2018-11-10 240 浏览
銅鑼灣正宗印度菜推薦👍🏻👍🏻👍🏻如果想食印度菜,依到係個唔錯既選擇👍🏻坐得舒服,而且整體價錢合理。【印式菜角】呢味小菜令我對脆炸食物改觀!佢炸得香脆而不油膩不在話下,入而咖喱更加錦上添花,香濃入口又清新,難得!佢嘅【秘製羊肉卷】都好出色,豆蔻、籽然嘅配搭非常出眾,令到羊肉味更加香濃,同時別具印度特色。【免治羊肉烤餅】係全晚最佳,食過一定想番尋味!首先烤餅烘得好靚,中意食烤餅嘅人一定中意佢夠乾身;再加上入面免治羊肉帶有餘溫,而且亦無羊騷味,連烤餅咬一啖 —— 齒頰留香莫過於此😆【印度香飯】份量大大碟,而且又係岩岩煮好就上檯,又香又夠穫氣😄👍【清炒時菜】個人好中意食菜,忍唔住都叫左碟清芥蘭食,賣相好綠夠fresh,味道可以中和下全晚嘅飯菜,不俗😀

2018-11-10 198 浏览
比起港式咖哩, 日式咖哩或者泰式咖哩, 個人最愛的反而是印度咖哩.如果想試試, 銅鑼灣呢間位於當眼位置o既樓上舖會係港島區你o既選擇, 交通方便位於timesquare附近.每次必點的會是這個烤雞, tandoori chicken 鐵板上碟, 香滑入味, 無得輸啊.唔辣o既咖哩最常點就是chicken masala, 濃濃o既醬汁香料味配印度炒飯或者薄餅都係絕配, 清碟無難度.其實還點了mango lassi 同salt lassi 不過忘了拍照係印度特色含乳酪飲品, 出面飲唔到嫁 值得一試啊😋雖然裝潢欠特色但勝在價廉物美, cp 值高!👍🏻

每次必點的會是這個烤雞, tandoori chicken

鐵板上碟, 香滑入味, 無得輸啊.

係印度特色含乳酪飲品, 出面飲唔到嫁 值得一試啊😋

雖然裝潢欠特色但勝在價廉物美, cp 值高!👍🏻
2018-10-31 1220 浏览
舉頭阿拉丁 低頭望莎莎 🤣每次從時代廣場行去 sogo方向 舉頭都會見到阿拉丁~ 它的確是 屹立多年不倒的😚~ 今日同大家講咖哩~ 維基話:對印度人來說 咖哩就是將香料混在一起煮 ~ 咁大家又知道咖哩粉 其實是英國人發明的嗎😆~ 話說十七世紀的殖民行船年代, 英國人想將咖哩 運返英國 這便做就了 咖哩粉的出現~ 😉 (聽故唔好駁故😆)講返阿拉丁~ 午市套餐係抵食嘅~ 五十蚊左右 大大碟~😚咖哩羊 (午餐)$52 配烤餅~ 咖哩味香濃, 小辣~ 羊肉唔算好淋~ 但這咖哩配出羊肉的味道 而不騷 😚~ Nan 烤餅 又熱又鬆軟 😊😊Mango Lassi 芒果酸乳 +$10~ 酸乳味很輕, 比較像芒果冰沙 👌🏿Masala Tea 瑪沙拉奶茶 $22~ 媽媽話飲唔慣嗰啲香料 小荳蔻嘅味道~ 飢詩就覺得 茶味濃郁 香料可以再多啲 😆😆Prawn Korma 乳酪濃汁蝦 $85~ 蝦是細碼,肉質爽脆~ 乳酪汁 少酸 開胃的,而且微辣~ 有點椰汁味~ 有層次😀~ 如果個汁有啲蝦味就完美了🤩~Paneer Makhani 蕃茄牛油芝士 $68~ 飢詩最喜歡這度菜😍~ 茅屋芝士 煙煙韌韌有點似豆腐乾
舉頭阿拉丁 低頭望莎莎 🤣

