2018-04-07 139 浏览
I decided  to bring my wife to a Japanese restaurant for lunch today. I did some research and found out that there is a Japanese restaurant opened not long ago and already had several good comments. Michi Japanese Cuisine was located at Jardine Center, couple of minutes walk from Causeway Bay MTR.They have 3 types of lunch menu, sushi/sashimi set, omogamama and wafu rice set. The price ranged from $168 to $238. In the end, i decided to go for omogamama lunch set. It consisted of assorted sashimi

They have 3 types of lunch menu, sushi/sashimi set, omogamama and wafu rice set. The price ranged from $168 to $238. In the end, i decided to go for omogamama lunch set. It consisted of assorted sashimi, a dish, rice or udon, salad, egg custard, miso soup, dessert and coffee or tea.

Salad - It was quite special as it was sweet purple potato salad. There was real sweet potato meat in it and was mashed till soft and meaty. It was sweet as well. Salad was fresh and crunchy.

Egg custard - It was steamed till hot and steamed egg was very soft and smooth, almost melting in my mouth. There were mushroom and gingko nut in it as well.

Squid sashimi was smooth and chewy, and was shiny white in color. Giant shrimp sashimi was very fresh, able to taste the juiciness and chewy.

Inaniwa udon - The soup was sweet and clear, with no MSG in it. Udon was very chewy and smooth, like biting on  chewing gum.

Grilled silver cod with miso paste - Grilled silver cod was very tasty and sweet in taste. It was soft and smooth, melting in my mouth. The edges of the skin was crispy and charred. The fish goes well with the mayo sauce provided.

Miso soup - It was tasty and served warm, with the beancurd soft and smooth.

Chocolate ice cream was served hard, and was sweet. It has strong chocolate taste as well.

Iced yuzu with honey - It was sweet and clear, refreshing as well. Yuzu meat was sweet and sour, cut into mini bits.
2018-04-07 195 浏览
今日約左姐妹到銅鑼灣行街街為夏天換新裝,姐妹話好想食日式野,我地上網搵到渣甸中心6樓道鮨的午市menu選擇好多,而且價錢合理就決定一試。渣甸中心位於渣甸街,從銅鑼灣地鐵站行過去一分鐘就到達了,非常方便。一出門看到以木裝飾的門面,配上大大的“道鮨”二字好有氣派。餐廳以和式裝修,以木色為主配上柔和的燈光令人好舒服。店內有廂房,壽司吧及散枱供食客選擇。午市餐單有刺身丼~壽司~和風御饍,選擇多,由於我地都好鍾情銀鱈魚,二話不說大家都決定一人一份銀鱈魚西京燒唔洗爭。沙律紫薯沙律好特別,紫薯鹹中帶點甜,沙律菜有冰菜,冰菜打邊爐就食得多,在沙律中出現真係首次吃。冰菜又滑又吸汁,配上酸酸的沙律汁非常醒胃。刺身小肌魚和牡丹蝦小肌魚以醋醃製略帶醋的酸味,肉質嫩滑。牡丹蝦爽口鮮甜,蝦味濃郁。茶碗蒸蛋蒸得好嫩滑,內有冬菇~蟹肉~白果。銀鱈魚西京燒嘩~份量比我地想像中多,平時在外面吃的銀鱈魚西京燒都是細細的一份,今次有手掌般大,我地都好雀躍。銀鱈魚皮燒得香脆,入口已經卜卜聲好以食薯片咁。銀鱈魚魚油比較多,肉質非常嫩滑,一梳梳的魚肉和甘香的魚油在口腔內徘徊,味蕾嘅享受。西京燒的醬汁不太濃,甜度恰到好處,能提鮮之

小肌魚和牡丹蝦

茶碗蒸
蛋蒸得好嫩滑,內有冬菇~蟹肉~白果。

銀鱈魚西京燒
嘩~份量比我地想像中多,平時在外面吃的銀鱈魚西京燒都是細細的一份,今次有手掌般大,我地都好雀躍。銀鱈魚皮燒得香脆,入口已經卜卜聲好以食薯片咁。銀鱈魚魚油比較多,肉質非常嫩滑,一梳梳的魚肉和甘香的魚油在口腔內徘徊,味蕾嘅享受。西京燒的醬汁不太濃,甜度恰到好處,能提鮮之餘又不會蓋過魚的味道~讚!
銀鱈魚西京燒餐

烏冬
扁身幼細的烏冬好吸味,每條都吸收了湯汁,烏冬口感煙韌彈牙,好滑,不錯!

味噌湯
味道不會好鹹,有濃濃昆布味,有油豆腐和昆布作配料。

甜品&餐飲
甜品係朱古力雪糕,而餐飲就有咖啡/茶和柚子蜜選擇。
甜品及餐飲

我地食得好滿足,二百幾蚊可以食到一份咁豐富嘅午餐,真係幾經濟。
銀鱈魚西京燒餐
2018-04-05 121 浏览
1點多想找間日本料理吃,就想起好友推薦過一間說晚餐好好吃的日文餐廳去嚐鮮。樓上餐廳,裝修很有日式風味。明亮企理。午餐套餐,選了剌身丼御膳還有自選御膳,超期待!首先來的是套餐的沙律與茶碗蒸。沙律用料新鮮,青瓜爽脆蕃茄清甜,配上柚子沙律醬酸甜的口味令人開胃口感清爽。茶碗蒸則非常嫩滑卻有彈性不會很散易爛,裡頭有蟹肉、蝦仁跟日式魚蛋,份量剛好,既沒覺得太多而混雜了蛋的鮮味,卻又適中地增加了口感與海鮮的鮮甜滲透到蛋裡!光餐前茶都好好味!來到主食,即流口水。全新剌身都非常鮮,不會腥。帶子滑身肉嫩,真雕則肉身彈性得來而不會太厚實,因皮起鄰烘了所以有點獨特鮮味。鮮蝦帶有蝦膏增加鮮味且蝦肉嫩滑。竹簽魚的魚味較重鮮甜。池魚肉身爽滑,吞拿魚入口滑口超融化,海膽當然甜滑清甜。而日本米飯也很香口,粒粒飽滿。另一個套這餐的銀雪魚燒汁鮮甜魚肉滑身嫩口~祖口群邊燒了汁鮮滑而香口惹味。還有同樣香滑帶有蝦膏的鮮蝦,好味道。最後是甜品抹茶雪糕與餐茶。雪糕滑身濃郁,柚子茶則清甜。超滿足!好好吃一定會再來!力推大家來吃!

