2017-06-08 3638 浏览
朋友成日話深水埗好多平野買,特登搵佢帶路尋寶,行下行下就兩大袋戰利品,先醒起原來未食lunch ,但已經差不多六點啦...唔想去酒樓又唔想大排檔坐得唔舒服,朋友建議去北河街鍋呵呵火鍋餐廳。原來就係地鐵站附近,非常就腳。可能時間尚早,加上係平日,人唔算多。餐廳裝修開揚企理,一大排落地玻璃望到街外風景,木枱木椅感覺溫暖,枱與枱之間空間足夠,每張枱旁邊都有個三層架用黎放火鍋配料。湯底揀左清湯蘿蔔鍋,味道清甜,同豆卜金菇好夾,啱晒我呢d鍾意食菇菜既人。所有菇菜都洗得好乾淨,呢樣真係加分。羊肉片夠薄片,肉質嫩滑,烚耐左都唔會鞋,最重要唔會好蘇,入口好易接受。肥牛切得厚薄適中,充滿雪花,入口即融,牛味香濃,真係好有水準。新鮮蝦滑,又香又鮮,仲好彈牙。朋友鍾情魚皮餃,話皮薄多汁又唔腥。打到尾聲,紅薯粉出場,而家成煲湯底都充滿精華,紅薯粉粗幼適中,索埋d湯汁,滋味彈牙,正!望望點菜紙,原來有刺身拼盤,仲做緊特價,朋友忍唔住想叫,我只好奉陪啦。本身都唔敢抱太高期望,估唔到賣相精美,質素都唔錯,全部都頗新鮮,三文魚香滑夠油脂,北寄貝同帶子都非常鮮甜。餐廳上菜快,又勤收碟,店員一叫即到,整體非常滿意。

新鮮蝦滑,又香又鮮,仲好彈牙。

朋友鍾情魚皮餃,話皮薄多汁又唔腥。

餐廳上菜快,又勤收碟,店員一叫即到,整體非常滿意。
2017-04-26 2044 浏览
今個星期天氣又涼涼地,最適合莫過於去打邊爐,今次揀左去一直都未試過既鍋呵呵,又有得雞煲又有得打埋邊爐,唔錯之選,但今次人少少就淨係揀左打邊爐,地方座位亦唔錯,價錢都算合理!叫左個芫茜皮蛋鍋,清清地得黎又可以下火又食到食物既真正鮮味,以下都值得推介既食物,薄片脆鯇魚片,大大片都幾新鮮,鮮甜中又好味,一碟得份量唔算太多,都唔係幾夠喉但真係幾好味既! 爽口鮮鵝腸,唔係周圍都有得食同lee度事前清理功夫都得做得幾好,都好乾淨,食落好爽好彈牙,都唔錯! 簡簡單單既豆卜,豆味都幾重,炸得口感唔錯,但最後食到中段或者尾段先開始食比較好,食起黎索晒d湯既精華,好味得多!

2017-03-21 1739 浏览
深水埗出名多好野食,天氣涼涼地,緊喺最適合打邊爐,第一次黎鍋呵呵食,食物質素唔錯呀,款式又夠晒多,我地都睇到花多眼亂,侍應服務亦唔差!我地先黎叫咗個雞煲,熱辣辣香噴噴,雞肉肉質都好嫩滑,加埋莞茜洋蔥既味道,辣辣地中帶點甜味好入味好惹味! 之後就倒入清湯繼續打邊爐,墨丸大大粒之餘好彈牙爽口,味道亦唔錯! 薄片肥牛一卷卷放上碟賣相吸引,色澤都好靚,食落好嫩滑,牛味好重! 金菇洗得好乾淨企理,一碟份量都唔少,我地食都食得好放心! 打邊爐不少的豆卜,食落好香豆味好新鮮既感覺,最正喺索晒湯既味道精華,特別惹味好味! 其他食物都不過不失,加多幾支汽水,大家都大叫飽飽夠晒喉!
金菇洗得好乾淨企理,一碟份量都唔少,我地食都食得好放心!
2017-02-24 1668 浏览
雖然最近天氣轉熱,但家姐話好耐無打邊爐,一講起,全家人既興致就黎拉。呢間餐廳有蒸氣火鍋,4款粥底睇落仲好養生添,有野生鮮淮生排骨粥、虫草花、同花膠瑤柱粥。由於我上星期先食過黎,所以今次都係食算普通既邊爐。爸爸見到有刺身食,即刻表現興奮,仲無問過我地意見,就自己係到寫紙仔。當然拉,我地一行三人又點會表示反對呢刺身賣相都幾好睇架,有帶子、鮮蝦、三文魚、北寄貝。帶子都幾大粒,不過就較為薄切,好在都幾甜。蝦一向係我最愛,特別既口感,令佢係一眾刺身當中特圍而出。三文魚色澤光亮,食落又有油脂香。北寄貝爽口,咬落唔會好難斷咁,都幾新鮮。火鍋既配料仲有豆卜同魚片。最後為左食飽飽,我地仲叫左烏冬。烏冬應該就唔係平價野,因為食落彈牙,與此同時,佢仲係家姐愛人,我只可以成功爭奪到幾條,還真是哭出來。有鑒於今餐既滿意程度,同佢距離我家既遠近,睇黎我都會幫襯佢,試埋個蒸氣火鍋,有興趣既大家就留名等我食評拉~

