2021-02-10 271 浏览
金寶絕對係我最鍾意嘅泰式餐廳, 由於疫情關係在家抗疫所以嘗試左第一次叫外賣,經OpenRice呢個平台落單好方便~估唔到外賣並冇為食物質素扣分✨🥺🥺包裝亦都好仔細細心,完全冇漏出非常企理👍🏼兩個人叫咗-串燒-青咖喱雞-鹹魚炒椰菜苗-燒豬頸肉-香茅雞翼🥺✨最冇得頂一定係青咖喱🍛不過唔記得咗影

估唔到外賣並冇為食物質素扣分✨🥺🥺
包裝亦都好仔細細心,完全冇漏出非常企理👍🏼

兩個人叫咗

外卖自取
鹹魚抄椰菜苗
  • 烤豬頸肉
  • 串燒沙嗲
試左好多餐廳既咖哩牛南,最岩自己口味都係呢間,咖哩香而不太辣,牛南野味,將爆蝦丸威力強勁,一過唔小心就將裏面既料單到周圍以前都有試旺角同中環所謂既分店,味道都係老店好,用心製做,希望疫情下,疫境自強,食物繼續可以保持水準。
2020-11-13 433 浏览
泰式大蝦柚子沙律 (3/5):如菜名,正常,不過醬汁就少了點特色。泰式椰汁青咖哩雞 (4/5):正常水平,微辣,白飯/麵包要另外點。法包 (5/5) : 大推!!! 原本只是想說 點來配青咖哩,沒想到吃完驚為天人,久久不能自已! 上菜時是整塊端上來的,一撥開就感受到撲鼻熱氣。外酥內軟,口感滿分! 平常少吃麵包的我 不禁懷疑 是不是錯過了什麼美食?辣椒肉碎炒飯 (4/5):偏濕,可能因為點了小辣,豬肉碎份量似乎少了一點。如果不是特別不吃辣的話,還是點原辣度比較好。泰式炒金邊粉 (5/5):拿捏得宜,通常點這道都不會踩雷的。老闆生意做很大,打通了一間越式餐廳和泰國菜餐廳,應該可以互相點餐。牆上掛著老闆歷年來當馬主的照片~手機掃描自助落單,試過幾家後這次系統順暢多了。上菜速度和服務生回應時間都算不錯。人均消費 $100-140左右,整體來說,是一間值得推薦平價美食!
[食物]

[環境]
牆上掛著老闆歷年來當馬主的照片~

[用餐體驗/流程]
手機掃描自助落單,試過幾家後這次系統順暢多了。
上菜速度和服務生回應時間都算不錯。

2020-11-10
  • 法包
  • 泰式炒金邊粉
2020-11-12 340 浏览
同事last day~我哋成班9個同事同佢食farewell lunch~我哋一行10個人,就揀咗呢間喺九龍城嚟講算幾大又唔逼幾泰國餐廳~分咗4人方枱+6人圓枱(三個三個一邊,中間加咗塊透明隔板)話晒都farewell飯~叫咗好多餸!🤣(但我本身麻麻地鍾意食東南亞果邊嘅口味,唔係咁好咩都落好多香料香草~所以今餐叫咗好多小食,好多都係睇多過食🤣)泰式炒粉 - 我揀咗最normal果隻炒金邊粉~有兩隻大蝦~好大碟~$65嚟講呢個份量唔算貴~海鮮炒金邊粉 - 同事叫咗呢碟,我同佢互分嚟食~佢呢碟偏淡,混埋碟泰式炒粉後會好食啲🤣烤豬頸肉 - 勁香~!燒到塊肉嘅邊邊位係微脆的!正!春卷蝦餅炸蝦頭😳咖喱串燒
分咗4人方枱+6人圓枱(三個三個一邊,中間加咗塊透明隔板)

話晒都farewell飯~叫咗好多餸!🤣

海鮮炒金邊粉

烤豬頸肉 - 勁香~!燒到塊肉嘅邊邊位係微脆的!正!

