2024-09-26 0 浏览
今次第二次同另一半黎食車仔麵,🆚大家做個參考A1#招牌麵 河粉配牛腩汁 $55 包以下餸#時菜 #蘿蔔 #魚蛋 #牛筋腩 55蚊包到4個送 而且份量都唔細鋪滿碗面,價錢都幾抵 菜夠爽脆,蘿蔔冇渣而且多汁好甜!魚蛋係陳皮魚蛋,結實彈牙!牛筋煲得夠耐,入口輕輕咬就化開!牛腩入味同樣都非常軟腍,食物質素都冇乜好挑剔!巴士站附近,交通方便!順路都可以去試試!#凍檸茶 #三餸幼麵(咖哩汁小辣) $67 配以下餸:#酸菜 :有種酸辣爽口既感覺 #咖哩魷魚:冇雪藏味,而且爽口 咖喱味道好夠#板燒豬頸肉:豬頸肉口感爽口,即使有油花都唔會覺得好油膩#凍菜蜜
今次第二次同另一半黎食車仔麵,🆚大家做個參考

A1#招牌麵
河粉配牛腩汁 $55 包以下餸
#時菜 #蘿蔔 #魚蛋 #牛筋腩

#凍檸茶

#三餸幼麵(咖哩汁小辣) $67
配以下餸:
#酸菜 :有種酸辣爽口既感覺
#咖哩魷魚:冇雪藏味,而且爽口 咖喱味道好夠
#板燒豬頸肉:豬頸肉口感爽口,即使有油花都唔會覺得好油膩
#凍菜蜜
2024-09-21 80 浏览
今日在元朗發現大埔郭仔記車仔麵在元朗也開了間分店,我最喜歡吃車仔麵,當然要入去試下,店內環境整潔,座位寬敞坐得舒服。車仔麵的靈魂在於湯底,而這間郭仔記的湯底由新鮮豬骨、金華火腿和大地魚等多種材料熬製而成,味道濃郁,令人讚賞。我選擇了足料湯底搭配牛腩汁和幼麵,咖喱魚蛋和牛筋腩,牛筋腩很入味好有口感,特別是咖喱魚蛋,香辣可口,令人回味無窮。家人點了足料湯底配上沙嗲汁河粉,選蘿蔔、豬紅、墨魚丸和豬腸的搭配,店家很細心把沙嗲汁分開另上,多少自己加,滿足了不同的口味需求。蘿蔔清甜吸收了湯底味道、豬腸煮到很腍很入味。除了車仔麵,他們還提供多款美味飯餐,選擇多更為豐富,讓喜愛米飯的食客也能找到合適的選擇。吃車仔麵怎能沒有檸檬可樂,檸檬加冰底簡直絕配。整體來說,郭仔記車仔麵不失車仔麵味道,簡單得來選擇多,期待下次再來嘗試更多的配搭。

