2023-02-07 41 浏览
醉美島採用炭火現點現烤,食客可按照個人口味選擇串燒辣或不辣,食材都沾染上炭火帶出的香味,同時也保留食材的原汁原味。無論是和三五知己聚餐小酌,抑或與家人小聚,醉美島都能餵飽五臟廟。惹味臭豆腐串裡面的小孔就是美味的保證,每一口惹味臭豆腐都涵蘊著濃濃的豆香氣,烤過的豆腐特別脆口,一口咬下惹味臭豆腐滋滋作響,越吃越涮嘴。瞧瞧厚燒牛舌的厚實外表閃耀著牛汁的光芒,實在是太欠吃了。厚燒牛舌一口嚼下,先是牛舌的彈脆感,接著是柔嫩的質感,飽口度滿分,吃厚燒牛舌就是要吃這款才爽快。愛吃蝦的不能錯過新鮮串燒蝦,新鮮串燒蝦燒得恰恰好,因為沒有過多的調味,主要是椒鹽提味,故可以吃到蝦隻的鮮甜原味,還有彈牙的蝦肉。章魚鬚串雖然份量不多,只有兩條,但是章魚鬚串鮮味十足,爽彈有勁,我喜歡碳烤後的章魚鬚串的風味,就像海浪般拍打我心中的堤岸。醉美島在燒烤及火候掌控上訓練有素,豬頸肉本身的脆彈咬感就已相當討喜,加上表面炭火燒出的焦香,瞬間把豬頸肉的美味推向另一個層次。雞中翼應該可以說是每間串燒店的標記,也是我去串燒店必點的一道,而雞中翼的存在,是基本且不可或缺,亦能看出店師傅的功力。雞中翼雞皮微脆,帶點孜然的鹹度,雞肉偏彈

雞中翼應該可以說是每間串燒店的標記,也是我去串燒店必點的一道,而雞中翼的存在,是基本且不可或缺,亦能看出店師傅的功力。雞中翼雞皮微脆,帶點孜然的鹹度,雞肉偏彈韌扎實型,仍保有雞汁,我挺滿意。

媽媽立刻被草莓沙冰粉紅的色澤所吸引,沙冰色調很美,草莓果粒漂浮在杯中,喝起來酸酸甜甜,清涼沁脾,一不小心整杯就喝光光,想再來一杯。

芒果沙冰是一杯充滿夏日風情的水果沙冰,裡頭的芒果爆珠爆汁感喝起來會讓人有種心情奔放的感覺,口腔充滿芒果的香甜,在吃串燒喝上一杯芒果沙冰十級療癒。

特大蒜蓉燒生蠔放上大量蒜蓉,在肥美的生蠔表層密鋪,請記得先吹涼些再放入嘴,不然會燙傷嘴巴和舌頭。燒過的生蠔會有蠔汁跑出,蒜蓉混合生蠔的精華,嫩滑的生蠔吃起來鹹鮮鹹鮮的,濃香極致,保證吃完會愛上特大蒜蓉燒生蠔。

