2024-02-16
為咗預祝朋友生日,我哋去咗The One一間網上大受好評嘅鐵板燒餐廳-鐵板燒海賀.除咗好食嘅鐵板燒之外,餐廳仲對住維多利亞港可以一覽維港迷人嘅景色。我哋食咗海賀最值得推介嘅二人套餐,套餐有八道菜可以品嚐。The Oriental Pearl海賀嘅招牌Cocktail,以東方之珠命名。以Gin做為base,加上清新嘅檸檬同西柚汁。酒面用香滑蛋白打成泡沫,飲落味道十分之平均,值得一試!“Sorrento” Limited Edition 都係佢地招牌Cocktail之一。 Prosecco義大利氣泡酒,St Gremain 法國果酒 配上金桔同蜜糖檸檬汁, 果味清新而且酒味唔濃。好適合女生飲用。蟹肉無花果沙律沙律菜配上無花果同一絲絲新鮮嘅蟹肉,佐以柚子醋,新鮮開胃!三文魚籽伴海雲醋海雲爽口配上開胃醋汁同鮮甜嘅三文魚籽,係另一道唔錯嘅開胃菜。磯煮鮑魚鮮味彈牙嘅鮑魚,配上湯汁煮入味,味道鮮甜軟熟嘅日本白蘿蔔(大根)。再配上紫菜蠔汁,味道更鮮!可見師傅用心調整嘅和食料理非常出色👍🏻香煎鵝肝入口即溶嘅鵝肝兩邊煎至金黃色,配上香脆多士同醬汁。絕對值得一試!香煎鐵板大蝦新鮮爽口嘅大蝦,炸成金黃色,蝦身
我哋食咗海賀最值得推介嘅二人套餐,套餐有八道菜可以品嚐。
The Oriental Pearl
海賀嘅招牌Cocktail,以東方之珠命名。
以Gin做為base,
加上清新嘅檸檬同西柚汁。
酒面用香滑蛋白打成泡沫,
飲落味道十分之平均,值得一試!
“Sorrento” Limited Edition
蟹肉無花果沙律
沙律菜配上無花果同一絲絲新鮮嘅蟹肉,佐以柚子醋,新鮮開胃!
三文魚籽伴海雲醋
磯煮鮑魚
鮮味彈牙嘅鮑魚,
香煎鵝肝
香煎鐵板大蝦
新鮮爽口嘅大蝦,炸成金黃色,蝦身鮮甜;蝦頭酥脆可口仲帶有蝦膏。另外配上香濃嘅蝦膏醬一齊享用,味道更加畫龍點睛!
鐵板燒A4宮崎牛
牛肉肉質細膩,油脂油香分布均勻~
牛肉嘅香味另外再配上香酥嘅蒜片同濃郁嘅黑松露醬嚟到更加多元豐富,絕對稱得上為佳作!
黑松露和牛炒飯
炒飯夠香夠鑊氣,配上黑松露同牛肉粒味道更加豐富。另外師傅仲會附上蘿蔔更加下飯。
甜品方面可以揀抹茶芝士蛋糕同南瓜紅豆沙。一凍一熱,適合唔同口味嘅朋友。