2020-08-02 385 浏览
在淘大平民商場中,cp值超高的平民食堂,還有點像是去了日本的感覺。店面以日系風格裝修,淺棕色色系讓人感到環境很舒適。雜菇蔬菜雞扒飯大大碗絕對足夠一般人午餐分量,上枱時還是熱辣辣還有煙的,因此食到最後會有飯焦,脆脆硬身的飯焦。燒汁雞扒滑嫩多汁,甜味充足。一口白飯一口雞扒或是把燒汁和白飯混合一起進食也是十分滿足。而雜菇和雜菜味道一般,也不算新鮮。燒魚皮香脆美味,在香港十分少見的燒鰻魚皮。難得見到,可以一試。黑松露玉子燒黑松露醬有鹹味配搭上少甜得玉子燒,味道十分有趣,亦有點意料之外。入口先鹹後甜,有點微妙。

雜菇蔬菜雞扒飯

燒魚皮
香脆美味,在香港十分少見的燒鰻魚皮。難得見到,可以一試。

黑松露玉子燒
之前post過幾個唔同既區既小店外賣,今次就介紹一下九龍灣淘大商場裡面既一間日式釜飯既小店🇯🇵,釜飯即係日本嘅一種傳統鍋飯可以講係日式既煲仔飯🍲,但係日本嘅釜飯大多數都係一人一鍋分別於港式既煲仔飯🍲。咁今次我地就order 左3 個釜飯:汁燒牛柳粒釜飯 ($88)- 呢個釜飯有驚喜,通常出街食日式牛柳粒飯佢既牛柳粒都係用一啲唔係好高質嘅牛柳所以咬落去比較鞋🤯。但係呢間用嘅牛柳粒雖然係大大粒,但係佢裡面煮得恰到好處好冧大約5-6成熟,都好入味。😋😋 滑蛋豬扒釜飯 ($78)- 通常分別於堂食滑蛋豬扒當中既豬扒外賣🥡已經其實已經冧晒。冇左個種香脆但係唔緊要嘅,佢味道其實都OK同埋佢個滑蛋都做得唔錯,其實overall佢都係好幾好食既😋五花叉燒釜飯 ($78)- 日式叉燒通常都係拉麵先會出現,咁佢就用左黎做一個釜飯既主菜係幾特別。佢嘅醬汁味道都偏重少少🤏其實食落去係有別於食拉麵,因為拉麵個湯已經其實沖淡咗肉味。呢個飯主要係靠叉燒嘅汁做調味,變咗嗰個味道係幾特別,值得一試。😊😋*疫情期間晚市做緊外賣自取85折💛釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖

咁今次我地就order 左3 個釜飯:

*疫情期間晚市做緊外賣自取85折💛

釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)

九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖

2020-07-29
外卖自取
釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖呢家餐廳次次經過都要大排長龍連等外賣既人都一大班今個午市終於見到冇咩人 一入就有位置坐洋蔥牛肉醬撈稻庭烏冬一見餐牌以為係冷烏冬,點知黎到係熱既撈烏冬有點失望個醬汁冇咩特別 同個普通既肉醬意粉差唔多燒雞扒釜個湯底係受壽喜燒味道裏面仲有我鍾意食嘅粉絲啲燒雞扒超好味 識落有少少炭燒嘅香味但啲飯超硬,食左幾啖食完全食唔到後尾先知原來有得簡軟飯同硬飯所以大家記得要睇清楚先落單評分:8/10
釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖

呢家餐廳次次經過都要大排長龍
連等外賣既人都一大班
今個午市終於見到冇咩人
一入就有位置坐

洋蔥牛肉醬撈稻庭烏冬
一見餐牌以為係冷烏冬,點知黎到係熱既撈烏冬有點失望
個醬汁冇咩特別 同個普通既肉醬意粉差唔多

燒雞扒釜
個湯底係受壽喜燒味道
裏面仲有我鍾意食嘅粉絲
啲燒雞扒超好味 識落有少少炭燒嘅香味
但啲飯超硬,食左幾啖食完全食唔到
後尾先知原來有得簡軟飯同硬飯
所以大家記得要睇清楚先落單