沒點秘汁花甲,能說自己來過醉美島嗎? 秘汁花甲吐沙乾淨,顆顆肥碩,肉質彈彈的,秘汁儘管濃重香辣,仍不掩花甲自然鮮味,花甲滿滿河鮮鮮香盡在不言中,配粉絲吃一絕。

除了肉肉串以外,我們需要吃一些蔬菜來解膩一下,即使出外用餐也別忘了營養均衡,於是我們選吃娃娃菜,娃娃菜展現了菜蔬的甜鮮菜汁,直接滿嘴,一入口就會愛上。

雖然說自己買一條茄子很便宜,但要烤出有水準的蒜蓉茄子不是簡單的事情。醉美島把蒜蓉茄子的熟度與軟度烤得恰到好處,咬下時有茄子本身的水份與甜味,這已經非常值得點。
2023-02-06 34 浏览
同朋友到元朗搵野食,經過鳯攸南街有一間新開「醉美島」見到餐牌主打海鮮鍋同串燒好吸引,就入去試下😋餐廳雖然不大但座位都好闊落。醉美島海鮮鍋(小)服務員上枱時見到賣相巳經好吸引,辣度可以按照個人喜好選擇,海鮮好豐富,有原隻肉蟹、鮮蝦、蜆、鮑魚、金菇和娃娃菜等,蟹肉好實好鮮甜,蝦肉夠新鮮爽甜,鮑魚夠爽口,娃娃菜同豆腐卜好淋好入味。湯底辣辣地鮮味十足😋停唔口雞泡魚乾雞泡魚乾燒至金黃色帶點微焦,所以好香口,味道甜甜地口感一流,配啤酒一流😋
醉美島海鮮鍋(小)
停唔口雞泡魚乾
2023-02-04 45 浏览
天氣凍冰冰,梗係食返啲熱辣辣同辣嘅嘢開心啲元朗雞地依個地段,不嬲就係多嘢食不知不覺又換上了新餐廳主打串燒同海鮮鍋🦞海鮮鍋是需要預訂,所以最好就提早book枱所以我哋今次過嚟就試吓串燒先價錢中等,但係服務確實唔錯,性價比算是高店員安排座位之後,就叫我哋用QR code落單重點起咗一個小火爐可以warm住雞泡魚乾通常呢啲起日本居酒屋都會見到而且價錢都唔會平今次串燒店食到,兩面烘至金黃而且香脆配埋沙律醬當小食真係吾錯燒麵筋麵筋燒完都好有咬口,入口煙煙韌韌配埋川式調味料,好惹味秘汁花甲粉花甲雖然唔算多,但係隻隻都無沙蒜香味好濃郁,粉絲完全可以吸味燒臭豆腐燒完之後外脆內軟,如果再多啲蒜蓉味就更加好啦另外雞腎、雞軟骨,呢啲都係必點之選當中仲有一樣,想推介就係燒雞皮外層香脆可口,越嚼越香口人均消費大約$300左右
天氣凍冰冰,梗係食返啲熱辣辣同辣嘅嘢開心啲
元朗雞地依個地段,不嬲就係多嘢食
不知不覺又換上了新餐廳

主打串燒同海鮮鍋🦞

海鮮鍋是需要預訂,所以最好就提早book枱
所以我哋今次過嚟就試吓串燒先

價錢中等,但係服務確實唔錯,性價比算是高

店員安排座位之後,就叫我哋用QR code落單
重點起咗一個小火爐可以warm住

雞泡魚乾

通常呢啲起日本居酒屋都會見到
而且價錢都唔會平
今次串燒店食到,兩面烘至金黃而且香脆
配埋沙律醬當小食真係吾錯

燒麵筋

麵筋燒完都好有咬口,入口煙煙韌韌
配埋川式調味料,好惹味

秘汁花甲粉

花甲雖然唔算多,但係隻隻都無沙
蒜香味好濃郁,粉絲完全可以吸味

燒臭豆腐

燒完之後外脆內軟,如果再多啲蒜蓉味就更加好啦

另外雞腎、雞軟骨,呢啲都係必點之選

當中仲有一樣,想推介就係燒雞皮
外層香脆可口,越嚼越香口

人均消費大約$300左右
1K
2023-02-01 32 浏览
在元朗鳳攸南街的為食街內,最近開了相當多的食肆,在天氣仍舊寒冷之際,選了這一家有海鮮有串燒的餐廳店子小小但座位整齊,感覺舒適服務水平不俗, 不過人手有點不足, 老闆娘10分忙碌呢醉美島海鮮鍋$368超豐富的限定海鮮鍋,裏面的配料超級豐富,有蔥,芫荽,肉蟹,魷魚鬚,花甲,鮑魚,蝦,萵筍,粟米,薯仔,金針菇,娃娃菜,豆卜點了小辣,配魷魚鬚 豆卜 金針菇跟蛙蛙菜這些掛湯的東西非常好吃當中肉蟹的份量很多而且新鮮,蟹肉黏著外殼,味道出色當中還有粟米 薯仔 🥔,既甘甜又香口特大蒜蓉燒生蠔$38*2蠔體不大,但蒜蓉份量很足,烤蠔的香味極度濃縮,濃郁得像金蠔一樣!厲害甜燒菠蘿🍍$28甘甜多汁的菠蘿拿來燒是永遠不會錯的選擇蒜蓉茄子$38很大塊的茄子🍆!入口軟稔甘甜,基本上沒人不愛吧羊肉串$25意外地不羶而且味道濃郁, 10分好吃

