餐厅: 鐵板燒海賀
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
📍 鐵板燒海賀 Teppanyaki Kaika📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • The ONE 19樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-一向喜歡吃鐵板燒料理,因為可以以相對划算的價錢享受到多項菜式,而且還能坐在料理桌前,欣賞師傅的功架但這間《鐵板燒海賀》,就令喜歡看著師傅烹調的我,都選擇放棄料理桌座位,因為一般餐桌旁的景觀實在是一流!-《鐵板燒海賀》位於尖沙咀The ONE高層,店面滿大,除了有數個吧檯空間,還有靠著落地玻璃的一般用餐區位置雖然前面有幾座高樓大廈,但還是能看到絕美的維港景色,由西環至北角的180度海景盡收眼底🥺-是日享受了【海賀二人套餐 ($2,480)】,由前菜到甜品,共八道菜每樣食材都十分新鮮高質,單吃已很好吃,但也可以蘸上特配的醬汁一同享用侍應服務跟服務態度都不錯,有留意食客進食節奏,配合上菜速度;添茶也很密-The “HK” (cocktail) ($138)Fruit berry punch (mocktail) ($108)鐵板燒海賀與同層的Harlan‘s屬同一集團,所以在這邊也可以點到Harlan’s的飲料我們就點了一杯以清酒為基底的【The
📍 鐵板燒海賀 Teppanyaki Kaika
〔 Follow me! ♥︎ 〕
The “HK” (cocktail) ($138)
我們就點了一杯以清酒為基底的【The “HK”】cocktail和一杯【Fruit Berry Punch】mocktail,與二人套餐一同享用
The “HK”
Fruit berry punch
海賀コース 二人前 ($2,480)
海賀二人套餐 Kaika Special Set for Two

Crab meat and fig salad
無花果、絲絲蟹肉、爽脆沙律菜,十分清新開胃,當前菜一流~

Salmon roe with mozuku
第二道亦是開胃的前菜,水雲海藻配上三文魚籽
水雲吃上去口感爽滑,好像在吃粉絲一樣
味道帶微酸,很開胃

Sous vide grilled abalone
鮑魚採用「磯煮」的烹調方法,以慢火炆煮,令醬汁的精華滲透鮑魚裡邊,而且還能保留鮑魚的鮮嫩肉質
鮑魚採用南非鮑魚,厚肉、彈牙
旁邊的鮑魚肝醬更能提鮮;而底下還伴有軟腍入味的蘿蔔

Foie gras
法國鵝肝表面煎得焦脆,內裡油脂豐盈、質感綿密,相當肥美!🥰
旁邊有水蜜桃蜜柑作伴碟,酸甜的味道可以平衡一下鵝肝的油膩感
另外也有黑蒜醬多士作配搭

Prawn
大蝦吃上去十分新鮮,口感爽口彈牙
份量十足,相當厚肉
可以與旁邊的蟹膏醬脆多士一同享用
蟹膏醬

A4 Miyazaki Wagyu
牛肉選了五成熟;師傅燒得剛剛好是我喜歡的熟度,顏色粉嫩粉嫩的
肉質柔嫩多汁、牛味濃郁,脂肪感很重
旁邊配了黑松露醬,更添層次
除了A4牛外,還可選擇愛媛縣產雞肉
A4宮崎牛

黑松露和牛/櫻花蝦炒飯、漬物、味噌湯
Fried rice, Pickles, miso soup
炒飯有兩款口味:櫻花蝦/黑松露配和牛粒
炒飯炒得夠乾身、粒粒分明
兩款口味都好好吃,而且份量很慷慨,給得很足,三四個人分享都可以吧🤣
除了炒飯,亦可以加$30改配烏冬
櫻花蝦炒飯
味噌湯
漬物

