2018-01-21 2253 浏览
這天因工作需要來到這間新大厦,離開前見到一間裝修特別的主題Bar and Restaurant. 這裡Happy Hour 3~7pm 啤酒每枝$28,生啤$38,實在非常吸引,雖然當時已過Happy hour, 也忍不住想啤啤先。餐廳以出前一丁公仔為主題,放在門口非常搶眼,室內環境雅緻,地方寬敞闊落。室外也不 遑多讓,非常開揚舒服!手工啤酒"辦館麥啤" $68 ~ 麥味芳香濃郁易入喉,冰爽清涼。Rumnella $98 ~ 有Rum酒,Ginger , Apple juice等,略带酸味而酒味頗濃,甜甜的綿花糖浸在酒裡,口感酸甜清新!佐酒小食越式春捲 $58 ~ 鬆化香口,清爽惹味沙嗲安格斯牛肉芝士多士 $78 ~ 口味獨特,以嫩滑流心蛋伴清甜爽脆青瓜絲,放在濃郁香惹的沙爹安格斯牛肉之上,下面則是脆脆的多士,每一口都充滿脆嫩滋味臘腸松露意大利飯 $118 ~ 以中式臘腸配黑松露的Risotto充滿fusion色彩, 芝士味濃郁香氣四溢,意大利飯質感輕盈軟綿,多汁滑嫩!下次一定要Happy Hour來盡情嘆酒呢!

Rumnella

佐酒小食越式春捲 $58 ~ 鬆化香口,清爽惹味
越式春捲

沙爹安格斯牛肉芝士多士

臘腸松露意大利飯

下次一定要Happy Hour來盡情嘆酒呢!

2018-01-18
Rumnella
越式春捲
沙爹安格斯牛肉芝士多士
臘腸松露意大利飯
經典卡邦尼意粉 $78 The carbonara was really palatable with the inviting egg laying on top. Wasn’t over creamy! Just milky enough for my liking!紅桑子心太軟 $58 If you are a raspberry and chocolate lover like me, this chocolate lava cake is definitely on spot! So rich and went favorably well with sweet and sour raspberry! Thumbs up for more! 雪糕三文治宇治綠茶紅豆 $65 I found it bit disappointing as the cookie was a little bit too cracky. Expected a softer texture. ALO HON 蘆薈 (清肝熱)Very soothing drink! Plentiful of Aloe
經典卡邦尼意粉 $78

紅桑子心太軟 $58

雪糕三文治宇治綠茶紅豆 $65

ALO HON 蘆薈 (清肝熱)

Very soothing drink! Plentiful of Aloe that was refreshing!

MIND MOISTEN 龍眼紅棗杞子菊花 (滋潤心靈)
I would prefer this drink served hot, yet the ingredients like Long An and Red dates were generous in portion! Really hearty drink!
  • 紅桑子心太軟
2018-01-19 52 浏览
昨晚走到銅鑼灣看到一個香港人非常熟悉的 「出前一丁」大招牌,於是好奇地找到這間餐廳 “辦館”,外部裝修新穎,以出前一丁大公仔擺設, 好 Sweet 😊,一於玩吓食吓先!沙嗲安格斯牛肉芝士多士 $78香滑的安格斯牛肉配搭了芝士和蛋漿,惹味十足,而且加上酥烤過後多士做底,更顯豐富口感,就連一點汁也不浪費!PARMA HAM SAIAMI $118這脂肪比例合適,牛肉比豬味道會比較濃味,以芝士夾在一起送食,味道更出,效果更佳!👍🏻 越式薯茄肉丸意粉 $118有新意,味道不錯,肉丸鬆軟好吃。手工啤酒鹹檸啤 $68酸酸鹹鹹感覺,必定開胃,個人認為合女性享用。😘辦館麥啤 $68香濃麥味,冰凍啤酒! 🍺吃飽飽 非常滿足!

