2018-05-27 85 浏览
行新商廈時,發現有間別樹一格的出前一丁概念店。樓底較高,店面闊落開揚,門面有日清仔同日清嫲嫲的歡迎紙牌。室內裝潢摩登,除了圓檯或方檯,還有一張長長的酒檯以供選擇,好chill呀原來不是只得出前一丁,menu上有不少fusion菜。其中signature mocktails款式很特別。Mind Moisten如其名,有龍眼、紅棗、杞子、菊花,非常滋潤,味道極似龍眼水,清熱解渴,炎夏消暑必選另一杯Nojito,大大粒藏於冰球中的薄荷葉夠吸睛甜甜的蜜桃梳打味,爽呀!沙爹安格斯牛肉撈丁:麵煮得剛好,肥瘦適中的牛肉粒夠腍,溫泉蛋一拮即流心,蛋味與沙爹醬結合的撈麵,好和味。野菌黑松露意大利飯:黑松露味濃郁,勁多菇粒,飯粒軟熟,雖然creamy但不覺漏。最後店員話happy hour時段,百幾蚊便可任飲3小時(指定酒)。整體環境舒適,下次要約朋友共聚暢飲一番
行新商廈時,發現有間別樹一格的出前一丁概念店。
原來不是只得出前一丁,menu上有不少fusion菜。
另一杯Nojito,大大粒藏於冰球中的薄荷葉夠吸睛
甜甜的蜜桃梳打味,爽呀!
2018-05-23
2018-05-26 75 浏览
銅鑼灣係個忙忙碌碌既地方!要搵個輕鬆少少既地方都唔容易,今次搵到個chill chill 地既地方介紹下😁😁sogo後一條街,有個好似office building既地動,環境輕鬆,一上電梯就見到。時間尚早未有人,周圍見到清仔,下次試下一丁,空間好大stylish plate😮parma ham好好食!咸咸少少肥,同較乾身既芝士都幾夾,前菜選擇不錯!前面花邊既好似係腩肉,第一次食,較硬身,不懂欣賞sollyy😝餃子加秘制醬汁!呢個多汁好食,值得一試!煎得剛好的!parma ham 意粉,前菜既原故order左呢個!意粉硬身岩我,新鮮,賣相較簡單但幾好食😊😊earl grey pudding! earl grey 味好濃,好食但好容易散,食左兩啖已經變哂樣😂😂 影相要快喔走既時候發現有shisha!! 好想試呀!呢度好多元化,又輕鬆,可以再試🎉

時間尚早未有人,周圍見到清仔,下次試下一丁,空間好大

stylish plate😮

餃子加秘制醬汁!呢個多汁好食,值得一試!煎得剛好的!

2018-05-16
2018-05-23 91 浏览
辦館實在太出名,差不多所有朋友都來過,所以我都忍不住要朝聖。星期六下午二時和朋友約在這裡chill一chill,環境真係好舒服,座落新建的銅鑼灣地標tower 535,最喜歡樓底極高嘅設計,開揚寫意,絕對係留一個下午睇書都唔願走!柚子明蝦沙律,配搭不錯,用了香甜柚子蜜作沙律醬汁,而鮮蝦球都幾清甜肥美,車厘茄亦新鮮甜美,價錢雖貴,但食到心思。精緻日式拼盤蛋糕🍰(3件),有柚士芝士蛋糕,朱古力忌廉海綿蛋糕和綠茶芝士蛋糕。最出色是綠茶芝士,芝士味重得來又有綠茶回甘味!特飲Mind Moisten很適合這種悶熱天氣喝,有龍眼、紅棗、杞子和菊花,生津解渴降溫消暑。食物價錢真的幾貴,但環境完勝,絕對要再回來。

柚子明蝦沙律

精緻日式蛋糕拼盤(3件)