甜品 Dessert
咖啡或茶 Coffee or Tea
最後還有甜品和飲品
是日甜品可選【抹茶芝士蛋糕】或【南瓜紅豆沙】,份量小小的,剛好完滿了這頓令人滿足的一餐❤️
櫻花蝦炒飯
2024-01-27 25 浏览
高空夜景鐵板燒🌟海賀二人套餐 $2480✨無花果蟹肉沙律清甜蟹肉碎和無花果粒搭配上生菜 油醋汁酸酸的很開胃✨三文魚籽拌海雲醋裝在玻璃杯十分精緻屬於清新的醋酸味✨磯煮鮑魚超級大隻的南非鮑魚保留了鮑魚的原本的風味搭配著鮑魚肝醬汁鮮味十足✨鵝肝驚喜至極的鵝肝外脆內嫩 入口即化 搭配著吐司和黑醋吃 充滿豐富的油香味✨大蝦大蝦肉質爽口彈牙 煎得焦脆搭配上蝦膏醬和烤得香脆的吐司豐富至極的組合✨A4宮崎牛🐂油脂感極其豐富 肉質口感柔軟多汁選擇了七成熟 汁水更加飽滿鮮嫩可以搭配炸蒜片和黑松露醬吃✨黑松露和牛炒飯 超級多黑松露醬 味道十分濃郁粒粒和牛油香味十足喜歡米飯的口感 幹身而粒粒飽滿 ✨櫻花蝦炒飯櫻花蝦份量充足 超級多 蝦味濃搭配上雞蛋的口感多層✨漬物 味噌湯✨甜品✨抹茶芝士蛋糕上面有濃郁的抹茶cream下面是芝士慕斯蛋糕✨南瓜紅豆沙南瓜綿密香甜紅豆沙細膩暖胃✨咖啡或茶自己選擇一份茶或咖啡等飲品✨Fruit Berry Punch $108充滿著藍莓,蔓越莓和覆盆子各種莓果的清香帶了很多水果本身的酸甜味✨Refreshing Lychee $108裡面有荔枝汁,薄荷和梳打水香甜的同時非常清爽
高空夜景鐵板燒🌟

紅豆沙細膩暖胃

✨咖啡或茶
自己選擇一份茶或咖啡等飲品

✨Fruit Berry Punch $108
充滿著藍莓,蔓越莓和覆盆子各種莓果的清香
帶了很多水果本身的酸甜味

✨Refreshing Lychee $108
裡面有荔枝汁,薄荷和梳打水
香甜的同時非常清爽

前排有朋友去呢間食鐵板燒,大讚呢間餐廳除咗可以望到維港夜景,食物同服務嘅質素都非常唔錯;咁岩我又好掛住日本同台灣嘅鐵板燒,就轉登book咗呢間餐廳試下。餐廳地理位置方便,環境非常舒服,當日坐嘅位置係吧檯位,可以近距離望到廚師烹調。🍴海賀ニ人套餐🥗 無花果蟹肉沙律沙律嘅配料非常豐富,除咗有爽脆嘅蔬菜,仲有清甜嘅無花果同充滿鮮味嘅蟹肉,再配埋酸味嘅沙律醋,愈食愈開胃。🐟三文魚籽伴海雲醋三文魚籽粒粒晶瑩剔透,食落完全無腥味,充滿鮮味,而海雲爽口滑溜,醋汁酸得黎又好開胃。🍲磯煮飽魚鮑魚肉質鮮嫩,煮得好入味,可以食到鮮甜香濃嘅日式醬油同昆布味;鮑魚下面仲有一件大根,燜得好腍同入味。食鮑魚個陣,可以點餐廳自家制嘅醬汁,據侍應介紹個醬係用鮑魚熬成。🥘鵝肝鵝肝上檯個陣,已經可以聞到好香嘅味;鵝肝表層煎到帶脆口感,內裡帶幼滑質感,入口即溶。如果覺得太油膩,可以夾埋麵包或者配埋黑蒜汁一齊食。🦐 大蝦大蝦肉質結實彈牙,仲可以保持到juicy;第一啖食個陣可以唔點蟹膏醬一齊食,先試下蝦嘅原味,會食到濃郁嘅蝦味。🥩 A4宮崎牛宮崎牛口感肉質彈牙鮮嫩,口感多汁且豐富,入口後食到啖啖油脂香,配埋蒜片同黑松露醬一齊食

🍴海賀ニ人套餐

🥗 無花果蟹肉沙律

🐟三文魚籽伴海雲醋

🍲磯煮飽魚

🥘鵝肝

🦐 大蝦

🥩 A4宮崎牛
宮崎牛口感肉質彈牙鮮嫩,口感多汁且豐富,入口後食到啖啖油脂香,配埋蒜片同黑松露醬一齊食,味道同口感更加豐富。

🍚 黑松露和牛&櫻花蝦炒飯 配漬物&味噌湯
和牛同櫻花蝦兩樣都好吸引,所以同朋友各叫一款;炒飯軟硬乾濕適中,米飯粒粒分明,和牛炒飯嘅黑松露味香濃,每一啖都食到牛肉粒;櫻花蝦炒飯嘅味道雖然比和牛炒飯淡,但櫻花蝦香氣十足,食落口充滿鹹香海味。

🍴甜品
🫘 南瓜紅豆糖水(熱)
紅豆糖水甜度適中,每粒紅豆都好大粒,口感鬆軟,好岩冬天個陣食。

🍮 焙茶奶凍
焙茶奶凍口感軟滑,表面嘅焙茶果凍香濃而不甜膩,底下Q彈嘅奶凍入口即融,味道豐富。

🥤飲品
🍸 The “HK
呢杯cocktail嘅基酒係清酒,清酒氣味清爽純淨,香氣馥郁;第一次飲sake cocktail,估唔到用黎整cocktail都幾好飲。

