1K
2018-08-29 82 浏览
工作忙碌, 工餘後 一定要找些美食令自己輕鬆.  今午和同事行經軒尼詩道, 看見 越男仔.  餐廳門外彩圖食品多款, 價錢公道, 立即鎖定目標, 入內搵位.餐廳內座位不太多, 整潔有序, 坐得舒適.  有大電視播放飲食節目, 介紹此店的開創歷史和美食.牆上貼有食物照片, 及網友評語, 從中可以更瞭解那些食物最熱門, 最受歡迎.餐牌美食真不少.   價錢吸引.有新風格的食材.侍應還有推介.我們點了一個精選套餐, no. 3. 3+2撈檬, 手撕雞檬紙卷 + 一杯熱飲 $124-,   朋友另加凍飲 7-up $8-.加個小食, 會安炸春卷, $55-一客兩條, 備生菜包, 有醃酸 紅/白蘿蔔絲, 魚露. 賣相吸引.春卷炸得香脆, 不太油腻,餡料多, 有木耳, 蘿蔔絲, 肉絲, 好滋味.  自家製魚露含蒜香味, 勁正.手撕雞檬紙卷 (連餐 $28)紙卷一客三個, 用越南米紙包裹著滿滿的材料, 内有雞絲, 檬粉及生菜, 米紙皮煙韌, 頂上鋪滿手撕雞, 雞肉嫩滑有雞味, 調味好.   配香蔥,魚露 入口帶甜酸味.招牌魷魚釀咖哩飯  $138-賣相擺碟佳,  大家爭着先拍個照片, 魷魚 siz
餐牌美食真不少.   價錢吸引.
有新風格的食材.
侍應還有推介.
手撕雞檬紙卷 (連餐 $28)
招牌魷魚釀咖哩飯  $138-
賣相擺碟佳,  大家爭着先拍個照片, 魷魚 size 好巨形.  上台熱熱, 燒得夠香.
魷魚內釀滿黃咖哩炒飯, 色香味俱全,  配上燒汁, 大家吃了一片又一片.
魷魚鬚燒得勁香.  肉質柔軟吾硬.
 3+2撈檬
夏季食撈檬真是越南菜之必選食品, 材料多好豐富, 有扎肉, 豬頸肉, 脆豬肉, 青瓜, 青檸仔, 辣椒和生菜絲,
檬粉幼滑, 夠彈牙,  我們加了酸酸甜甜的蒜蓉魚露, 把食材齊齊撈起, 份量多, 菜絲, 青瓜絲, 好爽口 ,
扎肉, 豬頸肉, 脆豬肉不油膩, 有肉香, 好滿意.

食物款式多選擇, 新風味, 食材新鮮, 份量足.  會再來.
  • 3+2撈檬
  • 會安炸春卷
  • 手撕雞檬紙卷
2018-08-27 61 浏览
一間香港食店對香港人第一印象是上菜快慢!尤其在路旁店,十二點未有太多人,食客只有四五個人,卻漏單,整整十五分鐘,店員在玩手機,三四張單做了吃了,卻只漏了我張單,然後我催單,被告知廚房在忙別的事。。。。。。最不能接受有籍口,一直門面的客應首先處理 ,香港人秒秒幾廿萬上落,漏單卻給一個廢籍口,以後不會吃!食物質素也只是普通。。。。。。大家請小心!員工表現絕對影響食客翻食機會!漏單最可恥!!!寧得罪老闆 莫得罪食客!!!
漏單最可恥!!!
寧得罪老闆 莫得罪食客!!!
2018-08-23 46 浏览
Lunch time,同事話一齊行去灣仔個邊食粉麵,點知行到過嚟冇咗之前食開個間轉咗呢間新越南嘢,入去試下得唔得先!叫咗個雞翼香茅豬扒轉檬粉(要加錢),湯底揀咗牛肉湯,加嘢飲加$8蚊,叫咗咸檸檬沙冰。同事叫咗蕃茄湯底札肉豬扒檬粉同薄荷青檸梳打。間店唔算大地方,但都坐滿晒,嘢食上得都算快,雞翼都好大隻,香茅豬扒醃得夠味,又唔會好似”拿”到冇晒肉味,同埋碗粉都好大碗,女仔叫一碗share再叫其他小食都得!同事個蕃茄湯好濃,但略為甜咁d,我杯沙冰超夠味,真係有咸檸檬肉係到,好濃味!薄荷青檸梳打冇乜薄荷味,普通啦⋯⋯