講返阿拉丁~ 午市套餐係抵食嘅~ 五十蚊左右 大大碟~😚

Nan 烤餅 又熱又鬆軟 😊😊

Paneer Makhani 蕃茄牛油芝士 $68~ 飢詩最喜歡這度菜😍~ 茅屋芝士 煙煙韌韌有點似豆腐乾 👍🏻 配上番茄牛油汁 微辣 且帶 檸檬葉及香料的香氣 😘 like ~ 店主話香港人比較少食呢個, 仲話茅屋芝士用脫脂奶製成 唔怕肥可以食多啲 😁😁

Menu選擇好多 而且個名好短 冇乜解釋 ~ 唔係食開咖哩 可以未必知 係咩嚟 😆
飢 point : 7 / 10
  • 蕃茄牛油芝士
  • 烤餅
2018-10-23 326 浏览
琴日同朋友一齊做野經過銅鑼灣,肚餓要搵下啲野落肚見到時代廣場附近一大塊招牌係食咖哩,就入去試下。要入餐廳,先行陣樓梯上二樓,見到兩位印度侍應招呼我地埋窗口位坐,食咖哩既感覺有喇,就睇野食好唔好。因為都係要做野,所以見餐牌上面係午餐既,就拎嚟睇,因為同朋友食,咁就大家試下唔同既味。見餐單上面有羊肉,要知一間餐廳既水準,就係睇佢處理羊肉既味道,所以就叫左咖哩羊嚟。朋友叫左牛腩,大家都配左烤餅,飲既方面叫左杯奶茶提神。只等左一陣就上盤,速度尚可,可能因為餐廳人並唔算太多既原因。上盤既時候用三角小碟裝住咖哩連羊肉,同牛腩差唔多賣相,就係冇乜特別既賣相,眼望羊肉份量不多,咖哩為主,而我同朋友既烤餅都係一齊上,烤餅色澤不錯,從細微處可見師傅遵從傳統以碳烤為主,帶有餘熱。開餐先試下烤餅,撕開手感軟身,配上咖哩,入口咖哩香味濃厚是第一印象,帶有微辣,不吃辣人士並非不可入口,以香料味道為主,不咸不淡,咖哩以流質呈現,不像一般餐廳因加入澱粉收汁而濃稠的咖哩,咖哩評價中上,烤餅一般。羊肉入口軟熟,咖哩入味,羊肉處理手法可以而未有太大羊騷味,配上咖哩味道搭配恰度好處,味道總體有良好咖哩羊肉香味及醇厚羊味,評價

羊肉入口軟熟,咖哩入味,羊肉處理手法可以而未有太大羊騷味,配上咖哩味道搭配恰度好處,味道總體有良好咖哩羊肉香味及醇厚羊味,評價良好。牛腩口感可以,夠淋,烹煮時間足夠,咖哩亦入味,可以。

奶茶本人未有落糖,奶味較重,但不算香醇,一般。

總體上若要嚐試價錢合理而具傳統風味既咖哩呢間餐廳尚可,對比其價錢可以一去,飽肚既話烤餅可以填肚,但對於午餐既套餐上,食肉獸不要太大期望可以滿足胃口。
2018-10-22
2018-07-20 1386 浏览
因為男朋友最愛食咖喱,所以帶佢去銅鑼灣超過10幾年,又超有名的阿拉丁咖喱屋食。今晚我叫左皇牌二人晚餐$2181.印色菜角😋一碟有4件, 每個炸到脆仆仆,外脆內軟,入面包住薯菜,配上薄荷乳酪咖哩,超級好味!2.去骨燒烤雞😍每碟四件,外面燒烤得非常乾身,但肉質非常juicy ,仲有陣陣的洋蔥味!😞唯一不足之處,就是沒有配上咖喱醬。因為我在別的咖哩店,他們通常都會配有咖喱汁讓你點來食。3.椰汁咖喱魚😍魚入口即溶,香港人偏愛椰汁咖喱,因為比較易入口,所以椰汁咖喱魚一定要叫!😖份量有點小,因為咖喱跟薯仔的配搭是各一半的,所以感覺上魚的份量太少了!而且咖喱汁可以多一點,因為有烤餅和印度香飯,很容易就把那個醬汁用完。4.特色印度香飯😋粒粒分明,口感跟平時食開的有點不一樣,比較硬身,配上咖喱口感超好!5.原味烤餅🤔原味沒有什麼特別,但是量很多。我會建議配上芝士或者蒜蓉焗的烤餅。6.芒果酸乳+$12

