2019-08-20 463 浏览
好耐之前食過鐵牛一次🙌🏻食完覺得好味又幾抵食🤔今次經過中環又見到,發現佢都開左幾間分店,就決定再試下睇下水準有冇下降😝🍴奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵 $70雞排份量好大😍由於係雞脾位,肉質嫩滑,加上雞皮煎得香脆,而個汁似燒汁甜甜地幾好食👍🏻肉燥拌麵正正常常,幼麵煮得軟硬適中,可惜肉燥太少而且偏鹹🙈不過好在汁夠多唔會話好dry,欣賞佢有埋青瓜伴碟,夠fresh😚鐵牛算係價錢抵份量大嘅台灣菜,尤其係中環黎講😝大家經過可以一試😚佢尖沙咀旺角都有分店🤓

🍴奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵 $70

2019-08-18 284 浏览
牛肉麵味道不錯,份量少,我不嫌疑。麵唔係好夠淋湯底好味,牛肉夠淋,肉質鮮嫩,真係好好味,可惜份量少,一碗唔夠飽就叫多一味逢甲鹽酥雞,很抱歉,無雞味,無肉汁。失望!跟大家建議,食牛一定要試鐵牛;溫馨提示:付款時會給你一張已有兩個印的積分卡,每百元一個印,儲滿適量印章可換雨傘
牛肉麵味道不錯,份量少,我不嫌疑。
麵唔係好夠淋

跟大家建議,食牛一定要試鐵牛;
2019-08-10
  • 招牌紅燒牛肉麵
2019-08-14 350 浏览
食物味道: 出乎意料地好味,我覺得湯麵嘅湯底尤其重要,呢方面鐵牛做得到家,尤其係拌麵個牛肉湯底,簡直係一個濃郁嘅牛肉汁,蕃茄湯底雖然冇加入鮮蕃茄喺面頭,但味道鮮,唔似加工蕃茄膏,至於珍珠奶茶就過得去,始終唔係專科,未算係好好味。食物份量: 偏少價錢: 中上,一分錢 一分貨環境: 餐廳旁邊有兩扇大窗,非常光猛,可以望到中環行人自動電梯,感覺寫意。服務: 店員都很有禮貌,上菜速度都幾快回頭指數(10分滿分): 10

食物份量: 偏少

價錢: 中上,一分錢 一分貨

服務: 店員都很有禮貌,上菜速度都幾快

回頭指數(10分滿分): 10
紅燒牛筋腩乾伴麵
2019-08-03
紅燒牛筋腩乾伴麵
2019-07-31 470 浏览
中環區想平平地食餐飯選擇有限,唔想食快餐又想坐得舒服d,就去左鐵牛。點左洛神花雞肉飯套餐,涼菜之中茄子令人幾驚喜,軟熟而且入味,又唔太油,洛神花汁酸酸甜甜好開胃,果三朵係原整嘅花黎,成朵都食得,淋淋地幾好味,雞肉外皮香脆,肉質唔鞋,白飯質素高幾好食,一碗好嘅飯係一餐最基本又最重要嘅左邊係芋香奶奶,芋頭味就稍弱,好淡紫色,反而右邊百香果qq果茶味道就幾夠,好解渴。珍珠稍為硬,但咬落有d甜味,夾翻少糖飲品平衡翻

2019-07-27
下午茶
2019-07-31 273 浏览
呢間台式餐廳長期好多人排隊,如果要試就12:00pm 前去就最好啦😬1️⃣鐵牛招牌紅燒牛肉湯麵🍜 $60湯底嘅味道較淡,牛肉則有驚喜🤩軟腍之餘,仲幾入味👍🏻而且唔會黏住啲牙🦷麵質偏硬身,唔會有爽口彈牙嘅感覺,尚算可以。🙆🏻‍♀️好味指數: 6.75/10 2️⃣台灣家鄉滷肉便當🍱 $46滷肉用咗半肥瘦嘅豬肉丁,肥美多汁又唔會過於油膩。飯🍚好香軟煙靭。🙆🏻‍♀️好味指數: 6.65/10 -💡中環食午餐來講算幾平下,不過食物質素尚算中規中矩👍🏻
[中環~鐵牛台灣牛肉麵]
1️⃣鐵牛招牌紅燒牛肉湯麵🍜 $60
麵質偏硬身,唔會有爽口彈牙嘅感覺,尚算可以。
🙆🏻‍♀️好味指數: 6.75/10
2️⃣台灣家鄉滷肉便當🍱 $46
🙆🏻‍♀️好味指數: 6.65/10 -
💡中環食午餐來講算幾平下,不過食物質素尚算中規中矩👍🏻
2019-07-31 168 浏览
自己喺中環返工,要周圍搵lunch試新嘢都好煩,一過咗12:15,間間餐廳都大排長龍亦要齊人先有得入,其實呢間鐵牛都唔例外,不過勝在排隊唔需要太耐,通常等15至20分鐘都可以入到去!而我點解話比樓下嗰間好食,因為呢間份量足,價錢亦合理,樓下嗰間午餐性價比不算高!呢間餐廳仲有個特色~有得借充電器,午餐付費方式亦好多紅燒牛肉麵:牛肉分量多,牛肉炆得夠林,唔會太硬,牛腩湯底味濃,麵亦夠彈牙鹽酥雞湯麵:鹽酥雞味道適中,炸得香脆,粉漿唔會太厚,雞粒唔會太油,食過兩次都keep到水準鹽酥排骨滷肉飯:呢個排骨比較乾身,可能排骨薄,粉漿厚既關係凍珍珠奶茶:珍珠夠咬囗彈牙,而佢提供外賣杯,飲唔晒仲可以攞走

