2024-11-22 4532 浏览
今日行完D2 place,想食返餐好嘅🍱金糖盒-海膽三文魚子日式豆腐 $158-滿滿的海膽盛放在三文魚子及豆腐之上 底層為脆餅乾及綿花糖 再加上海葡萄作點綴 形態美滿分 味道新鮮配合爽脆口感 甜鹹之中帶着鮮味🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158-龍珠為醬漬蛋黃 再配上海膽及吞拿魚蓉 一口爆醬口感 先帶醬漬鹹香後有魚油香甜 十分出色🫓粟米脆餅壽司 海膽三文魚子 $148-Taco脆餅夾着海膽及三文魚子壽司飯 再加少少沙律菜 呢款日式墨西哥脆餅確實幾過癮 🦪日式金柑帆立貝刺身(6切) $188 -排列得整齊的金柑以及帆立貝刺身 酸甜多汁帶有帆立貝的鮮味 嫩滑口感👅戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼) $238-呢塊頂級牛舌心𠝹成花 再放上月見及鋪滿三文魚子 份量絕不惹少 舌心爽彈帶強烈的牛舌味 放進口腔十分之精彩 ✨金丼 $198-師傅出手絕不手軟 用海膽包圍月見再放在巨量的三文魚蓉之上 然後淋上三文魚子 畫面為之震撼 這個組合確實為店家的Signature 視覺與味覺的享受🦐自家製雞皮蝦 $58/1-微脆的雞皮包裹彈牙的海蝦 些少椒鹽已經帶出香味 鮮甜帶雞油香👅厚燒牛舌心 $58-牛舌心彈牙爽口
今日行完D2 place,想食返餐好嘅

👅厚燒牛舌心 $58
-牛舌心彈牙爽口 微微椒鹽吊出肉甜味
🍢嚴選松板豬 $58
-豬肉口感嫩且多汁 咬落去有彈性

總括嚟講,色香味俱全,少有高質居酒屋!
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 堅·高質好味特色居酒屋 @ 🌟 金酒屋 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:戀丼·月見特厚燒牛舌三文魚籽 HKD 238銀丼·月見生和牛三文魚籽 HKD 238金糖盒·海膽三文魚籽日式豆腐 HKD 158粟米脆餅壽司·海膽三文魚籽 HKD 138日式金柑帆立貝刺身 HKD 188金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 HKD 158自家製雞皮蝦 HKD 58安格斯牛肋肉 HKD 58厚燒牛舌心 HKD 58嚴選松板豬 HKD 58完熟水蜜桃汽水 HKD 48靜岡柑橘汽水 HKD 48.🏮 同區返工嘅朋友仔認真好介紹呢間高質居酒屋,門口高大上非常搶眼,用餐氣氛超好!主打高質、時令、日本直送嘅食材,自問曾經都交過好多智商稅去食啲混水摸魚嘅居酒屋,而呢間絕對值得!.🔮 值得一提嘅係呢度嘅創意料理,全部即叫即整!勁推呢款「金糖盒」,上枱非常吸睛!選用日本北海道直送海膽,三文魚籽同日式豆腐,美味鮮甜,層次口感豐富!.🦪 以刺身打頭陣一流,「日式金柑帆立貝刺身」,非常鮮甜爽口!帆立貝新鮮肥美多汁,再配上清新嘅柑橘風味,絕對係清爽嘅開胃料理!.🌮 仲有特色滿滿嘅「粟米
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
嚴選松板豬 HKD 58
完熟水蜜桃汽水 HKD 48
靜岡柑橘汽水 HKD 48

日式金柑帆立貝刺身

🌮 仲有特色滿滿嘅「粟米脆餅壽司」,融合壽司同TACO嘅風味。試左海膽三文魚籽味,口感新鮮獨特!脆脆嘅粟米脆餅配上鮮美嘅海膽同三文魚籽,味道層次更豐富。

粟米脆餅壽司

🍣 當然唔可以唔試特色嘅卷物,呢款「金龍珠海膽吞拿魚蓉卷」絕對係味道必賣相更出色!吞拿魚蓉搭配鮮美嘅海膽,用料矜貴絕對令人驚艷!

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

👅 朋友仔係為左呢個「戀丼」而黎,主角月見特厚燒牛舌配超級多三文魚籽,充滿濃濃嘅牛肉香同海鮮嘅鮮甜,仲有特製牛肉汁,撈住飯食絕對令人回味無窮!
🥩 我就試左「銀丼」,有月見生和牛同大量三文魚籽,尤其和牛肉質細緻鮮嫩,再加上三文魚籽嘅鮮味,頂級享受呢!

