2024-10-03 157 浏览
食物飲品尚可,但員工會用盡辦法:1) 每張卡位坐最多既人,5/6個男人都話坐得落2) 塞最多既人入VIP房,加2張凳係主席位坐都唔係無可能3) 搭檯少不了,三人幫襯一定搭多個唔識既俾你一齊坐圓凳4) 50分鐘用餐時間,人釘人食完就幫你清走,杯嘢未飲完都想你帶走飲咁款老闆真係好彩,請到班好員工,全部都行動一致,務必做到翻檯再翻檯。
食物飲品尚可,但員工會用盡辦法:

1) 每張卡位坐最多既人,5/6個男人都話坐得落
2) 塞最多既人入VIP房,加2張凳係主席位坐都唔係無可能
3) 搭檯少不了,三人幫襯一定搭多個唔識既俾你一齊坐圓凳

2024-08-25 410 浏览
今日去了有三間分店的鐵牛。第一次來到尖沙咀分店,店內裝修簡潔及闊落而且非常光猛,讓人一種好舒服的感覺。服務員態度正常。餐廳的食物及飲品選擇也很多,也有一些套餐提供。紅燒牛肉麵:每次去吃台灣菜餐廳必點。但鐵牛的紅燒牛肉麵不是個人喜歡的味道。湯不太濃,有點像香港的柱候牛腩湯底。麵條是彈牙的。牛肉有少少硬,不過入味的。逢甲鹽酥雞:剛剛炸起的鹽酥雞好脆口,跟酥雞附有一小碟醬汁,像泰式酸辣醬,酸酸甜甜的,很開胃。但不像台灣的風味。
今日去了有三間分店的鐵牛。

服務員態度正常。

餐廳的食物及飲品選擇也很多,也有一些套餐提供。

紅燒牛肉麵:
每次去吃台灣菜餐廳必點。
但鐵牛的紅燒牛肉麵不是個人喜歡的味道。

逢甲鹽酥雞:

2024-06-27 739 浏览
路過見到餐廳幾靚,同同事食個下午茶。下午茶都幾抵食,有好多選擇,選一款主食和三款小食,下午茶嚟講都算多和大份。主食麻醬撈麵,小食 - 台灣腸、豬耳絲、甘梅粉地瓜主食肉燥飯,小食 - 台灣腸、炸豆腐、甘梅粉地瓜下午茶餐有熱飲,唔使加錢,叫咗台灣奶茶整體嚟講,環境寧靜舒適,下午茶唔多人,價錢算平,食物質素不錯。
路過見到餐廳幾靚,同同事食個下午茶。

主食麻醬撈麵,小食 - 台灣腸、豬耳絲、甘梅粉地瓜

主食肉燥飯,小食 - 台灣腸、炸豆腐、甘梅粉地瓜

下午茶餐有熱飲,唔使加錢,叫咗台灣奶茶

2024-06-25
2024-06-05 813 浏览
諗住可以坐得舒服啲,同飲杯台式奶茶先去,但呢間野越嚟越唔掂…平日下午兩點幾去,成間得幾個客,大把吉枱,個侍應竟然仲要我搭枱!叫個炸豬排飯,啲炸粉就厚,塊肉薄到… 食落仲有陣怪味。唔怪得香港人北上消費。
叫個炸豬排飯,啲炸粉就厚,塊肉薄到… 食落仲有陣怪味。
唔怪得香港人北上消費。
2024-03-27 836 浏览
又四圍摷嘢食、去到一個食肉澡架台灣店、所以入左去食啦、睇到門面好靚、成間鋪都好光亮、入到去空間感好大😀格與格之間都闊落、五會過度擠迫成個台灣地圖架飯、造型都幾特別、有埋炒米、、個雞髀就係蜜糖燒雞、甜甜地😀、整體都五錯😆另外叫左個自選、要咗肉燥麵:肉燥味唔好咁突出。甘梅地瓜:甘梅冇甘出色、不過都鬆脆可口。逢甲鹽酥雞:一般般。涼拌小黃瓜:酸酸甜甜、引起食慾。草莓味突出、有埋爆珠、可以體驗到兩種口味😆

格與格之間都闊落、五會過度擠迫

蜜汁雞髀海苔芝麻便當

Tea  set

草莓牛奶波波(跟餐)

草莓味突出、有埋爆珠、可以體驗到兩種口味😆

蜜汁雞髀海苔芝麻便當
Tea  set
草莓牛奶波波(跟餐)
2024-03-09 775 浏览
牛肉麵還可以,保持水準。鹽酥雞肉燥便當非常差。飯硬又乾,肉燥只有兩滴。我問侍應拿肉燥,她十分驚訝。我說肉燥飯,沒有肉燥。有什麼值得驚訝?最後我說沒有肉給我汁也可以。她真的只給我汁。10分佩服肉燥那些肥豬肉值多少錢?星期六日沒有套餐單點70至80元不化算終於明白為什麼來的時候一個人都沒有。中環和旺角分店也吃過人流都還好。覺得主要原因是店員10分敷衍。希望可以盡快改進。7,80起碼送一杯飲品,才算合理
牛肉麵還可以,保持水準。

鹽酥雞肉燥便當非常差。飯硬又乾,肉燥只有兩滴。

我問侍應拿肉燥,她十分驚訝。

我說肉燥飯,沒有肉燥。有什麼值得驚訝?