Mind  Moisten

食物價錢真的幾貴,但環境完勝,絕對要再回來。
Young  Master  Draft  Beer
沙嗲牛肉出前一叮
2018-05-19
柚子明蝦沙律
精緻日式蛋糕拼盤(3件)
Mind  Moisten
Young  Master  Draft  Beer
2018-04-25 208 浏览
自從535 tower 開左之後成日話去試 成日都無機會😤果日係街撞到中學同學約食飯,就唸起黎哩度😛見到拒有outdoor d野食又好似幾得意Book 左7:15pm ,準時到達Book 既時候問左可否坐岀面但今晚落雨同埋outdoor 係self-service 既最尾決定左坐入面可能今日係星期二既關係今晚得兩、三台野食份量適中/偏少,三個女仔只係岩岩好,個侍應好似神不守舍咁落落下單又行開左-.-食薯條要茄汁 食完個茄汁都無岀現埋單比左錢又唔數錢總結:fusion 野食黎講都ok ,雖然仍有進步空間環境都舒服我會再去試下坐岀面🤞🏻
自從535 tower 開左之後
成日話去試 成日都無機會😤

果日係街撞到中學同學約食飯,就唸起黎哩度😛
見到拒有outdoor d野食又好似幾得意

Book 左7:15pm ,準時到達
Book 既時候問左可否坐岀面但今晚落雨
同埋outdoor 係self-service 既

最尾決定左坐入面
可能今日係星期二既關係
今晚得兩、三台

野食份量適中/偏少,
三個女仔只係岩岩好,

侍應好似神不守舍咁
落落下單又行開左-.-
食薯條要茄汁 食完個茄汁都無岀現
埋單比左錢又唔數錢

總結:
fusion 野食黎講都ok ,
雖然仍有進步空間
餃子配自家製招牌醬汁
曲奇妙趣趣窩夫
  • 自家製餃子配招牌醬汁
2018-04-14 97 浏览
為人熟悉的日清仔主題餐廳,充滿港式茶記的懷舊風情,環境寬敞,坐得非常舒服我點左一杯龍眼、紅棗、杞子、菊花茶滋潤一下,甜度調配適中,係少有餐廳會提供的飲料同桌點左杯朱古力,店員好有心思的拉花圖案棉花糖多士將棉花糖焗至輕焦,外脆內軟,再淋上朱古力醬,好邪惡的甜點!沙嗲安格斯牛肉芝士多士配搭非常特別,面頭有流心蛋同青瓜絲,放係香惹的沙爹安格斯牛肉之上,下面係焗到非常鬆脆的多士,有意想不到的驚喜餐肉蛋棒丁麵最愛的棒丁麵,麵質有嚼勁,湯底濃而不油,餐肉粒加埋流心蛋,港式風味十足。

同桌點左杯朱古力,店員好有心思的拉花圖案

棉花糖多士

將棉花糖焗至輕焦,外脆內軟,再淋上朱古力醬,好邪惡的甜點!