沙嗲安格斯牛肉芝士多士 $78

PARMA HAM SAIAMI $118

越式薯茄肉丸意粉 $118
有新意,味道不錯,肉丸鬆軟好吃。

鹹檸啤 $68
酸酸鹹鹹感覺,必定開胃,個人認為合女性享用。😘

辦館麥啤 $68
香濃麥味,冰凍啤酒! 🍺

吃飽飽
非常滿足!
2018-01-18
2018-01-17 43 浏览
我們一家經常會去主題餐廳,光顧拍照留念,今次也專程去吃飯,新大廈環境一流,上到三樓見到可愛的出前一丁公仔,設計中國風格,環境寬闊,還有超大的花園平台,很舒服1)帕馬臣芝士松露薯條🍟,薯條超脆但有肉吃的,薯條點松露醬絕配要再加多蝶才夠,炸蒜香雞翼配東南亞辣汁,微辣鷄翼有肉汁,再加支啤酒,店員介紹啤酒是用全麥做的,質感比較厚,説得非常專業,啤酒味道真的不錯,帶有香麥甜味不帶苦抄你魷魚通菜,都幾辣魷魚嫩滑爽口,菜不會老吉列豬扒四川擔擔麵,豬扒浸在湯來不脆了,但肉質嫩滑夠入味ALO HON(蘆薈:清肝熱)清甜
,店員介紹啤酒是用全麥做的,質感比較厚,説得非常專業
,啤酒味道真的不錯,帶有香麥甜味不帶苦
抄你魷魚通菜,都幾辣魷魚嫩滑爽口,菜不會老
吉列豬扒四川擔擔麵,豬扒浸在湯來不脆了,但肉質嫩滑夠入味
ALO HON(蘆薈:清肝熱)清甜
2018-01-16
  • 帕馬臣芝士松露薯條
2018-01-16 35 浏览
今天乖女在銅鑼灣做part-time,放工叫我陪她吃飯,便去以前總統商場,現在重新起過的新商廈內的辦館吃飯,上到三樓就看到出前一丁仔和婆婆紙牌,好可愛,環境很大很舒適隨了出前一丁套餐外,還有很多小食,飯和甜品,也有很多種類的飲料和cocktail,也設有happy hour乖女見到薯條即叫,帕馬臣芝士松露薯條,非常好味,脆口非常,配埋松露醬汁一起吃,超正海鮮意大利飯,飯米分明,夠汁水,有魚,魷魚和青口,少辣野味些店員介紹了兩柸飲料,柸子寫住辦館幾有型1)MIND MOISTEN(龍眼,紅棗,杞子,菊花:滋潤心靈)好正2)NOJITO(薄荷飲品)
店員介紹了兩柸飲料,柸子寫住辦館幾有型
2018-01-15
2018-01-16 47 浏览
今餐晚餐本身期待,但是食完都是失望,餐廳本身裝修配色已經有點奇怪,食物亦不是太可口。.辦館餃子配日式醬汁 3/5餃子不大隻,醬汁頗開胃,加酸瓜,食落都幾juicy同香口.海鮮意大利飯 3/5有蝦有青口,海鮮份量ok,意大利飯口感不太硬,味道不錯,啱香港人食,略嫌個汁太多,令成個飯太濕.安格斯牛芝士多士 1/5依個真係好奇怪,鮮牛肉加青瓜,食不岀是安格斯牛,中間不是溫泉蛋是溫泉蛋白,太多蜆汁,整個多士口感十分奇怪....黑松露薯條 2/5薯條似茶餐廳,黑松露味不濃,上面有芝士粉,但薯條完全唔咸,冇乜味,全靠沙律醬吊味.香煎龍利柳意粉 2/5龍利柳是炸,不是煎,炸到冇曬魚味。意粉只有辣味,沒有其他味道,好淡,不是想像中惹味.雜果賓治 1/5是罐頭雜果加水而已....環境都乾淨,服務正常,但音樂有點大,粉紅椅子配懷舊香港背景確實有點奇怪,我想試一次已經十分足夠了
辦館餃子配日式醬汁 3/5
餃子不大隻,醬汁頗開胃,加酸瓜,食落都幾juicy同香口
餃子配日式醬汁

