2021-08-17 109 浏览
黎到北角,點可以唔試下金樂軒既招牌雞煲🫕好耐之前就係飲食雜誌,見到佢地既大廚好出名,今日難得經過呢頭,一定要試試佢!😎離地鐵站都有一小段距離,店舖裝修不算華麗,但帶有一個簡約風格,而且好乾淨,燈光舒服,坐得自在🙏🏻一坐低,就會問你食雞煲定魚煲,相信黎得既客人都係為左佢地既招牌而來😆我地都唔執輸,叫左雞煲🫕老闆好友善,會問清楚食咩辣度🔥仲會有建議小菜或菜式~👍🏻最後我地㨂左小辣雞煲,食完轉火鍋🍲加生魚片、土魷魚🦑、芝士腸、拉麵🍜,仲有超推介、新出的麻辣小龍蝦🦞🤩係我最愛呀!雞煲一上黎,已經聞得濃濃香味,小辣食入口辣味不重,下次可以挑戰中大辣🔥🔥雞肉非常入味😍啖啖肉,都好嫩👍🏻食完就加濃湯打邊爐😍新鮮魚片的份量比得足,滿滿一碟,而且好鮮味,最欣賞係起曬骨💯💯只需灼煮十數秒就食得👍🏻小龍蝦🦞即炒即上,熱辣辣🤩肉質煙韌有咬口,相當唔錯😎 老闆建議凍食,果然又有另一風味,龍蝦味更出色👍🏻 仲有膠手套提供,唔怕成手油膩油膩~貼心🥰🥰環境舒適,味道不錯👌🏻老闆細心,食得開心🤣🤣有機會再經過一定再食一大盤小龍蝦🦞😆
2021-08-11 1053 浏览
咁啱想食雞煲就黎尼間試下,見佢個名同柴灣有間食小炒既街坊小店好似,點知問過老闆之後佢話真係有關係既即刻對食物水準充滿信心!老重慶奇味雞煲。 8.5/10揀左小辣,又有啲黑椒味既雞煲好易入口,食得好舒服!雞既份量好多,兩個人淨食雞都有啲飽雞肉仲要幾滑,唔肥,一啲雪味都冇桂花魚片。 9/10平時食火鍋唔太鍾意食魚,因為怕腥同怕多骨。但尼次既桂花魚魚片係超驚喜!唔腥,魚肉好滑,骨都少必食!炸魚皮。 8/10即叫即炸!好新鮮好脆!份量多!鮮蝦。 8/10中等size,一食就知係新鮮蝦🦐蟹柳、津白、讚岐烏冬。 8/10高質既火鍋料啊!蟹柳係一條條既蟹柳肉,而唔係啲麵粉整成既假蟹柳🦀。津白好啱配雞煲!好易入味~烏冬就正常水準,一片夠晒兩個人食👍🏻竹蔗茅根。 9/10老闆話係自家製既,好清甜,好解膩必試!
即刻對食物水準充滿信心!

老重慶奇味雞煲。 8.5/10
雞肉仲要幾滑,唔肥,一啲雪味都冇

桂花魚片。 9/10
必食!

炸魚皮。 8/10
即叫即炸!好新鮮好脆!份量多!

鮮蝦。 8/10
中等size,一食就知係新鮮蝦🦐

蟹柳、津白、讚岐烏冬。 8/10

竹蔗茅根。 9/10
老闆話係自家製既,好清甜,好解膩
必試!