評分:8/10
2020-07-24 256 浏览
傳統釜飯用料係比較平實樸素 但依間釜飯勁多選擇 好豐富😋餸仲大份到好似個鍋咁大 飯量仲多到可以兩個女仔share🍚🍚🌟金魂·極 鰻魚釜飯 $108金魂係醬汁燒 我揀左“極” 係魚腩部分 油份高 好肥美🤤 仲可以加鰻魚汁🍗鐵板燒雞魂 $68勁大塊雞髀肉 唔會好乾 仲好juicy🥚黑松露玉子燒 $18諗唔到黑松露醬同蛋又幾夾🍅練梅凍番茄 $38番茄浸滿話梅味 唔係度度都有得食 酸酸甜甜 好開胃
傳統釜飯用料係比較平實樸素 但依間釜飯勁多選擇 好豐富😋

金魂·極 鰻魚釜飯
鐵板燒雞魂
練梅凍番茄
2020-07-13 266 浏览
九龍灣一間黃到金飯店主打日本釜飯真係搵啖苦飯食咋——————————————————最中意作對主打釜飯偏唔食😂其實係因為揀唔啱先唔食最後揀左湯烏冬有驚喜喎烏冬彈牙索滿湯汁份量足上檯一段時間都仲熱辣辣叉燒薄薄地一片但燒得好香👍🏻至於👨🏽‍🦱個釜飯佢真係破釜沉舟叫左個素版無任何肉面層埋滿滿滿嘅蔬菜🥬 夠健康可惜最後又叫碟炸雞破功😂😂😂——————————————————➠ 五目釜魂 $48➠ 五花叉燒稻庭湯烏冬 $58➠ 日式炸雞 $38➠ 轉套餐 +$18➠ 蘋果蜜 +$3
九龍灣一間黃到金飯店
➠ 蘋果蜜 +$3
五目釜飯
五花叉燒稻庭湯烏冬
2020-07-12 185 浏览
呢間釜飯專門飯之前都食過幾次,前排去開九龍灣唔知食咩好,於是就再訪呢間良心餐廳💛~🍁 金魂蒲燒鰻魚釜飯 (特 $88)鰻魚好厚身,肉質嫩滑,仲有啲蛋絲,加埋鰻魚汁送飯一流🤓另外如果覺得唔夠鰻魚汁,可以免費再加汁💁🏻‍♀️ ~🍁 汁燒牛肉釜飯 ($68)牛肉釜飯係最有驚喜嘅一個!牛肉份量好多,全部都係厚切大大舊,而且好夠味,牛味濃郁,肉質淋身,燒汁配飯又係絕配🤤~🍁 古味塩麴牛舌盛釜飯 ($98)牛舌有4大舊,味道偏咸,口感就有啲韌,另外啲醬汁比較少,底嘅飯完全索唔到啲味🙈值得一提嘅係呢度嘅飯食得出係用咗珍珠米🤩同埋飯嘅份量真係好多,一個女仔未必食得晒😂~🍁 甘露甜薯 ($38)呢個甜薯有啲圖文不符,味道係正常拔絲地瓜味,蕃薯面層焦糖幾脆薄,唔會過甜,不過份量偏少,性價比有啲低🙈
~
🍁 金魂蒲燒鰻魚釜飯 (特 $88)

~
🍁 汁燒牛肉釜飯 ($68)

~
🍁 古味塩麴牛舌盛釜飯 ($98)

~
🍁 甘露甜薯 ($38)
2020-07-08 147 浏览
金魂鰻魚釜飯($78)🔥🔥首先唔睇賣相 下午呢個價錢食到咁大件鰻魚飯真系好抵呀😍鰻魚大大條 肉質厚身肥美 冇咩骨🦴雖然唔系最好食有炭燒味個種鰻魚 但當鰻魚汁混合起飯粒一齊食 好香好開胃 釜飯份量都好多 仲有少量蛋絲系鰻魚隔離 男仔都食得飽 女仔可能就要同人share啦🤤串燒玉子($28/2pcs)🧈好似玉子壽司上玉子既味道 較為厚實 食落甜甜地 咬落見到玉子一層層既層次 味道唔算特別驚喜🤭甘露甜薯($38)🍠番薯好甜 做到外脆內軟感覺 外面有一層焦糖般既糖漿包住番薯粒 有少少癡牙 鍾意甜食同脆口既人都推薦可以試下😜
金魂鰻魚釜飯($78)🔥🔥
首先唔睇賣相 下午呢個價錢食到咁大件鰻魚飯真系好抵呀😍

