招聘中
月薪 (面议)
$17,000-$21,000
月薪
餐厅: 鐵板燒海賀
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-12-20 46 浏览
><支持香港夜繽紛 出嚟消費感受下聖誕氣氛可以席前望住師傅炮製 或者坐近窗邊遠眺維港海賀二人套餐(2480)一開始係較清爽同開胃嘅沙律前菜無花果蟹肉沙律三文魚籽伴海雲醋磯煮鮑魚慢煮南非鮑魚 彈牙有嚼口配上鮑魚肝醬原汁原味 大根煮到好腍鵝肝喺鐵板加熱下 將鵝肝油脂迫曬出嚟夾上多士跟黑蒜汁 柔軟即化齒頰留香大蝦 先將蝦頭煎香 再快炒蝦肉兩者時間控制得剛好 蘸上蟹膏醬 令其鮮味更出A4宮崎牛/愛媛縣產鷄肉五成熟嘅和牛切面粉嫩 賣相誘人本身和牛有厚度 所以食起上嚟肉汁滿滿炸蒜片很香口 跟牛肉很搭配黑松露和牛/櫻花蝦炒飯 漬物與味噌湯 跟炒飯一齊上菜炒得乾身不膩 食完好飽甜品係抹茶芝士蛋糕餐飲以朱古力作結有儀式感地嗌咗mocktailHoney Moon / Lemon Lime Bitters(108)><><><><><><><><><>< 鐵板燒海賀尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
支持香港夜繽紛 出嚟消費感受下聖誕氣氛
可以席前望住師傅炮製 或者坐近窗邊遠眺維港
海賀二人套餐(2480)
一開始係較清爽同開胃嘅沙律前菜
><><><><><><><><><><
鐵板燒海賀
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2023-12-18 53 浏览
鐵板燒海賀位於The One,地理位置方便,餐廳仲望到維港景色👍🏻 坐吧枱可以睇到廚師即席烹煮食物,嘆盡視覺享受▪️海賀二人套餐 $2480無花果蟹肉沙律酸甜醬汁好醒胃,加入蟹肉絲、無花果及爽脆沙律菜,打開味蕾▪️三文魚籽伴海雲醋海雲入口滑溜,伴以鮮味十足嘅三文魚籽,三文魚籽鮮味加上海雲醋,口感有層次▪️磯煮鮑魚鮑魚都好大隻,口感有嚼勁但唔韌,配上自家製鮑魚肝醬,鮮味十足。仲有一件日本大根,非常清甜▪️鵝肝鐵板煎香鵝肝,口感軟綿富油香,夾上多士食增添之餘又可減少油膩感▪️大蝦肉質非常彈牙,蝦味濃郁,配上蟹膏醬同兩片香脆多士食,非常好食▪️A4宮崎牛宮崎牛肉質鮮嫩多汁,牛香氣濃厚,入口即溶爆油脂,非常邪惡~伴碟有大大片炸蒜片,口感香脆▪️黑松露和牛炒飯鐵板飯炒得粒粒分明,黑松露香氣撲鼻,加上和牛同蛋絲,口感豐富又惹味!▪️抹茶芝士蛋糕甜度恰到好處,淡淡抹茶加上脆米,芝士蛋糕口感幼滑細緻

▪️海賀二人套餐 $2480
無花果蟹肉沙律
酸甜醬汁好醒胃,加入蟹肉絲、無花果及爽脆沙律菜,打開味蕾

▪️三文魚籽伴海雲醋

▪️磯煮鮑魚

▪️鵝肝

▪️大蝦

▪️A4宮崎牛

▪️黑松露和牛炒飯

▪️抹茶芝士蛋糕
甜度恰到好處,淡淡抹茶加上脆米,芝士蛋糕口感幼滑細緻
太多事情發生,間中都要好好休息,適逢完成大project,當然要食個豐富靚晚餐。網上見到The One呢間海賀鐵板燒嘅風評都唔錯,仲有超靚維港景,唔少人都嚟慶祝生日或者紀念日,我哋第一次嚟食就揀咗海賀二人套餐。前菜有無花果蟹肉沙律,以香甜無花果配上鮮嫩蟹肉及爽脆沙律菜,醬汁帶香氣微酸,恰到好處!另一道前菜三文魚籽伴海雲醋,以精緻的三文魚籽,搭配醇厚的海雲醋,兩者合二為一的酸度、清新感非常有層次又開胃。磯煮鮑魚採用磯煮的烹調方式,保留了鮑魚的原汁原味,肉質綿密彈牙,帶淡淡鹹鮮味道,日本大根口感亦十分軟腍入味!鐵板燒鵝肝外層煎至酥脆,內部仍然保持濕潤,的口感柔軟,帶有豐富的奶油香氣,配上黑蒜醬,增添了香氣及甜味,奢華又美味!鐵板燒大海蝦的肉質十分彈牙,搭配濃郁的蟹膏醬,鮮味相互融合,帶來濃郁的美味。主菜為高級的A4宮崎和牛,肉質嫩滑,脂肪均勻分佈,散發著豐富的肉香,外面微煎烤,內部保持鮮嫩多汁,搭配黑松露醬,增添了香氣、風味,層次豐富!套餐仲包括一道炒飯配漬物、味噌湯,黑松露和牛炒飯的飯粒鬆軟飽滿,與黑松露、和牛的香氣相互融合,另一味櫻花蝦炒飯富脆口口感,正常發揮。熱甜品選擇了紅豆南瓜湯,

