2021-11-25 577 浏览
今日行開D2附近,心血來潮就去左食鹽水雞,去到見到佢就黎要結業,咁就試一試啦。舖入面位唔太多,所以我地兜左陣再行反入去先有位。皇牌套餐:(1/4雞+兩款配菜+飲品)益力多紅茶- 好重益力多味,紅茶味比較淡香菇肉燥飯- 肉燥煮得太爛,賣相一般,味道可以,咸淡適中,如果可以多少少汁就更好雞+西蘭花+薯仔配阿土醬中辣-辣得好惹味, 薯仔同西蘭吸哂啲汁,雞去骨去得好乾淨,雞皮部分彈牙,雞肉吾會好老好鞋口👍🏻一人餐(半隻雞+3個配菜/飲品另配需加錢)呢個簡左起司汁小辣,配豬耳甜不辣同百葉豆腐,呢個汁相比起阿土醬就比較濃味,好重芝士醬味又加小小辣,好特別,豬耳一般,冇咩味,百葉豆腐吸哂汁加上有口感,咬落啖啖芝士味,甜不辣一般水平,無咩特別

皇牌套餐:(1/4雞+兩款配菜+飲品)
益力多紅茶- 好重益力多味,紅茶味比較淡
套餐

一人餐(半隻雞+3個配菜/飲品另配需加錢)
今日要來荔枝角D2行市集行到餓餓地,就去搵野食啦!聽朋友講依間野商場唔續租,要搬走耶!好可惜,其實味道唔差既!令我搵番台灣既味道!加油!我一定會支持你地其他分店的
今日要來荔枝角D2行市集行到餓餓地,就去搵野食啦!
聽朋友講依間野商場唔續租,要搬走耶!
好可惜,其實味道唔差既!
令我搵番台灣既味道!加油!
我一定會支持你地其他分店的
2021-11-07
10 分钟 (外卖自取)
  • 鹽水雞套餐
2021-11-03 263 浏览
咁啱去D2, 終於試到想試好耐嘅阿土伯,舖頭好細,主要做外賣,得兩張二人高檯堂食!嗌咗胸腿各半,加海帶結,蘿白同甜不辣!鹽水雞個調味本身唔差,衰在樣樣都爭啲咁,食落少咁啲台灣feel,小辣食唔出辣味,因為唔夠味,海帶結偏腥!蘿白硬身,唔係平時食開果啲淋身嘅,但爽口,都ok!甜不辣fail, 食落完全冇甜不辣味,淋唧唧,唔煙韌!總括嚟講,below average,同我平時食開元朗果間都爭幾遠,勝在佢多分店,周圍都買到!

2021-10-31
5 分钟 (外卖自取)
2021-10-16 392 浏览
真的太太太想念台灣以致到見到鹽水雞就忍唔住沖入去可惜啊,吃的是情懷,味道嘛~感覺不如外星人鹽水雞。自己點了半隻雞加麵份量還是很少雞很柴就算是雞腿肉的部分,都是柴的感覺還好⋯麵的部分就以前小時候食的那種撈麵吧(小辣多蒜)明就明沒什麼口感冷冷的,也不會太彈牙純用來填飽肚子最好吃的居然是高麗菜爽脆十足,而且不會太油菜的清新與重口味的味粉搭配得很好可以說是必食之選總的來說,試試就好但偶然也會很想念這重口味的體驗
真的太太太想念台灣
以致到見到鹽水雞就忍唔住沖入去

可惜啊,吃的是情懷,味道嘛~感覺不如外星人鹽水雞。

自己點了半隻雞加麵
份量還是很少
雞很柴
就算是雞腿肉的部分,都是柴的
感覺還好⋯

麵的部分
就以前小時候食的那種撈麵吧
(小辣多蒜)明就明
沒什麼口感
冷冷的,也不會太彈牙
純用來填飽肚子

最好吃的居然是高麗菜
爽脆十足,而且不會太油
菜的清新與重口味的
味粉搭配得很好
可以說是必食之選

總的來說,試試就好
但偶然也會很想念這重口味的體驗
2021-09-28 378 浏览
去到荔枝角想食粉面就search到呢間個鹽水雞幾好味啲雞肉好嫩滑 但係有一忽紅紅地好似未熟加配咗金菇貢丸都唔錯 白蘿蔔麻麻地一啲都唔諗 爽既 個人鍾意諗既多啲面夠爽口Overall係抵食既 下次試埋個肉燥飯先🤣
去到荔枝角想食粉面就search到呢間

