餐厅: 金記冰室 (形薈)
资讯:

講起食呢.... 靚糕實在太愛食,由其係美食。平時口痕想搵野咬下,你地會食咩口立濕呢?我就鐘意食蛋卷,邊食邊煲劇或者做野,食淨嘅蛋卷碎一 d 都唔會曬,會用獨門食法伴紫菜食埋。之但係要食到一口咬落蛋卷度,成地都喺蛋卷碎嘅效果,必先條件係蛋卷夠鬆。脆。香。口。推介金記蜂巢雞蛋卷,呢個五福臨門套裝($168 一罐蜂巢雞蛋卷、四罐奶茶)送禮自私食都咁大方得體,最正就係邊食鬆化甘香嘅蛋卷,邊飲港式絲滑奶茶,感動味蕾嘅完美配搭~@kamkeecafe #金記冰室 #五福臨門套裝 #蜂巢雞蛋卷 #蛋卷 #送禮自用 #賀年禮品 #港式絲滑奶茶#annielittlecake #安妮蛋糕 #靚糕推介 #靚Cake分享 #Cake食之選 #Cake食卷
講起食呢.... 靚糕實在太愛食,由其係美食。

平時口痕想搵野咬下,你地會食咩口立濕呢?

我就鐘意食蛋卷,邊食邊煲劇或者做野,

食淨嘅蛋卷碎一 d 都唔會曬,會用獨門食法伴紫菜食埋。

之但係要食到一口咬落蛋卷度,成地都喺蛋卷碎嘅效果,

必先條件係蛋卷夠鬆。脆。香。口。

送禮自私食都咁大方得體,

最正就係邊食鬆化甘香嘅蛋卷,邊飲港式絲滑奶茶,

感動味蕾嘅完美配搭~

@kamkeecafe

#Cake食之選 #Cake食卷
2021-01-25
外卖自取
  • 港式絲滑奶茶
  • 蜂巢雞蛋卷
📌食物總體評分: (5⭐️最高,💫為半星)1. 招牌鮮牛肉米粉餐配雙蛋及牛油多士包飲品 $52⭐️⭐️⭐️⭐️💫2. 焗豬扒飯下午茶餐包飲品 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3. 蛋白杏仁茶 $28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.♨️♨️♨️.📌前傳心情.今次好有驚喜,態度禮貌、選擇多、味道好、落單方便,擺設齊全👍😊.為何要提前傳心情?首先要先告訴大家我是抱著超級保留的心態去這間金記,原因是之前去過太古康怡那家,十分之不滿意,態度差,食物不外如是,油膩,最緊要是不衞生,也寫了食評,自此之後都沒再幫襯。.抱著這樣的戰戰兢兢心情都被這間金記俘虜了,期待再幫襯食下其他款,選擇實在超多👍💖.♨️♨️♨️.📌餐牌.好多選擇,有一般茶餐廳的早午餐等,有飯、粉、麵、多士等,亦有咖哩、炒粉麵、焗飯/意粉、鐵板,還有小菜如菜膽雞等。應該點都揀到一樣啱食的。以下只是節錄部分餐牌,實在好多選擇。.👇下午茶.👇茶餐.👇粉麵.👇沙律及香港情懷如餐肉煎蛋飯.👇食客還可直接在手機落單。大家都知茶餐廳可有很多特別要求,改蛋、走葱等,手機版設計得細緻,連這些要求也有得指定。.♨️♨️♨.📌設備.卡位枱有水掣,像壽司餐廳可讓食客自己加水,對食客對侍應都較方便,雙贏👍.另外要讚是好
📌食物總體評分: (5⭐️最高,💫為半星)
2. 焗豬扒飯下午茶餐包飲品 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

👇粉麵

👇沙律及香港情懷如餐肉煎蛋飯

♨️♨️♨
📌設備
另外要讚是好齊全。

👆好多餐廳都有這種拉櫃桶自助餐具設計,但好少咁齊全同放滿,真要俾個👍😊
📌詳細食評

招牌鮮牛肉米粉餐配雙蛋及牛油多士包飲品

叫得做招牌的應該不會差,特點是鮮牛肉,大部分夠淋,有一小塊有少少韌,可以接受,味道也很不錯。
👇個餐還包雙蛋及牛油多士包飲品,雙蛋要了熟蛋,牛油多士我特讚,一般餐廳成日都只是係咁椅落的的牛油,根本唔夠。而呢件牛油多士則整塊真的搽滿牛油,我讚👍💖

