2020-08-22 254 浏览
開餐💛一早聽過呢間酸菜魚香港好食又💛既酸菜魚真係少之又少所以專成黎試一試入面都係請後生手足 大家都好nice好causal有部電視播片 非cctvb今次嗌左呢個酸菜魚湯河 $57第一啖先辣再後酸 因為落左啲指天椒碎不過又唔會話好麻 頂唔順我中意個湯底唔會太油 易入口河粉就比較特別 間晶瑩煙un所以我覺得都好入味不過唯一唔好 啲湯索得好快 得返好少湯仲試左香港人雜扒飯 $57不過無影到相簡單直接 唔洗煩要揀食乜麻甩佬味重😂一定要加枝 香港人加油💛跟餐加$10枝個人中意茉莉茶多啲 清淡個樽仲可以重用(用到現家仲重用緊)去左買界限街既蜜瓜爺爺最後單骨雞翼就無咩特別 (可以唔加)$27正正常常 似脆香雞翼 不過唯一係個炸皮有啲厚🤭整體黎講都好食 抵食 解決到酸菜魚既癮最後都係$200唔洗找啦下次經過再懲罰💛
開餐💛

麻甩佬味重😂

一定要加枝 香港人加油💛
跟餐加$10枝
個人中意茉莉茶多啲 清淡
個樽仲可以重用(用到現家仲重用緊)
去左買界限街既蜜瓜爺爺

最後單骨雞翼就無咩特別 (可以唔加)$27
正正常常 似脆香雞翼
不過唯一係個炸皮有啲厚🤭
整體黎講都好食 抵食 解決到酸菜魚既癮
最後都係$200唔洗找啦
下次經過再懲罰💛
2020-08-21 409 浏览
呢間位於佐敦新開嘅餐廳,由店舖門口到裏面嘅佈置都超級黃,仲有postcard貼紙可以拎!主打各式湯麵,鰻魚飯,炸物小食等,最多人食就係酸菜魚湯河!平時食酸菜魚好多都係一鍋二百幾蚊,又要成班share食,呢個嘅酸菜魚就啱晒,一人份唔洗分享。湯底有酸菜,辣椒,魚片等酸菜魚必備材料,湯底好夠味,魚片幾新鮮,魚片份量唔少,而且嫩滑無骨,啖咬肉兼無腥味!仲嗌左炸奶皇包都係第一次食,新鮮炸好超熱,食嘅時候外面層包炸到好香脆,奶皇味好濃,仲有流心。特色飲品共有三種味道,解毒胎菊花蜂蜜、明目圓肉紀子蜜同埋養生牛蒡冷泡茶。飲完後,攞埋個印住“香港人加油”嘅膠樽返屋企重用。不過呢間食肆就比較細,枱同枱之間都比較迫,空間感差啲啲但服務好好坐低會派紙袋放口罩。總結:一定會再去酸菜魚片湯河 $57炸奶皇包 $19

總結:一定會再去

酸菜魚片湯河 $57
炸奶皇包 $19
2020-08-21
午餐
酸菜魚片湯河
依間由佐敦開果陣,已經聽講佐好耐味道好又抵食,今日終於的起心肝同frd去試~.酸菜魚片湯河 $57個湯底酸同辣平衡得岩岩好,啲辣椒越浸越出味,跟住佢啲酸菜唔係嗰啲好鹹嗰種酸菜,係真係酸嘅酸菜😛,同埋啲魚好嫩滑同埋無乜骨,不過河粉碎佐少少~.喇沙海鮮肥牛湯麵 $58其實本身對小店嘅喇沙唔係好大期望,但我食完好滿足,佢個喇沙湯出奇地好香濃同好惹味~~同埋一啲都唔辣🙆🏼都幾正宗 而且都幾多配料:肥牛干貝同魷魚😍.養生牛蒡冷泡茶 $20解毒胎菊花蜂蜜 $20印佐'香港人加油'透明膠樽既養生特飲!!咁靚點可以唔買,仲要可以循環再用,跟餐加$10就有😍😍每枝都會有個茶葉包冷泡住~~三款飲品都有唔同嘅功效💛我試佐菊花唔會好甜而且好香菊花味,超級潤喉🙈仲可以清熱明目解毒~frd飲既牛蒡茶都好養生同清甜😚 仲有款明目圓肉杞子蜜🙆🏼.總結,強推大家黎依間開餐💛雖然餐廳格局有啲似茶記,但食物既款式都好多樣化,重點係真係平靚正~~依個價錢食到依個質素真係水凖之上😍勁滿足🙆🏼簡直係窮人恩物!!記得記得嗌野飲拎走個樽🙈
酸菜魚片湯河 $57