竹蔗茅根
老重慶奇味雞煲
老重慶奇味雞煲(火鍋)
桂花魚片
炸魚片
鮮蝦
竹蔗茅根
老重慶奇味雞煲
老重慶奇味雞煲(火鍋)
桂花魚片
炸魚片
鮮蝦
2021-07-30 185 浏览
呢間雞煲環境好地道,夠哂風味!⚠️唔淨止有雞煲,仲有好多小炒,同埋好多人讚嘅酸菜魚同朋友兩個人叫咗一個小雞煲,BB辣,但係都真係食得出辣味,所以建議唔係太食得辣嘅人就叫BB辣就夠。個雞煲一嚟到已經聞到好香,有大量嘅芫荽!超級惹味。雞嘅份量都好多,而且煮得好入味。最特別嘅係佢會有埋豆卜,而豆卜係超級吸湯,所以超級正雞嘅肉質都好嫩滑。依家唔係好多地方可以食到椒鹽鮮魷,難得見到,一定要叫。新鮮抽出嚟,熱辣辣,夠晒爽。食完雞煲加湯打邊爐。叫咗幾樣配料,每一樣都好新鮮。每一樣嘅份量都好多,所以價錢都好合理,最適合同多啲人一齊嚟叫,咁就可以叫多啲款式。特別推介鮮墨魚滑,起碼有成個拳頭咁大,起碼夠四至五個人。另外亦推介佢嘅水餃類,韭菜餃同埋雲吞都好大隻,特別係韭菜餃,入邊有大量嘅韭菜,好滿足。豬頸肉亦都非常之唔錯,夠晒爽口。仲要推介佢嘅豬皮,亦都係好吸湯好入味。另外都試咗佢嘅蟹柳,冬菇,烏冬,同樣都好唔錯記得同多啲人一齊黎食!
呢間雞煲環境好地道,夠哂風味!
⚠️唔淨止有雞煲,仲有好多小炒,同埋好多人讚嘅酸菜魚

雞嘅肉質都好嫩滑。

特別推介鮮墨魚滑,起碼有成個拳頭咁大,起碼夠四至五個人。

豬頸肉亦都非常之唔錯,夠晒爽口。

仲要推介佢嘅豬皮,亦都係好吸湯好入味。

另外都試咗佢嘅蟹柳,冬菇,烏冬,同樣都好唔錯

記得同多啲人一齊黎食!
2021-07-29 159 浏览
落雨天最想食辣辣地同打邊爐type嘅嘢🌧於是今日收工就同男朋友係附近揾食!最後決定食雞煲!又有辣又有得打埋邊爐😋 餐廳係位於北角嘅「金樂軒雞煲魚鍋」💪老重慶奇味雞煲:揀左小辣,因為雞煲要辣先夠野味。但係我又唔太食得辣,所以揀左個最唔辣既level😂個雞煲開蓋既時候,入面既香味就瘋湧而出😋 忍唔住夾一舊雞黎食,肉質較嫩😋雞肉亦都好入味😋好好食嘅程度係會令你忍唔住不停夾黎食👍👍👍👍除左雞肉,煲入面仲有蔥花、豆卜、冬菇等既配料😋夾左一舊豆卜黎食,豆卜切到細細粒,每一舊都吸收左醬汁嘅精華,係最好食嘅雞煲配料😋😋小小辣都食得好過癮😋煎墨魚餅:墨魚餅嘅外皮係金黃色,咬落去非常之彈牙😋鹹鹹地🧐配醬食幾好食😋食完好好味嘅雞煲就到打邊爐啦!安格斯牛頸脊:厚切嘅牛肉片,每塊牛嘅脂肪分佈都好平均👍食落有牛味但唔好過重!肉質柔軟+有些少咬口但一點都唔會硬👍👍👍一份嘅份量好多!好好食😋午餐肉:估唔到配雞煲味一齊食又幾夾😋 成份塊塊都好厚身!係厚切午餐肉😋😋肉丸雙拼(冬菇貢丸+汕頭牛肉丸):冬菇貢丸非常Juicy😋😋咬開仲滴緊汁😋 汕頭牛肉丸:較實身🧐但都係有牛味嘅👍薯仔片:每片嘅厚度都適中,唔洗煮太耐👍好入味,

老重慶奇味雞煲
雞煲開蓋既時候,入面既香味就瘋湧而出😋
忍唔住夾一舊雞黎食

煎墨魚餅

食完好好味嘅雞煲就到打邊爐啦!

安格斯牛頸脊
一份嘅份量好多!好好食😋

午餐肉

肉丸雙拼(冬菇貢丸+汕頭牛肉丸)

薯仔片
:每片嘅厚度都適中,唔洗煮太耐👍好入味,吸曬啲湯底嘅味👍👍👍好正😋

:同薯仔一樣都吸曬湯底嘅味😋😋

自家製竹蔗茅根
:老闆話係佢哋自己煲嘅❤️飲得出係屋企煲真材實料嘅味道!非常清甜解渴👍👍👍👍亦都好解辣😋

餐廳老闆非常熱情!今餐食到好飽好滿足😋😋嗰雞煲真係一試難忘!大家一定要去試試!