甜品選擇了紅豆南瓜湯,甜度適中,滿滿温暖滋味,冬季飯後甜品完美之選!冷甜品則選了抹茶芝士蛋糕,芝士蛋糕質地細膩,口感滑順,配上濃郁苦甜,甚有層次!
2023-12-17 24 浏览
海賀二人套餐($2480)🔸 無花果蟹肉沙律🔸 三文魚籽伴海雲醋🔸 磯煮飽魚🔸 鵝肝🔸 大蝦🔸 A4宮崎牛/愛媛縣產雞肉🔸 (黑松露和牛/櫻花蝦)炒飯、漬物.味噌湯🔸 甜品🔸 咖啡或茶▫️ 無花果蟹肉沙律👉🏻蟹肉絲好鮮甜,配埋清甜嘅無花果同沙律菜感覺好Fresh⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 三文魚籽伴海雲醋👉🏻 海雲醋好黏滑爽口,酸味味好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 磯煮鮑魚👉🏻慢煮過嘅南非飽魚肉厚彈牙,鮮味十足!配埋鮑魚乾醬令層次更加昇華🙆🏻‍♀️底下嘅大根煮到好腍,吸收哂湯嘅精華勁入味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️ 鵝肝👉🏻 鵝肝煎到外面焦脆,入面柔軟,油香充滿喺口入面,配埋黑蒜汁同香脆多士,真係大滿足🥺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 大蝦🦐👉🏻 大蝦肉質飽滿好彈牙,試完佢嘅鮮味可以點埋蟹膏醬同配埋多士一齊食,非常惹味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ A4宮崎牛🥩👉🏻主角出場!今次揀咗5 成熟,熟度控制得啱啱好,顏色超級粉嫩🤩鐵板煎到外脆,入口即溶,再配埋炸大蒜真係不得了!牛本身用咗小小鹽語調味本身已經好夠味,但都可以試埋伴碟嘅黑松露醬,有唔同嘅享受🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 黑松露和牛炒飯👉🏻 炒飯金黃色粒粒分明,黑松露味好突出,和牛粒同蛋平均地Blend 咗喺飯入面,
海賀二人套餐($2480)
🔸 無花果蟹肉沙律
🔸 三文魚籽伴海雲醋
🔸 磯煮飽魚
🔸 鵝肝
🔸 大蝦
🔸 A4宮崎牛/愛媛縣產雞肉
🔸 (黑松露和牛/櫻花蝦)炒飯、漬物.味噌湯
🔸 甜品
🔸 咖啡或茶

▫️ 無花果蟹肉沙律
👉🏻蟹肉絲好鮮甜,配埋清甜嘅無花果同沙律菜感覺好Fresh

▫️ 三文魚籽伴海雲醋
👉🏻 海雲醋好黏滑爽口,酸味味好開胃

▫️ 磯煮鮑魚

▫️ 鵝肝

▫️ 大蝦🦐

▫️ A4宮崎牛🥩

▫️ 黑松露和牛炒飯
👉🏻 炒飯金黃色粒粒分明,黑松露味好突出,和牛粒同蛋平均地Blend 咗喺飯入面,整體好香口

▫️ 甜品
👉🏻甜品係Cheese Cake 配抹茶Moose同脆味,整體芝士味出,唔會太甜同太漏,如果大舊少少就Perfect😜

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Lemon Lime Bitter ($108)
▫️ Fruit Berry Punch ($108)

——————
環境:餐廳位於The One 19 樓,海景景觀非常開陽,想睇景可以坐落地大窗嗰邊,而今次我就揀睇住師傅燒,感覺好治瘉🫢值得一讚係通風系統幾好,完全唔會成身燒烤味

評分:7/10
平圴消費:~$1500
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝐸𝓍𝓆𝓊𝒾𝓈𝒾𝓉𝑒 𝒯𝑒𝓅𝓅𝒶𝓃𝓎𝒶𝓀𝒾 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒮𝓉𝓊𝓃𝓃𝒾𝓃𝑔 𝒱𝒾𝓈𝓉𝒶 @ 🌟 鐵板燒海賀《👽食神大媽食鐵板燒》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Teppanyaki Lobster for Two HKD 1380- Salad- Appetizer- Sashimi- South African Abalone- Australian Lobster- U.S. Prime Beef Tenderloin- Wagyu Fried Rice- Sakura Shrimp Fried Rice- Miso Soup- Pickles- Cheesecake- Hot CoffeeRefreshing Lychee HKD 108Honey Moon HKD 108.🔥 今次大媽黎到呢間出名有超靚景欣賞嘅鐵板燒餐廳,同朋友仔一齊慶祝好消息!話曬要慶祝,一於叫一個店員推介超豐富嘅「鐵板龍蝦二人套餐」試下!.🍹 喺度等開餐嘅時候,先叫兩杯嘢飲TOAST下先,恭喜恭喜!都係嗰句,大媽好守規矩,要揸車所以叫冇酒精嘅!呢杯「Refres
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Hot Coffee
Refreshing Lychee HKD 108
Honey Moon HKD 108

