佢嘅香味好唔錯,全部都係好濃烈嘅味道,所以我覺得炒完之後好好食仲有佢哋有好多款俾大家一間通常大家都會揀二人菜式,所以如果大家覺得兩個人食又想食越南嘢經濟實惠嘅話我都會鍾意呢間㗎如果大家鍾意嘅話大家快啲去食啦,唔使等好耐就已經有得食唔需要特別book位㗎依間嘅餐廳個服務質素都幾高
自費
2025-04-17 8 浏览
去完越南,鍾情越南嘢嘅我當然唔會放過越南美食, Happy Friday當然要同同事過嚟大食特食😋而且質素一直好有保證🌟🍽️ 蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈檬粉 + 手撕雞沙律 & 脆蛋魚柳食越南嘢梗係要食檬粉啦,呢個牛油脆炸蝦加炭燒扎肉檬粉,真係正到爆炸,鮮蝦味十足🦐同消毒啱啱熟好嫩滑,真係叫做蝦又蝦味,最正嘅係個蝦頭🍤炸到脆卜卜,連埋蝦膏一齊食爽呀,極度有越式嘅風味,手撕雞沙律配埋檬粉汁😋酸酸甜甜好開胃,而魚柳炸到脆卜卜好滋味😆🍽️ 無骨雞黃飯 + 鳳爪沙律 & 檬紙春卷同事最愛越南嘢,今次叫咗海南無骨雞薑黃飯,薑黃飯夠晒入味,而且啲雞件仲要係冇骨嘅,真係啖啖肉,雞肉嫩滑,配埋套餐嘅鳳爪沙律都係經典之一,而無骨酸辣鳳爪酸酸開胃之選,就會越式檬紙春卷🤤食完真係大滿足!🍽️ 芝士蝦多士每次嚟越南仔都要食芝士蝦多士,平時食開嘅蝦多士可能喺出邊周圍都有得食,但係呢度嘅芝士蝦多士係「流心」😍滋味無窮,塊多士外層炸到脆卜卜😆再加上鮮味蝦膠,夾住半溶流心嘅芝士🧀真係冇得頂!🍽️ 水果茶茶食咗咁多煎炸嘢,一定要試埋佢哋嘅水果茶,好冰涼,仲有兩種檸檬加青瓜添,店長話一定要連埋青瓜一齊飲,味道層次更深,夠晒清香🧊

🍽️ 蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈檬粉 + 手撕雞沙律 & 脆蛋魚柳

🍽️ 無骨雞黃飯 + 鳳爪沙律 & 檬紙春卷

🍽️ 芝士蝦多士

🍽️ 水果茶茶
  • 法式芝心蝦多士
2025-04-14 158 浏览
最近我同媽媽去咗食間好正嘅越南菜餐廳——越男仔De Viet Son🇻🇳呢間餐廳係2024年Openrice開飯熱點全港十大越菜之一添🤩一入去就感受到濃濃嘅越式風格,環境好舒服,好啱我哋母女嘆吓茶傾吓計🥰🌺龍眼花蜜茶(新鮮自家煲)龍眼花蜜茶好清甜,聞落去好香,飲落去好解渴🥥🫘椰汁紅豆冰椰汁紅豆冰就冰冰涼涼,椰汁味濃郁,紅豆綿綿,好正🙌🏻🐔牙車快沙律(柚子+手撕雞)沙律好清新,柚子嘅酸甜味同手撕雞好夾!🐟椒鹽脆蛋魚柳好香脆,魚柳肉質鮮嫩,唔會乾🍗無骨鳳爪沙律酸酸辣辣🌶️鳳爪好入味,好惹味❤️🐔手撕雞檬紙卷好特別,雞肉嫩滑,檬紙卷夠薄,入口即溶🍚招牌去骨海南雞配黃薑飯啲海南雞皮脆肉嫩,雞肉好juicy,配埋黃薑飯味道一流🍜三鮮 Pho(生蠔+生蝦+滑雞配椰汁酸湯檬粉)呢個真係必食推介!生蠔🦪、生蝦🦐同滑雞🐔配埋椰汁酸湯檬粉,湯底好鮮甜,酸酸辣辣,好開胃越男仔De Viet Son嘅食物都幾高質,又啱我哋胃口,下次再同媽咪嚟❤️