店子小小但座位整齊,感覺舒適

服務水平不俗, 不過人手有點不足, 老闆娘10分忙碌呢

醉美島海鮮鍋$368

當中肉蟹的份量很多而且新鮮,蟹肉黏著外殼,味道出色

當中還有粟米 薯仔 🥔,既甘甜又香口

特大蒜蓉燒生蠔$38*2

甜燒菠蘿🍍$28
甘甜多汁的菠蘿拿來燒是永遠不會錯的選擇

蒜蓉茄子$38
很大塊的茄子🍆!入口軟稔甘甜,基本上沒人不愛吧

羊肉串$25
意外地不羶而且味道濃郁, 10分好吃
终于被我发现新界也有好吃的内地烧烤了‼️这一年在香港探店了很多家烧烤,这家可以保证烧烤素质水平都是很不错的👍🏻-📌醉美岛海鲜锅💰368(2-4人份)色香味俱全,一上桌咕噜咕噜冒着热气,香亖我了!最好提前预定,食材都是当天买的保证新鲜🥰配菜很多,除了肉蟹🦀️虾🦐鱿鱼🦑花甲,居然还有鲍鱼!蔬菜煮入味了超好吃,尤其是娃娃菜😋📌1元串烧盲盒💰1在香港💰1等于白送😂以为这个价格只有蔬菜玉米粒啥的,没想到居然有肉丸和肠📌必食无骨鸭掌💰18对得起这个名,真的必点!爽脆入味📌 鱿鱼板串/鱿鱼须串💰22他们家做烧烤鱿鱼🦑是有一手的!🉑️📌惹味臭豆腐串💰20本湖南的评价是——香是真的香,臭也是真的臭😂香脆的口感📌特式烧面筋💰18好吃!面筋很筋道好大一串📌芒果沙冰💰32解辣小帮手👍🏻现打的沙冰🍧底下还有芒果味的爆爆珠,好喝又有口感

📌醉美岛海鲜锅💰368(2-4人份)

📌1元串烧盲盒💰1

📌必食无骨鸭掌💰18
对得起这个名,真的必点!爽脆入味

📌 鱿鱼板串/鱿鱼须串💰22
他们家做烧烤鱿鱼🦑是有一手的!🉑️

📌惹味臭豆腐串💰20
本湖南的评价是——香是真的香,臭也是真的臭😂香脆的口感

📌特式烧面筋💰18
好吃!面筋很筋道好大一串

📌芒果沙冰💰32
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】醉美島【地區】#Dr_eat_元朗【類型】#Dr_eat_串燒【價位】中低價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】串燒,海鮮鍋【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】。試業期間每人可以$1購買串燒盲盒一串(只限堂食)。凡訂座及預訂海鮮鍋,每台可獲贈串燒盲盒兩串(優惠期:11/1/2023-11/2/2023)。燒後的串燒放係迷你火爐上保溫,值得一讚。小店性價比高,串燒最平$15有交易────────────────────【環境/服務/衛生】。環境乾淨企理。可於室內室外坐.【雞肉串 $18】。色澤金黃,雞肉新鮮。外層鋪上不少孜然粉,好有風味。咬一口鮮嫩多汁,不乾不柴.【章魚鬚串 $22】。章魚鬚新鮮,肉質鮮嫩。吃起來Q彈有嚼勁.【一口爆芝士腸 $15】。一口爆漿芝士香腸嘅口感簡直太正了。裡面肉質鮮嫩,外表脆皮。芝士味和香腸的味道結合的非常好。完全不會膩。輕輕一咬,濃濃嘅芝士係口中爆發。加上辣粉嘅加持,口感味道非常好.【惹味臭豆腐串 $20】。外皮酥脆,是油炸出來的外焦里嫩。長沙特產臭豆腐。獨特淡淡的臭味,但是吃起來很香.【醉美島海鮮鍋 $406】。海鮮鍋

