2020-10-04 184 浏览
🐖阿元滷肉飯 ($42)⁣每次食嘅味道都有少少唔同,今次又幾岩我地口味喎😽😽!滷汁濃而不膩👄👄,雖然個汁冇煮到好黏口但有勝在有肉香,味道唔錯❤️。⁣⁣🐓爆蛋雞肉飯🍳($42)⁣第一次食雞肉飯又幾驚喜🐔。雞肉應該係用左雞胸⭐️,肉質比較乾,上面淋左雞油同加左酸菜🤪🤪,哩個組個好清爽,食落好香好開胃🤓。⁣⁣🦪蚵仔煎($37)⁣蠔餅外脆內Q,蠔嘅分量都幾大方,好食✌🏻!只限早上、中午有售👀。⁣⁣🤩鹽酥雞($37)⁣冇九層塔味,層次係單一嘅蒜味🧄🧄,但炸衣都算薄,不過不失啦🌝。⁣⁣🥤招牌珍珠奶茶($24)⁣飲落奶香味好濃,珍珠又好重黑糖味,有驚喜,👧🏻大愛。⁣⁣總結:食物質素同環境都唔錯,仲要近地鐵站都算方便🤎。⁣

🐖阿元滷肉飯 ($42)⁣

🐓爆蛋雞肉飯🍳($42)⁣

🦪蚵仔煎($37)⁣

🤩鹽酥雞($37)⁣

🥤招牌珍珠奶茶($24)⁣
飲落奶香味好濃,珍珠又好重黑糖味,有驚喜,👧🏻大愛。⁣

總結:食物質素同環境都唔錯,仲要近地鐵站都算方便🤎。⁣
2020-10-03 113 浏览
2020無得飛,你明架啦放工後,車泊街,好多人等左30分鐘,但係值得等!望住個menu都開心老實講,社交距離一般環境似好嘈,但坐落都ok,反而因為枱與枱距離,所以唔傾太多計感覺店主已經盡力用心防疫,所以ok好好食呀,無誇張,有驚喜唯一美中不足係叫左個奶蓋綠茶,唔好飲對手飲果杯鳯梨青茶,好飲好多!無藥水味,係清新既!炸豆腐,期間限定(?!)好好食!芝士蛋餅,正路好食起司地瓜球,驚喜!佢黎果陣,個樣有失望,因為好驚好似煎堆咁,但事實佢係結結實實有甜甜番薯味,正!
2020無得飛,你明架啦

[等位]
放工後,車泊街,好多人
等左30分鐘,但係值得等!
望住個menu都開心

[環境]
老實講,社交距離一般

[衞生]
感覺店主已經盡力用心防疫,所以ok

[食物]

好好食呀,無誇張,有驚喜
唯一美中不足係叫左個奶蓋綠茶,唔好飲
對手飲果杯鳯梨青茶,好飲好多!無藥水味,係清新既!
炸豆腐,期間限定(?!)好好食!
芝士蛋餅,正路好食
  • 地瓜球
  • 塩酥雞
2020-09-25 2426 浏览
疫情期間,掛念”家鄉菜”,朋友特登帶我來阿元食翻夠。我們到達時已差不多一點半,仍要等四至五枱,可見其受歡迎程度。它店舖外觀已很有台灣特色,一些鐵牌更是勾起我”思鄉”之情。店內它亦做了一些檔口,猶如去了夜市。由於人客多,不方便影其他位置。它在門口已放餐紙,落單簡單快捷,選擇亦多。這個鹵肉飯完全是台灣味道,而非港產。😂 首先佢嘅鹵肉汁香甜濃味,有些食肆改淡了這個汁,使整個鹵肉飯變成港板豬肉飯。而其豬肉粒又大又多,肥瘦適中,加埋片醃蘿蔔,一流。😋😋😋蚵仔煎亦很有水凖,可惜掛住食,忘記影相。蛋煎得香,蚵仔亦多,加埋茄汁,完全台灣味道。😃😃😃甜不辣是幾種炸魚條,但它一點也不油膩,作為伴菜,豐富口感。我最喜歡啡色的魚條,甜甜地幾得意!👍🏻👍🏻👍🏻台南担仔麵絕對是必食之選,否則點算去過”台灣”。它的麵條是台灣麵,不會太彈牙,反而是有D腍有點滑。它的特色是加了魚蛋及肉丸,比度小月更豐富。😋😋😋點這個菜原意是想食得健康,平衡吓!唐生菜新鮮脆口,只可惜它加了鹵肉,我反而希望走肉多菜。😜台式奶茶可選小甜,正合我心意。最後,食咗咁多款,每人不過百零蚊,抵食。我絕對會再幫襯。👍🏻👍🏻👍🏻

