2017-06-08
朋友成日話深水埗好多平野買,特登搵佢帶路尋寶,行下行下就兩大袋戰利品,先醒起原來未食lunch ,但已經差不多六點啦...唔想去酒樓又唔想大排檔坐得唔舒服,朋友建議去北河街鍋呵呵火鍋餐廳。原來就係地鐵站附近,非常就腳。可能時間尚早,加上係平日,人唔算多。餐廳裝修開揚企理,一大排落地玻璃望到街外風景,木枱木椅感覺溫暖,枱與枱之間空間足夠,每張枱旁邊都有個三層架用黎放火鍋配料。湯底揀左清湯蘿蔔鍋,味道清甜,同豆卜金菇好夾,啱晒我呢d鍾意食菇菜既人。所有菇菜都洗得好乾淨,呢樣真係加分。羊肉片夠薄片,肉質嫩滑,烚耐左都唔會鞋,最重要唔會好蘇,入口好易接受。肥牛切得厚薄適中,充滿雪花,入口即融,牛味香濃,真係好有水準。新鮮蝦滑,又香又鮮,仲好彈牙。朋友鍾情魚皮餃,話皮薄多汁又唔腥。打到尾聲,紅薯粉出場,而家成煲湯底都充滿精華,紅薯粉粗幼適中,索埋d湯汁,滋味彈牙,正!望望點菜紙,原來有刺身拼盤,仲做緊特價,朋友忍唔住想叫,我只好奉陪啦。本身都唔敢抱太高期望,估唔到賣相精美,質素都唔錯,全部都頗新鮮,三文魚香滑夠油脂,北寄貝同帶子都非常鮮甜。餐廳上菜快,又勤收碟,店員一叫即到,整體非常滿意。
新鮮蝦滑,又香又鮮,仲好彈牙。
朋友鍾情魚皮餃,話皮薄多汁又唔腥。
餐廳上菜快,又勤收碟,店員一叫即到,整體非常滿意。