火鍋既配料仲有豆卜同魚片。最後為左食飽飽,我地仲叫左烏冬。

2017-02-23 1276 浏览
我並不是一個食家,只是想分享一點點。以上就是今天5個人,1600元的份量。仲有呢碟約兩舊幾嘅本地牛,唔算差,但不能叫好!為什麼會到此店幫襯,只因食評網有很多讚,但原來有點「伏」。5個人人均340左右,打邊爐應該的一般價錢,我們除了點餸還加多兩罐可樂,同九枝青島。湯底係椰子雞,可能係想清淡點,他們就得很好,若果不加點檸檬汁,絶對做到淡如水的效果。上面碟嘢係連湯計,份量足夠,料就普通。來貨的響領,差。桶蠔,夠大隻,但唔鮮甜。潮州丸類呢到又唔太差。其實呢間上樓舖,估計租金會平過地舖,若果材料上梗加加點心機,好評一定會多,但食後感到『評價』原來有點假,又或者是今天比較差。
我並不是一個食家,只是想分享一點點。
以上就是今天5個人,1600元的份量。
本地牛
仲有呢碟約兩舊幾嘅本地牛,唔算差,但不能叫好!

為什麼會到此店幫襯,只因食評網有很多讚,但原來有點「伏」。

上面碟嘢係連湯計,份量足夠,料就普通。
來貨的響領,差。
桶蠔,夠大隻,但唔鮮甜。

潮州丸類呢到又唔太差。

2017-02-23
2017-01-20 1237 浏览
涼涼地,放工就即興約同事去深水埗打邊爐,鍋呵呵係門外望落環境價錢,都ok,就入去試下啦!侍應服務都好好,冇吹我地,等我地坐底慢慢諗,叫完食物好快就黎,又由我地慢慢食慢慢傾,完全冇趕客既感覺!湯底我地揀左原味椰子雞,份量十足,又多料,都係$398兩位,仲有限時優惠,九時後入席9折!日本帶子鮮味大大隻啖啖肉,日本黑豚肉十足肥牛口感,嬾滑好味唔食牛既朋友可以揀lee款食,安格斯肥牛真材實料,牛味濃烈好味! 青邊鮑片煙韌好口感,生蝦雖然唔係好大隻但非常鮮甜彈牙,象拔蚌仔爽口新鮮有咬口,名貴到花膠都有,質地好有口感,骨膠原十足,仲要份量都唔少,四寶丸乜都有d,時菜,雜菌好多都有,岩晒兩個人每樣可以食少少,配埋醬料蒜蓉,蔥花,辣椒,豉油,青檸都有,真係唔錯,下次一定會再幫襯!

2016-12-27 1556 浏览
老實說我見到呢間火鍋店好評如潮.. 朋友就提議食下呢間.. 應該轉手無耐因爲之前嗰間都係食雞煲.. 我都食過一次.. 決定再去試下.. 有一個海鮮雞煲餐.. 🙄$398 套餐兩個人食都算合理.. 雞煲都係冰鮮雞唔夠滑.. 不過勝在洋蔥炒得好香搭夠.. 而且上到去只有幾枱客人不用訂座都可.. 海鮮拼盤連瓜菜籃賣相確實很不錯.. 而且食落每樣都係新鮮的.. 睇得出質素compare任食係有分別的.. 蝦同帶子係最好味的.. 不過略嫌豆腐唔夠滑.. 每樣海鮮都有少少最啱情侶打邊爐架喇..
辣雞煲
海鮮拼盤
2016-12-14
2016-12-20 1168 浏览
話就話足二位用,但我地三個女仔照叫一個套餐,$398除番條數真係好抵⋯鋪頭不算大,但坐得舒服乾淨~ 有廁所~ 醬料要自己出去整⋯ 另外重有沙爹醬.. fd 話幾好味~ 另外重有送青檸.. 記憶中我地都無用過D雞好嫰滑,份量都好多⋯ 好香椰子味個湯底~ 清清地,好似無錦熱氣( 心理上.. haha )拼盤黎拿..... 大家邊食邊傾計,真係三人都夠食飽⋯
鋪頭不算大,但坐得舒服乾淨~ 有廁所~
醬料要自己出去整⋯ 另外重有沙爹醬.. fd 話幾好味~
另外重有送青檸.. 記憶中我地都無用過
D雞好嫰滑,份量都好多⋯