鰻魚大大條 肉質厚身肥美 冇咩骨🦴

串燒玉子($28/2pcs)🧈

甘露甜薯($38)🍠
  • 金魂
2020-07-07 215 浏览
筆者熱愛旅行,我認為每到訪一個地方均必需嘗嘗當地的名產,運用自己去味蕾去探索及了解人家的文化。提及「釜飯」,很多人會馬上聯想到日本奈良的名菜。對,就是那個有很多可愛小鹿的奈良。言歸正傳,「釜飯」是日本一種傳統鍋飯,將米、高湯及其他材料放入鍋中一同煮,大概是日版「煲仔飯」的存在吧!據悉釜魂的馬老闆花了一年時間研究「釜飯」,經過反覆試驗,最後選用日本愛知縣越光米及木魚高湯,可見誠意十足!此店的80cm鰻魚很有名,但筆者實在很怕吃鰻魚,所以點了五花豚肉釜。五花豚肉釜份量十足!此價錢實在非常「貼地」、實惠!豚肉帶有脂肪而焦香,但口感軟腍,充份吸收了日式醬汁,惹味!肉下是一堆蔬菜,可以平衡豚肉的油膩感;印象中日本的釜飯底味道清淡,調味不重,但我想老闆希望配合香港人的口味,所以在味道上有明顯的增量,更為豐富;而米飯粒粒分明且飽滿,口感煙韌。總括而言,釜魂食物質素高,價錢便宜,更是良心小店,實在難得!筆者十分推薦!

五花豚肉釜

五花豚肉釜份量十足!此價錢實在非常「貼地」、實惠!
豚肉帶有脂肪而焦香,但口感軟腍,充份吸收了日式醬汁,惹味!
肉下是一堆蔬菜,可以平衡豚肉的油膩感;

而米飯粒粒分明且飽滿,口感煙韌。

2020-07-06
五花豚肉釜
2020-07-06 114 浏览
黎到呢間鋪,睇了下餐牌,大食既我地簡左好多樣野,金魂鰻魚蒲燒釜飯,黑松露玉子燒,梅干手羽先,五花豚肉釜,日式炸雞,鹽燒牛舌,練梅凍蕃茄,沖繩苦瓜餃子。對於炸雞,我覺得炸雞真係好滑唔會話好鞋,叫過咁多雞,呢間真係有驚喜囉! 鰻魚飯舊鰻魚真係好油好正🤤,同超市買個啲完全唔係一個檔次,同時作為餃子喜愛者,我表示苦瓜餃子好新穎,有少少甘,吾慣既人會覺得苦,但食落又幾得意,話曬都叫半世瓜,食落當然苦苦地,不過果兩個飯嘅飯底都好彈牙好好食。