樓上餐廳,裝修很有日式風味。明亮企理。

午餐套餐,選了剌身丼御膳還有自選御膳,超期待!

而日本米飯也很香口,粒粒飽滿。

最後是甜品抹茶雪糕與餐茶。雪糕滑身濃郁,柚子茶則清甜。

超滿足!好好吃一定會再來!力推大家來吃!
近來的 omakase 已經成了一個熱潮,下班後身心俱疲,吃晚飯在餐廳坐下時,只想急著和朋友談談天,或者靜靜的先喝一杯,跟本不想把餐牌翻了又翻,去研究吃什麼。omakase 很適合我,廚師把當天最新鮮的食材,想好了一道道精緻嘅料理,而日本菜最講究不時不食,水果以至海鮮都有時令,我不用自己去想,對於大忙人會更為喜歡。負責我們料理的是邦師傳,看著他很專注地握壽司,每每更令人期待下一道食物。另外的是榮師傳,是五星酒店出身的,年經輕輕做到了酒店總廚之位,還在銀座跟日本師傳學藝,所以日本料理的水準一定高。打響頭炮的前菜,擁有精緻的擺盤,湯匙放上一口的五彩麵條,覺得很有日本新年的氣氛,很有春日的感覺。而旁邊的是煮過的白蘿蔔,上放有昆布、蟹膏,味道鮮甜。開始了,首先是黑目魚刺身。輕烤過的黑目魚很鮮甜,而且擺得很有氣勢!所有刺身和壽司都已經有醬油,師傳說如果要醬油更濃味淡味,可以跟他說說,可以再調較到呢!醬油八爪魚一口八爪魚用上醬油漬過,慢慢咀嚼後,會沁出淡淡的海水味。赤貝加青蔥再來是一個卷物,師傳見我一直相機先食都有點擔心,因為紫菜是脆的才好吃啊。青蔥比我想像中沒有太濃味,淡淡的,清新脆口。螢光魷魚

前菜

開始了,首先是黑目魚刺身
輕烤過的黑目魚很鮮甜,而且擺得很有氣勢!所有刺身壽司都已經有醬油,師傳說如果要醬油更濃味淡味,可以跟他說說,可以再調較到呢!
黑目魚刺身

醬油八爪魚
一口八爪魚用上醬油漬過,慢慢咀嚼後,會沁出淡淡的海水味。

赤貝加青蔥

螢光魷魚
小小的螢光魷魚只有一兩個月供應期,是難得的時令食材。魷魚脆身,吃到爽爽聲。

北海道牡丹蝦
先給我們拍拍照,蝦身比平時吃的牡丹蝦更圓厚,看到蝦腳有青綠色的蝦膏,色澤光鮮呈半透明的。師傳用巧刀退殼,弄成一口蝦刺身,還把青綠色的蝦膏弄成蓉拌上蝦刺身。蝦肉沒有那恐怖滑汕汕的口感,反而十分爽甜,吃到蝦肉的細緻味道。雖然食材是常見的牡丹蝦,但卻有極不同的口感!

北海道牡丹蝦

蝦頭最後還幫我們炸起。香脆得住個吃掉。

鮑魚
用昆布清酒煮過,第一口先品嚐原味,再來另一件就拌上旁邊的肝醬,醬汁是用鮑魚肝打成的。第三口會連飯、鮑魚和肝醬一起吃,三重味道!

魚絲魚
這個是我記憶中的,師傳好像是這樣說,而我未吃過這種魚呢! 魚肉甜美。

金目鯛
金目鯛是高檔日本料理必備之物,代表了喜慶、富足。輕炙過更有魚油的香氣。
金目鯛

甲魷魚
因魷魚中間有一塊骨,日本人便叫他做甲魷魚。師傳把他切條,口感彈牙,而加上了紫蘇,味道濃烈,很有特色!

赤貝
那種𠝹花美如蝴蝶,是多厲害的刀工啊!

車海老
鮮橙色的大蝦極厚身,旁邊還有充滿蝦膏的蝦頭肉,味道濃香。蝦身爽脆,蝦頭軟滑。

虎河豚白子
出場的是我本餐的心水主角 — 火炙虎河豚白子! 在日本都很難得的食材,我竟然在香港吃到! 有別於鱈魚白子(平時吃像大腦的物體),這虎河豚白子沒有腥味,烤過的面層黏黏的有焦香,中間滑如燒後的棉花糖,而整件虎河豚白子有細緻的魚香,很美味!

宮城縣蠔
本身不太吃蠔的我,日本蠔會比較適合我。沒有那強勁的鐵銹味,後而是淡淡的海水味。
而醬汁是海水、醋、酸汁混和,味道酸酸的很醒胃,而且提鮮。醬汁還弄得像分子料理的卜卜珠,容易掛汁。

蛤貝
江戶前的做法,師傳又把它捲來捲去,弄得像藝術品般,令吃上去的口感更佳,更加彈牙又不會咬不開。

燒拖羅
拖羅輕輕火炙,以為有點像浪費了一件美味拖羅,但因為拖羅魚油比例極高,火炙後更軟滑

北海道海膽
海膽甘甜,軟綿如雪糕。

木魚清湯
是師傳的得意菜式,原條木魚給我們看看,中間肉身是紫紅色有光澤。看出是上等木魚。師傳即席刨製,然後放進湯盅中焗香。焗了約10分鐘,清澈的木魚湯作爲一餐之結,沒有增加負擔,熱熱的很暖胃。木魚的香氣更是神來之筆。

烏冬
如果胃子還有空間,可以再點烏冬呢!