Teppanyaki Lobster for Two

🍹 喺度等開餐嘅時候,先叫兩杯嘢飲TOAST下先,恭喜恭喜!都係嗰句,大媽好守規矩,要揸車所以叫冇酒精嘅!呢杯「Refreshing Lychee」入面有新鮮嘅荔枝,加埋薄荷葉同汽水,一飲落去清新爽口,開胃之選!朋友仔呢杯「Honey Moon」呢裡面有石榴、蜜糖同菠蘿汁,味道酸甜。蜜糖嘅甜味令佢飲落好滋潤。兩杯嘢飲份量都好大,啱晒傾偈。

Refreshing Lychee & Honey Moon

🥗 話咁快就同步上菜啦,先上一款沙律作為前菜,夠新鮮,好解膩嘅開胃菜。另外就係「炸薯仔球」,炸得均勻唔油膩,配上特製醬汁,同杯嘢飲好夾。
🍣 再來就係刺身三點,包括:帆立貝、三文魚、吞拿魚。刺身好新鮮,同埋夠厚實。見到師傅出場啦,食前菜嘅時候同步望住師傅功架十足地準備材料同擺盤,好期待呢 😍

🦪 師傅先處理「南非鮑魚」,超大隻,超厚身肥美!師傅好純熟咁樣拆殼起肉,擺碟精緻。鮑魚肉質鮮嫩,醬料調配好特別,絕對係高質!

Abalone

🦞 跟住師父就開始處理「西澳龍蝦」啦!真係新鮮無得輸!龍蝦肉質嫩滑,證明好新鮮,每一啖都鮮甜美味。烹調得剛剛好,保持住龍蝦嘅鮮味同嫩度。配上特製醬汁,味道更加豐富,真係好滿足!

Teppanyaki Lobster for Two

🥩 未完呀,緊接就係「厚切美國牛柳」,一路燒緊嘅時候已經聞到陣陣香味!牛肉全部厚切,目測每件都8安士所有,煎得外脆內嫩,裡面保持JUICY多汁。

Teppanyaki Lobster for Two

🍚 有冇人同我一樣覺得鐵板燒有一個配角就等於主角一樣咁重要,就係佢個炒飯!師傅分別準備咗和牛同櫻花蝦味各一。師傅手勢功力好唔好,睇碗飯就知㗎啦。炒得粒粒分明,每一啖都有彈牙口感。加入蛋蛋,再配上和牛同櫻花蝦,令佢更加豐富多層次。

🍲 食到好滿足至際,送上味噌湯,好暖胃又舒服。再配上漬物,酸甜爽脆,清味蕾一流。
🍰 甜品係「綠茶慕士芝士蛋糕」,綠茶充滿香氣,芝士濃郁,口感相互融合。甜度適中,不會過膩。最後以「熱咖啡」作結,超滿足。

🤩 本身都有啲擔心擁有靚景嘅佢會偏向華而不實,但係結果真係超驚喜,師傅烹調功力一流之餘,佢本身選用嘅食材真係高質,並無取巧。所以成餐飯真係非常之滿足,認為對得住個價錢。絕對推薦大家有機會一定要試下。

📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
Abalone
  • Honey Moon
  • Refreshing Lychee
2023-12-15 54 浏览
《鐵板燒海賀 - 尖沙咀》近排好鍾意食鐵板燒🤭前排介紹過親民價格的,今次就介紹高端食材嗰種鐵板燒😁雖然價格相對較貴,但係食材用料上面都係比較高級,而且聽講呢一間鐵板燒嘅廚師都係喺鐵板燒行頭做咗好多年㗎啦🫡今次呢間鐵板燒位於The ONE 19樓,可以望住無敵大海景食鐵板燒真係好浮誇,而且裝修嘅風格令人覺得好似去咗新宿嘅高級日本餐廳咁🥰節日慶祝過嚟食飯一定唔會失禮😘雖然有靚景有靚嘢食,但係人均價錢唔算好貴,今次我哋叫咗個$2480嘅鐵板燒二人餐,每人都係千零蚊,有海鮮有和牛仲有甜品同Cocktail,感覺都幾化算💁🏻‍♀️無花果蟹肉沙律前菜既沙律凍凍的好清爽,蟹肉一絲絲的佈滿喺沙律菜上面,夾埋清甜既無花果味道好夾,十分開胃💁🏻‍♀️三文魚籽伴海雲醋同樣都係一道開胃小菜,海雲醋其實係用醋漬過既海帶,質感似髮菜而又帶點爽口,酸酸甜甜的好易入口,上面仲有啲咸香既三文魚籽,咬開後又咸又甜的幾特別💁🏻‍♀️磯煮飽魚呢道菜上枱後我地都不停地去影相打卡,因為原隻鮑魚咁樣上枱真係好浮誇呢🤭南非鮑魚食落好軟好香海鮮味,經過慢煮後更加入味同濃郁,而墊底既蘿蔔都嗦曬鮑魚汁既香氣,令我好驚喜❤️想再濃味啲既可以點埋廚師
《鐵板燒海賀 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️無花果蟹肉沙律