2018-08-22
午餐
2018-08-12 83 浏览
本來相約了友人去附近的一間餐廰吃的,怎料那間餐廰沒有開,唯有另覓餐廰了。於是我和友人就在街上遊蕩找餐廰,走著走著就發現了這間餐廰了。因為見到門外餐牌所列的價錢不算貴,就決定吃這間了。餐廰外有一部電視機,我起初還想電視向著街外是給誰看,後來我再看電視正在播放的節目就明白了。原來電視台曾經來過這間餐廰做訪問,電視機中播放的正正就是當時的節目,向著出面就是要給街外的人看見。好,那就試試這間吧。一進餐廰我就嚇了一跳,怎麼這麼少人,好歹也是8點鐘,晚飯的繁忙時候不管了,反正也已經進店內了。餐牌上有很多選擇,我們看了一大輪之後就決定了好幾款菜,分別為3+2撈檬、胡志明巿番茄四寶湯檬、會安炸春卷、海膽手撕雞檬紙卷、牙車快(柚子+手撕雞)、珍寶拼盤B和招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯 (憑著我那小腦袋有限的記憶,應該是這幾款吧)會安炸春卷,吃下去沒什麼味道。海膽手撕雞檬紙卷,同樣地吃下去也是沒什麼味道 (這是什麼食評...)。3+2撈檬,一切的味道都是來自左手邊那瓶汁,酸酸甜甜的,友人喜歡吃,而我則覺得一般。肉的味道也是一般,不太吃得出肉本來的鮮味,所有味道都是用調味料堆砌的。胡志明巿番茄四寶湯檬,大伏! 其實

會安炸春卷,吃下去沒什麼味道。
會安炸春卷

海膽手撕雞檬紙卷

3+2撈檬

胡志明巿番茄四寶湯檬,大伏! 其實一看那顏色就知道是伏,番茄湯怎麼可能有這種顏色? 一吃下去困然和所料的一樣,完全沒有番茄味,而且非常鹹,我吃了幾口後就吃不了下去了

胡志明巿番茄四寶湯檬

牙車快(柚子+手撕雞),和3+2撈檬一樣一切的味道都是來自那瓶酸酸甜甜的汁。
牙車快(柚子+手撕雞)

招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯,這款菜賣相是挺好的,但友人一吃下去時立刻驚叫: 怎麼這麼韌。那韌度猶如車呔般,怎麼也咬不斷。再吃吃中間的飯,是很濃郁的咖哩味,但同時味精感也很濃。這款菜也是可一不可再。
招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯

珍寶拼盤B,味道沒什麼特别,當中的蝦多士和平常吃到的蝦多士不同,這個蝦多士我不太吃到有面包的成份,反而有點像蝦餅。
珍寶拼盤B

友人叫的青檸梳打,我只是見那玻璃樽比較特別才拍。

越式拉茶,味道沒什麼特別,而我當晚喝完後竟然失眠了

總括來說,我認為這間餐廰的食物偏貴,而且不太好吃,所以電視節目那些都是騙人的
2018-08-10 60 浏览
平時吃午餐好多人排隊,香港地方細呢D餐廳預左人逼人!所以揀左晚上去試試.同朋友宵夜,無咩人可以盡情試新菜,叫左幾個他們推介紙嘅菜,個個都幾好味,但係貴左D!3個人宵夜六百多元
2018-08-03 54 浏览
男友7月29日一大早就發來消息說,當天是美國的National Chicken Wing Day!身為資深雞翼控的小丫頭和男友當天各有各忙,沒能一齊慶祝,終於等到三天後一起歡度我們的專屬Chicken Wing Day。又能見男友、又能食好西,小丫頭從一大早就開始了期待……其實這次是我們第二次光顧越男仔,第一次是數月前在銅鑼灣鵝頸橋旁的分店,可惜已經結業。但時至今日我們仍然對那次嚐到的牛油雞翼念念不忘,最後決定在這「大日子」重溫久違的味道。晚上八時四十分到達,打開鋪門,小丫頭與男友都大嚇一跳,餐廳竟然一個客人都沒有!!!我們心裡頓時浮起「難道中伏了」的感覺😱 但最後仍決定硬著頭皮,一試無妨~今晚的主角是雞翼,所以主食方面我們只點了晚市套餐的火車頭來share,小食選配了金蒜脆雞翼,另外又再加了五隻牛油雞翼,飲品則點了雙檸七喜。越式火車頭湯粉($108),湯底看著濃濃的,有點像牛肉湯帶粉紅色的感覺,味道卻未算重口,喝著有丁點兒青檸的酸味,未知是男友擠青檸汁太重手還是什麼原因,但湯底整體味道還算可以。河粉應該不是越南河粉,吃著帶點「魚蛋河」那種河粉的味道,煮得略碎、質感偏薄、亦有點油膩。配

火車頭湯河
火車頭湯河

越式火車頭湯粉($108),湯底看著濃濃的,有點像牛肉湯帶粉紅色的感覺,味道卻未算重口,喝著有丁點兒青檸的酸味,未知是男友擠青檸汁太重手還是什麼原因,但湯底整體味道還算可以。河粉應該不是越南河粉,吃著帶點「魚蛋河」那種河粉的味道,煮得略碎、質感偏薄、亦有點油膩。配料有生熟牛肉、炸牛丸、牛栢葉及牛筋(Menu 上寫的是牛根🤣🤪),唯配料味道如嚼雞肋,牛筋及牛栢葉都淡而無味,炸牛丸無味之餘還有點韌,唯獨烤牛肉味道還過得去。

伴粉而上的是一大個有醬料、青檸、辣椒、及一碗蒜油之類的筲箕,但其他香草如基本的九層塔卻欠奉,這令平時習慣吃粉連香草也一起吃掉的男友有些失望。

金蒜脆雞翼

金蒜脆雞翼 X 3(跟餐加$28), 熱辣辣的上桌,雞翼外層炸得香脆,灑上金黃炸蒜,賣相吸引。咬開外皮雞翼內尚有肉汁,但雞翼略帶雪味,且醃得未夠入味,整體而言勉強合格。

越式蒜香牛油雞翼

越南蒜香牛油雞翼 X 5 ($59), 終於到我們期待已久的牛油雞翼🤤🤤,炸得脆脆的雞翼上淋上了牛油與蒜蓉的混合物,看見已經令我們垂涎三尺,chop chop 聲下是有著牛油與蒜蓉香的外皮,連帶雞肉都嚐到牛油香,滿口生香,滿足感💯。但滿足完冷靜過後看見碟底的牛油,小丫頭罪咎感頓生😅 彷彿之前努力打拳的成果都付諸東流🙈🙈 只好依依不捨地看著男友吃下最後一隻雞翼😩😩(當然最後男友還是貼心地還是分了一大半給小丫頭

雙檸七喜

雙檸七喜(跟餐加$12)原本一心以為叫了雙檸梳打但上桌才發現叫錯了七喜,由無糖的梳打變成多糖的七喜,罪惡感再被提升😅😅

這次用餐體驗,與我們上次吃越男仔的感想相差無幾:pho未見特別好吃,但雞翼做得出色。幸好小丫頭與男友一心是來吃越式雞翼,粉粉味道一般,但吃到邪惡流油的雞翼總算令我們有不枉此行的感覺
,當然最開心的還是和男友一起慶祝我們的Chicken Wing Day啦~~😌😌
2018-08-01
雙檸七喜
  • 金蒜脆雞翼
2018-08-01 58 浏览
經過見到這間新開的越南仔,今日lunch買個外賣試試。點了越式手撕雞清雞湯河粉$45連飲品加外賣盒$2。 賣相佳,有最基本的湯粉分開,回到office至少河粉沒被浸軟身。湯有濃郁的雞味,不會偏咸不會偏油,河粉份量不少,對一個肚餓的女仔也絕對夠飽。雞絲豪不吝嗇的拌在河粉裡,啖啖都吃到雞絲。雞絲夠嫩調味剛剛好,再加上秘製的酸味加蒜的醬汁,更惹味!整體不錯,十分滿意!外賣要加$2略覺得有少少貴,不過味道不錯選擇也多,下次會再買來吃,外賣的另一好選擇!
經過見到這間新開的越南仔,今日lunch買個外賣試試。