冷泡茶

喇沙海鮮肥牛湯麵
冷泡茶
2020-08-18 165 浏览
第一次見到這間舖頭,其實就好想試下,點知公司同事都話這舖頭嘅雞扒飯好食,咁我就要試下喺唔喺真係咁正。我下午大約4點打去開餐道落order,外賣自取,大約4點10就有得拎。我order左一份炭燒雞扒飯,再加左一枝牛蒡茶,一共$60。個飯拎到番公司,仲係好熱。打開個飯盒一睇,個飯製作得好有心機,一共有兩塊雞扒,雞扒下面墊左菜芯,之後先見到白飯係底下。呢個雞扒飯份量適中,唔會話太多或太少,雞扒上面淋左燒汁,甜甜地,好好味。至於兩塊雞扒,火候燒得剛好,裡面嘅雞肉仲係好嫩滑,有肉汁之餘,唔會過老,值得一試。

2020-08-11
10 分钟 (外卖自取)
2020-08-13 165 浏览
經過佐敦見到有間港式嘅茶餐廳,諗住入去食普通嘅常餐,點知原來有酸魚食,嗱嗱聲入去試吓,價錢都好相宜!點餐嘅時候仲可以加$10,就換到一大支嘅花茶飲👍🏻👍🏻效果就唔太睇到出,但味道係好ok唔好太濃。我叫左酸魚湯米線,第一啖食好滋味,個湯都夠味,而啲魚都超滑唔多骨,但一路食一路標汗🤣真係愈食愈辣呀,雖然係咁但我冇停低,一路飲凍野中和返。而朋友就叫左甜豉油太陽蛋腸仔餐肉雞扒飯,即係大雜燴😝所有食物都正常,煎得唔太燶,而隻蛋係主角,煎得啱啱好,流心蛋黃加甜豉油撈飯一流👍🏻不過呢間食肆就比較細,枱同枱之間都比較迫,空間感差啲啲。但服務好好,坐低會派紙袋放口罩,有搓手液👍🏻

2020-08-12 186 浏览
又有黃店推介啦💛開餐喺佐敦同旺角都有分店 我地今次去咗佐敦呢間 入到去已經感受到好黃嘅氣息 格局似係"四正"啲嘅茶記 但食品種類比較特別 ▪️酸菜魚片湯飯▫️喇沙海鮮肥牛湯麵▪️炸流沙奶黃包▫️勿忘初心(蜜糖菜心)▪️杞子圓肉茶▫️胎菊加蜂蜜最滿意嘅係酸菜魚片湯飯 其實人哋本身係配河粉 多口一問之下可以揀配其他麵條或者飯 其實食過酸菜魚都應該知道佢嘅湯配飯係無敵嘅 而唔一樣嘅係平時係另外配一碗白飯 呢度係直接湯飯上 魚唔算十分肥美但無骨 可以大大啖食 而且酸菜同辣味都好足夠亦好平均 $5x 好抵食其實喇沙都唔錯架 不過就無大驚喜而兩枝飲品都好好味 本身都驚係好稀或者勁甜 完全無 呢個價錢絕對您意料之外 而"香港人加油"係可重用膠樽 方便客人帶走
▪️酸菜魚片湯飯
▫️喇沙海鮮肥牛湯麵
▪️炸流沙奶黃包
▫️勿忘初心(蜜糖菜心)
▪️杞子圓肉茶
▫️胎菊加蜂蜜
其實喇沙都唔錯架 不過就無大驚喜
2020-07-25 228 浏览
今日特登過黎買香港人加油既飲品!就甘單買20蚊,完全唔貴!唔止係有呢個靚樽佢入面個茶包,我拎返屋企翻沖佐五日都重係好有味🤣🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻本來想試佢地新出嗰個蘋果醋,職員話賣哂未有時間再沖返🤣所以就試佐牛蒡茶同蜂蜜菊花茶!兩樣都好味!感覺好健康!牛蒡茶個茶包唔止牛蒡,重有杞子,決明子同一啲我都唔知係咩既野😂飲落好健康甘!幾濃味!蜂蜜菊花茶唔會太甜!菊花味好香!都幾濃!雖然唔夠牛蒡茶甘勁,沖足幾日都重有味!不過都唔差的!會再買!除返開可以翻沖甘多次!真係好抵飲
今日特登過黎買香港人加油既飲品!
就甘單買20蚊,完全唔貴!
唔止係有呢個靚樽
本來想試佢地新出嗰個蘋果醋,職員話賣哂未有時間再沖返🤣
所以就試佐牛蒡茶同蜂蜜菊花茶!