它在門口已放餐紙,落單簡單快捷,選擇亦多。

台式奶茶可選小甜,正合我心意。

2020-09-14
  • 阿元滷肉飯
  • 炸甜不辣拼盤
  • 台南擔仔麵
2020-09-24 220 浏览
每次去都係排著超長既人龍但試過就唔會介意排一陣隊而且好欣賞整個店子裝修令人完全像置身在老台灣一樣!真的很多用心的台式設計絕對係打卡既好地方至推薦魯肉飯😋半肥瘦既魯肉 食落唔會太肥膩💯醬油味適中 葱油酥香飯粒綿軟分明食落有咬口拌豬油 滷汁 食落都沒有一pat pat醬汁好濃 但每次都要嗌多汁勁快就可以清左碗飯🍚不過店內坐位較少通常都係搭枱坐比較擠迫而價錢方便 真係好平好合理食物質素亦一直都維持到絕對值得支持!
每次去都係排著超長既人龍
但試過就唔會介意排一陣隊
而且好欣賞整個店子裝修
令人完全像置身在老台灣一樣!
真的很多用心的台式設計

而價錢方便 真係好平好合理
食物質素亦一直都維持到
絕對值得支持!
2020-09-24 89 浏览
Hello 大家好🙆🏻‍♀️今次要介紹嘅食物就係位於堅尼地城!📜”阿元來了 (西環)📌地址: 西環堅尼地城北街31號地舖1️⃣ 阿元滷肉飯$422️⃣香菇肉羹麵$423️⃣蚵仔煎$374️⃣塩酥雞$375️⃣招牌珍珠奶茶+$106️⃣水蜜桃紅茶+$10喺香港都可以食到地道台灣美食❤️每次去親堅尼地城我都係食呢間😍入面裝修設計好靚可以成日去打卡🙆🏻‍♀️嘢食又好味又平🥰🥰麵線好足料好大碗👍🏻蚵仔煎大大份🤤雞即叫即整😍肉操飯又大大碗☺️☺️KS評分 (5個最高)環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:👅👅👅👅抵食指數:💰💰💰💰#美食推介 #堅尼地城美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodiehk #foodieksk堅尼地城 #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南#hkfoodbloger
Hello 大家好🙆🏻‍♀️

今次要介紹嘅食物就係位於堅尼地城!

📜”阿元來了 (西環)

📌地址: 西環堅尼地城北街31號地舖

喺香港都可以食到地道台灣美食❤️
嘢食又好味又平🥰🥰
麵線好足料好大碗👍🏻蚵仔煎大大份🤤
雞即叫即整😍肉操飯又大大碗☺️☺️

KS評分 (5個最高)

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:👅👅👅👅
抵食指數:💰💰💰💰

2020-09-20 1500 浏览
好耐冇食阿元喇,自從佢由西營盤搬左去西環,都冇特登去幫襯。今日約左中學同學食lunch,難得佢唔嫌遠,於是走去食個魯肉飯先。魯肉飯$32- 以前食滷肉飯都係二十幾蚊,估唔到又加咗價。保持到食物嘅水平,阿元來了嘅滷肉飯偏肥,要保持身材苗條嘅話就唔好叫喇。滷肉油香豐富,米飯粒粒分明有油香,細細碗都好飽肚。每一次都要嗌碗滷肉飯先會滿足。台灣香腸$30- 香腸相對地普通左一啲,油份偏多,冇烤到香脆嘅口感,而且我唔習慣食咁大片生蒜,下一次可能唔會再叫。秘製蒜泥白肉$40- 蒜泥白肉有驚喜!菜式上枱嘅時候暖暖哋,豬肉片好軟滑,蒜蓉香味充斥着口腔每個部份,而且份量都唔少,同朋友一齊share就啱啱好,推介!九份芋圓含淡奶(温)$32- 芋圓同其他食物一齊同時間上枱,我哋食晒其他嘢先食甜品,所以芋圓都攤凍左,芋圓口感煙韌,但芋頭味道唔重,淡奶加咗落去糖水之後,口感再滑一啲。
魯肉飯$32