點了越式手撕雞清雞湯河粉$45連飲品加外賣盒$2。

外卖自取
午餐
2018-08-01 44 浏览
我個人覺得似泰式多啲。 冇乜越南菜嘅特色, 味道亦唔 似。 最搞笑杯滴漏咖啡, 竟然唔記得落煉奶。 基本上同 港式車仔麵冇乜分別, 只係加一個泰式湯底。 啲小食 炸得幾好但係 冇厘味道。
2018-07-26 103 浏览
之前係旺角成日見到呢間越男仔,個名好得意但未有時間去食。最近係灣仔都開左分店,夾到時間同姊妹食先!先黎手撕雞檬紙卷 ,滿滿嘅手撕雞 配香蔥,加上胡椒,一流嘅小食。主食蕃茄四寶湯檬,湯底好正 ,濃厚蕃茄湯 ,檬粉幼身得嚟夠彈牙,有齊扎肉,豬扒,脆豬肉同豬頸肉 。啱曬貪心嘅我 。最後仲叫左個賣相好吸引嘅招牌魷魚釀咖哩飯 ,賣相好正,好喜歡個咖哩飯,好香仲帶有魷魚味,色香味俱全。份量比較多,兩至三人位女士食都飽飽。另外呢到嘅沙冰都好飲,唔會好甜又真係有D粒粒食下,好消暑。地點好近灣仔MTR 好方便呢。味道:4/5環境:3/5服務:3.5/5價錢:4/5
之前係旺角成日見到呢間越男仔,個名好得意但未有時間去食。
最近係灣仔都開左分店,夾到時間同姊妹食先!