黑松露薯條

香煎龍利柳意粉 2/5
香煎龍利柳意粉

雜果賓治 1/5
是罐頭雜果加水而已...
雜果賓治

2018-01-05 1848 浏览
情人假後回港因工作實在繁忙,閒日都只能抽空於歡樂時光短聚,週三晚碰巧其公司喺銅鑼灣區搞活動,所以就去咗學長曾經介紹過o既「辦館」度,搵清仔飲番幾輪。樓底高高、間隔通爽o既酒吧餐廳先以可愛o既清嫲接待,感覺極之親切。店內店外o既大小清仔都手持著兩碗麵,細問下先知原來一邊係拉麵、另一邊係公仔麵。話明係酒吧餐廳喎,當然係唔少得高櫈吧位啦!埋位後,兩口子先應哥哥仔推介要咗兩杯招牌雞尾酒。酒品跟隨電子杯墊上,喺餐桌上閃出不同彩燈,很是吸睛。YNOT($98):小肥所點o既YNOT以氈酒調出,因內含蜜糖及橙皮碎,故飲落清新得黎好潤喉,愛滋補o既朋友不坊一試。飲完靚酒先發覺杯中o既冰塊原來呈完整o既球狀,明顯製作非常認真。坐下不久,甜心兒就接到消息話當晚o既活動將延遲舉行,嘻嘻,眼見店子七點前o既歡樂時光優惠為$7第二杯、$6第三杯、$5第四杯喎,咁咪等於$18有成三杯,既然可以坐耐啲,咁就要好好享受咁經濟o既優惠啦!結果由價低者青島樽裝啤酒勝出,嘩哈哈,一飲就要飲夠四輪!是日小食之炸燒賣(另加 $20):凡惠顧歡樂酒品即可另加$20要一客是日小食。蒸燒賣同叮燒賣就食得多,XO仔都係第一次食炸燒賣。
樓底高高、間隔通爽o既酒吧餐廳先以可愛o既清嫲接待
,感覺極之親切。
話明係酒吧餐廳喎,當然係唔少得高櫈吧位啦!
埋位後,兩口子先應哥哥仔推介要咗兩杯招牌雞尾酒
酒品跟隨電子杯墊上,喺餐桌上閃出不同彩燈,很是吸睛
招牌雞尾酒
Berry Me
YNOT($98):小肥所點o既YNOT以氈酒調出,因內含蜜糖橙皮碎,故飲落清新得黎好潤喉,愛滋補o既朋友不坊一試
飲完靚酒先發覺杯中o既冰塊原來呈完整o既球狀
,明顯製作非常認真。
YNOT
,既然可以坐耐啲,咁就要好好享受咁經濟o既優惠啦
結果由價低者青島樽裝啤酒勝出,嘩哈哈,一飲就要飲夠四輪!
青島樽裝啤酒
。炸至金黃o既燒賣皮層巧薄香脆,個心則煙煙韌韌,點上微辣o既秘汁都幾得意討好,亦為送酒佳品。
是日小食之炸燒賣
細佬咁錫身,絕對唔會空肚飲酒o既,所以就加多碗撈丁同一客餃子黎食。
沙嗲安格斯牛肉撈丁($78):黎清仔主場喎,唔食「出前一丁」都覺得對佢唔住
撈丁煙韌爽潤,配上香辣o既沙嗲汁最為醒神,牛肉仲要用上軟腍o既安格斯牛喎,加埋隻香滑無比o既流心蛋蛋確真係冇得頂呀!
沙嗲安格斯牛肉撈丁
煎餃子配自家製招牌醬汁($58/六件):餃子皮薄餡嫩,黏上辣辣o既招牌醬汁已夠惹味。
煎餃子配自家製招牌醬汁
銅鑼灣「辦館」環境開揚,歡樂時光o既7、6、5優惠可謂超值過人
,加上送酒小食香口味佳,清仔、清嫲,約定你下星期再見!
2018-01-03
招牌雞尾酒
青島樽裝啤酒
是日小食之炸燒賣
1K
下午吃完公司的Christmas lunch 後,到了晚飯時間仍是覺得不太餓,所以就在銅鑼灣的辦館來個輕食晚餐。看到穿著一身和服造型的清仔,就應該不難猜到是和日清Crossover 的出前一丁概念店吧!內裡裝修頗有格調,注入型格時尚的氣息,加上高樓底充滿遼闊空間感,座位寬敞舒適,自在氣氛很適合放工後和三五知己來這裡chill out~另外設有露天open area,感覺更開揚。雖然選擇不算很多,不過餐牌不再局限於酒吧或cafe常見的簡單西式輕食,反而糅合了多國Fusion菜式。燒賣配日式燒醬 $38魚肉燒賣貴為港式街頭小食之王,但平時多數是蒸的,這裡卻變成炸燒賣,外皮脆口,內裡彈牙,入口煙煙韌韌,可惜魚味肉香就不夠突出。煎餃子配自家製招牌醬汁 $58餃子外型像元寶般包得漲卜卜,雖然餐牌上寫著是煎,但我就覺得像是炸餃子多一點,外皮雖然略厚,不過亦尚算脆口,餡料豐富又多汁。配上醃製酸蘿蔔和自家製醬汁,更加醒胃滋味。炒你魷魚通菜 $78名字充滿廣東話的道地玩味,其實就是馬拉盞炒魷魚通菜,翠綠通菜味淡爽脆的特點正好與馬拉盞的濃香風味互相匹配,十分香辣惹味,不過對吃不了辣的我來說,吃得多就會覺得