蘿蔔清甜吸收了湯底味道、豬腸煮到很腍很入味。

2024-09-21
2024-08-25 151 浏览
要搵一間坐得舒服嘅地方食車仔麵其實唔容易㗎,通常都好逼,坐膠櫈,背脊冇得挨嘅,仲要同啲陌生人背對背、手踭撞手踭,尤其是大熱天時,絕對唔好受🙈🙈🙈不過我竟然喺元朗發現到一間有卡位又夠冷氣,可以坐得舒舒服服嘅車仔麵,完全唔使驚夏天食麵會出汗。📌豬三寶麵🐷🐷🐷有豬紅、豬皮、豬腸同時菜,仲可以鮑魚汁加咖哩汁同小辣,非常之有彈性。油麵份量好多,勁足料。每一啖餸同麵都索性啲汁非常入味,冇油膩咁👍🏻📌香煎豬扒麵🐷🐷🐷豬扒煎得香啱啱好,而且剪好咗,方便入口。估唔到車仔麵都可以揀薯粉,連埋啲撈咗沙嗲汁加咖哩汁嘅湯一齊食,唔經唔覺就成碗ko。額外仲加咗酸齋同埋陳皮魚蛋🐟🐟🐟。好少地方有酸齋嘅,所以一見到就即刻要加餸,又係最好索湯底嘅朋友😂😂😂而陳皮魚蛋都好有彈牙,唔會有腥味,係久違咗嘅味道🥹🥹🥹📌傳統咸檸七🍋🍋🥤有成大半個咸檸檬同一片檸檬,睇住嗰啲七喜倒落去個杯嘅時候所產生起嘅化學作用令人聽到好自癒🤗🤗🤗📌鴛鴦紅豆冰🍹鴛鴦味出,紅豆綿密有趙口,又唔會太甜。因為天氣太熱☀️,啲冰溶得好快,但係店員都好好即刻畀一杯冰我哋自己加落去,咁先稱得上係紅豆冰🧊😂😂😂🤫偷偷話畀你知呀,啲麵加埋佢個自家製嘅辣菜脯仲好食㗎,

📌豬三寶麵🐷🐷🐷

📌香煎豬扒麵🐷🐷🐷

📌傳統咸檸七🍋🍋🥤

📌鴛鴦紅豆冰🍹

🤫偷偷話畀你知呀,啲麵加埋佢個自家製嘅辣菜脯仲好食㗎,脆卜卜又辣辣地相當開胃😁😁😁

📍郭仔記車仔麵

#舒服
#陳皮魚蛋
#自家製辣菜脯

2024-01-09 441 浏览
2024年1月9號買左一個外賣既三餸車仔麵 收銀同我講 等幾分鐘就有 之後我就企係出面等 點知整完就咁放係張枱到又唔叫號碼 我一直以為個餐係其他人所以都無留意 但我等左差唔多10分鐘左右都未拎得就覺得奇怪 就入去問個餐有未 佢地話呢個係你架 咁點解你又唔叫號碼? 仲要個時有兩個樓面見到我一直企係出面等 仲要兩個一直企係到傾計 依家客人問你地野三個人又出聲?又一間可以唔洗去食既野 未見過有間態度可以差到咁既餐廳你地最好永久營業 唔好比我見到你地有執笠既一日😡 如果唔係要比細評 我半粒星都唔會比
2024-01-09
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
用餐时段
其他
2023-09-08 560 浏览
今日同屋企人經過想食下車仔麵就選擇左呢間車仔麵檔。價錢方面四個人食咗二百幾蚊,有埋野飲!雖然阿姐落錯咗個油麵,但員工態度都唔錯,其中一碗米粉略嫌煮得有啲林,但都可接受嘅!配料份量比起其他車仔麵檔多,女仔食到尾有啲飽添(叫左三餸)豬腸好大條,唔知其他車仔麵檔得一塊,不過豬軟骨可以再煮得林啲就好,陳皮魚蛋份量都多有七粒,但都係略嫌煮得有啲耐左,欠缺左一啲彈性,但湯底味道同份量救翻成件事!整體抵食唔錯!
整體抵食唔錯!
  • 自選車仔麵
2023-08-14 443 浏览
一家人都鍾意食車仔麵,自己揀餸。我就一直都鍾意辣郭仔記沙爹汁。QR code 落單又真係快同環保,節省點菜紙。一共點3 碗麵加一啲小食。二餸河粉,牛筋腩,芝士腸$36 牛脾腩汁真係好夠濃郁,牛筋又軟淋。脆炸魚皮$14 無睇錯,真係大大碟。通菜腐乳$18 呢個價錢嚟講真係好大碟。另外再叫河粉牛筋牛腩酸齋沙爹汁小辣,真係特別鍾意食呢度嘅沙嗲汁,好夾河粉。另外陳皮魚蛋,振興牛丸,瑞士雞翼,牛筋出前一丁鮑魚汁。鮑汁都好出色。整體都滿意,服務員態度有善。
一家人都鍾意食車仔麵,自己揀餸。

