2021-06-13 550 浏览
原先想嘗試芋圓火煱,當初安排坐中間位置,但見有car 位問可否轉過去,職員說可以並安排我們坐入左去。職員花了數分鐘去執枱但有幾位客人來到,有另一職員亳無禮貌說car 位不能二人坐,我說有職員話可以。她說嗰個職員是新來的.....完全冇禮貌。雖然未試過,但餐廳根本禮貌都冇!

2021-06-11 808 浏览
在之前都去過阿元來了,這次來到菜市場品嚐,先在中午食個台灣牛肉麵、鹵水小食、冬瓜茶、苿香綠茶...牛肉麵不貴$70(不加一)比起食碗日本拉麵要$100還沒算加一來得公道!食完之後去了堅尼地城海邊散散步,等到下午3點再返到餐廳,因為「甜火鍋」在這個時間才開始供應,這是我整天最期待食的!選好湯底、配上基本食材、再選三款甜醬料(點了Oreo / 花生/蜜糖)才不過是$99當作下午茶是不錯獎勵自己的方法而且賣相不錯,打卡一流!
2021-03-17 2370 浏览
今天襯Lunch Time到堅離地買點東西,在地鐵站C出口附近見到這間阿元菜市場(起初以為是阿元來了😅)。座下後,看到餐牌,才知道不是那間元。想食紅燒牛肉,又想試餛飩,最後決定選擇「雙拼」- 紅燒牛肉餛麵,還點了茉莉綠茶。第一口是飲了啖湯底,牛肉味濃,有點鹵水香料的味道,感覺我到了台灣哦!接著吃牛肉,好像讚用了牛肋條,牛肉炆得很入味,是屬於有嚼勁,但又不是咬不開的那種,但個人認為可以切得對一點,因為太大舊食落很膩,而且4大件對大頭妹來說也太多(最後吃剩了一件)。試下舊餛飩先,相比廣東雲吞和山東水餃,可能是肥肉的比例多,口感很腍啤啤。最後是吃個麵底,是我大頭妹最喜歡的刀削麵,麵底跟湯很夾,勁飽也忍不住吃多幾啖。值得一試,份量大碗,味道好,好適合Lunch快食。

值得一試,份量大碗,味道好,好適合Lunch快食。
紅燒牛肉餛飩麵
2021-03-17
紅燒牛肉餛飩麵
  • 紅燒牛肉麵
2021-03-09 1217 浏览
收工黎到堅尼地🥴,本身諗住食呀元來了😜,點知受歡迎既程度爆左燈😫,一支公望住一對對情侶打左退堂鼓🌚。抱住一絲絲僥倖嘅心理去左呀元茶市場!😿好彩!!唔算多人,掃一掃Google form代替安心出行就入左去😉一支公食唔到多叫左一個半筋半肉麵,一碟水蓮餃,一碟吻仔魚餃🤤🤤🤤🤤順手一提呀,佢地有個自助醬料吧,食水餃私心推薦佢既呀元秘製醬汁溝黑醋汁🤤🤤酸酸甜甜,諗起都唔L掂🤤🤤🤤

一支公食唔到多
叫左一個半筋半肉麵,一碟水蓮餃,一碟吻仔魚餃🤤🤤🤤🤤

半筋半肉麵
水蓮餃
2021-03-09
半筋半肉麵
2020-12-06 1734 浏览
去左西環睇日落🌄睇完緊係搵下有冇良心小店啦💛今次呢間台灣店比到我一個台灣既感覺🇹🇼.🥢藥膳牛肉麵 $69黎到台灣餐廳緊係要叫返碗牛肉麵啦🐮牛肉大大塊但係超淋身而且好香牛肉味配埋個藥膳超濃湯底真係超出色🍜差啲飲曬成碗湯添呀.🥢滷牛筋 $39雖然望落去細細碟但啲牛筋真係超淋同埋超入味👍🏻食落真係會哇一聲趁熱食先好食😋如果唔係會好張住個口.🥢藥膳牛肉湯餃 水蓮 $69 個餃係好好味😋但係反而唔太襯個藥膳湯底反而食麵好食啲但不得不讚既係連個湯底都有一舊舊牛肉.🥤茉香珍珠奶茶 $25頭幾啖飲落去覺得幾好味幾濃但飲多兩飲反而覺得佢有啲太甜可能叫返普通珍珠奶茶會好啲
去左西環睇日落🌄

