尖沙咀出名多韓國餐廳 呢間係金巴利道嘅鐘路雞林辣炖雞湯元祖 我朋友食過兩次都覺得好好食!韓國原來開咗60年!有45間分店💕 香港總店喺銅鑼灣 最近喺尖沙咀開咗新分店🤍 除咗正宗韓式辣炖雞湯之外 呢度嘅特製嫩滑炸雞都非常推介!真心外脆內嫰 🪄 同埋估唔到喺香港都可以食到韓國正宗嘅糖餅 好香玉桂味好正🥰✨ 食完辣炖雞湯仲有芝士炒飯🧀大滿足!鍾意食韓國菜嘅大家一定會鍾意🫶🏻呢間餐廳主打韓式炖雞湯,喺沿着韓國街一直行就係啦!環境闊落舒適,適合同朋友聚會傾偈,一開始送上自家製芽菜辣蘿蔔♡ 辣炖雞湯 S HKD368 / L HKD478我哋三個女仔叫咗細嘅 份量已經非常多!真係有超多蒜蓉 多到好似雪糕球咁🤣 可以揀唔同嘅辣度 我哋揀咗中間辣度 唔算話好辣 😆 雞件大大隻 啖啖肉🐔 除咗嫩滑嘅雞件之外仲有年糕 薯仔等等 一定夠晒飽!好適合一大班人share~~ 而且佢嘅湯底真心好味🥰❤️♡ 炒飯HKD50 / 芝士炒飯HKD60食完辣炖雞湯仲可以加錢叫炒飯 芝士拉絲無敵🧀大滿足!炒飯唔會話太乾或者太濕 炒得啱啱好 仲有微微飯焦感覺😋👍🏻♡秘製炸鷄 Half HKD140 / Full HKD250炸

♡ 辣炖雞湯 S HKD368 / L HKD478

♡ 炒飯HKD50 / 芝士炒飯HKD60
芝士炒飯

炸雞即叫即做熱辣辣🔥口感鬆脆嫩滑 ! Yumyum 果然係餐廳秘製 完全冇令人失望~
秘製炸鷄

♡ 雜錦煎餅 HKD90 / 紫菜粉絲卷 HKD45
雜錦煎餅有齊海鮮、泡菜同薯仔煎餅❤️ 煎得好香脆!!紫菜粉絲卷同樣非常可口香脆 用嚟送酒一流😆
紫菜粉絲卷

♡ 馬蘇里拉芝士波 HKD70
芝士波一咬開就係流心嘅芝士🧀🧀🧀 芝士fans必點!!
馬蘇里拉芝士波

♡ 韓式糖餅 HKD50
之前喺韓國釜山食過一次糖餅 一試難忘
估唔到而家喺香港都可以食到正宗嘅韓式糖餅 好香玉桂味 配埋雪糕一齊食冇得輸!好食❤️❤️❤️
韓式糖餅

♡ 有氣清河酒 HKD72
♡ 狐燒酒 HKD72
去韓國餐廳點都要叫返韓國清酒😎
有氣清河酒味道甜甜地好易入口非常適合女仔💙 狐燒酒係韓國好受歡迎 無糖 口感順滑 味道柔和甘甜 酒精味較淡~

芝士炒飯
秘製炸鷄
紫菜粉絲卷
馬蘇里拉芝士波
韓式糖餅
講到韓國美食當然唔少得炖雞鍋🥘今次為大家帶來一間喺韓國開咗60年有成45間分店的韓式炖雞湯店,香港總店設於銅鑼灣,最近喺尖沙咀開咗新分店,同樣由韓國人主理,餐廳主打有辣炖雞湯同炖雞湯火鍋,環境闊落好有氣氛☺️一坐底就會送上自家製芽菜辣蘿蔔🥢雞鍋提供兩款選擇,包括原味韓式雞肉火鍋同辣炖雞湯🌶️🐥辣炖雞湯 S $368 / L $478有三個辣度選擇,細嘅份量已經夠二至三人share享用🥰上菜時雞肉已經煮熟,輕輕加熱就食得✌🏻面頭真係有超多蒜蓉 成個碗仔咁多🤣店員會幫手將蒜蓉撈勻,部份夾去豉油碟,部份保留湯中,食之前建議飲啖湯,加入韓式辣椒、大蔥同蒜蓉調味好開胃雞件嫩滑多汁,入面仲有薯仔、年糕、蔬菜等配料,大滿足🤓食完辣炖雞湯仲可以加錢叫拉麵、白飯、炒飯、刀削麵、粥等,推介試吓芝士炒飯 $50芝士有拉絲效果🧀炒飯啱啱好,唔會話太乾或者太濕,撈埋湯底精華十分惹味😋👍🏻除咗雞鍋餐廳亦提供多款韓式主食、小食甜點辣炒小章魚 🐙章魚肉爽口彈牙,配上辣醬香口惹味蟹籽紫菜飯團滿滿蟹籽同紫菜大滿足,可以戴上手套DIY拳頭飯團🍙食落口感脆卜卜大滿足韓式雜錦煎餅 三款口味包括海鮮、薯仔同泡菜,外皮香脆,內裹軟諗韓

