2024-11-01 87 浏览
灣仔皇后大道東有數條小街道,戈幾條街不乏美食,蘭杜街有間居酒屋,環境型枱🖤主打日式串燒🍢有吾少打工仔放工後黎飲番杯放鬆吓🍻✿ 一口芝士 $58呢家一口芝士系居酒屋逐漸變得普及,即脆炸芝士,不過每件都系細細件,方便客人食用。外層脆卜卜,裡面芝士芝味濃郁🧀✿ 粟米天婦羅 $58粟米大家都愛🌽經過油炸方式後成為天婦羅🍤香脆可口,當中嚐到清甜感覺所以不至於太膩。✿ 秘醬燒豆腐 $32秘醬香氣撲鼻👃🏼表面有木魚令賣相變得精美✨豆腐脆卜卜,豆味香濃。✿ 明太子蛋白玉子燒 $58只系用蛋白黎做玉子燒真系第一次食😳食到最純粹嘅蛋白味🥚蛋白本身味道較清淡,有埋明太子鹹香平衡剛好🧡✿ 免治雞肉棒 (自家製) $48自家製免治雞肉棒有誠意🐔食到一粒粒雞軟骨,口感有少少脆,沾上蛋黃汁更美味💛✿ 雞軟骨棒餃子 $68串燒店同樣食到餃子🥟餃子裡面同樣系一粒粒雞軟骨,爽口彈牙,餃子皮薄餡肉厚實。✿ 厚燒牛舌心 $58牛舌心厚燒仍能夠鎖住肉汁🐮充滿嚼勁,加上鹽燒鹹味令其菜式錦上添花😋✿ 燒白鱔 $68燒白鱔系大家系日式串燒店最愛🐟皮脆魚肉又嫩滑,燒得好juicy。✿ 燒銀鱈魚 $78諗起平時系居酒屋食銀鱈魚西京燒,魚

✿ 一口芝士 $58

✿ 雞軟骨棒餃子 $68

✿ 厚燒牛舌心 $58

✿ 燒白鱔 $68

✿ 燒銀鱈魚 $78
諗起平時系居酒屋食銀鱈魚西京燒,魚肉香甜,沾上沙律醬好惹味💛

✿ 燒油甘魚鮫 $128
魚皮脆卜卜,魚肉好嫩滑🐟魚肉仲系熱辣辣。
2024-10-30
2024-10-26 107 浏览
收工有好朋友嚟接收工👯‍♀️~順便去飲返杯收工啤,食啲串串🍡~呢間酒常堯雖然喺小巷,但佈置好多🎃~一行到附近就會見到~是日推介有扇貝🦪,鮮嫩,加埋蒜香牛油香🧄🧈~如果嚟嘅時候有,記得唔好錯過~我一向都超鍾意食大啡菇🍄~佢面頭啲煙肉芝士🥓🧀,加埋啲脆脆嘅洋葱粒🧅~仲有鹹香鮮味嘅三文魚籽,非常juicy好味😋~個秘醬燒豆腐做到炸嘅一樣🔥,外皮超級脆~而且加埋秘醬同埋郁郁木魚碎,味道好豐富🥰~串燒叫雞中翼都好正🐔~因為燒到個皮脆卜卜,簡單用少少鹽調味就好好食🧂~呢度有個特別嘅明太子蛋白玉子燒🥚~唔似平時嘅黃色玉子燒,食落有平時煎蛋白咁嘅煙煙韌韌口感🍳~中間又好軟滑,幾特別嘅一道菜式~另外仲叫咗個燒伍魚一夜干🐟~啲魚肉好滑,骨又唔多~加埋有個有啲柚子酸酸味嘅醬🍊,令帶焦香味嘅魚肉更多風味~除咗呢幾款特別推介,仲有食咗燒飯團🍙~串燒雞腎同冬菇,全部調味都好到位👍~而且呢度好有feel,同知己朋友嚟飲返杯傾心事啱晒🍻~Klook 3%優惠碼: HELENCKLOOK
收工有好朋友嚟接收工👯‍♀️~
順便去飲返杯收工啤,食啲串串🍡~
呢間酒常堯雖然喺小巷,但佈置好多🎃~
一行到附近就會見到~