但飲多兩飲反而覺得佢有啲太甜
可能叫返普通珍珠奶茶會好啲

2020-11-28
2020-11-23 1305 浏览
琴日同朋友喺堅尼地城諗住睇吓有咩好食,見到門面好似都幾靚,但係冇乜人,就入去試吓。通常諗住見到唔使排隊冇乜人仲係星期日,都覺得有啲古怪叫咗個牛筋腩飯,一碟蝦餃,一碟豬肉韭菜餃,同埋一碗麻醬麵。首先講吓個牛腩飯,有兩舊牛腩同埋一啲牛筋樓號,$80 ,味道可以但係唔值呢個價錢,份量唔多!感覺上去附近啲賣牛腩麵都可以食到,價錢應該平一半,朋友見到我碗飯話吓$80呀,完全唔抵囉。初頭諗住$80都有啲期望,不過嚟到之後有啲有啲失望。跟住講吓個蝦餃,係四條好似半隻手指尾咁長嘅我估係蝦卷。感覺都係普通,味道都唔係特別突出,應該係啲蝦肉絞碎跟住搵類似雲吞皮咁包住。豬肉韭菜餃我就冇食,朋友食晒好似有五隻,朋友話呢個係正常啲。另外朋友嗰本麻醬麵,份量又係好少佢話係咪食緊下午茶餐。我見佢唔使2分鐘已經食晒。不過口味嘅嘢個個唔同我見好多食評都係讚,但我就唔會再嚟食。最後食咗好似$160 ,兩個人。

叫咗個牛筋腩飯,一碟蝦餃,一碟豬肉韭菜餃,同埋一碗麻醬麵。

2020-11-22
2020-11-15 1129 浏览
食物其實還可以。不過一開始叫咗紅燒牛肉麵。由於餐牌上沒有寫明係辣,所以唔知。直到見到張單寫住微辣先知。還有店是不會提供水。如果要飲水,$10/支。但服務態度令人不想再幫襯。本來都冇寫限時食幾耐,18:31落單,19:20叫我地食快啲。我帶住小朋友,gum都要崔。而當時排隊的客人只有3個。
食物其實還可以。

還有店是不會提供水。如果要飲水,$10/支。

但服務態度令人不想再幫襯。

2020-11-15
2020-10-28 1383 浏览
今日出去銅鑼灣睇牙醫,本來打算去食煲仔飯,但是好耐無食過臺灣野(又無得飛😒) 所以來揾阿元 我見到menu有水連阿!我記得之前去臺灣旅行第一次食水連就愛上💗翻到香港又揾吾到😿而且好多鹵水食物任由配搭1)藥膳牛肉面: 一啲藥膳味都冇! 向店員查詢,再三確定。佢哋話佢哋嘅<藥膳牛肉麵係冇乜藥膳味呀>真係吹脹😝2)豬油撈飯:好重豬油味,好彩細細碗share,肥死了3)皮蛋豆腐:普通滑豆腐,合理價錢4)鹵水拼盤:好鹹阿救命5)水連豬肉餃子: 呢個有驚喜!好食!

2)豬油撈飯:好重豬油味,好彩細細碗share,肥死了

3)皮蛋豆腐:普通滑豆腐,合理價錢

豬油撈飯

4)鹵水拼盤:好鹹阿救命

5)水連豬肉餃子: 呢個有驚喜!好食!