🐥辣炖雞湯 S $368 / L $478
雞件嫩滑多汁,入面仲有薯仔、年糕、蔬菜等配料,大滿足🤓

除咗雞鍋餐廳亦提供多款韓式主食、小食甜點
辣炒小章魚 🐙
章魚肉爽口彈牙,配上辣醬香口惹味

蟹籽紫菜飯團

韓式雜錦煎餅
三款口味包括海鮮、薯仔同泡菜,外皮香脆,內裹軟諗

韓國小魚餅🐟魚仔造型可愛,入面係吉士或紅豆口味,香甜軟熟大滿足

飲品方面仲有好多酒水,各式燒酒、啤酒、梳打汽水都有,大滿足
2024-11-07 0 浏览
-呢間喺幾隱世嘅韓國辣燉雞,喺尖沙咀韓國街🇰🇷但係要落一層,落到去見到都好full,同埋原來係一間喺韓國好出名嘅餐廳過江龍🤩 喺銅鑼灣都有,尖沙咀呢間係分店🫶🏻Signature 係辣炖雞(大$478, 細$368),有唔同辣度選擇,少辣食落都係大概連鎖米線店十少辣嘅level 😛 亦都有唔辣嘅選擇~ 本身會包左啲年糕、薯仔同可以加唔同配料,例如手打麵、番薯🍠年糕、芝士年糕,同埋店員最推介嘅加飯最後整炒飯😋 年糕非常有咬口😍 我哋就鍾意原味多過番薯味😛 辣炖雞比起平時港式雞煲更加嫩滑 👍🏻 有好香嘅蒜味,而且唔會過鹹/濃味最後嘅炒飯都好有feel 加左紫菜同淨番嘅湯,帶啲焦香幾好味🤤小菜有正宗嘅泡菜,另外叫左個雜錦煎餅😍 有泡菜、韮菜同薯仔煎餅,比一般食到嘅口感更加好,外面脆入面有啲軟糯🫶🏻 薯仔煎餅睇過韓國綜藝要整工序都好繁複,所以平時冇見過香港嘅韓式餐廳有,黎到要試吓😉 呢度仲有韓國特色糖餅,入邊嘅糖漿好流心,不過皮會硬左少少🙈嗰日店員服務好好,有香港人嘅男店員同韓國嘅阿珠媽,雖然比較忙但都好有耐性教我哋點樣配搭特製醬汁食,氣氛都好好,係一個幾好嘅用餐體驗💛 📍鐘路雞林辣炖雞湯元

📍鐘路雞林辣炖雞湯元祖
尖沙咀金巴利道46-48號東匯大廈地下低層
本身想係附近食另一間韓國菜 但好多人排隊 所以想轉餐廳 見到哩間主打食炖雞湯 好似之前係韓國食過嘅孔陵一隻雞 所以試下 星期六晚入到去見到都唔多人 整體環境乾淨 服務ok 小菜可以refill🔍: #jc_food尖沙咀 #jc_food韓國菜✿ 辣炖雞湯(S) ✿ [$368]炖雞落左好多蒜蓉 可以分啲落蘸料度 我地叫左小辣 唔會太辣 雞肉嫩滑 仲有好多年糕同大蔥 不過味道偏淡 得蒜蓉味比較出 如果唔鍾意食蒜嘅要注意⚠️ 兩個人叫S 都夠食✿ 芝士炒飯 ✿ [$60]芝士炒飯口味都係偏淡 冇咩特別✿ 泡菜煎餅 ✿ [$70]泡菜煎餅係有驚喜嘅 新鮮煎起 表面脆脆地 點埋醬一起食 正!地址➸ 尖沙咀金巴利道46-48號東匯大廈地下低層★好食指數★:3.5/5★有加一★