春卷

海鮮炒金邊粉
  • 泰式炒炒
  • 海鮮炒金邊炒
2020-11-02 247 浏览
難得去九龍城😂 就試下過到最出名既住泰國菜啦🙈見金寶泰國餐廳d評語唔錯🤓決定去試下去食😚—椰青海鮮飯($80) 佢用左椰青水🥥椰奶加海鮮焗飯🍲有陣濃濃的椰香🥰飯質糯軟🤪蝦都幾新鮮🤩份量都幾多🤭性價比高👍🏻—香茅豬扒撈蒙($60) 豬扒好細件😕加上唔係好淋😪味道就幾夠😋不過呢個價錢來講普普通通啦😶—醬爆蝦丸($98)去金寶主要係為咗呢味餸🥳即叫即炸仔的蝦丸外層炸得香脆🥰入面既蝦油蝦膏是精華所在🤩非常濃郁鮮味,十分推介👍不過貴左少少🤏—價錢: 💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋環境:💋💋💋💋. ——地點:金寶泰國菜館 (九龍城)地址:九龍城衙前塱道25號營業時間:11:00 -23:00—

價錢: 💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
地點:金寶泰國菜館 (九龍城)
地址:九龍城衙前塱道25號
營業時間:11:00 -23:00

2020-10-17 251 浏览
很久之前來過一次,不過已經是數年前,這次再來,變成了以電話下單,掃描一下單據上的二維碼,就可以在電話平台上挑選菜式、下單,十分方便。加單也是在上面掃一掃就行了。順化牛肉撈麵:這個是越南的撈麵,採用了廣東的幼身生麵條,薄片牛肉、炸蒜、蔥油、蔥花及醬汁混在一起撈,不過吃到中段有點乾,麵條及材料都吸收了醬汁。泰式奶茶:喝一口凍奶茶,十分掛念泰國旅行時天天都喝一杯。這杯正宗的奶茶味道,不過泰式奶茶一向甜度較高,這款也是偏甜的。最後來個泰式甜品,與其常常點傳統的芒果糥米飯,不如試試別的。鮮芒果黑糯米露:沒想到這是個熱食的甜品,蠻特別的。黑糯米煙靱軟糯,椰漿淋上面, 芒果採用泰國芒果,應該不是季節,果肉微酸,不過椰漿本身甜甜的,所以中和了果酸。
2020-10-05 194 浏览
朋友相約到這家九龍城的屹立多年的泰國菜館吃泰菜,另外旁邊還有一家是同名的越南餐廳。原來是同一家的,只是分成泰國及越南菜式而已。餐牌上有泰越兩家菜式。活蝦刺身新鮮的蝦刺身,冰涼的蝦肉,跟鋪在上面的生蒜粒、辣椒粒一起吃,不用蘸醬已經是最鮮味。香葉炒大蜆蜆肉大大隻很飽滿,清洗得乾淨,沒有細沙。跟香葉、洋蔥、大蔥等一起炒,簡單卻很入味。泰式炒粉差點點了另一款越式炒金邊粉,越南的那款是以醬油炒,而個人較喜歡吃的是泰式炒金邊粉那款。食材上跟平日吃的不同,有很多火腿絲,第一次吃金邊粉配搭火腿,較有趣。醬汁酸酸甜甜,開胃的炒麵。
活蝦刺身
香葉炒大蜆
蜆肉大大隻很飽滿,清洗得乾淨,沒有細沙。
跟香葉、洋蔥、大蔥等一起炒,簡單卻很入味。
2020-10-03 160 浏览
我很愛食泰國菜,自然就來到九龍城食,今晚揀了食金寶泰國菜,餐廳雖然不是很大,但裝修舒適雅緻。白切海南雞半隻$120白切雞本身沒有調味,但反而可以食到雞的鮮,最愛泰式醬汁,甜中帶酸,也有點微辣,更能帶出雞肉的鮮味,雞肉肉質軟滑, 乃是海南雞的特色。泰式炒通菜$50通菜炒得很爽口,食到豆瓣醬的味道 很濃,非常入味。 泰式生菜包辣豬肉碎沙律$60要了個我平時都愛食的泰式生菜包, 要了小辣,肉碎調味非常入味,用生菜包著食,味道清新,惹味又爽口,這就是吸引我食泰菜之源。椰汁西米糕5件$35飯後甜品要了個椰汁西米糕,食泰國菜我都愛點這個甜品,面上的椰汁糕軟軟滑滑,很香濃, 配上有點煙煙韌韌的西米,食落不會太甜,做為飯後甜品非常適合。椰青$38椰汁冰$25 食泰菜飲品我都愛椰青,清清涼涼有椰香味,又可以食到嫩滑的椰肉。椰汁冰也是清清甜甜很有椰香味,比起椰青會甜一些。真的很愛食泰菜,清新惹味。

