2024-11-08 183 浏览
啱啱去完日本旅行冇耐,返到香港都真係會特別掛住日本嘅美食,尤其是係日式拉麵🍜!今次就來到位於旺角嘅呢間阿久根和牛拉麵屋,小店以慢煮和牛同埋多款自家熬製嘅足料湯底為特色,真係一間與眾不同嘅拉麵店~味自慢炙燒豚肉沾麵💰HK$130沾麵嘅沾醬就揀咗濃厚味噌蝦湯,味道鮮甜濃郁,加入咗味噌亦將蝦湯嘅味道變得更加立體!拉麵嘅麵質係比較粗身嗰一種,口感煙韌,同沾醬嘅濃厚味道相得益彰!炙燒豚肉肥瘦均勻,表面仲帶有微微嘅焦香,味道有驚喜~燒牛肩胛拉麵💰HK$99牛肩胛肉質緊實多汁,用來配搭日式拉麵又係另一種風味!湯底揀咗濃郁嘅雞白湯,呢到雞白湯味道與別不同,餐廳係使用咗日本薩摩雞經20小時熬製而成,味道柔和而不油膩,鮮美撲鼻!拉麵係比較幼身嗰一種,掛湯能力高,可以吸收晒湯底嘅精華~一口芝士💰HK$48一口芝士外脆內流心,點埋旁邊嘅沙律醬,味道一流~荀💰+HK$15口感爽脆嘅荀,同湯底同埋其他配料形成咗一種良好嘅對比!所以話呢,食拉麵一定要配埋荀,整體嘅口感會更加多元化~烏龍奶茶💰HK$23每碗拉麵原本都已經有埋紫菜、大蔥同埋糖心蛋等配料!而且仲唔收加一服務費,明碼實價,真係一個良心小店~

味自慢炙燒豚肉沾麵💰HK$130
濃厚味噌蝦湯
濃厚味噌蝦湯沾麵

燒牛肩胛拉麵💰HK$99
燒牛肩胛拉麵、味自慢炙燒豚肉沾麵
燒牛肩胛雞白湯拉麵

一口芝士💰HK$48
一口芝士外脆內流心,點埋旁邊嘅沙律醬,味道一流~

荀💰+HK$15

燒牛肩胛雞白湯拉麵
烏龍奶茶
  • 燒牛肩胛拉麵
2024-09-28 786 浏览
𝕃𝕚𝕜𝕖 𝕙𝕒𝕧𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕚𝕤 𝕒𝕥 𝕒 𝕥𝕣𝕒𝕚𝕟 𝕤𝕥𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕚𝕟 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟🚉每次黎呢間拉麵屋都有種日本鐵路站既小店感覺🚝,排排坐少少逼,部分位置望到師傅煮食👨🏻‍🍳。之前食過牛小排🥩,今次賣曬就試試另一款燒牛肩胛拉麵配雞白湯💁🏽‍♂️。燒牛肩胛細細件,燒得香又幾有嚼口👄;幼身拉麵稍為唔夠彈牙,不過雞白湯拯救,香口而 comforting😉。拉麵配清酒🍶都幾唔錯架,味蕾多幾個層次🫧。🐂Grilled Chuck Ramen in Chicken Soup | $99而沾麵就揀左味自慢炙燒豚肉沾麵配味噌蝦湯🥘,先講湯底,味噌蝦湯濃郁多汁🦐,一放低就聞到濃濃香氣,texture 比較杰身;呢款麵質粗身d有咬口,每一束麵都可以順利掛汁💥。大大片炙燒豚肉都好流口水架🤤,脂肪唔多但肉夠腍,加埋流心蛋🥚、Coke Zero gur 一下不得了。🐖Grilled Pork Tuskemen in Miso Shrimp Soup | $115另外加左個沖繩苦瓜餃子🥒,苦瓜味唔算太突出,不過咬落爽爽的,都幾特別😋。🥟Okinawa Bitter Gourd Dumplings | $48🥤C