戀丼 & 銀丼

🔥 一路飲嘢一路吹水,當然要食埋串燒。揀左「安格斯牛肋肉」、「厚燒牛舌心」、「嚴選松板豬」同「自家製雞皮蝦」。上檯全部燒得熱辣辣,火候恰到好處,肉質非常彈牙,調味一流!

自家製雞皮蝦、安格斯牛肋肉、厚燒牛舌心、嚴選松板豬

🍑 原裝日本入口嘅「完熟水蜜桃汽水」同「靜岡柑橘汽水」,清甜味搭配氣泡嘅清爽口感,配嘢食一流!

😎 好多居酒屋都名大於實,而呢間真係無令人失望,食材用料絕對優質,難怪咁好生意,強烈提醒大家記得要訂位呀!

📍 荔枝角長沙灣道909號地舖
  • 戀丼
  • 銀丼
  • 金糖盒。海膽三文魚籽日式豆腐
2024-11-23 3501 浏览
餐廳離荔枝角出口僅3分鐘,平日晚上亦全場坐滿,想嚟嘅朋友記住要book枱呀🙌🏻餐廳亦有提供榻榻米包廂,適合一大班朋友嚟聚餐🌟金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158以自家醃製的濃郁醬油漬蛋黃,配上鮮甜的海膽💛細膩的吞拿魚蓉🐟爽脆的青瓜🥒製成卷物每一口都豐富又滿足🌟金酒杯·海膽、三文魚籽、拖羅蓉、松葉蟹肉松葉蟹肉鮮嫩多汁🦀海膽鮮甜滑順,拖羅蓉質地細膩,三文魚籽具有爆珠口感💥還可以配上紫菜同食,金酒杯融合了多種食材,帶來豐富的口感層次🌟粟米脆脆壽司·海膽三文魚籽 $138融合墨西哥Taco🌮及日本壽司🍣外層以金黃酥脆的粟米脆餅,内裏包著醋飯、新鮮的沙律菜🥗滿溢的海膽及三文魚籽🐟創新又特別🌟日式金柑帆立貝(六切) $188前菜最推薦日式金柑帆立貝刺身🧡以香甜蜜柑搭配帆立貝🤍兩者一白一橙相間,色澤誘人,賣相吸引😍再加上柚子汁點綴,令味道更清新,非常開胃🌟戀丼·月見特厚燒牛舌三文魚籽($238)特厚牛舌外面燒至焦香👅口感鮮嫩爽口,底下配上大量三文魚籽,每一口都能感受到三文魚籽的汁液在口中爆發🥰再加上呈橙色的月見,更添順滑感,實在是完美的組合,每一口都十分滿足。🌟銀丼·月見生和牛三文魚籽生和牛肉質細

🌟金龍珠海膽吞拿魚蓉卷(四件) $158
每一口都豐富又滿足
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

🌟金酒杯·海膽、三文魚籽、拖羅蓉、松葉蟹肉

🌟粟米脆脆壽司·海膽三文魚籽 $138
粟米脆脆壽司·海膽三文魚籽

🌟日式金柑帆立貝(六切) $188

🌟戀丼·月見特厚燒牛舌三文魚籽($238)

🌟銀丼·月見生和牛三文魚籽
生和牛肉質細膩柔滑🐮擁有濃郁肉香,脂肪分布平均,再配上三文魚籽及月見,這個鮮美結合,令人難以忘懷。
銀丼

🌟串燒🌟

🍡自家製雞皮蝦 $58
薄薄的雞皮煎得香脆,包著爽口彈牙蝦肉🦐滋味又特別

🍡厚燒牛舌心 $58
一串三件的厚切牛舌心👅燒至外焦內嫩,十分惹味

🍡嚴選松板豬(頸) $58

粟米脆脆壽司·海膽三文魚籽
銀丼
串燒
  • 日式金柑帆立貝刺身
  • 粟米脆餅壽司。海膽三文魚籽
  • 金酒杯
  • 自家製雞皮蝦
未夠六點,已經有一堆客人在門口等開門,當中包括小妹 😌😙,是間極具吸引力的居酒屋🏮。環境布局高檔優雅,日式氣氛滿滿,座位尚算舒適!是夜安排坐吧枱,看著廚師表演,是另一番景緻!日式金柑帆立貝刺身 - 六切 $188,帆立貝鮮甜爽滑,金柑味道不太搶,比橙、檸檬友善很多,加上沙律🥗陪襯,美得很😍😍金糖盒 $158,賣相極美,用了海膽、三文魚籽、日式豆腐,底層是絲絲的棉花糖,吃著甜味的空氣似的,甚有趣!金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158,自家醃制的蛋黃漬,鮮艷軟糯,配合海膽及吞拿魚蓉等高質食材做成卷物,又靚又好味!粟米脆餅壽司 $138,用粟米脆餅盛著滿滿的海膽三及文魚籽,目測都非常美味,兼且有特式。自家製雞皮蝦 $58,被雞油滋潤的海老,另有一番滋味。安格斯牛肋肉 $58,雖明言是強嚼勁,但勝在肉味濃,整體還算不錯。嚴選松板豬(頸)$58、黑豚肉蘆筍卷 $58,露荀爽嫩無渣,黑豚肉香滿滿 👍戀丼 - 月見特厚燒牛舌 $238,鋪滿三文魚籽的丼飯,牛舌還要被紅噹噹的蛋黃蓋去了大半,絕對喧賓奪主 😂😂😂!但我喜歡 💕桃丼 - 月見海老拖羅蓉 $168,桃丼比戀丼温柔低調,淡淡的粉紅色蝦仁,配以肥美的