水果
北海道的蜜瓜和日本的士多啤梨,都是我們喜愛的水果。蜜瓜甜度誇張,建議先吃士多啤梨,先再吃蜜瓜呢!
2018-04-04
黑目魚刺身
  • 金目鯛
2018-04-04 197 浏览
越嚟越多和食餐廳做Omakase廚師發辦。之前都試咗幾間,有專做天婦羅嘅,亦有以浜燒做主題。今次呢間真真正正以「鮨」做返大前題,「鮨」除咗解和食之外,其實佢係泛指江戶前壽司,鮮魚同醋飯係最主要嘅素材。1)松露油水牛芝士番茄 加 韓式辣椒醬燒雞翼呢味韓、意、日嘅混合創作,開胃之餘,亦都用呢道菜嘅酸、辣、甜、咸打開咗味蕾。2)真鯛魚腩、八爪魚,牡丹蝦刺身牡丹蝦裡面仲包住咗蝦膏起,一啖咁食,蝦膏嘅鮮香散發到成口都係,但都掩蓋唔到牡丹蝦嘅鮮甜味,勁!3)天婦羅蝦頭連啲蝦腳都好鮮香,個頭就唔使問啦,酥脆酥脆!4)墨魚海膽,深海池魚,車海老,竹籤魚,帶子 紅醋飯壽司最好叫定要壽司同山葵分開上,咁就更加試到鮮嘅鮮味。深海池魚同竹籤魚係極為鮮味嘅魚,建議放到最後先食。5)燒真鯛白子呢個除左係咁大條真鯛嘅精粹,簡直就係成晚嘅精粹,質感似食緊蒸至半熟嘅蛋白,味道就係咸鮮嘅最高境界。6)大拖羅  左口魚裙邊 穴子 野生油甘魚(鰤魚)日本海膽 小貝柱 蔥拖羅拖羅出場,質感,鮮味,層次,魚油香都再次升華。油甘魚同左口魚裙邊都唔輸蝕,穴子同小貝柱殿後,再嚟埋海膽,精彩絕倫!7)兵庫縣 赤水蠔 酸汁啫喱酸汁啫喱將蠔

松露油水牛芝士番茄 加 韓式辣椒醬燒雞翼
1)松露油水牛芝士番茄 加 韓式辣椒醬燒雞翼

真鯛魚腩、八爪魚,牡丹蝦蟹膏刺身
牡丹蝦蟹膏刺身
2)真鯛魚腩、八爪魚,牡丹蝦刺身

天婦羅蝦頭
3)天婦羅蝦頭
連啲蝦腳都好鮮香,個頭就唔使問啦,酥脆酥脆!

墨魚海膽,深海池魚,車海老,竹籤魚,帶子 紅醋飯壽司
墨魚海膽壽司
深海池魚壽司
竹籤魚壽司
帶子壽司
4)墨魚海膽,深海池魚,車海老,竹籤魚,帶子 紅醋飯壽司
最好叫定要壽司同山葵分開上,咁就更加試到鮮嘅鮮味。
深海池魚同竹籤魚係極為鮮味嘅魚,建議放到最後先食。

燒真鯛白子
5)燒真鯛白子

大拖羅 左口魚裙邊 穴子 野生油甘魚(鰤魚)日本海膽 小貝柱 蔥拖羅
大拖羅

兵庫縣 赤水蠔 酸汁啫喱
7)兵庫縣 赤水蠔 酸汁啫喱
酸汁啫喱將蠔嘅鮮味提升,海水味不重軟柔和,跟其他海鮮非常搭配。

北海道海膽 蔥拖羅 三文魚子飯
8)北海道海膽 蔥拖羅 三文魚子飯
海膽嘅甘香,配上蔥拖羅嘅油香,仲有三文鮮子嘅咸香,香氣直貫口中,飽足感滿分。

9)木魚清湯
現刨木魚,開水焗7分鐘,最原始嘅鮮味。

稻庭烏龍麵
10)稻庭烏龍麵
加埋呢碗幼滑嘅烏冬,大滿足!

靜崗哈蜜瓜
11)靜崗哈蜜瓜
仲要嚟埋件甜到入心入肺嘅靜崗哈蜜瓜,回本です!
松露油水牛芝士番茄 加 韓式辣椒醬燒雞翼
北海道海膽 蔥拖羅 三文魚子飯
稻庭烏龍麵
靜崗哈蜜瓜
2018-04-03 78 浏览
並不經常光顧鮨店,無他,因為買單動輒HK$1,000以上,要光顧當然要精選一些有口碑兼性價比高的鮨店,方能消除付出一至兩隻金牛的肉赤感覺。得到可靠消息,在銅鑼灣渣甸中心新近開張的道鮨,師傅班底來自尖沙咀千禧新世界酒店的嵯蛾野,而該店的Omakase 連加一買單每位不下HK$2,000,而道鮨的Omakase 每位連加一約HK$1,300,提供前菜、刺身、壽司、燒物、湯及甜品合共22道美食,用料全由日本直送。既有質優食材,又有名店師傅坐陣,而且食物份量十足,當然要前往一試。一行五人,在房間用饍,由坐入房間起,直至買單一刻,吃了大概兩個半小時,侍應十分留意我們的用餐進度,上菜時必定確保食客吃罷上一道食物,沒有把食物一堆堆的送到咱們跟前,非常留意食客吃的進度。以下所見的是當晚吃到的食品,逐一簡評。南瓜松葉蟹肉、海藻松葉蟹肉的鮮甜味跟南瓜的清甜味相互輝映,合襯至極,南瓜味在口腔良久不散,來自日本的農產品絶對質素優秀。海藻以醬油漬過,帶出了海藻甜味,不會死鹹。真鯛、八爪魚、瑩光魷魚白身魚真鯛鮮甜爽口,八爪魚以醬油煮熟,咀嚼時零渣宰,口感味道俱佳,瑩光魷魚帶有不少膏,鮮甜之餘帶有濃郁咁香。北海道牡