🥤Coke Zero | $15
🍶House Sake | $28

在這邊逛逛街,突然想起這邊有間濃郁蝦湯味嘅拉麵館,就嚟encore一下!依稀記得上次食嘅和牛超正,不過今次試新嘢,食豚肉。先來日式餃子熱熱身,煎得夠脆同爆汁,而且特價勁抵食!味自慢灸燒豚肉(拉麵) 👉🏻這款拉麵我們加配料黑蒜湯,這個湯底也10分值得推介,黑蒜味香濃,而且味道是真蒜蓉不是味精。豚肉也是一等的,香綿軟滑的口感,油花四濺的芬芳,立即吃出幸福感來。燒牛肩胛(拉麵) 👉🏻濃蝦湯真的10分香濃,而且加入了大量京蔥和櫻花蝦,曼妙的構圖立即氛圍感拉滿。牛肩胛肉也很不錯吃,滿滿的牛肉香,配上拉麵滿好吃的。然後每款拉麵基本上都會有一顆流心蛋,流心做得剛剛好,還每一口都醬油味拉滿,超好吃!

先來日式餃子熱熱身,煎得夠脆同爆汁,而且特價勁抵食!

「阿久根和牛拉麵屋」好濃厚日式風格。店內環境仿如日本橫街小巷的地道小店,提供約 15 個座位,座位安排為單邊形式。在繁忙時段需要等候座位,幸運的是我們約在下午3點到,避開了午市高峰,人數不多,無需等候。燒牛肩胛拉麵 $99這碗拉麵的牛肩胛燒至七成熟,黑椒燒香,肉質爽口,比起和牛叉燒更有嚼勁。搭配濃厚味噌蝦湯,香氣濃郁,鮮味十足,就像是放了數百隻蝦去煲一樣有趣。招牌三色拉麵 $128這款招牌三色拉麵果然名不虛傳,份量豐盛,包含慢煮 A4 和牛、雞肉、燒豚肉。經過炙燒的豚肉帶有微焦香,雞肉滑嫩,和牛則口感豐富。配上幼身麵條和香濃湯頭,味道相得益彰。日式餃子$ 29日式餃子有四隻,餃子皮薄餡料豐富,內餡是以韭菜和豬肉為主。每顆餃子都充滿豬肉餡料,沾上帶有柚子風味的餃子醋,令人感到滿足。阿久根和牛拉麵屋地址: 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

燒牛肩胛拉麵 $99
招牌三色拉麵 $128
日式餃子$ 29
阿久根和牛拉麵屋
地址: 旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
2024-11-06
2024-11-14 0 浏览
留港消費 旺角隱世沾麵店🍜可能餐廳比較細 所以即使閒日6:30pm黎都要排隊😳💁‍♀️湯底: 雞白湯 黑蒜濃湯 味噌蝦湯 香蔥醬油湯 激辛湯💁‍♀️餸: 灸燒豚肉 燒牛肩胛 慢煮雞 慢煮a4和牛 煎虎蝦💫 慢煮A4和牛味噌蝦湯 沾麵 $168 + 灸燒豚肉 $15塊鹿兒島和牛係低溫慢煮7hr 至2/3成熟 先再灸燒🤪難怪食落咁腍 有入口即融嘅感覺 燒得好香 肉味濃👍個蝦湯舖滿櫻花蝦 佢有備注話好鹹 所以有心理準備🤓但重口味嘅我表示很ok 超濃厚 吸引哂蝦湯嘅精華😍麵質煙韌 掛汁一流 / 燒豚肉重油脂香 加錢試下幾好🤪💫燒牛肩胛 雞白湯 拉麵 $99 + 慢煮雞肉 $15因為上面個碗太出色 所以相對上呢碗會比較失色🫣湯底都鮮甜 真係飲得出雞味 不過我中意泡系雞白湯😂牛肩胛都燒得好香 原來慢煮雞肉係有醃過 但小鞋🤏🏻😍呢個價錢食到慢煮+灸燒嘅a4和牛+勁濃蝦湯=抵!!!
留港消費 旺角隱世沾麵店🍜

