2017-12-14 119 浏览
去長沙灣搵朋友聚會,去左呢間餐廳,我都唔知有呢間商場,原來幾好行!間野似係KOL 開, 隔離有直播室!前菜餐湯及沙律,沙律菜好新鮮,配黑醋汁,夠晒開胃!餐湯係薯仔湯,有一粒粒的薯仔,最鐘意呢種有口感的湯。美國優質肉眼排配葡萄酒燒汁配香脆薯條及時菜$218, 肉眼排好大塊,冇得要求幾成熟,但肉質嫩滑。加拿大比目魚配香辣蕃茄莎莎跟薯蓉及薯菜$218, 呢條加拿大比目魚好新鮮,而且好肥美,油脂溶於口中,香氣滿口!蕃茄莎莎醬係酸酸的,好開胃,同魚好夾!薯蓉真係要讚一讚,好好食!

間野似係KOL 開, 隔離有直播室!

2017-11-27 157 浏览
聽朋友講D2place好耐,今日到D2 place 行街,見到工廈翻新又幾成功wor!是因好多裝潢漂亮、又趁返工廈的工業風。感覺好舒服。太肚餓關係門口搭電梯上商場1樓就見到呢間餐廳。見門口菜單都相當吸引,就決定儘管一試。這次我們叫了-------------炸魚薯條!!薯條很好吃,炸魚的魚肉鮮嫩,朋友說但味道過淡。而且餐沒有跟飲品,為一大遺憾。我們還叫了-------------------xxxx肉眼扒餐!(全名不太記得)同樣我覺得薯條炸得不錯,配菜也很OK!扒我叫了8成熟,味道也不錯。但美中不足,這塊扒比較薄同埋多肉根。我們還叫了---------蒜香雞翅!很好吃,好脆,蒜香足!!推介。*炸魚餐 $118*xxxx肉眼扒$218*雞翅 $58 (極力推介雞翅)
這次我們叫了-------------炸魚薯條!!

*炸魚餐 $118
*xxxx肉眼扒$218
*雞翅 $58 (極力推介雞翅)
蒜香雞翅
炸魚薯條
2017-11-27
蒜香雞翅
2017-11-27 125 浏览
今晚難得週末,逛逛D2 place 扮文青。但晚飯時間,又係度R爆頭諗食咩,經過呢間裝潢幾warm嘅餐廳一於試下。。。。。首先,講下餐廳環境:星期日晚上8點,意外餐廳不算多人(一入去旺時間但少人、有點擔心仲伏)。餐廳墻邊有自助區,for自行添水或者調味。燈光柔和、音樂OK。我叫嘅系『晚市豪華餐-比目魚配番茄沙沙』$218先上南瓜大蝦黑松露湯+ 牛角餐包湯夠濃郁,加上d胡椒粉。好味!牛角包幾軟!。。。!然後,上主菜比目魚配番茄沙沙。比目魚分量比我想象中大份,魚肉鮮甜。但其實我情願魚分量少些,加其他配搭。同埋比目魚同番茄沙沙d不太配。但強調魚系好味嘅。最後飲品:柚子蜜(正常水準)整體環境好,上菜時間快,食物配搭可以更好。值得一試。

我叫嘅系『晚市豪華餐-比目魚配番茄沙沙』$218
先上南瓜大蝦黑松露湯+ 牛角餐包
湯夠濃郁,加上d胡椒粉。好味!牛角包幾軟!。。。!

最後飲品:柚子蜜(正常水準)