得到可靠消息,在銅鑼灣渣甸中心新近開張的道鮨,師傅班底來自尖沙咀千禧新世界酒店的嵯蛾野,而該店的Omakase 連加一買單每位不下HK$2,000,而道鮨的Omakase 每位連加一約HK$1,300,提供前菜、刺身壽司、燒物、湯及甜品合共22道美食,用料全由日本直送。既有質優食材,又有名店師傅坐陣,而且食物份量十足,當然要前往一試。

以下所見的是當晚吃到的食品,逐一簡評。

南瓜松葉蟹肉、海藻

海藻以醬油漬過,帶出了海藻甜味,不會死鹹。

真鯛、八爪魚、瑩光魷魚

北海道牡丹蝦釀蝦膏

牡丹蝦伴以蝦膏常見於各式大少日式料理,但小弟卻不曾見過日式料理會把牡丹蝦做得那麼細緻,廚師從牡丹蝦身上剝下蝦子,再從蝦頭取出膏,然後釀入蝦身,蝦頭炸脆後連帶剛才的蝦肉、蝦子及蝦膏同吃,把整整一隻蝦的優點,完完整整的展視出來。

鮑魚肉伴鮑魚肝醬跟壽司

這是Omakase 中常見的菜式,鮑魚肝醬最為特別,帶輕微酸味,小弟認為微酸更能帶出鮑魚鮮味。

壽司五貫

平目魚背

白身帶不俗油份,少量魚肝醬放面,更能突顯魚肉鮮味。

深海池魚

深海池魚肉鮮味濃,常見於Omakase,恰如其份的鮮甜。

活赤貝

赤貝即獅蛤,大如雞蛋的才能拿出一顆如一圓硬幣大少的肉。新鮮取出的遠較冷藏的彈牙有肉汁,吃冷藏的很多少候會不夠新鮮,帶有雪味甚致腥臭,活的在咀嚼之時,口腔幸福滿滿。

文甲魷魚

估計跟咱們在香港水域的魷魚並不同種,這魷魚肉厚鮮爽。

車海老

即本港常見的花竹蝦,個人認為產自日本海域的花竹蝦無論食味及口感都較本港出售的為佳。

燒物-古河豚白子

白子即魚精,Omakase常有提供,一般都會是鱈魚白子,是晚吃到的為古河豚,入口即成漿液,因為燒過,帶有一重焦香,味濃較鱈魚白子濃郁。

東松島 東成縣蠔

蠔上放上一片醋啫喱,這片酸醋啫喱把清甜的蠔鮮帶得甚出,但沒有把蠔味搶過。

壽司五貫

青貝

體積較常見的馬刀貝及北寄貝小而瘦長,肉亦略薄,若論鮮味則有較兩者佳。

地蛤

肉很厚,因此廚師特意為牠𠝹花,咀嚼省力,掃上醬油,醬油亦可完全滲進貝肉,讓肉味提昇不少。

大卜口

金鎗魚腩最肥美的部份,面前的小小一片,沒有絲毫細筋,入口即溶,零沙石。

三文魚子

質素優良,醬油漬的三文魚子甘香味濃卻沒有過鹹,爽脆得很

海膽

不是大大一片的加拿大海膽,而是體積小小一顆的日本馬糞海膽,可能有人會認為海膽太小,賣相不佳,不過實情膽不可以貌相,小小一顆含有大大美味,不要說產自加拿大的會被比了下來,它的鮮味可能較東澤及羽立等名牌海膽更佳。

木魚昆布清湯

原本只是一碗昆布木魚清湯,但同行友人自攜了產自元朗,以海藻飼養,無激素及抗生素的豬肉片,並詢問廚師可否放入木魚湯中,廚師殷然答應,做造了面前這道

福崗士多啤梨、靜崗蜜瓜

每年1-3月都是草莓最當做的季節,街頭水果店及超市都堆着產自各地的草莓,產自福崗的當然不會令人失望,香氧清新,汁液甘美,靜崗蜜瓜雖只小小的一片,吃得甜在心頭。

吃Omakase 小弟喜歡坐吧枱,能看到壽司刺身的整套製作過程,然後才吃之,感覺十分美滿,今趟咱們一行五人,只能訂到房間坐位,未能一睹整個製作過程,帶點遺憾,不過今趟光顧,確認了食物質素優秀,廚師有着好手藝,欣賞廚師的手藝及食物製作,就留待下次光顧吧。
2018-03-16
2018-03-31 280 浏览
銅鑼灣渣甸中心一向也是小小的美食天地,今次來到道鮨,試試廚師發辦 omakase。喜歡omakase的原因,就是很享受師傅為我們帶來的驚喜,你永遠不會知道下一道菜會不會合你口味,有一種神秘感。第一道呈上的菜式,是賣相精緻的雞槌。先是酸酸甜甜的調味,後帶一股輕微辣勁,層次豐富。雞肉質感嫩滑,跟牛油果、番茄的味道,竟出奇地配襯。接著便是赤鯛,偏白帶紅的魚身,味道清淡,是不錯的開首。下一道菜是未有調味的八爪魚,讓客人更能感受水產自身的鮮甜,果然是不需以調味來遮蓋魚鮮的上乘食材。赤貝裙邊卷的紫菜仍然脆身,包裹著柔中帶韌的赤貝裙邊。另一邊是味道較強烈的赤貝刺身,口感更有彈性,甚有嚼感,而鮮味更愈嚼愈濃。北海道牡丹蝦更是這頓飯的highlight。師傅將蝦膏釀在蝦肉裡,形似蝦餃,質感較黏,味道極為鮮甜。綠色的蝦籽與一眾籽類大同小異,提升這道菜的口感層次。我們期待的壽司終於來了。由左至右,分別是海螺、海蝦、海膽墨魚及竹籤魚。竹籤魚的味道較淡,肉質柔軟。而海螺則帶海水鹹香,肉甜而不腥。魷魚鬚伴以燒汁,爽口彈牙。兵庫縣赤水蠔與啫喱醋的味道互相輝映,甜中帶酸,亦有助帶走水產的腥味。後面的三件壽司,我最喜歡

接著便是赤鯛,偏白帶紅的魚身,味道清淡,是不錯的開首。

後面的三件壽司,我最喜歡毛蟹,一絲絲的蟹肉甜美不造作,討人喜歡。

再來一件軍艦,有大大瓣的海膽,一個字—鮮!