台灣香腸$30
秘製蒜泥白肉$40
九份芋圓含淡奶(温)$32
台灣香腸
秘製蒜泥白肉
九份芋圓含淡奶(温)
2020-08-27
秘製蒜泥白肉
2020-09-14 441 浏览
堅尼地城地鐵通車後,星期六下午放工後同朋友過黎逛逛,經過哩間阿元來了見甘多人排隊等位,所以望了兩眼,當行完街後再次經過,人流都是不絕,於是同朋友一起等位,一邊等我地一邊睇定有咩好食,等左半個鐘我地終於有位入去,一踏入店內,地方唔大,旁邊的一角擺放了三個小檔口寫著售賣什麼食品,像台灣的夜市食檔一樣。係等位既時候我地巳經諗定叫咩野食,所以好快就係單上劃好,我地劃左阿元魯肉飯、台灣擔仔米粉、台灣黑輪拼盤及烏梅汁,食物好快黎到,一睇到個碗既size就估計我同朋友食完應該會唔多夠飽。台灣擔仔米粉:當中有半粒貢丸,一隻蝦,半隻滷水蛋加一些肉燥,用左台灣既新竹米粉,所以比較爽口。阿元魯肉飯:魯肉份量唔算多,有半隻滷水蛋,兩條青菜及半片黃蘿蔔,魯肉味道一般,只食豉油老抽味,朋友話唔特別好平凡。台灣黑輪拼盤:係魚肉條加一粒大既蝦枝丸淋上獻汁而成,魚肉都有魚既鮮甜味道,肉質比較實,蝦枝丸大大粒,咬落都算彈牙。朋友好快地食完,我就食得比較享受比較慢,店員一見到那隻碗、那隻碟食完就立即收走,我個米粉食左兩口都差點被收走埋,幸好叫得住那店員,店員不停收枱上的物品、筷子,令我食到非常不安,像是吹速人快點食完快點離
朋友好快地食完,我就食得比較享受比較慢,店員一見到那隻碗、那隻碟食完就立即收走,我個米粉食左兩口都差點被收走埋,幸好叫得住那店員,店員不停收枱上的物品、筷子,令我食到非常不安,像是吹速人快點食完快點離開一樣,我明白外面等位的人多,但這樣壓迫式執枱令人享受唔到食物的美味,巳經沒有怎樣禮貌地服務,還收加一服務費,成餐飯食左半個鐘的時間,我地枱面被快速清得乾乾淨淨,我同朋友連聊天都唔敢就迫著埋單離開了。
台灣擔仔米粉
台灣黑輪拼盤
2020-09-05
|台灣滷肉飯嘅代表 阿元來了😜✨|講到滷肉飯,有請代表阿元來了👏🏻👏🏻 每次嘅水準都唔會令人失望😋🍖🍚 滷肉飯 $32滷肉肥瘦比例各一半,再加厚度恰當嘅豬皮,咬落肥而不膩,又有少少膠質醬汁野味,味道唔重,唔算好油,份量足夠,撈飯一流如果滷肉香味濃啲,醬汁多啲配料就更好成個飯份量偏少,可以再加點小食或者叫阿元滷肉飯😋味道:6.8/10🍳🥘爆蛋雞肉飯 $42望落個太陽蛋好吸引,不過唔大切開爆感😂雞肉絲鹹得淨,少乾反而雪菜幾甜幾開胃,緩和番雞絲嘅鹹呢個份量幾多,正常食量應該有飽足感😋味道: 5.5/10整體來講阿元嘅滷肉飯係有水準,性價比幾高,建議堂食,會好似去咗台灣夜市咁😆
|台灣滷肉飯嘅代表 阿元來了😜✨|