💁🏻‍♀️三文魚籽伴海雲醋

💁🏻‍♀️磯煮飽魚

呢道菜上枱後我地都不停地去影相打卡,因為原隻鮑魚咁樣上枱真係好浮誇呢🤭南非鮑魚食落好軟好香海鮮味,經過慢煮後更加入味同濃郁,而墊底既蘿蔔都嗦曬鮑魚汁既香氣,令我好驚喜❤️想再濃味啲既可以點埋廚師特調既味醂鮑魚肝汁,食得出細節同精心既配搭,十分好味

💁🏻‍♀️鵝肝

呢個菜式係當晚至愛既其中之一💙煎香既鵝肝爆曬油又軟糯,咬落真係好guilty好邪惡呀🫣底下片麵包將鵝油吸收左,連果啲精華都唔放過,再點埋特製既黑蒜汁一齊食,又香又濃郁真係好好食👍🏻👍🏻

💁🏻‍♀️大蝦

廚師建議我地先試原味大蝦,個蝦肉彈牙多汁,咩都唔點都已經好食,第二啖就可以試下點蟹羔醬同黑椒海鹽,可以加强海鮮既鮮甜味,令到成道菜式整體味道再昇華一層

💁🏻‍♀️A4宮崎牛

主菜可以選擇和牛或者雞肉,我地兩個牛魔王就當然唔會放過食和牛既機會啦😉廚師建議我地要五成熟,和牛既油脂分布平均,入口即融🥰可以點少少岩鹽或者黑松露醬調味,而伴碟既炸蒜脆卜卜幾香口,可以減低油膩感之餘,用黎點黑松露醬都同樣係十分惹味

💁🏻‍♀️黑松露和牛炒飯&櫻花蝦炒飯

我哋呢個二人餐最尾係會有個炒飯俾我哋,因為兩個味道都想試,所以要咗各一,而師傅都好好咁幫我哋製作,櫻花蝦炒飯嘅味道都幾有驚喜,蝦乾嘅味道好出而且好有口感,炒飯入面有啲蔬菜同埋蛋碎,食得到粒粒分明同埋好香醬油味,唔知係用咩醬油炒呢🤔而黑松露和牛炒飯就相對比較淡口味少少,可能上一道菜食左和牛,就覺得和牛炒飯無咁有滿足感啦😝不過整體口味不錯的

💁🏻‍♀️抹茶芝士蛋糕

甜品之前其實仲有麵豉湯同漬物的,然後就到左甜品環節😜芝士蛋糕口味香濃,質地較硬身,似New York Cheesecake 既感覺,而上面既抹茶mousse 都算重抹茶味架,雖然得細細舊,但食完已經好有滿足感啦
2023-12-12
2023-12-14 26 浏览
鐵板燒海賀地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓電話: ====================The one 的食肆,樓層同價錢是成正比,越高樓層,價錢都會增加。因為12月是Xmas ,都會提前找間鐵板燒貴在一個廚師整晚只招呼少數客人,重視交流同過程,這裡都做到,而環境很美!視乎大家想食海鮮定牛啦,幾款set 內容設計不同,慶祝節日麻點了$2480餐很豐富(兩人份),呢個定價很合理!前菜salad無花果蟹肉沙律,無花果清甜,而蟹肉帶淡淡海水味,兩者夾一起有火花,互相揮映出各自味道又相平衡。三文魚子伴海雲醋,醋香突出開胃味道磯燒鮑魚好入味,鮑魚煮得柔軟又不失口感,慢煮保持肉質軟腍,而鮑魚肝做成煎汁,沒浪費鵝肝煎香表面,油脂芳香,入口即溶,喜愛食鵝肝的人,知道口腔蝦油脂香包圍,很幸福。大蝦有手掌心那麼大,彈牙媲美龍蝦。旁邊蝦膏做成的汁簡直是神來之筆,膏的甘味爆發A5宮崎牛在鐵板上煎,再加上脆蒜片,因我不吃牛,就把牛轉成愛媛縣產雞肉,雞皮會充份加熱把多餘油脂迫出,雞肉落了最少量的調味料,好食物就是這樣食原味道見到櫻花蝦炒飯漬物及味噌湯,就知道差不多尾聲了。炒飯是心靈的避風塘,飽
鐵板燒海賀

地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
電話:
====================

三文魚子伴海雲醋,醋香突出開胃味道

A5宮崎牛在鐵板上煎,再加上脆蒜片,

見到櫻花蝦炒飯漬物及味噌湯,就知道差不多尾聲了。炒飯是心靈的避風塘,飽肚好食!湯就溫暖著胃,也是利用湯的水份把口腔複雜味道洗一下。

最後甜品同飲料作結尾,叫了gin tonic ,連西式cocktail 都有!呢一杯cocktail 加了檸檬汁,味道酸酸,岩吃完鵝肝後沖洗一下口內油膩感。

成頓飯體驗很好,cp值超高!
2023-12-14 31 浏览
今日黎到呢間位於尖沙嘅日式鐵板燒 @kaika_hk 食lunch,因為想靜少少所以就揀左坐窗邊,望住無敵嘅維港景色嘆美食真係無得頂🏞️ 裡面嘅裝潢華麗優雅,服務亦好貼心,係約會或慶祝節日嘅好選擇👍🏼Kaika in TST offers an extraordinary teppanyaki experience with a view of the Victoria Harbour. 鐵板燒龍蝦二人套餐 $1380Teppanyaki Lobster Set For Two同屋企人或者另一半上黎嘅話可以叫呢個午市套餐,相比起其他選擇比較抵食,裡面用嘅都係貴價食材😎 This is a value choice to for two, considering they’ve included quite a few expensive ingredients. 首先先上左個日式柚子沙律,酸酸甜甜好開胃🥗 前菜係炸薯波,金黃嘅外皮好酥脆,餡料口感似薯蓉,軟綿香濃🥔 We started off with a yuzu salad and crispy fried mashed pota

鐵板燒龍蝦二人套餐 $1380

We started off with a yuzu salad and crispy fried mashed potato balls.