另外設有露天open area,感覺更開揚。

燒賣配日式燒醬 $38
燒賣配日式燒醬

煎餃子配自家製招牌醬汁 $58
煎餃子配自家製招牌醬汁

配上醃製酸蘿蔔和自家製醬汁,更加醒胃滋味。

炒你魷魚通菜 $78
名字充滿廣東話的道地玩味,其實就是馬拉盞炒魷魚通菜,翠綠通菜味淡爽脆的特點正好與馬拉盞的濃香風味互相匹配,十分香辣惹味,不過對吃不了辣的我來說,吃得多就會覺得有點過辣。
炒你魷魚通菜

魷魚口感爽彈,加入馬拉盞炒香更能帶出當中的鹹鮮味。
炒你魷魚通菜

伯爵茶焦糖布丁 $55
賣相精緻誘人,布丁入口綿柔軟滑,富有清新的伯爵茶香,融入淡淡的佛手柑芬芳,一入口便柔和地盈滿口腔,甜度亦是剛剛好,不會過於甜膩。
伯爵茶焦糖布丁

HO 'L' FRESH $88
燈座閃個不停,造型別出心裁,結合醒神的香茅和清甜的荔枝,一啖入口冰涼透心。
HO 'L' FRESH

YUM 9 ME $88
想不到酒吧也會提供如此滋補溫暖的中式熱飲吧?!川貝雪梨清熱潤肺,正適合近來乾燥的寒冬,而且裡面還有一整個已去核的甘甜雪梨,解渴生津又健康。
YUM 9 ME
2017-12-18
伯爵茶焦糖布丁
YUM 9 ME
2017-12-21 63 浏览
成日行銅鑼灣,發現早前仍時工作地盤的Tower 535開了唷~放工就同妹妹來逛一逛上到3樓聽到妹妹: 嘩一聲!! 原來見到巨型日清仔,未來得及有反應就走進去說食東西~!!到底想影相還是真的想吃東西??入面的裝修蠻有Feel的,有長bar枱,近距離看著bartender在調酒,而且還是一名帥哥發覺妹妹當日的打扮跟這裡的裝修很配呢,她即時要求我幫她拍下照片呢面對不同的signature cocktails,我還是會出現選擇困難的症狀,還好帥哥前來介紹一下~!~!我個人偏向甜、易入口的酒精類,果香如blackberry、peach都會是我選擇的範圍內,所以BERRY ME就最適合我;而我妹總是跟我唱反,她喜好入口帶點辛辣的酒類,帥哥給她介紹了一款帶煙薰味的RUMNELLA,絕對配合她的個性。主食方面,我跟妹妹是一人一份的~!!!當吉列豬扒膽膽麵遇上麻辣口味是??似乎比我想像中不辣-.-應該只是一碗普通的吉列豬扒膽膽麵巴東牛肉飯是印尼的名菜,這份餐確實比我那碗麵好得多,味濃且牛肉夠入味又夠淋,讚~!!我同妹妹都喜歡脆口食物,河內越式炸春卷上桌時熱熱辣辣,配特色沾醬,上桌不夠已經被掏空了~!!!