水連豬肉餃子

2020-10-06
豬油撈飯
水連豬肉餃子
2020-10-26 869 浏览
本來想去原店,食其他台灣野,不過太多人,所以專登行過幾個街口,去依間新開分店,不過唔似原店,這間專注食台灣麵和餃。餛飩藥膳牛肉麵 唔食辣之選,牛肉係偏牛腩,所以都幾冧,湯底有藥材味太唔會令人討厭,台灣麵比一般麵彈牙就當然,最黎餛飩幾大粒仲幾足料。麻醬麵簡單好味的麵,麻醬之外仲有其他少少調味,所以食落就好惹味,而且麵都幾爽口吻仔魚餃因為驚麻醬麵唔夠食,所以再加未食過既吻仔魚餃,不過其實碗麵都幾大碗,而吻仔魚就係我細個阿媽整,有好多薑味的感覺,但又啖啖肉係餃入面,都幾好食冬瓜茶皇室奶茶

餛飩藥膳牛肉麵

麻醬麵

冬瓜茶
皇室奶茶

2020-10-19 547 浏览
第一次吃阿元來了,還是在西營盤,為了個肉燥飯也等了三十分鐘,之後阿元搬到了堅尼地城,也有光顧,也大愛肉燥飯和炸魷魚,真係好味一次見科士術開了阿元菜市場也想試試,但因有孩子很少晚上在外用膳,今次見到有food panda 優惠..80元有6折就試試吧

藥膳牛肉麵
滷水食物
2020-10-15 695 浏览
本來想試阿元來了,但去到都full哂,拎咗籌又唔知等幾耐,唯有去附近嘅阿元菜市場,佢亦都開咗唔係好耐,呢兩間鋪有咩分別呢? 原來阿元菜市場以台灣牛肉麵、手工餃子同台灣滷味為名,選擇方面就冇阿元來了咁多,價錢比阿元來了貴少少,果時裡面仲有位,不過啲裝修完全係模仿台灣夜市,仲掛住一啲夜市招牌,環境坐得舒服,食物水準中上,當自己去咗台灣夜市食嘢哈哈~#餛飩藥膳牛肉麵 $80牛肉唔韌,味道好濃烈,啲湯唔會話好鹹#麻醬麵 $39見佢望落好細份,但啲麻醬本身比較滯,所以唔嫌寡啲嘅話就咁食都夠飽#吻仔魚水餃 $30見係餐廳其中推介嘅菜式,就試吓啦,裡面啲魚肉餡好足料,我鍾意水餃仲多過佢嘅餛飩#冬瓜茶 $15甜度啱啱好,唔會死甜#皇室奶茶 $22奶茶滑度同甜度啱啱好,同香港帶有一啲苦澀嘅奶茶有啲唔同,係我鍾意嘅口味

#餛飩藥膳牛肉麵 $80

牛肉唔韌,味道好濃烈,啲湯唔會話好鹹

#麻醬麵 $39

#吻仔魚水餃 $30

#冬瓜茶 $15

甜度啱啱好,唔會死甜

#皇室奶茶 $22

2020-10-09 552 浏览
今日又買外賣啦冇得去台灣就點咗去點咗台灣嘅嘢食啦見佢運費都好平可以一試結果真係冇後悔佢個牛肉麵真係好好食嗰個都十分做到好似絲帶咁靚有個花花嘅邊 湯好龍 大微辣仲有好多舊牛腩性價比高 另外叫咗個皮蛋豆腐 味道不及台灣 可以唔使 另外叫咗啲餃子35只為花六咪只有啲貴都叫特別嘅叫做水連水餃未食過 總括嚟講都覺得佢係有heart嘅台灣送我都去台灣嘅可以食住先
阿元牛肉麵
2020-10-08
10 分钟 (外卖自取)
阿元牛肉麵
//#賤精黃店地圖💛間野叫:阿元菜市場 𝗬𝘂𝗮𝗻'𝘀 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁邊度黎:西環堅尼地城科士街𝟰𝟬號聯安新樓地舖▪阿元滷味攤 (拉到尾二圖片看詳細價錢)𝟴.𝟱分先不說味道 門口的攤檔佈置 暫時是還原度最高的滷味攤 凍櫃放滿各式各樣的材料 插滿滷味料的牌子 很有𝗳𝗲𝗲𝗹滴~••••••••••••••••••••••••••••••滷味配料區 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀▫️蘭花干($𝟭𝟱/𝟴.𝟱分)真的超爆汁 必點!
▫️杏鮑菇($𝟭𝟬/𝟳.𝟱分)軟𝗤帶爽 份量有點少
▫️王子麵($𝟭𝟮/𝟴.𝟱分)這個是必須的啊 硬度剛好 滿滿滷汁 下次𝘁𝗿𝘆冬粉▫️甜不辣($𝟭𝟱/𝟴分)很𝗤彈有嚼勁 份量不少 蠻划算的喔 值得一點!▫️白蘿蔔($𝟱/𝟳.𝟱分)清甜入味  滷味好搭檔豬耳($𝟮𝟱/𝟳.𝟱分)份量很多 軟中帶爽 有入味到▫️雞胗($𝟮𝟬/𝟳分)不過不失 比較難入味 但口感𝗢𝗞的 沾醬蠻配的▫️滷蛋($𝟭𝟬/𝟲分)有夠入味 可惜真的太滷了 蛋白邊邊都出現分離了 蛋味很重 是鴨蛋嗎(?)••••••••••••••••••••••••••••••醬料區 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲大推滷味趁熱加入「蒜泥、蔥、甜酸菜」店員還推
#賤精黃店地圖💛
間野叫:阿元菜市場 𝗬𝘂𝗮𝗻'𝘀 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁
邊度黎:西環堅尼地城科士街𝟰𝟬號聯安新樓地舖