今晚我叫左皇牌二人晚餐$218

特色印度香飯

4.特色印度香飯
烤餅

5.原味烤餅
🤔原味沒有什麼特別,但是量很多。
我會建議配上芝士或者蒜蓉焗的烤餅。
芒果酸乳

• 印式菜角
  • 芒果乳酸
  • 印度菜角
2018-07-17 691 浏览
十年人事幾翻新,能在銅鑼灣舊樓樓上經營十多年一定有其獨特過人之處。筆者每隔一段時间必去幫襯,皆因它的正宗巴基司坦咖哩和收费大衆化。今晚就点了必選二人套餐:1. 芒果乳酪(另加),這个飲品简直是吃辣的绝配。當你満口辣味快要噗火時,馬上喝一啖,包你辣氣全消。2.咖哩菜角:炸到金黃色,外脆內軟,沾上薄荷乳酪,胃口馬上打開。3.香料茄子醬:酸酸微辣,頭盤首選。4.去骨燒烤雞:外干內軟又Juicy,带给你另一食雞体验,别忘記吃配上的洋葱!5.傳统秘制羊肉:秘制就是用上豆蔻、 丁香、 肉桂、 肉豆蔻、 肉豆蔻、 黑和红辣椒、 孜然、 月桂叶和姜黄等香料做出跟外邊的咖喱羊肉與别不同的佳餚。6.烤餅:迷人之處在於它的簡單味道中帶著濃厚的麵粉香,一片烤餅中有薄有厚,口感皆不同。放在口中慢慢咀嚼,即便沒有任何沾醬,也會讓人唇齒留香。7.特色印度香飯:粒粒分明,爽口不油膩,最適合配上以上佳餚。吃到傳統美味,二人餐只收二百多元,平民價錢,這就是不倒秘法!

3.香料茄子醬:酸酸微辣,頭盤首選。

2018-06-03
2018-02-25 1757 浏览
近來經常由希慎行去時代每次行過都嗅到好濃郁的香料味!今次我終於抬起我的頭,找尋這食店的入口上了幾層,一入到舖頭就員工接待裝潢都偏簡單利落係冬天緊係食返個羊!咖哩同羊腩既配搭係最完美的。午餐都係$52,仲可以揀的飯、烤餅、薑飯我咁唔籌米氣既,緊係揀NAN 烤餅啦🤨烤餅係即刻整咖❤️拎起手時仲係熱辣辣好鬆軟👍🏼淨係食塊烤餅都已經好滿足💋最後成碗汁都唔夠掂,雖然肉量唔係太多,但羊腩好冧,入曬味。最開心係佢一啲都唔油,油量比我想像中還要少。每一啖都食到係街道嗅到既味道🙈
近來經常由希慎行去時代
每次行過都嗅到好濃郁的香料味!
今次我終於抬起我的頭,找尋這食店的入口

上了幾層,一入到舖頭就員工接待
裝潢都偏簡單利落
係冬天緊係食返個羊!
咖哩同羊腩既配搭係最完美的。
午餐都係$52,仲可以揀的飯、烤餅、薑飯
我咁唔籌米氣既,緊係揀NAN 烤餅啦🤨
每一啖都食到係街道嗅到既味道🙈
2017-12-31 1505 浏览
進店後發現店裡沒有客人,但服務員也有禮貌 邀請我們,所以就選擇了窗邊位置坐下,本來我們是選擇了坐在旁邊,但服務員要求我們要對住坐(但整過午餐時間也只有一位食客上門,也不讓我們選擇坐的方式,這方面我們不太滿意),中午食飯千萬不要選擇窗邊位置,因為會直接曬著來食飯,店裡也很悶熱。食物普通,可接受
食物普通,可接受
烤油酥薄薄
椰汁香料咖哩魚
2017-12-23 1142 浏览
阿拉丁咖哩屋🧞‍♂️聖誕唔一定要食西餐,食下印度野一樣咁有feel🥘🍛響銅鑼灣既樓上小店,坐位唔算好多,但環境寧靜、坐位寬闊餐牌上既食物太多唔知點揀好既話,餐廳整左幾個2人晚餐👫容易d揀🤣嗌左「特式推介」$188首先緊係有🍛咖哩雞🐥一黎到已經覺得好香!最初唔覺辣,但越食越濃味越辣!雞件約有5-6舊,都算滑,仲有舊入味薯仔🥔胡椒薄脆🍘亦都係印度餐常見,呢塊薄脆唔算好大,但係唔油,好脆,亦有胡椒香味跟住有呢個香炸雜菜🥗原本覺得怪怪地,菜都攞去炸,但原來係薯仔撈左少少菜,整做一粒粒去炸,好似薯餅咁,青咖哩醬好辣🍵,但中意食既人會話惹味另一主角咖哩香菇青豆🍄,呢個咖哩同咖哩雞果個唔同,無咁辣,椰汁味重d、香料味少d飯方面可以揀特色印度香飯🍛或者白飯🍚,黎到點都叫香飯啦!其實係黃薑飯,但黃薑味唔重,飯粒比平時食開既長同埋煙韌,都幾好食最後緊係印度烤餅🌮,有三大塊,比想像中厚身同埋軟熟,唔脆唔硬,點咖哩食好夾😋不過烤飯既邊都有少少烤焦左套餐跟2杯野飲,咖啡奶茶☕️,亦可以加$轉其他,我加左$8要杯特色酸乳🥛,無冰,比平時飲既乳酪厚身少少店員係印度人,但識講純正流利廣東話👍🏿2個人食 每個唔洗$100
阿拉丁咖哩屋🧞‍♂️