之後的鹿兒島和牛卷也不錯,看到牛肉的顏色還十分粉嫩,口感軟稔,帶丁點生牛肉韌勁。

來到尾聲,喝一碗用現刨的木魚絲湯,鮮甜得很。

最後,以一份超級多汁的日本蜜瓜作結,整頓飯的質素高,環境闊落舒適,令人十分滿意。
2018-03-31 351 浏览
今天跟👸🏻慶生,想找一家日本料理享用晚餐。看到位於銅鑼灣渣甸中心的道鮨評價不俗,便預訂了位置。道鮨的環境闊落,燈光柔和,十分適合共聚聊天。我們這次並不單點,而是吃 omakase (廚師發辦)。店員會細心地了解客人的口味,先詢問有沒有任何不吃的刺身/ 食品,然後我們便期待著師傅準備的食物。先來的是前菜。雞槌用上酸辣的醬汁烹調,伴上旁邊的牛油果及蕃茄,十分醒胃。然後是真鯛刺身,又名赤鯛。真鯛為日本人常吃的刺身之一,味道清鮮甜美,口感柔中帶韌。八爪魚爽口彈牙,雖味道清淡,但接下來的刺身愈來愈精彩,由淡至濃才吃得出魚生的鮮味。赤貝裙邊卷既有海苔的鹹香,又有赤貝的淡淡鮮味。旁邊的數片赤貝口感彈潤,十分飽滿,味道甜美。接下來是我最喜歡的北海道牡丹蝦,原來內有乾坤。蝦內釀有蝦膏,最好一口吃下,以免蝦膏流出來。蝦肉較稔身、黏口,配上綠色蝦籽同吃,鮮味十足。師傅更會將牡丹蝦的蝦頭油炸,恰到好處, 脆身香口。然後來了四件壽司 — 竹籤魚、海膽墨魚、海蝦及螺。當中,海膽墨魚及螺的味道會較香濃,建議後吃。魷魚鬚和兵庫縣赤水蠔也不錯。前者有海產自然甜味及燒汁調味,後者充斥著海水的鹹香和啫喱醋的酸味,加強味覺享

赤貝裙邊卷既有海苔的鹹香,又有赤貝的淡淡鮮味。
旁邊的數片赤貝口感彈潤,十分飽滿,味道甜美。

魷魚鬚和兵庫縣赤水蠔也不錯。前者有海產自然甜味及燒汁調味,後者充斥著海水的鹹香和啫喱醋的酸味,加強味覺享受。

再來三件壽司,毛蟹肉絲最為鮮甜。

來一口海膽,相當令人滿足!

鹿兒島和牛雖然不是入口即溶,但是感受到牛肉濃濃的牛香,是上等食材才會有的滋味。

最後喝一碗木魚絲湯,多吃一份蜜瓜便完滿結束!我們對這家餐廳的水準也頗滿意,推薦給想要慶祝節日的couple們!

2018-03-28 94 浏览
今日出了銅鑼灣行街睇戲,朋友就話有間新開的日本料理食午餐地點很方便很容易搵,門口都很有日本的氣息!門口有餐牌介紹各款的定食套餐我們入到餐廳坐bar枱,看著師傅製作十分專業!裝潢簡約又舒服😌好像身處日本🇯🇵跟餐沙律和茶碗蒸,茶碗蒸好滑超好味安格斯牛肉壽喜燒御膳 $188牛的肉質鮮美,又林又入味道,食得我們十分很滋味可口特上刺身御膳(7款)$238一黎到賣相當吸引刺身定食包括有真鯛(有皮)、海膽、帶子、赤蝦、丸小判、拖羅、甲尤魚,十分新鮮鮮甜美味!最後甜品是芝麻雪糕,好細滑好香濃的芝麻味咖啡香濃細滑,十分完美的午餐
今日出了銅鑼灣行街睇戲,朋友就話有間新開的日本料理食午餐

地點很方便很容易搵,門口都很有日本的氣息!

門口有餐牌介紹各款的定食套餐
我們入到餐廳坐bar枱,看著師傅製作十分專業!

裝潢簡約又舒服😌好像身處日本🇯🇵
前菜

跟餐沙律和茶碗蒸,茶碗蒸好滑超好味

安格斯牛肉壽喜燒御膳 $188
牛的肉質鮮美,又林又入味道,食得我們十分很滋味可口

特上刺身御膳(7款)$238
特上刺身御膳(7款)

一黎到賣相當吸引

芝麻雪糕

最後甜品是芝麻雪糕,好細滑好香濃的芝麻味

熱咖啡

咖啡香濃細滑,十分完美的午餐
2018-03-26
午餐
安格斯牛肉壽喜燒御膳
特上刺身御膳(7款)
熱咖啡
2018-03-27 297 浏览
而家愈來愈多omakase,有幾千蚊位,亦有幾百蚊位。是日去到渣甸中心,試左呢間應該都幾新嘅日本料理,晚市供應廚師發辦,定價中等,食完都同意大部分評語所言,性價比幾高啊。餐廳裝潢簡約,橡木色,轉彎會見到一個幾闊落嘅吧枱位置,入面仲有包廂,私隱度高。今晚我見到吧枱都已經接近坐滿,雖然新開,都有咁多捧場客,自然有一定嘅水準講明係廚師發辦,我地都好期待接下來會食D咩,師傅都係用當造食材去製作。鴨胸,粟米湯煙燻味重,完今唔乾韌,亦都好滑。粟米味香濃,配魚籽更帶出味道,口感稠身,幾特別師傅一路就為我地製作魚生、壽司。真鯛:有背有腩,先食前者,會有種層次遞進,入口唔黏,果然係腩位魚鮮味濃,留有餘韻,切得厚身八爪魚:味道幾濃,厚切新鮮,以醬油輕輕調味,一D都唔會韌。赤貝:冇令人失望,食落非常爽鮮。廚師用嘅都係即磨山葵,混入魚生,份量剛好鮑魚:有個醬汁,有少少酸酸地,鮑魚味極濃,纖維緊密有嚼頭。海膽魷魚壽司:海膽味道濃郁,魷魚係睇住師傅原隻薄切,食落新鮮順滑,我好鐘意海老壽司:幾大隻,爽口冇欺場。生蠔:即時解凍,加左啲酸酸地嘅果凍,食落口清新,即係好似我地檸檬汁咁,好有心思。蠔肉唔係creamy,好透