是日推介有扇貝🦪,鮮嫩,加埋蒜香牛油香🧄🧈~
如果嚟嘅時候有,記得唔好錯過~
燒扇貝

我一向都超鍾意食大啡菇🍄~
佢面頭啲煙肉芝士🥓🧀,加埋啲脆脆嘅洋葱粒🧅~
仲有鹹香鮮味嘅三文魚籽,非常juicy好味😋~
煙肉芝士大啡菇

個秘醬燒豆腐做到炸嘅一樣🔥,外皮超級脆~
而且加埋秘醬同埋郁郁木魚碎,味道好豐富🥰~
秘醬燒豆腐

串燒叫雞中翼都好正🐔~
因為燒到個皮脆卜卜,簡單用少少鹽調味就好好食🧂~
燒雞中翼

呢度有個特別嘅明太子蛋白玉子燒🥚~
明太子蛋白玉子燒

唔似平時嘅黃色玉子燒,食落有平時煎蛋白咁嘅煙煙韌韌口感🍳~
中間又好軟滑,幾特別嘅一道菜式~
明太子蛋白玉子燒

另外仲叫咗個燒伍魚一夜干🐟~
啲魚肉好滑,骨又唔多~
加埋有個有啲柚子酸酸味嘅醬🍊,令帶焦香味嘅魚肉更多風味~
燒伍魚一夜干

除咗呢幾款特別推介,仲有食咗燒飯團🍙~
明太子燒飯團

串燒雞腎同冬菇,全部調味都好到位👍~
燒雞腎
燒翠玉瓜

而且呢度好有feel,同知己朋友嚟飲返杯傾心事啱晒🍻~
啤酒 & 薏米水

燒翠玉瓜
啤酒 & 薏米水
燒冬菇
2024-10-12 225 浏览
喺蘭杜街嘅後巷中有間型格串燒🍺🍢行過路過好易會miss咗以為好少人咩?入面不知幾熱鬧!除咗有好多酒揀🍺🍻🥂🍸🥃🍷串燒都有好多選擇,仲有啲係獨家架!🌟特別推介佢地嘅海鮮🦞🦀🦐🐟每日新鮮買入📞除咗menu上嘅,有咩想食都可以預訂📝🍳🥚明太子蛋白玉子燒 💲58 - 平時食開有蛋黃嘅,呢款係用6隻蛋白架!口感特別滑,加埋明太子好惹味~ 👅薄切燒牛舌心 💲88 - 好薄又香軟,麻油醬汁好提味~🍢雞軟骨 💲38 - 有調味,爽脆有咬口~ 🍢免治雞肉棒 💲48 - 肉嫩可口,加埋蛋汁yumyum~ 🍢秘醬燒豆腐 💲32 - 外層好香脆,好似臭豆腐咁,再配埋醬汁好正、好中意!🥠中式漢堡(刈包) 💲10 - 外層脆脆哋好食~🍘明太子燒飯團 💲58 - 外層香口唔會太硬~🍢西蘭花苗 💲28 - 無渣架~🫛冷枝豆 💲28 - 配有自家製醬油~ 店員幾nice,野食又唔錯,唔怪之得咁多熟客仔去啦~
喺蘭杜街嘅後巷中有間型格串燒🍺🍢
行過路過好易會miss咗
以為好少人咩?入面不知幾熱鬧!
除咗有好多酒揀🍺🍻🥂🍸🥃🍷
串燒都有好多選擇,仲有啲係獨家架!