自家製雞皮蝦 $58,被雞油滋潤的海老,另有一番滋味。

桃丼 - 月見海老拖羅蓉 $168,桃丼比戀丼温柔低調,淡淡的粉紅色蝦仁,配以肥美的拖羅蓉,美味不遜戀丼!

木村飲料 - 靜岡柑橘汽水 $48及完熟水蜜桃 $48,有果汁味的汽水,味道不錯。
2024-10-04 5489 浏览
好耐冇見過一間餐廳連平日都咁多人, 而且好多都係熟客, 同店員有講有笑 ,呢度既食物都好有特色, 每一款都會想試, 特別係海膽系列😍海膽金糖盒☁️($158)海膽, 三文魚籽, 日式豆腐配上甜甜既綿花糖, 冇諗過會係咁夾, 仲有脆卜卜既夾餅令到成個口感更豐富😌金龍珠海膽吞拿魚蓉卷🍣($158)滿滿既餡料好豐富, 醃製蛋黃提升左成個飯卷既味道, 海膽吞拿魚蓉好鮮甜, 超好食🤩粟米脆餅壽司-海膽三文魚籽🌮($138)海膽三文魚籽加壽司飯夾係粟米脆餅入面食冇諗過呢個配搭可以咁夾😙日式金柑帆立貝刺身🍊($188)鮮甜既帆立貝刺身配上清甜既橘子同埋柚子汁令到鮮味更加突出, 中間仲有少量既海帶配沙律, 成個dish 都好resfreshing☺️戀丼-月見特厚🐮($238)軟綿既燒牛舌配上大量既三文魚籽同橙色既生蛋黃, 完美既組合, 食完真係好滿足😌桃丼-月見海老🦐($168)拖羅蓉配上橙色既生蛋黃, 滿滿既甜蝦包圍住壽司飯, 淨係睇都已經覺得好震撼, 食完會同戀丼一樣咁滿足🥳串燒🍢串燒既份量都唔惹小, 每一款都燒到好香好Juicy, 最特別係強嚼勁既安格斯牛肋肉, 肉質腍身但係比起平時既牛需要更多時

海膽金糖盒☁️($158)

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷🍣($158)

粟米脆餅壽司-海膽三文魚籽🌮($138)

日式金柑帆立貝刺身🍊($188)

戀丼-月見特厚🐮($238)

桃丼-月見海老🦐($168)

串燒🍢
串燒既份量都唔惹小, 每一款都燒到好香好Juicy, 最特別係強嚼勁既安格斯牛肋肉, 肉質腍身但係比起平時既牛需要更多時間去嘴嚼, 但係絕對唔係因為老左, 而係肉質既本身就係咁😁 自家製雞皮蝦都好特別, 雞皮烤到脆卜卜配上蝦肉, 兩者好夾
✨厚燒牛舌心($58)
✨黑豚五花腩($58)
✨安格斯牛肋肉($58)
✨自家製雞皮蝦($58)

飲品🧃
最後當然唔少得飲品啦, 揀左兩款果汁汽水都好清甜出色🤓
✨信州蘋果汽水($48)
✨靜岡柑橘汽水($48)