對於炸雞,我覺得炸雞真係好滑唔會話好鞋,叫過咁多雞
2020-07-06 3361 浏览
今日小編放工嚟到九龍灣同朋友食飯🍚,大家點都會知道淘大花園係邊嘅。而其實淘大花園真係乜都有👀,又有戲院又有商場,百貨店乜都有🤩,重點係有好多食肆呀嘛。而小編今日去嘅呢間店外裝修好靚🏠,而且室內地方又大,係一間以主打釜飯嘅餐廳🍱,個名叫「釜之魂釜飯專門店」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑豚釜 $98係咁多款之中小編就揀左黑豚肉🐽,其實食落肉質都幾淋,又易咬開👄。當小編細心咁去睇,發現斬好厚肉🥩,真係成大塊,好大舊呀👍。不過脂肪化例有似都幾多,食起上黎都覺得好肥呀🤦‍♂️。另外,有半隻溏心蛋🥚,飯就加左照燒汁調一調味,幾好食👌。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑松露玉子燒 $18/pc黑松露味唔會好強烈,輕輕調味提升質感同風味🌬️。不過黑松露配玉子個味道份量唔係好夾 🙁。味道變得一般,唔太特別😮。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈日式炸雞 $38每一舊都好大件🤯,小編口細所以要切開一半先食到🔪。炸雞香脆,肉身唔乾嫩滑🐤,好食;加上醬汁就更入味✨,更豐富。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈日式大阪燒 $48小編雖然係日本同旺角某間餐廳食過大阪燒,相比之下有好大出入喇🧐。呢間餐廳大阪燒粉底太過硬,有啲似係
🎈黑豚釜 $98
🎈黑松露玉子燒 $18/pc
🎈日式炸雞 $38
🎈日式大阪燒 $48
小編雖然係日本同旺角某間餐廳食過大阪燒,相比之下有好大出入喇🧐。呢間餐廳大阪燒粉底太過硬,有啲似係餅底咁🍘。而且燒汁好濃,雖然成個大阪燒係做到嗰種味道😸,但無咗大阪燒口感,有啲失望😿。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小編其實好鐘意餐廳外嘅裝修設計同室內環境❤️,一入門已經見到各位師傅用心咁製作食物💪,已經令食客好期待同享受進食過程,因為香味已經由入門口已經聞得到👃。另外,室外設計都好有日式風味🙇‍♂️,大大嘅生招牌令人感覺致身係日本咁,好有心思👏。

黑豚釜
日式大阪燒
2020-06-26
黑豚釜
2020-07-04 261 浏览
星期五晚上,我在牛頭角「淘大商場」光顧「釜之魂釜飯專門店」的時候,店外有大量食客正式等候座位。我好不容易成功輪候到座位,發現使用的餐檯實際上,還是需要跟大量食客搭檯。「釜之魂釜飯專門店」裡面的侍應選擇了,在同檯不認識的食客之間,直接插入一塊厚紙板,嘗試把不認識的食客互相分開,確保食客可以在衞生的情況下用餐。「釜之魂」作為一間日本菜餐廳,我當然沒有期望過「釜之魂」會無端端推出有牛肉和雞肉雙併的釜飯食品,我唯一期望「釜之魂」牛肉釜飯食品,加上雞肉小食食品和飲品之後的總價錢不會太昂貴,就已經感覺足夠。不過,由於光顧「釜之魂」的食客眾多,導致「釜之魂」廚房跟侍應應接不暇,所以我點餐裡面所有的食品和飲品,餐廳都花了比較長時間,才能完全送到我的檯面上。我點了一客「汁燒牛肉釜」,我最初以為「汁燒牛肉釜」裡面的牛肉,牛肉最多都只是薄身的肥牛肉而已,肥牛肉的口感即使再嫩,也只是點到即止,一咬即斷而欠缺豐厚肉食感覺。但是「釜之魂」「汁燒牛肉釜」實際製成品裡面的「牛肉」,竟然原來是偏向厚身,疑似是「牛肋」肉,又點像「牛扒」的牛肉,總之就是比較有濃厚牛肉肉質,但是口感偏嫩,又不算很韌的牛肉。至於「汁燒牛肉釜」

至於「汁燒牛肉釜」白飯裡面的醬汁,我覺醬汁的味道偏向比較甜,屬於甜味多過鹹味的日式甜醬油,日式甜醬油成功令「汁燒牛肉釜」整體的味道,有了來自日式甜醬油,跟牛肉而來的鮮甜味。

另外「釜之魂」廚房另外為「汁燒牛肉釜」,加入了一枚類似「流心蛋」的雞蛋配菜食品。雞蛋在「汁燒牛肉釜」製作完成上檯時,已經微微裂開了,不過蛋黃裡面的甜味汁液,沒有從雞蛋裡面滲出來。