🍳🥚明太子蛋白玉子燒 💲58 -
平時食開有蛋黃嘅,呢款係用6隻蛋白架!
口感特別滑,加埋明太子好惹味~

👅薄切燒牛舌心 💲88 - 好薄又香軟,麻油醬汁好提味~

🍢雞軟骨 💲38 - 有調味,爽脆有咬口~

🍢免治雞肉棒 💲48 - 肉嫩可口,加埋蛋汁yumyum~

🥠中式漢堡(刈包) 💲10 - 外層脆脆哋好食~

🍘明太子燒飯團 💲58 - 外層香口唔會太硬~

🍢西蘭花苗 💲28 - 無渣架~

🫛冷枝豆 💲28 - 配有自家製醬油~

店員幾nice,野食又唔錯,唔怪之得咁多熟客仔去啦~
2024-10-08
公司同事farewell 成班人放工去左灣仔食野有同事介紹灣仔近金鐘有間隱世串燒店好正平時我比較少去呢邊原來蘭度街係一條食街 有不同國家特式菜既餐廳至於呢間串燒酒吧店<酒常堯>就真穩世位於小巷內的一個隱蔽位置餐廳以吧枱設計為主我地去果晚正正係Happy Friday有唔少附近放工既上班族來飲酒食串燒輕鬆一下而呢度既串燒又真係唔錯 //自家製免治雞肉棒 $48//免治雞肉棒(自家製): 免治肉及雞軟骨製成再蘸上滑溜既日本蛋有口感又Juicy //雞中翼 $38//雞翼火喉控制得剛剛好燒至外皮金黃脆口但仍然Keep到雞肉嫩滑鎖住肉汁 //厚切牛舌心 $58//厚切牛味十足搭配新鮮的洋蔥碎粒肉質滑嫩 牛舌味濃 //雞蠔肉 $42//雞蠔肉係近雞腿既位置外皮燒至酥脆 入口肉質滑嫩多汁 //雞尾 $38//入口口感爽彈 加上滿滿的炭燒味師傅在控制火喉方面絕對係高手 //雞頸 $48//雞頸肉炭燒味濃 口感好爽彈 //椒鹽軟殼蟹 $78//軟殼蟹外脆內軟 椒鹽味道濃郁入口鹹香味濃而且食到蟹肉的鮮味 //明太子蛋白玉子燒 $58//玉子燒好常見 但蛋白玉子燒又真係第一次見由蛋漿變
公司同事farewell 成班人放工去左灣仔食野

玉子燒好常見 但蛋白玉子燒又真係第一次見
由蛋漿變成蛋白 再整成玉子燒
蛋白玉子食落口感好特別
又好似無平時D 玉子燒甘飽膩
加埋明太子醬更加是絕配 滿分!

//鹽燒黑豚腩 $118//

感覺好似去左一個日本小旅行咁
  • 鹽燒黑豚腩
  • 明太子蛋白玉子燒
2天前 0 浏览
灣仔內街有間串燒餐廳 酒吧的格調佈局 可以滿足兩個願望😬 串燒即叫即燒 👍🏻串燒同炸物都有好多選擇 整體質素都唔錯 🌟 Encore 之選👍🏻多春魚 🌟 魚春口感豐富 一口芝士 🧀🌟酥脆內軟 明太子蛋白玉子燒迷你甜薯 🌟 軟糯甜香 紫薯味重原隻燒魷魚厚燒牛舌心虎蝦 🌟 蝦頭蝦膏香濃 蝦肉爽口彈牙 大大隻翠玉瓜飲品: 青檸梳打 🍹平日夜晚都攰攰地就冇叫酒 青檸梳打反而清新爽口 下次週末可以改黎happy hour 摸下杯底都開心