沙嗲安格斯牛肉芝士多士

餐肉蛋棒丁麵

2018-04-08 2129 浏览
原本約了朋友先逛街後吃飯,點知...她突然有事要遲幾個鐘先來到,獨個兒無mood行街,決意找個地方飲杯嘢,坐定定等。一抬頭就見到日清仔,就上「辦館」。裝潢沒有大改變,仍然有日清仔和日清嫲歡迎我。餐廳分內外兩區,內有一張酒吧枱、數張二至四人的圓枱和方枱,以及一張十多人長枱。枱與枱之間的距離甚多, 坐得舒適自在。外面就更空曠,擺放了多張籐椅枱,坐在這裏吹吹風,很爽呀!有兩大張餐牌,分飲品和食品, 設計簡單。食品分別有Small Bites、All Day Breakfast、Paste、Noodles、Main、Salad、Soup和Desserts等等; 而飲品則有Cocktails、Mocktails、Beer、Wines、Coffee、Tea、Soda等等, 都有幾多選擇。******************************飲品有很多選擇,在5款Signature Mocktails 揀了有清肝熱之效的 ALO HON 蘆薈 ($88/GLS),以Tropical Fruit、Aloe Vera、Honey 和Apple Juice 調製而成,味道酸酸甜甜,甜度適中,亦冰涼透
ALO HON 蘆薈
ALO HON 蘆薈
飲品有很多選擇,在5款Signature Mocktails 揀了有清肝熱之效的 ALO HON 蘆薈 ($88/GLS),以Tropical Fruit、Aloe Vera、Honey Apple Juice 調製而成,味道酸酸甜甜,甜度適中,亦冰涼透心。內有不少罐頭的熱帶果肉和清甜多汁的蘆薈肉,邊吃邊喝也不錯!
無毛豆
再點一款小食慢慢吃慢慢等,來一碗滿滿的無毛豆 Edamame ($38)就最適合不過。它既營養豐富, 亦很飽肚, 是常用來佐啤酒的小吃之一。雖餐店有很多款酒類飲品,但免得暈住離開,還是以ALO HON送毛豆,也是不錯的配搭, 呵! 一客份量都幾多, 每條都幾青綠, 豆身飽滿, 簡簡單單灑上才許幼鹽 提味, 更能嚐出啖啖豆香, 煮至半腍, 仍存咬口, 好味! 邊吃邊喝, 不自不覺很容易便吃光了! 正好是時候離開跟友人匯合。
臨走時,店員提及餐廳正為世界杯作準備,會在露天區set投影機,在大牆身播放世界杯。嘩!咁有feel, 岩晒大夥兒一邊睇波一邊剝花生暢飲,場面必定好熱鬧,的確是與朋友共聚好選擇,看來要快約定班朋友仔啦!
2018-04-07
無毛豆
2018-04-05 1255 浏览
週末的晚上約好姐妹暢談一番,選了這間充滿港式的懷舊風餐廳,霓虹燈的裝飾,木製的餐桌椅,加上出前一丁的大公仔佈置,設計頗具特式,環境寬敞,空間感大,亦有室外雅座,坐得挺舒服。原以為找到一個不錯的地方,可惜事實並不如此。與好友一番討論後選定菜式,其後店員才告訴我們其他一款想點的菜式今天沒有,那便先點兩款食物。帕爾馬火腿蘆筍意大利飯($118)是相當令人失望! 份量非常少,有薄薄數片的parma ham鋪於面層上,油脂較多,也有鹹香,味道不過不失;蘆筍幼身,吝嗇地放上數條,因其較幼身故沒有口感。粒粒分明飽滿的意大利飯也尚算有咬口,只在於飯粒本身,惜忌廉汁不夠creamy和香濃,芝士香亦不算突出。相當普通的一碟飯,份量又少,竟要索價百多元?! 不值一試!再來是小食帕馬臣芝士松露薯條 ($78)。味道是正常,薯條是熱的,基本上炸得香脆已屬保險,松露香尚算中規中矩,但芝士粉下手同樣吝嗇,故芝味不算濃郁。最後想點甜品滿足一下,但想點的那款店員又再一次表示沒有!! 究竟是我們太不幸運,還是怎樣呢? 店方預備的食物也太不充足了吧?!還有一點!! 週末來到大好心情,想與姐妹小酌一番,聊聊天,可惜店員竟表示

帕馬臣芝士松露薯條

還有一點!! 週末來到大好心情,想與姐妹小酌一番,聊聊天,可惜店員竟表示今天調酒師沒有上班,故沒有酒類飲品提供!!! 一間酒吧餐廳,以創意cocktails作主打,卻沒有酒飲,這也很難接受吧?我們已經什麼心情也沒有了!

胃沒有飽足感,心情亦完全被破壞了! 我很少給劣的評分,因個人接受度亦較高,但這間不論食物和服務都不行,真的無法不給予劣呢!
2018-04-05 76 浏览
上菜極慢,服務態度散漫,隔離枱等到不耐煩中途走左,但只有三四枱客,Parma ham都要等45min。Parmesan cheese冇味,ham冰凍,擔擔麵味道同超市即食食品冇分別。
2018-04-01 102 浏览
第一次認識這店是在上環時的小店,現在由特色小店變成一間感覺像連鎖特色西人茶記,店內的空間和樓底非常高和大,很有空間感,很適合和朋友傾計或同事開會。食物方面茶餐廳的menu,但店內有提供酒精飲品有一個很靚的吧枱,有很多特色裝置,食物選擇很多,有基本茶餐和店內主打的出前一丁,也有很多小食。不過出前一丁湯底有點淡,麵有點淋。拼盤小食好一般,飲品方面好一點,凍啡不錯。整體感覺坐得舒服環境很好,但食物一般。如果選擇happy hour 飲嘢就不錯!
不過出前一丁湯底有點淡,麵有點淋。
拼盤小食好一般,飲品方面好一點,凍啡不錯。
整體感覺坐得舒服環境很好,但食物一般。
如果選擇happy hour 飲嘢就不錯!
餐蛋麵
拼盤
凍咖啡
下午茶
拼盤
凍咖啡
2018-03-30 122 浏览
同朋友都係附近返工,約左收工一齊食飯,所以搵下OpenRice 睇到呢間幾特別咁,地點又方便我地就決定試下。一上到去就見到出前一丁公仔係大門口,入到餐廳燈光比較上昏暗點,營造出少少浪漫氣氛。因為朋友遲左少少收工,我就叫住杯啤酒飲住先,呢杯個名唔記得左,因為係當日special 。佢望落好深色下,驟眼睇以為係黑啤,但係又無黑啤咁厚重。其實係有d似酸梅湯既味道加上啤酒既麥味,幾開胃架。記得店員講過好岩女仔飲,話可以暖身,我覺得都有d既🤔🤔。等朋友到左後,我地叫左一個小食同一個主食。餃子煎得脆既正正常常咁,內餡同皮都沒差。但點左個招牌醬汁係好食好多,酸酸辣辣幾得意,同平時點開既醋有d分別既~臘腸松露意大利飯幾有特色中西fusion 菜~油香臘腸咸咸地加埋creamy 忌廉蘑菇白汁,呢個配搭幾驚喜!估唔到臘腸都可以咁整我地食飽野後,都坐左一陣傾下計,飯後坐左出去戶外位置。戶外地方都幾大,容納到五至六枱左右,而且仲設有暖爐,天氣涷都唔洗怕☺️☺️係可以坐低慢慢談心唔錯既地方。