🔍: #jc_food尖沙咀 #jc_food韓國菜

✿ 辣炖雞湯(S) ✿ [$368]

✿ 芝士炒飯 ✿ [$60]
芝士炒飯口味都係偏淡 冇咩特別

✿ 泡菜煎餅 ✿ [$70]

地址➸

★好食指數★:3.5/5
★有加一★
🐯韓式一隻雞,尖沙咀都有得食🐭 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋懶惰二人組又食雞喇!今次黎個韓式雞!係韓式一隻雞!🐭對上一次食一隻雞係響幾年前響韓國喇,每次諗起都十分回味😋今日就去尖沙咀食返餐!《韓式雞肉火鍋 Korean Chicken Hot Pot》$368(小 Small)嘩!大大粒蒜蓉球!好吸晴!👀當然唔少得主角,雞!再配上大蔥,年糕同薯仔。基本上個湯就係滿滿既蒜味!雞肉算係滑,不過感覺未算係太入味!同之前去韓國食開既一隻雞,又好似差少少啦!❗️記得食嘅時候唔好將所有湯飲晒!因為我哋仲未食粥!《粥 Congee》$40跟住係彩蛋!火鍋食到最後,粥就係個精華!好似日式雜炊咁,將白飯放雜食完既湯底黎煮至收水至好似粥咁。麻油味香,而紅蘿蔔就帶出個粥既甜味。⚠️嗱嗱嗱!要注意呀!粥只能配韓式雞肉火鍋!可能因係其他湯底咪說比較濃或者複雜掛?!另外,啲雞同啲配料食完之後,記得通知店員,咁佢先會幫你起菜。🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟整體 ❤️食物味道算係中規中矩,想回味一下韓式味道,可黎食下。💚環境方面,裝修都比較現代,但如可以係用韓式setting,可能會更好玩😂😂😂💛服務方面,店員都主動有禮
🐯韓式一隻雞,尖沙咀都有得食🐭 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋

懶惰二人組又食雞喇!今次黎個韓式雞!

嘩!大大粒蒜蓉球!好吸晴!👀
當然唔少得主角,雞!再配上大蔥,年糕同薯仔。

❗️記得食嘅時候唔好將所有湯飲晒!
因為我哋仲未食粥!

《粥 Congee》$40
跟住係彩蛋!火鍋食到最後,粥就係個精華!
好似日式雜炊咁,將白飯放雜食完既湯底黎煮至收水至好似粥咁。
麻油味香,而紅蘿蔔就帶出個粥既甜味。

⚠️嗱嗱嗱!要注意呀!粥只能配韓式雞肉火鍋
可能因係其他湯底咪說比較濃或者複雜掛?!

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
整體
❤️食物味道算係中規中矩,想回味一下韓式味道,可黎食下。
💛服務方面,店員都主動有禮。