呢度既食物真係好過質, 唔怪之得座無虛席, 為左海膽黎都值得😍
2024-10-03
餐廳環境、食物擺盤都很精緻高質,我選擇咗吧枱座位可以望住師傅準備食物,真正嘅又有得睇有得食^包廂房間很受歡迎,很早被全數預訂🪄金丼- 月見海膽三文魚拖羅蓉屬於餐廳招牌丼飯,鋪滿海量三文魚籽加上拖羅蓉、海膽一層一層疊加上去,金黃色鮮蛋黃,所有食物一口食真係有爆丼效果😎非常吸引,而海膽拖羅蓉軟綿鮮甜,每個層次都好豐富🪄金糖盒(蟹肉三文魚籽)以玻璃罩蓋著上枱好有fine dine 感覺,脆餅底下托著日式豆腐係棉花糖,甜甜地加埋蟹肉三文魚籽一齊食好特別🪄金龍珠海膽吞拿魚蓉卷又係招牌之一😎金龍珠海膽吞拿魚蓉卷用自家醃製醬油漬蛋黃,加海膽、吞拿魚蓉、青瓜🥒等顏色好看,好睇又好食🪄串燒自家製雞皮蝦 、厚燒牛舌心 、嚴選松板豬(頸)、安格斯牛肋肉,每一款串燒都燒到香脆多汁,個人推介自家制雞皮蝦,用雞皮包住大蝦,蝦身爽彈配雞皮脆香🪄戰神鍋兵庫縣生蠔鍋 追加A4鹿兒島和牛(2塊)生蠔🦪份量好多,令我諗起上次喺東京食到一樣咁正嘅生蠔,整體鮮甜滑嫩,另外再追加A4和牛,色澤粉嫩佈滿油花,入口即化有肉香,仲有野菜、薯粉、年糕福袋、菇類🪄 木村飲料 - 完熟水蜜桃汽水木村飲料 -靜岡柑橘汽水另外仲叫咗兩支來自日本

^包廂房間很受歡迎,很早被全數預訂

🪄金丼- 月見海膽三文魚拖羅蓉

🪄金糖盒(蟹肉三文魚籽)

🪄金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

🪄串燒

🪄戰神鍋兵庫縣生蠔鍋 追加A4鹿兒島和牛(2塊)

🪄 木村飲料 - 完熟水蜜桃汽水
木村飲料 -靜岡柑橘汽水
另外仲叫咗兩支來自日本嘅汽水,水蜜桃非常推介,唔會太甜配串燒一流😎

🚩金酒屋
荔枝角長沙灣道909號地舖 @kinzakaya.hk

#addifoodie #addifoodie茘枝角
#茘枝角美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkig#hkg #foodie #香港餐廳推介 #香港餐廳 #foodstagram #香港美食#吃貨 #香港美食指南 #荔枝角美食推介 打卡熱點#打卡 #香港小店
#荔枝角 #荔枝角餐廳#荔枝角美食 #日式串燒 #日式居酒屋 #荔枝角居酒屋 #情侶好去處 #聚會好去處 #串燒 #壽司 #刺身#海膽 #和牛 #定食#生蠔
2025-01-16
4天前 0 浏览
#chuchu食在荔枝角📍 金酒屋 一定要推薦比大家,平日晚都爆場,想嚟嘅朋友記住要book枱呀!餐廳有提供榻榻米包廂,適合一大班朋友嚟聚餐!💡 離荔枝角地鐵站出口3分鐘咋!—————————————————————❣️ 金糖盒·蟹肉三文魚籽日式豆腐 $128脆口餅上面放滿晒蟹肉三文魚子再配合日式豆腐,有少少海膽味,仲用咗魚子醬作點綴,打卡able!最底層更放置了可以食用的棉花糖!. ❣️ 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158龍珠=醬漬蛋黃,再夾埋海膽同吞拿魚蓉,一口塞滿個口,先有鹹香之後海膽同魚香就出,仲夾左青瓜增加口感!.❣️戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼) $238賣相💯呢塊頂級牛舌心𠝹成花,再有生蛋黃同三文魚子,份量絕不惹少 舌心爽彈帶強烈的牛舌味 放進口腔十分之精彩✨限量供應!賣晒就冇喇~.❣️ 戰神鍋·兵庫縣生蠔鍋 $680 (+$188)一見到盤兵庫縣生蠔,心裏面就諗:今晚想生幾多個😏🤣真係好誇張,成18隻生蠔!!!+$188 追加咗2塊A4鹿兒島和牛,必加‼️粉嫩新鮮,入口即化仲帶油香另外跟埋野菜盛盒,野菜、薯粉、年糕福袋同菇類,滿滿一盤~.❣️自家製雞皮蝦 $58微脆雞皮包住好彈牙嘅海蝦,
#chuchu食在荔枝角
📍 金酒屋
💡 離荔枝角地鐵站出口3分鐘咋!
❣️ 金糖盒·蟹肉三文魚籽日式豆腐 $128

❣️ 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

❣️戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼) $238

舌心爽彈帶強烈的牛舌味 放進口腔十分之精彩

✨限量供應!賣晒就冇喇~
❣️ 戰神鍋·兵庫縣生蠔鍋 $680 (+$188)

另外跟埋野菜盛盒,野菜、薯粉、年糕福袋同菇類,滿滿一盤~

❣️自家製雞皮蝦 $58
微脆雞皮包住好彈牙嘅海蝦,椒鹽已經好香,鮮甜帶雞油香!