聖誕唔一定要食西餐,食下印度野一樣咁有feel🥘🍛
響銅鑼灣既樓上小店,坐位唔算好多,但環境寧靜、坐位寬闊
嗌左「特式推介」$188
首先緊係有🍛咖哩雞🐥
咖哩雞
胡椒薄脆🍘
胡椒薄脆
跟住有呢個香炸雜菜🥗
另一主角咖哩香菇青豆🍄,
咖哩香菇青豆
呢個咖哩同咖哩雞果個唔同,無咁辣,椰汁味重d、香料味少d
飯方面可以揀特色印度香飯🍛或者白飯🍚,黎到點都叫香飯啦!
最後緊係印度烤餅🌮,
印度烤餅
無冰,比平時飲既乳酪厚身少少
店員係印度人,但識講純正流利廣東話👍🏿
2個人食 每個唔洗$100 (無加一)真係好抵而且質素唔錯!
咖哩雞
胡椒薄脆
咖哩香菇青豆
2017-12-19 897 浏览
這間位於時代廣場街角的樓上小店不算十分起眼,不留心的話甚至覺得入口有點難找。門一推開,內裡是簡樸光亮的裝修,食客多是2-4人為主。這裡有印度人亦有香港人的服務員,所以食客也是一半一半。在這裡點菜,最好是一口氣把想吃的東西點好,因為廚師是一枱一枱的處理,臨時加單隨時要待上半個小時呢!餐單一目了然,今夜不太肚餓,輕點了3款菜式。NAN印度薄餅,熱熱軟軟,份量頗大,好吃!咖喱牛腩,味道不太辛辣,還有不少牛筋,三扒兩撥便吃光!印度烤雞,頗乾及辣,不太合適港人口味。簡單一餐,快樂滿足~
NAN印度薄餅,熱熱軟軟,份量頗大,好吃!
咖喱牛腩,味道不太辛辣,還有不少牛筋,三扒兩撥便吃光!
印度烤雞,頗乾及辣,不太合適港人口味。
簡單一餐,快樂滿足~

2017-12-13
2017-11-05 988 浏览
Had lunch there on a quiet Sunday. The restaurant is on the 2nd floor and was quite empty when we got there at 12:40.Service was efficient and food arrived shortly after we ordered. My Chicken Makhani was good with a little spiciness but not as smooth as it could be.The Nan though was very good. Good taste and thick and doughy as I love it, not overbaked and super thin that it breaks.Price was HKD 72 + 14 for the meal and Nan.