煎熟雙蛋及牛油多士

2. 焗豬扒飯下午茶餐包飲品 $45 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

焗豬扒飯下午茶餐包飲品

焗飯是炒飯底,夠多汁外,豬扒也好大塊,也夠厚,從相可看到塊豬扒基本上同個兜一樣大,而且肉質很髮化。另外這個下午茶餐份量也不算太少,可以的。

3. 蛋白杏仁茶 $28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蛋白杏仁茶

蛋白杏仁茶原價$28 ,如果想把餐飲改,可加$10。優點是蛋白夠多,杏仁味夠香濃,我是原本不喜歡杏仁味,這杯蛋白杏仁茶其實很重杏仁味,奇怪的是我又覺得很好味,神奇。
📌總結:
✅洗底了,之前康怡不愉快經歷可以這間補償,很滿意
✅食物款式超多
✅設備齊全
侍應服務態度好,又有效率
✅價錢聚眼看是比一般茶餐廳貴少少,同時質素又好一點,所以視乎個別食客的標準
推介👍😊
2021-01-01
招牌鮮牛肉米粉餐配雙蛋及牛油多士包飲品
煎熟雙蛋及牛油多士
焗豬扒飯下午茶餐包飲品
蛋白杏仁茶
2021-01-07 247 浏览
仍然因為晚市禁堂食的關係, 和家人叫了屋企附近新開張的金記外賣。 經隆重的家庭會議後, 決定了叫鮮茄濃汁焗豬扒飯, 咖哩牛腩飯, 芙蓉煎蛋飯, 時菜牛肉飯, 馬來炒貴刁及 芝士焗肉醬意粉。由於筲箕灣分店新開的關係, 現時正在做外賣自取88折優惠。鮮茄濃汁焗豬扒飯個人覺得幾款外賣當中最好吃的一款。 豬扒厚身而且軟淋, 茄汁亦似是用鮮茄淆製, 亦放入大量芝士。 適合喜歡濃味人士。咖哩牛腩飯可以說是今天的失敗之作, 咖哩汁應該煮燶了, 所以整個菜的味道也帶有一陣燶味, 雖然牛腩還是炆得不錯。芙蓉煎蛋飯亦是出色的一款, 調味剛好, 蛋餅亦煎得金黃香口。時菜牛肉飯另一個失準之作, 時菜過硬, 牛肉ok, 但醬汁太過 稀而且無味, 失敗。馬來炒貴刁有鑊氣, 配上咖哩的香味, 味覺和嗅覺同樣享受。芝士焗肉醬意粉非常不錯, 意粉彈口, 醬汁份量充足, 吃到尾依然有足夠濃郁開胃的醬汁。飯後忍唔住打去餐廳反映咖哩汁有燶味的問題, 經理不斷的說不好意思而主動提出退回這個飯的金錢。 而取回退款時, 經理再當面道歉, 感覺十分誠懇。 而我這位自覺也算講道理的客人也回覆 「下次改善就好了」。

由於筲箕灣分店新開的關係, 現時正在做外賣自取88折優惠。

鮮茄濃汁焗豬扒飯

咖哩牛腩飯

芙蓉煎蛋飯

亦是出色的一款, 調味剛好, 蛋餅亦煎得金黃香口。

時菜牛肉飯

馬來炒貴刁

有鑊氣, 配上咖哩的香味, 味覺和嗅覺同樣享受。

芝士焗肉醬意粉

2021-01-02
外卖自取
剛好想食炒蛋牛肉飯,見新開張所以排左10分鐘入去試下。點知廚房炒蛋牛肉飯同茄蛋牛肉飯都分唔清,餐牌/單上寫明炒蛋牛肉飯(圖一/二),就算叉燒炒蛋飯嘅參考相(圖一)都唔會有蕃茄,但出到嚟廚房就落左蕃茄炒侍應話可以換,但換其他野食比我都無用,常餐貴,而且比其他餐廳少咗兩塊火腿,根本揀唔落凍奶茶大半杯係冰(圖三)多得有少少離譜總結,貨不對辦,味道一般,唔值呢個價,不會食第二次。
剛好想食炒蛋牛肉飯,見新開張所以排左10分鐘入去試下。

凍奶茶大半杯係冰(圖三)多得有少少離譜

總結,貨不對辦,味道一般,唔值呢個價,不會食第二次。