❣️ 厚燒牛舌心 $58
牛舌心彈牙爽口 微微椒鹽吊出肉甜味
❣️ 嚴選松板豬(頸)$58
燒得炭香!有肉味!
❣️ 安格斯牛肋肉 $58
每一口都能感受到牛肉的彈性和多汁的質感,食落有咬口!

❣️ 信州蘋果汽水 $48
❣️ 靜岡柑橘汽水 $48
💬 樣樣都好睇又好食!
不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 9/10
—————————————————————
🏡地址: 金酒屋 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道909號地舖
🕑營業時間: 12:00 -22:30 (3-6落場)
#chuchu食日本野
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2025-01-23
6天前 0 浏览
我最想encore 既居酒屋,一定係呢間平日都坐滿人 晚市記得要訂位呢晚叫左幾款招牌人氣菜式金龍珠海膽吞拿魚蓉卷差不多每枱必點嘅金龍珠卷打卡一流,醬油漬蛋黃口感綿密加上鮮甜海膽同吞拿魚蓉完美的組合金糖盒 蟹肉三文魚籽脆威化盒伴以日式豆腐,蟹肉,三文魚籽用魚籽醬作點綴,下面仲放左棉花糖甜而不膩 充滿驚喜戀丼。月見特厚燒牛舌三文魚籽丼飯上舖滿海量的三文魚籽牛舌外層燒至焦脆,好厚身口感軟腍又不失嚼勁戰神鍋 選用兵庫縣刺身級生蠔,非常鮮甜可生食或者用昆布湯底灼熟另外我地再A4鹿兒島和牛油花分佈均勻入口即化,強烈推薦之選佢地啲串燒都相當高質,如安格斯牛肋肉自家製雞皮蝦,外皮燒到脆卜卜另外仲有厚燒牛舌芯,黑豚五花腩大大滿足
我最想encore 既居酒屋,一定係呢間
平日都坐滿人 晚市記得要訂位

呢晚叫左幾款招牌人氣菜式

差不多每枱必點嘅金龍珠卷
打卡一流,醬油漬蛋黃口感綿密
加上鮮甜海膽同吞拿魚蓉
完美的組合

金糖盒 蟹肉三文魚籽

脆威化盒伴以日式豆腐,蟹肉,三文魚籽
用魚籽醬作點綴,下面仲放左棉花糖
甜而不膩 充滿驚喜

戀丼。月見特厚燒牛舌三文魚籽
丼飯上舖滿海量的三文魚籽
牛舌外層燒至焦脆,好厚身口感軟腍
又不失嚼勁

戰神鍋
選用兵庫縣刺身級生蠔,非常鮮甜
可生食或者用昆布湯底灼熟

另外我地再A4鹿兒島和牛
油花分佈均勻入口即化,強烈推薦之選

佢地啲串燒都相當高質,如安格斯牛肋肉
自家製雞皮蝦,外皮燒到脆卜卜
另外仲有厚燒牛舌芯,黑豚五花腩
大大滿足

• 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
  • 厚燒牛舌心
2025-01-30 0 浏览
今次嚟到荔枝角一間人氣屋酒屋「金酒屋」,地點都好就腳,離荔枝角地鐵站都是幾分鐘步程,平日晚上8:30居酒屋門外都仍然有唔少人在排隊等位,可見受歡迎程度,場面熱鬧✨金糖盒 上檯時會先用個透明玻璃器皿盛載,打開入面有三文魚籽、蟹肉和日式豆腐,底層更有棉花糖,光看賣相已經相當吸引,未食已經口水流,蟹肉味道鮮甜,搭配粒粒飽滿爆汁嘅三文魚籽和柔嫩嘅日式豆腐,入口瞬間就溶化了,搭配脆餅一齊食,口感非常豐富,師傅更建議加少少底層甜甜地嘅棉花糖一齊食,鹹中帶甜更突顯鮮味✨戰神鍋 - 兵庫縣生蠔鍋 + A4鹿兒島和牛選用兵庫縣生蠔,蠔肉隻隻都好肥美,充滿蠔嘅鮮甜味和海水味,唔入鍋就咁刺身食都已經好好味A4鹿兒島和牛又係冇得輸,靚靚嘅油花分布均勻,輕輕碌幾秒就食到,入口即溶,肉質勁嫩滑✨金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 餐廳必點菜式之一,眼見每檯客都有點,大大隻醃製醬油蛋黃漬,配上入口即溶嘅鮮甜海膽和吞拿魚蓉,食完幸福滿滿嘅感覺✨戀丼 - 月見特厚燒牛舌三文魚籽三文魚籽加埋月見蛋呢個組合已經可以好好拌飯,加埋大大塊厚切牛舌,軟嫩得嚟又爽口,超好味超邪惡✨串燒▪️厚燒牛舌芯 每次見到都會必點,喜歡牛舌芯爽嫩嘅口感,充滿肉