鴨胸,粟米湯
煙燻味重,完今唔乾韌,亦都好滑。
粟米味香濃,配魚籽更帶出味道,口感稠身,幾特別

師傅一路就為我地製作魚生、壽司

八爪魚:味道幾濃,厚切新鮮,以醬油輕輕調味,一D都唔會韌。

鮑魚:有個醬汁,有少少酸酸地,鮑魚味極濃,纖維緊密有嚼頭。

海老壽司:幾大隻,爽口冇欺場。

蠔肉唔係creamy,好透徹,滑溜溜。

地蛤壽司:大隻厚身,煮成都花功夫,亦講究時令,好爽甜

燒白子:一大件切開拎去燒,面頭有D醬油,唔敢相信口感咁creamy軟滑,好似燒熱嘅棉花糖,完全無腥味

青柳貝:兩食,先食裙邊,兩食貝身,有係爽脆嘅類型,比較少食。

蟹肉壽司:蟹肉一絲絲,好分明,蟹膏好濃味,仲將蟹腳起肉,平時我就幫另一半整得多,今日就師傅整左俾我食。

魚子壽司:用左小銀碟裝住,魚油滿滿,有種鮮味,滿足感強。

拖羅壽司:我鐘意食D再肥美嘅拖羅,最後食到有少少筋。

海膽手卷:用紫菜輕輕兜住海膽同醋飯,海膽香氣充滿口腔,被海膽包圍好滿足

昆布湯:用左北海道昆布,再加特製昆布鹽製作,味道好清,冇多加調味,令一餐飯回歸平靜。

甜品上左靜崗蜜瓜,水份多,又夠香甜

整體而言,每位1200蚊左右,都唔算係最貴嘅omakase,但質素卻有番咁上下水準。
環境舒適,師傅又幾好傾,好似學到野咁,又食到D之前冇食過嘅食材,不枉此行。
久唔久有特別日子慶祝下,而且每次來都有D唔同嘅新鮮感,值得一試
1K
2018-03-27 294 浏览
香港人對飲食追求愈黎愈高,尤其是日本料理,由早年比較流行嘅迴轉壽司到成行成市嘅放題改變,願意花錢去食啲高級日本料理,其中不得不提廚師發辦。除左食物,仲講究環境、同師傅間嘅交流,我地唔係試過好多間,完全係門外漢,每次食都好似去學習般,廚師發辦不時不食,加上師傅經驗豐富,令我地對好多食材有啲基本知識。坊間雖然都出現過一啲平價板嘅omakase,但食過嘅都應該知道係完全不同嘅體驗銅鑼灣道鮨日本料理可謂近期試過比較有水準嘅廚師發辦,位於渣甸中心,上左樓,加上係月初先開業,估唔到平日晚上都有咁多客人,相信靠口碑傳開。打開電梯,可見餐廳裝潢走傳統日式風格,以木色為主,布簾、流水、竹葉等,環境清幽。(但好搞笑,播嘅係kpop,哈)圍繞吧枱,最接近師傅嘅位置,約可坐七、八人,記得預訂位置。師傅就喺面前製作,透明度高,亦係廚師發辦嘅一大特色師傅根據當日新鮮食材,設計餐牌,可以享用當季魚生,而如果有特別需求,可向師傅提出,較為個性化。當晚約有八位客人,師傅都好細心,照顧到每位需要試左定價每位$1200嘅omakase set,整餐飯接近兩個半鐘,氣氛歡愉,亦不時提出有關食材嘅資訊,可以見到每道菜嘅配搭都係