主食蕃茄四寶湯檬,湯底好正 ,
濃厚蕃茄湯 ,檬粉幼身得嚟夠彈牙,
有齊扎肉,豬扒,脆豬肉同豬頸肉 。
啱曬貪心嘅我 。

最後仲叫左個賣相好吸引嘅招牌
魷魚釀咖哩飯 ,賣相好正,
好喜歡個咖哩飯,好香仲帶有魷魚味
,色香味俱全。份量比較多,兩至三人位女士食都飽飽。

另外呢到嘅沙冰都好飲,唔會好甜又真係有D粒粒食下,好消暑。

地點好近灣仔MTR 好方便呢。

味道:4/5
環境:3/5
服務:3.5/5
價錢:4/5

• 蕃茄四寶檬粉
2018-07-25 902 浏览
去年在銅鑼灣食過越男仔的美食,老公十分讚好,近日想再去食,但已經改左另一家店營業,今日甘岩經過灣仔修頓球場,在等過馬路期間,望到對面有一間鋪,名字好熟喔!是越男仔!原來搬左來這裡,我立即叫老公和女兒過來,讓他們再嚐越南仔的美食!餐廳比以前在銅鑼灣的舖細左。胡志明市蕃茄四寶湯檬:蕃茄湯底濃郁,味道鮮甜,四寶(扎肉、豬頸肉、脆豬肉和豬扒)都入味,檬粉幼滑,吸收了湯汁特別美味!手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉:湯底濃郁,椰香味香甜帶少許酸味,手撕雞和扎肉有口感,加入芫茜蔥、炸蒜和炸蔥非常惹味!越式海南雞配黃薑飯:海南雞已去骨,皮滑肉嫩,點些醬汁更好味,黃薑飯軟硬適中,黃薑味濃但不辣。咖哩鴛鴦烤肉拼雞翼配白飯:豬肉和牛肉烤得入味,雞翼炸得皮脆肉嫩,咖哩汁不辣,咖哩味濃帶甜味。跟餐加48元:法式芝心蝦多士:蝦多士面上沾滿芝麻,炸至金黃色,蝦鮮味,多士香脆,中間芝士流心。跟餐加88元:招牌原隻軟殼蟹,炸得香脆,加有炸蒜、辣椒等,使味道更香更惹味!餐飲加18元咸檸沙冰:味道鹹鹹地,沙冰夠凍,夏天消暑解渴之選!餐飲加12元凍咸檸七喜:除了咸味,還有七喜的甜,不錯!
餐廳比以前在銅鑼灣的舖細左。
餐飲加12元凍咸檸七喜:除了咸味,還有七喜的甜,不錯!
2018-07-18
2018-07-25 111 浏览
打算去書展,所以諗住喺附近搵一間食少少嘢, 非常之不幸入錯咗呢間, 其實附近仲有幾間麵店,或者茶餐廳,唉~生牛肉湯河由於原本賣相都唔靚,所以沒有衝動影相,但因為太難食,不得不寫出,(影相嘅時候已經食了三成)湯是不熱的, 生牛肉,浸極都仲係好生。食生牛肉,就是想吃用熱湯剛剛浸熟的粉嫩(個人感覺),但用常溫湯浸生肉,感覺好差,好恐怖湯有咸味,常温。~完~金蒜脆雞翼炸漿炸完極硬, 雞翼無味,好油蒜蓉包餐牌是沒有的,叫就會有好食,香脆應該原本叫原本叫越滿居,改咗名叫越男仔。幸好原本不肚餓, 所以兩個人,只係叫咗一款主食,兩款小食。但平均$90一位,對於食呢個質素,好不值。好後悔無去隔離嘅麵店或茶餐廳。另外,店內播MK音樂,與餐廳個感覺好唔襯, 我唔知越南嘅音樂係點,但我相信唔係MK....環境令人感覺非常之不舒服

生牛肉湯河
湯是不熱的, 生牛肉,浸極都仲係好生。
湯有咸味,常温。~完~

金蒜脆雞翼
炸漿炸完極硬, 雞翼無味,好油

蒜蓉包
餐牌是沒有的,叫就會有
好食,香脆

應該原本叫原本叫越滿居,改咗名叫越男仔。

幸好原本不肚餓, 所以兩個人,只係叫咗一款主食,兩款小食。
但平均$90一位,對於食呢個質素,好不值。
好後悔無去隔離嘅麵店或茶餐廳。

2018-07-20 609 浏览
出咗灣仔電腦城買完嘢, 打算搵食嘅時候旁陀大雨, 沿著地鐵出嚟 電腦城對面軒尼詩道, 好似有間幾光鮮嘅越南菜。 店鋪細細都有啲特色裝修。 餐牌中以越式粉麵,小食,飲品為主。 還有不少的套餐選擇。 店員先放低調味架, 有各式各樣泰式調味醬, 留意泰式魚露加入了生蒜粒,辣椒和一些油, 很特別幾惹味可以試下用嚟點湯料。越式火車頭河粉$108每間餐廳嘅火車頭河粉都有其特的。 所以每次都必叫。 火車頭河粉載滿各種材料, 牛柏葉大大塊 但唔夠爽, 牛肉片, 牛丸, 牛筋, 牛腩和蘿蔔。 每樣都很入味,不過就唔太察覺有生牛肉。 湯底味道濃郁, 頗為重味。越式生蝦沙律$98 唔肯定自己有冇食過越式生蝦, 廚師先把生蝦肉拍扁了, 鋪在椰菜絲沙律上,沙律菜味道帶酸酸甜甜。 唔似得泰式生蝦有生蒜和辣汁。 生蝦肉經拍扁後很實淨, 冇咩蝦味, 不過和大量椰菜絲伴吃 口感都唔錯。越式海南雞配黃薑飯$98 海南雞雞肉嫩滑带少少肥, 黃薑飯又唔算係雞油飯, 冇咗嗰種雞油香, 但係較為乾身唔油膩。 黃薑飯香味適中, 唔會好重黃薑味, 和雞件幾配。 海南雞醬調配得唔錯,唔會太鹹。跟餐配龍眼沙冰$18有淡淡很清新的