🍹Honey Moon
呢杯飲品由石榴、菠蘿汁同蜜糖調制而成,因為係用水果鮮榨而成,所以比較杰身,味道充滿果香,估唔到呢三樣野加埋係咁夾。

2024-01-26 23 浏览
結婚周年紀念簡左海賀,係同事之前既推介,結果一試果然無介紹錯。我地簡左二人套餐,夜境好靚,環境好舒服。簡單唔洗用太多文字裝飾,相已經感受到有幾正😂蟹肉🦀無花果沙律蟹肉一梳梳,亦好有蟹味三文魚子伴海雲醋出奇咁match 好想encore慢煮鮑魚配鮑魚汁 墊底既大根好鮮甜好入味鵝🪿肝配黑蒜汁黑蒜汁夾埋多士中和左鵝肝既膩,感覺好滿足鐵板大蝦🦐配上蟹膏醬蝦彈牙爽口就預左,但加埋蟹膏醬就有畫龍點晴之效A4宮崎牛🐃黑松露醬A4 果然係A4 師博控制熟成度亦剛剛好,pink pink 得黎,唔會有血腥味炒飯我地試晒黑松露和牛同櫻花蝦我地一致覺得黑松露和牛完勝,睇住師傅新落黑松露一d都唔孤寒,和牛超惹味麵豉湯咸度剛剛好南瓜紅豆沙凍冰冰食熱既甜品,成身暖晒,甜度亦啱啱好抹茶芝士蛋糕老公綠茶控,對此讚不絕口另外叫左2杯mocktail,Refreshing lychee 同Honeymoon , 我地覺得食鐵板燒 Refreshing lychee較fresh 解熱氣一流。總結,Service 一流不斷幫你加茶,上碟非常靚,亦一絲不苟,食物質數高,坦白呢個價錢,呢個食材,呢個環境,呢個service,呢個
簡單唔洗用太多文字裝飾,相已經感受到有幾正😂

蟹肉🦀無花果沙律
蟹肉一梳梳,亦好有蟹味

出奇咁match 好想encore

慢煮鮑魚配鮑魚汁
墊底既大根好鮮甜好入味

鵝🪿肝配黑蒜汁
黑蒜汁夾埋多士中和左鵝肝既膩,感覺好滿足

鐵板大蝦🦐配上蟹膏醬
蝦彈牙爽口就預左,但加埋蟹膏醬就有畫龍點晴之效

A4宮崎牛🐃黑松露醬

炒飯我地試晒黑松露和牛同櫻花蝦

麵豉湯咸度剛剛好

南瓜紅豆沙
凍冰冰食熱既甜品,成身暖晒,甜度亦啱啱好

抹茶芝士蛋糕
老公綠茶控,對此讚不絕口

總結,Service 一流不斷幫你加茶,上碟非常靚,亦一絲不苟,食物質數高,坦白呢個價錢,呢個食材,呢個環境,呢個service,呢個份量,性價比高👍

2024-01-26 24 浏览
朋友知我鐘意食鐵板燒,推介左位於尖沙咀The One 的「鐵板燒海賀」。餐廳環境寬敞舒適,高層無敵海景。我們這次選了二人前餐($2,480)*無花果蟹肉沙律無花果清新,蟹肉棒鮮嫩甜美,加埋酸甜醬汁好醒胃!*三文魚籽伴海雲醋三文魚籽的鮮味與海雲醋的的黏滑酸甜口感相得益彰。*磯煮飽魚磯煮方式保持鮑魚鮮嫩Q彈的肉質,配上鮑魚肝醬味道更昇華。伴碟日本大根煮得好淋好入味。*鵝肝鵝肝煎得外表香脆,一咬開裡面入口即化,伴上鮮果﹑多士和酸甜黑蒜醬,完美中和油膩感,讓人難以忘懷。*大蝦大蝦肉質鮮嫩彈牙,配搭濃郁蟹膏醬令到味道更加濃厚。伴碟的麵包乾十分酥脆,點醬食一流。*A4宮崎牛師傅將厚切牛排煎至五分熟再切塊上。表面煎得焦黃香口,入口豐富的牛油香味隨即在口中散開,回味無窮。伴碟黑松露醬增添豐富層次,另外大蒜薄片炸得酥脆可口。*炒飯、漬物、味噌湯炒飯粒粒分明,我們兩款味道各要了一碗。黑松露和牛濃郁牛味帶淡淡松露香。櫻花蝦則味道香口不油膩。*甜品 - 搽茶芝士蛋糕 / 紅豆南瓜湯搽茶芝士蛋糕十分濃郁creamy,芝士蛋糕質地柔軟。而紅豆南瓜湯口感綿密,帶來了滿滿的甜蜜滋味。*咖啡或茶 另外點了兩杯cockt

我們這次選了二人前餐($2,480)

*無花果蟹肉沙律
無花果清新,蟹肉棒鮮嫩甜美,加埋酸甜醬汁好醒胃!