Rating:
懶惰鼠😻😻😻+0.5
懶惰虎 🤩🤩🤩

📍鐘路雞林辣炖雞湯元祖 (尖沙咀)
💰人均消費:$140⏰營業時間:12:00-22:30

#懶惰在香港 #lazifooday #닭한마리 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀韓國菜 #hkfoodie #hkfood #hkig #hongkongrestaurant #hongkongtravel #香港韓國菜 #hongkongfoodie  #香港好去處  #香港打卡 #打卡餐廳 #留港消費
2024-09-15 1389 浏览
佢個招牌係韓文,差啲搵唔到😂本身同朋友行入去見到得一枱客,已經心諗死啦星期日七點都無人,會唔會中伏,點知有驚喜喎!我地兩個人叫咗豬腳、三款煎餅同埋唔辣嘅燉雞湯。豬腳就一般,我地覺得偏瘦同乾,中意食肥少少。不過另外兩樣係幾好食,煎餅煎到好脆,海鮮煎餅無乜海鮮不過啲蔥味好香!燉雞湯好多蔥同蒜,好香,雞好滑,仲有年糕同薯仔,細煲都好大份。我覺得成餐飯令我最滿足係店員服務態度係非常好!又會主動問我地覺得啲食物岩唔岩食!好嘅服務態度真係可以昇華到食客對餐飯嘅滿足感。不過小小建議如果有免費泡菜前菜就更好(小小碟都好)佢有泡蘿蔔,不過個人中意食菜多啲
2024-09-15
2024-07-09 2088 浏览
香港的韓國美食多不勝數,最近與朋友相約,一試人氣十足的「鐘路雞林辣炖雞湯元祖」!創於1965年,餐廳主打大大鍋的蒜香燉雞,仲有不同正宗的韓國小菜!🥘韓國雞肉火鍋 Korean Chicken Hotpot ($368)鍾意食蒜嘅朋友一定要點!一上菜隨即聞到陣陣湯底清香,更有大量香蔥!上菜時仲會配有一大碟生蒜,聞到都好吸引!店員會幫忙加入配菜及翻炒,可以不用自己動手!雞肉大件,啖啖都係肉,口感嫩滑,而且份量十足~🥘韓式滷豬手 Braised Pig’s Trotters ($150)口感彈牙,是滿滿的骨膠原!豬手醃得入味,味道濃郁偏鹹,夾著香蔥食,味道口感更豐富!🥘雜錦煎餅 Assorted Pancake ($90)有齊海鮮、泡菜及薯仔煎餅,煎得香脆!個人十分喜歡薯仔煎餅,濃厚又入味!

韓國雞肉火鍋

韓式滷豬手

🥘雜錦煎餅 Assorted Pancake ($90)

韓國雞肉火鍋
2024-05-28 2345 浏览
一路都好想試呢間韓式燉雞,今次終於都有機會真係又好大一殼蒜蓉喺上面,唔鍾意食蒜嘅朋友真係要諗清楚由於太多蒜,所以服務員將一部分擺咗落我哋嘅醬汁入面無可否認個雞係好滑嘅,我哋叫咗三人份量,有一隻雞係入面,都好夠食不過個雞其實就唔係好入味,個辣湯味道好足,不過辣味冇滲入個雞入面另外叫咗一個雜錦煎餅,份量好細,但係有三個味道可以食到,分別係泡菜,薯仔同埋雜菜,三款都幾好味仲叫咗一個番薯芝士條,番薯就唔係好多,而且個炸衣有啲厚,呢個麻麻,不過係拉到絲嘅之後仲加咗一個炸紫菜卷,入面係炒粉絲,係即炸熱辣辣嘅,都幾好食整體嚟講係可以一試嘅餐廳,但係你話我會唔會再返去,就應該唔會喇
一路都好想試呢間韓式燉雞,今次終於都有機會

真係又好大一殼蒜蓉喺上面,唔鍾意食蒜嘅朋友真係要諗清楚

由於太多蒜,所以服務員將一部分擺咗落我哋嘅醬汁入面

2024-05-14 1605 浏览
今晚佛𧩙前夕去尖沙咀金巴利道韓國街,在街頭即刻走入地庫向鐘路雞林辣炖雞湯元祖朝聖🙏🙏🙏大家一坐低,馬上叫個泡菜煎餅及紫菜粉絲卷送燒酒,嘩啦啦試完復刻味燒酒再配提子汁味道燒酒,絕對最match,絕配無得輸之後上招牌辣炖雞湯,紅卜卜雞湯加蒜蓉香味,香滑韓國國民喜愛嫩滑白雞,只此一家 !別無分店!此店仲有厲害絕招:炸🐔鷄!想都沒有想到的鬆脆嫩滑,入口即溶,Oppa! 投降吧!最後,要試炸番薯加雪糕,完美無瑕!捧住肚返屋企!
大家一坐低,馬上叫個泡菜煎餅及紫菜粉絲卷送燒酒,嘩啦啦

最後,要試炸番薯加雪糕,完美無瑕!捧住肚返屋企!
2024-05-14
庆祝纪念
生日
2024-04-20 1205 浏览
半年前喺銅鑼灣食過,已經念念不忘,只係冇過海所以冇食。之後睇到上網話尖沙咀開咗分店,今日即刻嚟試,服務真心好,嘢食都好好食,好正宗,一定會再嚟。除咗個必食嘅辣炖雞湯(加咗刀削麵同多蒜),忍唔住叫咗個薯仔煎餅,好好食,煎到好脆,真心推薦🫶🏻