Signature  Cocktails
我個人偏向甜、易入口的酒精類,果香如blackberry、peach都會是我選擇的範圍內,所以BERRY ME就最適合我;而我妹總是跟我唱反,她喜好入口帶點辛辣的酒類,帥哥給她介紹了一款帶煙薰味的RUMNELLA,絕對配合她[小辣椒]的個性。
麻辣吉列豬扒膽膽麵
主食方面,我跟妹妹是一人一份的~!!!
巴東牛肉飯

河內越式炸春卷

题外话/补充资料: 一間不錯的餐廳,設計除了有特色,環境也不錯,上班人士下班後小聚傾計一流;朋友約會亦是不錯選擇,算是蠻多影相位的
2017-11-23
Signature  Cocktails
巴東牛肉飯
河內越式炸春卷
2017-12-21 950 浏览
辦館呢間餐廳個名幾特別,就吸引左我入去試試。原來而家做緊出前一丁主題。星期日晚上大概7點幾左右,都係得一兩枱客左右。黎到門口見到日清仔忍唔住都要影番幾張相!辦館個招牌彷效押舖招牌,感覺都幾fushion!因為無咩客人關係,選左望住bar枱嘅位置。趁order左食物未到時間,行左出去outside 嘅位置去望望個環境。呢個區域感覺超正,超級Halloween !呢個outdoor區域仲有投影機播放電視供客人睇,而且已經有晒聖誕花佈置喇!order 左頭2杯 signage mocktailsHO “L” Fresh: 超濃香茅味,飲完超精神!ALO Hon: 似荔枝玉露味嘅fd仲以閃燈底座出場!好聖誕ar!海鮮意大飯: 個risotto 嘅飯粒做到有咬口而入面軟身。食得出用新鮮嘅蕃茄汁煮成。海鮮比例都多,不過整體份量size偏少。黑毛和牛漢堡扒配流心蛋紫薯: 漢堡扒都幾有牛嘅味,紫薯較乾,但點埋醬汁都唔錯流心蛋配和牛漢堡都幾夾。仲有order 左我好中意食卡邦尼意粉仲有隻半熟蛋賣相不錯!意粉比較幼,忌廉粉煮得好creamy!條條意粉都掛到汁!加埋半熟蛋真係perfect match!
辦館呢間餐廳個名幾特別,就吸引左我入去試試。
原來而家做緊出前一丁主題。
星期日晚上大概7點幾左右,都係得一兩枱客左右。

黎到門口見到日清仔忍唔住都要影番幾張相!

辦館個招牌彷效押舖招牌,感覺都幾fushion!

因為無咩客人關係,選左望住bar枱嘅位置。

呢個區域感覺超正,超級Halloween !

呢個outdoor區域仲有投影機播放電視供客人睇,
而且已經有晒聖誕花佈置喇!

order 左頭2杯 signage mocktails
HO “L” Fresh: 超濃香茅味,飲完超精神!
ALO Hon: 似荔枝玉露味嘅fd

仲以閃燈底座出場!
好聖誕ar!

海鮮意大飯: 個risotto 嘅飯粒做到
有咬口而入面軟身。食得出用新鮮嘅蕃茄汁煮成。
海鮮比例都多,不過整體份量size偏少。

黑毛和牛漢堡扒配流心蛋紫薯:
漢堡扒都幾有牛嘅味,紫薯較乾,但點埋醬汁都唔錯
流心蛋配和牛漢堡都幾夾。

仲有order 左我好中意食卡邦尼意粉仲有隻半熟蛋
賣相不錯!

意粉比較幼,忌廉粉煮得好creamy!
條條意粉都掛到汁!加埋半熟蛋真係
perfect match! 高水準!
可惜份量都偏少。
2017-12-10
  • 卡邦尼意粉
2017-12-20 790 浏览
放工約左同事逛銅鑼灣, 由於我地Lunch食到好飽, 唔太肚餓, 所以揀左Tower535呢間辦館 LOF10 Bar Dining飲返杯再食小食, 享受下一個悠閒嘅Happy Hour。😚辦館 LOF10 Bar Dining樓底極高, 而且裝修非常有格調, 空內空外都有座位用餐, 由於我地到餐廳時仲未到7點, 時間尚早, 客人唔多, 店員讓我地自己選擇座位, 不過今晚天氣好凍, 雖然戶外都置有暖爐, 不過坐左一陣都係覺得坐返室內舒服d。😄餐牌食物及飲品款式選擇都好多, 我地先點左飲品, 我揀左店員推介嘅手工啤酒, 同事就揀左杯Signature Mocktail: ALO HON。呢度嘅手工啤酒唔會好多泡, 而且唔苦澀, 易入喉, 幾好飲。同事杯ALO HON由水果, 蘆薈, 蜜糖同蘋果汁製成, 賣相好吸引, 同事話唔會太甜, 味道清新。👍我地先點左一款越式番茄肉丸食, 肉丸口感彈牙, 番茄汁酸酸辣辣, 好醒胃, 最驚喜係配嘅多士外脆內軟, 超好食, 所以我地立刻點多一款多士share。😄黑松露芝士多士份量比我地預計大份, 拉絲芝士加上濃郁嘅黑松露超惹味, 我地兩個Share一份都