兩樣都好味!感覺好健康!
飲落好健康甘!幾濃味!
蜂蜜菊花茶唔會太甜!菊花味好香!都幾濃!
雖然唔夠牛蒡茶甘勁,沖足幾日都重有味!
不過都唔差的!

會再買!除返開可以翻沖甘多次!真係好抵飲
2020-07-18
外卖自取
$20 (其他)
2020-07-21 295 浏览
搵親嘅酸菜魚通常都唔平,要二百幾三百一鍋,同埋份量都大,至少兩個人以上先食得哂終於搵到可以一人份量嘅酸菜魚,仲要係 #黃店 😍不過夜晚都多人排,同埋店內都有啲迫-先講個湯,好夠味,都幾辣但最小係得小辣,如果再酸啲就好酸菜都夠魚片份量都唔少,好滑,厚薄岩岩好,一啲都唔腥👍🏻👍🏻👍🏻河粉正常,都幾滑一碗食到好飽-跟餐+$10 有冷泡茶,個膠樽寫住 「#香港人加油 」可以重用餐廳仲有其他粉麵飯食,但多數人嚟都係食酸菜魚😛
終於搵到可以一人份量嘅酸菜魚,仲要係 #黃店 😍
不過夜晚都多人排,同埋店內都有啲迫
先講個湯,好夠味,都幾辣但最小係得小辣,如果再酸啲就好
酸菜都夠
魚片份量都唔少,好滑,厚薄岩岩好,一啲都唔腥👍🏻👍🏻👍🏻
河粉正常,都幾滑
一碗食到好飽
餐廳仲有其他粉麵飯食,但多數人嚟都係食酸菜魚😛
2020-06-25
2020-07-17 647 浏览
同朋友去到每人一碗酸菜魚片湯河($57),大大碗!酸菜魚唔算多同薄左少少,但片片都大塊!魚同河粉索晒啲湯味,個湯偏向酸啲,唔太辣,完全係自己鍾意既酸菜魚湯底味其實一碗河粉好夠飽,但見啲小食幾吸引,跟餐要左酸辣冇骨鳳爪(跟餐$26,正價$36)同埋炸流沙奶皇包(跟餐$19,正價$29)鳳爪正正常常啦,都係嗰個味,流心奶黃包好夠流心個包好似有少少粉,可能炸耐左少少食辣當然最緊要加野飲,香港人加油飲品有三款,跟餐加$10就有大大枝(正價$20)自己要左解毒胎菊花蜂蜜,好清甜,個樽又靚,飲完留返起平時用一流