我就一直都鍾意辣郭仔記沙爹汁。

QR code 落單又真係快同環保,節省點菜紙。

一共點3 碗麵加一啲小食。

二餸河粉,牛筋腩,芝士腸$36
牛脾腩汁真係好夠濃郁,牛筋又軟淋。

脆炸魚皮$14 無睇錯,真係大大碟。

通菜腐乳$18
呢個價錢嚟講真係好大碟。

整體都滿意,服務員態度有善。

車仔麵係香港既地道美食,黎香港玩既朋友要試下香港既味道喇。郭仔記車仔麵既地址係元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖,好易搵㗎咋,係元朗廣場巴士總站隔離。鐘意食辣既朋友一定要留意,呢到既辣味好夠,亦好惹味,辣醬會放喺個匙羹到,等你可以自由決定落幾多辣。仲有免費辣菜莆可以加👍🏻米線 鮑汁 豬紅 蘿蔔 豬腸 $47 🌶️小辣跟餐+$12 鹹檸七佢哋嘅米線煮得岩岩好,爽滑又彈牙。麵底份量多,鮑汁醬汁濃郁香濃,令米線更加有味道。仲好大碗添,豬腸都好入味!蘿蔔好清甜,份量非常多,非常抵食,東菇嘅香氣令整個湯底更加香濃。如果你鍾意食鹹檸七嘅話,跟餐加$12就可以飲。汽水底可以自己揀,我揀左忌廉😆 製成左鹹檸忌廉,酸檸檬味同鹹味加忌廉香味,同米線嘅味道好搭配。食完之後覺得舒爽又解渴。郭仔記車仔麵真係好抵食,份量足夠,味道鮮美。店內坐位坐得好舒適,店員服務態度好,如果你去開元朗嘅話,值得一試香港地道美食郭仔記車仔麵!大埔都有分店😋香港地道美食·郭仔記車仔麵 (元朗)📍元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖

車仔麵係香港既地道美食,黎香港玩既朋友要試下香港既味道喇。

自選三餸車仔麵

米線 鮑汁 豬紅 蘿蔔 豬腸 $47 🌶️小辣
跟餐+$12 鹹檸七
自選三餸車仔麵$47

鹹檸七跟餐加$12

香港地道美食·郭仔記車仔麵 (元朗)
📍元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖
自選三餸車仔麵
自選三餸車仔麵$47
鹹檸七跟餐加$12
好少食車仔麵,食親都鍾意叫河粉、瑞士雞中翼、香煎豬扒、豆卜呢啲,朋友話我啲搭配都「好唔車仔麵」🥲🥲但我依然故我,估唔到呢次試左大埔郭仔記車仔麵係元朗分店,經典口感不敗😋👍🏻河粉($12)口感十分滑嫩,Q彈有嚼勁,牛腩汁汁頭濃郁,微辣口感讓人食欲大開。豆卜($9)口感酥脆,外皮炸得恰到好處,內裡豆腐口感豐富。瑞士雞中翼($12)肉質鮮嫩,搭配上瑞士醬汁,非常美味。香煎豬扒($14)煎得香脆,外皮恰到好處,肉質鮮嫩多汁,一定要試。最後要埋杯奶茶紅豆冰($12),奶茶的味道濃郁香醇,紅豆煮得剛剛好,不軟不硬,口感豐富,非常清爽,適合夏天消暑。🧋🧋郭仔記車仔麵 (元朗)地址:元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖

郭仔記車仔麵 (元朗)
地址:元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖
2023-07-01
2023-06-29 196 浏览
嗰日見肚餓,想食車仔麵就入咗去,平時都覺得麻麻地但有下午茶再入去試吓,下午茶去到6點,當時還有3分鐘,我知道有些餐廳過時會入唔到機,於是嗱嗱臨問收銀有咩茶餐揀,佢同我講只係送嘢飲,之後坐低咗發現有30幾蚊茶餐,於是我同個阿姐反映佢話好忙唔得閒理我,當然野食麻麻哋,仲要條菜心壞左好苦,俾錢嘅時候我同佢哋講,其實我唔介意比正價但係你唔應該呃我冇下午茶餐,個收銀聽到話佢好唔高興,之後另一個阿姐就話當時6點咁多人入嚟邊度理到咁多,我話咁都唔係我嘅錯,跟住佢冇聲出,之後好唔願意話幫我減錢,我話唔使,10幾蚊,我仲畀得起唔會受你氣,我一定會同朋友分享,以後唔會再嚟,呢啲咁嘅服務不如唔好做
2023-06-27 155 浏览
元朗出名多嘢食,高中低價位嘅都有齊。除咗『永恆豬雜粉』喺大埔過咗嚟元朗插咗旗之外,而家呢間『大埔郭仔記車仔麵』位置好方便,就喺元朗廣場巴士站。無論自己友定外來人都好易揾到間鋪嘅位置。門口個好抵食嘅車仔麵三餸套餐💲40怕唔夠食?又有選擇困難症嘅朋友,呢到仲有幾個套餐俾你揀!另一半唔中意食車仔麵嘅話,呢到仲有飯食我要快啲叫嘢食先!豬紅豬腸雞翼油麵+腩汁豬腸肥嘟嘟豬皮豬紅豬腸陳皮魚蛋+腩汁,份量真係好足,啲餸打爆咗個碗。雖然元朗都有好多間車仔麵檔,撇除藍店『永年』叫做乾淨企理外。呢間空間又大,坐得舒服,唔怕人貼人!

門口個好抵食嘅車仔麵三餸套餐💲40

怕唔夠食?又有選擇困難症嘅朋友,呢到仲有幾個套餐俾你揀!
另一半唔中意食車仔麵嘅話,呢到仲有飯食

我要快啲叫嘢食先!

豬紅豬腸雞翼油麵+腩汁

豬腸肥嘟嘟

豬皮豬紅豬腸陳皮魚蛋+腩汁,份量真係好足,啲餸打爆咗個碗。

2023-05-30 183 浏览
有次去元朗朋友度玩同埋打羽毛球🏸,都打到夜夜地,成9點左右,好多舖頭都關晒,好彩仲有車仔麵🍜!打完波again 唔可以食好肥,所以一定係淨餸,生菜、魚蛋、魷魚必叫嘅低卡之選。廢事太清,叫左沙嗲,但對我唔係好食得辣嘅人來講,都係幾辣,辣到流鼻水!不過打完波可以食到個熱食,唔錯!

不過打完波可以食到個熱食,唔錯!
2023-05-29 157 浏览
三餸起麵餐下午茶(冷熱飲品$2) 紅薯粉(爽D鮑汁不辣) 酸菜 咖哩魷魚板燒豬頸肉椰汁紅豆冰(特 少冰)$58呢個份量同平時午餐晚餐唔似有分別,但價錢上包埋紅豆冰,其實當正餐食都冇問題,大家可以參考一下。酸菜有浸過,唔會太酸偏清爽。咖哩魷魚入味口感爽脆。板燒豬頸肉呢個係主打招牌好推薦!厚度適中,油脂豐厚口感好爽。味道醬油味濃郁!三餸起麵餐下午茶米粉(沙嗲汁小辣)*清甜蘿蔔*秘製牛筋腩*新鮮豬腸*檸底可樂$55細心位係叫左小辣,但辣汁用左匙羹分開,可以試一試再撈埋湯頭。蘿蔔索曬汁好甜亦唔會有渣,非常好食!豬腸煙靭。牛筋腩份量非常多,牛筋炆到入口即化。
三餸起麵餐下午茶(冷熱飲品$2)
紅薯粉(爽D鮑汁不辣)
酸菜
咖哩魷魚
板燒豬頸肉
椰汁紅豆冰(特 少冰)