越式番茄肉丸

黑松露芝士多士份量比我地預計大份, 拉絲芝士加上濃郁嘅黑松露超惹味, 我地兩個Share一份都已經好夠。

黑松露芝士多士

最後我地點左一份雙重滋味雞蛋仔, 雞蛋仔好香脆, 沾上雪糕食, 一熱一冷配搭新鮮特別。邊聽住音樂邊吃邊喝, 我地係呢個咁舒服嘅環境足足坐左兩個小時先捨得走。😁

餐牌
2017-12-19
2017-12-20 67 浏览
香港打工仔工作繁忙,偶然不用加班,很多人會和好友同事到酒吧玩樂,但不是每個人都喜歡氣氛熱鬧的蘭桂坊,而且蘭桂坊也比較像「搵食」地方,想要較寧靜、方便又氣氛好的地方又不多,今晚這間「辦館」有齊以上元素,而且頗有特式。辦館在銅鑼灣一棟新建的商業大廈內,門口放著清仔看板,很顯眼而裝修也很有特式,室內區有點像酒店茶座,以紅色作主調吧檯位置較光猛,場內已佈置了不少聖誕裝飾品🎄而室外區很有驚喜,充滿聖誕氣氛之餘,又很有香港懷舊風情,開放式設計可望著對面樓景,一邊喝酒談天只想喝酒也不怕悶😊因爲木頭車上放置了投影機,用隔壁大廈外牆作投射板,有🎬電影節目放映相信有世界盃或球賽期間一定更有氣氛更熱鬧?有異國風情的裝飾品也美美的場內還有藝術雕塑擺設,老闆一定非常著重設計呢!而食物方面除了招牌出前一丁外,還有各款小食及main course選擇這份黑毛和牛漢堡扒很特別和牛漢堡肉汁豐富溏心蛋用小買碗盛著很企理,沙律菜及青瓜很新鮮爽甜,紫洋蔥也很爽脆,只是有點辣...而伴碟的是真·紫薯啊!個人較喜歡煮得軟稔把糖份都煮出來的甜美口感,但這份紫薯對我來說太生了,不是我杯茶這份沙嗲安格斯牛肉芝士多士賣相普通,但沙嗲牛肉

辦館在銅鑼灣一棟新建的商業大廈內,門口放著清仔看板,很顯眼

而裝修也很有特式,室內區有點像酒店茶座,以紅色作主調
吧檯位置較光猛,場內已佈置了不少聖誕裝飾品🎄

相信有世界盃或球賽期間一定更有氣氛更熱鬧?

有異國風情的裝飾品也美美的
黑毛和牛漢堡扒溏心蛋紫薯

這份黑毛和牛漢堡扒很特別
和牛漢堡肉汁豐富
沙嗲安格斯牛肉芝士多士

這份沙嗲安格斯牛肉芝士多士賣相普通,但沙嗲牛肉味道還不錯,沙嗲味濃,如果把芝士焗得帶點焦相信會更好吃!
飲品方面,無論是配搭或是名字都很有香港特色,貼地得來很幽默

聖誕蛋糕

這裡還有提供聖誕蛋糕
賣相真的很吸引~每件蛋糕上都放著糖膠做的小雪人,精美得讓人不忍心吃掉
而蛋糕則是柚子口味啫喱夾心的牛油蛋糕,碟面也擠了朱古力醬和玫瑰花🌹瓣裝飾,用來慶祝聖誕「呃Like」一流
柚子蛋糕