串燒同炸物都有好多選擇 整體質素都唔錯

青檸梳打 🍹
平日夜晚都攰攰地就冇叫酒 青檸梳打反而清新爽口

下次週末可以改黎happy hour 摸下杯底都開心
6天前
最近去了灣仔一間特別有氛圍的串燒酒吧——酒常堯🍶這裡的裝潢風格帶有日式居酒屋的簡約感,配上昏黃燈光和小巧桌椅,立刻讓人融入日系深夜食堂的氛圍🥰餐點不只串燒多樣,連小菜和酒類選擇也相當豐富🥢這次點了一些經典的菜式,一邊啜飲生啤,一邊細細品味🍙🟤這個厚燒牛舌心真的做得很出色,切得厚實又富有彈性,燒烤後的香氣撲鼻而來,表面微焦,內裡卻保持了嫩滑的口感🥰搭配少許鹽調味,完全突顯了牛舌的鮮美,讓人一口接一口欲罷不能🤤🟡玉子燒層次分明而軟嫩,入口時明太子的咸香混合著蛋香,細膩又帶有豐富的味道,讓人忍不住想追加一份!煙肉車釐茄卷真的是新鮮有趣的搭配😝用煙肉包裹住新鮮的車釐茄,算是整場的驚喜之選🍒🟠燒銀鱈魚的質感綿密,入口即化。外皮烤得金黃微焦,魚肉保持嫩滑鮮美,帶點微咸的味道恰到好處,超滿足☺️【是日點餐】🔥免治雞肉棒🐮厚燒牛舌心🍅煙肉車釐茄卷🐟白鱔💛明太子蛋白玉子燒🍙明太子燒飯團🌸中式漢堡🤍秘醬燒豆腐🐟燒銀鱈魚🐮一口和牛🍄煙肉芝士大啡菇🐔雞中翼🍋凍檸茶💛Sapporo Premium生啤

【是日點餐】
🐔雞中翼
🍋凍檸茶
💛Sapporo Premium生啤
2024-10-29 0 浏览
小編同朋友今日放工後嚟到呢一間位於灣仔嘅呢間日式居酒屋食串燒飲啤酒。最近係Halloween主題,小編同朋友order咗一口芝士,串燒白鱔,串燒牛舌,燒油甘魚鮫,燒銀鱈魚等一系列嘅串燒。小編相當推薦串燒白鱔,串燒牛舌,串燒免治雞肉棒,燒油甘魚鮫等等嘅美食,每一道串燒都烹調得相當美味,呢間居酒屋員工嘅招呼態度相當好,相當nice, 小編同朋友都相當滿意,另外再加一杯沖繩黑啤,配上串燒,成個配搭相當配合,大家不妨一試。

• 白鱔
  • 磯煮鮑魚
2024-10-24 24 浏览
居酒屋坐吧枱 同老友邊傾邊食, 歎燒物飲番杯, 好有 feel 啊! Sapporo Premium $48自家製薏米水 $18扇貝 $38/ 隻扇貝肉厚鮮嫩裙邊爽口 蒜蓉鹹香提鮮😆 忍唔住 食清曬!翠玉瓜 $28雞中翼 $38燒得啱啱好皮脆肉滑雞腎 $42腎一貫質感得黎 實淨得黎脆口易食冬菇 $28明太子蛋白玉子燒 $58唔錯唔錯煙肉芝士大啡菇 $68Creamy 芝士饀料, 口感好豐富呢~秘醬燒豆腐 $32燒伍魚一夜干 $138明太子燒飯團 $58/件心機之作, 飯好脆口, 再黎 一定會再食!
居酒屋坐吧枱 同老友邊傾邊食,
歎燒物飲番杯, 好有 feel 啊!

Sapporo Premium $48
自家製薏米水 $18

扇貝 $38/ 隻

扇貝肉厚鮮嫩
裙邊爽口 蒜蓉鹹香提鮮
😆 忍唔住 食清曬!

翠玉瓜 $28

冬菇 $28

明太子蛋白玉子燒 $58

唔錯唔錯

煙肉芝士大啡菇 $68

Creamy 芝士饀料, 口感好豐富呢~

秘醬燒豆腐 $32

燒伍魚一夜干 $138

明太子燒飯團 $58/件

心機之作, 飯好脆口, 再黎 一定會再食!
2024-10-23 37 浏览
位置喺街頭巷入面,都幾神秘隱秘,不過有盞射燈射住地下提示👍1️⃣燒豬頸肉超好食,原本以為係會燒到好乾,然後自己點醬汁嗰d,到係佢係鹽燒嗰仲豬頸肉,汁多肉嫩,我認為係必叫之選,超級推薦2️⃣炸粟米🌽呢個都幾特別,係炸粟米粒,不過唔知係咪粟米唔夠甜,所以冇左d甜味,但整體個做法是不錯的3️⃣秘醬燒豆腐呢個我都覺得係必點之一,豆腐皮燒得脆脆,醬汁搭配好味,唔會乾4️⃣秋葵秋葵唔會燒到好乾,之前食過其他係燒到冇汁😂
位置喺街頭巷入面,都幾神秘隱秘,不過有盞射燈射住地下提示👍
1️⃣燒豬頸肉
2️⃣炸粟米🌽
3️⃣秘醬燒豆腐
4️⃣秋葵
秋葵唔會燒到好乾,之前食過其他係燒到冇汁😂