*三文魚籽伴海雲醋
三文魚籽的鮮味與海雲醋的的黏滑酸甜口感相得益彰。

*磯煮飽魚

*鵝肝

*大蝦

*A4宮崎牛

*炒飯、漬物、味噌湯

*甜品 - 搽茶芝士蛋糕 / 紅豆南瓜湯

*咖啡或茶

另外點了兩杯cocktails:

*Sorrento Limited Edition ($138)
Prosecco氣泡酒加上St. Germain 、金桔和蜂蜜檸檬汁等,清新怡人,甜而不膩。另外餐廳特別介紹檸檬葉是他們自家種植的,把葉片對折撕開,清新濃香竄出,加入cocktail 令味道更昇華。

*The "HK" ($138)
另一款”The HK “用sake調製而成。帶有陣陣純淨絲滑口感和獨特的香氣。
2024-01-18
聖誕臨近,忙埋今個星期,今年我就收爐。所以特別想食好少少,畢竟生活的儀式感十分重要!今晚我地黎到主行高端食材,大師傅主理的日式鐵板燒。餐廳位於The ONE 19樓,望住180度尖沙咀夜景,同時餐廳裝修好有以前銀座果d高級日本鐵板燒餐廳果隻,4個字 - 「紫醉金迷」今晚2個人叫左個$2480嘅鐵板燒二人餐,每人千零蚊,一set由頭食到甜品。大時大節同另一半慶祝,呢度真係好選擇。無花果蟹肉沙律實而不華的前菜,鮮甜嘅無花果夾雜蟹肉嘅鮮嫩,味道層次分明,十分開胃。三文魚籽伴海雲醋海雲醋係一道沖繩料理,其實醋漬一d海藻類嘅野,口感係十分滑身,酸酸甜甜。配上三文魚籽,完全係大海的感覺。磯煮鮑魚餐廳選用南非鮑,磯煮完全能夠保留鮑魚鮮味。慢煮令到鮑魚口感唔會變韌,鮑魚下方配以充分煨煮嘅大根,十分入味而冇渣。配上師傅特製,以鮑魚肝同味醂造成的醬味都係果句,實而不華,滿滿內斂的細節。鵝肝呢個係朋友嘅MVP,我都好糾結,係鵝肝定牛好d呢?用鐵板煎香鵝肝至微微焦香,軟滑豐腴,滿口鵝油香。仲要用牛油煎脆多士夾埋黎食,香到癲!仲要再加埋以黑蒜汁調出嘅醬去食,不論口感、味道嘅層次都係一絕!大蝦先原味試一口師傅的功

大蝦
先原味試一口師傅的功架!蝦肉鮮味彈牙,表面微微焦脆相信可口。之後試埋點佢話用蟹膏同黑椒海鹽味埋嘅醬。由於以蟹膏解味為主角而非調味料,你就算點好多都唔會覺得好咸,好聰明的配搭。

A4宮崎牛
主菜可以揀牛或雞,冇懸念揀牛。宮崎牛品質其實已追上神戶牛、松阪牛同近江牛,口感亦比近年香港大熱的鹿兒島牛軟滑同油脂分布平均。今次係食骰子牛,入口真係超級軟滑可口。點少少岩鹽已經好好食,我唔會想去搞佢個黑松露醬。可以配埋佢附上嘅炸蒜片食,香口,唔苦,我今晚的MVP。

黑松露和牛炒飯&櫻花蝦炒飯
二人餐黎到最後一定係食鐵板炒飯,兩個人當然要試哂兩個口味。櫻花蝦炒飯我係比較欣賞,因為口味清新,清清返我口入面牛嘅味道。蝦乾感香而不搶口,炒飯粒粒分明夠乾身。

黑松露和牛炒飯就係我想像中嘅野,我麻麻地黑松露,如果你喜歡黑松露你會喜歡呢個多d。但我仍然覺得佢今次係用料太靚,和牛鐵板炒飯,都係用返d頭頭尾尾,脂肪位黎炒比較香口,呢個飯應該係食油香,而唔係再食靚肉的。