2021-07-21
  • 老重慶奇味雞煲
  • 竹蔗茅根
  • 煎墨魚餅
  • 午餐肉
2021-07-19 173 浏览
今日甘岩係北角做野,就問下個friend去邊度食嘢好啦,諗咗好耐都唔知食乜好,跟住就話想去食雞煲,咁就上左openrice搵到呢一間金樂軒,見好多好評,就用openrice book 左2030。地方不太難搵,都算近地鐵站。入到去坐低,地方都幾闊落,咁我地就叫左個老重慶奇味雞煲,跟住叫咗個鮮魚片,豬紅,特級豬豚肉,炸響鈴,津白,肉丸雙拼,蟹柳,新鮮蟶子,讚岐烏冬,同埋一jar自家製竹蔗茅根水。首先嚟咗個竹蔗茅根水,自家製真係唔同啲好好味同不太甜,跟住就到個雞煲,個雞煲好香,未食都已經流曬口水,啲雞好滑,同埋唔算好辣,而且有幾多配菜有豆腐卜冬菇等,豆腐卜好入味,差唔多食完啲雞之後老闆就主動走過來幫手加湯,跟住將啲響鈴放埋落去給d湯裏面,吸曬啲湯嘅精華,正,鮮魚片好滑好新鮮而且份量幾多食完幾輪都仲有,,豬紅都係好滑味道不錯,啲新鮮蟶子都幾大隻幾新鮮,蟹柳都幾好味不容易散開,d特級豬豚肉好有肉味,而且份量不少,個肉丸雙拼好彈牙,正呢餐真係豐富,價錢都不太貴,還有有85折。我哋已經食到好飽飽啦,但係見到隔離枱啲小菜好香好靚而且好大碟,,下次一定要再試
呢餐真係豐富,價錢都不太貴,還有有85折。

2021-07-14 129 浏览
想食酸菜魚但又想打邊爐,嚟到可以一次過滿足兩個願望😋😋首先要咗渣竹蔗茅根,睇相都見到好足料~加埋粟米、紅蘿蔔,唔會死甜而係有蔬菜嘅清甜~熱辣辣消署解渴一流🤩🤩跟住就嚟到重頭戲 — 酸菜桂花魚鍋🐟🫕 同樣都係相當足料,唔驚唔夠食~魚好有鮮味,加埋酸菜同湯底夠開胃😬魚鍋嘅湯係可以飲埋落肚😋男朋友最驚食魚多骨要損😵😵‍💫呢度嘅魚幾乎冇骨🤤啱晒怕骨嘅朋友🤣而邊爐配料方面,有自家製親手包嘅鮮蝦雲吞同餃☺️打邊爐當然唔少得響鈴,呢度嘅炸響鈴有好多層,可以索盡湯底精華😆讚岐烏冬加埋湯底都好好味😙滑牛同豬頸肉亦都唔少得😇而最後呢度有樣配料係咁耐以嚟打邊爐都冇試過🤔—薯仔片~看似平平無奇,但原來薄切一片片又幾好食,食落keep住爽脆🥸
想食酸菜魚但又想打邊爐,嚟到可以一次過滿足兩個願望😋😋

魚好有鮮味,加埋酸菜同湯底夠開胃😬魚鍋嘅湯係可以飲埋落肚😋

而邊爐配料方面,有自家製親手包嘅鮮蝦雲吞同餃☺️

2021-07-14
  • 竹蔗茅根
  • 酸菜桂花魚鍋
2021-07-07 680 浏览
The Chicken Pot restaurant is located on Wharf Road, North Point. The name of the restaurant is Kam Lok Hin Chicken & Fish Pot. They offer a variety of different old fashion Chongqing cuisine. They are specialty is their Chicken or Fish pot as it retains the original flavor from Chongqing. The staffs at the restaurant are really friendly and the atmosphere was great. The staff explained what to expect when we try the dishes.So, what we ordered, we ordered bamboo root herbal tea, a Spicy chicken

So, what we ordered, we ordered bamboo root herbal tea, a Spicy chicken pot, Stir-fry beef fillet with mixed mushrooms, Sizzling lamb chops, handmade squid cake and napa cabbage for the chicken pot.