呢間餐廳仲有個特色~有得借充電器,午餐付費方式亦好多

鹽酥排骨滷肉飯:呢個排骨比較乾身,可能排骨薄,粉漿厚既關係

2019-07-23 252 浏览
夜晚來食無咩人排隊,唔洗等就即刻有得入去。招牌牛肉面:面質唔錯,彈牙,牛肉林身。有台灣的味道,湯底都好濃鹽酥雞肉燥飯 :肉燥肥瘦都岩岩好,好有油香,剩係肉燥都食到一碗飯 鹽酥雞 炸得唔錯 入面仲有少少汁唔會太乾身
招牌牛肉面
夜晚來食無咩人排隊,唔洗等就即刻有得入去。
鹽酥雞肉燥飯
鹽酥雞 炸得唔錯 入面仲有少少汁唔會太乾身

2019-07-21
招牌牛肉面
鹽酥雞肉燥飯
2019-07-15 243 浏览
食豬扒滷肉飯!酥脆、大份、抵食,岩晒肉控既你!碗滷肉飯唔算秘製,但又唔可以話超hea,會買三個小食,啱晒想試晒好多嘢嘅人,無唔洗悶嘛。不過豬扒就唔錯,外皮咬落好脆口。評價唔會話好差,便當都多人食,食落都滿足。另外叫左小食鹽酥雞,就份量少左d啦~招牌紅燒牛味肉麵當必食啦。湯底到而家都仲食得出有少少藥材,唔會好頸渴。牛肉就一時時,肥瘦就有時未必均等。麵就一如往常爽口,滿意。整體而言,鐵牛味道正宗、免加一、有效率取勝!唔洗排隊的話,會豪不猶豫地去食。
食豬扒滷肉飯!

另外叫左小食鹽酥雞,就份量少左d啦~

2019-07-10 205 浏览
鐵牛食過好多次❤️今次食ge 係中環分店😌佢係我最鍾意食ge 台式牛肉面 at hk🥰平時成日放工自己獨自食🙈今日放工拍拖就同女朋友仔一齊食❤️order 左個紅燒牛肉面🥳同珍珠奶茶一如以往d 牛肉幾大舊 d 湯同面d 味道都好入味珍珠奶茶又唔會太甜
鐵牛食過好多次❤️
order 左個紅燒牛肉面🥳同珍珠奶茶
一如以往d 牛肉幾大舊 d 湯同面d 味道都好入味
珍珠奶茶又唔會太甜

2019-07-03 488 浏览
Went here last week and it was a nice comfy place to eat at. The environment was spacious and clean inside. Space was very well spread so that I don't feel packed inside.Ordered the food at the counter and the staff was well mannered. The food came really fast and good timing. Overall, a positive experience. Was a little pricy but fair play for the location they are in.

2019-06-24 441 浏览
肉燥小茄子🎯8/10本來以為這個肉燥小茄子是餐前涼菜,所以諗住點來作開胃菜的。但原來是熱食的,與我們想像的不同,但味道還是不錯呢,茄子夠入味和軟身,配上燒汁和肉燥,亦起到開胃的作用呢。主廚私房牛肉乾拌麵🎯7/10乾拌麵主要的牛肉位置是牛腩和金錢𦟌。牛腩雖然都軟身,但膻味亦相對的濃,就算喜歡食牛肉的我,也對這個位置有點保留。而金錢𦟌味道比較沒有那麼濃烈和易入口。而牛筋似乎炆得不太夠火喉,有點難咬呢!但拌麵味道是還不錯的,配上附送的牛肉湯食用,味道更佳。麻辣大腸肉燥麵🎯6/10麻辣湯底不算太辣和麻,似乎為了配合香港人口味而作出了改變呢。味道亦不算太突出。
肉燥小茄子🎯8/10