不過有了甜味的日本醬油幫助,「釜之魂」製造的「汁燒牛肉釜」實際的味道沒有嚴重偏鹹感覺。相反甜味的日本醬油,令整鍋「汁燒牛肉釜」裡面的白飯跟牛肉味道都變得很甜,牛肉和實際口感也都不會太硬。

最後「釜之魂」廚房在「汁燒牛肉釜」的牛肉跟白飯表面上,灑下少許的芝麻碎和蔥花,芝麻碎和蔥花令到原本味道已經偏濃偏甜的「汁燒牛肉釜」,最後出來的味道變得更甜更濃更易入口。
汁燒牛肉釜

至於「釜之魂」晚餐的「星級套餐」飲品裡面,大部分都屬於港式茶餐廳裡面的飲品,包括「奶茶」、「咖啡」、「檸檬茶」在內,都是含提神「咖啡因」在內,但是我又對味道偏淡的「凍檸水」沒有興趣。

所以我最後選擇了冰凍的「柚子蜜」,作為「星級套餐」裡面的飲品。凍飲「柚子蜜」裡面有濃厚的柚子香味,還有來自蜜糖的濃厚甜味。由於蜜糖需要攪勻才能感受到裡面的甜味,迫使我享用飲品期間要拿飲管不斷攪拌。

偏偏味道最甜的「蜜糖」,正正就在「柚子蜜」和有耳玻璃杯的底層,所以凍飲飲品「柚子蜜」迫使我在整體享用飲過程期間,要不斷注意飲品底層的蜜糖,是否已經完全跟水攪勻融合為止。

我享用晚餐主菜食品「汁燒牛肉釜」,跟套餐飲品「柚子蜜」去到一半,才發現原來「釜之魂」侍應還未送上「星級套餐」裡面的小食「鰻魚」跟餐湯,需要不斷詢問侍應

結果「釜之魂」負責傳送食品的侍應,從廚房裡面一次過端着很多碗餐湯,以及大量餐前小食「鰻魚」,密集地傳送給同樣正在等候小食和餐湯的食客。

結果好不容易等候到「釜之魂」裡面的侍應,終於端着餐前「鰻魚」小食跟味道偏鹹的餐湯,一碗一碗送到我的餐檯檯面面前,「鰻魚」只有一小片,雖然「鰻魚」醬汁味道偏甜,但是改變不了「鰻魚」份量有限的限制。
凍柚子蜜

即使「釜之魂」「星級套餐」裡面的餐前小食「鰻魚」實際味道感覺頗甜,可惜餐前「鰻魚」實際份量有限,又遲遲才能送到,所以到我食到餐前「鰻魚」的時候,主菜「汁燒牛肉釜」早已經提前食完。

不過,比餐前小食「鰻魚」和餐湯還不是最遲送到的「釜之魂」食品,因為原本我在「釜之魂」裡面點的炸雞小食食品,一碟五件的「日式炸雞」,竟然在我食完「汁燒牛肉釜」的時候還未送到。
前菜

結果我需要不斷催促「釜之魂」裡面的侍應侍應告訴我要再等候多一會兒,「釜之魂」廚房裡面的師傅,已經儘快製作「日式炸雞」食品。

結果真的被「釜之魂」裡面的侍應講中,廚房真的一次過製造出大量,一碟五件的雞肉小食「日式炸雞」,好像酒樓婚宴廚房製作食品一樣,一次過從廚房裡面端出很多碟「日式炸雞」。
日式炸雞

「釜之魂」廚房負責製作「日式炸雞」的師傅店員,真的一次過連續炸好大量的「日式炸雞」。由於「釜之魂」的「日式炸雞」真的是廚房新鮮炸起,所以雞肉溫度仍然很熱很燙,雞肉需要吹涼後才能放入口。

結果加入了酸味檸檬汁,以及甜味沙律醬的「日式炸雞」,炸雞肉裡面的溫度仍然很熱,雞肉口感仍然很嫩,加上酸味檸檬汁和甜味沙律醬之後,炸雞肉整體味道已經是甜酸兼備,而且口感嫩滑。