煎餃子配自家製招牌醬汁

2018-01-25
煎餃子配自家製招牌醬汁
2018-03-26 1668 浏览
係銅鑼灣Tower 535做完gym, 就同gym友一齊落樓下「辦館」補充返體力。😂 之前每一次經過「辦館」, 都覺得佢裝潢幾chill!😎 走型格摩登路線, 樓底高,空間幾寬敞, 天花吊掛着一排紅色燈籠,帶點東方色彩, 室外還有空中花園, 望着𤋮來攘往嘅謝斐道,別有一番風味呢! 不過最近則以出前一丁做主題, 見到穿着一身和服造型的清仔,就估到了吧!😂 餐廳除了提供不少亞洲地道美食外, 還糅合並提供不少多國Fusion菜。 臘腸松露意大利飯($128) 將鹹香嘅中式臘腸, 伴以黑松露Risotto,味道非常新穎!😲 芝士味濃郁, 加上菇菌增添不少口感, 意大利飯又有咬口,值得一試! 炸蒜香雞翼配東南亞辣汁(3隻)($58) 雞翼開了邊, 啱晒我呢個懶人唔鐘意啃骨!😂 雞翼炸得唔會太熱氣, 蒜味都幾入味, 再蘸上微辣嘅東南亞辣汁,幾惹味! 我地另外仲點左兩杯特式飲品~ MIND MOISTEN ($88) 有龍眼、紅棗、杞子、菊花等養生配料, Refreshing得黎,又幾滋潤! ALO HON($88) 用蘋果汁做base, 加上熱帶水果如菠蘿、蜜糖、蘆薈, 入
係銅鑼灣Tower 535做完gym,
就同gym友一齊落樓下「辦館」補充返體力。😂
之前每一次經過「辦館」,
都覺得佢裝潢幾chill!😎
走型格摩登路線,
樓底高,空間幾寬敞,
天花吊掛着一排紅色燈籠,帶點東方色彩,
室外還有空中花園,
望着𤋮來攘往嘅謝斐道,別有一番風味呢!