主廚私房牛肉乾拌麵🎯7/10

麻辣大腸肉燥麵🎯6/10
2019-06-20 376 浏览
因為地點方便, 起中環扶手電梯底附近, 同埋價錢適中, 起中環食得太多次 #茶木 , 所以今次就上多一層試下 #鐵牛 啦. 其實兩間嘅餐牌都好接近, 因為都係食台灣牛肉麵/飯. 起點餐紙畫咗自己想食啲嘢之後, 好似去快餐店咁, 喺收銀處落單畀錢先, 當然免加一啦! 有多種付款方式, 非常方便. 得意又多餘, 好似南記個蕃茄米線咁~ 好大碗食唔哂~ 典型台灣牛肉飯 冇失望 非常一般, 所以話似快餐店
[位置] 因為地點方便, 起中環扶手電梯底附近, 同埋價錢適中, 起中環食得太多次 #茶木 , 所以今次就上多一層試下 #鐵牛 啦. 其實兩間嘅餐牌都好接近, 因為都係食台灣牛肉麵/飯.

[點餐紙] 起點餐紙畫咗自己想食啲嘢之後, 好似去快餐店咁, 喺收銀處落單畀錢先, 當然免加一啦! 有多種付款方式, 非常方便.

[豬軟骨x蕃茄湯底] 得意又多餘, 好似南記個蕃茄米線咁~ 好大碗食唔哂~
[便當] 典型台灣牛肉飯
[珍珠奶茶/小食] 冇失望

[服務] 非常一般, 所以話似快餐店

2019-06-02 628 浏览
鐵牛台灣牛肉麵,之前都有食過佢既牛肉麵,但都係好耐同埋係尖沙咀店,今次就睇下佢係咪仲咁好食。我叫左牛腩牛筋麵$62 木魚皮蛋豆腐 $36。首先,睇落牛腩牛筋份量都夠既,大約有5-6舊,都係大大舊既。牛腩食落夠林身,好易咬開,亦都好入味,好味!抵讚!牛筋未做到去完美Jelly狀,但質地都做得唔錯,同埋入味。麪質方面就無乜特別啦,始終外賣,質地上就無堂食咁好啦。木魚皮蛋豆腐 呢個小食有驚喜!皮蛋豆腐呢個組合本身都係岩key,加埋木魚,有多重口感之餘味道都豐富,好味。
我叫左牛腩牛筋麵$62 木魚皮蛋豆腐 $36。
牛腩牛筋麵
木魚皮蛋豆腐

牛腩食落夠林身,好易咬開,亦都好入味,好味!抵讚!

牛筋未做到去完美Jelly狀,但質地都做得唔錯,同埋入味。

麪質方面就無乜特別啦,始終外賣,質地上就無堂食咁好啦。

外卖送餐
牛腩牛筋麵
木魚皮蛋豆腐
2019-05-21 782 浏览
今天去完中環大館覓食。在中環大館這種較濃厚歷史的景點下,情緒總是令人想吃中式食品。在中環的食店價錢往往比較高,但食物質素又不一定好。今次在電梯上看到一間鐵牛,名字非常吸睛,二話不說就上去。牛肉麵在香港競爭不少,但仍然有生存空間。約五十元一碗的牛肉麵,湯底濃郁有少許藥膳味,感覺健康。牛肉方便有少許牛筋,與主角牛腩同樣軟身,但口感不錯。牛肉份量不少,比起日本拉麵我更喜歡吃多點肉而且肉經長時間燜,肉汁能保持更不會黏牙。麵的份量剛剛好,配合湯底食更是別一番味道。
2019-05-16 681 浏览
去中環食午餐唔知食乜今日就去咗食台灣餐廳👍🏻佢個招牌單張入面model個好甜美親民❤️吸引我到想去食碗麵入到去有人帶位俾你坐之後好似快餐店咁自己行出去排隊買嘢最後有人會送上你嘅枱面😉今日叫咗set A 滷肉便當🍱再加檸檬冬瓜茶❤️買咗5分鐘就送到黎真係好快速度❤️滷肉唔會太鹹,肉既份量合理,同埋真係有肥豬肉👍🏻I like it ❤️其他配菜不過不失,個半隻滷蛋偏淡味同細粒😯份量女仔黎講岩岩好如果你係大食嘅話就建議加多份小食啦
去中環食午餐唔知食乜

最後有人會送上你嘅枱面😉

今日叫咗set A 滷肉便當🍱再加檸檬冬瓜茶❤️
買咗5分鐘就送到黎
真係好快速度❤️

其他配菜不過不失,個半隻滷蛋偏淡味同細粒😯

份量女仔黎講岩岩好

如果你係大食嘅話