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】醉美島
【地區】#Dr_eat_元朗
【類型】#Dr_eat_串燒
【價位】中低價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】串燒,海鮮鍋
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】
。試業期間每人可以$1購買串燒盲盒一串(只限堂食)
。燒後的串燒放係迷你火爐上保溫,值得一讚
。小店性價比高,串燒最平$15有交易
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。環境乾淨企理
。可於室內室外坐

【雞肉串 $18】
。色澤金黃,雞肉新鮮
。外層鋪上不少孜然粉,好有風味
。咬一口鮮嫩多汁,不乾不柴

【章魚鬚串 $22】
。章魚鬚新鮮,肉質鮮嫩
。吃起來Q彈有嚼勁

【一口爆芝士腸 $15】
。一口爆漿芝士香腸嘅口感簡直太正了
。裡面肉質鮮嫩,外表脆皮
。芝士味和香腸的味道結合的非常好
。完全不會膩
。輕輕一咬,濃濃嘅芝士係口中爆發
。加上辣粉嘅加持,口感味道非常好

【惹味臭豆腐串 $20】
。外皮酥脆,是油炸出來的外焦里嫩
。長沙特產臭豆腐
。獨特淡淡的臭味,但是吃起來很香

【醉美島海鮮鍋 $406】
。海鮮鍋食材新鮮又豐富
。有豆卜,花蟹,蝦,鮑魚,沙白蜆,魷魚
。白菜,金針菇,粟米,薯粉等
。一鍋就能吃到多種你想吃的食材
。簡直幸福感爆棚
。湯底新鮮,味道鮮美濃郁,鹹度適宜
。新鮮食材在鍋里熬煮
。濃濃的海鮮精華就會流入鍋底
。將鍋里食材熬得好入味
。特別係花蟹,好新鮮又啖啖肉
。仲有不少薯粉,吸引海鮮湯精華,煙韌彈牙

【無糖可樂 $12】

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
【分店】N/A
【℡】23833928
【營業時間】星期一至日:16:00-02:00
2023-01-22 66 浏览
呢日喺元朗雞地呢邊覓食,呢間醉美島係最近新開嘅店舖,主打食串燒、海鮮鍋,有時晚市時段經過都會見到入面啲人食住串燒、飲住啤酒咁!第一Round,由於實在太肚餓嘅關係,即刻點返幾份肉類先,台灣腸、雞肉、雞腎、魷魚、牛肉等等,食串燒絕對唔可以錯過😀而家好興呢一種烤爐,上枱之後可以繼續放上去保持溫度😃就算冬天過嚟食都唔使擔心啲食物會凍親,呢一點好抵讚👍燒茄子蒜蓉配上茄子,完美配搭之一😁茄子軟綿嘅口感,濃郁嘅蒜蓉香,極度惹味🤤燒雞泡魚乾質地煙煙韌韌咁,味道鮮甜,配埋醬汁真係好吸引😋燒菠蘿食串燒最唔可以錯過嘅單品,就係燒菠蘿,可以中和一下食肉嘅油膩感😝花甲粉絲近年嘅大熱食品之一,唔係好多地方有得食到,趁呢度有得嗌就當然要試下🤪花甲好乾凈冇晒海沙,粉絲吸盡湯汁精華!😬食串燒咁開心,當然要整枝大啤賀一賀佢🍻
燒茄子
燒雞泡魚乾
質地煙煙韌韌咁,味道鮮甜,配埋醬汁真係好吸引😋
燒菠蘿
花甲粉絲
食串燒咁開心,當然要整枝大啤賀一賀佢🍻
2023-01-20 58 浏览
3個人6佰多元埋單,海鮮煱加串燒,味道ok,但份量少得可憐,串燒啲肉只勉強能包裹竹籤,刀功一流,估計再落order也難飽肚唯有止蝕,正常食量但離開時有2人都未飽,要買外賣回家填肚,服務唔錯但不能當正餐飽肚,宵夜還可以。
2023-01-19
2023-01-18 67 浏览
星期六日經過見到雞地又有新餐廳收工後就黎試下大部人都點左海鮮鍋但lunch 食得比較飽,我地就單點左d 串燒有個爐可以擺d 串燒係上面,熱住,依家天氣凍,d 串燒都唔會好快凍~好多都有哂 醉美島自家logo, 幾有心思粒粒粟米串 (10串)第一次見拆哂粒粒既粟米串食得好方便,面頭有撒左d 孜然粉台面都有孜然粉 同辣粉自己調味雞全翼燒得熱辣辣上台,好脆蒜蓉茄子依種可以自己揀辣定唔辣調味岩岩好,蒜蓉味濃茄子又juicy金菇肥牛卷肥白肥瘦剛好,金菇燒得淋身又多汁韭菜(2串)韭菜好長~~~~調味夠秘汁娃娃菜娃娃菜好甜,自己揀蒜蓉/香辣/麻辣我地叫左一兜蒜蓉一兜香辣蒜蓉係好味d~~甜燒菠蘿菠蘿燒得好靚夠金黃一咬d 汁真係爆哂出黎椰子冰依度有唔同沙冰選擇椰子味啖啖地~比較清
星期六日經過見到雞地又有新餐廳
收工後就黎試下