個鹽水雞幾好味啲雞肉好嫩滑 但係有一忽紅紅地好似未熟

加配咗金菇貢丸都唔錯

白蘿蔔麻麻地一啲都唔諗 爽既 個人鍾意諗既多啲

面夠爽口

Overall係抵食既 下次試埋個肉燥飯先🤣

2021-09-27
2021-09-14 415 浏览
平時都有喺其他地方嘅阿土伯鹽水雞,都無話覺得太喊。第一次堂食荔枝角分店時,已經覺得好喊,所以今次外賣,我特意order咗少味,但依然係太重手了,喊到過完水都依然咁喊,無辦法食到。
2021-09-01 281 浏览
前兩日同朋友開餐, 咁啱大食妹有野係荔枝角做, 就係果頭買阿土伯鹽水雞外賣同大家開心share<半隻雞餐>四個人一齊開心share, 因為仲有其他嘢食, 大食妹就冇嗌麵類, 嗌咗個半隻雞餐半隻雞餐包括半隻雞同三款自選配料大食妹今次就嗌左甜不辣、百頁豆腐同杏鮑菇而調味就試下佢個自家調味阿土醬同小辣出到黎份量都幾多, 但鹽水雞有啲瘦, 口感亦柴柴地第一次食鹽水雞, 有少少失望但配料好似係甜不辣同百頁豆腐都唔錯, 吸收左阿土醬同辣粉嘅精華, 味道咸咸辣辣, 適合煲住劇食杏鮑菇水份未算飽滿, 而且切得好薄, 中規中矩, 無必要嗌
<半隻雞餐>
半隻雞餐包括半隻雞同三款自選配料
大食妹今次就嗌左甜不辣、百頁豆腐同杏鮑菇
而調味就試下佢個自家調味阿土醬同小辣

出到黎份量都幾多, 但鹽水雞有啲瘦, 口感亦柴柴地
第一次食鹽水雞, 有少少失望
杏鮑菇水份未算飽滿, 而且切得好薄, 中規中矩, 無必要嗌

• 甜不辣
  • 百頁豆腐
2021-06-22 1570 浏览
💛阿土伯鹽水雞我覺得我真係好鍾意台灣,呢排食親嘅野都好台灣😂如果第時可以去台灣住就好啦😛我一定晚晚落夜市😂FF下好啦👅 一人餐 +拉麵一人餐,係雞胸雞腿各一半,配菜可選3項,我叫左金菇,甜不辣同小黃瓜🤪係呢陣鹽水雞味啦🤤雞好滑,就算係胸都好滑!不過我覺得甜不辣硬左啲🤫如果可以左煙un多少少就prefect池🤤加左拉麵撈撈佢,吸晒啲鹽味好正呀🤪下次會試佢個阿土醬,今次淨係叫左原味炸😫
💛阿土伯鹽水雞

👅 一人餐 +拉麵

2021-06-08 1211 浏览
嗰日咁啱同朋友去d2 place睇戲🎬又好想食鹽水雞🧂所以就嚟咗呢間食飯💛.📌一人餐 $45個人覺得好抵食好飽肚👍🏻佢係雞髀雞胸各一半 再包三款配菜🍗因為第一次食 唔知佢份量多唔多 然後就加咗個拉麵+$7🍜點知好大兜 雞同配菜嘅份量都好足 細食嘅我諗唔加麵都夠食🤣配菜揀咗金針菇,滷水蛋同高麗菜 味道揀咗阿土醬微辣🌶阿土醬係原味再加啲酸梅粉 酸酸地 都幾開胃😎金菇好索汁真係好正🤤雞肉口感煙韌 唔算好鞋 不過調味唔算好濃🧐滷水蛋個滷水味都唔係好出🥚整體食落個味唔算好濃 我自己幾鍾意😝.朋友嗰兜就嗌咗原味大辣 跟豆干,甜不辣同米血糕😌大辣真係好辣 味道濃好多🌶呢到嘅甜不辣真係幾好食 夠煙韌🤤第一次食米血糕 所以唔知算唔算好食🥱但朋友話唔錯‼️個口感真係好得意 有啲似食緊煎粽🤣.📌蜂蜜蘋果茶 $14呢杯野幾好飲 好清甜 好啱解辣🍎🍯佢仲有好多蘋果粒粒果肉喺底😚
📌一人餐 $45

📌蜂蜜蘋果茶 $14
2021-05-23 1397 浏览
成日都覺得荔枝角冇嘢好食,原來D2 place有呢間細細哋嘅台灣菜。星期日下晝2點左右去,好彩都有位堂食。叫咗個皇牌套餐,有肉燥飯同埋1/4隻鹹水雞,另外揀嘅小菜係甜不辣、凍豆腐,飲品我揀咗凍珍珠奶茶(+$4),總共$69。肉燥飯都唔錯,食完都夠飽肚。另外一位朋友叫咗拉麵,試咗一啖覺得都幾好食,不過麵會撈埋落啲小菜度,唔知係咪心理作用,覺得食飯應該會飽肚啲🤣平時少食開台灣菜,唔知個凍豆腐原來唔係滑滑哋嗰種,同預期有少少落差。甜不辣嘅口感就幾正,幾好嚼。雞嘅份量都真係唔少,唔會得兩三塊咁吝嗇。總體嚟講都幾鍾意。

