2021-10-10 207 浏览
I love Yuan is Here, basically a Taiwanese canteen to satisfy all your cravings for Taiwanese food 🍱 • 𝗬𝘂𝗮𝗻’𝘀 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗯𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗺𝗶𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗿𝗶𝗰𝗲 (𝗟 $𝟰𝟯) - a classic, they offer it in two sizes• 𝗦𝗵𝗿𝗲𝗱𝗱𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝘄/ 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 (𝗟 $𝟰𝟯) - a “lighter” option that’s still good, wished they’d add more sauce to the rice tho• 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗼𝗺𝗲𝗹𝗲𝘁 ($𝟯𝟳) - it’s the more authentic Taiwanese version that’s stickier and less egg-y, they’re quite generous with the oysters• 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝗹𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗽 ($𝟮𝟬)• 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝘄/ 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝗲

• 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝗹𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗽 ($𝟮𝟬)
• 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝘄/ 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 ($𝟯𝟬) - served in a jar, I’ll admit the appearance isn’t that appealing but it tastes better than it looks😂

• 𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀 (𝗛𝗼𝘁 $𝟯𝟮) - my 𝘢𝘭𝘭-𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘧𝘢𝘷!!! The rice balls are so chewy & you can taste the taro/ sweet potatoes, served with evaporated milk but the sweet-soup is flavourful enough on its own⠀

📍Yuan is Here @yuanishere
2021-09-27
  • 魯肉飯
  • 九份芋圓
  • 爆蛋雞肉飯
  • 皮蛋豆腐
2021-10-10 164 浏览
估唔到响工廠區會有一間甘有水準嘅食店,今次呢間食店係朋友帶我黎食嘅!呢間店當我一推門入去果下,好似去咗第二個世界咁,返咗去古代嘅感覺。個裝修設計好吸引到我,好靚呀!由於兩個人食唔到好多,所以叫幾個小食就夠啦!台灣香腸我一向鍾意食嘅😋😋夾啲蒜片一齊食真係好好味😋鹽酥雞好juice,唔乾爭爭,好好味。其實份量都唔少架😅鹵水拼盤都要試下,不過不失,都幾好味架!🥰🥰然後扮健康都要叫個菜食下,即刻無甘邪惡

由於兩個人食唔到好多,所以叫幾個小食就夠啦!

台灣香腸我一向鍾意食嘅😋😋夾啲蒜片一齊食真係好好味😋

鹽酥雞好juice,唔乾爭爭,好好味。
其實份量都唔少架😅

鹵水拼盤都要試下,不過不失,都幾好味架!🥰🥰

然後扮健康都要叫個菜食下,即刻無甘邪惡
2021-07-27
  • 鹽酥雞
  • 台灣香腸
  • 滷味拼盤
2021-10-09 235 浏览
係觀塘海濱做完yoga 肚仔餓餓 當然要搵野食la11點幾的時間 當然係要去平時成日lunch hour要排隊而冇入過去既啊元 😏😏一入去阿元的裝修同播的台語歌已經好似飛左的台灣咁今次想食下新鮮野要左粿條冇要魯肉飯不過同行朋友話佢的魯肉飯一絕粿條 清淡 湯飲完唔會口渴 蛋餅 出色 平時香港蛋餅皮偏厚 阿元有可能係台灣直送關係餅皮薄而有彈性 加上太足料 食一二舊已經有飽啲感覺 女士完全可以當一餐主食😏瀂味拼盤 當小食一流 鹹淡適中 我鍾意的豬耳同豆腐再多啲就好啦😗😗 豆腐太入味好好食😋
係觀塘海濱做完yoga
粿條 清淡 湯飲完唔會口渴
食一二舊已經有飽啲感覺
女士完全可以當一餐主食😏
2021-10-09 112 浏览
🔥阿元來了🔥▪️地道台灣野來了▪️呢間相信大家都唔會陌生 甚至唔洗多介紹 喺呢度都循例分享下我最鍾意點嘅組合啦1. 甜不辣2. 滷肉飯3. 貢丸湯4. 焢肉飯5. 肉鬆起司蛋餅#hkfoodbrowser #觀塘browser #hkfoodie #hk #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodlover
🔥阿元來了🔥