刺身三點
3 Kinds of Sashimi
每款都色澤鮮豔潤澤,厚切食落更肥美,細細份都足以令我大為滿足🍣
Each type of sashimi was thickly sliced and fresh.

南非鮑魚
South African Abalone
鮑魚大隻厚肉,師傅將面頭界上一格格十字嘅圖案,令口感同味道更豐富🔪 鮑魚本身嘅鹹香味已經好鮮,再配埋特製既海苔醬可以令鮮味更突出🌊 鮑魚肝煎香後比較結實,入口帶甘香😋
The texture was firm, and the umami flavours really came out when paired with their seaweed sauce.

西澳龍蝦
Australian Lobster
龍蝦已經起曬肉,份量十足啖啖肉🦞 口感爽口彈牙,仲透出陣陣牛油香氣,將龍蝦本身嘅鮮甜味吊起😙
This crunchy lobster meat cooked in a buttery sauce and drowsed in its own fat was the star of the show today.

美國牛柳
U.S. Beef Tenderloin
上碟已經切開左一口一件嘅size,油脂感非常豐富,口裡不斷徘徊濃郁嘅牛香🥩 配埋伴
碟既本地西洋菜,估唔到真係幾夾喎🤭 隔黎仲有啲炸蒜片,夾埋件牛入口可以減低油膩感🧄
It was cooked perfectly to medium, charred on the inside while maintaining a juicy and tender texture within. It went well with the fried garlic slices.

食到呢到已經飽飽地,不過都係抗拒唔到炒飯嘅香氣🍚 佢地有和牛或者櫻花蝦揀,個人梗推薦和牛,飯底炒得夠乾身之餘仲有啖啖軟熟嘅和牛,真係落足料🥹 配埋漬物同熱辣辣嘅味增湯好暖胃~
You can choose between Sakura shrimp or wagyu fried rice. It was served with a steamy miso soup.

甜品有紅豆南瓜湯同抹茶芝士蛋糕,厚實嘅紐約蛋糕配上微甘嘅抹茶慕斯好creamy🍵 飲埋個熱咖啡/茶結束完美嘅一餐🫶🏼
Dessert was red bean pumpkin soup / matcha cheesecake to end off the meal.

順帶一提,呢到都有好多飲料嘅選擇😍而今次我地試左個無酒精嘅Fruit Berry Punch,酸甜嘅莓果配上薑蘇打解膩一流🫐
We also added on a fruit berry punch mocktail which was very appetising.
【🔥鐵板燒海賀|心情舒暢海景午餐🪽】精神壓力好大時,會提住自己「望遠啲,睇開啲!」真係想放個假輕鬆下!今日去咗The One19/F《鐵板燒海賀》食個海景Lunch!食咗咩?簡簡單單「鐵板龍蝦二人套餐」鐵板燒師傅係爐前即燒,不過我見風景好好,所以坐窗口位無望住廚師表演,這樣反而更放鬆更期待。首先點了兩杯cocktails,再慢慢享用午餐。🍸Oriental PearlGin, Grapefruit, Lemon & Egg White🍸”Sorrento“ Limited EditionProsecco, St. Germain, Kumquat & Homemade Honey Lemon Juice..🦞沙律簡單清新,開開胃🦞前菜牛蒡絲+茶碗蒸..🦞刺身三點帶子、油甘魚、三文魚..🦞南非鮑魚廚師將鮑魚燒得好香,切好再放入殼上,鮑魚味道和口感都處理得好好,彈牙得嚟唔會太硬,最驚喜係廚師連平時我哋唔食嘅「鮑魚肝」都燒好,原來廚師將鮑魚肝都特別處理,再重新呈現係我面前,味道濃,少少似雞肝鵝肝般,再點上鮑魚汁食,絕對驚喜!..🦞西澳龍蝦龍蝦原隻燒,一不小心就overcooked變晒做「擦子
【🔥鐵板燒海賀|心情舒暢海景午餐🪽】

食咗咩?
簡簡單單「鐵板龍蝦二人套餐」

首先點了兩杯cocktails,再慢慢享用午餐。
🍸Oriental Pearl
🍸”Sorrento“ Limited Edition

🦞沙律
簡單清新,開開胃

🦞前菜
牛蒡絲+茶碗蒸

🦞刺身三點
帶子、油甘魚、三文魚

🦞南非鮑魚

🦞西澳龍蝦
龍蝦原隻燒,一不小心就overcooked變晒做「擦子膠」,今次廚師細心地首先起肉煎煮,龍蝦頭部原隻上,起咗肉嘅龍蝦炒到粒粒金黃,味道惹味,而龍蝦頭仍蘊藏著龍蝦肉,客人仲可以慢慢食,一味龍蝦兩款口感。