好香椰子味個湯底~ 清清地,好似無錦熱氣
( 心理上.. haha )

拼盤黎拿.....
大家邊食邊傾計,真係三人都夠食飽⋯

2016-07-14
2016-12-20 869 浏览
又係時候打邊爐,深水埗出名多好野食,今次我地就揀左去深水埗個邊朋友介紹既鍋呵呵都食,港鐵站附近地點都方便,環境都幾舒適,最緊要價錢又合理,款式選擇多,值得推介!我地叫左個椰子雞煲,雞既份量好多,新鮮原個椰青水同椰子肉都放晒落去,椰子既清香味,淨係聞到香噴噴既椰香味,都已經流晒口水,仲要椰青水完全滲入晒落d雞到,雞肉食落更嬾滑好味,濃郁湯底真係又食得又飲得! 墨魚片切得厚薄適中,新鮮又爽口! 肥牛師傅切得厚薄適中,雪花又多又靚,肥瘦比例岩岩好,一啖一片食落又新鮮又嬾滑,份量又多,成碟滿晒! 大大隻象拔蚌,色澤均勻,鮮甜爽口! 牛丸,豬肉丸十足十足自家製大粒又彈牙! 豆腐好滑漏,蔬菜菇類都洗得好乾淨! 師傅用心將食物都切得靚靚,排得整整齊齊,真係令我地更加開胃,食極都唔夠飽!
墨魚片切得厚薄適中,新鮮又爽口!
大大隻象拔蚌,色澤均勻,鮮甜爽口!
牛丸,豬肉丸十足十足自家製大粒又彈牙!
豆腐好滑漏,蔬菜菇類都洗得好乾淨!
2016-12-19 676 浏览
上星期黎到深水步既鍋呵呵,其實一早已經有聽朋友講起過,見經開深水步,就同班老朋友會一會佢。店鋪係樓上鋪,上到去見到個裝飾都幾簡單,但睇落好舒服。黎到二話不説,即刻叫返一個雞煲,雞煲睇落幾足料,但可惜味道不夠濃。不足五分鐘,我們一班人便以把整個雞煲清理掉,然後當然是我們的重頭戲打邊爐。首先,我們朝響鈴以及豆腐等速食食物,先為我們充充饑。然後,身為食肉獸的我們當然要來幾道肥牛,那漂亮的雪花一看便知道是高級了,而且食落肉質幾滑,令我的食慾得以滿足。當然,來到火鍋店,肉類必是高消耗率之選。呢到既肉類都唔差,雖然未達高水準,但至少品質不會參差再來是那刺身拼盤,雖然比不上一流的日本料理刺身,但在火鍋店吃刺身而家絕對是一個嶄新的嘗試。再者,便是我非常非常喜歡的一道小食,牛柏葉,更是那沒有染色的牛柏葉,食落非常有口感,而且味道是白色牛柏葉絕不能相比的。
店鋪係樓上鋪,上到去見到個裝飾都幾簡單,但睇落好舒服。
黎到二話不説,即刻叫返一個雞煲雞煲睇落幾足料,但可惜味道不夠濃。