不過,大部分光顧「釜之魂」的食客跟我一樣,都是點了「日式炸雞」,需要呆坐在餐檯旁邊,苦苦等候「釜之魂」廚房店員密集地油炸雞肉,偏偏其他主菜釜飯和其他飲品都已經享用完畢。

結果「釜之魂」廚房師傅店員,好不容易終於成功趕製完成新鮮滾熱辣的小食「日式炸雞」,我食完「日式炸雞」,馬上付款結賬,取回單據後儘快離開「淘大商場」,儘快趕回「德福廣場」坐小巴返回西貢。

因為平日由西貢墟開往九龍灣「德福廣場」的專綫小巴線,「德福廣場」路線班次相對前往「新蒲崗」的路線而言,則比較疏比較少,而且又有大量乘客排隊等候小巴。

如果我因為「釜之魂」廚房製作食品速度問題,而趕不及返回「德福廣場」,趕不上乘搭專綫小巴的「尾班車」,需要坐港鐵返回「彩虹」再坐小巴的話,車費成本就會增加了。
2020-06-05
汁燒牛肉釜
凍柚子蜜
前菜
2020-07-02 159 浏览
之前同朋友去九龍灣行街就諗住食日本野就揀左哩間食好彩唔係等左好耐位入到去 環境夠大夠舒服我同朋友叫左個鰻魚飯個鰻魚飯比想像中好食! 不過個汁唔夠 唔知可唔可叫多汁不過整體黎講都唔錯 可以再食
之前同朋友去九龍灣行街
就諗住食日本野
就揀左哩間食
好彩唔係等左好耐位
入到去 環境夠大夠舒服
我同朋友叫左個鰻魚飯
個鰻魚飯比想像中好食!
不過個汁唔夠 唔知可唔可叫多汁
不過整體黎講都唔錯 可以再食
  • 鰻魚(金魂)極
2020-06-23 643 浏览
每次來釜之魂都要吃[金魂釜飯]🍚金魂係用鰻魚最寬最厚嘅部分#鰻魚控必食 蒲燒味道香濃,鰻魚肉質肥厚😍而且我❣️超愛鰹魚湯煮嘅釜飯.最愛[梅干手羽先] #必嗌梅子配雞翼好開胃,炸得好好非常惹味🤤.[燒日本花魚釜飯]花魚燒法類似平時居酒屋食嘅燒鯖魚我自己就1般,因為覺得魚肉較咸.#期間限定 [甘露甜薯]超級好味,好中意啲糖漿包住甜薯😂留意番:有啲位好脆,有啲位會痴牙我個人泥講就好中意🥰。Lunch / tea time 來食都有set會有餐湯&前菜&餐飲配送好掋食🤩。#more優惠我仲用咗youduud嘅企鵝現金券$100消費滿$200就可以用🤩🤩🤩🤑全單差唔多減接近50%價錢即刻可以嗌多幾個小食🤤。。。#黃店 #黃店推介 #寶寶都勁中意來釜之魂 #有愛嘅餐廳.#釜飯 #淘大 #九龍灣美食 #黃色經濟圈 #超黃 #黃到金 #黃 #釜之魂 #hongkongrestaurant #慳錢 #慳一筆 #優惠 #會員優惠 #youduud #企鵝券 #鰻魚飯 #うなぎごはん #うなぎ #eel #conger #photooftheday
每次來釜之魂都要吃[金魂釜飯]🍚
金魂係用鰻魚最寬最厚嘅部分
#鰻魚控必食 蒲燒味道香濃,鰻魚肉質肥厚😍
而且我❣️超愛鰹魚湯煮嘅釜飯
最愛[梅干手羽先] #必嗌
梅子配雞翼好開胃,炸得好好非常惹味🤤
[燒日本花魚釜飯]
花魚燒法類似平時居酒屋食嘅燒鯖魚
我自己就1般,因為覺得魚肉較咸
#期間限定 [甘露甜薯]
超級好味,好中意啲糖漿包住甜薯😂
留意番:有啲位好脆,有啲位會痴牙
我個人泥講就好中意🥰