越式火車頭河粉$108
越式生蝦沙律

越式生蝦沙律$98
越式海南雞配黃薑飯

越式海南雞配黃薑飯$98
唔會太鹹。
跟餐配龍眼沙冰$18

跟餐配龍眼沙冰$18
有淡淡很清新的龍眼味道。 但沙冰唔夠流沙, 間唔中吸啜到碎冰塊, 我啲牙齒好敏感唔係好頂得住。

跟餐配朱古力沙冰$18
朱古力沙冰會好少少, 唔算太甜。
跟餐配冰鎮蜜糖凍蕃茄$28

跟餐配冰鎮蜜糖凍蕃茄$28
雪凍咗原個蕃茄加上蜂蜜(但味道有啲似柚子蜜), 清甜滋潤 原汁原味,
仲可以用刀叉嚟品嚐。

跟餐配海膽手撕雞懞米紙卷三件$58
先試海膽, 估唔到幾甘甜新鮮, 唔係放一陣間就溶溶地嘅狀態。 配合米紙和雞絲口感豐富。 蘸一吓泰式 酸汁好美味。

椰青水

椰青水ok夠凍。

店員迅速有禮服務很好,但店內抽氣系統需改善。
越式海南雞配黃薑飯
2018-07-17 457 浏览
夜晚和幾個朋友到了這間越南餐廳吃個晚飯。餐牌上的食物種類有很多, 包括有湯粉、飯類、串燒類、檬紙卷等等。剛剛巧遇餐廳的經理, 他很細心和熱情, 向我們推介店內的特色小食、麵類和飲品。他還推薦我們要試一試他們餐廳的沙冰。熱香茅薑蜜是他們自家製的, 它的薑味也挺突出, 帶點蜜糖的味, 甜甜的, 很暖胃。鹹檸沙冰很特別, 飲落鹹鹹的, 應該是越南餐廳的特色飲品。而且, 沙冰很解渴, 適合炎炎夏日飲用。麵類方面, 我們點了胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉和越式火車頭河粉。胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉值得推薦! 湯底是蕃茄濃湯, 它的番茄味很鮮甜, 番茄味很突出和濃味。檬粉充分吸收到鮮番茄湯底的味道, 很惹味。湯檬上放上豬肉、扎肉和蒜片。脆脆的蒜片為湯檬粉增添了不少味道。湯底裏亦有番茄和洋蔥以調味。越式火車頭河粉上有牛栢葉、牛筋等等, 份量很足料。番茄焗咖哩牛腩的咖哩很惹味, 入面的牛腩分量很足, 亦有一些番茄皮在裏面。我認為, 可以點一客蒜蓉包或白飯來配咖哩牛腩來吃。沙嗲芝士雞扒焗紅米炒飯上面有層邪惡的芝士,很滋味! 配較健康的紅糙米飯, 不錯。
香茅薑蜜

鹹檸沙冰

胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉

越式火車頭河粉

越式火車頭河粉上有牛栢葉、牛筋等等, 份量很足料。
番茄焗咖哩牛腩

沙嗲芝士雞扒焗紅米炒飯

沙嗲芝士雞扒焗紅米炒飯

2018-07-17
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
2018-07-11 280 浏览
以前喺銅鑼灣返工,好鍾意去登龍街食越男仔,簡直係我A姐嘅飯堂呀,最鍾意佢個越南牛河!不過,自從佢搬離開咗銅鑼灣之後,我就無理過呢條越男仔,直到今日行過灣仔,原來佢搬咗嚟呢頭,今日就帶M佬見吓呢個第三者啦。小食拼盤A拼盤A有春卷、手撕雞檬紙卷、招牌豬頸肉、酸辣無骨鳳爪沙律,份量都好多架。最鍾意就係手撕雞檬紙卷,因為皮夠薄,仲有黑胡椒手撕雞肉配上甘筍絲同青瓜絲,好有呀口;另一驚喜係招牌豬頸肉,因為個皮脆口,而肉就好juicy。蜜糖漬蕃茄原隻蕃茄,我不嬲都唔太喜歡,但呢個充滿蜜糖嘅凍蕃茄已經去皮,食落仲有柚子嘅甜味,酸酸甜甜,夠晒開胃。窩蛋烤牛肉生菜包豬肉生菜包就食得多,窩蛋牛肉飯都食得多,但窩蛋烤牛肉配上生菜包都係一種幾新鮮嘅食法!牛肉撈上蛋汁,好香好滑,夾埋生菜好fresh!招牌原隻魷魚釀咖喱炒飯嘩!好大隻魷魚呀!入面仲有好豐滿嘅咖喱炒飯,直頭係漏晒出嚟!最滿意係啲飯唔會太乾身!越式海南雞飯配黃薑飯海南雞無骨啖啖肉,又夠滑,配上黃薑飯,我對呢條越男仔真係好滿意。