✨金糖盒

✨戰神鍋 - 兵庫縣生蠔鍋 + A4鹿兒島和牛
A4鹿兒島和牛

✨金龍珠海膽吞拿魚蓉卷

✨戀丼 - 月見特厚燒牛舌三文魚籽

✨串燒
▪️厚燒牛舌芯
每次見到都會必點,喜歡牛舌芯爽嫩嘅口感,充滿肉汁Yummy

▪️宮崎和牛串
和牛肉質柔嫩,肉味香濃有肉汁

▪️自家製雞皮蝦
外層雞皮炸到脆卜卜,蝦肉鮮味勁爽口,充滿驚喜

▪️黑豚五花腩
肉味香濃爆晒汁

✨完熟水蜜桃汽水|靜岡柑橘汽水
兩枝汽水味道都唔會好甜,有果香味都幾好飲

食後感:
我評價都幾高,整餐飯都食得好滿意,樣樣都好好味,坐喺吧枱前邊睇住師傅製作壽司卷物,師傅更會同客人有交流好Nice ,店員服務都幾好,一定會回訪

2025-01-21
A4鹿兒島和牛
2025-01-29 0 浏览
今日和媽咪在荔枝角shopping後,就來「金酒屋」食晚飯。 餐廳用餐環境舒適,設有吧枱座位及普通椅子座位🎎好有氣氛👍🏻菜單內食物款式選擇不少,包括刺身、壽司、前菜、串燒、鍋料理及甜品等,每款菜式都擺盤精美👍🏻 金糖盒 - 蟹肉 $128使用透明高腳托盤盛載著,賣相好精緻❗️最頂有著滿滿的三文魚籽及濃厚的蟹肉🦀,配搭魚子醬點綴,中間是口感嫩滑的日式豆腐,最底就是棉花糖,味道鹹鹹甜甜😊 戀丼 $238月見特厚燒牛舌三文魚籽 是限量供應的‼️丼飯的上面是月見特厚燒牛舌,還有遮蓋飯面的三文魚籽,生蛋黃和特厚燒牛舌一齊食,口感嫰滑軟腍又多汁。 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158卷物好足料🥰以自家醃製醬油漬蛋黃,配上鮮味濃厚的海膽和吞拿魚蓉,味道好豐富❣️ 自家製雞皮蝦 $58厚燒牛舌心 $58安格斯牛肋肉 $58嚴選松板豬頸肉 $58串燒即叫即燒,全部都燒得好香口👍🏻估唔到松板豬頸肉食落好嫰滑軟腍。 壽喜燒和牛鍋 $480鹿兒島A4和牛肉質柔軟,脂肪分佈細膩,涮一涮就食得,放入口慢慢融化🐮而鍋內的野菜、菇菌及年糕福袋,已盡吸壽喜燒鍋的味道,味道濃郁❗️

餐廳用餐環境舒適,設有吧枱座位及普通椅子座位🎎好有氣氛👍🏻

菜單內食物款式選擇不少,包括刺身壽司、前菜、串燒、鍋料理及甜品等,每款菜式都擺盤精美👍🏻

金糖盒 - 蟹肉 $128
使用透明高腳托盤盛載著,賣相好精緻❗️

戀丼 $238

壽喜燒和牛鍋 $480

壽喜燒和牛鍋
2025-01-23
壽喜燒和牛鍋
今晚黎左荔枝角金酒屋同朋友食飯😋呢度嘅環境好舒服😌,裝修簡約而有格調🖼️,燈光柔和,令人感覺好放鬆🕯️。服務員態度親切🤗每次都笑容滿面😊令我哋感覺好受歡迎👍首先介紹下佢哋嘅海膽金糖盒🤤🤤呢道菜真係好特別!中間係海膽豆腐❤️❤️再加上北海道三文魚籽,底層仲有棉花糖😻😻一齊食口感真係好豐富,好有層次感!🤤再嚟就係A4宮崎和牛壽喜燒🔥🔥呢個真係必試!和牛肉質嫩滑😋入口即溶,配埋壽喜燒嘅醬汁同蔬菜豆腐,真係一流!🥩金龍珠海膽吞拿魚蓉卷都係唔錯嘅選擇,海膽同吞拿魚蓉🥰蛋黃嘅配搭真係好夾😊😊味道鮮美,食完仲想再食!🍣戀丼嘅月見特厚燒牛舌三文魚籽都係一大亮點🥰牛舌燒得啱啱好,配埋三文魚籽同月見蛋,真係好滿足!🍛金酒屋推介串燒都唔可以錯過🍡🍢有五花腩、松阪豬頸肉🐷🐷牛舌心同自家製雞皮蝦,每一款都好有特色,燒得香口又多汁,真係好味!🍢白桃梳打🍑🍑同檸檬梳打🍋🍋都好清新真係好解渴!🍹
今晚黎左荔枝角金酒屋同朋友食飯😋呢度嘅環境好舒服😌,