▪️地道台灣野來了▪️

1. 甜不辣
2. 滷肉飯
3. 貢丸湯
4. 焢肉飯
5. 肉鬆起司蛋餅

滷肉飯和肉燥飯比較, 我還是喜歡滷肉飯, 除了因為滷肉飯有五花腩令其口感層次比肉燥更複雜外, 調味料用法更為豐富以及油亮的色調也令它更吸引. 阿元來了的滷肉飯算是本港台式食肆中, 其中一間最貼近台灣風味. 在這裡也能吃到爌肉飯, 就是在滷肉飯之上加上原塊豬五花腩, 相當邪惡而飽足. 在醬汁浸潤下, 飯身依然沒有糊化, 這也算是難得.除了上述飯類菜式做得不錯, 它的蚵仔煎同樣做得貼近台灣的原味, 特別是其煙韌的口感, 是番薯粉份量適中的結果, 太厚太薄也不成. 外面香脆而沒太多燶邊, 醬油膏甜而不膩, 吃得舒服. 相對而言, 炸物如鹽酥雞及地瓜芝士球就較一般, 炸皮較厚, 沒有油膉味但味道上就沒有太多突出之處.

2021-10-04 448 浏览
dpz係平日中午時間去食觀塘分店嘅阿元來了💁🏻‍♀️見到人龍都有少少驚咗🥵不過排咗5-10分鐘就入座lu🥳等緊嘅期間店員俾咗餐點紙同筆dpz可以揀定食咩🥢爆蛋雞肉飯 $43dpz形容為台版嘅親子丼🤣雞肉絲佈滿飯面🐥連太陽蛋下都有🤩飯嘅醬汁較少唔夠撈飯🍚但加埋蛋黃汁就啱啱好🍳整體唔會過鹹👍🏻魯肉飯 $33睇唔睇到魯肉飯發緊光😎油光滿滿嘅魯肉份量十足🐖肥瘦均等口感一流🤤唔知大家鍾意攪勻定就咁食呢🥣新竹貢丸湯 $20貢丸湯唔會死鹹🥄貢丸彈牙可口而不油膩🤪
dpz係平日中午時間去食觀塘分店嘅阿元來了💁🏻‍♀️

貢丸湯唔會死鹹🥄
貢丸彈牙可口而不油膩🤪

新竹貢丸湯
2021-10-04 357 浏览
店內設計放了台灣夜市的車仔解少少思「鄉」之情//🥢魯肉飯」是五花肉的魯肉飯魯肉給很多魯肉汁也是熟悉的台灣味如果想要多吃一點其他的點一碗跟朋友share也很飽足//🥢鹽酥雞」每一塊裡都是大塊的雞肉不會炸得很乾炸皮不太厚但很酥脆之前吃還有幾片炸過的九層塔配一起吃很加分//🥢炸起司地瓜球」L size的地瓜球外面脆 裡面微甜滿好吃的但起司的味道比地瓜濃太多了有點可惜就是甜甜的炸起士球//🥢豪華海鮮煎」升級版的蚵仔煎裡面有蝦仁 帶子 和蚵仔看起來很澎湃但完全沒味道如果沒有醬料的話//其實很想吃蛋餅他們家的蛋餅很好吃所以晚上就衝去吃但原來下午5點後就沒蛋餅了🌚
店內設計放了台灣夜市的車仔
不會炸得很乾
炸皮不太厚但很酥脆
之前吃還有幾片炸過的九層塔
配一起吃很加分
🥢炸起司地瓜球」
L size的地瓜球
炸起司地瓜球
豪華海鮮煎
炸起司地瓜球
2021-10-03 107 浏览
阿元裝修以老台灣背景作賣點,花咗好多心思,令你感覺身處台灣偏遠小鎮一樣,絕對係打咭熱點。已去阿元幾次都係想食佢嘅羹飯。我本人好鍾意食羹飯,但食咗幾間暫時都係得佢最近似台灣原味道。另外魯肉飯都係家人所愛,大碗配有半隻鹵蛋。細細碗,易入口今次再試咗海鮮煎,芝士蕃薯丸,大雞扒,皮蛋豆腐同鹽酥雞等小吃,海鮮煎因為蕃薯份嘅份量比較多,食少少都好脹胃。反而蕃薯丸質感唔錯。皮蛋豆腐賣相有點似嘔吐物,但家人說味道亦不錯。飲品方面,除咗某八款飲品如烏梅汁,楊桃汁等跟飯係$11杯,其他如珍珠奶茶🧋都係廿幾蚊杯。但飲品比坊間茶店質量絕對高幾班。總括來說,味道近似台灣原味道,價錢就當然係身價大增。人手方面非常充足,上菜好快,侍應亦算有禮、有耐性。而家無得飛又想回味一下,都算係唔錯嘅選擇。