🍖🍚 滷肉飯 $32
醬汁野味,味道唔重,唔算好油,份量足夠,撈飯一流
如果滷肉香味濃啲,醬汁多啲配料就更好
成個飯份量偏少,可以再加點小食或者叫阿元滷肉飯

😋味道:6.8/10

🍳🥘爆蛋雞肉飯 $42
望落個太陽蛋好吸引,不過唔大切開爆感😂
雞肉絲鹹得淨,少乾
反而雪菜幾甜幾開胃,緩和番雞絲嘅鹹
呢個份量幾多,正常食量應該有飽足感

爆蛋雞肉飯

😋味道: 5.5/10

外卖送餐
2020-08-27 222 浏览
真係好掛住台灣🥺 依加無得出走就唯有食下台灣野滿足回鄉嘅心🥰 阿元咁出名,我諗你地都應該試過架啦😆由佢以前細細間就已經好鍾意呢間台灣菜,依加已經由細鋪搬大鋪,仲做到有分店啦!不過味道都無咩點變,係個價格愈黎愈高🤣🤣依然咁好味!魯肉飯 ($32)喺香港食過唔同餐廳嘅魯肉飯,都好似無一間比得上阿元😍魯肉份量好多,肥瘦比例岩岩好,每一粒魯肉面頭都有一層肥肉,每食一啖都覺得好幸福😍 滷汁味道濃郁,食落好多汁好人味🤤唔洗十分鐘就勁快就清曬碗飯🤣 焢肉飯($45)呢個係極邪惡🤤 有兩大塊豬五花腩同埋魯肉,如果多啲汁會更好👏炸甜不辣拼盤($30)甜不辣係我最鍾意嘅台灣小食🤤好鍾意佢煙煙韌韌嘅口感🥰 呢到嘅甜不辣食落都幾香口,如果椒鹽同胡椒落多少少重味啲會更好👍豪華海鮮煎 ($40)海鮮煎包含左帶子、蝦仁同埋蚵仔三種海鮮~ 不過我自己就麻麻帶子同蝦仁,有好明顯嘅急凍味道🙈下次都係嗌返蚵仔煎好啲🤣 味道食落同台灣食到嘅都幾似,加埋醬汁食都幾好味😋-阿元來了 (西環)📍西環堅尼地城北街31號地舖抵食指數:😚😚😚😚/5 ⁣舔舔脷程度:😋😋😋😋😋/5

魯肉飯 ($32)

焢肉飯($45)

炸甜不辣拼盤($30)

豪華海鮮煎 ($40)
阿元來了 (西環)
📍西環堅尼地城北街31號地舖

抵食指數:😚😚😚😚/5 ⁣
舔舔脷程度:😋😋😋😋😋/5
由細舖搬大舖但人龍都無減過就知係高水準之作👍🏻 平時喺hall嗌外賣就食得多🥡🥢 難得同屋企人去開港島就帶佢哋試吓😋 嚟個阿元放題🕺🏻 試到好多款小食超開心🥳 入到去好似去咗台灣夜市咁🇹🇼 有feel喔 (´∀`)【阿元魯肉飯】💰$42去到阿元冇理由唔嗌阿元魯肉飯😌 魯肉入口即溶進我的豬腩肉🐖 配上粒粒飯半隻鹵蛋黃酸瓜加一條菜🥬 Carbs protein fiber fat有齊晒🤗 明知食完會肥兩磅都抵🐷🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙【爆蛋雞肉飯】💰$42第一次食又ok喎🙉 雞肉少乾但撈埋太陽蛋同酸菜又幾好味👌🏻 味道比魯肉飯較清淡 啱冇咁重口味嘅朋友仔👀🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚【蚵仔大腸麵線】💰$40個麵線真係好好味😍 唔知係咪太耐冇食🤔 完全係台灣食嘅味道💓 麵線好索之餘保持到質地 唔會淋到一pat pat🍜 蚵仔aka蠔寶寶細細隻幾肥美😋 唔食大腸cm唔到🤭🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚【肉鬆起司蛋餅】💰$35每次阿元一定要嗌蛋餅❗️堂食新鮮整起好好食🤤 煙韌嘅蛋餅包住滿滿嘅肉鬆同cheeseee🌮🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜【玉米起司蛋餅】💰$35想健康啲嘅話可以嗌呢個🌽 一樣咁好味😋 但如果兩

【阿元魯肉飯】💰$42

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚

【肉鬆起司蛋餅】💰$35
🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜

【玉米起司蛋餅】💰$35
想健康啲嘅話可以嗌呢個🌽 一樣咁好味😋 但如果兩個只能活一個 一定揀肉鬆🤤
🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙

【炸起司地瓜芋泥球】💰$35
一上枱見到得四粒波 心諗真矜貴🧐 食落去嗰下真係嘩一聲💥🤩 個起司個拉絲真係crazy (📽去片🎞)好幸福喔🥰 地瓜波波比芋泥波波更chewy😋 如果你係芝士+番薯迷🧀️🍠 一定要試❗️
🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💖

【香脆炸大雞扒】💰$40
普通唔太油幾香口炸雞扒 不過真係幾大塊同個飯碗差唔多size🙈

【酥炸魷魚】💰$39
普通幾脆唔太韌魷魚 覺得附送嘅炸葉好味啲☘️😂

【秘製蒜泥白肉】💰$40
屋企人鍾意食所以嗌左一碟🤗 都不俗👌🏻 平時冇食開冇得比較🤷🏻‍♀️

【奶茶三兄弟】💰$30
從前有三兄弟 —— 珍珠仙草布丁 遇上了走甜都偏甜奶茶
俾人飲咗落肚 完。

肉鬆起司蛋餅

#OhMyFoodBae_ktown
#OhMyFoodBae_kwuntong
#OhMyFoodBae_taiwanese
#OhMyFoodBae_yellow
#OhMyFoodBae_OMGhohoMEI