Spicy Chicken Pot with Napa Cabbage: The Spicy Chicken Pot was great. We asked for not too spicy but the pot was still full of flavors. The chicken was well marinated tasted really well! The pot still retains some hot flavor which was still really hot, but the pot tasted fantastic.

Stir-fry Beef Fillet with mixed mushrooms: The Stir-fry beef with mixed mushrooms was also really good. It tasted full of flavors and cooked
really well.

Sizzling lamb chops: The lamb chops were great if you like lamb. It wasn’t on the menu as it was a special for the day. The chops were well mixed with the peppers with a strong hint of black pepper.

Handmade squid cake: This was my personal favorite. It was really tender and goes great with the prawn crackers.

Overall: Everything was great! The food, the service and the atmosphere. Highly recommended if you are in North Point with friends and looking to eat and drink.
2021-06-29
2021-06-23 212 浏览
金樂軒雞煲魚鍋,位於北角和富道,餐廳前身是位於柴灣的小店,及後因主打的雞煲大受歡迎,搬到北角後,現時餐廳就以雞煲及魚鍋為主打,當然亦有大量特色小炒。奇味雞煲,是餐廳大受歡迎的一個主因,辣度可以自選,辣得來帶有獨特香味,亦不同於川式辣味,果然是奇味雞煲。雞肉嫩滑,二人可選半隻份量。餐廳另一個主打就是魚鍋,是次雖然選擇了雞煲,當然亦點了鮮魚片打邊爐,魚片果然非常新鮮,配上辣雞煲亦可。本地手切肥牛屬於火鍋必點項目,牛肉味濃,份量適中。

2021-06-22
我同朋友都好鍾意打邊爐,雖然天氣咁熱,但只要餐廳冷氣充足,就無阻雅興。朋友帶咗我嚟北角嘅「金樂軒雞煲魚鍋」,佢話之前幫襯過覺得幾好,而家喺網上訂枱可享85折優惠啊🌟。小店門面並唔起眼,喺舖外係睇唔到入面嘅環境。呢度格局比較隨性,有卡位亦有圓枱,最矚目嘅係佢橙紅色嘅櫈,哈哈。整體環境都OK,最緊要係夠冷氣👍。餐廳主打火鍋🍲,但亦有賣特式小菜。火鍋湯底以雞煲魚鍋為主,價錢唔平,但我可以講係真材實料。至於一般火鍋配料方面,選擇都多,定價亦都合理。酸菜龍躉魚鍋($288/小),呢個酸菜魚用料上乘,因為係採用龍躉🐟,而唔係龍脷魚柳。龍躉鮮味十足,魚肉嫩滑,連埋魚皮食好有彈性。雖然有骨,但並唔係細骨,所以都唔會食得唔方便。小鍋應該係二人份,不過其實都好足料,齋食魚鍋都飽咗三分一。酸菜湯底呈淺黃色,有得揀辣度,我哋要咗小辣🌶,配合埋酸菜食,辣得嚟幾醒神,又無川辣嗰種咁刺激。再者,佢亦好難得無某啲米線舖嘅酸菜臭味。鍋底裡頭有唔少椰菜花🥦,炆到淋哂,索味一流。特級安格斯肥牛($198),裝住肥牛片個碟雖然唔大,但其實佢疊埋疊埋有好多片,接近卅塊。🥩牛肉大小厚薄適中,油脂紋理幾靚,食落亦好重牛味,高質!唯
特級安格斯肥牛
特級安格斯肥牛($198),裝住肥牛片個碟雖然唔大,但其實佢疊埋疊埋有好多片,接近卅塊。🥩牛肉大小厚薄適中,油脂紋理幾靚,食落亦好重牛味,高質!唯獨係感覺佢唔太似安格斯,似本地牛多啲🐮。
手打鮮魚旦
丸餃雙拼($68),我哋要咗手打鮮魚旦汕頭牛筋丸,🍢每款各四粒。手打魚旦令人印象深刻,Q彈嘅程度猶如乒乓波一樣。牛丸雖則唔係好多汁,但牛味都算濃,而且質感亦唔粉。
牛柏葉
牛柏葉($48),🐂牛柏葉並無碎濕濕,所以淥完都無縮到好細,口感彈牙。
豬腰
豬腰($48),🐷腰花係朋友嗌的,我第一次食,餐廳應該處理得幾好,因為完全無腥味。
鮮冬菇
鮮冬菇($38),🍄冬菇有六件,大大嚿,不過早知嗌什菌拼盤,款式會更多。
讚岐烏冬
讚岐烏冬($18),老闆娘強烈推介我哋要叫個麵食🍜,咁先能吸收哂魚湯嘅精華。烏冬好大餅,一人有一碗,麵質好滑,就算再飽我都食得落。
凍檸茶
凍檸茶($18),我哋一人叫咗一杯檸茶,大大杯,茶底唔澀,係一般茶記水平之上🍋。
總括嚟講,我對呢餐好滿意,朋友果然無介紹錯😋,湯底以至每樣配料都好有水準呢!佢個酸菜魚係我食過以來最出色(計埋以前喺大陸食嗰啲)。另一邊廂,可能因為餐廳唔係連鎖店嘅關係,店員富有人情味,非常友善,服務好好。有機會我想再嚟食下佢個雞煲或者叫餸食飯🍚。
2021-06-08
特級安格斯肥牛
手打鮮魚旦
2021-06-19 185 浏览
最近因為疫情關係,都無機會上深圳食我最愛既酸菜魚,聽同事介紹北角有間地道餐廳啲酸菜魚好掂,同朋友夾左時間就黎試一試佢。坐低先黎一鍋酸菜龍躉魚鍋二人份量,雖然二個人食,但其實份量都好足,魚肉好滑溜,完完無腥味,食得出條魚新鮮製作,魚塊大件,酸菜都大量供應,連湯底都比我地飲埋配料方面,店家推介自家製雲吞同餃子比我地,皮夠晒薄,餡料亦都新鮮,好快就比我地KO。另外仲叫左手切牛肉同豬腰,一樣好新鮮,牛味重。豬腰夠晒爽口,無腥味。今次同事介紹無令我地失望,會再黎幫襯!