🦞美國牛柳
食完龍蝦和鮑魚,其實飽咗7成,仲要食牛柳粒,起初會懷疑自己食唔食得落呢?牛柳粒上枱嘅時候我就明白,一定會食得落,牛柳燒得超級香,旁邊有新鮮西洋菜刺身侍應細心解說,建議將西洋菜與牛柳一齊食,口感會很特別,當然仲可以加埋炸蒜片一齊食啦,果然味道有份清香感覺,而且仲無咁滯口,一粒接一粒好快就食晒了。

📍炒飯(和牛/櫻花蝦)
飯炒得好靚粒粒分明,但的確要少少時間先可以食得落呢。

🦞味噌湯、漬物、甜品、飲品
甜品係玄米綠茶忌廉芝士蛋糕,細細件好開心,再點埋杯熱咖啡,完美演繹一個放鬆又滿足嘅海景午餐。

🌊鐵板燒海賀
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

#鐵板燒海賀 #海賀 #鐵板燒 #尖沙咀 #theone19樓 #TheOne #香港 #好好食 #海景餐廳 #尖沙咀美食 #日本餐廳 #日本菜
2023-12-06
  • 西澳洲龍蝦
2023-12-12 24 浏览
又到開心星期六啦😍又係時候食好嘢啦精緻享受既鐵板燒 諗起都流口水🤤今次去尖沙咀the one19樓 既鐵板燒海賀空間感超大呀 我地仲坐海景位有得望住海景食日本菜咁chill得唔得架😆裝修係木系加藍色做主調 低調奢華嘅感覺鐵板龍蝦二人套餐 $1380上菜既時候真係覺得自己好似係日本食咁刺身三點 口感好新鮮好鮮甜😍油甘魚同三文魚都油脂豐富 仲好軟滑添呀 帶子都好鮮甜茶碗蒸真係勁滑呀😍入面既蝦都好爽口前菜係 蓮藕 好爽口 唔會太濃味 好清爽沙律菜夠新鮮🤤 好期待之後既主菜呀南非鮑魚 伴紫菜蠔汁哇 入口蠔同鮑魚既鮮味湧曬出紫菜提鮮效果好明顯🤤 尤其頭尾位置入口好軟嫩 面頭帶少少焦香 火喉控制得超好👍🏻仲要大大隻好滿足呀個肝處理過可以食埋 真係第一次 味道好濃好特別西澳龍蝦用龍蝦覺既既膏做汁 聞落已經好香入口爽滑彈牙 龍蝦既香味佈滿成個口味超正呀😍入口仲感到好有鑊氣 真係超級香呀美國牛柳 配黑松露西洋菜入口又係好嫩滑🥰廚師火喉控制得真係好好黑松露同西洋菜既鮮甜同牛香好夾 第一次食呢個組合 原來可以咁好食架和牛炒飯飯粒 粒粒分明又飽滿和牛食落再淋身少少勁香口味噌湯 漬物 正常發揮甜品係抹茶唧芝士餅
又到開心星期六啦😍

勁香口

味噌湯 漬物 正常發揮

甜品
係抹茶唧芝士餅😍我至愛既抹茶呀

鐵板燒海賀 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2023-12-12 24 浏览
望住維港食日式鐵板燒 太嘆了吧ヾ(*'▽'*)趁聖誕去呢間獲獎無數嘅ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ店~來一頓美景相伴嘅浪漫晚餐✨食物質素同景色一樣高質!完全值回票價.🐻𝙆𝙖𝙞𝙠𝙖 𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡 𝙎𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤 海賀二人套餐 $②④⑧⓪♥ 前菜|無花果蟹肉沙律 // 三文魚籽伴海雲醋.♥ 磯煮南非鮑魚鮑魚厚身彈牙 非常入味 配上肝醬鮮味更突出~底下嘅白蘿蔔索晒湯嘅精華 清甜多汁 整個配搭非常好吃(*´▽`*).♥ 鵝肝香煎後外層微脆 內裡充滿油份 入口即融 配上脆多士同黑蒜汁 即刻減低膩感~.♥ 大蝦蝦肉爽彈 厲害嘅係燒到帶點焦香 但肉質完全唔乾唔老 ꒰・◡・๑꒱ 蟹膏醬絕對係加分位 令鮮味更立體.♥ 𝐀𝟒宮崎牛 // 愛媛縣產鷄肉和牛肉質厚而不韌 肉色粉嫩 脂油較豐富~雞肉更有驚喜 滑嫩香口 連雞皮都好吃呢 伴碟嘅香蒜片亦係亮點 好似薯片咁薄脆(°▽°)/.♥ 黑松露和牛炒飯 // 櫻花蝦炒飯 // 味噌湯 飯粒軟綿 粒粒分明 唔會好油好熱氣~個人偏愛黑松露和牛 超香!櫻花蝦就多左香脆口感.♥ 甜品|南瓜紅豆湯 // 抹茶芝士蛋糕以西日甜品配杯熱茶熱啡作結 意猶未盡(❁´◡`❁)唔該打