📍阿元來了 (西環)
西環堅尼地城北街31號地舖
2020-06-07
肉鬆起司蛋餅
  • 爆蛋雞肉飯
  • 地瓜球
2020-08-23 130 浏览
I’ve been a big fan of Ah Yuan restaurant for over 6 years. But as I remember, both oyster omelette and chilled tofu with century egg are also my first attempts.-Oyster omelette is wonderful! With the right amount of oyster, egg, tapioca, spring onions and sauce, the omelette is so savoury!-Next, the chilled tofu with century egg is so special! Unlike the usual ones, the chef served the dish with mashed tofu and century egg, which resulted in a unique soft texture!
2020-08-16 318 浏览
◦•●◉✿✿◉●•◦ 阿元魯肉飯 $42💭: 阿元招牌魯肉飯真係無得輸🤤豬肉肥瘦均勻,滷水汁算多,撈飯一流,係香港好少食到咁高質既魯肉飯 ♾台南擔仔粿條 $36💭: 蒜味偏重,成個麵味道較濃,河粉好快索哂湯,食到後期個河粉有啲發脹☹️♾豪華海鮮煎 $40💭: 味道同係台灣食既好似😍 豪華版有帶子粒、蝦同埋蚵仔,質感同味道都唔錯~♾台灣香腸 $30💭: 傳統食台灣腸一定係配生蒜頭食🧄 雖然望落個樣好似drydry地,夾埋一齊食真係好正🤭♾小芋圓奶茶 $29呢一杯奶茶有驚喜,煙韌既芋圓粒好有口感,配埋台式奶茶,大滿足。◦•●◉✿✿◉●•◦。
◦•●◉✿✿◉●•◦

阿元魯肉飯 $42

台南擔仔粿條 $36

豪華海鮮煎 $40

台灣香腸 $30

小芋圓奶茶 $29

◦•●◉✿✿◉●•◦。
豪華海鮮煎
台灣香腸
小芋圓奶茶
2020-08-08
豪華海鮮煎
小芋圓奶茶
2020-08-13 152 浏览
阿元係啱啱喺香港新開張嘅時候我已經頭啖湯去食過嘅一間台式餐廳,當時已經覺得佢哋好出色好地道,而且價錢亦都相當便宜。是隔咗幾年之後一直都冇試過於是今日突然間即係條筋要去試吓!滷肉飯滷肉肥瘦適中,雖然個碗好細但係上面嘅肉份量一啲都唔小,啱啱好可以撈晒成碗飯,而且好入味啲汁亦都好友台灣風味好正阿元滷肉飯同普通滷肉飯相差$10左右,係多咗半隻滷水蛋同埋菜,個飯嘅份量就好似差不多,所以下次我會淨係叫一個滷肉飯鹽酥雞粉漿厚薄適中,食落好脆口好新鮮,入面嘅肉好Juice,個味道又啱啱好阿元來了果然係寶刀未老,其實好想試佢哋嘅蛋餅但係可惜要5:30後先開始賣,下次一定要試埋!

鹽酥雞

2020-08-02
  • 魯肉飯
  • 鹽酥雞
2020-07-23 403 浏览
水準有保證既阿元🙈每次想食台灣菜都會諗起佢~懷舊既裝飾令我真係覺得自己去左台灣😝⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔸阿元魯肉飯($42)除左入口即融既魯肉外,仲配左青菜🥬半隻蛋同酸蘿蔔等既配料😍醬汁非常惹味,送飯一流😝魯肉肥瘦比例適中,食落去唔會好heavy/🔸蚵仔煎($37)煎得外脆內軟,仲有唔少蠔添🤪同台灣嘅蚵仔煎好似🤤/🔸九份芋圓($32)餡料有仙草、紅豆同三色芋圓😳黑糖糖水唔會過甜,三色芋圓好煙韌,仲保留到原材料既味道,夏天食冰冰地一流🤗/🔸評分: 7.8/10
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔸阿元魯肉飯($42)
🔸蚵仔煎($37)
煎得外脆內軟,仲有唔少蠔添🤪同台灣嘅蚵仔煎好似🤤
🔸九份芋圓($32)
🔸評分: 7.8/10
九份芋圓
蚵仔煎
九份芋圓
2020-07-14 232 浏览
i seldom go to sai wan district . it is near mtr station and we stayed for staycation holiday , tried taiwan food this nightpreserved egg and tofu stirred well before serve ,added drop of sesame oil smell and taste goodoyster noodle portion is larger than i expected . deep fried chicken ,yummy but have gms, felt very thirsty after dinner . bubble tea 🤔 is not y cup of tea ,i don't like sweet beverage , was my bf order itminced pork vegetable, 台灣肉燥

minced pork vegetable, 台灣肉燥