2024-11-01
灣仔皇后大道東有數條小街道,戈幾條街不乏美食,蘭杜街有間居酒屋,環境型枱🖤主打日式串燒🍢有吾少打工仔放工後黎飲番杯放鬆吓🍻✿ 一口芝士 $58呢家一口芝士系居酒屋逐漸變得普及,即脆炸芝士,不過每件都系細細件,方便客人食用。外層脆卜卜,裡面芝士芝味濃郁🧀✿ 粟米天婦羅 $58粟米大家都愛🌽經過油炸方式後成為天婦羅🍤香脆可口,當中嚐到清甜感覺所以不至於太膩。✿ 秘醬燒豆腐 $32秘醬香氣撲鼻👃🏼表面有木魚令賣相變得精美✨豆腐脆卜卜,豆味香濃。✿ 明太子蛋白玉子燒 $58只系用蛋白黎做玉子燒真系第一次食😳食到最純粹嘅蛋白味🥚蛋白本身味道較清淡,有埋明太子鹹香平衡剛好🧡✿ 免治雞肉棒 (自家製) $48自家製免治雞肉棒有誠意🐔食到一粒粒雞軟骨,口感有少少脆,沾上蛋黃汁更美味💛✿ 雞軟骨棒餃子 $68串燒店同樣食到餃子🥟餃子裡面同樣系一粒粒雞軟骨,爽口彈牙,餃子皮薄餡肉厚實。✿ 厚燒牛舌心 $58牛舌心厚燒仍能夠鎖住肉汁🐮充滿嚼勁,加上鹽燒鹹味令其菜式錦上添花😋✿ 燒白鱔 $68燒白鱔系大家系日式串燒店最愛🐟皮脆魚肉又嫩滑,燒得好juicy。✿ 燒銀鱈魚 $78諗起平時系居酒屋食銀鱈魚西京燒,魚
✿ 一口芝士 $58
✿ 雞軟骨棒餃子 $68
✿ 厚燒牛舌心 $58
✿ 燒白鱔 $68
✿ 燒銀鱈魚 $78
諗起平時系居酒屋食銀鱈魚西京燒,魚肉香甜,沾上沙律醬好惹味💛
✿ 燒油甘魚鮫 $128
魚皮脆卜卜,魚肉好嫩滑🐟魚肉仲系熱辣辣。