白切海南雞半隻$120

泰式炒通菜$50
通菜炒得很爽口,食到豆瓣醬的味道 很濃,非常入味。

泰式生菜包辣豬肉碎沙律$60

椰汁西米糕5件$35

椰青$38
椰汁冰$25
椰汁冰也是清清甜甜很有椰香味,比起椰青會甜一些。

真的很愛食泰菜,清新惹味。

2020-09-23 168 浏览
今日嚟到美食天堂九龍城食嘢,梗係要試吓泰國菜啦!呢間金寶泰國菜館經過好多次,朋友都推介話好唔錯嘅!今次就一於試吓。佢哋嘅點餐System都好先進,係我哋喺電話自己點餐。首先叫咗一杯紅豆冰😍頭盤大蝦柚子沙律,非常醒胃。泰色拼盤每次去泰國餐廳都必食,雞串夠嫩滑,蝦餅鬆脆,香葉包雞食到葉香味,蝦春卷正,雖然係細Size,但足夠兩人份量有餘!另外我哋唔係太鍾意食飯,反而我哋叫咗一個咖喱煲配法包。咖哩好香濃,係越南咖哩!點埋個包,滿晒啲醬汁,真係好濃郁。甜品拼盤就為我們這餐畫上完美句號!最鍾意食佢個西米椰汁糕。仲有芒果糯米飯都好軟,好香甜,椰汁一流!
今日嚟到美食天堂九龍城食嘢,
梗係要試吓泰國菜啦!
呢間金寶泰國菜館經過好多次,
朋友都推介話好唔錯嘅!
今次就一於試吓。

佢哋嘅點餐System都好先進,
係我哋喺電話自己點餐。

首先叫咗一杯紅豆冰😍

頭盤大蝦柚子沙律,非常醒胃。

泰色拼盤每次去泰國餐廳都必食,
雞串夠嫩滑,蝦餅鬆脆,
香葉包雞食到葉香味,蝦春卷正,
雖然係細Size,
但足夠兩人份量有餘!

另外我哋唔係太鍾意食飯,
反而我哋叫咗一個咖喱煲配法包。
咖哩好香濃,係越南咖哩!
點埋個包,滿晒啲醬汁,真係好濃郁。

甜品拼盤就為我們這餐畫上完美句號!
最鍾意食佢個西米椰汁糕。
仲有芒果糯米飯都好軟,好香甜,
椰汁一流!
  • 招牌甜品拼盤
  • 泰式拼盤
  • 越南咖喱雞煲
  • 大蝦柚子沙律
2020-09-18 126 浏览
來到九龍城當然要食餐泰菜啦!找了這間環境乾淨企理,座位闊落的金寶。餐牌選擇頗多,用QR code 落單,十分方便快捷,價錢親民,沒有加一服務費。泰式大蝦柚子沙律($78) ,大大碟賣相不錯。很喜歡用魚露,青檸做的泰式沙律汁,酸酸,甜甜,微辣的味道,十分開胃,配上熟蝦,柚子,甘筍絲,花生碎,芫茜等,夏天最愛。夏天最愛酸酸辣辣,所以再點了一個酸辣粉絲煮大硯煲($98),  硯肉大粒無沙,有十多隻,湯底酸酸辣辣,又帶點鮮甜,配角粉絲吸收了湯汁更好味。馬拉盞抄椰菜苗($65) ,十分香濃惹味。另外點了泰式炒飯填下肚,有豬/牛/雞可揀,少咸,加辣都可以選擇,十分細心。

馬拉盞抄椰菜苗($65) ,十分香濃惹味。

2020-09-15
2020-09-18 111 浏览
今日去了九龍城,食泰國菜!今日去了"金寶"金寶是一間在九龍城好出名的老店!又抵食又新鮮又好味這一間不用加一,真的好抵食!我們點了香菜粉絲炒蟹蟹好新鮮!炒得好野味!粉絲好爽口彈牙!好好配飯!泰式細拼盤 有炸蝦卷 、蝦餅 、串燒雞、香葉包雞,各有三件頗大碟真抵食,雞肉質很滑 ,原隻蝦卷很香脆,真豐富又美味。香芋海鮮焗飯好香芋頭味,海鮮有魷魚,蝦,肉片鮮菠蘿梳打冰好新鮮的菠蘿!配梳打水好爽~!椰青新鮮即開即飲!
今日去了九龍城,食泰國菜!
今日去了"金寶"
金寶是一間在九龍城好出名的老店!
又抵食又新鮮又好味
這一間不用加一,真的好抵食!
我們點了
香菜粉絲炒蟹
蟹好新鮮!炒得好野味!粉絲好爽口彈牙!好好配飯!

泰式細拼盤

香芋海鮮焗飯
好香芋頭味,海鮮有魷魚,蝦,肉片

鮮菠蘿梳打冰
好新鮮的菠蘿!配梳打水好爽~!

椰青
新鮮即開即飲!