肉更羹飯

另外魯肉飯都係家人所愛,大碗配有半隻鹵蛋。

細細碗,易入口

皮蛋豆腐賣相有點似嘔吐物,但家人說味道亦不錯。

2021-10-02
肉更羹飯
  • 魯肉飯
  • 鹽酥雞
  • 豪華海鮮煎
  • 阿元魯肉飯
2021-10-02 203 浏览
👉🏻台南擔仔粿條$36配料有甜甜肉燥,加埋半隻滷蛋、貢丸,滿滿台灣風味🙂粿條好有咬口,正❗️👉🏻酥炸魷魚$39略有點過油,雖加左牛油底紙,但都吸唔哂👉🏻豪華海鮮煎$40好足料,塊野好煙韌,勁彈牙👉🏻甘梅粉雞排$45雞排肉好厚身,恰到好處,唔會太乾身,但配甘梅粉有啲怪,下次都會試翻咸款😂👉🏻茉香珍珠奶茶$25重奶精味,珍珠粒粒勁多🌝自私評分:🟡🟡🟡⚪️⚪️自私評論:好耐之前係西環食過一次,今次係觀塘試,但感覺好似唔同左。。水準、服務各樣都差左。。
👉🏻台南擔仔粿條$36

👉🏻酥炸魷魚$39
略有點過油,雖加左牛油底紙,但都吸唔哂

👉🏻豪華海鮮煎$40
好足料,塊野好煙韌,勁彈牙

👉🏻甘梅粉雞排[NEW]$45

👉🏻茉香珍珠奶茶$25
重奶精味,珍珠粒粒勁多🌝

自私評分:🟡🟡🟡⚪️⚪️
茉香珍珠奶茶
甘梅粉雞排
海鮮煎
2021-10-01
海鮮煎
  • 豪華海鮮煎
2021-09-25 344 浏览
阿元來了成日都聽到呢個名,感覺係較正宗既台灣店。 襯下午茶時間去 冇乜人 唔洗排隊。叫左幾樣野試1. 肉鬆蛋餅感覺普通,只係餅皮比外面既煙韌2.鹽酥魷魚 熱辣辣出爐 呢個幾好食 魷魚彈牙 仲買左多份外賣3. 蛋黃芋泥球 呢個幾好食 兩樣野既份量配搭得幾好4. 芋圓仙草比較普通 可以不試5.車輪餅洋蔥煙肉芝士較出色,外皮唔會太厚 但都好濟 所以share 會比較好。唔推薦芋泥麻薯蛋餅, 麻薯少得可憐😂 芋泥過甜 ,並唔似台灣芋頭🤔 有點失望呢間可以試多小食,飯同麵就冇食 ,怕太濟 試多啲特色小食更好 !
叫左幾樣野試
1. 肉鬆蛋餅
感覺普通,只係餅皮比外面既煙韌

2.鹽酥魷魚

5.車輪餅

下午茶
  • 芋泥蛋黃卷
2021-09-22 525 浏览
今次叫咗蚵仔大腸麵線,玉米芝士蛋餅,九份芋圓,二奶豆花珍珠,芒果綠茶加奶蓋。野食味道唔差,但份量十分少。九份芋圓味道都幾好,可以再試。飲品唔得,甜度控制失當,已經order咗微糖,但2杯飲品都超級甜,唔得。芒果綠茶只有勁多糖漿味,唔好飲。二奶豆花珍珠個豆花浮咗係面,味道好怪,又超甜。個蚵仔大腸麵線味道都好好,但份量真心勁少,完全係小食嘅份量,唔係正餐份量。個蛋餅味道唔錯,可以再試。總結,野食好味,飲品唔得。
野食味道唔差,但份量十分少。九份芋圓味道都幾好,可以再試。
個蛋餅味道唔錯,可以再試。
總結,野食好味,飲品唔得。