整體環境好,上菜時間快,食物配搭可以更好。值得一試。
比目魚番茄沙沙
南瓜大蝦黑松露湯
2017-11-26
南瓜大蝦黑松露湯
2017-11-19 211 浏览
行過D2 Place,見呢間小店望落幾舒服,就同朋友入去開餐. 估唔到晚餐都幾多選擇,可以加$22將餐湯嘅牛角包轉其他頭盤,又可以加$28將餐飲轉紅酒/ 白酒. 今晚想食清啲,我就點咗pesto linguine,朋友就點咗house burger. 雖然要行出去櫃枱點餐俾$,但侍應們喺俾menu丶點餐丶送餐時都好親切有禮! 餐湯: 真係打爛啲磨菇嘅磨菇忌廉湯 - 好味! 牛角包: 似唔油同無陣酸味嘅嘉頓牛角包 Linguine: 賣相唔錯. 呢個pesto sauce無落蒜,一啲都唔油膩、唔鹹,加埋多種新鮮蔬菜個味好清新,估唔到有咁多蔬菜! 感覺好健康! House burger: 有一大堆幾好味嘅沙律菜. 黑白芝麻包幾香,漢堡扒比美式漢堡稍為薄,所以肉汁相對少,食落唔油膩,都係走健康路線. 薯條炸得好好味! 餐飲除咗咖啡丶茶,好似仲可以揀柚子蜜丶紅棗茶.另外值得一提係呢度播嘅歌,新舊中西都有,首首都好啱feel偽文青朋友話簡直係佢個playlist! 臨走時侍應好親切咁問食物啱唔啱食,感覺呢間小店嘅員工好用心對待客人,希望呢個服務態度keep到~

餐湯: 真係打爛啲磨菇嘅磨菇忌廉湯 - 好味!

牛角包: 似唔油同無陣酸味嘅嘉頓牛角包
磨菇忌廉湯&餐包

Vegetarian  linguine

House  burger

餐飲除咗咖啡丶茶,好似仲可以揀柚子蜜丶紅棗茶.

另外值得一提係呢度播嘅歌,新舊中西都有,首首都好啱feel

2017-11-18
磨菇忌廉湯&餐包
Vegetarian  linguine
House  burger
  • Vegetarian linguine
2017-11-16 162 浏览
工廠大廈變身食肆早已不是新鮮事,但願意落本活化工廠,裝修得如型格商場的就較少,當中較突出的要數位於荔枝角的D2 place, 無論手作市集或是餐廳都很有個性。其中一間就是Kool。食物價格屬中等,裝修擺設挺特別。看餐牌時,突然望到瑩光色的照射,抬頭一看窗邊,剛好是招牌的霓紅燈反射,相信這擺設也經過一番心思吧跟朋友各點了一份套餐,羅宋湯味道不錯,黑醋蔬菜沙律也新鮮主菜選了Burger,味道還算不錯,厚切薯條也脆,可惜是溫度只是僅僅溫暖,多放一會薯條都冷了,而飲品則遲遲未來,期間朋友的餐點還搞錯了,這方面有待改善。

食物價格屬中等,裝修擺設挺特別。

跟朋友各點了一份套餐,羅宋湯味道不錯,黑醋蔬菜沙律也新鮮

2017-11-14 127 浏览
尋日男朋友放假接我收工去咗附近嘅商場行街發現多咗好多餐廳 最後行咗一個圈我地入左kool kitchen同埋用嘅材料都比較健康我覺得如果想瘦既人可以來呢度食味道唔錯 分量多坐的位置舒服整個環境嘅氣氛唔錯一路食住飯一路享受音樂
尋日男朋友放假接我收工去咗附近嘅商場行街

一路食住飯一路享受音樂
綠意盎然
粉紅戀曲
2017-11-14 132 浏览
今天經過kool kitchen 位於荔枝角D2 place two,環境比較靜,非常適合同朋友慢慢食飯談天好地方。晚餐點左芝士焗意式牛肉丸,加拿大比目魚配香辣蕃茄沙沙,鮮奶綠茶。首先餐前有牛角包配洋蔥湯,另外加點的頭盤牛肉丸吾會太乾配上蕃茄醬酸甜適中好開胃。比目魚值得一試,份量十足跟我隻手甘大😎外皮煎得香脆,比目魚嫩滑多汁🖒加埋香辣蕃茄沙沙好清新,雖然話香辣但食吾到辣味😂食埋薯菜已經好飽!最後飲杯鮮奶綠茶,來自京都山政小山圓的抹茶,抹茶同鮮奶配合很好,不會太甜又有抹茶香味!總括來說很滿意的一餐
總括來說很滿意的一餐