酸辣冇骨鳳爪、炸流沙奶皇包
炸流沙奶皇包

鳳爪正正常常啦,都係嗰個味,流心奶黃包好夠流心
個包好似有少少粉,可能炸耐左少少
解毒胎菊花蜂蜜

2020-07-11
酸辣冇骨鳳爪、炸流沙奶皇包
炸流沙奶皇包
解毒胎菊花蜂蜜
呢個喇沙湯底超濃椰奶香,配米粉吸晒d汁好好味而且配料好足,有𠝹花好靚嘅魷魚、干貝同肥牛真心抵食又好味,個人大力推薦!喇沙肥牛海鮮湯麵𠝹花好靚嘅魷魚炸餿頭聽得多,炸奶皇包都係第一次食新鮮炸好超熱,食嘅時候要小心外面層包炸到好香脆,咬到入去奶皇味好濃,係屬於咸蛋黃味重d嘅奶皇~炸溜沙奶皇飽 份量好多,而且都幾大塊~不過個人覺得成碟都係肉,食落太肥膩,建議人多啲先叫黎分享燒原片五花腩我仲跟個麵叫左枝解毒胎菊花蜂蜜,佢個包裝好特別~而且飲落感覺好清熱,蜜糖甜度啱啱好,超適合夏天飲
呢個喇沙湯底超濃椰奶香,配米粉吸晒d汁好好味

而且配料好足,有𠝹花好靚嘅魷魚、干貝同肥牛

真心抵食又好味,個人大力推薦!

𠝹花好靚嘅魷魚

炸餿頭聽得多,炸奶皇包都係第一次食

新鮮炸好超熱,食嘅時候要小心

炸溜沙奶皇飽

份量好多,而且都幾大塊~

不過個人覺得成碟都係肉,食落太肥膩,建議人多啲先叫黎分享

燒原片五花腩
燒原片五花腩

我仲跟個麵叫左枝解毒胎菊花蜂蜜,佢個包裝好特別~
而且飲落感覺好清熱,蜜糖甜度啱啱好,超適合夏天飲
2020-07-11
2020-07-14 181 浏览
我嗌咗個蠔仔湯飯, 入面有勝瓜, 啲蠔仔同一般我哋出麵食嘅蠔仔湯飯相比, 個體即係明顯大啲, 我諗畀佢出面嘅蠔仔係大約大三四倍, 所以你基本上可以將一隻蠔仔分四啖食。 不過雖然佢嘅份量係大, 好彩嘅係佢唔會畀好少蠔你, 據我嘅記憶都起碼有六七隻。 generally嚟講係好食嘅。女朋友叫水煮魚河粉, 一開始佢話酸味有餘但係辣味不足。 但我同佢講話其實嗰度有好多辣椒,如果你真係覺得唔夠辣嘅話,你篤碎啲辣椒,慢慢啲辣味就出嚟。 咁佢最後都話食到後面,的確越嚟越辣。 所以其實係ok嘅。另外我哋嗌咗個小食就係木耳呀。 正常木耳囉。 啲侍應成日喺度玩手機, 啲後生仔。 如果佢哋可以望落去態度專業啲會再好啲。

另外我哋嗌咗個小食就係木耳呀。 正常木耳囉。

2020-07-08 300 浏览
一直我好想食酸菜魚但食就一大班人食 一個人就困難啲好似去到佐敦先食呢一間米線見到餐牌已經有好多野食不過特別的係有樽裝泡茶牛蒡冷泡茶係值得一點 個樽仲可以重用值錢都唔算貴的不過目標係酸菜魚係不變的唯有下次試吓佢哋嘅原條重量級鰻魚或者係生牛肉湯河原來酸菜魚配的係河粉 河粉不是傳統的厚身粗河粉而係一條條幼河粉 感覺似係米線重點都係湯底 泡椒好多又有辣椒仔🌶未入口已經feel到辣辣地咁入口酸未夠重 酸菜夠份量 魚皮都多雖然魚皮唔算好滑 但無咩細骨感覺食入口都唔錯 是一碗合格的酸菜魚酸辣湯底加上河粉 真是一食再食整體上河粉一點都唔差 更可算是中上性價比高 搵同道人一同食真是最好不過
一直我好想食酸菜魚