小食拼盤A

蜜糖漬蕃茄

窩蛋烤牛肉生菜包

招牌原隻魷魚釀咖喱炒飯

越式海南雞飯配黃薑飯

2018-07-11
2018-07-09 342 浏览
天氣熱到成日無胃口,唯有泰越菜可以令我胃口大開!過往有d泰越餐廳食完真係想打佢一鑊!完全呃錢!所以而家都只會去d有口卑,朋友介紹或之前食過的餐廳,免得食到一肚氣!今日同另外兩位auntie 級食飯,選址隨左要方便佢地,食物質素更要穩陣,經朋友推介後,就黎左越男仔。店面小小但坐得唔算迫,三個人都會俾六人枱,另一枱客兩個人都坐六人枱,繁忙時間就另計啦。每人點了一份主菜再加小食,另外加了一個紙米卷。椰奶酸湯雞絲扎肉檬粉第一下以為會奇怪味,加上本身就唔鍾意椰奶,食落又幾上癮!椰奶嘅甜味令檬粉空口食都咁香甜惹味。微酸可以平衡椰奶heavy之感,食落唔會太膩,反而仲幾醒胃。雞絲有少少老,不過係咁咖啦。另外因為雞肉纖維多,沾滿椰奶,欲罷不能!海南雞配黃薑飯海南雞有少少老,食落肉鞋。雞是三黃雞嗎?很豐富的黃油,但香氣比較清淡。黃薑飯是油雞飯吧?!濕潤且富有雞肉味,和黃薑味配合得宜,忍不住也多吃了幾口。其中一位auntie 卻說飯有點硬呢!所以我就老實不客氣的都吃掉了。火車頭湯檬粉有炸牛丸,生熟牛肉片,牛栢葉同牛筋。熟牛肉片是像港式茶餐廳常餐的沙嗲牛肉,和傳統做法不同,auntie 好像沒發現,個人就比

每人點了一份主菜再加小食,另外加了一個紙米卷。

椰奶酸湯雞絲扎肉檬粉
手撕雞扎肉椰子酸湯

海南雞配黃薑飯
越式海南雞黃薑飯

火車頭湯檬粉
火車頭

有炸牛丸,生熟牛肉片,牛栢葉同牛筋。熟牛肉片是像港式茶餐廳常餐的沙嗲牛肉,和傳統做法不同,auntie 好像沒發現,個人就比較喜歡傳統的。牛筋最得歡心了,又棯又充滿膠質!
牛肉湯香,濃淡適中,檬粉沾著湯吃尤其美味。

柚子呑拿魚紙米卷 (餐廳人氣)
呑拿魚紙米卷

卷中原來還有炸得鬆脆豬肉,卷著其他蔬菜,一口吃掉(是有點難度的,最後還是分了一半才完成)才能一次過享受到其口感和味道。小建議從上垂直切一半,但小心卷會散掉。

蜜糖漬凍蕃茄
蜜糖漬蕃茄

滿滿是蜜糖的凍蕃茄已經去皮,軟軟的茄肉,酸酸甜甜的,挺開胃。

法式芝心蝦多士 (餐廳人氣)
法式芝心蝦多士

蝦膠中有流心的芝士,整份釀入三文治中再炸,香口鬆脆中又有軟心的蝦膠和富鹹香的芝士帶出較淡的蝦膠中微微的甜味,很是可口。

牛湯浸唐生菜(送的)
牛骨湯焯得淡淡的菜也帶肉味的甜,簡單美好。

餐還有飲品,非常推介香茅薑蜜,每天煲的,養生之餘仲好好飲!