芝士焗意式牛肉丸
加拿大比目魚配香辣蕃茄沙沙
芝士焗意式牛肉丸
加拿大比目魚配香辣蕃茄沙沙
2017-11-07 120 浏览
今日放工路經荔枝角,正好約舊同事出來聚舊。這次到了潮人集中地D2 place二期的KOOL開飯。一打開餐牌,我們便被色彩奪目的四色意大利飯系列吸引。四款口味各有特色,我們最後點了較罕有的紅菜頭藜麥意大利飯。意大利飯加入兩款超級食物藜麥及紅菜頭,健康之餘,賣相亦非常吸睛。意大利飯吃起來每口也有紅菜頭粒,芝士和藜麥。口感豐富,味道清甜開胃,予人煥然一新的感覺。工作了一整天,當然也要來點邪惡的食物,慰勞一下自己。我們今次還點了燒豬肋骨。這道豬肋骨燒得洽到好處,醬汁甜而不膩,相當惹味。而且分量十足,$199真是物有所值。最後我們還點了鮮奶綠茶及棒子咖啡,為我們我晚餐劃上完美的句號。

一打開餐牌,我們便被色彩奪目的四色意大利飯系列吸引。

四款口味各有特色,我們最後點了較罕有的紅菜頭藜麥意大利飯。

2017-11-05 2004 浏览
在荔枝角工作也有一年多了,自從有了D2之後,餐廳的種類多了很多!現在D2 TWO 也開了,又有一埋新的特色餐廳,味道好之外,最重要是環境好也坐得舒服,還有就是空間感真的很大!*這天和90後同事下班後來到D2 TWO 的KOOL Kitchen吃晚飯,她說原來「KOOL 」是KOL 的意思(?),這是個與KOOLEADER平台合作的餐廳,平時也可以租場做活動呀分享之類的。*晚餐有套餐也有散叫的,隨你喜歡。KOOL Kitchen就是半自助形式的,在門口看好喜歡的食物後,在門外的櫃檯點餐及付錢,之後再進店內坐,食物準備好後店員會送到座位上。*連餐具呀醬料都是自己拿的。*美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律 $198不吃肉會死的90後同事點了美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律,最初以為豬肋骨只有一片,原來給得很大方的有兩大片!旁邊的薯條炸得有點像炸雞的FEEL ,也有點「哈迪斯」薯圈的感覺。沙律也有大半碟,我覺得沙律醬有點多,但90後同事覺得剛剛好,是年代的差異不(!?)*豬肋骨肉質鬆軟多汁,BBQ醬也很惹味,其實我平時不太喜歡豬肉,但卻很喜歡吃豬肋骨,我覺得是醬汁的關係吧(笑)。*剛從韓國旅遊回

連餐具呀醬料都是自己拿的。
美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律 $198

美式燒豬肋骨跟香脆薯條及青菜沙律

剛從韓國旅遊回來的我當然要吃得檢點一點!看到他們有四款色彩繽紛的素意大利飯,我毫不猶豫就選了粉紅戀曲,除了因為我喜歡粉紅色之外,還因為有我最愛的藜麥!
粉紅戀曲(紅菜頭藜麥意大利飯) $148
粉紅戀曲(紅菜頭藜麥意大利飯)

這是實物呀,顏色是極搶眼,我覺得實物比餐牌上的圖片來得吸引!它那一片片的芝士應該發揮了很大的作用。
粉紅戀曲(紅菜頭藜麥意大利飯)
應該不用我多說紅菜頭有多健康,通常是很愛或是很討厭,原因離不開它那獨有的草青味,做得好的其實是不會留有草青味,我跟店員確認這是沒有草青味後就點了。
粉紅戀曲(紅菜頭藜麥意大利飯)

我喜歡這裡意大利飯的口感,軟硬度剛好,其實不說的話真的吃不出有紅菜頭。雖然它是素意大利飯,但味道一點也不單調,飯與飯之間拉起還有有幼幼的芝士拉絲,份量是一個人絕對可以HANDLE的。
鮮奶綠茶 $38

鮮奶綠茶
飲品我點了凍的鮮奶綠茶,側看它的湎層很美,綠茶的味道帶甘,是我喜歡的甜度,平常要「少甜」的我也覺得很OK !份量很大一杯,喝完是超飽。
雖然是有點小貴,但以環境、食物質素來講的話,也算是可以接受的。後來看它的午餐餐牌也很吸引,價錢更便宜,我們決定找個星期五的「無飯日」跟一夥同事再來吃。