💫燒牛肩胛 雞白湯 拉麵 $99 + 慢煮雞肉 $15
因為上面個碗太出色 所以相對上呢碗會比較失色🫣
湯底都鮮甜 真係飲得出雞味 不過我中意泡系雞白湯😂
牛肩胛都燒得好香 原來慢煮雞肉係有醃過 但小鞋🤏🏻

😍呢個價錢食到慢煮+灸燒嘅a4和牛+勁濃蝦湯=抵!!!

• 慢煮A4和牛叉燒拉麵
  • 灸燒豚肉·濃蝦湯拉麵
2024-11-12 0 浏览
阿久根和牛拉麵店係我幾鐘意嘅拉麵店👍識食一定係食佢嘅招牌三色拉麵😋係一道令人經常回味嘅美食,完美結合了豚肉、雞肉和A4和牛,每一啖都充滿驚喜😋湯底採用濃郁的雞白湯,經過長時間熬煮,湯汁醇厚,帶有淡淡的雞香,讓人感受到溫暖和滿足☺️拉麵的麵條彈牙,與湯底相得益彰,吸附了湯汁的精華豚肉經過精心醃製,燒到少少焦,肉質鮮嫩,口感滑順;雞肉則保持了原汁原味,肉質鮮美而A4和牛則是這道拉麵的亮點,肉質細膩,入口即化,帶來奢華的享受🤤搭配店舖特製嘅糖心蛋及紫菜,令成碗拉麵色香味俱全,令人一試難忘😋可樂唔少得呢款睇落都唔錯,下次要試吓先☺️📍阿久根和牛拉麵屋 (旺角)旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖#旺角美食 #旺角餐廳 #旺角拉麵 #阿久根和牛拉麵屋 #香港拉麵 #拉麵關注組 #雞白湯 #海老湯 #濃蝦湯 #和牛拉麵 #美食推介 #人氣美食 # 人氣推介#yummy #foodie #hkfoodie #diaryrubbish

拉麵的麵條彈牙,與湯底相得益彰,吸附了湯汁的精華
可樂唔少得

呢款睇落都唔錯,下次要試吓先☺️

📍阿久根和牛拉麵屋 (旺角)
旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖

2024-11-05
午餐
  • 招牌三色拉麵
2024-11-11 0 浏览
今日放工喺旺角附近搵嘢食估唔到廣華街呢邊開咗咁多新嘢食呢間拉麵店雖然唔係好大但係裝修好有日本特色仲有沾麵食我哋六點幾去到已經差唔多full晒 仲一路keep住有人等位係用手機QR code落單 都幾多種類可以選擇我哋揀咗一個雞白湯炙燒豚肉拉麵同埋一個慢煮A4和牛沾麵 大家share一齊食雞白湯拉麵湯底好惹味 啲麵好彈牙有三大塊炙燒豬肉 仲有流心蛋好出色拉麵份量都好多菜單好細心寫咗海老湯有啲鹹所以我哋就揀咗黑蒜湯 今日唔想食咁重味而沾麵用石頭鍋裝住黑蒜濃湯 粗拉麵好掛汁和牛肉質好鮮嫩 油脂分布平均 份量岩岩好野飲叫左白桃烏龍同埋荔枝烏龍解解渴本身仲諗住叫雞皮餃子,可惜今日售罄唯有下次再過黎試下佢滿足
今日放工喺旺角附近搵嘢食

