2018-08-29
工作忙碌, 工餘後 一定要找些美食令自己輕鬆. 今午和同事行經軒尼詩道, 看見 越男仔. 餐廳門外彩圖食品多款, 價錢公道, 立即鎖定目標, 入內搵位.餐廳內座位不太多, 整潔有序, 坐得舒適. 有大電視播放飲食節目, 介紹此店的開創歷史和美食.牆上貼有食物照片, 及網友評語, 從中可以更瞭解那些食物最熱門, 最受歡迎.餐牌美食真不少. 價錢吸引.有新風格的食材.侍應還有推介.我們點了一個精選套餐, no. 3. 3+2撈檬, 手撕雞檬紙卷 + 一杯熱飲 $124-, 朋友另加凍飲 7-up $8-.加個小食, 會安炸春卷, $55-一客兩條, 備生菜包, 有醃酸 紅/白蘿蔔絲, 魚露. 賣相吸引.春卷炸得香脆, 不太油腻,餡料多, 有木耳, 蘿蔔絲, 肉絲, 好滋味. 自家製魚露含蒜香味, 勁正.手撕雞檬紙卷 (連餐 $28)紙卷一客三個, 用越南米紙包裹著滿滿的材料, 内有雞絲, 檬粉及生菜, 米紙皮煙韌, 頂上鋪滿手撕雞, 雞肉嫩滑有雞味, 調味好. 配香蔥,魚露 入口帶甜酸味.招牌魷魚釀咖哩飯 $138-賣相擺碟佳, 大家爭着先拍個照片, 魷魚 siz
侍應還有推介. 我們點了一個精選套餐, no. 3. 3+2撈檬, 手撕雞檬紙卷 + 一杯熱飲 $124-, 朋友另加凍飲 7-up $8-.
加個小食, 會安炸春卷, $55-一客兩條, 備生菜包, 有醃酸 紅/白蘿蔔絲, 魚露. 賣相吸引. 春卷炸得香脆, 不太油腻,餡料多, 有木耳, 蘿蔔絲, 肉絲, 好滋味. 自家製魚露含蒜香味, 勁正.
手撕雞檬紙卷 (連餐 $28)
招牌魷魚釀咖哩飯 $138-
賣相擺碟佳, 大家爭着先拍個照片, 魷魚 size 好巨形. 上台熱熱, 燒得夠香. 魷魚內釀滿黃咖哩炒飯, 色香味俱全, 配上燒汁, 大家吃了一片又一片.
魷魚鬚燒得勁香. 肉質柔軟吾硬.
3+2撈檬
夏季食撈檬真是越南菜之必選食品, 材料多好豐富, 有扎肉, 豬頸肉, 脆豬肉, 青瓜, 青檸仔, 辣椒和生菜絲,
檬粉幼滑, 夠彈牙, 我們加了酸酸甜甜的蒜蓉魚露, 把食材齊齊撈起, 份量多, 菜絲, 青瓜絲, 好爽口 ,
扎肉, 豬頸肉, 脆豬肉不油膩, 有肉香, 好滿意.
食物款式多選擇, 新風味, 食材新鮮, 份量足. 會再來.