2017-11-02
2017-11-05 85 浏览
公司同事介紹咗係附近嘅Kool Kitchen話d食物唔錯, 就係哈囉喂嘅晚上同老婆食返個晚飯啦。 位於D2 Place 2期嘅一樓, 地方寬敞。 裝潢以深色黑啡為主, 有d文青cafe shop感覺, 幾舒服。 Halloween特飲 ~~ Buddy MarryTomato Juice + Tabasco選咗2個set dinner頭盤+ 餐湯 ~~ 黑醋沙律+忌廉湯沙律菜清爽, 忌廉湯內有d肉醉同雜菜, 香滑。 主菜之一 ~~ 美國肉眼配葡萄酒汁跟香脆薯條大大塊肉眼5成熟帶少少肥, 有肉汁夠腍, 咁錯。 主菜之二 ~~ 美國香橙金萬利汁有骨豬鞍跟薯蓉有骨豬鞍好厚肉, 但感覺有點乾。 餐飲 ~~ 凍檸茶

Halloween特飲 ~~ Buddy Marry
Tomato Juice + Tabasco

選咗2個set dinner

頭盤+ 餐湯 ~~ 黑醋沙律+忌廉湯
沙律菜清爽, 忌廉湯內有d肉醉同雜菜, 香滑。

主菜之一 ~~ 美國肉眼配葡萄酒汁跟香脆薯條
大大塊肉眼5成熟帶少少肥, 有肉汁夠腍, 咁錯。

主菜之二 ~~ 美國香橙金萬利汁有骨豬鞍跟薯蓉
有骨豬鞍好厚肉, 但感覺有點乾。

餐飲 ~~ 凍檸茶

2017-11-03 210 浏览
Halloween嘅晚上去荔枝角接老公收工, 就係附近搵野食。 最近都鐘意一 d文青風格嘅餐廳。 所以選擇咗位於D2 Place二期嘅 Kool Kitchen食我地嘅哈囉喂晚餐啦。以木為主嘅枱凳令人有溫暖嘅感覺, 但店外又有張英倫風嘅梳化, 可惜已經有客坐咗喇, 唔係我一定坐嗰張。 晚餐都有幾多套餐選擇, 當然都有 d自選菜式啦。 我地叫咗2個餐,先嚟個頭盤 <黑醋沙律> 跟餐湯 <忌廉湯>. 沙律菜好新鮮, 而且我好鐘意呢個陳年黑醋嘅味道, 唔太酸醋味好香。 忌廉湯唔係 creamy嗰款, 但忌廉都好滑, 裡面仲有切到好碎嘅肉同雜菜一齊煮。 適逢係halloween, 所以叫咗杯 Halloween Special ~ Buddy Marry, 無酒精嘅番茄汁+辣椒仔, 係我最鐘意嘅。 主菜嚟啦, 呢個係我嘅<美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁跟薯蓉及時菜> 厚厚嘅豬鞍一點脂肪都無, 配香橙汁一流, 最愛呢個薯蓉好滑溜。 老公嘅主菜<美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜> , 五成熟睇落啱

Buddy Marry

美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁跟薯蓉及時菜

老公嘅主菜<美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜> , 五成熟睇落啱啱好, 帶一點點脂肪, 老公話好味呀。
美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜

餐飲都係例牌 coffee or tea, 咁就2杯凍檸茶啦。

舒服嘅環境同好友, 情人, 一班朋友享用晚餐係一件美好嘅事.
Buddy Marry
美國天然有骨豬鞍香橙金萬利汁跟薯蓉及時菜
美國優質肉眼扒配葡萄酒燒汁跟香脆薯條及時菜
2017-11-02 85 浏览
萬聖節一向都冇特別去玩,周圍又冇氣氛,行開長沙灣新商場D2 Place, 見到Kool有萬聖節裝飾就入去開餐啦!半自助式,先揀左餐,自己出去付款,自己去斟水,坐埋位等開飯。我點左加拿大比目魚配香辣蕃茄沙沙跟薯蓉及時菜$218 !前菜 - 沙律及餐湯!沙律菜幾新鮮,用左黑醋汁十分開胃!呢個餐湯好好飲,將紅蘿蔔、薯仔打蓉加忌廉及碎三文魚煮的香湯,香綿有口感!加拿大比目魚超級香滑又多汁,食到滿口魚油!份量十足!蕃茄沙沙酸酸辣辣的,十分重橄欖味,好fresh!薯蓉都好清新,有點點檸檬味!時菜沒太多味道。配熱紅枣茶,暖入心!