抹茶芝士蛋糕
甜品係一小塊抹茶芝士蛋糕,係我最愛嘅New York
Cheesecake加抹茶抹茶 mousse,今餐已經好夠份量,甜品輕嘗就好!滿足的一餐!
2023-12-12
2024-01-24 24 浏览
開心日子錫自己飲杯cocktail,我選了有接骨木花香Four Pillars Shiraz Gin,果味較濃,超啱女生。朋友選了Ruko Gin當中有杜松子樹的莓果,是製作Gin的原材料,令味道更加清新。無花果蟹肉沙律蟹肉清甜量多,沙律爽脆甘香。三文魚子伴海雲醋魚子圓大味濃能在口中爆開;水雲口感柔軟黏滑。大蝦配蟹膏醬細心欣賞蝦頭及蝦身細心慢煎,以沙律油,鹽,胡椒調味,再逐一擺盤至完美。yummy 鐵板燒鵝肝鵝肝在你面前煎至金黃色,未食先興趣,在視覺及嗅覺引誘下,與黑蒜泥更顯融和。磯煮鮑魚慢煮製法令鮑魚一切就開,異常入味,配上魚肝醬,提升味覺感受。A4宮崎和牛與愛媛縣雞肉七成熟的和牛與剛熟的雞肉各具千秋,和牛肉質嫩滑,牛脂香;雞肉皮脆肉嫩,啖啖肉香。炒飯,漬物味噌湯黑松露和牛炒飯及櫻花蝦炒飯各領風騷,愛黑松露和牛味濃,愛櫻花蝦爆香後帶出飯有海鮮味。甜品選了抹茶芝士蛋糕,配上檸蜜更帶出芝士甜清味道。2024年獎勵行動食餐好。

無花果蟹肉沙律
蟹肉清甜量多,沙律爽脆甘香。

三文魚子伴海雲醋
魚子圓大味濃能在口中爆開;水雲口感柔軟黏滑。

大蝦配蟹膏醬

鐵板燒鵝肝

A4宮崎和牛與愛媛縣雞肉

炒飯,漬物味噌湯

甜品選了抹茶芝士蛋糕,配上檸蜜更帶出芝士甜清味道。

2024年獎勵行動食餐好。

• 法國鵝肝
  • A4宮崎和牛
2024-01-23 27 浏览
海賀二人套餐 $2480無花果蟹肉沙律無諗過無花果同蟹肉既味道都幾夾,蟹肉鮮甜得黎份量都好多,無花果十分清甜。三文魚子伴海雲醋海雲既口感爽脆,加上醋漬,十分開胃,加埋三文魚子增添左口感同鮮味。磯煮鮑魚呢隻南非鮑魚件頭一啲都唔細,非常厚身,鮑魚煮得十分好,先係軟淋既口感,中間再爽口彈牙,火候控制得十分好。旁邊係用鮑魚肝醬,醬汁鮮甜,能夠帶出鮑魚既鮮味。鵝肝鵝肝煎得十分好,外脆內軟,配埋旁邊既多士同黑蒜醬食就唔會咁膩。大蝦大蝦煎得好乾身,肉質爽彈有蝦味,醬汁係用蝦膏黎整,濃郁鮮味。A4宮崎牛宮崎牛既油睹比例分佈得好好,外層亦都煎得好香脆,一啲都唔油膩。黑松露和牛炒飯/櫻花蝦炒飯和牛炒飯係用返宮崎牛黎炒,自然十分之香。櫻花蝦炒飯都好足料,香味十足。甜品甜品係抹茶芝士蛋糕,十分濃既抹茶香,食完真係岩岩好飽哂。"Sorrenro" Limited Edition $138呢款檸檬味既cocktail好清新,酒味唔會太濃,好岩食濃味既鐵板燒清一清既口腔。Hendricks gin $138Gin酒配上青瓜片,非常refreshing,清膩一流。

黑松露和牛炒飯/櫻花蝦炒飯

甜品
甜品係抹茶芝士蛋糕,十分濃既抹茶香,食完真係岩岩好飽哂。

Hendricks gin $138
Gin酒配上青瓜片,非常refreshing,清膩一流。
鐵板燒一直深受香港人喜愛海賀除了味道出色外更能180度飽覽維港景致 賞心悅目🌊是慶祝生日🎂或紀念日🎉的最佳選擇之一🎁海賀二人套餐Kaika Special Set for Two People🥗無花果蟹肉沙律蟹肉鮮嫩帶淡淡無花果香味清新開胃🍶三文魚籽伴海雲醋三文魚籽 晶瑩飽滿 滲透鮮甜味海雲醋 酸度剛好兩者配搭 酸甜開胃🐟磯煮鮑魚原隻飽魚份量十足用料新鮮口感彈牙細嫩底下的日本大根入味 清甜軟腍炮製出色👍🏻🦢鵝肝上菜時已能聞到鵝肝的香味兩邊煎至金黃色 呈微焦配搭黑蒜醬及多士油香感突出 同時不會過膩🦐大蝦彈牙爽口彈牙重點是配搭旁邊的蝦膏醬鹹香味適中使整體鮮味昇華🌟🌟🐂A4宮崎牛和牛味道濃郁咬下去滿滿的肉汁油脂香散佈在整個口腔裡🌟🌟份量意料之外的多加上蒜片一同品嚐🧄層次感豐富 邪惡滿足😈🍚黑松露和牛/櫻花蝦 炒飯第一款 散發淡淡牛肉及菌香味第二款 櫻花蝦味相當出眾 濃厚的蝦香味個人比較喜歡第2款 抄至乾身 粒粒分明沒有半點油膩感甜品🍵抹茶芝士蛋糕面上綠茶忌廉幼滑蛋糕綿密香軟入口如慕絲般順滑🫘南瓜紅豆沙有別於傳統南瓜增添一份軟綿香甜的口感為豐富的晚餐劃上完美句號
鐵板燒一直深受香港人喜愛