所以我哋就揀咗黑蒜湯 今日唔想食咁重味

而沾麵用石頭鍋裝住黑蒜濃湯 粗拉麵好掛汁
和牛肉質好鮮嫩 油脂分布平均 份量岩岩好

野飲叫左白桃烏龍同埋荔枝烏龍解解渴
本身仲諗住叫雞皮餃子,可惜今日售罄
唯有下次再過黎試下佢
滿足
:未可以出發去日本🇯🇵既我決定要食碗拉麵醫一醫個旅行心病先今日去左旺角覓食. 走左入左一間小店以居酒屋裝修既拉麵小店🍜食左⋯⋯⋯#招牌三色拉麵 係一次過食哂三款 有雞肉 和牛同埋豚肉 當中既和牛有火炙過 🐮味道都唔錯 而且湯底都非常香濃 麵條軟硬適中 #香煎虎蝦沾麵 係人氣的蝦拉麵 🦐超濃郁蝦香醬汁KEEP住煮住上枱 超滾動 拉麵口感煙靭 掛湯能力不錯 最後我地仲加埋高湯飲左幾啖 可以再食重點係兩款麵食都有流心蛋 流心得嚟仲有啲醬油味 食完會回味唯一係小店以高櫈為主, 帶住小朋友就好難坐低食啦可以兩公婆去獨食🤭🤭

未可以出發去日本🇯🇵既我
決定要食碗拉麵醫一醫個旅行心病先

今日去左旺角覓食.
走左入左一間小店以居酒屋裝修既拉麵小店🍜
拉麵口感煙靭 掛湯能力不錯
最後我地仲加埋高湯飲左幾啖 可以再食
重點係兩款麵食都有流心蛋
流心得嚟仲有啲醬油味 食完會回味

唯一係小店以高櫈為主, 帶住小朋友就好難坐低食啦
可以兩公婆去獨食🤭🤭
2024-11-07 0 浏览
🥰慢煮A4和牛叉燒(拉麵)大推!好好食😭 好林,但四邊又會有少少煎過既感覺,好有口感!湯底都好正,雞白湯,夠rich夠濃,但又唔會口乾。拉麵掛湯,讚!🥰味自慢灸燒豚肉沾麵呢個都滿分。友人話個湯送到黎係保持長時間熱辣辣,仲有啲櫻花蝦,味道好香!!咁樣沾既面係最好食!豚肉大大舊,半肥瘦,而且燒過,見到師傅嘅心機,而且份量絕對唔吝嗇👍🏼👍🏼👍🏼當日仲叫咗波子汽水,真係有啲懷舊,好耐冇飲!

🥰慢煮A4和牛叉燒(拉麵)

🥰味自慢灸燒豚肉沾麵

當日仲叫咗波子汽水,真係有啲懷舊,好耐冇飲!
  • 慢煮A4和牛叉燒沾麵
2024-11-06 0 浏览
我好鍾意食沾麵因為好鍾意食好濃既湯底今日我又發掘到係旺角一間食拉麵或沾麵鋪頭細細的唔算好多座位好在lunch hour 唔算太多人唔洗等🥳我就揀左「人氣慢煮安格斯牛小排沾麵」熱辣辣滾住既超濃蝦湯底我諗冬天食一定好暖笠笠每款沾麵都配溏心蛋&紫菜紫菜浸係湯底索哂啲湯汁 好好味雖然湯底好濃郁但食完唔會口渴👍主打「安格斯牛小排」切得好薄每塊牛都係6-7成熟中間粉紅色的唔會韌 好林 沾麵浸係湯底掛哂湯汁最後連湯都飲埋呢間不錯 有驚喜佢地另外仲有小食&飲品波子汽水、茶類、汽水、熱茶都有同埋佢地唔收加一服務費下次要帶埋老公去試
我好鍾意食沾麵
因為好鍾意食好濃既湯底
今日我又發掘到係旺角一間食拉麵或沾麵