今次同事介紹無令我地失望,會再黎幫襯!

2021-06-16 178 浏览
今晚二人行喺附近揾野食,經過北角和富道,見到有間餐廳食雞煲,於是就入去試一試。 入到餐廳後,店員就問我地想食雞煲定魚煲, 食魚我就麻麻地既, 不過店員話叫碟試下啦, 真係好味架。 咁店員咁落力推薦,就要一碟啦。 今日叫左: 老重慶奇味雞煲牛柏葉蟹柳鮮魷魚鮮桂花魚片肉丸相拼唐生菜安格斯牛頸脊奇味雞煲真係好好味,d雞肉入哂味,雞件大隻多肉有肉汁,隻汁料真係好奇味,好難形容,總之就好好好食啦。雞煲辣度適中,呢個雞煲暫時係我食過的頭一二位之選。 因為得2個人食,食唔到太多, 人多叫個大煲就正啦。 大家記得呢個奇味雞煲。蟹柳有蟹味, 唔係成口粉既蟹柳,好食。肉丸雙拼有牛丸,貢丸,墨魚丸。 三隻丸最得係牛丸,有好香濃牛味,彈牙, 爽。鮮桂花魚片,呢個真係不得了。 一定要叫,真係無介紹錯。 魚片大大片,晶瑩剔透,唔使滾太耐,剛剛好就又滑又爽, 又有好香好甜的魚味,真新鮮。無得輸安格斯牛頸脊,啖啖牛肉香味, 有咬口, 唔係入口即溶果隻,但都係非常好味。食完今晚呢餐,真係值得返轉頭。