大部人都點左海鮮鍋
但lunch 食得比較飽,我地就單點左d 串燒

好多都有哂 醉美島自家logo, 幾有心思

粒粒粟米串 (10串)
第一次見拆哂粒粒既粟米串
食得好方便,面頭有撒左d 孜然粉

台面都有孜然粉 同辣粉自己調味

雞全翼
燒得熱辣辣上台,好脆

蒜蓉茄子
依種可以自己揀辣定唔辣
調味岩岩好,蒜蓉味濃
茄子又juicy

金菇肥牛卷
肥白肥瘦剛好,金菇燒得淋身又多汁

韭菜(2串)
韭菜好長~~~~調味夠

秘汁娃娃菜
娃娃菜好甜,自己揀蒜蓉/香辣/麻辣
我地叫左一兜蒜蓉一兜香辣
蒜蓉係好味d~~

甜燒菠蘿
菠蘿燒得好靚夠金黃
一咬d 汁真係爆哂出黎

椰子冰
依度有唔同沙冰選擇
椰子味啖啖地~比較清
2023-01-17
2023-01-16 89 浏览
今日同朋友一行四人夜晚諗食咩,撞正今晚開始天氣轉凍,嚟到呢間舖頭見到佢個海鮮鍋好似幾正,啱晒冬天食,於是就坐低試吓,朋友話呢間新開,唔知係咪咁嘅原因,都好多人嚟試,現場都見到好多人食。我哋7:30入座,咁啱出面仲有户外坐位,所以我哋就唔使等,跟住到咗八點嗰陣聽到有個女士話佢預約咗八點,但係個職員同佢講話而家滿咗,叫佢等,我心諗,你都唔留枱比客人,咁點解仲要俾人預約,咁不如全部得Walk in?🤡我哋一開頭嗌咗啲串燒,羊架先上,其實size都偏細,不過味道OK,唔錯啊,於是我哋就開始嗌多啲,跟住發覺樣樣串燒都係同一個調味喎🙃調味一樣都由佢啦,但個重點係size係極極極細,明明睇佢手機落單個app呢,就唔似咁細嘅,上到枱呢就全部size用嚟攝牙罅嘅😓同樣地海鮮鍋入邊啲料就唔係好多,每樣都係幾件,所以其實好快就食晒,但係我哋係完全未飽,跟住再嗌左啲打邊爐嘢,但係啲火鍋料一上嚟,又中伏啦,全部都冇諗過得甘少,一份金菇都唔知有冇平時街市的一包,睇落似半包,肥牛得6片,我哋o左,(唔好意思,我太過近咁影,啲肥牛係冇你想像中咁大碟,應該放喺啲碗筷隔離影)我哋都覺得呢間舖頭食水食到咁深,最後我哋決定止