試左定價每位$1200嘅omakase set,整餐飯接近兩個半鐘,氣氛歡愉,亦不時提出有關食材嘅資訊,可以見到每道菜嘅配搭都係經過精心安排。

前菜:鴨胸、粟米湯
鴨胸軟諗,加上醬汁,幾開胃;粟米湯凍上,呷一口為以下美食作開始。

真鯛刺身
先食魚背,再食魚腹,可算係食過最為鮮味嘅鯛魚,魚片爽脆

醬油八爪魚
八爪魚新鮮,味道濃烈,底下墊有昆布,吸收醬油,保留八爪魚鮮味

赤貝刺身
一向係我個人私心之選,赤貝大粒,加上即磨山葵,帶出鹹鮮味

清酒鮑魚
鮑魚薄片,味道香濃,配上赤醋米飯,一口接一口。

梭子魚壽司
梭子魚屬春夏時令魚,面頭輕輕燒開,魚味濃郁,完全唔腥。

海膽魷魚壽司
魷魚黏身而爽,海膽份量大方,入口軟滑,平時唔係太喜歡海膽,係怕遇到唔新鮮嘅海膽,食廚師發辦基本上會食得好放心。

車海老壽司
赤醋飯配山葵,加上新鮮車海老配搭,邊個唔鐘意。

地蛤壽司
加上醬油,突顯肉身鮮甜多汁,爽口唔韌,平時比較少食到咁大粒厚肉。

烤白子
第一次食白子,聽就聽得多,烤白子微稠魚油感,口感好軟熟,難怪咁多人一試愛上。

生蠔
蠔身肥美大粒,配酸汁冇咁膩口。
生蠔

青柳貝裙邊、青柳貝壽司
青柳貝味道清甜,貝肉爽身薄脆。
青柳貝裙邊

青柳貝壽司

毛蟹壽司
蟹腳鮮甜。
毛蟹壽司

三文魚籽壽司
面頭以金箔點綴,更加豪華。三文魚籽粒粒飽滿,魚肉四溢,鮮味十足

海膽手卷
海脆份量多,唔算好濃味嘅,口感軟滑,入口即溶,適合我呢種平時唔係太沉迷海膽嘅人。

拖羅壽司
唔係屬於油脂好多嘅部位,粉嫩色澤,食落較爽。
拖羅壽司
最後,師傅都好貼心,仲問我地夠唔夠飽,可以來一個熱烏冬,但我地已經好飽

昆布清湯
清湯製作有誠意,昆布都係自家製,味道清淡暖胃。
昆布清湯

靜崗蜜瓜
一大片蜜瓜,瓜肉多汁香甜,作為結尾,取代甜品,相當滿足

2018-03-26
青柳貝壽司
靜崗蜜瓜
有時唔知食咩,去食Omakase都實係好好既選擇,唔洗諗又有得睇下show咁!銅鑼灣呢間新開既好就腳,仲好高汁!晚餐$1200主食包5件刺身,10-12件壽司,唔會唔飽!黎料啦~頭盤:魚肉豆腐沙律沙律係牛油果+ham,呢個配答又好唔錯喎!魚肉豆腐內有蘿蔔絲,而且係熱食,比你暖左暖個胃先!刺身喇~愛如女刺身:未聽過既就係高級野🤔🤣燒左燒迫左d油出黎好香口,偏腍,得兩口爽彈,咬多兩咬有鮮甜味!8爪魚:特製醬料,咬落偏咸但係帶到鮮味北海道牡丹蝦: 超正, 蝦肉包住蝦膏 一大舊塞住個口,必食推介呀!全晚最有記憶點既一道刺身!鮑魚:3個食法:肝醬,木之牙 ,飯真鯛:本身對其他魚刺身唔太識食,不過呢個係彈牙既壽司喇~今次有十款壽司,都係好正,寫最特出既啦~有左口魚昆布,墨魚,車海老...松葉蟹肉壽司:好香,平時有紫菜包,今次就咁蟹味好出!冬松生蠔: 最普通食法,配左酸啫哩,好鮮甜好fresh鰻魚:炸到個皮好脆,外脆內軟 好香鰻魚味左口魚邊:呢個覺得一般,個人都係中意灸燒左口魚🤣青柳貝:腍腍地好甜海縵: 舊飯係邊?哈佐賀海膽: 正,個口full哂, 好鮮甜呀😇好啦,已經好飽~最後喇木魚清湯:即場刨木
銅鑼灣呢間新開既好就腳,仲好高汁!
晚餐$1200主食包5件刺身,10-12件壽司,唔會唔飽!

黎料啦~
頭盤:魚肉豆腐沙律

刺身喇~
爽彈,咬多兩咬有鮮甜味!
愛如女刺身

8爪魚:特製醬料,咬落偏咸但係帶到鮮味
8爪魚

鮑魚:3個食法:肝醬,木之牙 ,飯
鮑魚

真鯛:本身對其他魚刺身唔太識食,不過呢個係彈牙既

壽司喇~
今次有十款壽司,都係好正,寫最特出既啦~
有左口魚昆布,墨魚,車海老...
車海老

松葉蟹肉壽司:好香,平時有紫菜包,今次就咁蟹味好出!
冬松生蠔: 最普通食法,配左酸啫哩,好鮮甜好fresh
冬松生蠔

鰻魚:炸到個皮好脆,外脆內軟 好香鰻魚味

左口魚邊:呢個覺得一般,個人都係中意灸燒左口魚🤣

青柳貝:腍腍地好甜

海縵: 舊飯係邊?哈
海縵

佐賀海膽: 正,個口full哂, 好鮮甜呀😇
海膽

好啦,已經好飽~最後喇
木魚清湯:即場刨木魚,師傅話係最靚既紅紅地位置,又真係甜好多!
木魚清湯

雪糕:有抹茶,芝麻,紅豆~芝麻好重芝麻味加埋脆脆好滿足🙈
雪糕
  • 生蠔
  • 松葉蟹肉壽司
  • 鰻魚
2018-03-25 214 浏览
放假日悠悠下午,就好想出去走走嘆個舒適的午飯和朋友相約銅鑼灣睇下有咩好食,朋友說有間新開的日本料理定食唔錯!門口已感受到日式的風格內裡的裝潢好舒適,既簡約的日本風又不失氣派,好寧靜去享受午餐門口都會有餐牌睇到各款的午餐以上套餐包沙律、茶碗蒸、蒸飯、味噌湯、甜品和飲品。跟餐沙律和茶碗蒸特上刺身御膳(7款)$238刺身包括有真鯛(有皮)、海膽、帶子、赤蝦、丸小判、拖羅、甲尤魚,7款刺身樣樣都很新鮮鮮甜甲尤魚原來是季節性的魚,肉質好細滑入口好有質感安格斯牛肉壽喜燒御膳 $188睇到賣相都相當吸引 牛肉肉質鮮美,食得很滋味,而且好冧配上醬汁更添味道芝麻雪糕甜品是芝麻雪糕,好細滑好滿足畫上完美句號咖啡好濃香的咖啡,入口好滑!唔洗加奶都好易入口
放假日悠悠下午,就好想出去走走嘆個舒適的午飯