2021-09-22
外卖送餐
  • 蚵仔大腸麵線
  • 九份芋圓
  • 玉米起司蛋餅
2021-09-14 330 浏览
🍽阿元來了 觀塘鴻圖道28號地下後座🐽今次黎到遠近馳名嘅台菜黃店-阿元來了食飯,呢度嘅裝潢充滿著台灣8,90年代嘅懷舊風,嚟到嘅感覺就好似置身台灣咁🤩食埋佢地古早味嘅台灣地道料理,可以輕輕減低大家思台之情😢推薦大家可以一試嘅:香菇肉羹米粉、阿元魯肉飯、刈包及蚵仔煎🤩爆蛋雞肉飯 $43(🧡🧡🧡)台灣傳統嘅嘉義雞肉飯通常係用火雞肉,再淋上雞油或醬汁,咀嚼起嚟香口而不乾柴。香港比較少台灣菜餐廳有賣雞肉飯,所以見到阿元來了有爆蛋雞肉飯,就即刻叫嚟試吓!阿元嘅雞肉絲絲分明,有點像台灣梁記雞肉飯,但很可惜的是阿元啲雞肉較乾,食落去未至於塞牙縫,但不夠軟嫩。雞肉飯配搭了酸菜以及秘製醬汁,吃下去頗有古早風味。香菇肉羹米粉 $48(🧡🧡🧡🤍)由於呢個係湯羹,因此湯嘅質感是比較稠的。帶有濃濃香菇味嘅湯汁可以完全掛喺米粉度,感覺有少少似麵線,唔同嘅係米粉質感會比較彈牙有口感。肉羹嘅份量都不少,配搭上香菇湯汁非常夾!鍾意食香菇嘅朋友一定唔可以錯過呢道!阿元魯肉飯 $43(🧡🧡🧡🤍)🐽食遍港九新界不同嘅魯肉飯,阿元來了則只僅次於老厝邊的魯肉飯,本偵探就認為一碗魯肉飯是否出色就在於魯肉夠唔夠肥,夠唔夠黏口呢兩大指
🍽阿元來了
觀塘鴻圖道28號地下後座

爆蛋雞肉飯 $43(🧡🧡🧡)

香菇肉羹米粉 $48(🧡🧡🧡🤍)

阿元魯肉飯 $43(🧡🧡🧡🤍)
🐽食遍港九新界不同嘅魯肉飯,阿元來了則只僅次於老厝邊的魯肉飯,本偵探就認為一碗魯肉飯是否出色就在於魯肉夠唔夠肥,夠唔夠黏口呢兩大指標😋而呢度嘅魯肉用上左肥瘦適中嘅豬腩肉,肉汁亦足以滲漏每口飯,每啖都會被油脂黏口嘅感覺,份量亦非常充足,但是調味略為重手偏咸,我就比較喜歡吃偏甜的魯肉飯,因此評分會比老厝邊的稍低🤤

新竹貢丸湯 $20(🧡🧡🧡)
呢個湯食落真係有去咗台灣嘅感覺!湯底有香濃嘅炸蒜頭味,飲落去覺得鹹咗少少,而貢丸正常發揮,口感彈牙有豬肉香。

刈包 $32(🧡🧡🧡🤍)
白雪雪嘅刈包表皮香甜柔軟,入面夾咗酸菜、肥豬肉以及花生碎。肥豬肉肥瘦適中,瘦嘅位置都軟滑,唔使驚膩,因為入面加入左酸菜能夠中和肥肉嘅油膩。鹹甜交織,又會吃到淡淡的花生味,味道充滿層次。

梅粉雞扒 $45(🧡🧡🧡)
雞扒嘅炸皮厚薄適中,雞肉軟嫩。豬豬偵探覺得雞扒其實炸得唔錯,但係梅粉就唔太啱口味🥲食落去酸酸甜甜得嚟又有一陣梅香,整體配搭上嚟覺得唔太夾。

蚵仔煎 $37(🧡🧡🧡🤍)
台灣蚵仔煎會加入太白粉令到口感更加煙韌,但係部份店比例調配得唔好,就會好似食鼻涕咁🥲🥲阿元嘅蚵仔煎蛋的份量比較多,而粉漿份量較少,吃下去充滿蛋香,順滑而粉漿輕。煎得微微焦香,蚵仔🦪脹卜卜,一啲都唔腥,口感十分Juicy。

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🧡🤍
抵食指數:🧡🧡🧡🤍
⁣⁣​
2021-09-14 278 浏览
以前work from home會成日食而家返返office,反而少去左見到人龍都消減了就再去一去30~40蚊1款野野,每樣少少,少少咁叫係開心嘅但味道下滑左好多,已經無左好想好想食嘅感覺就算佢有更新menu都有少少都唔知係menu揀咩好添蒜泥白肉鞋十十,淡而無味炸魷魚還可炸雞扒好大件但都無咩味肉燥飯都係無味飲品仲係可取嘅唔怪得人愈來愈少雖然呢頭夜晚都無咩好揀,但應該比較少機會再訪因為真係講唔想有咩特別
以前work from home會成日食
而家返返office,反而少去左
見到人龍都消減了
就再去一去