同樣地海鮮鍋入邊啲料就唔係好多,每樣都係幾件,所以其實好快就食晒,但係我哋係完全未飽,跟住再嗌左啲打邊爐嘢,但係啲火鍋料一上嚟,又中伏啦,全部都冇諗過得甘少,一份金菇都唔知有冇平時街市的一包,睇落似半包,肥牛得6片,我哋o左,(唔好意思,我太過近咁影,啲肥牛係冇你想像中咁大碟,應該放喺啲碗筷隔離影)我哋都覺得呢間舖頭食水食到咁深,最後我哋決定止蝕,食晒枱面啲嘢就走啦,去過第二間舖頭食過,我真係唔知係呢間舖頭要嗌幾多野先至可以食飽?講緊我都係正常女仔食量。

呢間舖頭嘢食質素OK嘅,員工服務正正常常,但係個CP值超唔抵,所以唔會再有下一次幫襯。
2023-01-15
$216.5 (晚餐)
2023-01-14 39 浏览
今日嚟到元朗新開串燒店,食串燒最緊要有個爐慢慢keep住溫度,一路傾計一路慢慢食😬😬串燒種類多之餘仲有主打醉美島海鮮鍋。海鮮種類都多,有蟹、鮑魚、蝦、魷魚。但我地今次冇提前預訂冇得食,下次再嚟就一定要試下🤪🤪秘汁花甲配粉絲 (限量)花甲都頗多,粉絲索晒花甲嘅鮮味同秘汁,我地揀左小辣,辣辣地幾過癮🤩🤩停唔口雞泡魚乾雞泡魚乾係每次去串燒必叫,口感煙煙韌韌,咬落鮮甜,加埋沙律醬,越食越滋味😋雞皮串,食落好脆身,送啤酒一流😝豬頸肉串,最推薦依款,豬頸肉爽口得嚟又唔算好肥,油脂比例適中👍🏻👍🏻台灣黑椒味香腸/原味香腸,香腸啖啖肉,幾juicy🤩雞肉串,雞肉嫩滑,有水準😋 魷魚鬚串,有咬口,燒左好耐都冇縮水😆牛肉串,保留返原有嘅油脂之餘,口感又唔韌🤭牛舌串幾爽口😬甜燒菠蘿菠蘿啱啱燒起,酸酸甜甜🤪蒜蓉茄子茄子肉嫩滑,加上適量孜然粉、辣粉、蔥粒作調味,十分惹味😙😙藍妹啤酒嚟串燒店一定唔少得飲返2杯,一啖串燒,一啖啤酒!!!🍻
秘汁花甲配粉絲 (限量)
停唔口雞泡魚乾
雞皮串,食落好脆身,送啤酒一流😝
台灣黑椒味香腸/原味香腸,香腸啖啖肉,幾juicy🤩
雞肉串,雞肉嫩滑,有水準😋
魷魚鬚串,有咬口,燒左好耐都冇縮水😆
牛肉串,保留返原有嘅油脂之餘,口感又唔韌🤭
牛舌串幾爽口😬
甜燒菠蘿
菠蘿啱啱燒起,酸酸甜甜🤪
蒜蓉茄子
茄子肉嫩滑,加上適量孜然粉、辣粉、蔥粒作調味,十分惹味😙😙
藍妹啤酒
嚟串燒店一定唔少得飲返2杯,一啖串燒,一啖啤酒!!!🍻
2023-01-11 51 浏览
經過見呢間新開主打串燒 性價比高💕仲有個勁吸引既海鮮鍋✨🤤新鮮食材 所以要早一日預訂天氣凍凍地 食返個熱騰騰既鍋先得啦~.🥘醉美島海鮮鍋 $368 (2-4人份)包括: 蔥 芫荽 肉蟹 魷魚鬚 花甲 鮑魚 蝦 萵荀 粟米 薯仔 金針菇 娃娃菜 豆卜原隻肉蟹勁多膏 蟹鉗已經半開殼 所以好容易就食到魷魚鬚爽口 鮮甜 花甲都好多粒 鮑魚彈牙 蝦爽口新鮮🥹我仲再+肥牛 $68 提升左成個湯 本身有大量海鮮的香甜 加入牛肉香濃同埋+薯粉 $38 吸湯是重點呢 ✨一定要加成個鍋D湯都好鬼鮮甜 忍唔住不黎飲 好在飲完都唔會口渴😍.🍢一元串燒盲盒 仲做緊優惠 一元串燒盲盒由店員幫你揀串燒 十分有趣 發現串燒都好正 下次要淨係食串燒😆😆.📍醉美島📌元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
經過見呢間新開主打串燒 性價比高💕
仲有個勁吸引既海鮮鍋✨🤤新鮮食材 所以要早一日預訂
天氣凍凍地 食返個熱騰騰既鍋先得啦~
🥘醉美島海鮮鍋 $368 (2-4人份)
原隻肉蟹勁多膏 蟹鉗已經半開殼 所以好容易就食到
發現串燒都好正 下次要淨係食串燒😆😆
📍醉美島
📌元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
2023-01-11 49 浏览
嚟到呢間新開嘅餐廳用QR code落單,好方便試吓佢個海鮮鍋🐟🐙🐚🦀🦞🦑今次試咗個細嘅~三百幾蚊好足料,有唔少鮑魚、蝦、蜆、菜等等,好似夾極都仲有咁😂而且海鮮嘅質素都幾高!平時我唔算好鍾意食蟹,但係呢個蟹好好食😋係膏蟹!🤩🤩🤩另外再試咗個燒羊架,羊架好厚身,好好肉,好惹味😋😋😋呢間餐廳嘅性價比都幾高。餐廳仲有好多其他串燒好想試,例如新疆羊肉串,下次一定要試埋先得😋👍🏽😆
嚟到呢間新開嘅餐廳
用QR code落單,好方便
試吓佢個海鮮鍋🐟🐙🐚🦀🦞🦑
今次試咗個細嘅~