鋪頭細細的
唔算好多座位
好在lunch hour 唔算太多人
唔洗等🥳

我就揀左「人氣慢煮安格斯牛小排沾麵」
熱辣辣滾住既超濃蝦湯底
我諗冬天食一定好暖笠笠

每款沾麵都配溏心蛋&紫菜
紫菜浸係湯底索哂啲湯汁
好好味
雖然湯底好濃郁
但食完唔會口渴👍

主打「安格斯牛小排」
切得好薄
每塊牛都係6-7成熟
中間粉紅色的
唔會韌 好林

沾麵浸係湯底掛哂湯汁
最後連湯都飲埋
呢間不錯 有驚喜

佢地另外仲有小食&飲品
波子汽水、茶類、汽水、熱茶都有
同埋佢地唔收加一服務費
下次要帶埋老公去試

2024-11-06 0 浏览
在旺角的廣華街上,有一家我最近非常喜愛的拉麵店——阿久根和牛拉麵屋,這裡的氛圍真的是讓人感受到濃濃的日本風情,讓我這個熱愛日本文化的年輕人一進去就感到無比親切!.店內的裝潢正宗又溫馨,讓人彷彿置身於日本的小巷子裡。最讓我驚喜的就是他們的拉麵,真的是好好食!特別是湯底,選擇多達三種,無論是濃厚的味噌蝦湯、濃厚的雞白湯,還是黑蒜濃湯,每一款都比一般拉麵店的湯底來得更濃郁,我個人非常喜歡這種濃厚的口感,讓人每一口都能感受到滿滿的幸福。.我點了他們的招牌三色拉麵(豚肉、雞肉及A4和牛),一次滿足3個願望!每碗麵上都有日本溏心蛋、紫菜及芽菜,這些配料不僅增添了色彩,還讓整碗拉麵的口感更加豐富。而且那A4和牛,簡直是入口即化,讓人忍不住想要再來一碗!.另外,日式鳳尾蝦餃配灸燒豚肉的限定優惠,$85的價格讓我覺得非常划算。蝦餃的皮薄餡多,搭配上香氣四溢的灸燒豚肉,簡直是絕配,讓人一口接一口,根本停不下來。.除了拉麵,也有不同小食及飲品,包括日式餃子、烏龍茶等等。.總的來說,阿久根和牛拉麵屋絕對是拉麵愛好者的天堂!如果你也熱愛日本文化,或者單純想享受一碗美味的拉麵,這裡絕對值得你親自來體驗!🍜.地址:

除了拉麵,也有不同小食及飲品,包括日式餃子、烏龍茶等等。

地址:旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
@akune_wagyu_ramen
岩岩去完日本 已經掛住日本既拉麵 所以今日係旺角做完野要搵拉麵店 呢間已經開左好耐對上一次食已經疫情前 唔知質素保唔保持到呢呢到拉麵/ 沾麵 而且湯底都有幾款選擇每碗麵都有 蔥、紫菜、溏心蛋味自慢灸燒豚肉沾麵豚肉灸燒過 所以好香但咬落係已經炆淋晒 肥瘦比例適中 唔會膩濃厚雞白湯沾麵最重要係濃醬汁 配上粗身既拉麵每食一啖都吸收埋滿滿既醬汁招牌三色拉麵就係豚肉,雞肉及A4和牛一次過滿足三個願望 特別開心香蔥醬油湯底醬油湯底味道同層次都會比雞湯濃厚 而且做到提鮮既效果唐揚鷄件有五件 岩岩炸完就上枱 熱辣辣雞肉炸得好嫩 保留住肉汁 粉漿唔厚 食落仲脆口保持到水準實在難得 唔怪得知平日晚上九點都仲要排隊啦
岩岩去完日本 已經掛住日本既拉麵
所以今日係旺角做完野要搵拉麵店
呢間已經開左好耐
對上一次食已經疫情前
唔知質素保唔保持到呢