南瓜增添一份軟綿香甜的口感
為豐富的晚餐劃上完美句號
2024-01-15
  • A4宮崎牛
今晚慶祝紀念日黎左呢間位於The One 19樓既「鐵板燒海賀」Book左窗口位置維港夜景盡在眼簾😍真係令人好愉悅😊餐廳有單點及套餐選擇😊今晚我地叫左海賀二人套餐😍入面既食材既時令又新鮮🥰可以一邊欣賞夜景一邊享受一道道美食😬✨無花果蟹肉沙律✨無花果清甜蟹肉份量都唔少👍✨三文魚籽伴海雲醋✨酸酸味味海雲作為前菜特別開胃😊 三文魚籽爆發新鮮感☺️✨慢煮南非鮑魚✨鮑魚肉質淋滑🤤切開點埋鮑魚肝醬食好正👍盛住鮑魚既日本大根勁甜又多汁🤤好好味😋✨鐵板鵝肝✨鵝肝經輕輕煎過後質地仍細嫩😍入口即化😍點黑蒜汁食落甜甜地😊我就鍾意放係多士上面一齊食完全中和油膩感👍✨大蝦 ✨鐵板大蝦🍤爽口彈牙🤩師傅將蝦分成三份再煎至每個部位金黃香脆🥰點埋蟹膏醬蝦味味道天升華又豐富‼️✨A5宮崎和牛✨切成粒狀既A5宮崎和牛3成熟上枱仲帶點粉紅色🥰粒粒入口即化🤤令人一試難忘‼️✨愛媛縣產鷄肉 ✨雞排食落一啲都唔柴😊配搭香濃黑松露及自家蒜片一齊食😊口感特別且香味細緻👍✨櫻花蝦炒飯✨漬物✨味噌湯✨食到尾聲送上炒至粒粒分明既櫻花蝦🍤炒飯🥰熱辣辣傳來陣陣櫻花蝦海洋味道😍漬物有我喜愛爽口紅喬頭及黃瓜😋味噌湯味道剛好唔會咸👍✨甜品南瓜紅豆湯✨南瓜與

✨無花果蟹肉沙律✨

漬物有我喜愛爽口紅喬頭及黃瓜😋味噌湯味道剛好唔會咸👍

甜品南瓜紅豆湯✨
南瓜與紅豆🫘質地剛好😊甜度適中🥰南瓜🎃及紅頭帶沙真心好食🤤

Cocktails 🍸
Ok Oriental Pearl 係餐廳signature 🍹飲落酸酸甜甜😍面頭蛋白檸檬🍋令整杯飲品提供左視覺與味覺嘅享受😎

The "HK"由Sake為主既Cocktails🥂甜甜地帶點汽泡好易入口🥂

• 大蝦
  • 櫻花蝦炒飯
2024-01-18 37 浏览
位於The One高層 飽覽尖沙咀夜景。海賀係日本飲食集團Granada首個海外餐廳 由踏入餐廳嗰一刻 已經feel到今餐會係高水準。 🥇海賀二人套餐 $2480 +1 🔥無花果蟹肉沙律🔥三文魚籽伴海雲醋🔥磯煮鮑魚 | 鮑魚肝醬 | 甜煮蘿蔔🔥鵝肝 | 黑蒜汁 | 時令鮮果🔥鐵板大蝦 | 蝦膏醬 | 多士🔥A4宮崎和牛 | 黑松露醬 | 蒜片🔥松露和牛炒飯 | 吸物 | 漬物🔥抹茶芝士蛋糕 | 南瓜紅豆湯(熱) 另叫咗兩杯特色cocktail🥂Sorrento limited edition 138香檳 金桔 自家製honey檸檬汁。入口甘香清甜 好適合女仔飲🧡 🥂Four pillars shiraz gin 138 紅提 接骨木花tonic 酒味會比較濃 相比起餓媽家姐 鐵板燒menu更符合我心意🥰

🥇海賀二人套餐 $2480 +1

🔥無花果蟹肉沙律
🔥三文魚籽伴海雲醋
🔥磯煮鮑魚 | 鮑魚肝醬 | 甜煮蘿蔔
🔥鵝肝 | 黑蒜汁 | 時令鮮果
🔥鐵板大蝦 | 蝦膏醬 | 多士
🔥A4宮崎和牛 | 黑松露醬 | 蒜片
🔥松露和牛炒飯 | 吸物 | 漬物
🔥抹茶芝士蛋糕 | 南瓜紅豆湯(熱)