三百幾蚊好足料,
有唔少鮑魚、蝦、蜆、菜等等,
好似夾極都仲有咁😂
而且海鮮嘅質素都幾高!
平時我唔算好鍾意食蟹,但係呢個蟹好好食😋
係膏蟹!🤩🤩🤩

另外再試咗個燒羊架,羊架好厚身,
好好肉,好惹味😋😋😋
呢間餐廳嘅性價比都幾高。
餐廳仲有好多其他串燒好想試,
例如新疆羊肉串,下次一定要試埋先得😋👍🏽😆
2023-01-10 41 浏览
見雞地開咗間新餐廳醉美島🍴好多人幫襯門口放咗啲枱櫈可以坐見入面都坐得幾full,門口冇咩人坐,我就揀咗坐門口我坐低咗冇耐,就開始有其他人坐低中間隔咗一張枱俾我哋放吓野另外都有兩張凳俾我哋放袋門口見到呢張傳單海鮮鍋小煲$368一份決定試吓😋雖然佢話要前一日預訂,但係今次冇預訂都有😀😀真係好彩❤️🥰內含:蔥、芫荽、肉蟹、魷魚鬚、花甲、鮑魚、虾、萵筍、粟米、薯仔、金針菇、娃娃菜、豆卜正呀!!!😋😋有成三粒鮑魚咁多🤩🤩🤩有唔少魷魚鬚😋好多膏呀😆😆超好食😋😋個煲可以另外再加餸有唔同餸可以揀嘅 有菜/肉揀我揀咗娃娃菜 加$22索晒個湯底,正!❤️特大蒜蓉燒生蠔🦪$38一隻啲蒜蓉好香呀😋😋❤️香燒羊骨扒$58一件大大塊,好厚肉,醃得好入味,燒得好香👍🏽👍🏽
見雞地開咗間新餐廳醉美島🍴好多人幫襯

門口放咗啲枱櫈可以坐
見入面都坐得幾full,
門口冇咩人坐,我就揀咗坐門口
我坐低咗冇耐,就開始有其他人坐低
中間隔咗一張枱俾我哋放吓野
另外都有兩張凳俾我哋放袋

門口見到呢張傳單
海鮮鍋小煲$368一份
決定試吓😋
雖然佢話要前一日預訂,
但係今次冇預訂都有😀😀真係好彩❤️🥰

正呀!!!😋😋

有成三粒鮑魚咁多🤩🤩🤩

有唔少魷魚鬚😋
好多膏呀😆😆超好食😋😋

個煲可以另外再加餸
有唔同餸可以揀嘅 有菜/肉揀
我揀咗娃娃菜 加$22
索晒個湯底,正!