• 秘醬燒豆腐
  • 豬頸肉
2024-10-23 59 浏览
和朋友相約食飯,朋友大推這家餐廳炸雞翼雞翼外皮金黃酥脆,內裡的肉質鮮嫩多汁。每一口都能感受到醃製的香料味,特別是那股微微的辣味,令整體口感更上一層樓。搭配的特製醬汁甜中帶辣,完美地提升了雞翼的風味,每一口都讓人忍不住想再來一隻。明太子飯團叫了招牌的明太子飯團,建議提早叫,因為都需要少少時間製作,飯糰的米飯Q彈適中,每一口都有飯糰不油膩。雞軟骨和香菇串雞軟骨經過精心的醃製,味道適中,有用醬醃過,而香菇串則是意外的驚喜,香菇的鮮美搭配微微的香料,保持了食材的原汁原味。
和朋友相約食飯,朋友大推這家餐廳

炸雞

明太子飯團

叫了招牌的明太子飯團,建議提早叫,因為都需要少少時間製作,
飯糰的米飯Q彈適中,每一口都有飯糰不油膩。

雞軟骨和香菇串

2024-10-22 50 浏览
首先是龍蝦湯,這道湯品鮮美濃郁,讓人一入口就能感受到龍蝦的鮮香。接著是銀鱈魚,肉質細膩,味道鮮美,是一道不容錯過的海鮮佳餚。蒜頭作為一道開胃菜,香脆可口,讓人食指大動。豆腐則以其嫩滑的口感和獨特的醬汁味道贏得了眾人的喜愛。蘆筍的清新口感與眾不同,既健康又美味。 明太子燒飯團經過精心烤製,飯團外皮微焦,內裏柔軟,配上明太子的鹹香,令人難以忘懷。 Corner Stone Sauvignon Blanc和 Canetelli Moscato作為配餐的酒品,無論是前者的清新果香還是後者的甜美口感,都與菜品完美搭配,提升了整體的用餐體驗。免治雞肉棒的製作精良,雞肉香嫩可口,讓人回味無窮。 墨汁墨魚腸仔的肉質細膩,醬汁濃郁,是一道非常經典的菜品。最後,orange volka lime 作為餐後飲品,清爽解膩,給整頓餐點增添了一絲清新。總體來說,這次用餐的每一道菜品和飲品都展示了廚師的高超技藝和對食材的尊重。從開胃菜到甜品,每一道菜都充滿了驚喜和滿足,讓人不禁期待下次的用餐經歷。這次用餐絕對是一次令人難忘的美食體驗,每一口都充滿了幸福感和滿足感。

2024-10-22 45 浏览
發現了一間隱藏串燒居酒屋,吧枱是半圍形,店員老闆在中間一邊遞串燒斟酒一邊同食客好像朋友一樣開心聊天💬,很有歡樂氣氛少爺手工生🍻,星期一至六下午3:00-7:00是happy hour居然有4個鐘頭長時間特別優惠,一杯🍺3️⃣串燒🍖只需88,下次找個喜歡喝9的朋友來享受優惠燒白鱔好厚肉,魚皮脆肉嫩好Juicy雞蠔肉是雞腰至脾最嫩滑,每只雞只有少量!燒蟶子皇好大,處理得非常乾淨,看著就是晶瑩透亮,吃起來鮮甜多汁燒虎蝦肉多肥美,肉質結實、爽口彈牙燒銀鱈魚魚肉白白的,肉質細緻、油脂豐厚、多汁,一片一片入口即化的口感,不誇張,超級美味!!🥒素食也有多樣選擇,燒豆腐燒羽衣甘藍燒西蘭花苗燒秋葵燒蘆荀燒淮山,串串香味四溢,咬下去軟嫩彈牙,越嚼越香,根本捨不得咽下去。真系好過癮!