首先,我們朝響鈴以及豆腐等速食食物,先為我們充充饑。
2016-12-15 471 浏览
平時返工嘅時候都見到而今次終於有機會可以真正試吓。舖頭都幾乾淨,坐得都幾舒服。我哋就點左個椰子雞湯,椰子雞湯好足料,雞亦好滑。煲緊嘅時候已經聞到濃濃既椰子香,湯底亦好夠味。至於其他配料就出去自己拎,一般嘅配料都具備。肥牛油脂分布得好平均,厚薄岩岩好,而且肉味好濃,正!羊肉同黑豚肉都好好食,質素唔錯,冇半點雪藏嘅味道,羊肉都冇好重既羊羶味。響鈴當然係 打邊爐必點嘅食物,響鈴好脆卜卜,滾左一陣就食得!脆鯇魚片都算幾大夠,好新鮮食落好鮮甜,仲要食落好爽,好快就俾我地食曬。手打墨魚丸同蝦丸係我嘅推介,好新鮮啖啖肉,而且食落好彈牙,口感十足,證明係真材實料。
平時返工嘅時候都見到而今次終於有機會可以真正試吓。
舖頭都幾乾淨,坐得都幾舒服。
我哋就點左個椰子雞湯,椰子雞湯好足料,雞亦好滑。
肥牛油脂分布得好平均,厚薄岩岩好,而且肉味好濃,正!
2016-12-14 353 浏览
係深水埗買電腦,搵個地方坐下快遞個電腦食下野,托住電腦周圍走真係令個個身㷫烚烚,但係又好想食火鍋。。入到去就叫咗支天然純椰青水, 原來係杯裝既,不過都幾好飲,甜甜地好清涼。椰子雞煲有好多雞塊,仲有啲椰子香味,清甜又清熱,另外都叫咗好吸味既豆卜, 質素都唔錯,好鬆化。薯粉煮完之後依然有彈性,份量好多, 吸咗個椰子雞味,幾好。金菇又係一款吸味既食物,質素都唔錯,大大條好爽口。安格斯美國肥牛質素都非常唔錯,牛肉既花紋已經睇得出佢係好高質定低質!就算牛味未係非常香濃,但係口感一流,近乎入口即溶。羊肉有好香既羊so味,雖然脂肪與瘦肉的分布不算很平均,但係味道已經好香,而且咬落去,完全好滑,正。
薯粉煮完之後依然有彈性,份量好多, 吸咗個椰子雞味,幾好。
金菇又係一款吸味既食物,質素都唔錯,大大條好爽口。
2016-12-14 360 浏览
見到有咁多好評,所以12月10日去開深水埗就試試,結果極失望...首先,明明有檯,都要畀張櫈都唔夠位放嘅檯客人。問過可唔可以換檯,話其他全部有人留左,但隔離張檯到我離開時(2小時後)仍然空無一人。兩位應該是中學生的侍應,其中一個還好,另一個有待訓練。基本禮貌似乎也不懂,說話語氣極差。最令人無言係新手侍應打開煲蓋時加雞件時,完全沒有安全意識,不會把蓋打則開,倒汗水隨處滴,弄到客人也不會道歉。較有經驗的小侍應問佢"你咁都得嘅",新手竟然理直氣壯地答"唔得架咩?" 之後想叫侍應幫手,永遠都聽唔見。而老闆只會跟熟客傾計,其實客人全部當透明。說回食物質素,三百幾四百嘅椰子雞湯二人餐,量唔多不在話下,材料也不算好,絕對不值回票價。椰子雞湯尚可,但之後只加清水作湯底,會唔會太過分?埋單時找錢仲要畀張爛嘅10蚊紙人! 叫新手又係聽唔到,好彩另一位幫我換返。唔知係咪咁得罪老細同老闆娘,門口就在收銀處傍,但我離開時一句多謝或再見都無。到底係我唔好彩定我要求高? 明明一個負評都無,但點解我會咁失望?

2016-12-10
2016-11-11 923 浏览
天氣凍凍地,個同事話一起去食火鍋。記得上次係深水埗有間店名叫鍋呵呵火鍋店D雞煲幾好味,就帶同事上黎話叫個398二人餐,又見度有時令推薦(雙冬羊腩煲、胡椒豬筒骨煲)就喊份羊腩煲(💰188)試試,羊一D都無臊,老闆話係澳洲貨,所以唔騷。甜甜地,岩岩夠味!最鍾意食羊腩煲入面炸枝竹,個同事都話好味。仲有20蚊3支細藍妹,岩晒!
天氣凍凍地,個同事話一起去食火鍋
記得上次係深水埗有間店名叫鍋呵呵火鍋店D雞煲幾好味,
就帶同事上黎話叫個398二人餐,
最鍾意食羊腩煲入面炸枝竹,個同事都話好味。
仲有20蚊3支細藍妹,岩晒!
2016-10-21 1059 浏览
呢排我知道興起食椰子雞煲,所以今次呢就同朋友book咗深水埗呢間試下,我地叫咗個$398嘅椰子雞煲套餐,原來佢地係用新鮮椰青水做湯底,再加半隻鮮雞,等煲出啲雞味之後就先飲雞湯,湯底鮮甜可口而且仲可以加少少青檸加強鮮味,不過就咁原味唔任何調味已經好好飲,雞肉嫩滑鲜甜,之後就加入上湯繼續打邊爐,其他配料都算新鮮,有蝦,有蠔仲有北寄貝...其餘2個好姊妹都大讚美味
2016-09-21