阿元滷味攤 (拉到尾二圖片看詳細價錢)
𝟴.𝟱分
阿元滷味

滷味配料區 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀
▫️蘭花干($𝟭𝟱/𝟴.𝟱分)真的超爆汁 必點!

▫️杏鮑菇($𝟭𝟬/𝟳.𝟱分)軟𝗤帶爽 份量有點少

▫️白蘿蔔($𝟱/𝟳.𝟱分)清甜入味  滷味好搭檔
豬耳($𝟮𝟱/𝟳.𝟱分)份量很多 軟中帶爽 有入味到
王子麵
甜不辣

白蘿蔔

醬料區 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
大推滷味趁熱加入「蒜泥、蔥、甜酸菜」店員還推薦禾沾「阿元秘制醬汁」果然很厲害 微辣帶鹹香 用來沾滷味直接𝗵𝗶𝗴𝗵翻天🤤

飲品區 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀
茉香奶茶($𝟮𝟮/𝟳分) 礙於過於亢奮 忘記點甜度 全糖真的有夠甜(是在廢話嗎?) 但用來配滷味還能接受 淡淡的茉香 中和掉重口味的膩感 結果喝到一點也沒剩

茉香奶茶
阿元滷味
王子麵
甜不辣
白蘿蔔
茉香奶茶
2020-09-01 837 浏览
都有個幾月冇試過夜晚出街食飯,嗰日同朋友經過堅尼地城,不如去菜市場睇吓有冇快餐食。我因為都好耐冇黎,原來已經轉咗無做火鍋了,而家主打係牛肉麵,手工餃同埋台灣滷味。入到店內,佈置依然係懷舊,但乾淨;夥計依然熱情,但有禮。同朋友點了兩碟滷味,加個三寶麵,已經好飽,但見佢仲有一個豬油撈飯,想試吓,所以叫咗一個倆份食。正呀喂!好耐未食過一碗咁好食嘅飯。既然冇得出去旅行,不如試吓走轉菜市場,感受過台灣夜市嘅感覺。
2020-08-28
  • 豬油拌飯
2020-07-03 1155 浏览
藥膳牛肉麵一上枱就聞到濃濃嘅藥膳味。但個湯飲落去又冇乜藥膳味,淡左d。加上蔥,食完個麵成個口都充滿蔥同藥膳嘅味。麵底用左刀削麵。刀削麵切得幼而薄身,唔會太腍或太硬,軟硬適中,口感煙韌。白蘿蔔超大嚿。得一嚿——一大嚿。甜但老左少少,有d渣。牛肉都好大嚿,但幾入味。如果切番細嚿少少就更加易入口啦。
藥膳牛肉麵

白蘿蔔超大嚿。得一嚿——一大嚿。
甜但老左少少,有d渣。

牛肉都好大嚿,但幾入味。如果切番細嚿少少就更加易入口啦。