我點左加拿大比目魚配香辣蕃茄沙沙跟薯蓉及時菜$218 !

配熱紅枣茶,暖入心!
2017-11-02 1034 浏览
位於D2place內,商場普遍售賣一些自家創作的東西,有時會舉行市集。今日同朋友黎到呢度,見到間餐廳幾有特色,就入去試下我最鐘意既位係草地呢個corner,鋪左仿草係地下,好似真係野餐咁,又可以食正野,不過冇位,所以就唯有坐入面。KOOL以木色為主調,有啲家的感覺,適逢萬聖節🎃,餐廳都好應節,掛左唔同嘅萬聖節吊飾,員工都著左萬聖節costume右面可以見到有個自助區,可以自己加水、落調味料Salad and soup沙律🥗用左黑醋汁調味,呢隻黑醋汁較酸。而薯仔忌廉湯竟然有啲蟹肉喺入面,同埋食清楚啲嘅時候會發現有好多細細細粒嘅薯泥粒喺入面比目魚 配香辣蕃茄莎莎 魚煎得好香,皮脆肉嫩,蕃茄作為一個點綴,個人認為完全冇辣嘅,所以唔洗怕辣。而且比目魚冇乜細細嘅魚骨,可以大口大口咁食,啖啖魚肉!薯蓉唔係傳統嗰隻味,雖然都有薯仔味,但係多左份類似咖哩嘅味,所以食落唔會話好濟豬鞍骨 有一條豬肋骨,再配大大舊肉塊。肉質嫩,但未必每一part都滑,而配嘅汁都幾match,唔會太咸每個餐都有杯飲品紅棗茶暖心之選,紅棗味唔會好濃,但飲落好滋潤,同埋窩心嘅~~

右面可以見到有個自助區,可以自己加水、落調味料
Salad and soup
沙律🥗用左黑醋汁調味,呢隻黑醋汁較酸。

比目魚 配香辣蕃茄莎莎

豬鞍骨

每個餐都有杯飲品
紅棗茶
暖心之選,紅棗味唔會好濃,但飲落好滋潤,同埋窩心嘅~~
2017-10-31
今日同朋友第一次黎D2 Place行街,行下行下發現D鋪頭都比較早關,所以黎左商場入面既KOOL食野~~一開始係先見到餐廳門口個電視介紹好多西餐,好似幾正咁~反正今日gathering,見到間餐廳大家都有興趣就一齊試下!我地每人叫左一個set,之後再share食下~跟餐會有一個頭盤 - salad and soup沙律菜好fresh, 生菜紅菜頭番茄黑醋汁配搭幾清新,係一道幾好嘅開胃前菜。今日既忌廉湯好creamy,入面竟然有蟹籽、蟹肉同肉碎,咁多配料煮埋嘅湯好香,海鮮味好rich另外order左一個 Pan Fried Canadian Halibut 比目魚外皮煎得焦香脆口,魚肉多汁嫩滑,就算食到最後都完全冇腥味 好好味。主菜跟埋嘅薯蓉調味啱啱好,唔會喧賓奪主之餘,亦突出到好濃薯仔味,其他配菜都配搭得好夾。US Natural Pork Rack朋友就order左呢個,最欣賞係佢個汁,唔會蓋過曬原本既肉味!加左一杯 Bloodly Mary (+$48)自己係餐廳既自助corner加左D Tabasco落去,仲正!!

一開始係先見到餐廳門口個電視介紹好多西餐,好似幾正咁~

我地每人叫左一個set,之後再share食下~
跟餐會有一個頭盤 - salad and soup

US Natural Pork Rack

加左一杯 Bloodly Mary (+$48)
2017-10-24 194 浏览
荔枝角D2 Place係Venus放假耐唔耐就去行下嘅新商場,有創意市集、年青潮物,仲有好多唔同藝術創作作品,相比起一式一樣集團經營店舖,大家真係要去行下。Risotto night@一次過食了幾款素risotto,顏色好靚刺激眼球同食慾。
2017-10-24