2024-04-19 834 浏览
人蔘雞湯成隻雞好味,午膳時間同同事食飯,經濟實惠,現在試業期間還送飲品,推薦推薦,在尖沙咀區地牢下面,環境優美,清潔整齊,員工服務好,態度親切,下次會再光臨。。
人蔘雞湯飯
2024-04-19
人蔘雞湯飯
2024-04-15 707 浏览
呢家韓式餐廳真是一個讓人回味無窮的地方。他們的招牌菜辣炖雞實在太過癮了!辣炖雞湯內有雞件、薯仔、年糕和大量的蒜頭,一碗湯下肚,辣味十足,還有濃郁的雞湯味道,令人垂涎欲滴。雞肉鮮嫩多汁,搭配著軟糯的年糕和爽脆的土豆,口感豐富多樣,讓人欲罷不能。除了辣炖雞,這家餐廳還有其他美味的韓式菜餚。像是烤肉、石鍋拌飯、炒年糕等等,樣樣都係經典。烤肉肥瘦相間,肉質鮮美,入口即化。石鍋拌飯燙手的熱氣腾腾,飯底部的鍋巴酥脆,搭配各種配料,味道香濃可口。炒年糕則是辣味十足,年糕炒得Q彈有嚼勁,搭配蔬菜和肉類,一口下去,辣味四溢。這家韓式餐廳的服務也非常周到,服務員大部分都是韓國人,態度親切,餐桌整潔乾淨,餐點上桌迅速。價格方面也相當實惠,物超所值。總括來說,這家韓式餐廳以其招牌菜辣炖雞和豐富的韓式菜餚吸引著人們。食物美味,環境舒適,服務一流。

2024-04-14
2024-04-14 614 浏览
之前喺銅鑼灣嗰間食過一次,已經覺得好好味,辣雞湯唔會辣到食唔到嗰隻,今次見到喺尖沙咀開咗分店,所以特登過嚟試吓,味道一樣咁好,而且啲雞好大件,最後再加埋個芝士炒飯簡直不得了,而且店員服務態度好好,不過當日去就冇酒飲,因為店員話個酒牌未搞好,但都比我哋喺出邊買酒唔收費!琴日去係星期六晚都唔爆場,希望更加多人會知道開咗分店過去食,因為真係好好食唔想佢咁快執笠🙈🙈而且女店員好細心,見到我哋着白色衫就特登拎個圍裙俾我哋好加分!
2024-04-13
2024-04-12 708 浏览
食午餐泡菜豬肉湯飯,係食過嘅最好味,整體唔會覺得只有鹹味,亦唔會只覺得好濃味,剛剛好。👍個人喜歡好多菜,所以都推薦一下。下次會再試下出名的雞湯鍋,多幾個朋友食應該先食得晒
在飲食雜誌看到新菜式介紹,很覇氣的餐廳名字:鐘路辣炖雞湯元祖,原來在尖沙咀韓國街插旗,慶祝新開分店,如果order 鎭店之寶雞窩,即可以優惠1蚊食煎餃子,睇到我心郁郁,立即快手cap 咗個優惠coupon,即晚收工去食。餐廳門口很有特色,有個靚靚燈光招牌,好有走進首爾街頭的感覺,店內環境很舒適,很多韓國後生仔女-早放工就來飲酒食辣雞。入到店內,迎面即有驚喜有一位靚過Miss Korea 的韓國女服務員熱情招呼,韓式溫柔體貼服務,我和朋友馬上❤️都軟埋,點了-個2人辣炖雞煲,順便show 埋1蚊食煎餃子cap 圖,跟住開支韓式燒酒嘆番杯轉頭好快,Miss Korea 送上-盆雞窩,嘩啦啦,雞湯上面放了-座蒜蓉火山,唔講唔知,蒜蓉可以穩定血糖,對身體有益。我哋在香港食過咁多中西飲食,見到這份烹調獨特蒜香濃郁的辣炖雞湯,都感覺好驚喜嫩滑雞肉配上泡菜、荳芽、大葱、杏鮑菇、年糕及薯仔,嚐一口燒酒,加上韓式脆卜卜的煎餃子,愈食愈有,這樣有層次及講究的雞煲,只有元祖級的老店才能嚐到。-定-定會再來

入到店內,迎面即有驚喜

• 辣炖雞🥣
  • 煎餃子