🌺龍眼花蜜茶(新鮮自家煲)
龍眼花蜜茶好清甜,聞落去好香,飲落去好解渴

🥥🫘椰汁紅豆冰
椰汁紅豆冰就冰冰涼涼,椰汁味濃郁,紅豆綿綿,好正🙌🏻

🐔牙車快沙律(柚子+手撕雞)
沙律好清新,柚子嘅酸甜味同手撕雞好夾!
🐟椒鹽脆蛋魚柳
好香脆,魚柳肉質鮮嫩,唔會乾
🍗無骨鳳爪沙律
酸酸辣辣🌶️鳳爪好入味,好惹味❤️
🐔手撕雞檬紙卷
好特別,雞肉嫩滑,檬紙卷夠薄,入口即溶

🍚招牌去骨海南雞配黃薑飯
啲海南雞皮脆肉嫩,雞肉好juicy,配埋黃薑飯味道一流

🍜三鮮 Pho(生蠔+生蝦+滑雞配椰汁酸湯檬粉)

2025-04-09
  • 手撕雞檬紙卷
  • 牙車快沙律
  • 招牌去骨海南雞配黃薑飯
  • 龍眼花蜜茶
  • 無骨鳳爪沙律
  • 三鮮Pho
2025-04-07 311 浏览
#🐒😋係 #旺角 #廣華街 對住啲靚錶都係得個睇字睇完都係返嚟現實 滿足返個肚 食返個 #越南仔 先── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──ʚ #招牌軟殼蟹配黃薑飯 配 #牙車快沙律(柚子+手撕雞) + #椒鹽脆蛋魚柳 ɞ 軟殼蟹都算大隻同埋蟹味突出個人幾鍾意佢啲手撕雞好似有小小燒過咁 幾香 ʚ #皇牌拼盤 (春卷、黑糖鳳爪、蒜香牛油雞翼) ɞ 春卷油份幾多 但配埋啱啱個飯一齊食都幾好職員推介個紙卷 但我明明無叫 😂原來嚟錯咗 食食下都收走幫我換返2隻雞翼雞翼啱啱炸起 脹卜卜咁好吸引ʚ #椰汁拉茶紅豆冰 + #乳酪越式咖啡 ɞ 飲品就不過不失 不過乳酪咖啡真係未試過估佢唔到又幾夾 大家去到不妨一試── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
#🐒😋
係 #旺角 #廣華街 對住啲靚錶都係得個睇字
睇完都係返嚟現實 滿足返個肚 食返個 #越南仔 先
── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
軟殼蟹都算大隻同埋蟹味突出
個人幾鍾意佢啲手撕雞
好似有小小燒過咁 幾香
ʚ #皇牌拼盤 (春卷、黑糖鳳爪、蒜香牛油雞翼) ɞ
春卷油份幾多 但配埋啱啱個飯一齊食都幾好
飲品就不過不失 不過乳酪咖啡真係未試過
估佢唔到又幾夾 大家去到不妨一試
── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
2025-04-01 470 浏览
🌸牛+豬Pho配紅蕃茄湯檬粉大大碗真係好豐富,一次過食哂咁多款肉類,包括有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉同埋豬扒,份量充足!我最鍾意食嘅係豬頸肉,爽口彈牙,燒烤後好香口,好惹味!配埋非常濃郁嘅蕃茄湯,檬粉完住吸收哂蕃茄湯嘅精華,好味又飽肚!無骨鳳爪爽口有嚼勁,配埋醬汁一齊食都幾開胃手撕雞檬紙卷紙卷包住好豐富嘅手絲雞肉同埋檬粉,食落口口感真係好豐富,配埋醬汁一齊食,酸酸甜甜,消暑一流🌸招牌去骨海南雞配黃薑飯。中,海南雞肉質好嫩滑,唔會太肥膩,海南雞肥厚但皮下脂肪唔會太多,配埋特製醬汁同埋黃薑飯一齊食,味道真係好夾!黃薑飯飯粒夠哂乾爽,好滿足!沙律內有柚子肉、手撕雞同埋其他配菜,食落口好清新,好醒胃魚柳炸得好香脆,配埋大量嘅椒鹽,特別惹味🌸椰香漏咖啡咖啡香味好濃郁醇厚,帶有淡淡嘅椰香味,幾好飲🌸新鮮自家煲雙檸香茅薑蜜飲落口有好香濃嘅香茅味道,再有淡淡的薑味同埋蜜糖甜,整體感覺好清新餐廳舒適寬敞,食物嘅份量都好足夠,性價比都幾高