燒白鱔
好厚肉,魚皮脆肉嫩好Juicy

雞蠔肉
是雞腰至脾最嫩滑,每只雞只有少量!
燒蟶子皇
好大,處理得非常乾淨,看著就是晶瑩透亮,吃起來鮮甜多汁
燒虎蝦
肉多肥美,肉質結實、爽口彈牙
燒銀鱈魚

2024-10-18 42 浏览
🐻👩🏻收工突然想食日本菜,🐻👨🏽身為人夫當然負起責任,幾經辛苦揾到灣仔一間酒常堯Gill & Grill 好評不小,決定book定去食下!酒常堯處於一條小巷,幸好店家安排了店名射燈照在地上,完全可以輕鬆到達。餐廳一排長吧台外加落地玻璃,望住一列酒櫃食飯氣氛滿滿。店家主打串燒海鮮,不過海鮮要預訂,所以今日全力食串。先發係厚燒牛舌心,牛舌厚度十足,口感好嫩,肉味爆滿。秘汁牛肋滿滿洋蔥絲,鮮辣味配上有咬口既牛肋肉,每嚼一口都好滿足。食完牛就食雞,先來串雞蠔肉,係背部近雞脾位置,一隻雞得兩舊,好珍貴,雞皮燒到脆口,雞肉嫩滑多汁,真係惹味。要來串雞肝肝味十足,有種入口慢慢溶化的感覺,洋蔥絲既添味剛剛好。當然少不免雞中翼,係串燒店必點之物,酒常堯既雞中翼相當出色,雞翼燒到啱啱好焦脆,雞肉自然嫩滑,真係食一串唔夠喉。最後係免治雞肉棒,雞肉夾雜雞軟骨,沾上蛋汁入口順滑豐滿,口感層次升華。酒常堯串燒質素絕對係性價比之選,店員服務用心,真係食得開心,🐻👨🏽不期然都飲多兩杯,下次要同朋友過來chill下!

2024-10-17 57 浏览
🐻今日🐻👨🏽放假出嚟港島接我放工,之前朋友介紹灣仔有一間可以食串燒飲酒嘅地方,所以就就嚟咗灣仔呢間叫酒常堯既餐廳,佢哋今日有包場,我哋就喺正佢包完場入去食嘢,佢哋仲未走晒,所以氣氛好😁🐻佢地款式算多,串燒都唔錯,最令我難忘既反而係雞肝,燒得好好食,一d都唔乾 勁juicy,其他串燒份量都算係咁 ,唔會太細串,雞腳筋都好特別,食落去煙煙韌韌又脆咁😆我一度以為係雞皮🤣 燒飯團都係出色既,燒到焦香唔苦,外脆內軟又夠味🤙🏼 有時係港島唔知食咩好可以嚟呢度happy hour食返幾串串燒chill下🤘🏼

2024-10-14 67 浏览
收工之後好想搵個靜靜地嘅地方食串燒,朋友仔就帶咗我嚟灣仔呢間都幾隱蔽嘅串燒店。呢度嘅入口都唔容易搵㗎,入到去裝修簡樸,都幾適合飲酒傾下計。呢度嘢飲同埋串燒嘅選擇都唔少,哈哈,好易又眼闊肚窄😂先食淮山,口感好正,酸酸嘅調味好開胃。銀杏鹹鹹地、甘甘地,都係唔錯嘅前菜。然後要咗好幾串雞嘅串燒:雞頸肉、雞皮、雞軟骨、雞腎等等,都燒得幾好食,夠味又乾身👍 雞皮尤其推介!送酒一流!呢度仲有邪惡嘅鵝肝,大大嚿,好味😋呢度都有各式海鮮,不過我哋淨係食咗燒鰻魚。最後食埋個飯團就已經好飽啦。下次同朋友想摸吓酒杯底可以再嚟呢度。

呢度嘢飲同埋串燒嘅選擇都唔少,哈哈,好易又眼闊肚窄😂

呢度仲有邪惡嘅鵝肝,大大嚿,好味😋

下次同朋友想摸吓酒杯底可以再嚟呢度。
2024-10-07
  • 白鱔