另叫咗兩杯特色cocktail
🥂Sorrento limited edition 138

🥂Four pillars shiraz gin 138
紅提 接骨木花tonic 酒味會比較濃

相比起餓媽家姐 鐵板燒menu更符合我心意🥰
2024-01-18 37 浏览
這間位於The One的【鐵板燒海賀】,可以飽覽維港景色,晚市主打鐵板燒套餐,還可以配上多款紅白酒等。套餐十分豐富,由前菜沙律、海鮮、和牛、主食及甜品等。先點了杯cocktail,Sorrento味道清新有檸檬香,Oriental Pearl則果汁甜味較重。無花果蟹肉沙律沙律清新爽脆,蟹肉鮮甜。三文魚子伴海雲醋三文魚子鮮甜,海雲爽滑酸甜,十分開胃。磯煮鮑魚南非鮑魚新鮮彈牙,加上入口帶甘甜的鮑魚肝醬,鮮味無比。煎鵝肝鵝肝煎至表面焦香,煎出鵝肝油脂,外脆內滑,充滿油脂甘香,配上黑蒜汁正好中和油膩感。大蝦蝦頭煎至焦香,新鮮的大蝦厚肉彈牙,而且鮮味十足,配蟹膏醬更顯鮮味。A4宮崎牛和牛煎至五成熟,表面煎至微焦,牛油脂滲出,入口充滿牛油脂香,配上黑松露醬及炸蒜片。黑松露和牛炒飯炒飯飯粒分明,蛋漿包裹每粒飯,粒粒呈金黃色,每啖都有黑松露香味,十分爽口。最後甜品是南瓜紅豆湯&抹茶芝士餅,兩者都不會太甜。
套餐十分豐富,由前菜沙律、海鮮、和牛、主食及甜品等。
無花果蟹肉沙律
沙律清新爽脆,蟹肉鮮甜。
三文魚子伴海雲醋
三文魚子鮮甜,海雲爽滑酸甜,十分開胃。
磯煮鮑魚
南非鮑魚新鮮彈牙,加上入口帶甘甜的鮑魚肝醬,鮮味無比。
煎鵝肝
黑松露和牛炒飯
最後甜品是南瓜紅豆湯&抹茶芝士餅,兩者都不會太甜。
2024-01-17 23 浏览
鐵板燒海賀 (尖沙咀)海賀二人套餐 $2480無花果蟹肉沙律 三文魚籽伴海雲醋蟹肉都不少, 配有爽脆沙律菜. 三文魚籽加酸酸海雲醋, 清新開胃磯煮飽魚用磯煮烹調保留原汁原味, 時間剛好鮑魚肉嫩彈牙. 一邊係鮑魚肝醬, 進一步吊出鮑魚鮮味. 而下面的日本大根亦煮得十分軟腍入味, 出色鐵板燒鵝肝外層煎至金黃, 咬落滿口油脂, 配上甜甜黑蒜醬同脆法包, 增豐富味道層次同口感A4宮崎和牛Request medium rare, 中間係嫩紅色, 肉質嫩滑牛脂香濃厚, 搭配黑松露醬.大蝦配蟹膏醬蝦肉爽彈好有蝦的鮮味, 就咁食燒得原汁原味已經好正. 另有蟹膏醬都好香濃,用左黎配搭脆口toast 食炒飯配漬物、味噌湯最後同朋友選左黑松露和牛炒飯同櫻花蝦炒飯各一試試. 兩者較欣賞前者黑松露同和牛香氣甜品 紅豆南瓜湯同抹茶芝士蛋糕Honey moon $108Mocktail, Guava Honey Pineapple 酸甜幾refreshing好飲, 最後有片好香甜菠蘿"Sorrento" Limited Edition $138 Prosecco, St. Germain, Kumquat & Ho
鐵板燒海賀 (尖沙咀)