♥ 前菜|無花果蟹肉沙律 // 三文魚籽伴海雲醋

♥ 磯煮南非鮑魚

♥ 鵝肝
♥ 大蝦

♥ 𝐀𝟒宮崎牛 // 愛媛縣產鷄肉

♥ 黑松露和牛炒飯 // 櫻花蝦炒飯 // 味噌湯

甜品|南瓜紅豆湯 // 抹茶芝士蛋糕

以西日甜品配杯熱茶熱啡作結 意猶未盡(❁´◡`❁)唔該打包個維港海景啊~~
週末黎食鐵板燒,坐窗邊位置,非常寫意又唔洗咁大味。點了鐵板龍蝦2人餐 HK$1380先來沙律刺身三點,好新鮮。前菜是炸薯仔波波。額外點了Mocktail,Fruit Berry Punch HK$108Refreshing Lychee HK$108未試過食鐵板燒配呢D飲品,但對住尖沙咀個景飲又幾爽。#南非鮑魚 配了紫菜醬,幾特別又好鮮味。#西澳龍蝦 用埋蝦膏去煮,超濃味,而且蝦頭都好多肉食。#美國牛柳 7成熟,要夾埋蒜片食,好香口。#和牛/櫻花蝦炒飯 和牛炒飯就比較膩少少,櫻花蝦比較清。#味噌湯 #漬物 最後一定有的湯,都不錯。甜品是紅豆湯/綠茶芝士蛋糕好的色,但絕對夠食了,紅豆湯好日式,都唔算好甜。最後還有餐飲,點了Latte,啡味比較濃,偏苦少少。大滿足,好喜歡個景,食物質素都好好。
週末黎食鐵板燒,坐窗邊位置,非常寫意又唔洗咁大味。
點了鐵板龍蝦2人餐 HK$1380
先來沙律
刺身三點,好新鮮。
前菜是炸薯仔波波。
額外點了Mocktail,
Fruit Berry Punch HK$108
Refreshing Lychee HK$108
未試過食鐵板燒配呢D飲品,
但對住尖沙咀個景飲又幾爽。
#南非鮑魚 配了紫菜醬,幾特別又好鮮味。
#西澳龍蝦 用埋蝦膏去煮,超濃味,而且蝦頭都好多肉食。
#美國牛柳 7成熟,要夾埋蒜片食,好香口。
#和牛/櫻花蝦炒飯 和牛炒飯就比較膩少少,櫻花蝦比較清。
#味噌湯 #漬物 最後一定有的湯,都不錯。
甜品是紅豆湯/綠茶芝士蛋糕
好的色,但絕對夠食了,紅豆湯好日式,都唔算好甜。
最後還有餐飲,點了Latte,啡味比較濃,偏苦少少。
大滿足,好喜歡個景,食物質素都好好。
聖誕節就快到啦,一直都想帶媽咪去食番餐好嘅。今次我就揀咗去尖沙咀The One 19 樓嘅鐵板燒海賀,除咗美食,仲有靚景,簡直係味覺同視覺上的雙重享受。入座之後,職員就送上熱茶,同濕毛巾俾我地抹手,呢啲絕對係加分位。👍🏻👍🏻👍🏻係職員嘅介紹下,我哋就揀咗食秋天嘅Menu「木犀」,由頭盤食到落甜品,價錢係HKD728 一位。🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄我哋仲叫咗兩杯特調飲品:有酒精的Oriental Pearl(Gin, Grapefruit, Lemon and Egg white)、冇酒精的Refreshing Lychee(Lychee, Mint leaf, Soda Water)。🔽「前菜3點」由熟蝦醋物、日式炸豆腐及蟹籽蟹肉鱈魚乾組成。上菜時,職員都會細心介紹食物,我自己就最鍾意食蟹籽蟹肉鱈魚。佢入口豐富,鱈魚乾脆脆的,蟹肉有鮮味,再加上脆卜卜嘅蟹籽作點綴,真係想再食。🔽「紫菜蠔汁鮑魚」鐵板燒師傅充分掌握烹調時間,鮑魚不會過熟,入口彈牙,媽咪都話好容易就可以咬開。伴碟嘅醬汁,能夠進一步帶出鮑魚嘅鮮味。職員建議我哋最後先食埋粒鮑魚肝,因為佢味道係最濃的。🔽「桃味噌銀鱈魚」或者「大

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

🔽「前菜3點」

🔽「紫菜蠔汁鮑魚」

🔽「桃味噌銀鱈魚」或者「大蝦配蟹膏醬」
兩個人去食就最好啦,可以兩樣都試齊。

🔽「桃味噌銀鱈魚」
銀鱈魚好滑,但沒諗過白桃同味噌兩者係咁夾,完全冇搶大家風頭,係濃郁嘅味噌之下,入口仍然有白桃的清香。

🔽「大蝦配蟹膏醬」
蝦肉入口新鮮彈牙,食嘅時候一定要點埋蟹膏醬,滋味即刻上升。旁邊兩塊脆卜卜多士用嚟點蟹膏醬食,一樣咁正。

🔽「牛柳配鵝肝」
牛柳我哋揀五成熟,入口有濃濃嘅牛肉味,而且係嫩滑多汁,食嘅時候仲可以配埋炸蒜片。鵝肝的表面燒至金黃色,配上黑蒜汁,油脂在口腔化開。

🔽主食「黑松露和牛炒飯」同「鰹蜆湯烏冬」
二選一。炒飯粒粒分明,烏冬就彈牙。點揀?就睇大家鍾意食飯定麵多啲。

🔽甜品「抹茶芝士蛋糕」同飲品(咖啡/茶)
特別想講下杯熱朱古力,真係非常有驚喜,竟然打咗奶泡,仲有朱古力粉。

🔽成餐飯都食得好開心,又有美食,又有靚景睇。仲要讚一下店員嘅服務質素,除咗上菜會介紹之外,仲不停幫我地加茶,了解我哋嘅需要!