呢到拉麵/ 沾麵
而且湯底都有幾款選擇

每碗麵都有 蔥、紫菜、溏心蛋

味自慢灸燒豚肉沾麵

雞肉炸得好嫩 保留住肉汁
粉漿唔厚 食落仲脆口

保持到水準實在難得
唔怪得知平日晚上九點都仲要排隊啦
今日同大家去旺角食拉麵。位於廣華街一帶,有唔少糖水舖。其中有一間門面唔太顯眼既日式拉麵店,而且門外都有D人排緊隊。而佢地賣既拉麵用料都幾用心。入面裡面店面唔算好大,都係吧檯為主,坐得有點逼,但店員都好主動、有禮,會主動上前比多張櫈放袋。我揀咗呢個「慢煮A4和牛叉燒拉麵」。小店用上A4和牛做叉燒,油脂豐富,食落好軟嫩,比起豬肉叉燒更富油香。湯底係用左黑蒜豬骨濃湯,都幾濃味。麵係用左較幼身既麵線,食落都爽口,而且都可以掛到湯。糖心蛋蛋汁香濃,味道唔錯!朋友點左呢款「香煎虎蝦沾麵」。表頭大大隻既虎蝦好吸睛,食落都好多用,煎過既虎蝦仲要幾香。我幾鐘意佢地呢個味噌蝦湯底,食落海鮮味好突出。麵係用左較粗身既麵線,食落幾有口感,而且更能掛到湯汁,幾正👍🏻!今次都係仲叫咗一份餃子🥟,一份有4隻,食落都幾多汁。整體嚟講,呢度既拉麵沾麵都唔錯,幾香濃,再配埋虎蝦、和牛等食材更吸引。大家經過旺角不妨一試~

慢煮A4和牛叉燒拉麵
香煎虎蝦沾麵
餃子(限時優惠)
慢煮A4和牛叉燒拉麵
香煎虎蝦沾麵
餃子(限時優惠)
2024-11-03 85 浏览
男朋友IG見到人推介,放工帶左我去食,滿心歡喜、期待。岩岩好去到唔洗排隊,qr code落單,最後黎錯左一碗。我地各自都叫沾麵,我個份係牛、海老、沾麵,黎左牛、海老、拉麵。我認衰,肥哥哥問牛海老邊位時,我認左、應左話係我。食完,俾完錢,走埋,我先諗起我叫左既應該係沾麵。不過算喇,當試晒拉麵同沾麵都好。到味道喇,簡單來講,最多最多都只可以叫一般般。談唔上好味🙈短時間內亦唔會再去食,Sorry🙈我個碗食左兩啖,個味道都真係好一般好一般,差左陣味,落左白芝麻同七味粉幫手加少少少味。係好左少少既,但我只食左半份就冇再食。至於男朋友個份,等左好耐先到,小事,沾麵湯底熱辣辣。佢都係要海老湯底,係濃過我個份拉麵,但都係差左陣味。如果真係要搵樣野去讚,我會讚佢地粒蛋,好食👍🏼,味道好,生熱度都好完美👍🏼👍🏼👍🏼
男朋友IG見到人推介,放工帶左我去食,滿心歡喜、期待。
岩岩好去到唔洗排隊,qr code落單,最後黎錯左一碗。
2024-10-31 126 浏览
旺角地道特色拉麵「阿久根和牛拉麵」餐廳非常有特色座位唔多 想食嘅朋友要早啲排定隊😉但絕對係值得🫶🏻⭐️生牛肉拉麵配黑蒜濃湯做法類似越南生牛肉但係用咗日式整法牛肉薄片非常嫩口😍黑蒜湯底濃郁非常好食🤤⭐️味自慢灸燒豚肉沾麵配濃厚雞白湯餐廳主打特色沾麵石鍋裝住熱辣辣嘅湯底🤩粗拉麵沾上雞白湯非常掛汁三大塊灸燒豬肉肉質嫩滑😆外面燒得好香脆唔錯嘅選擇⭐️日式餃子餐廳限定優惠四隻餃子一人份量啱啱好外面皮薄而入面好多肉汁😋⭐️飲品啤酒汽水都有今次就叫咗白桃烏龍及荔枝烏龍配拉麵唔錯😃
旺角地道特色拉麵「阿久根和牛拉麵」
餐廳非常有特色
座位唔多