無花果蟹肉沙律 三文魚籽伴海雲醋

磯煮飽魚

鐵板燒鵝肝

A4宮崎和牛

大蝦配蟹膏醬

炒飯配漬物、味噌湯

甜品 紅豆南瓜湯同抹茶芝士蛋糕

Honey moon $108

Prosecco, St. Germain, Kumquat & Homemade Honey Lemon Juice, 易入口, 都幾清新

尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
再訪尖沙咀海景靚❤️高質鐵板燒海賀🌊舊地重遊✨每次想食鐵板燒都會諗起尖沙咀The One 19/F 海賀🌊望住靚海景食好西,簡直係人生一大樂事😁😁準時8點到達,秒速揀左個窗邊位座,睇埋幻彩詠香江💫💫一場黎到當然唔少得飲番杯Cocktail Chill Chill 😚打個靚卡添啦🤭🤭我點左淺粉紅色嗰杯叫Oriental Pearl 💕💕酒量淺又想飲少少酒都幾啱!😬😬海賀二人餐🔹無花果蟹肉沙律,無花果配啖啖蟹肉,清新又健康❣️🔹三文魚籽伴海雲醋,係好開胃的前菜,食到雪雪聲,超爽口❣️🔹磯煮鮑魚大隻兼彈牙,記得點埋海賀自家制的鮑魚肝醬,更惹味❣️🔹鵝肝一定要點黑蒜醬配多士一齊食,多士鬆化,鵝肝外脆內軟,好邪惡但我鍾意呀😈🔹大蝦都係我至愛,點埋顏色鮮艷既蝦膏醬,鮮味更出🤩🔹A4宮崎牛,我食五成熟,燒得啱啱好,夾埋蒜片又香又脆,A4宮崎牛粒入口即溶,大滿足啊❤️❤️🔹最後仲有櫻花蝦炒飯、漬物、味噌湯🔹甜品和餐茶在場有不少外國客人,服務員態度都很友善,雖然我地唔係坐Bar 枱,不過每度菜都會介紹一下,臨走仲叫我地去埋佢地隔離間西餐廳露台打卡😍😍haha再訪指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍尖沙咀彌敦道100號The ONE
再訪尖沙咀海景靚❤️高質鐵板燒海賀🌊

舊地重遊✨每次想食鐵板燒都會諗起尖沙咀
The One 19/F 海賀🌊
望住靚海景食好西,簡直係人生一大樂事😁😁

準時8點到達,秒速揀左個窗邊位座,
睇埋幻彩詠香江💫💫

打個靚卡添啦🤭🤭
我點左淺粉紅色嗰杯叫Oriental Pearl 💕💕
酒量淺又想飲少少酒都幾啱!😬😬

海賀二人餐
🔹無花果蟹肉沙律,無花果配啖啖蟹肉,清新又健康❣️

🔹三文魚籽伴海雲醋,係好開胃的前菜,食到雪雪聲,超爽口❣️

🔹鵝肝一定要點黑蒜醬配多士一齊食,
多士鬆化,鵝肝外脆內軟,好邪惡但我鍾意呀😈

🔹大蝦都係我至愛,點埋顏色鮮艷既蝦膏醬,鮮味更出🤩

🔹最後仲有櫻花蝦炒飯、漬物、味噌湯
🔹甜品和餐茶

在場有不少外國客人,服務員態度都很友善,
雖然我地唔係坐Bar 枱,不過每度菜都會介紹一下,
臨走仲叫我地去埋佢地隔離間西餐廳露台打卡😍😍haha

• A4宮崎牛
  • 大蝦
  • 前菜
2024-01-12 42 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯新嘅一年當然要有新嘅嘗試,所以又係時候試下新餐廳。今次我就去試位於尖沙咀The One嘅日式鐵板燒。餐廳位於The One高層,可以飽覽尖沙咀嘅夜景。海賀係日本飲食集團Granada嘅首個海外餐廳,所以質素一定有保證。海賀二人套餐 $2480無花果蟹肉沙律沙律作為頭盤用咗鮮甜嘅蟹肉和無花果,配搭新鮮嘅沙律菜,清新又開胃。三文魚籽伴海雲醋爽口嘅海雲配搭微酸嘅醋和海水味嘅三文魚籽,清淡中又帶點層次。磯煮鮑魚大大隻嘅南非鮑魚,配搭鮑魚肝醬,濃郁中又帶鮮味。鵝肝香煎到充滿光澤嘅鵝肝,入口即溶。配搭黑蒜汁、鮮果和多士,可以減輕油膩感。鐵板大蝦擺盤已經好有心思,用蝦各個部位造成生猛嘅海蝦造型。蝦身大隻又彈牙,配搭蟹膏醬令到味道更加濃厚。A4宮崎和牛外層煎香,內裡粉嫩。食嘅時候可以配搭自家製蒜片和黑松露醬,咁就更加突顯肉香。和牛炒飯炒飯夠晒鑊氣,仲要粒粒分明又有牛肉嘅油脂香。抹茶芝士蛋糕最後仲有我最鍾意嘅抹茶味蛋糕,好滿足嘅一餐啊。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡

磯煮鮑魚
大大隻嘅南非鮑魚,配搭鮑魚肝醬,濃郁中又帶鮮味。

鐵板大蝦

A4宮崎和牛

和牛炒飯
炒飯夠晒鑊氣,仲要粒粒分明又有牛肉嘅油脂香。

抹茶芝士蛋糕
最後仲有我最鍾意嘅抹茶味蛋糕,好滿足嘅一餐啊。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

鐵板燒海賀 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