今日叫左:
牛柏葉
鮮魷魚
鮮桂花魚片
肉丸相拼
唐生菜
安格斯牛頸脊

蟹柳有蟹味, 唔係成口粉既蟹柳,好食。

食完今晚呢餐,真係值得返轉頭。

2021-06-11 211 浏览
今日同朋友去左北角食火鍋🍲!老闆真係好好人,服務好周到,好細心為我地講解有咩主打菜式。好啦,事不宜遲,睇睇餐單先!嘩,好多野食選擇,除左火鍋,仲有好多鑊氣小菜!咁我地就食雞煲啦當然!我地食麻辣雞煲!雞煲一送到過嚟,就香噴噴!材料好豐富!全部都係我地鐘意食既!豆卜索晒湯醬,好正!仲有東菇炆到好入味!到主角雞肉!非常嫩滑,多汁厚肉!正!之後叫左碟炒蟶子,睇到啲肉肥厚多汁,炒到入味,鮮甜多汁,咬落去爆晒汁!真係強烈撞薦比大家!我地叫左其他火鍋配料!呢碟牛肉無得頂,油脂同肉55比例,滾兩滾,牛肉鮮香不得止,仲入口即溶!魚片同樣好食到不得了,非常之新鮮,肉質仲好鮮嫩,啲到一梳梳!推薦大家!肉丸係老闆自家製手打,真係無得輸,肉質新鮮唔洗講,仲好爽口彈牙!好食到耳仔👂🏼郁!豬頸肉,蟹柳,翠肉瓜都好好食!豬肉肥厚均勻,幾彈牙,蟹柳唔會散修修,翠肉都好爽脆。食完火鍋之後再飲翻杯老闆自家製既竹謝矛根,成個人清涼晒。強烈推薦大家去食!

今日同朋友去左北角食火鍋🍲!

老闆真係好好人,服務好周到,好細心為我地講解有咩主打菜式。

好啦,事不宜遲,睇睇餐單先!

嘩,好多野食選擇,除左火鍋,仲有好多鑊氣小菜!

咁我地就食雞煲啦當然!我地食麻辣雞煲

豆卜索晒湯醬,好正!仲有東菇炆到好入味!

到主角雞肉!非常嫩滑,多汁厚肉!正!

我地叫左其他火鍋配料!

豬頸肉,蟹柳,翠肉瓜都好好食!
豬肉肥厚均勻,幾彈牙,蟹柳唔會散修修,翠肉都好爽脆。

食完火鍋之後再飲翻杯老闆自家製既竹謝矛根,
成個人清涼晒。

強烈推薦大家去食!

2021-05-29 240 浏览
早幾日約舊同學食飯,佢係無辣不歡人士,所以就去咗食雞煲。一入到去金樂軒,老細同姐姐已經殷勤招呼,好詳細介紹招牌菜色,咁我地就嗌咗一個水煮牛頸脊,一個乾鍋椰菜花,一個細size嘅老重慶奇味雞煲同幾個雞煲配菜。雞煲份量好大!我地嗌嘅係細雞煲,但眼見啲雞塊鋪滿晒成個煲咁多,超抵食。雞肉嫩滑到可以輕易甩骨,入面啲豆卜都好正,索晒汁,宜家諗起都流口水。舊同學好食得辣,而我就鍾意食辣但食唔到太辣,所以我地係order咗小辣嘅。本身有啲擔心舊同學會唔會覺得小辣唔夠喉,不過佢話因為個奇味雞煲除咗辣,亦都好重黑椒味,味覺層次豐富,所以佢都覺得大滿足。雞煲嘅配菜都好食。姐姐介紹個魚皮係佢哋自家炸嘅,浸落雞煲湯汁度兩三秒之後立即食,真係人間美味。鮮魚片冇骨,雙拼餃雲吞都唔係雪藏貨,抵讚!老闆介紹水煮牛頸脊係牛全身做最多運動嘅部位之一,所以食落牛味重,又零舍有咬口,我舊同學讚不絕口。而我就最鍾意入邊嘅豬紅,嫩滑又唔易夾碎,仲有濃郁蒜蓉香,正呀!乾鍋椰菜花都唔馬虎,唔係果啲炒咗之後先擺入個乾鍋度嘅做法,而係食到真係有乾鍋煮法嘅香氣,如果啲椰菜花可以再淋身啲就perfect晒。竹蔗茅根水清甜,可以一解雞煲嘅辣味同
早幾日約舊同學食飯,佢係無辣不歡人士,所以就去咗食雞煲
竹蔗茅根水清甜,可以一解雞煲嘅辣味同熱氣,一大樽我地全部飲晒。
總體而言呢間金樂軒算係好抵食,舊同學食量出名大,買單六百零蚊我地都托住個肚咁樣行出黎,可見佢份量真係唔是講笑的,會encore!
2021-05-25 206 浏览
最近同同事傾開好耐冇食過酸菜魚對上一次食已經係兩三年前返大陸食於是就約去同事屋企附近嘅一間家庭小店回味一下!感覺上餐廳係家庭小店經營,老闆老闆娘都非常熱情❤️ 餐廳裝修雖然比較舊,但係食物質素同服務都有驚喜!餐廳除咗酸菜魚之外亦都有得食雞煲羊肉煲豬骨煲等等, 仲有其他小炒小菜等大排檔菜式,見其他客點嘅小菜賣相都非常吸引,相信好快回再嚟試吓~至於我哋就一如當初嘅選擇,揀咗酸菜桂花魚鍋!佢有分大中細鍋,由於我哋想之後打埋邊爐食下其他野,所以我哋就揀咗細鍋啦!當佢一上鍋嘅時候我哋嚇到目定口呆,仲問吓老闆娘有冇落錯單!嗰個細鍋都竟然係咁大鍋,分量十足絕無稀客😱😱 我哋兩個人淨係食晒啲魚都已經有八成飽!首先講吓個桂花魚,真係真係真係好滑!而且魚肉係好厚切, 一梳梳咁好滿足!不得不提佢哋嘅酸菜湯底,老闆娘話係自己新鮮煲嘅魚湯,又好貼心問我哋食唔食得辣,我哋唔算食得辣所以要求要小辣;至於酸菜魚要食得過癮就一定要湯底夠酸,呢個湯底嘅酸係用左酸菜同埋檸檬,令到成個魚鍋有一份清香!呢個酸菜魚喎真係好抵食,咁大煲都係$238,仲要係咁高質, 好過返大陸食!當個酸菜魚鍋食得7788嘅時候,老闆娘主動過嚟幫我哋加
最近同同事傾開好耐冇食過酸菜魚
對上一次食已經係兩三年前返大陸食
於是就約去同事屋企附近嘅一間家庭小店回味一下!

