2022-10-08
近排朋友約食飯吹水,搵地點食什麼都係朋友話事,我可以輕鬆一下,去到旺角食一間叫鍋卷鳴門既火鍋店,這間店主題原來是自己自助即撈海鮮。這間店好有日式忍者餐廳感覺,門口會寫左今日時令海鮮大約提供五至六款左右。到最後我地選了上忍之卷set,因佢有包日本國產牛法國生蠔等。飲品、雪糕、都可出去自助區自取,又有不同既菜類、丸類、即食麵。今日入去海鮮區原來有好多新鮮活海鮮,例如有瀨尿蝦、大蝦、大連鮑魚等等貴價海鮮,因每天漁獲稍不同。魚缸都乾淨企理,見瀨尿蝦、大蝦、三點蟹都非常生猛,每隻都紮紮跳,尤其活捉瀨尿蝦真是要小心,咁多個海鮮之中最生猛同最容易整到手,要快令它凍暈。【蕃茄羅宋湯+鰹魚清湯】蕃茄湯底勁濃郁,勁多蕃茄,淥肉類、丸類、蔬菜等等比較合適,鰹魚清湯最適合淥海鮮,可試出海鮮的鮮甜味。【瀨尿蝦、大蝦、大連鮑魚】瀨尿蝦:非常生猛,每隻都有男人手掌咁大隻,肉質鮮嫩又鮮甜。必食。大蝦:新鮮生猛大隻,肉質結實爽口。大連鮑魚:比想像中大隻同新鮮,肉又夠厚身,軟淋得來又彈牙鮮甜。【日本國產和牛】和牛油脂分佈平均,淥幾秒就可以食得,肉質軟淋,一入口即溶,值得推介。【法國生蠔+北寄貝刺身】生蠔:即開生蠔,海水味
蕃茄湯底勁濃郁,勁多蕃茄,淥肉類、丸類、蔬菜等等比較合適,鰹魚清湯最適合淥海鮮,可試出海鮮的鮮甜味。 【瀨尿蝦、大蝦、大連鮑魚】 瀨尿蝦:非常生猛,每隻都有男人手掌咁大隻,肉質鮮嫩又鮮甜。必食。 大蝦:新鮮生猛大隻,肉質結實爽口。 大連鮑魚:比想像中大隻同新鮮,肉又夠厚身,軟淋得來又彈牙鮮甜。 【日本國產和牛】
和牛油脂分佈平均,淥幾秒就可以食得,肉質軟淋,一入口即溶,值得推介。 【法國生蠔+北寄貝 刺身】
生蠔:即開生蠔,海水味同蠔味都非常突出,蠔肉爽口得來又滑溜,加少少檸檬汁可提升鮮味。
北寄貝:鮮甜美味, 爽滑彈牙。 【三點蟹】
活捉三點蟹,非常生猛,肉質鮮甜,又有蟹膏,超捧!! 【 甜品】
到最後食埋唔同款的雪條就完美句號。