無骨鳳爪爽口有嚼勁,配埋醬汁一齊食都幾開胃

手撕雞檬紙卷

沙律內有柚子肉、手撕雞同埋其他配菜,食落口好清新,好醒胃

魚柳炸得好香脆,配埋大量嘅椒鹽,特別惹味

🌸椰香漏咖啡
咖啡香味好濃郁醇厚,帶有淡淡嘅椰香味,幾好飲

🌸新鮮自家煲雙檸香茅薑蜜

餐廳舒適寬敞,食物嘅份量都好足夠,性價比都幾高
2025-03-17 687 浏览
今次就來到越男仔嘅旺角總店!餐廳主打新派越南菜,融入咗唔同嘅創新元素入去越南菜,食物嘅賣相亦非常精緻~✨鎮店四鳥配椰汁酸湯檬粉四鳥即係脆雞皮、手撕雞、滑雞件同埋香脆雞,可以一次過食晒三款唔同煮法嘅雞肉!脆雞皮口感最有驚喜,好似食緊炸魚皮咁!椰汁酸湯係用雞骨熬製而成嘅湯做基底,然後再加咗椰汁、酸子同埋醋等等嘅配料!味道酸酸哋,令人好開胃~✨三鮮Pho三鮮Pho即係生蠔、生蝦同滑雞配椰汁酸湯檬粉!日本廣島蠔新鮮肥美!生蝦鮮甜彈牙!滑雞件帶有椰汁咖喱嘅香味!檬粉煙韌得來又帶有米香味!餐廳亦好貼心,將啲檬粉剪過,令食客方便食用,而且仲更加容易吸收到椰汁酸湯嘅精華~✨無骨鳳爪沙津無骨鳳爪口感爽脆,酸酸辣辣,十分醒胃~蒜蓉牛油海南雞撈金邊粉海南雞好滑又肥美!好大件😋😬撈埋秘製醬汁一齊食就perfect!👍✨凍 椰香漏漏啡濃郁嘅咖啡味之中帶有淡淡嘅椰香~越男仔@devietson旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

✨鎮店四鳥配椰汁酸湯檬粉

✨三鮮Pho

✨無骨鳳爪沙津
無骨鳳爪口感爽脆,酸酸辣辣,十分醒胃~

蒜蓉牛油海南雞撈金邊粉
海南雞好滑又肥美!好大件😋😬
撈埋秘製醬汁一齊食就perfect!👍

✨凍 椰香漏漏啡
濃郁嘅咖啡味之中帶有淡淡嘅椰香~

越男仔@devietson
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
2025-03-09 702 浏览
我約好友去位於旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖的《越男仔》食越菜,環境舒適,坐得舒服。我地點左:🍴三文魚蓉拼海膽+蝦餅+扎肉配撈金邊粉🍴芝士軟殼蟹配焗蒜蓉包🍴椰汁紅豆冰三文魚蓉拼海膽+蝦餅+扎肉配撈金邊粉賣相吸引,蝦餅和扎肉片開如花瓣般放在金邊粉上,三文魚蓉拼海膽就如花蕊般安排在中央,魚露的份量由自己調節去撈起所有食材,海膽鮮味,三文魚蓉好味,整體好好食;芝士軟殼蟹配焗蒜蓉包係特色之作,焗蒜蓉包墊底,上面鋪左粉絲,一大條芝士橫越在中間,香脆的軟殼蟹坐頂的中央,一層層的食起來好有層次感和豐富的口味;椰汁紅豆冰好好飲。