最後我說沒有肉給我汁也可以。

她真的只給我汁。10分佩服

肉燥那些肥豬肉值多少錢?

星期六日沒有套餐

單點70至80元不化算

終於明白為什麼來的時候一個人都沒有。

中環和旺角分店也吃過人流都還好。

覺得主要原因是店員10分敷衍。

希望可以盡快改進。

7,80起碼送一杯飲品,才算合理

鹽酥雞肉燥飯便當
🤑午餐時間黎到尖沙咀鐵牛,以台灣菜黎講,佢地既價格係偏貴,⏰仲要限時每位食50分鐘,令人非常趕急🏃 🐄鐵牛牛肉麵($72)🐄🍜麵入面既牛係紅燒半肉半筋,炆得好淋好入味,有驚喜!🥣湯底濃郁且不膩,值得一試!🤭🍱小時候便當($69)🍱🐷呢個有得揀跟古早排骨或者柚子蜜香雞排,今次試左雞排,🐔味道酸酸甜甜幾開胃,但肉質偏老,有D可惜。🫱🏻而飯可以選擇紫菜/鹵肉飯🍚😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7/10——————————————————————————————🤑The lunch menu at Iron Cow in Tsim Sha Tsui is quite expensive, ⏰ and they only allow 50 minutes time for customers to sit and eat🏃🐄Braised Beef Noodle Soup ($72)🐄🍜There are half braised beef and half braised tendon in the noodle, they were tender, soft and fl

🐄鐵牛牛肉麵($72)🐄
🍱小時候便當($69)🍱

🍜There are half braised beef and half braised tendon in the noodle, they were tender, soft and flavourful! 🥣The soup base is rich and delicious as well, which worth a try🤭

🍱Deep fried Pork Chop/ Chicken Steak Bento ($69)🍱
🐷You can choose from deep fried pork chop or chicken steak in yuzu sauce🐔 I tried the chicken this time, it was sweet, sour and appetising, but then the chicken itself was rough in texture. 🫱🏻For the rice, you can choose from seaweed/minced beef rice🍚

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10
昨天晚上,21:20左右開始進食,冇幾耐傳嚟一陣陣嘅滴露消毒水氣味,原來店員不停拖地搞清潔。身為一個食客,感覺完全失望滴露消毒水氣味,完全破壞食物本身既風味不明白,公司管理層點解唔安排,在清場之後先進行店舖清潔。如果真係要節省成本的話,可以將店舖劃分區域進行清潔,盡量減少對食客嘅影響,而唔係不停喺客人與客人之中,係咁拖地。令食客食唔出原本嘅味道,浪費咗廚師嘅一番心機。因為昨晚嘅食後感超差所以想用這篇食評,反映給經營者知道。

身為一個食客,感覺完全失望
滴露消毒水氣味,完全破壞食物本身既風味
不明白,公司管理層點解唔安排,在清場之後先進行店舖清潔。

因為昨晚嘅食後感超差
所以想用這篇食評,反映給經營者知道。
2024-02-02
2024-01-01 640 浏览
平時得閒都鍾意去尖沙咀搵餐廳食下飯,今日咁啱經過,覺得呢間餐廳啲座位都幾舒服,所以就入去食晚餐。我哋兩個人食飯,都有一張四人嘅卡位,坐得好舒服,裝修都好新淨光猛。👍👍👍嚟到台灣舖頭必飲嘅珍珠奶茶🧋🧋,同埋鹽酥雞配台灣腸。👍👍另外仲叫咗台灣牛肉麵🍜🍜,加咗$6轉蕃茄湯,唔算太油膩,份量都適中,牛肉幾爽口。仲叫咗個沙茶貢丸新竹米粉,米粉幾好食,但係貢丸就冇驚喜,但係都OK,湯底偏油膩。

嚟到台灣舖頭必飲嘅珍珠奶茶🧋🧋,同埋鹽酥雞配台灣腸。👍👍

2023-12-29 445 浏览
他們的下午茶套餐,包括一杯飲料、三款不同的小食和一個主食,非常適合喜歡嚐試多種美食的人。我選擇了滷肉飯配鹽酥雞、木魚炸豆腐和台農57號甘梅地瓜。滷肉飯的米飯蓬鬆香濃,滷肉則鮮嫩多汁,帶有濃郁的滷汁香氣。配上鹽酥雞,外皮酥脆,內部肉質嫩滑,口感絕佳。木魚炸豆腐是其中一款小食,這道菜以炸過的豆腐,豆腐質感柔軟,外層炸得金黃酥脆,味道令人驚艷。😋🍗這個下午茶套餐非常適合喜歡多樣美食的人,可以一次品嚐多種不同的菜餚。😋🍚🍗🍢🍠