首先介紹下佢哋嘅海膽金糖盒🤤🤤
底層仲有棉花糖😻😻一齊食口感真係好豐富,好有層次感!🤤

再嚟就係A4宮崎和牛壽喜燒🔥🔥呢個真係必試!和牛肉質嫩滑😋
入口即溶,配埋壽喜燒嘅醬汁同蔬菜豆腐,真係一流!🥩

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷都係唔錯嘅選擇,海膽同吞拿魚蓉🥰
蛋黃嘅配搭真係好夾😊😊味道鮮美,食完仲想再食!
🍣戀丼嘅月見特厚燒牛舌三文魚籽都係一大亮點🥰
牛舌燒得啱啱好,配埋三文魚籽同月見蛋,真係好滿足!🍛

金酒屋推介串燒都唔可以錯過🍡🍢有五花腩、松阪豬頸肉🐷🐷
🍢白桃梳打🍑🍑同檸檬梳打🍋🍋都好清新真係好解渴!🍹
  • 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
  • 戀丼
  • 金糖盒。海膽三文魚籽日式豆腐
  • 厚燒牛舌心
  • 戀丼。月見特厚燒牛舌三文魚籽
  • 壽喜燒和牛鍋
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷($158),餡料十足,好多滑溜溜既海膽,加上大大粒漬物蛋黃,黏黏既口感,兩者互相輝映。金糖盒海膽三文魚籽日式豆腐($158),由棉花糖、威化餅、豆腐、三文魚籽、海膽、魚子醬組成,一口咬落食到晒所有材料,口感層次豐富,海膽好鮮甜。 戀丼月見特厚燒牛舌三文魚籽($238),超大塊既牛舌,而且仲係厚身,師傅已經將牛舌𠝹花再燒,裏面容易熟又美觀,口感煙煙韌韌又帶有少少爽口,月見即係蛋黃,將佢篤穿蛋黃汁滲入飯粒,攪拌黎食好香好滑。嚴選松板豬($58)、安格斯牛肋肉($58)、厚燒牛舌心($58)、自家製雞皮卷($58),雞皮蝦面層燒至脆口,內裏蝦肉彈牙,牛肋肉和牛舌都好有咬口。鹿兒島A4和牛($188),油脂分佈均勻冇筋位,口感軟腍,牛味重。兵庫縣生蠔鍋($680),目測有15隻生蠔,每隻都好肥大飽滿,煮熟左size亦唔會縮得好細,食落保持到鮮味,店家還提供左海鹽,但我覺得原汁原味最好,食左咁多重味道食物,最後食返個疏菜,解一解油膩感,用腐皮做福袋好精緻,裏面係年糕。白桃乳酸梳打($38)、柚子乳酸梳打($38),清爽冰涼,果味重,甜度適中,唔會得個甜字。

嚴選松板豬($58)、
安格斯牛肋肉($58)、
厚燒牛舌心($58)、

白桃乳酸梳打($38)、
2025-01-27 0 浏览
想節日慶祝食個豐富晚餐,黎依間餐廳真係最適合不過。我地點左一份金糖盒。蟹肉三文魚籽日式豆腐,整得相當細緻,底部用上綿花糖,餅皮上佈滿大旺蟹肉、三文魚籽入口鮮甜,加一點綿花糖,味道更豐富。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷一碟有四件,每件都有大大粒醬汁蛋黃,再配上海膽和吞拿魚蓉,口感勁細滑,同時帶出濃濃嘅海膽鮮味。戀丼。月見特厚燒牛舌三文魚籽一上枱令我有種身處日本大阪的感覺,蛋黃拌上三文魚籽飯已經夠正,重點係件牛舌真係不得了,惹味香口,入口爽嫰,每一口都食到油脂的香味,勁得。點了一些串燒,當中有自家製雞皮蝦、厚燒牛舌心、黑豚五花腩和安格斯牛肋肉,每件都燒得剛剛好,外脆內嫰。戰神鍋。兵庫縣生蠔鍋和追加A4鹿兒島和牛當初覺得個價錢有點….但生蠔一上枱你就覺得值得,一盤有16隻,件件都相當肥美,入口爆汁勁鮮甜,而A4鹿兒島和牛肉質勁嫰,肉味勁濃郁,絕對忘不了這一餐。
想節日慶祝食個豐富晚餐,黎依間餐廳真係最適合不過。