我地點左:
🍴三文魚蓉拼海膽+蝦餅+扎肉配撈金邊粉
🍴芝士軟殼蟹配焗蒜蓉包
🍴椰汁紅豆冰

• 三文魚蓉拼海膽+蝦餅+扎肉配撈金邊粉
  • 芝士軟殼蟹配焗蒜蓉包
2025-03-08 609 浏览
試咗間位於旺角越南菜,叫「越男仔」,味道都幾好,幾抵食又大份!呢間越南菜餐廳有幾間分店,有晚餐set,而家做緊promotion,晚市飲品減$8,幾抵!想快食一餐唔錯嘅晚餐,呢間都係一個好選擇!鎮店四烏(脆雞皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉呢個椰汁湯檬粉幾好食,椰汁味酸酸地好開胃。第一次食呢種湯底,幾鍾意!手撕雞幾軟熟,有炙燒過。佢仲為左唔拎炸雞皮同香脆雞變淋,上菜時會用湯匙托高佢,欣賞這小心思。檬粉份量好多,加埋個湯一齊食吸晒味,真係幾開胃生牛+雙蝦配椰汁酸湯檬粉比較欣賞佢的炸蝦炸的酥酥脆 而蝦身QQ彈彈的 時間處理得非常好蝦身仲用左炙燒淡淡的椰汁帶著微酸很是開胃法式起司蝦多士外皮酥脆 上面是滿滿的芝麻吃起來很是惹味裡面的蝦肉非常厚實 爽口又彈牙趁熱吃 還拉絲呢!

鎮店四烏(脆雞皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉

檬粉份量好多,加埋個湯一齊食吸晒味,真係幾開胃

生牛+雙蝦配椰汁酸湯檬粉

法式起司蝦多士

外皮酥脆 上面是滿滿的芝麻
吃起來很是惹味
裡面的蝦肉非常厚實 爽口又彈牙
趁熱吃 還拉絲呢!
2025-03-07 695 浏览
我不嬲都好鍾意食越南菜旺角好多食肆 唯獨呢一間越南餐廳 <越男仔>我 諗起想食湯粉嘅時候一定會去⭐️3E 牛豬湯蕃茄湯檬粉配料勁多有 牛肉 豬肉 烤牛肉 豬頸肉 豬扒啱曬啲食肉獸 啖啖肉真係好滿足🍅配紅蕃茄湯檬粉蕃茄湯底 好濃鬱 蕃茄酸酸地 好開胃⭐️牙車快沙律有好多配料例如柚子 手撕雞 感覺健康 清新 手撕雞淡淡肉 配上好多酸汁嘅蔬菜 例如青瓜 洋蔥等等 營養好均衡⭐️無骨鳳爪沙律爽脆 有雞肉軟骨 越食越想食⭐️椒鹽脆蛋魚柳炸得好脆 魚柳仲鎖住啲汁 好有驚喜⭐️手撕雞檬紙卷平時我都好鍾意食越南嘅米紙卷 呢一度做得 唔錯 切得好靚 都幾精緻⭐️新鮮自家煲秘製香茅薑蜜 超級潤喉 飲落真係好舒服 好滋潤 🥥椰香滴滴啡 滴滴嘅越南咖啡已經好好飲 再加埋椰奶 真係超級香 好提神☕️食物同飲品都好ok 地點都方便 喺旺角嘅話我都會再去#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 #香港越南餐廳 #香港越南菜 #香港越南美食 #香港越南粉 #香港越南粉旺角
我不嬲都好鍾意食越南菜

超級潤喉 飲落真係好舒服 好滋潤

🥥椰香滴滴啡

食物同飲品都好ok 地點都方便 喺旺角嘅話我都會再去

2025-03-05 524 浏览
當日假日下午光顧店內也非常多人,平日一至五仲有下午茶餐更抵食。有湯粉、拌粉,海南雞飯等任君選擇。牛+豬Pho(生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒)配紅蕃茄湯檬粉紅蕃茄湯湯頭濃郁,酸酸甜甜幾開胃。配料足料,一碗食好多款肉。配小食:牙車快沙律(柚子+手撕雞)及手撕雞檬紙卷招牌去骨海南雞配黄薑飯經典主食,雞肉嫩滑配埋秘製醬汁超好食。配小食:無骨鳳爪沙律🥗--無骨好易食,而且佢個酸醬汁好惹味。小食:椒鹽脆蛋魚柳--椒鹽製法,非常香口脆身。

牛+豬Pho(生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒)
配紅蕃茄湯檬粉
配小食:牙車快沙律(柚子+手撕雞)及手撕雞檬紙卷

招牌去骨海南雞配黄薑飯
經典主食,雞肉嫩滑配埋秘製醬汁超好食。
小食:椒鹽脆蛋魚柳--椒鹽製法,非常香口脆身。
  • 牙車快沙律
  • 招牌去骨海南雞配黃薑飯