30~40蚊1款野野,每樣少少,少少咁叫係開心嘅
但味道下滑左好多,已經無左好想好想食嘅感覺
就算佢有更新menu都有少少都唔知係menu揀咩好添

蒜泥白肉鞋十十,淡而無味
炸魷魚還可
炸雞扒好大件但都無咩味
肉燥飯都係無味

飲品仲係可取嘅

唔怪得人愈來愈少

雖然呢頭夜晚都無咩好揀,但應該比較少機會再訪
因為真係講唔想有咩特別
阿元來了我應該有食過10次以上,但係觀塘分店就第一次食🥳✨魯肉飯 💰33💫評分: 7.9/10📝每次都會叫嘅魯肉飯,肥瘦均勻、肉汁香濃,撈汁令到飯🍚好香🤤仲配埋黃蘿蔔,雖然細細碗但真係夠,因為會叫小食😋✨爆蛋雞肉飯 💰43💫評分: 8/10📝自己最近有揀唔到食魯肉飯定雞肉飯嘅困難,所以兩樣野都叫🤣同朋友share~滿滿雞絲鋪喺飯上面,有肉汁+蛋汁送飯正🥰✨鹽酥雞 💰37💫評分: 7.8/10📝外脆內嫩,炸得啱啱好,每次都叫😌✨豪華海鮮煎💰40💫評分: 7.7/10📝豪華海鮮煎個size都幾大,有蝦仁、椰菜等等+少量蚵仔,所以下次都係會想食蚵仔煎不過兩款都好多醬好邪惡阿元來了 𝕐𝕦𝕒𝕟 𝕀𝕤 ℍ𝕖𝕣𝕖📍觀塘鴻圖道28號地下後座(牛頭角🚇B6出口行4分鐘就到)💫評分: 8/10💬夜晚無蛋餅,所以食唔到肉鬆起司蛋餅,不過夜晚先有蚵仔煎/豪華海鮮煎,叫咗野飲香竽同胚芽珍珠奶茶🧋,觀塘分店大啲同環境好多懷舊擺設,幾有feel,打卡一流🥳,每次食都好滿足🥳❣️其他分店❣️📍 西環堅尼地城北街31號地舖(堅尼地城🚇B出口行1分鐘就到)#阿元來了 #觀塘 #觀塘美食 #觀塘黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃
阿元來了我應該有食過10次以上,但係觀塘分店就第一次食🥳

✨魯肉飯 💰33
💫評分: 7.9/10

✨爆蛋雞肉飯 💰43
💫評分: 8/10

✨鹽酥雞 💰37
💫評分: 7.8/10
📝外脆內嫩,炸得啱啱好,每次都叫😌
豪華海鮮煎

✨豪華海鮮煎💰40
💫評分: 7.7/10

阿元來了 𝕐𝕦𝕒𝕟 𝕀𝕤 ℍ𝕖𝕣𝕖
📍觀塘鴻圖道28號地下後座
(牛頭角🚇B6出口行4分鐘就到)

💫評分: 8/10

❣️其他分店❣️
📍 西環堅尼地城北街31號地舖
(堅尼地城🚇B出口行1分鐘就到)

#阿元來了 #觀塘 #觀塘美食 #觀塘黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #yuanishere #蛋餅 #魯肉飯 #雞肉飯 #台式 #鹽酥雞 #台式餐廳 #蚵仔煎 #taiwanfood #台菜 #台灣菜#foodiehk #foodlover #hkfoodlover #hkfood
2021-09-11 750 浏览
位於觀塘唔肚度嘅阿元來了聽就聽過好多次,因為都幾出名,所以去完觀塘海濱,今次專登來試一試。等左幾張枱就有位,全場爆滿。叫左兩碗滷肉飯、椒鹽四季豆、豪華海鮮煎、酥炸魷魚、兩杯飲品。全部份量都比想像中細,😣椒鹽四季豆都幾好食,至於豪華海鮮煎就覺得味道一般,滷肉飯就不過不失,不過以呢個價錢來講都唔係太抵食。🧐呢度係個環境行復古路線,其實係食過環境多啲。但係啲位就比較迫,枱同枱之間冇咩空位,如果想坐得舒服應該都唔會再嚟。
2021-03-25