2023-12-06 39 浏览
好耐冇食過鐵板燒,見係朋友生日,就決定同佢去尖沙咀食吓呢間,上網見到啲食評都好好,就決定即刻book枱。呢度環境都好高級,坐落好舒服,仲要有個勁靚嘅夜景,食物質素更加唔使講啦!講真嚟呢度慶祝真係一個唔錯嘅選擇。今晚要左個海賀二人套餐,食物質素高,服務態度好,最正就係個景!無花果蟹肉沙律有好多蟹肉,配埋清新嘅無花果同醋汁就係perfect beginning。三文魚籽伴海雲醋好好食,做為appetizer幾適合。之後幾樣鐵板燒item都好正:磯煮飽魚口感好好,個daikon更加係highligjt,因為煮得好入味。鵝肝配埋黑酸汁同toast好夾,一次過食好滿足,鵝肝外面脆口,裡面creamy超正。大蝦本身自己食已經好好味,但配埋個蟹膏醬就更高層次,令味道更加rich。店員教我地要A4宮崎牛要、蒜片再加西洋菜葉同黑松露醬一口一齊食,雖然d牛好好食,好重牛味,但我最欣賞都係個蒜片炸得好香口好脆,完全唔會覺得佢好油!其實食到呢度已經好飽,以為自己食唔落,點知食咗第一啖櫻花蝦炒飯就停唔到口,好快就食完成碗,個飯炒得好乾身好好味!最後食埋漬物,味噌湯同甜品,真係十分之滿足!由於係慶祝生日,所以都特

由於係慶祝生日,所以都特登每人叫咗杯cocktail,兩杯都選擇咗gin based嘅。
Oriental pearl - Gin, grapefruit, lemon & egg white 個樣好靚,飲落都有啖啖香味,好啱女士飲。

Monkey 47 Gin - Herbal flavor with rosemary, thyme and premium indian tonic 呢杯嘅味道就比較強烈,但係整體而言,都幾好飲,每一啖加埋聞到rosemary味, 個combination都好舒服。
2023-12-06 23 浏览
朋友係外地返黎,特登帶佢去食好野,擇左好耐,搵左呢間係the one 既鐵板燒!性價比超高!又好view野食唔貴又好食👍🏼超級滿意。。🥢鐵板燒御膳二人前 ($1380):呢個鐵板燒御膳餐由前菜到主菜再到甜品,每一道菜都充滿驚喜同豐富嘅味道。。首先,沙律同前菜。沙律帶有新鮮嘅蔬菜同令人垂涎嘅醬汁,清爽又開胃。而前菜方面,有炸薯仔同茶碗蒸。炸薯仔外脆內軟,味道鮮美,茶碗蒸則口感滑嫩,帶有濃郁嘅蒸氣香氣,令人食指大動。。之後,刺身三點。油甘魚、三文魚同帆立貝絕對係新鮮嘅海鮮組合!油甘魚鮮美嫩滑,三文魚鮮甜多汁,而帆立貝則有獨特嘅鮮甜口感,每一口都帶來滿足感。。海鮮:南非鮑魚同西澳龍蝦,呢兩款高級海鮮絕對能夠帶來奢華感!南非鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有豐富嘅海鮮香氣。西澳龍蝦則以肉質鮮美、脆嫩而聞名。。美國牛柳係主菜中嘅亮點!美國牛柳肉質鮮嫩,帶有濃郁嘅牛肉香氣,每一口都令人回味無窮。。炒飯有兩種選擇,分別係和牛同櫻花蝦。和牛炒飯以嫩滑嘅和牛肉片搭配香氣四溢嘅炒飯,帶來豐富嘅口感同層次。櫻花蝦炒飯則以小小蝦米帶出濃郁嘅海鮮香氣,口感酥脆香濃,每一口都令人愉悅。。味噌湯同漬物加入嘅日式元素,味噌

🥢鐵板燒御膳二人前 ($1380):

味噌湯同漬物加入嘅日式元素,味噌湯鮮香濃郁,漬物則帶出清爽嘅口感。

甜品方面,有南瓜紅豆湯同抹茶cheese cake。南瓜紅豆湯以濃郁嘅南瓜味道同甜蜜嘅紅豆結合,帶來溫暖嘅口感。抹茶cheese cake則以濃郁嘅抹茶味道同柔滑嘅芝士結合,帶來濃厚嘅甜美與口感。

最後,仲有咖啡或茶幫助消化。

整體而言,呢個鐵板燒御膳二人前 ($1380) 超級超值。裡面嘅食材精選豪華,每一道菜都經過精心烹調,味道令人讚嘆不已。