門口已感受到日式的風格

門口都會有餐牌睇到各款的午餐
以上套餐包沙律、茶碗蒸、蒸飯、味噌湯、甜品和飲品。

跟餐沙律和茶碗蒸

特上刺身御膳(7款)$238

樣樣都很新鮮鮮甜
甲尤魚原來是季節性的魚,肉質好細滑入口好有質感

安格斯牛肉壽喜燒御膳 $188
睇到賣相都相當吸引

牛肉肉質鮮美,食得很滋味,而且好冧配上醬汁更添味道

芝麻雪糕
甜品是芝麻雪糕,好細滑
好滿足畫上完美句號

咖啡
好濃香的咖啡,入口好滑!唔洗加奶都好易入口

2018-03-25
午餐
3K
2018-03-25 119 浏览
誤打誤撞,無心插柳就比你發現。世事不是你預期,唔去想唔去諗反而不經意,要是執著就遇唔到㗎啦!話說經開渣甸街一帶,經常去開的渣甸中心發現多了一間日式料理店,以我求知欲強的人,冇理由唔上去試下啫。裝潢日本風格,有高雅的感覺。午市套餐平均百多元至三百,選擇不少。13貫壽司定食/$238我一向支持㕑師發辨,所謂不時不食,廚師會因應當日最時令的呈現你眼前。今日的13件,每件都充滿著廚師的心思。原來採用了江戶時代的紅醋壽司做法,飯粒不是白雪雪,是稍為微紅,入口感受到醋香。13件不同壽司當中,我好欣賞炙過嘅鰻魚,入口帶著焦香,醬油惹味。海膽那濃郁味另整個口腔充滿幸福感。另一件蝦,面上鋪上了蝦膏和綠色的蝦籽,蝦隻那漿口混入味濃的膏,好正!蒸蛋絶不是普通菜色,要蒸得又嫰又滑,掌握火喉和時間好重要。香噴噴有蛋味,好滑溜。套餐包沙律,麵䜴湯,甜品和飲品,二百多元抵食。整體食物水準中上,又多一間可encore的餐廳了。

裝潢日本風格,有高雅的感覺。

午市套餐平均百多元至三百,選擇不少。

13貫壽司定食/$238

套餐包沙律,麵䜴湯,甜品和飲品,二百多元抵食。

整體食物水準中上,又多一間可encore的餐廳了。
2018-03-24
香港鮨店愈開愈多,但要數有質素又性價比高的話,銅鑼灣呢間新開既道鮨我應該暫時可以封入三甲之內。原因?價錢係鮨店黎講算中等,但質素丶服務同款式都係用心之作。先黎一道魚肉炸豆腐,配上昆布汁,食落清新。沙律係牛油果配蕃茄,食落感覺舒服,為之後的晚餐開左個胃!食Omakase最鍾意就係望住師傅將食材慢慢變成口中的佳餚呢度叫「愛如女」,第一次食,師傅已經落左豉油同埋Wasabi去調味,連皮燒過為魚肉帶來一陣香味。因為係頭一道魚料理,所以食落唔會太肥,肉質偏腍但有D咬勁,幾得意。之後就係我最愛之一既赤貝。呢個赤貝三吃,師傅分別將赤貝切條狀同網狀,前者口勁爽脆而後者勁有咬勁。加上將赤貝群邊做成卷壽司,滿足我唔同既口感。汁煮八爪魚,食到八爪魚自身的海水咸味,好有咬口。愈食愈食到海水的咸味,心思思要叫埋清酒送下先得我覺得成個晚宴中最有驚喜的菜式之一就係呢道牡丹蝦三吃,北海道牡丹蝦肉質鮮甜,將蝦肉包住蝦膏去食簡直就係無上滋味的享受。鮮甜既蝦肉同濃郁的蝦膏,真係好食到唔捨得吞。蝦頭囉左去炸,香脆的蝦頭之中重有少許的蝦膏味,好正!再加上蝦卯清爽的甜味,好值得回味的一道佳餚!昆布汁煮鮑魚,鮑魚煮得非常之腍,肉質
食Omakase最鍾意就係望住師傅將食材慢慢變成口中的佳餚

昆布汁煮鮑魚,鮑魚煮得非常之腍,肉質鮮甜。配上濃郁的鮑魚肝係一種享受,再加上山椒葉的壽司飯又係另一種味道的變化。大佬呀,食個鮑魚都三種變化,我個味蕾真係滿足到頂唔順啦

開始食壽司啦!第一道就係季節上必食的真鯛。肉質結實又鮮甜,魚味非常濃郁!
師傅又準備緊第二道壽司
將昆布放係左口魚上面,同時感受到昆布的香味同埋左口魚清爽的魚肉。我覺得昆布味道偏重左少少,有D搶去左口魚的魚肉味。
將山椒葉放入兩塊墨魚之中,先感受到新鮮墨魚的彈牙口感,再感受到青檸岩鹽同埋山椒葉較濃的味道,先爽後濃,夠特別!
蝦呀!我最鍾意食蝦架啦!車海老大大隻,肉質勁鮮甜,煮得岩岩好唔會太老。另外將蝦腦另外上碟,蝦腦勁甜,正爆!

師傅手藝好,將松葉蟹的蟹肉握成壽司,可以唔用紫菜去食就更加感受到蟹肉的鮮甜味,同埋可以更享受到濃濃的蟹香味!高明加高手

食完一輪壽司,再試下個生蠔先。加左蘿蔔蓉丶酸啫喱令口感更清爽。生蠔鮮甜味爆出黎,蠔味超濃。雖然唔係好Creamy個種生蠔,但蠔身好脆好飽滿~正!
燒新鮮既鰻魚真係唔係個個都忍到唔流口水!燒得香脆既鰻魚皮真係送清酒一流既配搭,加上夏天開始係鰻魚的季節,鰻魚開始肥美,真係愈食愈過癮!高質燒鰻魚!
食完鰻魚之後再食燒左口魚,超肥既燒左口魚一直係我既大愛,呢個真係好食到唔洗再介紹

第一次食既青柳貝,肉質比較腍身,但係味道比赤貝的更加鮮甜,味道清新又甜,岩岩好可以成為兩道油脂感菜式之間的平衡
呢度燒海鰻真心係不得了,海鰻超肥超厚身,用黎包住醋飯去食真係有邊個可以頂得順呀。一入口就感受到滿滿的海鰻香甜味,肉質彈牙又有膠質,真係好食到不得了。醋飯同佢合而為一,呢個壽司真心係不得了。
拖羅配拖羅蓉=邪惡

海膽手卷,多到滿瀉,邪惡度1000000分!
食到最後,要加番個自家制的木魚湯先叫完美!
新鮮刨出黎既木魚勁香,做黎煮出黎既木魚湯真係好飲到不得了,香濃又舒服,真係好滿足呀!
最後加多個雪糕,為呢個完美的晚餐劃上一個句號!