三餸起麵餐下午茶
米粉(沙嗲汁小辣)*
清甜蘿蔔*
秘製牛筋腩*
新鮮豬腸*
檸底可樂

2023-05-29 123 浏览
~📍 郭仔記車仔麵 (元朗)🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹我哋叫咗個四餸車仔麵,有香煎雞扒,秘製牛筋腩,豬皮同蘿蔔,我哋揀咗油麵少辣沙嗲汁,食起上嚟唔會太辣,沙嗲汁撈埋落去都好香,香煎雞扒好出色,秘製醃料醃完之後煎得好香好入味,豬皮彈牙,蘿蔔好甜,份量都好多👍🏻另外我哋仲叫咗秘製豬軟骨飯加咖喱汁,成個味道好夾,豬軟骨炆到淋晒,中間嗰舊軟骨都軟硬適中,好食到一粒不剩🤣另外仲叫咗奶茶紅豆冰,唔會太甜,紅豆都好多,好足料🤩🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
~
📍 郭仔記車仔麵 (元朗)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

2023-05-15
2023-02-18 382 浏览
今日放假,家人午餐想食車仔麵,我就提議叫郭仔記。對上一次幫襯原來已經係大約半年前。家人點咗蘿蔔,魚皮餃,鯪魚肉,粉絲配沙嗲汁我就點咗牛肚,酸齋,牛丸,幼麵,沙嗲汁加小辣汁同家人一齊分享的餸,味道OK而且份量亦算幾足料。牛肚入味又唔會韌,鯪魚肉夠新鮮,值得推介。額外點咗陳皮魚蛋,雖然無任何汁,但都好香。簡單但好味的一餐。
今日放假,家人午餐想食車仔麵,我就提議叫郭仔記。
對上一次幫襯原來已經係大約半年前。

家人點咗蘿蔔,魚皮餃,鯪魚肉,粉絲配沙嗲汁
我就點咗牛肚,酸齋,牛丸,幼麵,沙嗲汁加小辣汁

同家人一齊分享的餸,味道OK而且份量亦算幾足料。
牛肚入味又唔會韌,鯪魚肉夠新鮮,值得推介。
額外點咗陳皮魚蛋,雖然無任何汁,但都好香。

簡單但好味的一餐。

2023-02-18
外卖送餐
用餐时段
2023-01-16 328 浏览
元朗抵食車仔麵 🤩🤩星期六下午2:30去到滿晒座不過唔係等好耐就冇位啦👍🏻👍🏻👍🏻位置相當方便!係九巴總站旁旁,朗屏站行過黎都係5分鐘內👍🏻🍜三餸麵 - 陳皮魚蛋+豬紅+紫菜幼麵(秘製辣汁小辣)$40,紫菜都多個索埋個湯食好正🤤🤤,陳皮魚蛋有7粒,份量都算多,豬紅好食有咬口,冇腥味👍🏻👍🏻秘製辣汁小辣就覺得唔算好辣,下次可以試中辣應該都冇問題!🍜三餸麵 - 蘿蔔+酸齋+陳皮魚蛋幼麵(秘製辣汁小辣)$39,蘿蔔鮮甜又夠淋。陳皮魚蛋👍🏻👍🏻👍🏻因為之前食過覺得幾多又好食所以再食,幼麵份量都多。每張枱都有菜脯可以自己加,好好味好爽口,推薦🥘咖哩魷魚$30,呢個價錢有咁多真係幾抵食,醃得幾份味,幾爽口唔會過韌
元朗抵食車仔麵 🤩🤩

星期六下午2:30去到滿晒座
不過唔係等好耐就冇位啦👍🏻👍🏻👍🏻
位置相當方便!係九巴總站旁旁,朗屏站行過黎都係5分鐘內👍🏻

2023-01-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
$54.5 (午餐)