2020-09-15 103 浏览
好友愛吃金寶泰國菜館,因食材新鮮,唔收加一勁抵,約我九龍城衙前塱道25號食晚飯,我們點左香草粉絲蟹煲,蟹肉鮮甜,十分新鮮味美,香草味🌿香濃,粉絲爽口很入味,勁正串燒半打,四串牛肉和二串雞肉,牛肉質嫩滑,雞很入味,點沙嗲醬更惹味好吃😋。招牌甜品拼盤,有至正的芒果肉🥭黑、白糯米飯、椰汁西米糕、拉椰糕、紅豆糕等⋯芒果肉香甜,糯米飯面鋪滿椰漿十分香濃,香滑軟糯,好食到停不到口鮮菠蘿梳打冰,新鮮菠蘿清香又甜真可口。椰青,椰味清香又清甜,真不錯👍

鮮菠蘿梳打冰,新鮮菠蘿清香又甜真可口。
椰青,椰味清香又清甜,真不錯👍

• 招牌甜品拼盤
  • 芒果糯米飯
  • 泰式串燒
  • 鮮波蘿梳打冰
呢排疫情爆得咁勁Momo同Boo都有乖乖地留係屋企抗疫架💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️ 不過都會分享下之前食左未post既餐廳☺️早排難得去到九龍城,梗係要去食下泰國菜啦☺️係openrice揾左間都幾多好評既金寶泰國菜🇹🇭8點去到已經坐滿哂🤓🍴泰式生蝦刺身🦐($95/7隻)大大隻最最最正係食落夠爽口🥰😍個汁酸酸地做頭盤真係好開胃😋🍴細冬陰功湯🍲($78)叫左個細既湯估唔到個size咁多😂每人分到3-4碗仔😂湯就夠濃味,但湯入面既蝦煲到梅哂🙈😢🍴辣椒膏炒蜆🌶️($80)蜆大大隻都新鮮既🤩份量唔算好多但呢個價錢接受👌🏻🍴泰式金邊粉🥢($65)正常發揮不過不失啦🤣🍴拉椰糕🍰($30)見到openrice好多人介紹💁🏻‍♀️不過有啲期望太高喇🤔無想像中咁煙韌同椰香味無咁重🙈

🍴泰式生蝦刺身🦐($95/7隻)
大大隻最最最正係食落夠爽口🥰😍個汁酸酸地做頭盤真係好開胃😋
泰式生蝦

🍴細冬陰功湯🍲($78)
冬蔭功湯

🍴辣椒膏炒蜆🌶️($80)
蜆大大隻都新鮮既🤩份量唔算好多但呢個價錢接受👌🏻
辣椒膏炒蜆

🍴泰式金邊粉🥢($65)
正常發揮不過不失啦🤣
泰式炒粉

🍴拉椰糕🍰($30)
拉椰糕
珍多冰
泰式生蝦
冬蔭功湯
2020-07-22 101 浏览
九龍城有好多泰國菜選擇,我今次試吓泰國菜x越南菜,燒猪頸肉同沙嗲串燒一啲都唔燶,好香好好味,沙嗲醬係唔點唔得,香辣煮大蜆好開胃,個汁夠香,蝦餅好彈牙,生蝦刺身係本人最愛,鮮味十足,生菜包都ok,越式春卷拼盆都不錯,今次選擇無錯可以再嚟
生蝦刺身、蝦餅、香辣煮大蜆、生菜包、馬拉盞炒通菜、
  • 生蝦
  • 生蝦刺身
  • 串燒沙嗲
2020-07-10 95 浏览
金寶係其中一間平靚正嘅泰國菜餐廳!九龍城呢個分店仲有一個特別之處,佢同隔離金寶越南餐館係相連,甚至可以一次過order兩間餐廳嘅食物!而且唔收加一服務費,抵食呀!🤩🎈醬爆蝦丸四粒 $98蝦丸即叫即炸,新鮮熱辣,外層炸至金黃脆身,但真係要小心爆醬!😂蝦丸真係超大粒,蝦膠好鮮甜彈牙!內裡嘅蝦油蝦膏更加係精粹所在,非常濃郁鮮味,十分推介!😍🎈老闆炒飯 $60由咸魚粒、薑絲、豆角粒、菜心粒等炒成!炒飯炒至粒粒分明,而且唔油膩,咸咸香香,好惹味!👍🏻🎈泰式炒通菜 $50可以選擇小辣,認真貼心!通菜幼嫩,炒至岩岩好,加埋蒜粒、辣椒一齊炒,味道唔錯!😋🎈椰汁糯米飯 (黑+白)$58絕對係食泰國菜必點之一!而家可以選擇只要黑糯米、白糯米或者黑白糯米,真係細心!芒果香甜多汁,黑白糯米煙軔,加上香滑嘅椰汁,好正呀!💖🎈泰啤 $28🎈龍眼冰 $25

🎈醬爆蝦丸四粒 $98

🎈老闆炒飯 $60