❤️特大蒜蓉燒生蠔🦪
$38一隻
啲蒜蓉好香呀😋😋

❤️香燒羊骨扒$58一件
大大塊,好厚肉,
醃得好入味,燒得好香👍🏽👍🏽
👍🏻醉美島海鮮鍋 $368/2-4人份招牌必食!元朗新開嘅串燒店,除咗主打嘅多款串燒同錫盒燒烤,特別嘅係呢度有海鮮鍋食配料非常豐富,用料新鮮,除咗大大隻肉蟹外,仲有鮑魚、花甲、鮮蝦、魷魚鬚、萵筍、金菇、豆卜、粟米、娃娃菜等海鮮份量比想像中多,絕對唔係用勁多蔬菜墊底個啲,好足料🤩!肉蟹大大隻,多肉又多膏,一路滾住令湯底充滿蟹肉鮮味,勁正🤪鮑魚約有3-4隻,肉質爽彈唔會太韌花甲鮮甜冇沙冇腥味,食落仍然juicy,份量唔少,好似食極都有咁鮮蝦同魷魚鬚就正常,其他蔬菜都好正,索晒湯汁-有別於一般打邊爐嘅湯底,呢個鍋連湯都可以飲埋可揀辣度,大中小辣,小辣啱啱好唔會太刺激同油膩,更能突顯海鮮鮮味建議一路滾住食,海鮮湯會越滾越入味,鮮香味濃,忍唔住飲晒成煲🤤味道:8/10性價比:8/10-👍🏻香燒羊骨扒 $58推薦!肉質粉嫩多汁,唔會燒到過老乾柴柴脂肪焦脆有焦香,咬落直頭有肉汁咇出嚟😛而且羊味濃郁得嚟又唔會太羶本身已有少量孜然同椒鹽調味,唔會太重蓋過羊肉味,恰到好處熱辣辣食真係好正!食羊嘅朋友呢個必試👍🏻味道:9/10性價比:8/10-👍🏻串燒、錫盒同近年唔少新開串燒店一樣,燒好嘅串燒會放上爐仔俾你
👍🏻醉美島海鮮鍋 $368/2-4人份

海鮮份量比想像中多,絕對唔係用勁多蔬菜墊底個啲,好足料🤩!
肉蟹大大隻,多肉又多膏,一路滾住令湯底充滿蟹肉鮮味,勁正🤪
鮑魚約有3-4隻,肉質爽彈唔會太韌
鮮蝦同魷魚鬚就正常,其他蔬菜都好正,索晒湯汁
有別於一般打邊爐嘅湯底,呢個鍋連湯都可以飲埋
味道:8/10
醉美島海鮮鍋

👍🏻香燒羊骨扒 $58
推薦!肉質粉嫩多汁,唔會燒到過老乾柴柴
脂肪焦脆有焦香,咬落直頭有肉汁咇出嚟😛
而且羊味濃郁得嚟又唔會太羶
本身已有少量孜然同椒鹽調味,唔會太重蓋過羊肉味,恰到好處
熱辣辣食真係好正!食羊嘅朋友呢個必試👍🏻
味道:9/10
香燒羊骨扒

👍🏻串燒、錫盒
同近年唔少新開串燒店一樣,燒好嘅串燒會放上爐仔俾你暖住食
當日嗌咗幾款試下,比較特別少見嘅係魷魚板串、燒面筋、臭豆腐串
魷魚板燒得好香又唔會太乾身
燒面筋賣相成條司華力腸咁,食落煙煙韌韌幾得意
臭豆腐串黑蚊蚊,外皮脆口類似豆腐乾咁,冇乜臭味,同平時啲臭豆腐好唔同🤣
其他串燒同錫盒燒烤就正常發揮

🔸以下係當日我地嗌咗嘅款式同價錢俾大家參考下,其他可以參考post尾menu
雞中翼 $23/串

特大蒜蓉燒生蠔 $38/隻

秘汁花甲配粉絲(麻辣味) $88/份

味道:7/10

每日開到凌晨2點,食宵夜一流😎
但海鮮鍋每日數量有限,最好預先打電話2383 3928留定,太夜去通常賣晒冇得食🫢

📍#醉美島 @hkgourmetisland
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