不過最近則以出前一丁做主題,
見到穿着一身和服造型的清仔,就估到了吧!😂
餐廳除了提供不少亞洲地道美食外,
還糅合並提供不少多國Fusion菜。
臘腸松露意大利飯($128)
將鹹香嘅中式臘腸,
伴以黑松露Risotto,味道非常新穎!😲
芝士味濃郁,
加上菇菌增添不少口感,
意大利飯又有咬口,值得一試!
臘腸松露意大利飯
炸蒜香雞翼配東南亞辣汁(3隻)($58)
雞翼開了邊,
啱晒我呢個懶人唔鐘意啃骨!😂
雞翼炸得唔會太熱氣,
蒜味都幾入味,
再蘸上微辣嘅東南亞辣汁,幾惹味!
炸蒜香雞翼配東南亞辣汁(3隻)
我地另外仲點左兩杯特式飲品~
MIND MOISTEN ($88)
有龍眼、紅棗、杞子、菊花等養生配料,
Refreshing得黎,又幾滋潤!
MIND MOISTEN
ALO HON($88)
用蘋果汁做base,
加上熱帶水果如菠蘿、蜜糖、蘆薈,
入口香甜滋潤!
ALO HON
餐廳更做緊Happy Hour優惠,
$7第二杯、$6第三杯、$5第四杯喎,
嘩會唔會係太抵啦!
連bottle beer、draft、wine都有優惠!
如果我仲讀緊書,
一定黎打躉溫書一整天!😂😂😂
2018-03-19 71 浏览
日間在樓上WeWork上班,一向只是跟這間「辦館」擦身而過,沒有去了解「辦館」概念跟棒丁麵之間有什麼關係。來到今晚,上網一查才知這間原來是一間出前一丁(日清)概念店。餐廳裡面還豎立了3米高的「清仔」呢!起初還以為餐牌只有麵食配搭,原來還有All day breakfast以至瑞士芝士火鍋等選擇,真係估佢唔到。帕爾馬蘆筍意大利飯 Parmesan Truffle Fries ($118)Risotto煮得夠creamy,食起來帶點咬勁,配上幼嫩蘆筍和Parma Ham,味道夠晒濃烈。沙爹安格斯牛肉芝士多士 Angus Satay Beef and Cheese Toast ($78)對得多電腦,個人又熱氣,呢個時候飲番杯「龍眼、紅棗、杞子、菊花茶」,清肝明目,啱晒我呢d長期對電腦工作既窮忙一族。

龍眼、紅棗、杞子、菊花茶
2018-02-01
龍眼、紅棗、杞子、菊花茶
2018-03-14 79 浏览
位於銅鑼灣的辦館,是一間優閒輕食餐廳。餐廳現時跟出前一丁合作,推出期間限定美食,但今天我較想吃小食作下午茶,所以就沒選那些啦。燒賣配日式燒醬$38原本燒賣是炸的,餐牌上沒有標明,點後才知道呢。魚肉燒賣一共八粒,炸後外皮脆硬,內裡軟糯彈牙,醬汁非燒汁,而是明太子醬,沾一沾,味道更特別,秘製越南河炸春卷$58長大後很喜歡吃炸春卷,除中式春卷,我也很喜歡吃越式春卷。辦館的炸春卷用紗網皮包起來,炸後超級香脆,非常好吃,吃個不停阿。曲奇妙趣窩夫$88這個奧利奧窩夫,榮升我最愛的辦館菜式第一名阿。窩夫並非馬虎呈上,並非把原味窩夫放上曲奇雪糕就草草了事。而是烤製窩夫時放入奧利奧,令窩夫帶有曲奇香氣,然後放上草莓雪糕和小塊奧利奧,整個口感超棒,好好吃阿。
位於銅鑼灣的辦館,是一間優閒輕食餐廳。

燒賣配日式燒醬$38

秘製越南河炸春卷$58

曲奇妙趣窩夫$88

2018-03-10
2018-03-14 46 浏览
今日係銅鑼灣辦完d事,沒什麼事要做,攰攰地又唔想行街,但又要等朋友食晩餐,冇咩好去既程況下,朋友推介我去辦館飲個咖啡。餃子配自家製招牌醬汁$58雖然話係黎飲咖啡,但食少少嘢,都係必需既。忽然好想食下餃子,餐廳又咁岩有餃子供應,咁當然要食下啦。餃子有好多隻,外皮好軟,肉餡唔多唔少,可以一口一隻。Matcha Latte本身想飲咖啡,但醒起朝早飲左兩杯,都係米飲咁多啦,所以就轉戰Latte。抹茶味幾濃夠苦,甜度唔高,都唔錯

餃子配自家製招牌醬汁$58

Matcha Latte

2018-03-12
2018-03-09 80 浏览
小弟经常外勤工作,午餐去到边食到边,食得好嘢多自然綀就一把刁咀,味道好壞一試就知。好像這間以辦館命名的餐廳,門口有大大個清仔招徠,好多人都會叫撈丁……仲有酒吧位,可點各式酒品和無酒精飲品,组合又幾夠新颖!不過,我今日點咗肉燥吉列豬扒飯,皮脆肉香,豐膄而不油腻,再來一杯無酒精混調特飲,甜而不漏,清爽潤喉。