戀丼。月見特厚燒牛舌三文魚籽

戰神鍋。兵庫縣生蠔鍋和追加A4鹿兒島和牛
一個月冇去旅行,已經開始掛住家鄉嘅味道🇯🇵🤤 不過其實香港都有好多高質居酒屋都唔會比日本嘅輸蝕😎 而今次介紹嘅呢間居酒屋更係小編心目中嘅Top5👑 唔單止款式有創意,價錢仲超值添!😋講緊嘅係位於荔枝角嘅「金酒屋」,因為坐落喺街尾,地點都有少少隱蔽,不過就好受歡迎,尤其係晚市記得一定要訂位!😎《 🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 》 $158 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟第一眼望到隔離檯食已經急住嗌哩一碟卷物!🤩用新鮮靚料堆砌而成嘅豪華卷物,賣相精緻打卡一流📸尤其係粒「龍珠」溏心蛋黃更係晶瑩通透😍 咬落去漿口又綿密,清甜嘅海膽同吞拿魚蓉都瞬間變咗陪襯😌《 🍱金丼 》 $ 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟繼續喺海膽同月見嘅組合,不過今次就加多咗脂香濃郁嘅拖羅蓉😎 丼飯睇落細細個其實好有「深」度!一層海膽一層拖羅蓉互相交疊,入口即溶~ 海膽新鮮冇腥味🤤 加上脹卜卜嘅魚籽口感更豐富😋 最正係呢度嘅流心蛋黃特別香甜!令到飯嘅味道生色不少😋《 🦀金糖盒 》 $128 4 / 5造型夠晒別緻又有排場😍 一定要俾相機食先📸夢幻嘅配搭分別由底層棉花糖,到盒子上面鋪滿豆腐三文魚子同蟹肉!🦀 一口咬落去口感好豐富,食材交融喺口腔內

《 🍱金丼 》 $ 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 🦀金糖盒 》 $128 4 / 5
造型夠晒別緻又有排場😍 一定要俾相機食先📸夢幻嘅配搭分別由底層棉花糖,到盒子上面鋪滿豆腐三文魚子同蟹肉!🦀 一口咬落去口感好豐富,食材交融喺口腔內鮮香美味!

《 🍲戰神鍋 》 $680 4.5 / 5
用料上盛嘅戰神鍋係用左內自日本兵庫縣嘅生蠔🦪 好肉鮮甜乾淨,可以就咁點豉油生食,或者灼落湯度十秒,同樣有鮮味👍🏻 跟手加咗份鹿兒島A4和牛,入口即化!🤤

《 🍢串燒 》 4 / 5
居酒屋點少得串燒?!特別推介「松板豬」同「牛肋肉」!火候控制得好好,咬落仲係好多汁🤤😋

整體而言除咗多花款之外,每一款都好有驚喜,有賣相有品質💯 唔知佢哋嘅蛋黃係點樣秘製,真係好食得黎又唔會漏或者腥!而且魚生海膽樣樣都咁鮮甜,一定會再訪👍🏻👍🏻👍🏻
——————————————————
2025-01-27 0 浏览
🚩金酒屋二訪長沙灣人氣居酒屋‼️雖然距離一訪都有啲時間|但餐廳keep住人氣滿滿仲推出咗幾多新菜式|好睇又好食記得記得一定要提早預約(๑´ㅂ`๑)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈金糖盒海膽 $158棉花糖|海膽豆腐|三文魚籽|海膽一開始以為加棉花糖會好奇怪估唔到食落又幾夾甜甜地啱啱好可以突出刺身鮮甜味🌈金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158金酒屋嘅名物非佢莫屬ヽ(・×・´)ゞ飯卷裏面塞滿海膽吞拿魚蓉同埋漬蛋黃入口非常滿足|口感綿密細膩🌈戀丼(月見特厚燒牛舌三文魚籽) $238滿滿嘅三文魚籽閃令令入口會爆汁|鹹鮮味十足ε٩(๑> ₃ <)۶з面頭仲有一個勁厚嘅牛舌|燒得好靚🌈壽喜燒和牛鍋 $480主角登場‼️冬天梗係要食暖笠笠嘅鍋物🍲個鍋本身已經有好多配菜有冇人同我一樣好鍾意食年糕福袋🤭仲配咗四片雲石花紋嘅和牛|入口即融🌈串燒四款 $58/1ෆ自家製雞皮蝦|嚴選松板豬ෆ厚燒牛舌心|安格斯牛肋肉🌈完熟水蜜桃汽水 $48🌈信州蘋果汽水 $48
🚩金酒屋
二訪長沙灣人氣居酒屋‼️
雖然距離一訪都有啲時間|但餐廳keep住人氣滿滿
仲推出咗幾多新菜式|好睇又好食
記得記得一定要提早預約(๑´ㅂ`๑)
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈金糖盒海膽 $158