外卖自取
2023-11-28 476 浏览
繼續係趕時間做嘢,所以買外賣比較快,不過最矛盾就係有朋友好想食鐵牛,所以我哋就走咗去買,點解覺得矛盾?因為鐵牛唯一嘅問題就係外賣嘅時間等得比較來,如果朋友早啲話嘅話就可以一早電話叫咗先,就唔使等咁耐,不過都覺得值得嘅。我哋都係嗌咗排骨滷肉飯,睇落份量好似唔係好多,其實好夠食,佢個排骨真係好好味,又唔會覺得油。另外一個朋友就叫咗柚子雞排配芝麻海苔飯,食過佢個雞都算可以,不過我覺得會比較乾身咗少少。另外我哋全部都係叫咗佢個感恩奶茶,坦白講其實冇乜特別,奶茶嘅選擇出邊實在太多。

2023-11-23
15 分钟 (外卖自取)
2023-11-23 418 浏览
估計大部份人都應該食過呢間,連我自己都數唔到係第幾次🤣呢日仲見到好多人叫臭臭鍋,下次試下先😌▪️ 鐵牛台灣牛肉麵(半筋半肉麵)+ 感恩珍珠奶茶 💲78 + 21 牛筋腍身微黏,肉條軟嫩🐮幼身麵條保持韌性,都掛到下湯既🍜大骨湯既湯底色澤清徹,雖然唔係藥材味嗰種,但都重口味,接近尾段會覺得略鹹,配上啲溫和既酸菜,唯獨係份量比較少🫣加配左杯珍奶,奶同茶既比例平均,起碼唔會淡而無味,珍珠亦算係有咬口🥤🔎 整體評分(7/10)

鐵牛台灣牛肉麵(半筋半肉麵)

🔎 整體評分(7/10)
2023-11-16 402 浏览
同男朋友去開尖沙咀唔知食咩好?一諗到台灣嘢就會諗到食鐵牛好少食米粉,第一次食幾好食男朋友食半筋半腩,如果我冇戒牛肉應該我都食緊我鍾意佢個杯小朋友朱古力,名字10分可愛一直都有食小食習慣,所以叫咗呢個豆腐皮蛋肉鬆,值得推介好開心,鐵牛繼續保持水準。
同男朋友去開尖沙咀唔知食咩好?
一諗到台灣嘢就會諗到食鐵牛

好少食米粉,第一次食幾好食

男朋友食半筋半腩,如果我冇戒牛肉應該我都食緊

我鍾意佢個杯小朋友朱古力,名字10分可愛

一直都有食小食習慣,所以叫咗呢個豆腐皮蛋肉鬆,值得推介
好開心,鐵牛繼續保持水準。
2023-11-12
  • 紅燒牛筋腩麵
  • 珍珠奶茶
  • 魚酥皮蛋豆腐
2023-11-11 331 浏览
好豐盛牛肉便當 $79.顧名思義真的好豐盛😂🤣牛腱、牛筋、牛腩大大塊.. 入味.. 份量多高P之選.便當嘅配菜仲有 龍蝦丸(ok)茄子(偏鹹)粉絲(少乾)但撈埋飯我覺得ok!呢個就食得開心好多gurrrrr!.‼️圖中左邊係龍城 咖哩牛肉飯.. 並唔關事!🙏
好豐盛牛肉便當 $79
顧名思義真的好豐盛😂🤣
牛腱、牛筋、牛腩
大大塊.. 入味.. 份量多
高P之選
便當嘅配菜仲有 龍蝦丸(ok)
茄子(偏鹹)粉絲(少乾)
但撈埋飯我覺得ok!
呢個就食得開心好多
gurrrrr!
‼️
圖中左邊係龍城 咖哩牛肉飯.. 並唔關事!
🙏

外卖自取
2023-11-03 357 浏览
位置都好隱蔽 第一次都搵咗下原來係地下個層店面環境衛生不錯採用QR Code 落單臭臭鍋的味道都大下這次就無試到 反而叫咗個雞腿臺式便當仲有個皮蛋豆腐皮蛋豆腐嘅木魚碎好多調味都可以嘅 如果加少少醋可能會更上一層樓個雞腿幾脆下 肉汁飽滿入面d肉也都唔柴出品都幾平穩不過不失所謂呢個價位嘅台灣菜,性價比不錯
位置都好隱蔽 第一次都搵咗下
個雞腿幾脆下 肉汁飽滿
入面d肉也都唔柴
出品都幾平穩
不過不失
所謂呢個價位嘅台灣菜,性價比不錯