整體上河粉一點都唔差 更可算是中上
性價比高 搵同道人一同食真是最好不過

酸菜魚河
2020-06-30 536 浏览
自從開始左黃色經濟圈之後都真係好耐冇食過水煮魚呀酸菜魚呀之類嘅嘢食上網一見到原來有黃店可以食到酸菜魚梗係即刻就要去試吓啦!今次係我第二次過嚟,終於比我嗌到上次話賣晒嘅咋流沙包同埋水樽裝嘅茶飲!跟餐叫一樽茶加$10其實都幾貴,不過勝在個水樽又黃又靚仲可以拎走,咁咪當買個水樽囉。況且佢支蜂蜜菊花茶又真係幾好飲,起碼好飲過佢餐廳入面嗰啲凍檸茶凍奶茶先啦!上次你都覺得佢嘢食幾好食但個水吧認真唔掂,希望佢哋之後會有改善講返今次,酸菜魚河粉大件夾抵食57蚊你唔好要求佢用好靚嘅魚片,雖然魚片普通一食就知係最平嗰種但佢個湯底適合香港人食,酸中帶好微嘅辣我本身食開譚仔中辣就真係覺得冇辣味,如果辣有得揀就更好流沙包即叫即炸知枱又熱又脆不枉我為左佢再黎多次呀!水樽嘅字係印上去呀,好有心思茶亦好飲,不過因為佢地即日沖又快賣哂我呢枝就唔係好凍啦如果放假出開去或者住附近想幫襯下黃店又唔想太貴,對食物質素要求唔會過高嘅話真係可以嚟呢度食下
上網一見到原來有黃店可以食到酸菜魚梗係即刻就要去試吓啦!

講返今次,酸菜魚河粉大件夾抵食
但佢個湯底適合香港人食,酸中帶好微嘅辣
我本身食開譚仔中辣就真係覺得冇辣味,如果辣有得揀就更好
酸菜魚河粉

流沙包即叫即炸
知枱又熱又脆
不枉我為左佢再黎多次呀!
炸流沙包

水樽嘅字係印上去呀,好有心思
茶亦好飲,不過因為佢地即日沖又快賣哂
我呢枝就唔係好凍啦
菊花茶

2020-06-18
酸菜魚河粉
2020-06-28 373 浏览
-️▪️#越式生牛肉湯河 HKD$56生牛肉份量適中泡在熱湯中把它變成微熟牛肉這樣的牛肉很軟很鮮味喔☺️最讚是這個湯底味道濃👍🏼整個配搭很ok+$6 自家製鹹檸七我覺得很好喝😙不是原顆鹹檸檬而是碎碎的檸檬肉一直喝都吃到肉感覺還不錯🤣▪️#喇沙肥牛湯麵 HKD$58湯底有椰香味👍🏼可是覺得有點太油😖😖肥牛肉也不會太少雖然這個顏色很深但還是覺得生牛肉湯麵的湯底還要濃一點🤣🤣這間店常常排滿人大概算是中高水平的黃店店員都是年輕人但說實話店員們作為員工覺得要再努力一點😣話說我想點餐時眼看過去都剛好在滑手機😂點餐點到一半突然甚麼都沒說就去忙其他😅😅我的位置剛好旁邊是放menu的位置員工都用掉的掉回去常常感到有一陣風😂😂😂我覺得可以有進步空間喔💪🏼(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌗環境分數: 🌕🌕🌕🌖🌑服務分數: 🌕🌕🌗🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌘🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌖🌑-開餐 (佐敦)🍴佐敦白加士街19號地舖📞39968599🕑 7:30-23:00

️▪️#越式生牛肉湯河 HKD$56

我的位置剛好旁邊是放menu的位置
員工都用掉的掉回去
常常感到有一陣風😂😂😂
我覺得可以有進步空間喔💪🏼

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌗

🍴佐敦白加士街19號地舖
📞39968599
🕑 7:30-23:00
2020-06-28 257 浏览
次次lunch time去都要排好耐,好彩今次一去到就有位,遲一分鐘都無位呀!今次食左個紅燒半筋半腩飯,整體黎講係好食既,啲筋同腩都好淋,好入味,係個份量少左啲,男仔黎未必夠食,應該要叫啲小食。跟餐加左10蚊要左支解毒胎菊花蜂蜜,夠凍又好好飲🤤本身依排個人有啲燥熱,飲完個人gur哂。個樽仲可以比你拎走添,夠哂環保♻️環境黎講係窄左少少,同隔離枱都幾近,聽到哂人地講乜🤣但待應態度好好,加番唔少分!

紅燒半筋半腩飯
2020-06-05