2017-11-05
2017-10-03 1215 浏览
I went here for a quick lunch. Ordered lamb curry. I guess curry and naan tastes were just ok. I think they made their curry quite weak, but was not totally bland.But problem was that naan had cockroach... well, in hk restaurants I've seen cockroaches in restaurants before, but they were on table or something. This one was inside naan and moving very slowly... It was not a fully grown one, which made my imagination.... ok, I think I should've been able to cancel, but they took it like it wasn't
But problem was that naan had cockroach... well, in hk restaurants I've seen cockroaches in restaurants before, but they were on table or something. This one was inside naan and moving very slowly... It was not a fully grown one, which made my imagination.... ok, I think I should've been able to cancel, but they took it like it wasn't big deal and all and just changed naan bread. Maybe I was just very unlucky this time...
銅鑼灣晚飯碟頭飯加杯凍飲冇80蚊吾落得樓。整个晚餐150蚊肯定是最低消费。今晚兩个人来个清真傳统滋味餐:- 印式菜角 - 皮薄炸得鬆脆,餡內是薯蓉。- 去骨燒烤雞,铁板上熱辣辣带出香料味,洋葱煮得刚熟很甜味- 傳统秘制羊肉,並非傳统咖哩,地道印度做法,送飯一流- 香料茄子酱,清真素食,用了很多同香料混合茄蓉,还有豆香,配上薄饼,冇得輸!- 特色印度香米飯- 烤餅- 芒果乳酪,這个是每次来必飲。開胃能令你吃得更多。两个人HK$236,仲要打包走,边度揾!
今晚兩个人来个清真傳统滋味餐:
- 印式菜角 - 皮薄炸得鬆脆,餡內是薯蓉。

- 去骨燒烤雞,铁板上熱辣辣带出香料味,洋葱煮得刚熟很甜味

- 傳统秘制羊肉,並非傳统咖哩,地道印度做法,送飯一流

- 特色印度香米飯
- 烤餅

2017-04-14
2017-03-21 1804 浏览
本身約左朋友去尖沙咀重慶大廈食印度菜,可惜朋友突然要OT一粒鐘,咁我唯有去接朋友收工啦,所以無啦啦老遠去左銅鑼灣。由於太想食印度菜啦,即刻上網望下邊度有,求其揀左間碰碰運氣 。地點係時代廣場附近,樓上鋪,又近地鐵站,好方便。印度菜角,外層層皮唔熱唔脆,似係預早炸定,入面餡料以菜為主,所以味道好素,就算點埋個醬汁都冇咩味咖哩牛腩,牛腩夠稔,但咖哩汁唔夠濃,所以唔夠入味。芝士烤餅,無芝士味,似普通烤餅菠菜薯仔,朋友話未見過呢款菜式,想試下,點知就中伏左...本身一pat野咁已經冇口感可言,仲要味道怪怪咁,唔似菠菜又唔似薯仔,定係太正宗我食唔慣呢?不過勝在價錢唔貴,話晒銅鑼灣嘛,下次搵食都係睇清楚食評先好揀啦....

咖哩牛腩,牛腩夠稔,但咖哩汁唔夠濃,所以唔夠入味。

芝士烤餅,無芝士味,似普通烤餅

同朋友行街行到肚餓打算搵野食見到哩間野好顯眼就咁就試左😂叫左一個芝士nan, 蒜蓉nan同椰汁魚食😍係銅鑼灣區而言真係相當抵食😎😎十幾蚊就有一個細pizza份量嘅烤餅(切開做4份)如果係女仔的話,基本上食一份都會好有滿腹感👩👩/P.s本身打算叫一份nan2份share但係D汁同餅太好味唔想浪費D汁😂就再叫多一份😍😍😍😂埋單平均50蚊一個人 食到飽飽先走 真心抵食😛😛😛/講番味道,2份nan上菜嘅時候都係超級熱仲要有D燙手😂😂不過係夠熱先香嘅無論係芝士定蒜蓉味,2份餅嘅味道相當明顯同突出趁熱食嘅話味道仲更加好。另外椰汁魚柳呢,對於唔食spicy嘅朋友會係好選擇
同朋友行街行到肚餓打算搵野食
見到哩間野好顯眼就咁就試左😂
叫左一個芝士nan,
蒜蓉nan同椰汁魚食😍
食到飽飽先走 真心抵食😛😛😛
講番味道,
2份nan上菜嘅時候都係超級熱
仲要有D燙手😂😂不過係夠熱先香嘅
無論係芝士定蒜蓉味,
2份餅嘅味道相當明顯同突出
趁熱食嘅話味道仲更加好。
另外椰汁魚柳呢,
對於唔食spicy嘅朋友會係好選擇