整體來說,整店很有香港特色,食物種類也不少,部分有改善空間,無酒精類飲品則很有驚喜
但「醉翁之意不在酒」最重要的還是氣氛一流,是Happy Hour 飲酒作樂好地方
2017-12-04
  • Alo  Hon
  • Mind  moisten
從來未食過咁難食的出前一丁。自己煮都好過佢哋整。本想吃湯麵,但原來餐廳什麼也沒有,只剩下擔擔麵和撈丁。結果叫了一碗$78一碗安格斯牛肉撈丁。相當失望,碗麵剛剛到,已經變得冷冷的,吃落後一點也不好味。吃麵最重要是熱騰騰的;撈麵最重要是個醬油汁。可惜兩樣也做不到。基本沒有醬汁可言,沒有自家製出色的醬汁也算了吧,真是一些味道也沒有。唯有叫侍應拿辣椒醬,諗住用辣椒撈麵起碼能食埋佢。怎了餐廳連辣椒醬也沒有,要等良久從廚房拎出嚟。安格斯牛肉也是超失望的。真不知道他們怎能叫這是安格斯牛肉!!細細粒,沒有牛肉味,只吃到梳打粉味。超級失敗之作!但也收$78一碗,是我在香港吃過最難食的撈丁!
從來未食過咁難食的出前一丁。
自己煮都好過佢哋整。

相當失望,碗麵剛剛到,已經變得冷冷的,吃落後一點也不好味。
吃麵最重要是熱騰騰的;撈麵最重要是個醬油汁。
。怎了餐廳連辣椒醬也沒有,要等良久從廚房拎出嚟。

2017-12-14 34 浏览
辦館~一聽到衣個名就覺得特別,好想一試。再早前睇電視知道辦館原來就是以前士多嘅名字,有超級市場後被取代嘅嘢,令我更加想試下,喺一個已消失的傳統名字下會提供什麼菜式。一去到門口,就見到一個像是傳統的霓虹光招牌,出面放了出前一丁公仔嘅裝飾,一看就想超它出名嘅一丁餐。今次我地無叫一丁餐,我一看見餐牌就想叫沙爹牛多士,平時沙爹牛麵食得多,未食過沙爹牛多士。另外再點了侍應推介嘅和牛漢堡扒。再點了兩杯飲品,點了才看到「Yum 9 me」,唔係一定叫「yum 9 me」。等候時間都稍為耐,閒閒的就周圍逛了一圈,這間分點出面有一個比較大嘅露天area,好適合大家Happy Hour,把酒談歡食物來了,沙爹牛多士無令我失望,濃濃沙爹汁嘅香氣,上面加隻流心蛋,咬落好juicy,味道很好,如果多士再整脆啲就更好了漢堡扒點了醬汁亦好好食,不過紫薯稍為有點硬,而伴菜若有醬汁亦會更好。飲品好飲好清新,解渴這次還食了蛋糕,上面的雪人好可愛,充滿聖誕氣氛,不過味道就一般。

飲品好飲好清新,解渴

2017-12-13 51 浏览
未黎之前以為日清只係得出前一丁食,經過銅鑼灣見到新開嘅Tower 535,食都未有機會入去,今日我個friend話想試吓呢間辦館, 睇吓佢有咩咁特別佢地仲有露天位可以揀, 但係我哋就冇book到位所以就坐室內~朋友叫左big breakfast,特別深刻係佢個sausage,好味得黎出面又未食過蛋夠滑推介,一食落真係好越式,而且非常夠辣,香料比到足, 肉丸都整得好,唔會太軟太硬加埋芝士粉啱晒重口味嘅我呢個清清甜甜,用咗蘋果汁家的蘆薈蜜糖同埋生果,以入口,好快清晒。而且佢哋呢度嘅飲品杯底下面有有盞燈會係咁閃閃閃,都幾過癮,打卡一流呢個幾特別有我鍾意嘅荔枝,加埋fresh lemongrass 同sparkling water ,味道好特別,有氣得黎又冇飲雪碧咁甜,啱啱好😌呢度坐得好舒服,不過估唔到係主打西餐,下次會再黎坐岀面

Big breakfast  with  bacon

蛋夠滑
越式番茄肉丸意粉

Alo  hon

Ho  ‘L’  fresh

呢度坐得好舒服,不過估唔到係主打西餐,下次會再黎坐岀面
Big breakfast  with  bacon
越式番茄肉丸意粉