2021-05-07 1228 浏览
去開荔枝角D2 👧🏻👦🏻用 Mee搵下有咩好嘢食結果就搵左 #阿土伯鹽水雞 👦🏻👩🏻揀左 #一人餐 (雞腿一隻+自選3項配料)👦🏻雞腿、青蘋果、黑木耳、滷水蛋+拉麵 配海苔味👩🏻 雞腿、鳯爪筋、甜不辣、滷水豬耳+拉麵 配海苔味👧🏻👱🏻‍♀️揀左5項配料每份食物份量都好足料 👍🏻 雞腿皮爽肉嫩滷水豬耳爽口甜不辣夠煙韌青蘋果夠清爽😋😋😋😋😋阿土伯鹽水雞 (荔枝角)📍荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓313號舖
去開荔枝角D2
👧🏻👦🏻用 Mee搵下有咩好嘢食
結果就搵左 #阿土伯鹽水雞

👦🏻👩🏻揀左 #一人餐 (雞腿一隻+自選3項配料)
👦🏻雞腿、青蘋果、黑木耳、滷水蛋+拉麵 配海苔味
👩🏻 雞腿、鳯爪筋、甜不辣、滷水豬耳+拉麵 配海苔味
👧🏻👱🏻‍♀️揀左5項配料

每份食物份量都好足料 👍🏻
雞腿皮爽肉嫩
滷水豬耳爽口
甜不辣夠煙韌
青蘋果夠清爽

😋😋😋😋😋
阿土伯鹽水雞 (荔枝角)
📍荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓313號舖
尼間鹽水雞都開左好耐啦 😛 仲頂得住一定有原因✨ 相信係黃得黎又好味啦 🤣 今次行下D2諗住買少少野食又唔想太heavy,就即刻諗起佢 🤗 今次揀左「一人餐」想推介俾大家 🤤🐻食後感‼️✨ 「一人餐」🐔內裡可選「雞胸腿各半 或 三隻雞翼」再可另選「三款配菜」😏 識食當然揀雞胸腿,唔洗煩口感又滑 🤤 另外比較保守咁選了滷水豬耳、杏鮑菇同頁丸,再要埋海苔味既調味❗️海苔碎超足,不過整體味道清淡一點,想重味既可以試其他調味唷 😝價錢‼️$45「一人餐」

🐻食後感‼️

✨ 「一人餐」🐔

價錢‼️
$45「一人餐」

2021-02-19 1964 浏览
行完D2 Place香城市集,上朋友屋企食晚飯,一於買啲手搖肥仔水飲。呢間鹽水雞好似好出名,唔知飲品好唔好呢?爆奶四季春$26爆奶紅茶$25- 我飲爆炸糖奶蓋紅茶,少冰少糖。食唔出有爆炸糖,飲奶蓋冇芝士嘅鹹香味,有少少似飲緊忌廉奶泡。紅茶味道淡淡地,唔苦澀。值得一讚嘅係佢一啲都唔甜,又唔濟。推介!爆奶綠茶$25爆奶珍珠茶$26奧利奧爆奶茶$26
爆奶四季春$26
爆奶紅茶$25

爆奶綠茶$25
爆奶珍珠茶$26
奧利奧爆奶茶$26
2021-02-15
5 分钟 (外卖自取)
2021-02-15 1150 浏览
對於鹽水雞,個人其實都會一試!之前上網睇過評語,叫得一人分就要加面底😂店舖不大,地鐵站一出7分鐘到。星期六人流還好,需要等候10分鐘到。圖中是加左麵底$45+$7!雞肉幾大舊同幾滑,咸度適中!我叫左小辣,但都幾辣下!雞髀菇幾入味,豬耳爽口,不過不失!即要提,如lunch食吾加麵系吾得!店舖做緊優惠,自取減兩蚊。另外加咗一杯珍珠奶茶$20,微甜少冰,奶茶幾滑,珍珠係煙銀的。配搭一餐價格上為昂貴
對於鹽水雞,個人其實都會一試!
之前上網睇過評語,叫得一人分就要加面底😂

圖中是加左麵底$45+$7!

店舖做緊優惠,自取減兩蚊。

配搭一餐價格上為昂貴
2021-01-30
2021-01-31 1246 浏览
行完商場巿集 係時候醫肚仔一上電梯就見到阿土伯既門口 裝修幾有特色 出面有個亭閣既頂 入面座位唔算多 但因為當時唔係繁忙時間 所以一入去就有感覺係香港好似好小見到有賣鹽水雞既店筆者搖擺不定 又貪心 最尾揀左1人餐(雞胸腿一半,3樣配菜) +加多2樣配菜🤣 共61蚊 海帶,薯仔片,皮蛋,豆卜,木耳薯仔片有啲太硬,木耳太碎,隻雞ok行完街同朋友坐左係吧枱 享受一下奢侈既小食🤣
行完商場巿集 係時候醫肚仔

一上電梯就見到阿土伯既門口

裝修幾有特色 出面有個亭閣既頂

入面座位唔算多 但因為當時唔係繁忙時間 所以一入去就有

感覺係香港好似好小見到有賣鹽水雞既店

筆者搖擺不定 又貪心
最尾揀左1人餐(雞胸腿一半,3樣配菜) +加多2樣配菜🤣
共61蚊

海帶,薯仔片,皮蛋,豆卜,木耳

薯仔片有啲太硬,木耳太碎,隻雞ok

行完街同朋友坐左係吧枱 享受一下奢侈既小食🤣
2021-01-01