🤑全單差唔多減接近50%價錢
即刻可以嗌多幾個小食🤤

#黃店 #黃店推介 #寶寶都勁中意來釜之魂 #有愛嘅餐廳
2020-06-21 387 浏览
戴眼镜嘅男職員服務態度衰到無朋友。問野又唔回應,講野語氣極差!今次係第二次支持貴店。20:36左右入座,大概落單後5分鐘上湯。 個湯涷嘅,無錯!係完全涷嘅。隔離嗰枱食客都係咁講。隔無耐點嘅飯都上齊、照常食啦 。大佬!洗唔洗每2分鐘走埋黎一次想收野咁款。食左大概15分鐘, 黎埋最後一道小食。我已經數唔到你埋黎走開嘅次數。 碟野黎到仲要係餘溫嘅,算,食餐飯廢事勞氣。 話口未完,職員又走埋黎仲出手想收野,但見無野可以收又縮返手。真係激到我爆,無食完嘅碗碟洗唔洗咁急。最後拿拿聲食埋,涷飲未飲晒就戴口罩。職員見我地戴口罩即衝埋黎收野,成個用餐時間唔夠30分鐘。個男職員仲會係咁點人做野。可能係經理tim ,但服務態度頗差。真係唔會再有下次幫襯!服務:正常 唯獨男職員態度差 十分趕客食物:湯同小食都係涷嘅, 飯太dry 汁唔夠

服務:正常 唯獨男職員態度差 十分趕客

食物:湯同小食都係涷嘅, 飯太dry 汁唔夠

2020-06-20
2020-06-19 490 浏览
呢間位於九龍灣嘅鰻魚店都幾多人食~我係星期五晚大約7點去到,都要等左五分鐘先有得入座入店前店員有幫我地量體溫入到去發現都已經滿座,證明真係好高人氣七點鐘都已經滿座店內仲有好多裝飾,都幾得意店內牆上裝飾店內裝飾我地餐前小食叫左個沙律,呢個冇咩特別,普普通通一個沙律d菜係新鮮,但d脆脆透左氣,有d淋白魚脆脆沙律佢地個鰻魚飯有分金同銀,主要分別就係加醬汁燒同鹽燒我地各叫左一個,不過當時銀魂嘅鰻魚腩賣晒,所以要左尾部首先講下有醬汁嘅先,鰻魚好大塊,而且好肥美不過肉質就唔係好彈牙,所以未係滿分醬汁都幾濃味,甜甜地幾好食鰻魚(金魂)極我個人就中意鹽燒嘅多d,可以食到鰻魚本身個油香味但係個飯就會好乾,呢個時候唔洗驚,因為可以叫店員幫手加汁係d白飯度咁樣就可以食到有汁嘅飯加香噴噴嘅鹽燒鰻魚喇~鰻魚(銀魂)特
呢間位於九龍灣嘅鰻魚店都幾多人食~
我係星期五晚大約7點去到,都要等左五分鐘先有得入座
入店前店員有幫我地量體溫

入到去發現都已經滿座,證明真係好高人氣

七點鐘都已經滿座

店內仲有好多裝飾,都幾得意
店內牆上裝飾
店內裝飾

我地餐前小食叫左個沙律,呢個冇咩特別,普普通通一個沙律
d菜係新鮮,但d脆脆透左氣,有d淋

白魚脆脆沙律
白魚脆脆沙律

佢地個鰻魚飯有分金同銀,主要分別就係加醬汁燒同鹽燒
我地各叫左一個,不過當時銀魂嘅鰻魚腩賣晒,所以要左尾部

首先講下有醬汁嘅先,鰻魚好大塊,而且好肥美

不過肉質就唔係好彈牙,所以未係滿分
醬汁都幾濃味,甜甜地幾好食

鰻魚(金魂)極

我個人就中意鹽燒嘅多d,可以食到鰻魚本身個油香味

咁樣就可以食到有汁嘅飯加香噴噴嘅鹽燒鰻魚喇~
鰻魚(銀魂)特
题外话/补充资料: 如果覺得唔夠汁,可以叫店員幫手加~
2020-05-08