2025-02-16
今日我去咗元朗一間街坊麵包舖,真係好驚喜!呢間舖頭款式種類多,無論係傳統定新潮嘅麵包都有,真係滿足到唔同口味嘅人。我最鍾意嘅係佢哋嘅蛋糕仔,一大袋只需$21,仲有半磅,真係超抵!呢啲蛋糕仔鬆軟,口感非常好,食落去有啲香甜味,真係一口接一口,根本停唔到手!而且每一粒都唔會太甜,啱啱好,無論係早餐定下午茶都好適合。除咗蛋糕仔,呢間舖頭仲有好多傳統西餅,例如三角朱古力、忌廉麵包等等。三角朱古力外皮酥脆,裡面嘅朱古力醬又濃郁,咬落去真係好滿足!忌廉麵包就更加正,忌廉好滑,配上鬆軟嘅麵包,完全唔會腻,食完之後仲想再嚟一個。環境方面,雖然唔算豪華,但好有街坊嘅親切感,職員都好友善,服務態度唔錯,買嘢時都會主動問你有冇需要幫忙。每次嚟到都覺得好舒服,真係有種回到家嘅感覺。整體來講,呢間元朗街坊麵包舖真係一個好地方,食物新鮮,價錢又合理,特別適合鍾意傳統西餅嘅朋友。我一定會再返嚟,繼續試下其他款式,睇下仲有咩好味嘅驚喜!如果你喺元朗附近,真係唔好錯過呢間舖頭!