我哋兩個人淨係食晒啲魚都已經有八成飽!
首先講吓個桂花魚,真係真係真係好滑!
而且魚肉係好厚切, 一梳梳咁好滿足!

當個酸菜魚鍋食得7788嘅時候,老闆娘主動過嚟幫我哋加湯打邊爐~
我哋叫咗一份特級安格斯肥牛 $198
仲叫咗個雙拼鮮蝦雲吞+韭菜餃 $68
另外仲嗌左豬頸肉($58)&豬大腸($48)
嘢飲方便就嗌咗佢地自己煲嘅竹蔗茅根水$33

嗰個安格斯肥牛咁啱佢切到一半肥一半瘦
瘦嘅一半牛味好濃郁;肥嘅一半好有油脂香
至於雲吞同韭菜餃老闆娘介紹話係自己每日新鮮包嘅,所以個餡都好飽滿~
而豬大腸亦都好正!佢哋洗得好乾淨唔會有豬臭味,豬腸入邊嘅肥膏索咗酸菜湯底之好正😋 今餐係非常滿足食得過癮嘅一餐!
2021-05-20
  • 酸菜桂花魚鍋
  • 特級安格斯肥牛
  • 竹蔗茅根水
  • 豬頸肉
2021-05-12 362 浏览
第一次見到食評唔錯就買外賣返屋企試,但係呢.....我覺得一般般,因為雞太熟, 冇咗口感,另外都叫咗個酸菜魚桂花魚煲,味道太淡唔知會唔會係湯太多。第二次就book咗位堂食, 母親節當日都滿曬仲有人喺門外等位, 照叫咗兩個雞煲,一辣一唔辣, 有少少辣味係好食好多, 隻雞堂食同外賣都冇得比,雞味濃好多,又滑口 加埋火鍋配料就perfect, 叫咗牛頸脊、 牛丸貢丸、 雲吞菜類、 白鱔........ 推介白鱔, 例牌份量不少,而且又彈牙又新鮮 雲吞就一般,雪藏嘅關係,上檯一粒粒雪到硬掘掘。

雲吞就一般,雪藏嘅關係,上檯一粒粒雪到硬掘掘。